Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Βο Νγκουέν Γκιάπ - Εριχ Πρίμπκε, μόνο ένα κοινό: γερά κόκαλα

Του Κώστα Λεονταρίδη


"Επί χάρτου" μέ τόν Χο-Τσί-Μίνχ.1950
Γερά κόκαλα. Ρηχή ματιά. Δίχως ιστορική, πολιτική, συναισθηματική φόρτιση. Για δύο ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια με διαφορά ωρών. Ο στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιαπ στα 102. Ο ναζί Εριχ Πρίμπκε στα 100. Τον Γκιαπ θρήνησαν αμέτρητοι Βιετναμέζοι με δάκρυα καρδιάς. Οχι σαν αυτά που χύνουν με κομματικό δέος και φόβο όταν αντικρίζουν ζώντα ηγέτη τους οι Βορειοκορεάτες. Ο Γκιαπ ήταν για τους συμπατριώτες του ας πούμε ό,τι ο Κολοκοτρώνης για εμάς. Ανθρωπος μικρός το δέμας, πετσί και νεύρα, προικισμένος με αστείρευτες ψυχικές δυνάμεις που τις οδηγούσε ένα μεγαλοφυές μυαλό. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά, αλλά η Ιστορία τον κατέταξε στις μεγαλύτερες στρατιωτικές φιγούρες του εικοστού αιώνα. Γαλβανισμένος διά πυρός και σιδήρου, ηγέτης πράξεων και αποφάσεων, πολέμησε πρώτα τους Ιάπωνες. Μετά τους Γάλλους, θέτοντάς τους εκτός Ινδοκίνας. Το δαιμόνιον του «ανθρωπάκου» βίωσαν κατόπιν οι Αμερικανοί στη διάρκεια της πολυετούς περιπέτειας στο Βιετνάμ· ακόμα και σήμερα ένα ανεπούλωτο ψυχικό Βατερλώ, όχι μόνον στα χολιγουντιανά κινηματογραφικά πλατό. Τον Γκιαπ σεβάστηκαν και φθόνησαν οι νοήμονες αντίπαλοί του. Ο αχός της απώλειάς του έφθασε και στην πατριδούλα μας. Η ανυπόκριτη συγκίνηση έφερε ανεπαισθήτως κοντά δύο κόμματα του κοινοβουλευτικού αριστερού τόξου – οι «αστικές ερμηνείες» εδώ ξαρματώνονται.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτη το Κ.Κ. του Βιετνάμ: «Αγαπητοί σύντροφοι, παρακαλούμε δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας... το όνομα του θρυλικού στρατηγού Γκιαπ θα παραμείνει στη Ιστορία ως σύμβολο αντίστασης και ανυποχώρητου αγώνα, η μνήμη του θα τιμάται σε όλο τον κόσμο από ανθρώπους που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία».
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ με αποδέκτη το Κ.Κ. του Βιετνάμ: «Αγαπητοί σύντροφοι, οι κομμουνιστές της Ελλάδας... θα κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη τους τη σημαντική συνεισφορά του στρατηγού Γκιαπ ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα καθώς και στην προσπάθεια θεμελίωσης της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας που αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση για τους λαούς του κόσμου». Ως άσκηση διαλεκτικής: Εάν ο Α και ο Β αισθάνονται εκ βαθέων «σύντροφοι» με κάποιον Γ, αυτό σημαίνει ότι ο Α και ο Β είναι και μεταξύ τους «σύντροφοι»;
Ο Εριχ Πρίμπκε, αξιωματικός των Ες Ες, διέπρεψε στον δικό του κόσμο ως σφαγέας αμάχων στην Ιταλία. Πέθανε αμετανόητος εκτίοντας κατ’οίκον ισόβια κράτηση στη Ρώμη. Τα θύματα ήταν τρομοκράτες, επέμενε έως τον ρόγχο, επικαλούμενος ένα διεθνές ψέλλισμα: «Εκτελούσα διαταγές ανωτέρων μου». Η αχανής γη της Αργεντινής, όπου έζησε δεκαετίες, αρνήθηκε να δεχθεί τη σορό του.
Ο Γκιαπ έφυγε ως ήρωας και δυναμιτιστής της αποικιοκρατίας. Ο Πρίμπκε ως σκωληκόβρωτο απομεινάρι της πιο κτηνώδους, παρανοϊκής βίας που είδαν οι αιώνες. Μόνον ένα κοινό είχαν. Γερά κόκαλα.                           (δημοσιεύτηκε : Καθημερινή 16/10)

ΤΩΡΑ - Άρση ασυλίας για τους εξι χρυσαυγίτες βουλευτές...



Συντριπτικό το «Ναι»...
Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γ.Γερμενή, Π.Ηλιόπουλου, Στ.Μπούκουρα, Ηλ.Παναγιώταρου, Ηλ.Κασιδιάρη και Χρ.Αλεξόπουλου.

Για τους Στ.Μπούκουρα, Γ.Γερμενή και Π.Ηλιόπουλο το αίτημα των εισαγγελικών αρχών αφορά τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για τους Ηλ.Παναγιώταρο, Ηλ.Κασιδιάρη και Χρ.Αλεξόπουλο αφορά αδικήματα σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα επεισόδιο έξω από το «Χυτήριο».