Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Μήνυση κατά δημάρχων για το ζήτημα με τα σκουπίδια Πελοποννήσου


Υπερεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά, στρεφομένη κατά των δημάρχων Αγρινίου, Γεωργίου Παπαναστασίου και Βόνιτσας-Ακτίου, Θεόδωρου Αποστολάκη, καθώς και κατά των προέδρων των αντιστοίχων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Καπετάνιος.
Η μηνυτήρια αναφορά κατετέθη γιατί οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των ΦΟΣΔΑ δεν αποδέχθηκαν στους ΧΥΤΑ που διαχειρίζονται, αστικά στερεά απόβλητα των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και για χρονικό διάστημα τριών μηνών, δηλαδή έως ότου αποπερατωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες και λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ του δήμου Αμαλιάδας.
«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και όποιος νομίζει πως μπορεί να εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών και να αντιστρατεύεται τη δημοκρατική νομιμότητα, σύντομα θα αντιληφθεί, πως θα υφίσταται άμεσα, τις δυσμενείς για τον ίδιο, νόμιμες συνέπειες των πράξεών του» δήλωσε ο κ. Καπετάνιος.
από kathimerini.gr

Τριπλή απειλή για την τουριστική αγορά

Κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό - Απουσία διάδοχου συστήματος - Εγκλωβισμός περισσότερων μεταναστών στη χώρα

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr
«Απαγορευτικό» βγάζει ο ελληνικός τουρισμός σε οποιαδήποτε σκέψη επαναφοράς των ταξιδιωτικών ελέγχων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα ελληνικά σύνορα. Η κουβέντα που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο να «παγώσει» η συνθήκη Σένγκεν για την Ελλάδα, εξαιτίας της αθρόας και ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών στη χώρα μας, «ξυπνά εφιαλτικά σενάρια» στους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Οπως εξηγούν στη «Ν» οι φορείς της αγοράς, τρεις είναι οι πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα ο ελληνικός τουρισμός. Πρώτη και κυριότερη η ασφάλεια του προορισμού και η αρνητική εικόνα που θα εκπέμψουμε ως χώρα. Δεύτερη είναι η απουσία συστήματος που θα διαδεχθεί τη συνθήκη Σένγκεν και τρίτη το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας, προκαλώντας τεράστια ζημιά σε προορισμούς που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Γιώργος Ζουγανέλης : Έζησε χωρίς τυμπανοκρουσίες καί φανφάρες κάνοντας κοινωνική δουλειά υποδομής...

Το υπ. Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Γιώργου Ζουγανέλη

Γιώργος Ζουγανέλης Γιώργος Ζουγανέλης
Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, παραμονή των Τριών Ιεραρχών, έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή ο Γιώργος Ζουγανέλης, διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής Κορυδαλλού, αφήνοντας πίσω του τεράστιο εκπαιδευτικό έργο και βυθίζοντας στη θλίψη την εκπαιδευτική κοινότητα των καταστημάτων κράτησης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής Κορυδαλλού θα μετονομαστεί σε «Σ.Δ.Ε. Γιώργος Ζουγανέλης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ο Γιώργος Ζουγανέλης υπηρέτησε σε αυτή την υπεύθυνη θέση από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Σχολείου το 2005 και υπήρξε στυλοβάτης της εκπαίδευσης των κρατουμένων. Πολυσχιδής προσωπικότητα, επιστήμονας και καλλιτέχνης, υπήρξε οργανωτής και εμψυχωτής πολυάριθμων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Με την ολόψυχη αφοσίωσή του στο εκπαιδευτικό του έργο –η οποία δεν γνώριζε ωράρια απασχόλησης, Σαββατοκύριακα ή άδειες διακοπών– και τις ικανότητες επικοινωνίας του κέρδισε την αγάπη και τον ανυπόκριτο σεβασμό των εκατοντάδων εγκλείστων που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, των εκπαιδευτικών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ουσιαστικά όλων των ανθρώπων που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά.
Τον ευχαριστούμε για όλα όσα με τόση γενναιοδωρία προσέφερε στο να έχουμε μια φυλακή με παράθυρα ελευθερίας, αέρα δημιουργίας και άρωμα ανθρωπισμού.
Εκφράζουμε στην οικογένειά του, τους συγγενείς, φίλους, και συνεργάτες του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και διαβεβαιώνουμε τους μαθητές του ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ανεκτίμητο έργο του αγαπημένου τους δασκάλου.
Η μετονομασία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Φυλακής Κορυδαλλού σε «Σ.Δ.Ε. Γιώργος Ζουγανέλης», με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είναι η ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του. 
efsyn.gr

 Γιά τό έργο τού Γιώργου Ζουγανέλη διαβάστε τό άρθρο τής δημοσιογράφου  Άντας Ψαρρά : ΕΔΩ




Έφυγε ο δάσκαλος τών φυλακών Γιώργος Ζουγανέλης

Χάριζε δεύτερες ευκαιρίες

Ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργος Ζουγανέλης  
Ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργος Ζουγανέλης
Εμενε δίπλα στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, δίπλα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, δίπλα στους μαθητές του, δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη το χέρι του για να σηκώσουν λίγο το κεφάλι.
Εκπαιδευτικός, θεολόγος, αγιογράφος, ψάλτης και για 11 χρόνια ο διευθυντής και η ψυχή του σχολείου των φυλακών, ο δάσκαλός τους.
Ο Γιώργος Ζουγανέλης πέθανε το περασμένο Σάββατο, λίγο μετά το τέλος του μαθήματος, όταν ξαφνικά σταμάτησε η καρδιά του.
Εμειναν στη μέση τα νέα του όνειρα, το διδακτικό του έργο, η θεατρική παράσταση, η ακούραστη προσπάθεια του δασκάλου για τα παιδιά που έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία και κρατούσαν σφιχτά το χέρι του σε αυτή τη... δεύτερη.

Ο νεκρός χρόνος

Λίγες μέρες πριν, είχε βρεθεί για να μιλήσει στο τριήμερο συνέδριο που έγινε στον Βόλο με θέμα «Η εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: εμπειρίες, προβλήματα και προοπτικές».
Ο Γιώργος Ζουγανέλης ήταν παρών, μια και ο ίδιος υπήρξε ο πιο ειδικός από τους ειδικούς, ο πλέον έμπειρος για το θέμα εκπαιδευτικός.
«Από τον νεκρό χρόνο της φυλακής [...] στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επανένταξης», έγραφε ο ίδιος στο έντυπο με το οποίο παρουσίαζε το σχολείο του Κορυδαλλού, το πρόγραμμα, τις επιτυχίες και συνολικά το έργο αυτής της μονάδας.
Στην πρώτη σελίδα έβαζε το ερώτημα: «Οταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή. Οταν ανοίγει ένα σχολείο μέσα στη φυλακή, τι;».
Ο Γιώργος Ζουγανέλης απάντησε στο ερώτημα με πράξεις και αποτελέσματα:
«Το σχολείο τούς δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουν τον στιγματισμό. Εδώ εισπράττουν ότι αξίζουν τις δεύτερες ευκαιρίες. Το δικό μας σλόγκαν είναι να μην τους ξαναδούμε εδώ μέσα, να τους συναντήσουμε έξω, αυτή είναι η ολιστική προσέγγισή μας. Μας ενδιαφέρει να νιώσουν άνθρωποι», ήταν τα δικά του λόγια σε μια συνέντευξη στο AMNA TV.
«Σε αυτόν τον νεκρό χρόνο το σχολείο δημιουργεί στους κρατούμενους μια άλλη νοοτροπία. Γίνεται πλέον διακριτός ο καθένας τους, αναπτύσσεται η προσωπικότητά τους, μεγιστοποιείται η αξία τους, παύουν να τσουβαλιάζονται σαν νούμερα στα κελιά. Γίνονται μαθητές!».

Λιοντάρια αρνιά

Μιλήσαμε με έναν από τους εκατοντάδες μαθητές του, τον Φάνη, που έχει αποφυλακιστεί:
«Εβγαλα το σχολείο το 2015. Το κίνητρο που κι εγώ πήγα στη σχολή ήταν το μεροκάματο. Η πρώτη συνάντηση που είχα με τον Ζουγανέλη μού έδωσε να καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι γίνεται εδώ πέρα. Δηλαδή, όταν του έλεγα δεν είμαι καλός μαθητής κι αυτός μού έλεγε ότι το καλύτερο βιβλίο είναι στη... βιβλιοθήκη, εσύ θα μάθεις από μένα, εγώ από σένα.
Στον εισαγγελέα που πήγαμε κι έψαχνε έναν τρόπο για να με κόψει, επειδή έχω ένα πρόβλημα με την ακοή, ο Ζουγανέλης απάντησε με τη μία: “Πρώτο θρανίο κάθεται, εγώ φωνάζω δυνατά, μ’ ακούει!”. Είχε έναν τρόπο, δεν ξέρω, αυτός ο άνθρωπος ήταν Θεός. Οταν μιλούσε φαινόταν στο πρόσωπό του, δεν ερχόταν δηλαδή να πάρει μόνο το μεροκάματο. Του άρεσε αυτό που έκανε, είχε να κάνει με μας, με λιοντάρια εκεί μέσα κι ήταν αρνάκια όλοι μπροστά σ’ αυτόν τον άνθρωπο.
Σου περνούσε αυτό που ήθελε με έναν τρόπο που, ήθελες-δεν ήθελες, θα τον καταλάβαινες. Τώρα πάω στο σχολείο εκτός φυλακών και την Κυριακή είχα σκοπό να πήγαινα να τον έβλεπα σε μια εκκλησία που ψέλνει. Ηθελα κάποια πράγματα να του πω, ότι σ’ αυτό το σχολείο που πάω τώρα λείπει ο Ζουγανέλης, λείπει. Σ’ αυτό το σχολείο του Κορυδαλλού ένιωθα ότι αποφυλακιζόμουν, πήγαινα με χαρά, περίμενα από τις 8 παρά τέταρτο ν’ ανοίξει ο υπάλληλος την πόρτα. Το Σαββατοκύριακο που δεν είχαμε σχολείο στεναχωριόμουν».

   

Η κοινότητα Εν Δράσει αποχαιρετά τον δάσκαλό της

Ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργος ΖουγανέληςΣοφία Ζέρβα (υπεύθυνη της κοινότητας απεξάρτησης των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού):

«Με τον Ζουγανέλη συνεργαζόμασταν χρόνια γιατί πάρα πολλοί μαθητές του σχολείου ήταν και μέλη της κοινότητας. Ειδικότερα όμως, όταν κάηκε η κοινότητα τον Σεπτέμβριο του 2012, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε πολύ στενά. Τότε, προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον χώρο του σχολείου για να μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε εκεί σε καθημερινή βάση. Για τους επόμενους 18 μήνες είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πολύ κοντά. Ηταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά συνεργάσιμος και συνειδητοποιημένος στον τρόπο που δουλεύουμε εμείς με τις αξίες, με ένα ιδιαίτερο αξιακό σύστημα και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στην προσπάθεια που κάνουν τα μέλη μας για απεξάρτηση. Πραγματικά αυτό που συνέβη είναι συνταρακτικό. Η παρουσία του θα μείνει πάντα εδώ, έχει αφήσει πίσω ένα τεράστιο έργο».
Γιάννης:
«Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ. Στεναχωρήθηκα. Θα τον θυμάμαι πάντα, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου και τώρα στην απεξάρτηση όπου συνεχίζω τα μαθήματα. Τον είχα δάσκαλο προτού μπω στην κοινότητα και θυμάμαι το ενδιαφέρον που έδειχνε, πόσο δραστήριος ήταν και κοινωνικός».
Μαριγκλέν:
«Το Σάββατο τις δύο πρώτες ώρες τις είχα μαζί του. Ηταν μια χαρά και μάλιστα στα διαλείμματα έπαιζε και πινγκ πονγκ. Οταν μετά άκουσα ότι απεβίωσε τρελάθηκα. Σήμερα στο σχολείο που πήγα είδα ότι οι μισοί έκλαιγαν, οι μισοί ήταν στεναχωρημένοι, οι δάσκαλοι το ίδιο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε μάθημα. Η δική του εικόνα θα είναι πάντα στο μυαλό μου, δεν μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον άνθρωπο, μου φαίνεται απίστευτο ότι έχει φύγει».
Γιώργος:
«Συναντηθήκαμε πέρσι μόλις ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Με βοήθησε πάρα πολύ, ξεκίνησα να βγάλω το Γυμνάσιο δεύτερης ευκαιρίας, ήταν δίπλα μου και ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε να κάνω αυτό το βήμα και να έρθω στην κοινότητα. Ηθελε το καλύτερο για μένα. Τον γνώριζα εδώ και 10 χρόνια γιατί τον είχα και διευθυντή στο σχολείο στον Πειραιά και το σχολείο που έγινε εδώ ήταν ένα όνειρο. Το σχολείο μέσα στη φυλακή γι’ αυτόν ήταν ένα όνειρο ζωής. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ».
Αλντο:
«Με είχε βοηθήσει πάρα πολύ. Ενας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά εδώ μέσα και στο σχολείο και στη φυλακή. Ηταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γιατί είχε κάτι πολύ καλό μέσα του κι αυτό ήταν ένα μεγάλο φιλότιμο και μια μεγάλη αγάπη για τους ανθρώπους κι έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ που έφυγε μ’ αυτόν τον τρόπο. Πήρα το απολυτήριο από αυτό το σχολείο και μου είχε σταθεί».

Φερχόφστατ: Η Ελλάδα, ή αποδέχεται τους όρους μας...

 ...ή θέτει εαυτόν εκτός Σέγκεν...
«Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την συνεργασία της Ε.Ε. για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν», ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, σφίγγοντας...
περαιτέρω τον κλοιό του προσφυγικού γύρω από την Ελλάδα.

«Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σέγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειρισθεί τα εξωτερικά της σύνορα, είπε ο Φερχόφστατ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.

Ο κ. Φερχόφστατ ζητά επίσης να μη δοθούν τα 3δισ. ευρώ στην Τουρκία για να τα διαχειρισθεί ο Ερντογάν «χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τι τα κάνει» και πρότεινε να μοιρασθούν τα 2 δισ. ευρώ κατ' ευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Το ένα δισ. ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων, πρότεινε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.
 

Σταύρο πες στον Γκι : στην Ελλάδα συνελήφθη ο τζιχαντιστής ...όχι στο Βέλγιο...

Γκι - Σταύρος
...και ρώτησέ τον: τα Ίμια είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ;

Το φιλαράκι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Γκι Φερχοφσταντ που του «κάρφωνε» τον Τσίπρα για να του τα...
«χώσει» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (περυσινά ξινά σταφύλια δηλαδή)… Και ομοεθνής του βέλγου υπουργού που είπε του Μουζάλα να «βουλιάζει» στο Αιγαίο τους πρόσφυγες… Σήμερα κουνάει πάλι το δάχτυλο δηλώνοντας ότι «Αν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί τη συνεργασία της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν».

Την ίδια ώρα – όλως τυχαίως, ο Σταύρος Θεοδωράκης σε εκδήλωση του κόμματος του δηλώνει: «Η Ελλάδα κινδυνεύει, αυτό το χειμώνα να αποχαιρετήσει τη Σένγκεν, όπως το καλοκαίρι κινδύνευσε την ευρωζώνη».

Μήπως ήρθε η ώρα όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης να κάνει και κάτι χρήσιμο για το λαό αυτής της χώρας που τον τίμησε δυο φορές με την ψήφο του; Μήπως είναι η ώρα να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει στον φίλο του Γκι (έστω στα ελληνικά και ας μεταφράζει κάποιος άλλος) ότι η χθεσινή σύλληψη του σουηδού τζιχαντιστή δεν έγινε, ούτε στο Βέλγιο ούτε στη Σουηδία, αλλά στην Ελλάδα που είναι ξέφραγο αμπέλι;

Και να τον ρωτήσει: τα Ίμια είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ή δεν είναι; Διότι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στον Πατρίκ Πακέ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πριν πέντε ημέρες) η απάντηση ήταν «Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας»!
enimerosi24.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
22:28 | 01 Φεβ. 2016
tvxs.gr
1. Πρεμιέρα έκανε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών. Ένας γύρος που η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, αλλά ουδείς μπορεί ακόμη να προεξοφλήσει τη διάρκεια και το τίμημά του.
2. H Ευρώπη υποκύπτει στον φοβικό λαϊκισμό και στον πειρασμό των κλειστών συνόρων, μια Ένωση 500 εκατομμυρίων ανθρώπων προτιμά το ρίσκο της αυτοδιάλυσης από εκείνο της συμβίωσης με 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και η Ελλάδα αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο την - υπόγεια, αλλά υπαρκτή - απειλή ενός Grexit.
3. Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στα ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης, μαζί με έναν 20χρονο με καταγωγή από την Υεμένη. Η σύλληψή του σήμανε συναγερμό καθώς θεωρείται πιθανό να έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια. Στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Αλ Κάιντα και είναι γνωστός με το κωδικό όνομα «Μάξιμος». Το προφίλ του. 
4. Οι υπογραφές στο διαδικτυακό αίτημα για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους εθελοντές του Αιγαίου έχουν ήδη ξεπεράσει στις 620 χιλιάδες και όλο και περισσότερες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται. Δείτε ποια είναι τα πρόσωπα που προτείνονται. 
5. «Ο επινοημένος κιτρινισμός δεν είναι δημοσιογραφία, οπότε ενίοτε τα όρια μπορεί να τα θέτει και η δικαιοσύνη», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με αφορμή δημοσιεύματα ιστοσελίδων που τον φωτογράφιζαν να έχει παντρευτεί στη Νέα Υόρκη τον γιο γνωστής οικογένειας Ελλήνων κροίσων.
6. Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπ. Εργασίας και της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την παρουσίαση που έκανε ο συνδικαλιστικός φορέας για το νέο ασφαλιστικό και τους ισχυρισμούς της πως θα υπάρξουν μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις έως και 35%. Δείτε την παρουσίαση της ΑΔΕΔΥ και την αντίδραση του υπουργείου που της καταλογίζει «διαδοχικές λαθροχειρίες».
7. Για άλλη μια φορά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατάφερε να προχωρήσει στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 
8. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια και κάτω από αυστηρότατους όρους, Γερμανοί βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα κείμενα διαπραγματεύσεων της διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ανάγνωσης. Δείτε επίσης τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου να εξηγεί τι είναι η συμφωνία TISA «αδελφάκι» της TTIP που προωθούν τα οικονομικά λόμπι και την κρατούν μυστική.  
9. Το Πρόγραμμα act4Greece παρουσιάστηκε σήμερα από την Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής. Στόχος η χρηματοδότηση και προώθηση δράσεων, κοινωνικών και αναπτυξιακών. Διαβάστε περισσότερα. 
10. Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανήλικων κοριτσιών στη Μοζαμβίκη στρέφεται στον γάμο με την ελπίδα της «απόδρασης» από τις οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες τους.
Δείτε επίσης «Το Δώρο», μια τετράλεπτη ταινία που θα αγγίξει τις καρδιές σας αλλά και τη «Βαλσαμωμένη γιαγιά» την καλύτερη ελληνική ταινία animation του 2015. 
* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος 

Ακυρώνονται κρουαζιέρες στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας


Αναπροσαρμόζει τα δρομολόγιά της για το 2016 στην Ευρώπη ο γερμανικός κολοσσός κρουαζιέρας AIDA εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια υπηκόων ξένων χωρών στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία στις 29 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε το πλοίο AIDA Stella να αποσυρθεί για λόγους ασφαλείας από την ανατολική Μεσόγειο αλλάζοντας δρομολόγιο.
Αφορμή για την απόφαση αυτή της εταιρείας υπήρξαν τα αιτήματα πελατών της οι οποίοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 12ης Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη που είχαν σαν αποτέλεσμα 11 Γερμανοί πολίτες να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το AIDA Stella θα πραγματοποιούσε φέτος το καλοκαίρι κρουαζιέρα διάρκειας μίας εβδομάδας φτάνοντας μέχρι το θέρετρο της Αττάλειας, με στάσεις στη Λεμεσό, τη Χάιφα, τη Σαντορίνη και την περιοχή «Μαρμαρίς» της Τουρκίας. 
Το AIDA Aura θα πραγματοποιήσει διαδρομές στη βόρεια Ευρώπη αποπλέοντας από λιμάνι της Γερμανίας ενώ το ακριβές δρομολόγιο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Εξάλλου, η εταιρεία Crystal Cruises ανακοίνωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι το πλοίο Crystal Symphony δεν θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες στάσεις σε Κωνσταντινούπολη και Κουσάντασι για τα δύο επόμενα ταξίδια για λόγους ασφαλείας.
kathimerini.gr