Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Κυριακή πρωί η Πρωτοχρονιάτικη πίτα τής ΚΕΠΟΜ

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined

Σκίτσο του Ηλία Μακρή


Wall Street Journal: «Ενδείξεις συμφωνίας» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις «διαφωνίες» και τη «σύγκρουση», διαφαίνονται «ενδείξεις» ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Στην ανταπόκριση από την Αθήνα γίνεται αναφορά στις «γκριμάτσες, την σκληρή ρητορική και το παγερό αντίο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του εκπροσώπου των Ευρωπαίων πιστωτών» (σ.σ. του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ), προστίθεται πάντως ότι «πίσω από την πικρία, διαφαίνονται ενδείξεις σχετικά με το πως η Αθήνα και η γερμανική ηγέτιδα των πιστωτών της αναζητούν μια συμφωνία που να κρατά την Ελλάδα στο ευρώ».  
Στη συνέχεια, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι επιλογές για μια «συμβιβαστική λύση», πιθανό να γίνουν πιο συγκεκριμένες στις διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι θέσεις των «δυο πλευρών» (Αθήνας και δανειστών), καθώς και απόψεις οικονομολόγων, όπως ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο (αν θα υπάρξει) συμφωνία στους επόμενους μήνες», κάνοντας λόγο για «χάσμα» μεταξύ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης και της επιμονής της Ευρώπης για να υπάρξει συνέχεια (στη συμφωνία στήριξης).

Η εφημερίδα κρίνει ακόμη ότι «καμία πλευρά δεν θα επιτύχει την ικανοποίηση των επιδιώξεών της εξ ολοκλήρου».
kathimerini.gr

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΝΕΜΕΛΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ" ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ


Φελνίκος

Δεν ξέρω αν η εικόνα δύο διαφορετικών κόσμων που ενεφάνισαν χθες στη συνέντευξη τύπου οι κύριοι Βαρουφάκης και Ντάϊσελμπλουμ είναι η καλύτερη δυνατή για τη χώρα. Θα φανεί από την εξέλιξη και κυρίως από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας που τώρα μόλις άρχισε.
Πάντως η είδηση περί σύγκρουσης που οδηγεί αναπόφευκτα στη ρήξη δεν νομίζω ότι βοηθάει την κυβέρνηση. Αντίθετα, μάλλον ευνοεί  εκείνη την πλευρά των εταίρων-δανειστών μας που θα ήθελε να τιμωρηθεί η "ανυπακοή" της Ελλάδας προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα και σε άλλους λαούς ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του παιχνιδιού στην ευρωζώνη πρέπει να τηρούνται.
Και λέμε ότι την ευνοεί επειδή αυτή η πλευρά, η κυρίαρχη, μπορεί να επηρεάσει και να ελέγξει τους μηχανισμούς αφενός λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό της, όπως η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το Γιούρογκρουπ και αφετέρου διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και φυσικά μέσω όλων αυτών και τις διεθνείς αγορές.
Η ελληνική πλευρά, πέραν της γενικής συμπαθείας που εκφράζουν κάποιοι αρθρογράφοι και αναλυτές, αλλά και του ενδιαφέροντος που προκαλεί σε τμήματα του πληθυσμού άλλων χωρών το "φαινόμενο Τσίπρα" διαθέτει περιορισμένα μέσα επηρεασμού όλων αυτών των παραγόντων.
Με απλά λόγια τα αφεντικά της ευρωζώνης μπορούν με δηλώσεις αξιωματούχων, δημοσιεύματα ακόμη και αποφάσεις να διαμορφώσουν ένα τόσο αρνητικό κλίμα και ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα που ενδεχομένως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και πιθανότατα θα το κάνουν. Ενδεχομένως και άμεσα.
Ίσως δηλαδή να πυροδοτήσουν μηχανισμούς πιστωτικής ασφυξίας που ουσιαστικά θα μηδενίσουν το χρόνο, τον οποίον θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση πως έχει για να διαπραγματευθεί πολιτικά είτε στη Σύνοδο Κορυφής είτε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η παράταση που δόθηκε για την τελευταία αξιολόγηση του, τυπικά, υφιστάμενου Προγράμματος Προσαρμογής.
Ελπίζουμε αυτή την πιθανότητα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να την έχουν σκεφθεί και να την έχουν συνυπολογίσει στην τακτική της "σιδερένιας διαπραγμάτευσης" που έχουν επιλέξει και να μην βρεθούν προ εκπλήξεων και τετελεσμένων που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν.
Μπορεί, στο εσωτερικό, ορισμένοι να διατείνονται πως "επιτέλους, βρέθηκε κάποιος να τα βάλει με την τρόϊκα" όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν δύο μέρη. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε για να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην άλλη πλευρά ο δημόσιος "ανέμελος τσαμπουκάς" του Βαρουφάκη στον Ντάϊσελμπλουμ.
Ελπίζουμε να ήταν μια προσεχτικά και συλλογικά σχεδιασμένη συμπεριφορά που εντάσσεται σ' ένα συγκεκριμένο, λεπτομερειακά επεξεργασμένο και μεθοδικό πλάνο διαπραγμάτευσης και όχι μια ιδιότυπη προσωπική στάση που μπορεί να ερμηνευθεί με ψυχαναλυτικούς όρους. Ελπίζουμε να είναι το πρώτο. Διαφορετικά θα ήταν επικίνδυνο να έχει εκχωρηθεί η δυνατότητα και το δικαίωμα σε κάποιον ή σε κάποιους να παίξουν, για λόγους που δεν άπτονται του γενικού καλού, τη χώρα στα ζάρια.
Επίσης, ελπίζουμε να υπάρχει συναίσθηση του γεγονότος ότι, για πέντε χρόνια, το κράτος, στη σχέση του με τους δανειστές, είναι "μονταρισμένο" σ' ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πρωτίστως οικονομικής, λειτουργίας και η επιδιωκόμενη αλλαγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει με αιφνίδια και ολική ανατροπή του μοντέλου, αλλά επί τη βάσει ενός εθνικού σχεδίου που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του αυτή την πραγματικότητα.
Πάντως, από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται πως οι εταίροι-δανειστές μας θεωρούν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί μια νέα ισορροπία ή ακόμη και ένα διαφορετικό μίγμα στο Πρόγραμμα και τις πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τώρα, αλλά να συζητηθούν εξ υπαρχής, ωσάν να ήμασταν στο 2010, οι κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού στο θέμα του δανεισμού και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εξυπακούεται πως όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ενστάσεων, θέλουμε και ευχόμαστε να αποδειχθεί τελεσφόρα για τα συμφέροντα της χώρας η στρατηγική της νέας κυβέρνησης. Εκτός από το μικρό τούτο ακρωτήρι της νοτιοανατολικής Μεσογείου το τέλος του δημοσιονομικού λοιμοκαθαρτηρίου το έχει ανάγκη και ολόκληρη η Ευρώπη. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ακόμη και από την πλειονότητα των στελεχών και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι είτε να παιχτεί η χώρα στα ζάρια είτε να επικρατήσει η αντίληψη του αποθανέτω μετά των αλλοφύλων...
matrix24.gr

Αυτός είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ ...


Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης είναι...
διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσινγκτον. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1948 στα Ιωάννινα και σπούδασε στις ΗΠΑ. Υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας "Το Βήμα" στην Ουάσινγκτον. Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο του 1987 τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση αυτή τον Δημήτρη Μαρούδα.

Από το 1994 ως το 1999, διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξελέγη από τους συναδέλφους του και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το διάστημα 1995 - 1999.

Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο Δούρειος Ίππος: Η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, 1947-1967, βασισμένο στη διδακτορική διατριβή του για το Johns Hopkins, στο οποίο καταγγέλλει τόσο τις τότε αμερικανικές κυβερνήσεις, όσο και την ελληνική μετεμφυλιακή Δεξιά για τη διαπλοκή της με αμερικανικές υπηρεσίες...
enikos.gr

Τα τρία τηλεφωνήματα του Αλ. Τσίπρα που έληξαν τον συναγερμό ...


Με τρία τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού, την επίσπευση του ταξιδιού του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι και την δήλωση του...
Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, το Μαξίμου λειτούργησε πυροσβεστικά στη φωτιά που πήγε να ανάψει χθες μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισλεμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντάγκι, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μάλιστα ο κ. Σούλτς ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για όσα ειπώθηκαν στο γεύμα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Επίσης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Μάριο Ντράγκι, τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεσή της Αθήνας να δράσει μονομερώς στο ζήτημα του χρέους. Από την πλευρά του ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε πως «υπάρχει καλό κλίμα στην Ευρώπη για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα για να τον διαβεβαιώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξ΄αιτίας της εικόνας που βγήκε προς τα έξω κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η συζήτηση με Μέρκελ και Ολάντ έγινε σε καλό κλίμα, ότι αφορούσε την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως πλέον «αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δημήτρης Χατζηνικόλας
naftemporiki.gr

Καραμπόλα...


undefined


Αν είχατε την απορία γιατί ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο ΕΜΠ, δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση, σας πληροφορώ ότι προορίζεται για την...
Ευρωβουλή.
Πώς θα γίνει αυτό; Από... καραμπόλα! Ηδη παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής ο Γ. Κατρούγκαλος για να γίνει υπουργός. Τη θέση του κατέλαβε ο Στ. Κούλογλου. Τον Ιούνιο έχει δηλώσει πως πρόκειται να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή ο Μ. Γλέζος. Τη θέση του όμως δεν πρόκειται να καταλάβει ο (επιλαχών) Ν. Χουντής που ακολουθεί καθότι έγινε και αυτός έγινε υπουργός. Αμέσως μετά έρχεται ο Γιάννης Μηλιός.

"BHMAτοδότης"

Ο "Μπλουμ" πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη...


undefined
Πέφτουν οι τόνοι...
Ο Ντάισελμπλουμ, μετά το θερμό επεισόδιο με τον Βαρουφάκη (όπου επέδειξε μια απαράμιλλη αλαζονεία και ύφος κατακτητή), πήρε στο τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα για να ρίξει τους τόνους.
Οπως...
είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό, "δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η αίσθηση, από την μικρή ένταση που δημιουργήθηκε, οτι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση".
Την Δευτέρα που θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια και οι αγορές , δεν πρεπει να υπάρχει η αίσθηση του συγκρουσιακού κλίματος, γι' αυτό και η κυβέρνηση εχει αποδυθεί σε ενα μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων με αξιωματούχους των Βρυξελλών. 
Ο κ. Τσίπρας, οπως είπε ο Χρήστος Τσιγουρής, χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντράγκι, αλλά και με τον Σουλτς, που μετείχε στο γεύμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.
Κατά σύμπτωση το εστιατόριο , λέγεται "Το σιδερένιο καπέλο". Είναι αυτό που προσπαθεί  η σιδηρά κυρία να μας περάσει κολάρο.... 

Σεμνά και ταπεινά






Προχθές το βράδυ, ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε πάει για φαγητό στο παραδοσιακό ταβερνείο «Ράτκα», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κολωνακίου και έχει γίνει γνωστό επειδή το προτιμούν οι εργάτες όταν σχολάνε από τη φάμπρικα, καθώς φημίζεται για τους γίγαντες γιαχνί και τον πατσά του. 
Λιτός βίος, indeed...

από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ"
 στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο


Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο



Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
tovima.gr

Παπαδημούλης: Όσοι μιλούν για ρήξη βιάζονται...


undefined
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω Facebook τις τελευταίες εξελίξεις μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν στον επίλογο της συνέντευξης Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Για να...
υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, χρειάζεται ουσιαστική διαπραγμάτευση. Όσοι μιλούν για ρήξη, βιάζονται. Ούτε ρήξη, ούτε όμως και υποταγή», ήταν το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ...

enikos.gr

O νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν καλεί την Ευρώπη

Κρούγκμαν προς Γερμανία: Δείτε την πραγματικότητα!

Eλληνικό Τεστ

undefined
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν καλεί την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και την περίπτωση της Ελλάδας. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους Γερμανούς του καλεί “να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν μύθους και ηθικολογίες”.
Ως λύση ο Πολ Κρούγκμαν προτείνει...
Διαβάστε ολόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ

Πηγές Ευρωζώνης, πρώτη αντίδραση :...

 ...Τεράστιες διαφορές, αλλά είναι η αρχή

undefined
Πηγές από την ευρωζώνη, σχολιάζοντας τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ, αναφέρουν πως οι συνομιλίες ήταν “αρκετά εποικοδομητικές”, ωστόσο “παραμένουν τεράστιες διάφορες”.

Τι έγινε σήμερα ; Η αρχή ή το τέλος της διαπραγμάτευσης;

Τι έγινε σήμερα

Γράφονται πολλά αυτές τις ώρες για την στάση που κράτησε η κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης στις συναντήσεις που είχαν σήμερα με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μόνο ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: Τι συνέβη σήμερα; Η αρχή ή το τέλος της διαπραγμάτευσης;
undefined
Menelaos Myrillas / SOOC
Αν αποκωδικοποιήσετε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας εύκολα θα διαπιστώσετε ότι ο Βαρουφάκης επέλεξε την αρχή: Παρουσιάστηκε μετριοπαθής, επέλεξε τις λέξεις ώστε να διαβεβαιώσει με έμφαση τη διάθεση της κυβέρνησης να συζητήσει σε μια νέα βάση αλλά χωρίς μονομερείς ενέργειες. Μίλησε για πρωτογενή πλεονάσματα (για πάντα αλλά μικρά, όπως προτείνει και ο Krugman ) και για μεταρρυθμίσεις, για νέο φορολογικό σύστημα και για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (από όλους).

Αν λοιπόν αποδειχτεί τις επόμενες ημέρες ότι αυτό που ζήσαμε σήμερα δεν ήταν η αρχή αλλά το τέλος της διαπραγμάτευσης γι’ αυτό δεν θα φταίει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα. Θα σημαίνει απλά ότι αυτή η παραστρατημένη Ευρώπη του χρυσού κανόνα του ευρώ δεν έχει πλέον καμία ελπίδα.

Αν η «Ευρώπη» καταπνίξει την αναθεωρητική, φιλοευρωπαϊκή, συνεργατική, συμβιβαστική ελπίδα που φέρνει στο τραπέζι η νέα ελληνική κυβέρνηση τότε το μέλλον της βρίσκεται στις άλλες εθνικιστικές «ελπίδες» που υπερασπίζονται η Λεπέν, ο Φάρατζ και τα ουγγρικά φασιστικά κόμματα. Τότε, και μόνο τότε, η ελίτ της Ευρώπης θα καταλάβει τι διαφορά έχει ο λαϊκιστής από το φιλολαϊκό.

Ωστόσο επειδή η έκβαση αυτής της ιδιότυπης και πρωτότυπης μάχης μας ενδιαφέρει και θα ορίσει τις ζωές μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο φαίνεσθαι: Έχει σημασία να γίνει κατανοητό ότι τον εκβιασμό δεν τον ασκεί η ελληνική πλευρά αλλά η ευρωπαϊκή.
thepressproject.gr