Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τα ποτά και τα κορίτσια...

«...το περίεργο δε, είναι πως ο Σρέντερ έχασε τις εκλογές, αλλά κανείς δεν διακηρύσσει πως υπήρξε θύμα συνωμοσίας και ούτε κάποιος πιστεύει ότι θα γυρίσει ως «σωτήρας». Αυτά τα τελευταία δεν κατανοεί ο Ντάισελμπλουμ και προσπαθεί να εξηγήσει την ελληνική αποτυχία με τα ποτά και τα κορίτσια...» 


Τ​​ο χειρότερο στις δηλώσεις Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι τα στερεότυπα που ανακυκλώνει για τον Νότο. Ούτε ο υποβόσκων ρατσισμός του. Το πιο ανησυχητικό είναι πως ο πρόεδρος ενός οργάνου που διαφεντεύει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει ιδέα από οικονομικά. Είναι πρόεδρος του οργάνου όπου μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών που έχουν το ευρώ και δεν πήρε χαμπάρι για τους λόγους που χρεοκόπησαν κάποιες χώρες του Νότου και μαζί με αυτές η Ιρλανδία.

Δηλαδή το πρόβλημα του Νότου και δη της Ελλάδος δεν ήταν τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια. Δεν ήταν η κατανάλωση, ήταν η παραγωγή, η οποία σε σχέση με την κατανάλωση συρρικνωνόταν...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Στο μεταξύ, στην Αμερική



Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμο που θα κατέστρεφε το Obamacare, το εθνικό σύστημα υγείας το οποίο προσέφερε ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους πολίτες των ΗΠΑ. Πριν από την εφαρμογή του, πάνω από 40 εκατ. Αμερικανοί δεν είχαν κανενός είδους κάλυψη. Πράγμα που σήμαινε ότι ήταν σχεδόν καταδικασμένοι σε θάνατο αν αρρώσταιναν, με δεδομένο το ιδιαίτερο υψηλό κόστος της περίθαλψης.Ο Τραμπ προσπάθησε να υλοποιήσει μια προεκλογική του εξαγγελία, η οποία δεν συγκέντρωνε όμως τους απαραίτητους ψήφους στο αμερικανικό Κογκρέσσο, παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Αρκετοί από τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν το νόμο Τραμπ, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να τον αποσύρει.
Πολλοί από τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές είναι εκατομμυριούχοι και στις εκλογικές αναμετρήσεις βασικά κερδίζει αυτός που έχει τα περισσότερα χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν στην εκλογική τους βάση, συχνά περισσότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Επίσης, ειδικά για κοινωνικά θέματα, τα κινήματα πολιτών στις ΗΠΑ είναι ισχυρότερα από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Το κυριότερο ίσως, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την συναίνεση των νομοθετικών σωμάτων, πράγμα που σπάνια συμβαίνει στα προεδρικά ή και πρωθυπουργοκεντρικά συστήματα σε άλλες χώρες. Πρόκειται για προστασία της δημοκρατίας από την απόλυτη εξουσία ενός προσώπου και του στενού του κύκλου.


Γεια σου Στουρνάρα φαφλατά!..

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» και προειδοποίησε πως, αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα είναι ο θάνατός μας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν διευκρινίζει για ποιους θα είναι θάνατος η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά υποθέτω πως εννοεί ότι θα είναι θάνατος για τον ίδιο και αυτούς που εκπροσωπεί.
Οι υπόλοιποι Έλληνες μια χαρά πεθαίνουν και μέσα στην Ευρωζώνη.
Όταν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη -διαλυμένη, χρεοκοπημένη και υποθηκευμένη-, ίσως επιτέλους να αναζητηθούν οι ευθύνες αυτών που την οδήγησαν στην χρεοκοπία.
Το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα θα είναι σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς που ευθύνονται για την χρεοκοπία της Ελλάδας
Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Δηλαδή, ο Γιάννης Στουρνάρας, αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη, ήξερε πως η Ελλάδα μπήκε με «μαγειρεμένα» στοιχεία στην Ευρωζώνη.
Ο Γιάννης Στουρνάρας γνώριζε πως ο Κώστας Σημίτης παρήγγειλε στην Goldman Sachs να μαγειρέψει τα στοιχεία, ώστε η Ελλάδα να μπει με πλαστά στοιχεία στην Ευρωζώνη.
Το αστείο είναι ότι, στη συνέντευξή του, ο Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει την αδυναμία της Ελλάδας να βγει από τα Μνημόνια -σε αντίθεση με άλλες χώρες- στην έλλειψη «θεσμών».
Δηλαδή, ένας άνθρωπος που έχει υπάρξει σε μια σειρά από δημόσιες θέσεις -τρομερός δημόσιος υπάλληλος- ανακαλύπτει πως η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη θεσμών αλλά εξαιρεί, βέβαια, τον εαυτό του.
Βέβαια, αν υπήρχαν θεσμοί στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θα είχε γίνει υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ούτε θα ήταν σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αν υπήρχε Δικαιοσύνη -ένας θεσμός που ο Στουρνάρας δεν τολμάει να αναφέρει-, όλα θα ήταν αλλιώς στη χώρα.
Αλλά ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι χρεοκοπημένος και ξεπουλημένος, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να έχουν δημόσια αξιώματα, να δίνουν συνεντεύξεις και να περνάνε ζωή και κότα.
Όσο βλέπετε μούρες σαν του Στουρνάρα να κατέχουν θέσεις και αξιώματα, η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα.
(Θυμήθηκα που ο Γιάννης Στουρνάρας είχε πάρει -και καλά- ανάποδες επειδή ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει στον Ντράγκι πως η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Δηλαδή, ο Στουρνάρας, εφτά χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας, πιστεύει πως -επειδή η δική του οικονομική κατάσταση είναι ανθηρή- η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη. Προφανώς, θεωρεί τους Έλληνες ηλίθιους και αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να τον δικαιώσουν.)...

pitsirikos.net

Πόσο βλάξ (πολιτικά) μπορεί να είναι…

ο «πεφωτισμένος» Ιάσων…

Από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό (το επαίσχυντο σάλτο από το «Ποτάμι» που χάνει, στη ΝΔ που κερδίζει δημοσκοπικά), στην πολιτική ανοησία.

Το ‘πε και μας άφησε ξερούς: Με τη ΝΔ, τα…
μέτρα θα είναι πιο εύπεπτα για τους πολίτες.

Δικός σας!..
 

Διπλό μήνυμα Γκάμπριελ στην Αθήνα...

«Τον Ιούνιο θα είναι χειρότερα»...

Ενώπιον κομβικών αποφάσεων για το μέλλον της αξιολόγησης βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πιέσεις στην πραγματική οικονομία και τις προοπτικές της χώρας να γίνονται όλο και πιο πολύ δυσβάσταχτες.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε διπλό μήνυμα στην Αθήνα, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, τονίζοντας πως «τον Ιούνιο θα είναι χειρότερα». «Κλείστε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες», διαμήνυσε στους συνομιλητές του, προειδοποιώντας πως «αν το κλείσιμο της συμφωνίας πάει για τον Ιούνιο, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα θα είναι χειρότερα», αφήνοντας, μεταξύ άλλων, να εννοηθεί ότι οι θεσμοί «δεν θα μας χαριστούν».
Ο Ζ. Γκάμπριελ, όμως, απέστειλε και δεύτερο μήνυμα, ενημερώνοντας πως «δεν θα αλλάξουν τα πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα, ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση του Βερολίνου». Ακόμα δηλαδή και αν νικητής των εκλογών του φθινοπώρου είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς, τα πλεονάσματα για μετά το 2018 θα είναι 3,5% για τα τρία πρώτα χρόνια και 3% για τα επόμενα δύο.
Και όλα αυτά, ενώ το ίδιο το Μαξίμου παραδέχεται ότι ο κ. Γκάμπριελ βοηθάει σημαντικά τη χώρα μας, έστω και για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους, δηλαδή την ενίσχυση του SPD στις γερμανικές εκλογές μέσω ενός «φιλολαϊκού προφίλ».
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σε μία προσπάθεια να επιτύχει τη συμβολή της στο ξεκλείδωμα της αξιολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Α. Μέρκελ διεμήνυε πως ακόμα και αν υπάρξει ραντεβού με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια της ΕΕ στη Ρώμη, δεν προτίθεται να δεχτεί πολιτική διαπραγμάτευση. 

«Να συμφωνήσουμε τώρα και μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα κάνουμε σημαντικές κινήσεις και στο θέμα του χρέους», φέρεται να είπε στους συνομιλητές του στη χώρα μας και ο Ζ. Γκάμπριελ.