Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα...



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία προς την ανάπτυξη και...
την επίτευξη του στόχου για βιωσιμότητα του χρέους, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

"Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης για αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού."

Από ποια νησιά αρχίζει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ...


Από τα κοντινά και τουριστικά νησιά η εφαρμογή του ΦΠΑ από 1η Οκτωβρίου - Media
 Από τα πιο κοντινά και πιο τουριστικά νησιά αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς...

από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει, βάση μνημονίου, να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στην πρώτη παρτίδα νησιών  προκειμένου να συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2016 με μια δεύτερη ομάδα νησιών και να ολοκληρωθεί την 1 Ιανουαρίου του 2017 με την τρίτη και τελευταία ομάδα.

Τα νησιά των Κυκλάδων Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύλος θα είναι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών,  στην πρώτη ομάδα όπου ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ θα καταργηθεί άμεσα από την 1η Οκτωβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφων Αλεξιάδη στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το σύνολο των νησιών που θα συμμετέχουν στην πρώτη λίστα. 

Έκθεση ζωγραφικής τής Σούζυ Κολγιώνη (21 έως 30 Σεπτεμβρίου)

Ναυάγιο Αντικυθήρων, ευρήματα και υποθέσεις


Η φετινή ενάλια αποστολή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων -που οργανώθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη που παρέχει το Ωκεανογραφικό Ιδρυμα Woods Hole της Μασαχουσέτης- απέδωσε στοιχεία βάσει των οποίων εξασθενεί η θεωρία πως θα μπορούσε να υπάρχει και δεύτερο πλοίο στον βυθό.

 Μία ημέρα προτού ανοίξει και επισήμως η έκθεση για το ναυάγιο των Αντικυθήρων στη Βασιλεία της Ελβετίας –όπου έχουν μεταφερθεί 370 ευρήματα αλλά όχι ο μηχανισμός ο οποίος απαγορεύεται να βγει εκτός ελληνικών συνόρων– έχουμε και την πρώτη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της φετινής αρχαιολογικής επιτόπιας έρευνας στον βυθό του νησιού.

Το 2015 η ομάδα των καταδυόμενων αρχαιολόγων είχε σύμμαχο τον καιρό, ενώ πέρυσι οι άνεμοι έφταναν και τα 11 μποφόρ στην περιοχή. Η αποστολή έγινε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, που ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους.

Η επιτόπια έρευνα ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα να γίνει ανασκαφή στο συγκεκριμένο ναυάγιο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα νερά των Αντικυθήρων γεννήθηκε η ενάλια αρχαιολογία, όταν Συμιακοί σφουγγαράδες το 1901 κατάφεραν να βγάλουν με σκάφανδρα τους θησαυρούς. Ακολούθησε ο πλοίαρχος Κουστό που πέρασε το 1953 και επέστρεψε το 1976. Εκτός όμως από τη συλλογή των ευρημάτων στον πυθμένα, δεν είχε γίνει ποτέ ενάλια ανασκαφή ώστε να δούμε τι μπορεί να κρύβεται μέσα στο σκαρί. Φέτος διανοίχθηκε μία συστηματική ανασκαφική τομή, η οποία έφθασε σε βάθος μέχρι 0,7 μ. σε στρώμα πυκνής κεραμικής. Πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις για 12 ημέρες, με συνολικό χρόνο βυθού 40 περίπου ανθρωποωρών, και ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα.

Ευρήματα

Στη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων μεταλλικά ελάσματα, μικρά ξύλινα θραύσματα από το κέλυφος του πλοίου, ένα χάλκινο τμήμα επίπλου (ίσως είναι θρόνος), τμήμα οστέινου αυλού, πεσσός επιτραπέζιου παιχνιδιού από υαλόμαζα, καρφιά, σκωρίες χάλκινων και σιδερένιων αντικειμένων, θραύσματα γυάλινων και πήλινων αγγείων, κ.λπ. Από τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στον βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούντζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.ά.

Η ανίχνευση μετάλλων προσδιόρισε την έκταση της διασποράς ανιχνεύσιμων μεταλλικών στόχων σε έκταση περίπου 40x50 μ., αν και δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η περιοχή. Η έκταση αυτή φαίνεται να προσδιορίζει και τη συνολική πιθανή διασπορά του φορτίου του ναυαγίου και αποτελεί ένδειξη για το πιθανό μέγεθός του. Τα δεδομένα που συνελέχθηκαν, τα νέα ευρήματα και οι προγραμματιζόμενες αναλύσεις στα ανελκυσθέντα υλικά (ξύλο, μόλυβδο, κεραμική) αναμένεται να απαντήσουν ερωτήματα που αφορούν στο ναυάγιο.

Συμπεράσματα

Η φετινή σοδειά πάντως φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μεγάλο πλοίο, από τους μεγαλύτερους τύπους σκαριών που είχαν ναυπηγηθεί στην αρχαιότητα. Συνεπώς εξασθενεί η θεωρία ότι μπορεί τα πλοία που βυθίστηκαν να ήταν δύο, καθώς είχαν εντοπιστεί ευρήματα σε τόσο μεγάλη ακτίνα.
από kathimerini.gr

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ομπάμα σε Τσίπρα για την επανεκλογή του

24.09.2015 : 22:31


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε σήμερα (χθές 24.09.2015) συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο των  ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Στην μεταξύ τους επικοινωνία συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το Σάββατο για τη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να παραστούν στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι ενώ αναζητείται φόρμουλα για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
kathimerrini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                         από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (24.09.15)