Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Επιστολή Γρηγοράκου στους δήμους για την κινητικότητα

Με επιστολή που απέστειλε στους δήμους της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τους ενημέρωσε για τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στη διαδημοτική κινητικότητα ενώ σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίησης σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, καθώς εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013, απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ. Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».
 
Πάντως ήδη άρχισαν να διατυπώνονται αντιδράσεις από την πλευρά των δήμων, με πρώτο το δήμο της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει συγκαλέσει για σήμερα Τετάρτη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.
 
Συγχρόνως, έντονες αντιδράσεις διατυπώνονται και από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΚΕΔΕ. Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη- προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων στην ΚΕΔΕ». Η ΚΕΔΕ σε χθεσινό ψήφισμά της για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα υποστηρίζει ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία» και ζητά «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών», που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.  enet.gr