Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

"Pangalo furioso"! (Πάγκαλος μαινόμενος!)

Σεμνός μαθητής της Πασοκαρίας ο κ. Τσίπρας...

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Ο Παγκαλος "πυροβολεί" ξανά τον πρωθυπουργό...
Στο στόχαστρο του Πάγκαλου μπαίνει ξανά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ο «σεμνός μαθητής της Πασοκαρίας» Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «αξιοποιεί με κέφι ότι του...
έχει περιέλθει από την παράδοση αυτών που μισεί, απεχθάνεται, καταδικάζει αλλά δε διστάζει, σαν καλός νεοέλληνας, να λεηλατήσει».

Αναλυτικά, το άρθρο του Θ. Πάγκαλου:

Είναι συνηθισμένη η καταλυτική κριτική για τα πεπραγμένα του Πα.Σο.Κ., που κυβέρνησε αυτόν τον τόπο από το 1981 και μετά. Συνήθως επειδή τα στελέχη του Πα.Σο.Κ. φημίζονται για την πολιτική τους αρετή, ενισχύουν αυτού του είδους την κακοποίηση της πραγματικότητας χωρίς να τολμούν να αντιπαρατεθούν εξηγώντας τις αναγκαιότητες, που επέβαλαν ορισμένες πράξεις ή παραλήψεις ή αναπτύσσοντας τα θετικά στοιχεία αυτού του απολογισμού. Το Πα.Σο.Κ. πήρε από την πάλαι ποτέ κομμουνιστική αριστερά τη συνήθεια της αυτοκριτικής και τη μετεξέλιξε σε αυτομαστίγωση.

Υπάρχει, όμως, ένας τομέας που δεν έχει επισταμένα αναλυθεί και ακόμη και σήμερα ανθεί και νοθεύει τη δημόσια συζήτηση. Πρόκειται για τη δημιουργία και διάδοση νεολογισμών, που είχαν ως σκοπό την απόκρυψη της πραγματικότητας. Έτσι, ο «ανασχηματισμός», που περιέγραφε πολύ συγκεκριμένα αυτό που γινόταν, εξελίχθηκε σε «αναδόμηση». Τα υπουργεία έμεναν τα ίδια, τα μεγέθη των κυβερνήσεων επίσης. Άλλαζαν μόνο τα πρόσωπα. Οι δομές έμεναν αναλλοίωτες και οι πολιτικές, που ασκούσαν οι διάφορες ηγεσίες, επίσης.

Τότε έπεσε στην πιάτσα και ο όρος «δρομολογείται». Ήταν σαφές ότι είχε σκοπό να καλύψει την αδράνεια και να αποκρύψει από το νοήμον κοινό ότι δεν είχε γίνει τίποτα ή ακόμα χειρότερο ότι τίποτα δεν επρόκειτο να γίνει. Τα δρομολόγια διαφόρων μεταρρυθμίσεων και κοινωνικών αλλαγών είχαν τις ρίζες τους κάπου στο παρελθόν και ατένιζαν με την ηρεμία, που έχει το κατεστημένο και κυρίαρχο ψέμα, το απώτερο μέλλον. Τότε κατακτούσαν τη ζηλευτή ιδιότητα, που πρέπει να έχει ένα όραμα. Η υλοποίηση των υποσχέσεων χανόταν απ’ τον ορίζοντα και η άυλη οντότητα του πελατειακού πολιτικού λόγου κατακτούσε τη δοξασμένη θέση της ιδεολογίας.

Όταν πήγα στο Υπουργείο Εμπορίου το 1982 ένα από τα προβλήματά μου ήταν ο ενεστώτας διαρκείας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι δημόσιοι υπάλληλοι για να θάψουν κάπου στο μέλλον την υπόθεση που τους αφορούσε. Θυμάμαι ότι είχα απαγορέψει τότε να χρησιμοποιούν ρήματα σε αυτόν τον ενεστώτα, που στην πράξη σήμαινε απλώς ότι ένα θέμα θα έπαιρνε ένα δρόμο προς το περιθώριο μόλις ο υψηλά ιστάμενος, που προωθούσε τη συγκεκριμένη πολιτική, θα εξαφανιζόταν ή θα έμπλεκε με άλλες υποθέσεις ή θα έχανε την έδρα του γιατί τον καταψήφισε ο λαός.

Ουδέποτε είχα φανταστεί ότι η αριστερά στην εξουσία θα γέμιζε κυριολεκτικά λιμάνια, δρόμους, τρένα και τελικά την ίδια την κρατική μηχανή, με εκατοντάδες υποσχέσεις, που δεν είχαν καμία ανταπόκριση στο παρελθόν και καμιά προοπτική για το μέλλον. Επειδή είναι σκληρό να λεχθεί προς τους πολίτες ρητά και απερίφραστα ότι το συγκεκριμένο αίτημα απορρίπτεται ή πάει στις καλένδες, οι σχετικές ανακοινώσεις ξεκινούν πάντα με το ρήμα «δρομολογείται». Το μήκος της διαδρομής, η ταχύτητα του οχήματος και ακόμα η αποσαφήνιση της ημερομηνίας έναρξης των υλοποιήσεων παραμένουν μυστηριώδη και ερμητικά μυστικά για τους ενδιαφερομένους.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά γιατί βροχή από «αποδρομολογείται» ή «δρομολογήθηκε» εξαπολύεται αυτές τις μέρες, είτε με δηλώσεις υπουργών, είτε και με τις προγραμματικές διακηρύξεις του Πρωθυπουργού. Σεμνός μαθητής της Πασοκαρίας ο κ. Τσίπρας αξιοποιεί με κέφι ότι του έχει περιέλθει από την παράδοση αυτών που μισεί, απεχθάνεται, καταδικάζει αλλά δε διστάζει, σαν καλός νεοέλληνας, να λεηλατήσει. Και επειδή μερικά από τα υπεσχημένα δρομολογούνται για το τέλος της τετραετίας, ας έχουν υπόψη τους οι κουφιοκεφαλάκηδες ότι κυβέρνηση που συμπλήρωσε την τετραετία σπάνια εμφανίστηκε, μια ή δυο φορές και ασφαλώς δεν είχε Πρωθυπουργό κάποιον σαν τον κ. Τσίπρα.
 




Ο Ορλάνδος μαινόμενος ή Orlando Furioso είναι σοβαρή όπερα (οpera seria) σε τρεις πράξεις του Αντόνιο Βιβάλντι σε ένα ιταλικό λιμπρέτο του Γκράτσιο Μπρατζιόλι, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Αριόστο.
Δ.Ν.Α. 

Νεφελούδης: Κλείσιμο εταιρειών για σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ΒΙΝΤΕΟ......

  

Δημοσιοποίηση στοιχείων και κλείσιμο εταιρειών...

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις εταιρείες όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα με βάση το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Υπάρχουν κλάδοι που προτιμούν να...
πληρώσουν τεράστια πρόστιμα αντί να εφαρμόσουν την εργασιακή νομοθεσία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας  θα υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχείων των εταιρειών αυτών ακόμα και κλείσιμο.
Το πλαίσιο για το νέο ασφαλιστικό έθεσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο γ.γ υπ. Εργασίας, Αν. Νεφελούδης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αλλαγές που αφορούν το μηχανισμό, το σύστημα και τις ρυθμίσεις αφορούν το τι θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό σύστημα που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως το Μάρτιο του 2016.
Αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό τόνισε ότι με υπουργική απόφαση τις επόμενες μέρες, δεν θα θιγούν σε σχέση με τα όρια ηλικίας όσοι υπάγονται στο ΙΚΑ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης δεν είναι πλέον υποχρεωτική η έξοδος από την εργασία, πριν δηλαδή συμπληρώσουν τα  58 τους χρόνια, των εργαζομένων στις ένοπλες δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι 1.750.000 συνταξιούχοι δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις, καθώς παίρνουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.
Τέλος, συζητείται η διεύρυνση του συστήματος της ανθρωπιστικής κρίσης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανασφάλιστους υπερήλικες ως το Μάρτιο του 2016 με στόχο το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης να επεκταθεί σε όλους τους νομούς της Επικράτειας και όχι μόνο πιλοτικά και σταδιακά θα αφορά 1.000.000 πολίτες. 

2 Νοεμβρίου καί η δίκη Φαλσιανί...

Αναβλήθηκε η δίκη Φαλσιανί...

Η δίκη στην Ελβετία του Ερβέ Φαλσιανί, του Γαλλο-ιταλού πρώην υπεύθυνου για θέματα πληροφορικής της τράπεζας HSBC -Suisse, ξεκίνησε σήμερα, όμως αναβλήθηκε αμέσως, λόγω απουσίας του κατηγορουμένου.
Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στην Μπελινζόν, στη νότια Ελβετία, δέχθηκε το αίτημα του εισαγγελέα που ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας. Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC, που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίστατο στην δίκη του στην Μπελινζόν, θα κλητευθεί για δεύτερη φορά.Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου.
Εάν ο Φαλσιανί δεν ανταποκριθεί και στη δεύτερη κλήτευση, το δικαστήριο θα τον δικάσει ερήμην.
Ο Φαλσιανί διώκεται από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας "για υπεξαίρεση δεδομένων, παροχή οικονομικών πληροφοριών, παραβίαση εμπορικών απορρήτων και παραβίαση τραπεζικού απορρήτου".
Ο Ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι "από το 2006 έως το 2008, αντέγραψε τραπεζικά δεδομένα του εργοδότη του", που ήταν τότε το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, "'ώστε στη συνέχεια, από το 2008 έως το 2014, να τα καταστήσει προσβάσιμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς πολλών χωρών", μεταξύ των οποίων και στις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.
Οι αποκαλύψεις του επέτρεψαν να ξεσκεπαστούν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως "καταμηνυτή ατασθαλιών" και ανακοίνωσε πριν από πολλές εβδομάδες στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης πως δεν θα παρίστατο στη δίκη του, δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.
Η υπόθεση Φαλσιανί προκάλεσε κρίση ανάμεσα στη Βέρνη και στο Παρίσι, όταν φάνηκε πως τα δεδομένα που αποκάλυψε ο πρώην πληροφορικάριος είχαν χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.
Μεταξύ των πλούσιων φορολογουμένων που κατηγορούνται ότι φοροδιέφευγαν στις χώρες τους και εντοπίστηκαν από τη δικαιοσύνη χάρη στις λίστες Φαλσιανί είναι η Αρλέτ Ριτσί, 73 ετών, κληρονόμος της οίκου Nina Ricci. Επίσης ο Εμίλιο Μποτίν, που καταδικάστηκε να πληρώσει 299 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές.
Έπειτα από μία πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης όσον αφορά τις δραστηριότητές του, ο Ερβέ Φαλσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008. Συνελήφθη κατόπιν το 2012 στη Βαρκελόνη, αφέθηκε όμως ελεύθερος, καθώς η Ισπανία αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης της Βέρνης. Η Γαλλία αρνείται επίσης να τον εκδώσει.
AΜΠΕ

 

Συνέντευξη. Νίκος Δήμου: Η Ελλάδα πέρασε από πάνω μου σαν τρένο


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
 Ποίηση, φωτογραφία, σάτιρα, δοκίµιο, διαφήµιση, πεζά, σχόλιο, τηλεόραση, µετάφραση, ραδιόφωνο, blogs και πολλές γάτες: όλη η ζωή του Νίκου ∆ήµου ξεδιπλώνεται σε µια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς µε τίτλο «Μοναχικός πολυπράγµων». Ο Νίκος ∆ήµου στις αρχές Οκτωβρίου έκλεισε τα 80 του χρόνια και εξακολουθεί να µιλάει και να γράφει δηµόσια, αναλύοντας και κρίνοντας την ελληνική πραγµατικότητα. Από τα 64 βιβλία του γνωστότερο στο ευρύ κοινό είναι «Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας», που γράφτηκε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια και ανατυπώνεται ακόµα. Ξεκίνησε ως ποιητής και φιλόσοφος -σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μονάχου- και εργάστηκε για 20 χρόνια ως διαφηµιστής. Επίσης, από το 1950 φωτογραφίζει και είναι µανιώδης λάτρης της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σήµερα γράφει και φωτογραφίζει για το protagon.gr.
Πολυπράγµων την εποχή της εξειδίκευσης; Θα έλεγα ότι η πολυπραγµοσύνη µου είναι ένα σύνολο από εξειδικεύσεις. Εχω µια αδηφάγο περιέργεια, αλλά θέλω τα πράγµατα που κάνω να είναι σε ένα επίπεδο.
Θα ήσασταν καλύτερος σε κάποιον τοµέα εάν του είχατε αφοσιωθεί αποκλειστικά; ∆εν είµαι σίγουρος. Νοµίζω ότι ακριβώς αυτή η πολυµέρεια έχει ενδιαφέρον, µια και το ένα πράγµα τροφοδοτεί το άλλο.
Και γιατί η έκθεση σας παρουσιάζει ως «µοναχικό» όταν συνέχεια διαλέγεστε µε τον κόσµο; Υπάρχει διαφορά ανάµεσα στο «διαλέγοµαι» και την έννοια της ελληνικής παρέας. ∆εν έχω καιρό για παρέες. Μετά τα 30 µου είχα συνέχεια πολλή δουλειά στη διαφήµιση και µετά στο γράψιµο.
Η έλλειψη παρεών σάς καθιστά προβληµατική προσωπικότητα; Είχα πάντοτε την εκάστοτε σύντροφο η οποία ήταν ο υπόλοιπος κόσµος για µένα. Επί 37 χρόνια είµαι µε τη νυν γυναίκα µου. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και είµαι πολύ ευτυχής που τη γνώρισα.
Νιώθετε άβολα που γίνεται µια έκθεση για εσάς ενώ βρίσκεστε εν ζωή; Πολύ άβολα. Από την άλλη µεριά, δεν ήταν δική µου πρωτοβουλία, αλλά του Αγγελου ∆εληβορριά. Πήγα µία φορά στην έκθεση µετά τα εγκαίνια και το έβαλα στα πόδια. ∆ιότι είχε µέσα 30 ανθρώπους και δεν ήθελα να µε αναγνωρίσουν.
Γιατί σας ενδιαφέρει να γράφετε ακόµα και να προκαλείτε; Αισθάνοµαι µια αίσθηση αποστολής. Είµαι διαφωτιστής. Είµαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να βοηθήσει τους Ελληνες να καταλάβουν τον εαυτό τους.
∆εν έχετε κουραστεί να προσπαθείτε και να νοιάζεστε; Μα, αν πάψω να νοιάζοµαι, θα πεθάνω. Θα µαραζώσω.
Είναι ακόµη µεγαλύτερη δυστυχία να είσαι Ελληνας σήµερα; Σίγουρα, διότι ουσιαστικά έχουµε πάει πίσω. Θεωρώ ότι η Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 ήταν πολύ πιο προοδευµένη από ό,τι είναι σήµερα. Ακόµη και η Αριστερά, που εκείνη την εποχή διωκόταν, είχε µια ποιότητα σκέψης και έναν κοσµοπολιτισµό. Τι σχέση έχει εκείνη η Αριστερά µε την επαρχιώτικη σηµερινή Αριστερά, που είναι συγχρόνως και εθνικιστική και σοβινιστική και εντελώς κλεισµένη στον εαυτό της; Αλλά και η κοινωνία έχει πάει πίσω. Στην οικογένεια που µεγάλωσα υπήρχαν αστικοί κανόνες συµπεριφοράς οι οποίοι ήταν απαρέγκλιτοι. Υπήρχε ευγένεια. Η ευγένεια θεωρείται τη σήµερον ηµέρα ότι είναι τζιριτζάντζουλες των Ευρωπαίων οι οποίοι είναι όλοι... οµοφυλόφιλοι.
Μήπως γίνεστε συντηρητικός µεγαλώνοντας; Θεωρώ την ευγένεια πάρα πολύ βασικό συστατικό για να µπορούν οι άνθρωποι να ζουν µαζί. Εάν αυτό µε κάνει συντηρητικό...
Η σηµερινή κρίση µάς κάνει καλύτερους ή χειρότερους; Χειρότερους. Φοβάµαι ότι αντιδρούµε ενστικτωδώς και εξυφαίνουµε θεωρίες συνωµοσίας αντί να καθίσουµε να σκεφτούµε τι κάναµε λάθος εµείς. Εµείς, ο καθένας από εµάς, και όχι µόνο οι πολιτικοί, οι οποίοι βεβαίως φέρουν τη µεγαλύτερη ευθύνη. ∆ιότι τι είναι η κρίση; Είναι αποτέλεσµα ενός λαού ο οποίος δεν µπορεί να οργανώσει µια κοινωνία γιατί δεν έχει τον ορθολογισµό που χρειάζεται. Εγώ λέω ότι ένας λαός που δεν µπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια του είναι για πέταµα!
Θα βγούµε από την κρίση; Οχι σύντοµα. Θα βγούµε όταν καταλάβουµε τι είναι αυτό που µας οδήγησε στην κρίση. Η µισή σηµερινή κρίση οφείλεται στην ελλιπή παιδεία. Πρέπει να αποκτήσουµε δασκάλους. Αλλά ποιος θα διδάξει τους δασκάλους;
Συνεπώς είµαστε καταδικασµένοι ως λαός; Εγώ δεν πρόκειται να δω το τέλος της κρίσης. Εκτός εάν γίνω Μαθουσάλας που έζησε 900 χρόνια.
Τα καλά του λαού µας; Νοµίζω ότι είµαστε ένας ξύπνιος λαός µε φαντασία και µε µεγάλη ευελιξία - θετικά και αρνητικά.
Σκέφτεστε ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας εάν είχατε µείνει στη Γερµανία; Συχνά. Πριν από µερικά χρόνια ένας φίλος µου συνάντησε έναν γνωστό Γερµανό σκηνοθέτη ο οποίος τον ρώτησε για εµένα. Και όταν ο φίλος µου του είπε ότι στην Ελλάδα είµαι γνωστός συγγραφέας, ξέρετε τι του απάντησε ο Γερµανός; «Ηταν ο καλύτερος από όλους µας και πήγε και θάφτηκε στην επαρχία». Οταν µου µετέφεραν αυτά τα λόγια, ένιωσα σαν να τρέχει παγωµένο νερό στην πλάτη µου.
Γιατί επιστρέψατε στην πατρίδα; Ηταν αποτέλεσµα ενός συναισθηµατικού εκβιασµού. Η µητέρα µου ήταν χρόνια άρρωστη και, εάν δεν γύριζα τότε να κάνω στρατό, δεν θα την έβλεπα για πολλά χρόνια.
∆εν σας έλειπε η Ελλάδα; Οχι. Αλλά την αγαπάω. Εάν δεν την αγαπούσα, δεν θα είχα ασχοληθεί τόσο µαζί της. Είµαι ελλαδόπληκτος. Η Ελλάδα πέρασε από πάνω µου σαν τρένο!
Στενοχωριέστε ακόµα για τη ζωή που δεν ζήσατε; Καµιά φορά πονάει. Οπως πονάει το γεγονός ότι η συγγραφική κοινότητα δεν µε αναγνώρισε ποτέ. Ο Ελύτης µε είχε προτείνει για ιδρυτικό µέλος στην Εταιρεία Συγγραφέων και έπεσαν πάνω του να τον φάνε. Τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να λένε καµιά καλή κουβέντα. Μάλλον επειδή νοµίζουν ότι πεθαίνω.
Ισως ταυτιστήκατε περισσότερο µε την ιδιότητα του διαφηµιστή;  ∆υστυχώς. Ηταν µια βιοποριστική ανάγκη. Αλλά έπαψα να είµαι διαφηµιστής από το 1983.
Πώς βιοπορίζεστε σήµερα; Από τις αποταµιεύσεις µου, από το γράψιµο και από τη γυναίκα µου που είναι γιατρός.
Με αυτή την έκθεση ορίζετε ο ίδιος την υστεροφηµία σας; Η υστεροφηµία δεν ορίζεται. Μπορεί να εξαφανιστούµε από προσώπου Γης για πάντα. Ή να µας ανακαλύψει κάποιος µετά από 30 χρόνια.
Ποιο γνωµικό ταιριάζει στη ζωή σας; Ενα που ανακάλυψα τώρα τελευταία. Το µότο των πιλότων της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο: Press on Regardless. Εννοούσαν να προχωράς σε πείσµα όλων και να µη δίνεις σηµασία. Ε, λοιπόν, λέω να πεθάνω πατώντας γκάζι.
Θέλετε να καείτε; Βέβαια. Αλλά το θέµα δεν έχει λυθεί, διότι δεν το αφήνουν οι µουλάδες. Και γι’ αυτό δεν πεθαίνω ακόµα.
από kathimerini.gr

Grant Thornton: Η μεγάλη καθίζηση των ελληνικών επιχειρήσεων


ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Καθίζηση της κερδοφορίας τους κατά 86% και μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας κατά 32%, σημείωσαν 4.997 επιχειρήσεις την περίοδο 2009 - 2014, σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton. Οι απώλειες κερδών την επίμαχη περίοδο ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,8 δισ. ευρώ είναι λειτουργικά κέρδη, με αποτέλεσμα τη συμπίεση  κατά 30% περίπου το σχετικού περιθωρίου.
Η έρευνα παρουσιάζεται επισήμως την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριό της Grant Thornton, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Global Annual Conference της Grant Thornton International Ltd, που για πρώτη φορά θα γίνει, εφέτος στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, μία στις 7 επιχειρήσεις έχει δανεισμό υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών της και πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους με τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού τους.
Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά και καλούνται να λύσουν οι επιχειρήσεις. Η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους ή αύξηση στους φόρους και η έλλειψη επενδύσεων που θα δημιουργούσαν συνθήκες ρευστότητας και νέων θέσεων εργασίας θα επιτείνουν το πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες στην απόδοση των επιχειρήσεων.
Για την τρέχουσα περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αναμένεται νέα υποχώρηση του τζίρου κατά 3,1%. Βασική αιτία της μείωσης αυτής αποτελεί ο τομέας δραστηριότητας της Επεξεργασίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Αν εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως αναφέρεται στην ανάλυση που καλύπτει 88 κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για το τρέχον έτος με αποτέλεσμα να καταγραφεί έστω και οριακή αύξηση της τάξεως του 1%.
Ειδικότερα, τη φετινή χρονιά σημαντική μείωση (-17%) εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο τομέας της Επεξεργασίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ενώ αντίθετα αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι τομείς των Καταναλωτικών Προϊόντων (+1,3%) και του Τουρισμού, Ψυχαγωγίας και Ενημέρωσης (+5,82%).
από kathimerini.gr