Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Κρουαζιέρες καί "κρουαζιέρες"...

Από τό αρχείο τού βραβευμένου Έλληνα φωτογράφου -του Reuters- 
Γιάννη Μπεχράκη

Guardian: Καλύτερος φωτογράφος για το 2015 ο Γιάννης Μπεχράκης

Βραβείο
tvxs.gr | 21 Δεκ. 2015

Τον Έλληνα φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, επέλεξε η βρετανική εφημερίδα Guardian ως τον καλύτερο φωτογράφο του 2005. Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες του για τα δύο μεγαλύτερα θέματα του 2015 – την προσφυγική και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την εμπειρία του όσον αφορά την προσφυγική κρίση ο Γιάννης Μπεχράκης λέει στην εφημερίδα: «Καλύπτω τα προσφυγικά θέματα για πάνω από 25 χρόνια, αλλά φέτος ήταν διαφορετικά: οι μετανάστες έφταναν στην πατρίδα μου. Τουλάχιστον δύο πλοία έφταναν κάθε βράδυ, με τους πρόσφυγες να είναι φοβισμένοι γιατί δεν ήξεραν πως θα αντιδράσουν οι λιμενικοί και οι ντόπιοι. Μικρές λέμβοι συνέχισαν να καταφτάνουν κι ας χάλαγε ο καιρός. Η τουρκική ακτογραμμή απέχει μόλις 4-5 χλμ από τα ελληνικά νησιά»
«Τον περασμένο χρόνο ήμουν στο Σουρούκ, στα τουρκο-συριακά σύνορα, φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφευγαν από το Κομπάνι. Φέτος ένας άνδρας στη Λέσβο με αναγνώρισε. “Τα κατάφερα! Τα κατάφερα!”, μου είπς», διηγείται ο Γιάννης Μπεχράκης.
«Το λιγότερο δύσκολο μέρος αυτής της δουλειάς είναι η λήψη φωτογραφιών. Η μεγαλύτερη μάχη είναι η συναισθηματική εμπλοκή… ήταν τόσο θλιβερό να βλέπεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά», θα τονίσει ο Έλληνας φωτογράφος.
«Η συναισθηματική επίδραση από την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης είναι καταστροφική. Υποφέρω από αϋπνία και εφιάλτες και ένιωσα τόσες πολλές φορές ενοχές επειδή δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Έχω κι εγώ προσφυγικό αίμα στις φλέβες μου και είμαι κι εγώ πατέρας», θα συμπληρώσει.
Μερικές από τις φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη για το προσφυγικό που δημοσιεύει ο Guardian: ...

Δυο πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές της Ν.Δ : ...

...Δίψα για αντιπρόταση, στροφή στο Κέντρο
      21.12.15

Περιμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, η υψηλή προσέλευση των πολιτών στην εκλογική διαδικασία μας οδηγεί σε δυο σχετικά ασφαλή συμπεράσματα, ανεξάρτητα από τα ακριβή ποσοστά των υποψηφίων.

1) Ο κόσμος έδειξε ότι αναζητά μια συγκροτημένη αντιπρόταση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Για τα δεδομένα της εποχής η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή, πόσο μάλλον όταν είχε προηγηθεί ένα πρωτοφανές φιάσκο αναβολής της αναμέτρησης.
2) Στον β' γύρο περνούν οι δυο πιο «πρωθυπουργίσιμοι» και μετριοπαθείς υποψήφιοι που φιλοδοξούν να επαναφέρουν τη Νέα Δημοκρατία στον πλειοψηφικό κεντροδεξιό άξονα του πολιτικού συστήματος. Οι φίλοι του κόμματος δεν μπήκαν στον πειρασμό να εκλέξουν έναν αντι-Τσίπρα.

 

Υποψιάζομαι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ονειρευτεί διαφορετικά τη χθεσινή μέρα.
 parapolitiki.com

Νικητής αλλά όχι αυτοδύναμος ο Ραχόι - Τρίτοι οι Podemos

Εκλογές στην Ισπανία
tvxs.gr | 20 Δεκ. 2015
Τελευταία ανανέωση 01:11 | 21 Δεκ. 2015
Μπορεί ο Μαριάνο Ραχόι να κερδίζει τις εκλογές στην Ισπανία, αλλά η νίκη του δεν του εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, αφού απέχει πολύ από τις 176 έδρες που χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα στην Ισπανία.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,66% που μεταφράζεται σε 122 έδρες. Πρόκειται για ελεύθερη πτώση του Μαριάνο Ραχόι που η εφαρμογή σκληρής λιτότητας που είχε ως αποτέλεσμα 15.000 αυτοκτονίες, 100.000 εξώσεις, 4,15 εκατομμύρια άνεργους και 1,23 εκατομμύρια πολίτες στα όρια της φτώχειας, κάνει μακρινό παρελθόν τις 186 έδρες των προηγούμενων εκλογών.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με ηγέτη τον 43χρονο Πέδρο Σάντσες έρχεται δεύτερο με 22,19% και 91 έδρες. Τα αποτελέσματα δεν είναι καλύτερα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα που καταγράφει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Στο πολιτικό σκηνικό μπαίνουν δυναμικά οι Podemos, που στην επίσημα πρώτη τους σε εθνικές εκλογές, βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,58% και περίπου 300.000 ψήφους να τους χωρίζουν από τους Σοσιαλιστές. Το κόμμα των πλατειών και της Αριστεράς με ηγέτη των Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται να συγκεντρώνει 69 έδρες σε ενσωμάτωση 40%.
Τέταρτοι έρχονται οι επίσης νεοεμφανιζόμενοι φιλελεύθεροι Ciudadanos του Άλμπερ Ριβέρα με ποσοστό 13,8% και 40 έδρες.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι φέρνει η επομένη των εκλογών στην Ισπανία. Τα σενάρια ξεκινάνε από τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, επεκτείνονται σε αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή ακόμα και σε νέα προκήρυξη εκλογών.
Τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 213 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες. Αν ο Ραχόι επιχειρήσει να συνεργαστεί με τους Ciudadanos δεν εξασφαλίζει 176 έδρες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και τρίτος εταίρος.
Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μέχρι στιγμής, όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, και το μέλλον γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.