Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

"Στολίσματα" στήν Αθήνα καί... εξακολουθεί νά ισχύει, άραγε, τό "de gustibus et coloribus non est disputandum";...

από τό στολισμό τού Λονδίνου
Ακρίτα για Παναγιωτάκου: Η δικαιολογία χειροτέρα του σφάλματος
Τι λέει ο δήμαρχος Μπακογιάννης για τον στολισμό στη Βασ. Σοφίας

Στην αντεπίθεση πέρασε το Ίδρυμα Ωνάση για τον αμφιλεγόμενο χριστουγεννιάτικο φωτισμό στη Βασ. Σοφίας (τον ανέλαβε ως χορηγός). Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ανέφερε ότι η ομάδα του Iδρύματος Ωνάση ήταν υπεύθυνη για τον στολισμό από κοινού με τον Δήμο της Αθήνας και συμφώνησαν στο συγκεκριμένο.. τρόπο στολισμού της Βασιλίσσης Σοφίας. Η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε:

«Είναι ένας φωτισμός που έχει μέσα του χιλιάδες σενάρια που μπορούμε να κάνουμε ως προς τα χρώματα και ως προς το πως αναβοσβήνουν αυτά. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τεστάρουμε τα σενάρια, μέχρι και την Τρίτη θα γίνονται δοκιμές για να δούμε ποια φώτα ταιριάζουν καλύτερα με τα κτίρια των Αθηνών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα κτίρια. Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια επειδή είναι το οικείο. Σε πολλές πόλεις έχουν φωτιστεί από σύγχρονους φωτιστές οι δρόμοι. Το ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει προσεγγιστεί με την έννοια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης».

Στα παραπάνω απάντησε η Ελενα Ακρίτα που ανέβασε μια φωτογραφία από το στολισμένο Λονδίνο, γράφοντας στο fb: 

«Η δικαιολογία χειροτέρα του σφάλματος» έλεγε η γιαγιά Λουκία. Κάτι δηλαδή σαν την ανακοίνωση της κυρίας από την Στέγη Γραμμάτων του ιδρύματος Ωνάση: η γραπτή δήλωση όπου υπερασπίζεται τον στολισμό της Βασιλίσσης Σοφίας, είναι χειρότερη από το στολισμό τον ίδιο. ‘Δήλωση’ κατ’ ευφημισμόν δηλαδή. Ένα κουνημένο δάχτυλο στα μούτρα μας ήταν οι ανόητες παράγραφοι που έφεραν την υπογραφή της. Παράγραφοι που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήριζαν την προσωπική αισθητική του καθενός από μας, ως μια παρωχημένη bon pour l’ orient αντίληψη εορταστικού στολισμού που πλέον, λέει, δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο (της). Πριν λίγες μέρες, ήμουν στο Λονδίνο για την παρουσίαση του βιβλίου μου ‘Τα τάπερ της Αλίκης’ . Μόλις άφησα τα πράγματα στο ξενοδοχείο, πήγα κατευθείαν στη Regents Street για δυο λόγους. Πρώτον γιατί εκεί βρίσκεται το αγαπημένο μου Cos Stores με την υπέροχη μίνιμαλ αισθητική των ρούχων που προτιμώ. Και δεύτερον για να δω τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που ήταν όντως ένα όνειρο. Νιώθεις ξαφνικά πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα παραμύθι κι εγώ τα αγαπώ τα παραμύθια. Πολύ. Ελάτε σας παρακαλώ, χρυσή μου γυναίκα. Αξιολογείστε πρώτα το δικό σας έργο, ως διευθύντρια πολιτισμού στη Στέγη που αγαπάμε, και μετά ποινικοποιείστε το εορταστικό φαντασιακό των συμπολιτών σας. Γιατί αυτό ακριβώς κάνατε - σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί.
Διευκρινίσεις για τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης καλώντας τους πολίτες και τους επισκέπτες να περιμένουν την ολοκλήρωσή του.
«Έχω ακούσει για "666", για "έργο του διαβόλου", για θρησκευτική ουδετερότητα αλλά έχω γίνει και αποδέκτης πολλών γνήσιων και αυθεντικών παραπόνων» είπε αρχικά ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Μιλώντας ειδικά για τη Βασιλίσσης Σοφίας, η εικόνα της οποίας έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι «το ίδρυμα Ωνάση μας έκανε μια πρόταση τολμηρή. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ελπίζω πραγματικά όταν να τη δείτε να δουλεύει, όπως έχει σχεδιαστεί, να αλλάξουν τα αρνητικά σχόλια. Αυτό που θέλουμε είναι να συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Θέλουμε όλες οι φωνές της πόλης να ακούγονται».


ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΛΑΥΡΙΟΥ-ΣΥΡΟΥ (διασφαλίζει καί MYKONO)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΥΡΟΥ-ΛΑΥΡΙΟΥ
Εντός χρονοδιαγράμματος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προχωρά η υλοποίηση της Γ΄ Φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Λαυρίου-Σύρου, διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος. Επιπλέον, διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο θέτει τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στα 111 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι των Διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και της NEXANS, η οποία αποτελεί τον ανάδοχο του έργου, επισκέφθηκαν το ειδικό πλοίο που εκτελεί τις εργασίες πόντισης στο Λαύριο. Η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου (28 χλμ), θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ το δεύτερο τμήμα (80 χλμ) θα ποντιστεί εντός του α΄ τριμήνου του 2020 από την ανάδοχο εταιρεία.

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ δήλωσε σχετικά: «Ο Διαχειριστής υλοποιεί τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του. Η Γ΄ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει επισπευστεί κατά δύο έτη, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδότηση των Κυκλάδων ακόμα και σε περιπτώσεις -προγραμματισμένης ή μη- θέσης εκτός λειτουργίας οποιασδήποτε εκ των υφιστάμενων διασυνδέσεων».

Η κ. Ragnhild Katteland, διευθύνουσα σύμβουλος της Nexans Norway ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχιστεί η συνεργασία μας με τον καλό μας εταίρο, τον ΑΔΜΗΕ. Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη ολοκλήρωση της Γ’ Διασύνδεσης των Κυκλάδων που αποτελεί πολύ σημαντικό έργο».

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2019