Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ρέ, τί Φιορ!.. καί Κορν!..μού τσαμπουνάτε!..Εμείς, EΔΩ, θά ψηφίσουμε ΔΑΓΚΩΤΟ από τούτη τή μπάντα!!!

Billede                  Εν όψει τών προσεχών δημοτικών εκλογών καί λόγω τών ιδιαιτέρων δυσκολιών πού αυτές παρουσιάζουν, ως αποτέλεσμα τών ιδιαζουσών συνθηκών καί τού αναβρασμού πού επικρατεί στό εκλογικό σώμα, οι συνδυασμοί γιά νά αναλύσουν περαιτέρω τήν περιπλοκότητα τού πολιτικού αδιεξόδου, τόν ΧΥΤΑ καί άλλα συναφή(...),  έχουν καταλήξει ότι πρέπει νά καταφύγουν στή βοήθεια διανοουμένων ολκής καί τεχνικών συμβούλων εγνωσμένης αξίας πού νά έχουν  καταξιωθεί "στό χώρο τους" -όπως π.χ. η ανωτέρω "καθηγήτρια τού απειροστικού λογισμού καί τών ολοκληρωμάτων"- πού σεμνυνόμενη απεδέχθη, ασμένως, τήν πρόσκληση από καθαρή -καί μόνον- "φιλαλληλία" καί συμπαράσταση στά προβλήματα τού δήμου καί -ιδίως- τών δημοτών, εντός τών πλαισίων, βέβαια, τού αλτρουϊστικού πνεύματος τών καιρών. (ψίτ, ψίτ Ανθούλα, απ΄τό άλλο blog, έτσι καί ηγηθεί συνδυασμού η μαμζέλ, δέ θά κάμουνε χαρτωσιά όοολοι οι άλλοι μαζί! σέ φιλώ Ταρούλα)

Το «συγχωροχάρτι» για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

  
Του Τάσου Παππά

Τελικώς σκάνδαλο χρηματιστηρίου δεν υπήρξε! Και με τον νόμο! Το δικαστήριο κατέληξε ομοφώνως σε αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορουμένους. Μπορεί να καθυστέρησε η Δικαιοσύνη, κοντά 13 χρόνια, αλλά έφτασε σ’ ένα αποτέλεσμα.

* Παρατήρηση πρώτη: Η εισαγγελέας είχε διαφορετική γνώμη. Πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι εφτά από τους 42 κατηγορουμένους για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Οι δικαστές έκριναν αλλιώς, κι αυτό προκαλεί ορισμένες απορίες. Αναρωτιέται, για παράδειγμα, κανείς, πώς γίνεται να υπάρχει τέτοια απόσταση ανάμεσα στην εκτίμηση της εισαγγελικής αρχής και στην αξιολόγηση της υπόθεσης από τα μέλη του δικαστηρίου; Πρόκειται για λειτουργούς που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, εξέτασαν τους ίδιους μάρτυρες, είχαν στην κατοχή τους τα ίδια στοιχεία και άκουσαν μαζί τις αγορεύσεις των δικηγόρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Η μία πλευρά εντόπισε ενοχή, η άλλη δεν ανακάλυψε επιβαρυντικά στοιχεία.

* Παρατήρηση δεύτερη: Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σε προφανή δυσαρμονία με την αντίληψη που έχει σχηματίσει η κοινωνία. Για τους περισσότερους πολίτες υπήρξε καραμπινάτο σκάνδαλο, από το οποίο ευνοήθηκαν μερικοί επιτήδειοι της οικονομικής και πολιτικής ζωής, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες προσεγγίσεις, εκείνη την εποχή είχαμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου εις βάρος των μικρών και των μεσαίων στρωμάτων, αυτών δηλαδή που έσπευσαν να μπουν στον κύκλο της τρέλας, με την προσδοκία του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.

* Υπενθύμιση πρώτη: Το κύμα της ανόδου στο Χρηματιστήριο καβάλησε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας είχαν πρωταγωνιστήσει ως «επενδυτές» και ως έγκυροι πληροφοριοδότες για το ποια είναι τα «σίγουρα χαρτιά» στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Στη συνέχεια ήρθε η τραγωδία. Αλλοι έχασαν τις περιουσίες τους, άλλοι χρεώθηκαν για να πληρώσουν τα σπασμένα, οι «ατσίδες» κρύφτηκαν, και αυτοί από το πολιτικό σύστημα που ενθάρρυναν τον τζόγο επικαλέστηκαν τους νόμους του αδηφάγου καπιταλισμού, ο οποίος, όπως ορίζουν τα εγχειρίδια της οικονομικής σκέψης, τρέφεται με τις σάρκες των αφελών.

* Υπενθύμιση δεύτερη: Οι εγκέφαλοι της οικονομικής πολιτικής που δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν τη συμφορά, αντιθέτως υποστήριζαν ότι η εκτίναξη της τιμής των μετοχών ήταν μία σαφής ένδειξη της στιβαρότητας της ελληνικής οικονομίας, αποδοκιμάστηκαν στις εκλογές που ακολούθησαν και σήμερα βρίσκονται είτε στο περιθώριο της πολιτικής είτε, για άλλους λόγους, στον προθάλαμο του εισαγγελέα.

Επίλογος: Για την ίδια ιστορία έχουμε δύο αποφάσεις. Την αθωωτική του δικαστηρίου. Την καταδικαστική της κοινωνίας.
 (δημοσιεύθηκε στήν "ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" τήν 18/12/΄13)

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                                                                  Kαθημερινή 19/12/΄13

Σοβαρές αστοχίες της τρόικας


Σοβαρές αστοχίες της τρόικας Διαπιστώνει για την Ελλάδα και άλλες χώρες πόρισμα της Ευρωβουλής
Αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και λιγότερη λιτότητα για τις χώρες σε Μνημόνιο όπως η Ελλάδα, επειδή η ύφεση αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο αρχικά εκτιμάτο, ζητούν οι συντάκτες του πορίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα και τον ρόλο της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, που έχει στην κατοχή της η «Κ», η τρόικα χρεώνεται λάθη και δυσλειτουργίες και τελικά σοβαρές αστοχίες, όπως η βαθιά ύφεση, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης, συστήνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (με στόχο τη σταδιακή αποχώρηση του ΔΝΤ), την ενίσχυση της λογοδοσίας της τρόικας και την αλλαγή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από το Eurogroup. Επισης, ζητεί τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων (υφιστάμενων και μελλοντικών). Το πόρισμα πάντως δεν δεσμεύει τις κυβερνήσεις.                             (Καθημερινή 19/12)                                                   

Καμίνης: Έχει ξεπεραστεί η εποχή των έργων βιτρίνας, στόχος πια η βιώσιμη ανάπτυξη


Παραπολιτική
Παραθέτω το σημερινό σχόλιο του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη στο Facebook:

Η εποχή των εμβαλωματικών έργων και των έργων βιτρίνας έχει ξεπεραστεί. Ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη.

Γι΄αυτό από την πρώτη στιγμή επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων. Μέχρι στιγμής έχουμε εξασφαλίσει 120 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή ήδη υλοποιούνται δεκαέξι έργα ύψους 38 εκατομμυρίων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου δημοπρατούνται άλλα εικοσιτέσσερα έργα ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα σημαντικά για την πόλη, όπως το «Σεράφειο» κολυμβητήριο, που είχε ανακοινωθεί από τρεις διαδοχικούς δημάρχους και δεν είχε προχωρήσει. Την ίδια στιγμή δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στην πόλη, αναβαθμίζοντας ζωτικές περιοχές όπως η πλατεία Ομονοίας και δημιουργώντας με οργανωμένο τρόπο κυψέλες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Με το που διάβασα το παραπάνω σχόλιο θυμήθηκα τα χρόνια που καμαρώναμε για «το πιο ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης» και νομίζαμε ότι είχαμε πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα...

O Παπαχελάς, για το λυντσάρισμα Λιάπη...

Μήπως φταίμε κι εμείς?...
Δεν μ' αρεσει να χτυπάω ενα πτώμα, είπε ο Παπαχελας στη Σία Κοσιώνη.
Αλλά, αυτός ο άνθρωπος, εβγαινε...
δεύτερος στην Β' Αθηνών, ελέω της συγγένειας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
"Τον είχαμε και 'μεις σε διάφορες εκπομπές, να λέει διάφορες ανοησίες για τις οποίες κανείς δεν ενδιαφερόταν , και τώρα λέμε ποιοι μας κυβερνούσαν" , υπογράμμισε και συμπλήρωσε " μήπως φταίμε και 'μεις και μηπως στο μέλλον θα πρεπει να είμαστε πιο προσεκτικοί?".
Σχετικά δε με την αντιδραση των νεων, απεναντι  σε τέτοια φαινόμενα, είπε πως οι νεοι τα βλέπουν αυτά και λένε  "άι στο διάολο, αυτούς θα ψηφίζω ?".
Ακριβώς...

Aπόβαση Κρητικών στον Πειραιά...

19.12.13




Φτάνουν 3 πλοία με αγρότες. Πορεία στο Συνταγμα...
Εφοδιασμένοι με πανό και με... μαγκούρες  ειναι οι αγρότες της Κρήτης, που φτάνουν τις πρωινές ώρες στο λιμάνι του Πειραιά. 
Οπως ...
γραφει το cretalive.gr, πάνω από 1000 αγρότες αναμένεται να ταξιδέψουν, για να δώσουν  βροντερό παρών, στο αυριανό πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα...