Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

La Tribune: Μάθημα στρατηγικής για τους Ευρωπαίους...


...η σθεναρή αντίσταση Τσίπρα...
Στην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει σταθερός στις "κόκκινες γραμμές" και να αντιστέκεται στην "παράλογη...
στρατηγική της θηλιάς" των πιστωτών, δείχνοντας έτσι το παράδειγμα στους Ευρωπαίους, αναφέρεται ο αρχισυντάκτης της οικονομικής «Λα Τριμπύν», Ρομαρίκ Γκοντέν.

Αναλύοντας τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως ξεκάθαρα διατυπώνονται με το άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», ο Ρ. Γκοντέν καταλήγει:

«Πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι: είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άγγελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως για τον Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό...».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς», με αναφορά στη «στρατηγική της θηλιάς», όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Μάρτιο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τη στρατηγική των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα.
Οι πιστωτές ήλπιζαν, λέει ο συντάκτης, ότι...

Münchau στο Spiegel: Η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες...


undefined...να κερδίσει στη διαπραγμάτευση...
"Διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα: Και όμως, ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει", αναφέρει σε άρθρο του στο Spiegel OnLine ο γνωστός σχολιαστής Wolfgang Münchau. "Παρά τις ανακοινώσεις, η Ελλάδα έχει υψηλές πιθανότητες να εξέλθει νικήτρια από τη διαμάχη για το χρέος της, σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι "είτε η Ευρωζώνη θα ανταποκριθεί στην Αθήνα είτε θα πρέπει να αποδεχθεί τεράστιες ζημιές".

"Οι Έλληνες είναι σε σχετικά ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, παρά την οικονομική τους αδυναμία, επειδή έχουν εν τω μεταξύ κάνει σαφές ότι, σε περίπτωση ανάγκης, είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Θα προτιμούσαν, βέβαια, μία συμφωνία, που θα τους επιτρέπει να μείνουν στο ευρώ. Αν δεν υπάρξει, όμως, αυτή, τότε είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τις συνέπειες. Στο σημείο αυτό ακριβώς είναι που διαφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά απέκλειαν κατηγορηματικά ένα μονομερές "κούρεμα" του χρέους και ένα Grexit. Έτσι, οι πιστωτές μπορούσαν να υπαγορεύουν τους όρους τους, όπως και έκαναν", σημειώνει ο Munchau.

Κοτζιάς: Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη...


Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, συμμετέχοντας στο τρίτο φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR), έκανε λόγο για...
αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τη λανθασμένη συνταγή λιτότητας, αλλά και τα στερεότυπα της γερμανικής πολιτικής που οδηγούν σε προκαταλήψεις μεταξύ δύο λαών με πολύ στενές παραδοσιακά σχέσεις.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, στο στρογγυλό τραπέζι του κατάμεστου κεντρικού στούντιο του WDR και με «ανακριτή» τον οικονομικό συντάκτη Χάραλντ Σούμαν, γνωστό από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Η Τρόικα – Ισχύς χωρίς Έλεγχο» ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποίησε οπλοστάσιο από την οικονομία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και τη ψυχολογία για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι η συνταγή λιτότητας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

«Πώς είναι δυνατό να διαπραγματευόμαστε όταν κάθε μέρα υφιστάμεθα πιέσεις, του τύπου, χάνεστε, αύριο θα πεθάνετε, είστε νεκροί, δεν υπάρχετε, δεν μας ενδιαφέρετε, στην Ευρώπη όλα κυλούν όμορφα χωρίς εσάς. Πρόκειται για πιέσεις που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμπυκνώνονται στη φράση, εάν δεν υπογράψετε θα πεθάνετε. Πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει μια οικονομία, όταν ο κόσμος το ακούει κάθε μέρα; Η οικονομία ξέρετε είναι...

«Τυφλός όποιος δεν βλέπει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα»...



Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η «Süddeutsche Zeitung» ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό ζήτημα κάνοντας την αυτοκριτική του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που το τελευταίο διάστημα καταβάλλει...
μεγάλες προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της, παραδέχεται ότι «ήμασταν απρόσεκτοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης όσον αφορά τις επιμέρους χώρες. Όποιος δεν βλέπει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, είναι και κουφός και τυφλός», λέει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την πολιτική μας.

«Το Grexit δεν είναι επιλογή»
Επαναλαμβάνοντας την άρνησή του σε ενδεχόμενη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις όσων λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα, τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη.
«Το Grexit δεν είναι επιλογή, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εντατικά, το ξέρουν, ελπίζω, και οι Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται συγκεκριμένα στον κίνδυνο να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

«Πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ»
Για το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παραμείνει ως εταίρος ανάμεσα στους θεσμούς, ακόμη κι αν δεν δίνει οικονομική στήριξη, γιατί τυχόν αποχώρησή του θα δημιουργούσε τεράστιες αντιστάσεις στη γερμανική βουλή. «Με ποια ακριβώς μορφή θα συμμετέχει, είναι αντικείμενο των συζητήσεών μας».
Ο Γιούνκερ διαπιστώνει προόδους στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν «ωριμάσει» για να επιτρέψουν την οριστική θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Για το θεωρητικό ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να γίνουν ενδεχομένως πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος.
«Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης ανάλογα με τις εσωτερικοπολιτικές διαδικασίες (…) Η πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες για να επιταχύνουμε με ευκταίο χρονικό στόχο, αλλά όχι απαραίτητο, τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7» (σσ. στις 7 και 8 Ιουνίου στη Βαυαρία).
Τέλος, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχεται ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει την αίσθηση των φόβων και των αναγκών των ανθρώπων. «Το ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα σείεται, θεωρώ προσωρινό το φαινόμενο, εάν βέβαια τα λαϊκά κόμματα αντιδράσουν», υποστηρίζει.
efsyn.gr

Ομολογία αποτυχίας...


...από τον οικονομολόγο Μ. Κολμαν για την Ελλάδα
-"Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε υπήρξαν απόλυτα αποτυχημένες"...

Η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή την επανεξέταση των όρων αποπληρωμής του, σύμφωνα με το Βέλγο πανεπιστημιακό του Solvay Business School και οικονομολόγο, Μπρούνο Κολμάν, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Βελγικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTBF.
Ο Βέλγος οικονομολόγος επισημαίνει ότι όλοι όσοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γνωρίζουν ότι η χώρα έχει χρέος που αντιστοιχεί σε περίπου 175% του ΑΕΠ της και ότι το ΑΕΠ αυτό μειώθηκε τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο, από το 2008. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως η χώρα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη, αν δεν το κάνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι «μέσα σε 5 χρόνια, καμία συγκροτημένη, ομογενής και πολιτικά αποδεκτή λύση δεν έχει βρεθεί για την Ελλάδα», η οποία βρίσκεται σε μια αμφίσημη κατάσταση, όπως επίσης και η ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Μπρούνο Κολμάν, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αντιπροσώπευε πολιτική και νομισματική ήττα. «Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε ικανοί να επιλύσουμε ένα έλασσον πρόβλημα και να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, υπήρξαν απόλυτα αποτυχημένες», αναφέρει ο ίδιος.
Για να αποφευχθεί μια επιζήμια για όλους έκβαση, ο Μπρούνο Κολμάν εισηγείται εναλλακτικό σενάριο με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διαγραφή ή σοβαρή επανεξέταση των όρων αποπληρωμής.
«Πρέπει να αποδεχτούμε μια διαγραφή του χρέους, να αναγνωρίσουμε μια οικονομική πραγματικότητα. Να μετατρέψουμε το ελληνικό χρέος σε αιώνιο χρέος, δηλαδή σε χρέος που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, απαιτώντας όμως από την Ελλάδα τακτική αποπληρωμή επιτοκίων», δηλώνει ο Βέλγος οικονομολόγος.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει νέο νόμισμα, υποτιμημένο, κινδυνεύοντας να δημιουργήσει μαύρη αγορά για το ευρώ και μεγάλο πληθωρισμό...
newsbeast.gr

Παντοάν: Είναι δυνατόν να υπάρξει Grexit, αλλά…


«Είναι δυνατόν να υπάρξει Grexit, αλλά η πραγματική ερώτηση είναι αν πρέπει να το ευχηθεί κανείς και ποιες θα είναι οι συνέπειες» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, κατά τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ οικονομίας στο Τρέντο.«Οι άμεσες συνέπειες δεν θα ήταν σημαντικές αλλά οι μεσοπρόθεσμες οπωσδήποτε πιο σοβαρές, διότι θα σήμαινε ότι το ευρώ είναι διαφορετικό από όπως το είχαμε σκεφθεί, ότι είναι μια αντιστρέψιμη πορεία και μέσα σε αυτό το σκηνικό θα γίνονταν πιο σημαντικές οι δομικές μεταρρυθμίσεις των χωρών-μελών», πρόσθεσε ο Πάντοαν.«Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα τι είδους διαχείρισης θα τύχαινε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις υπογράμμισε: «Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις τεχνικού και πολιτικού χαρακτήρα, συνεχίζω να πιστεύω ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία».

Παραίτηση Παναρίτη μετά τις αντιδράσεις



Μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων που ακολούθησαν τον διορισμό της στην θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελενα Παναρίτη ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι είναι "αδύνατον να τον αποδεχτεί". Προηγήθηκε η εκστρατεία εκτόνωσης της σοβαρής κρίσης που προκλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής, ελήφθη η απόφαση για "βελούδινο διαζύγιο" με πρωτοβουλία της κυρίας Παναρίτη.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να καλύπτει πλήρως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, αναφέροντας ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη δεν έγινε μόνο από αυτόν, αλλά κατόπιν ψηφοφορίας.
Παράλληλα, έγιναν επικοινωνίες με τους βουλευτές που έχουν εκδηλώσει αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, υπογράφοντας και σχετικό κείμενο, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των υπογραφών, με την παροχή διαβεβαιωσεων το θέμα θα αντιμετωπιζόταν.

Η δήλωση Παναρίτη
"Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.
Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά."
kathimerini.gr

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική Le Monde

Τσίπρας στην Le Monde: Κάναμε σοβαρές παραχωρήσεις για την συμφωνία

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για την ελληνική διαπραγμάτευση και το μέλλον της Ευρώπης φιλοξενεί η γαλλική Le Monde στο βασικό θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης», αναφέρει ο πρωθυπουργός για την διαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους.
«Το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης», τονίζει ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας το... μπαλάκι στην πλευρά των εταίρων.
Στη συνέχεια δεν αποφεύγει να αφήσει και αιχμές για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν να αποδεχτούμε να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει, εν τέλει, την αρχή για τη δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες».

Αναλυτικά το άρθο του κ. Τσίπρα:
Στις 25 του περασμένου Γενάρη ο ελληνικός λαός πήρε...

Φρένο -καί γιά τή Μύκονο- η έλλειψη σύγχρονων λιμενικών υποδομών για την κρουαζιέρα

3ο Posidonia Sea Tourism Forum
Υποτυπώδης τουριστική ανάπτυξη : Στόν τουρίστα τής κρουαζιέρας, προσφέρουμε γιά τήν ώρα, κυρίως, "τουριστικά είδη καί σουβενίρ"...
                    Σέ λίγο ούτε αυτά;                           
  ΕΡΩΤΗΜΑ : "Γιατί κάθε χρόνο μειώνονται -πανελλαδικά- οι κρουαζιέρες"; 
ΑΛΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : "Kαί γιατί νά αυξάνονται αφού απουσιάζουν οι απαιτούμενες λιμενικές 
-καί άλλες- υποδομές... 
...τίς οποίες οι ανταγωνιστές -αφειδώς- προσφέρουν";         


                                                                      ***
Οι περιορισμένες αεροπορικές συνδέσεις με τις αγορές των Η.Π.Α. και της Κίνας εξανεμίζουν τις ελληνικές ελπίδες για την παρουσία υπερμεγεθών κρουαζιερόπλοιων στα πελάγη μας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο 3ο Posidonia Sea Tourism Forum.
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα κρουαζιερόπλοια -Ερχεται το Quantom of the Seas να κάνει τα ταξίδια στη θάλασσα, ονειρικά [εικόνες&βίντεο]

Συμπεράσματα από τίς διήμερες εργασίες τού 3ου Posidonia Sea Tourism Forum   
                                                                        ***
Η Ελλάδα απέτυχε να επωφεληθεί από την αλματώδη ανάπτυξη της αγοράς κρουαζιέρας στην Ευρώπη, καθώς οι επενδύσεις στις απαιτούμενες λιμενικές υποδομές για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων μειώθηκαν κατά 80% τοις εκατό στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους ειδικούς που συζητούν τις προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum που ολοκληρώθηκε, τήν Τετάρτη 27/5, στην Αθήνα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ελάχιστα από τα 1.150 ελληνικά λιμάνια, τα περισσότερα εκ των οποίων με υποτυπώδεις υποδομές, διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις για να ελλιμενίσουν κρουαζιερόπλοια. Ακόμα σημαντικότερο, πολύ λίγα λιμάνια μπορούν να φιλοξενήσουν τα υπερμεγέθη πλοία των 4.000 επιβατών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό κι αυτό διότι από το 1996 οι εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν κυρίως σε πλοία αυτής της χωρητικότητας.
Και τη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ με αντικείμενο την κατασκευή κρηπιδότοιχων και θέσεων αγκυροβολίας για τη φιλοξενία τριών κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, η χώρα έχει πολλά να κάνει ακόμη για να αξιοποιήσει τα αδιαφιλονίκητα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να εδραιωθεί ως παγκόσμιος πόλος έλξης κρουαζιερόπλοιων.
«Τουρισμός σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει τουρισμός», δήλωσε ο κύριος Michel Nestour, Αντιπρόεδρος – Ανάπτυξη Διεθνών Λιμένων και Προορισμών, Carnival Corporation Plc, του μεγαλύτερου ομίλου εταιριών κρουαζιέρας παγκοσμίως. 
«Η Ελλάδα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το φυσικό κάλλος της και την ιδανική γεωγραφική της θέση διότι υστερεί σε βασικές υποδομές όχι μόνο σε κάποια λιμάνια αλλά και σε οδικές μεταφορές και σε αεροπορικές συνδέσεις με βασικές αγορές, υποδομές που είναι απαραίτητες για να προσελκύσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια», επεσήμανε ο κ. Nestour.
Με κατά μέσο όρο 1,7 καθημερινές πτήσεις ανάμεσα στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το JFK της Νέας Υόρκης, τη μοναδική υφιστάμενη αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, δεν είναι να απορεί κανείς που οι παγκόσμιοι ηγέτες της βιομηχανίας κρουαζιέρας,, όπως η Royal Caribbean Cruises θεωρούν ότι η περιορισμένη αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας αποτελεί εμπόδιο στην πλεύση νέων υπερμεγεθών πλοίων στην περιοχή μας. «Με το 50 τοις εκατό των πελατών μας να προέρχονται από την αγορά των Η.Π.Α., αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο κ. Adam Sharp, Διευθυντής Λιμενικών και Επιβατικών Υπηρεσιών – ΕΜΕΑ, Royal Caribbean Cruises, ο οποίος ανέφερε επίσης και τη γραφειοκρατεία και τις μεγάλες ουρές στις αφίξεις των αεροδρομίων ως πρόσθετους ανασχετικούς παράγοντες στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κυρίαρχου προορισμού για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Με την αγορά των Η.Π.Α. απομονωμένη σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό θαλάσσιο τουριστικό προϊόν, η χώρα εναποθέτει τις ελπίδες της στην αναδυόμενη κινεζική αγορά, η οποία, αυτή τη στιγμή, έχει δυνατότητα τεράστιας βελτίωσης καθώς η χώρα μόλις και μετά βίας προσελκύει 100.000 από τα 100 εκατομμύρια των Κινέζων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Η έλλειψη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να αρθεί με τη δρομολόγηση άμεσων πτήσεων μεταξύ των κύριων κινεζικών πόλεων και των ελληνικών νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών, δήλωσε ο κ. Zou Xiaoli, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, στην ομιλία που απηύθυνε στους συνέδρους στο πλαίσιο του κινεζο-ελληνικού Σεμιναρίου Συνεργασίας στον Τουρισμό και Προώθησης Επενδύσεων για τους Κλάδους της Κρουαζιέρας και του Yachting της Επαρχίας Hainan.
«Οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Κινέζων τουριστών αλλάζουν. Από την περιήγηση των αξιοθέατων και τα ψώνια στρέφονται στην αναψυχή και τις διακοπές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα κερδίσει την αγάπη των κινέζων τουριστών», τόνισε, προσθέτοντας ότι το θέμα της έκδοσης βίζας είναι ακόμη ένα εμπόδιο που πρέπει να αρθεί.
Posidonia Sea Tourism Forum: Τροχοπέδη η έλλειψη λιμενικών υποδομών για την κρουαζιέρα«Τα αναρίθμητα ελληνικά νησιά, τα υπέροχα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό φυσικά τοπία, η μοναδική γεωγραφική της θέση, το ευχάριστο κλίμα, το νόστιμο φαγητό και οι καλόκαρδοι άνθρωποί της είναι βέβαιο ότι θα προσελκύουν όλο και περισσότερους Κινέζους τουρίστες. Το Αιγαίο Πέλαγος, πιο συγκεκριμένα, αποτελεί έναν σαγηνευτικό και ρομαντικό προορισμό για τους Κινέζους», πρόσθεσε.
Εντούτοις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Nestour, η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών, προκειμένου να απολαύσουν τη μαγεία του Αιγαίου και του Ιονίου, προϋποθέτει σοβαρές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές και την αντιμετώπιση των λιμανιών ως στρατηγικών πόρων. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί το ζητούμενο, δηλαδή η δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που δέχεται, όπως έχει κάνει στο παρελθόν και η Βαρκελώνη και τώρα είναι η πρώτη δύναμη στον τουρισμό κρουαζιέρας στην Ευρώπη». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «και η Savonarola είναι άλλο ένα παράδειγμα που άγγιξε σε τουριστική κίνηση το ένα εκατομμύριο επιβάτες μόνο και μόνο επειδή οι αρμόδιοι επιδίωξαν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με μια εταιρεία κρουαζιερόπλοιων».
                                                                     ******
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η "Νέα Μύκονος" ήταν τό μοναδικό blog -παγκοσμίως- πού παραβρέθηκε στό 3ο "Posidonia Sea Tourism Forum" λόγω καί τών αρρήκτων δεσμών καταγωγής τών διοργανωτών μέ τό νησί μας.
      Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης 

 

Δρόμοι στενοί, ενίοτε διλημματικοί...

...σέ ώρα νεκρή...

Παναρίτη : Grande problema - SYRIZA ...malevrasse!

Στο Μαξίμου κάλεσε τον Βαρουφάκη ο Πρωθυπουργός - υπογραφές κατά Παναρίτη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Στο Μαξίμου κάλεσε τον Βαρουφάκη ο Πρωθυπουργός - υπογραφές κατά Παναρίτη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τις διαστάσεις θύελλας που έχουν λάβει οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, για την τοποθέτηση της Ελενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Το ζήτημα της τοποθέτησης της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ παραμένει ανοιχτό, την ώρα που βουλευτές όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ συλλέγουν υπογραφές κατά της απόφασης Βαρουφάκη για τον διορισμό Παναρίτη.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, το κείμενο προς το παρόν έχουν υπογράψει 43 βουλευτές.

Το σύντομο κείμενο αναφέρει:
«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.»
Το κείμενο υπογράφεται μέχρι στιγμής από 43 βουλευτές, μεταξύ των οποίων από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Φίλη και Θανάση Πετράκο και την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου:

Αναλυτικά, το κείμενο υπογράφουν οι:

Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου- Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Νίκος Φίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έχει εκφράσει στον Πρωθυπουργό την ενόχλησή του για τις βολές που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος.
Μεταξύ εκείνων που έχουν αντιδράσει στην επιλογή Παναρίτη είναι και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Γεγονός πάντως είναι, ότι μετά το θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση Βαρουφάκη για τον διορισμό της Ε. Παναρίτη στο ΔΝΤ, κυκλοφόρησαν φήμες για παραίτηση του υπουργού τις οποίες όμως ο ίδιος διέψευσε με  δύο tweet.

«Φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε σχετική ανάρτηση που έκανε σήμερα στο Twitter, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες περί παραίτησής του.

Η ανάρτηση έχει ως εξής: «Rumours of my impending resignation are (for the umpteenth time) grossly premature…». Σε σχόλιο χρήστη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στη συνέχεια: «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί. Τζ. Μ. Κέινς (μεσοπρόθεσμα αυτοί που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικας έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών»).

από tanea.gr