Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Μετά τη «χαλάρωση» των κεφαλαιακών περιορισμών, 20 δισ. ευρώ επανήλθαν στίς τράπεζες...

«Νέο χρήμα» 20 δισ. μετά τη χαλάρωση των capital controls

Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε σύνολο καταθέσεων 123 δισ. ευρώ λογίζονται πλέον ως «νέο χρήμα», περίπου τρεις μήνες μετά τη «χαλάρωση» των κεφαλαιακών περιορισμών.
Το «νέο χρήμα» δεν υπόκειται στον περιορισμό των ορίων ανάληψης, τα οποία μετά τη «χαλάρωση» έχουν διαμορφωθεί σε 840 ευρώ ανά 15νθήμερο. Οι «ελεύθερες» αυτές καταθέσεις δημιουργήθηκαν από εμβάσματα εξωτερικού (επιστροφή κεφαλαίων) ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ από μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι ως «νέο χρήμα» λογίζεται κάθε νέα κατάθεση μετρητών σε τράπεζα μετά τη χαλάρωση των capital controls. Ετσι, τα 15 δισ. «νέο χρήμα» στην πραγματικότητα δεν αφορά επιστροφή καταθέσεων αλλά «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν για καθημερινές συναλλαγές (σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ΟΠΑΠ, εστίαση κ.ά.) και τα οποία οι επιχειρήσεις - αποδέκτες των μετρητών τα επανακατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις».

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ενίσχυση των «ελεύθερων»...

Aλέξη : «Η Πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός».

Και το κόμμα τον τραβάει από το μανίκι…

14435266_10154661415948054_36519572731732915_o
Του Γ. Λακόπουλου
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Πολάκης, μέσα στη πρώτη δεκάδα των εκλεκτών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια των 2.800 εκλεκτόρων που αναδείχθηκαν από 25.000 μέλη,  ενός  κόμματος που πήρε στις τελευταίες εκλογές 1.925.000 ψήφους.
Τι εκπροσωπούν άραγε  αυτές οι συνεδριακές επιδόσεις; Πάντως όχι τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» την ανάδειξη του οποίου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι οι εκλεκτοί του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ. Προήλθαν από την αντίσταση του «κινηματικού» 4% απέναντι στις προτεραιότητες που δημιούργησε το κυβερνητικό του 35%.
Ουσιαστικά δηλαδή αυτή η σειρά κατάταξης δεν σημαίνει τίποτε. Είναι  αντίδραση των κομματικών μηχανισμών που θέλουν να κρατήσουν τους εκλεκτούς τους στην κυβέρνηση και να επιβάλλουν παρακμιακές ιδέες ντυμένες σε προοδευτικό σελοφάν.
Η ανάδειξη θεμάτων νιοστής σημασίας, όπως πώς θα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών, σε κριτήριο προτίμησης για την Κεντρική Επιτροπή και η επιβράβευση της  μαγκίτικης λειτουργίας στο πρόσωπο του Πολάκη ως πολιτικής αιχμής, υποδηλώνουν κόμμα με περιθωριακό DNA. Ότι έχει πέρα από εκεί το  πήρε χάρη στο ιμπέριουμ της δημόσιας παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα  και τη συγκυρία.  Χωρίς αυτόν δεν υπάρχουν.
Τώρα όμως έρχεται η ώρα του  Τσίπρα. Έχει μια ακόμη ευκαιρία να κάνει όσα δεν έκανε στο συνέδριο: να δείξει ότι είναι Πρωθυπουργός και όχι κομματάρχης.  Πρακτικά αυτό σημαίνει να αφήσει έξω από το υπουργικό συμβούλιο του εκλεκτούς του κόμματος. Αφού έχουν ρεύμα στην Κουμουνδούρου, ας πάνε εκεί να σταδιοδρομήσουν. Το υπαινίχθηκε άλλωστε στην εισήγησή του.
Αν δεν το κάνει θα δείξει ότι είναι ένας πρωθυπουργός τον οποίο το κόμμα τον τραβάει από το μανίκι.  Ότι του υποδεικνύει τη δουλειά του ως Πρωθυπουργού η Τασία Χριστοδουλόπουλου που του συνέστησε από το βήμα του Συνεδρίου να μην αφήσει έξω από την κυβέρνηση τον Σκουρλέτη -επειδή αντιτάσσεται στις ιδιωτικοποιήσεις  και ότι το ίδιο οφείλει να κάνει και τον Φίλη -επειδή συγκρούεται με την Εκκλησία χωρίς λόγο.
Όχι μόνο η κυρία αλλά και άλλοι συνέστησαν δηλαδή να ακυρώσει την πολιτική που ανέλαβε να υλοποιήσει για λογαριασμό της χώρας και να μετατρέψει την κυβέρνηση σε κυβέρνηση Λαφαζάνη χωρίς τον Λαφαζάνη. Άντε σε κυβέρνηση Τσακαλώτου-Σκουρλέτη.
170861-tsiprasΟ Αλέξης Τσίπρας είναι ο φορέας  της λαϊκής εντολής του περασμένου Σεπτεμβρίου -με το Μνημόνιο δεδομένο- και ταυτόχρονα βγήκε ως απόλυτος κυρίαρχος από το συνέδριο. Αλλά αυτό που θα τον κρίνει είναι η χρήση  αυτής της κυριαρχίας που θα κάνει ως πρωθυπουργός.
Αν συμβιβαστεί με την Κουμουνδούρου, όπως έκανε όταν συγκρότησε την πρώτη κυβέρνηση του, θα έχει το  ίδιο  τέλος. Σήμερα και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι αν είχε αγνοήσει την ισχυρή εσωκομματική ομάδα Λαφαζάνη τον Ιανουάριο του 2015 δεν θα έφτανε πότε στον Ιούλιο. Ούτε θα τον απειλούσε με εξεταστικές ο Μητσοτάκης, αν δεν είχε υιοθετήσει τον ανερμάτιστο  Βαρουφάκη
Με τον ίδιο τρόπο βρίσκεται και τώρα μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για τη συγκρότησης της επομένης κυβέρνησής του. Θα ακολουθήσει τις υποδείξεις  του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ και θα στέψει με δάφνες τους πιο αποτυχημένους υπουργούς που τον φέρνουν σε διάσταση με την κοινωνία αν όχι και με την κοινή λογική, επειδή υπήρξαν οι εκλεκτοί των 2800; Ή θα προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά αφήνοντας πίσω τους εκλεκτούς των κομματικών παρασκηνίων, ακούγοντας τη βουή της κοινωνίας εναντίον τους;
Δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση για ηγέτη της Αριστεράς. Αλλά ως Πρωθυπουργός έχει το απόλυτο προνόμιο να συγκροτεί την κυβέρνησή του αποκλειστικά κατά τις επιλογές του. Υπουργός γίνεται όποιος έχει την εμπιστοσύνη του κι όχι όποιος έχει την εμπιστοσύνη του κομματικού μηχανισμού. Αυτό το προνόμιο θα το διαπραγματευτεί με τους θαυμαστές του Φίλη;
Με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις υποδείξεις των κομματικών οργάνων, ούτε να συγκροτήσει  νέο υπουργικό συμβούλιο κατά τους κομματικούς συσχετισμούς.  Εκεί δείχνει πόσο ηγετικός είναι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήξερε καλύτερα από αυτά έλεγε: «Η Πρωθυπουργία  δεν είναι  συλλογικός θεσμός». 
 
anoixtoparathyro.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος τέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Süddeutsche Zeitung: Καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση με τους φόρους

    tvxs.gr 09:25 | 18 Οκτ. 2016
«Το ελληνικό φορολογικό δράμα» περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ρίχνοντας ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά αλλά και στους πιστωτές της χώρας. Σημειώνει επίσης ότι «καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση με τους φόρους».

Η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, εκτιμά ο γνωστός στην Ελλάδα οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung που τιτλοφορείται «Το ελληνικό φορολογικό δράμα», αναφέρει στην επισκόπηση Τύπου της η Deutsche Welle.
Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει:

Η Καταγγελία : Εκπαιδευτικός έδιωξε διαβητική μαθήτρια γιατί… «ωθεί τα παιδιά στα ναρκωτικά»

tvxs.gr 00:03 | 18 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 02:04 | 18 Οκτ. 2016
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) καταγγέλλει ένα πρωτοφανές περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς από καθηγητή σε διαβητική μαθήτρια σχολείου της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους γονείς της μαθήτριας, που απευθύνθηκαν στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός* με εξαιρετικά δηκτικό τόνο εξανάγκασε τη μαθήτρια να αποχωρήσει από τη σχολική αίθουσα προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου της ή να λάβει ενέσιμη ινσουλίνη.
Ως επιχείρημα για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, ο καθηγητής επικαλέστηκε πως η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά. Η στάση του εκπαιδευτικού προκαλεί «όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στεναχώρια στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά επιπλέον προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό στη μαθητική κοινότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συνεχίζει:

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Οι δημοσιογράφοι κι ο Σουλτάνος...

TVXS Σκίτσο 07:13 | 18 Οκτ. 2016

Το Λάθος : Γκάφα του ΑΠΕ τα περί δημοψηφίσματος στη Θράκη από τον Ερντογάν

tvxs.gr 19:22 | 17 Οκτ. 2016
Τελευταία ανανέωση 01:55 | 18 Οκτ. 2016
Ένα λάθος που παραλίγο θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας έκανε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ - ΜΠΕ). Ειδικότερα με ένα διορθωτικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ - ΜΠΕ ξεκαθάρισε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μίλησε για δημοψήφισμα στην Δυτική Θράκη και πως από λάθος αποδόθηκαν ως δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχόλια του τουρκικού Τύπου. (Διαβάστε αναλυτικά: Τι πραγματικά δήλωσε ο Ερντογάν για τα «σύνορα της καρδιάς του»)

Στο διορθωτικό τηλεγράφημα σημειώνεται πως «τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Παράλληλα ο διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Άρη Αμπατζή, στον οποίο αποδίδεται και το τραγικό λάθος
Αυτό που συνέβη είναι πως ο συντάκτης του άρθρου απέδωσε τα σχόλια του τουρκικού Τύπου (της Σαμπάχ) που αναφέρονταν στο Εθνικό Συμβόλαιο που είχε αποφασιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920. «Εκεί η Σαμπάχ παρέθετε τα όσα είχαν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων και η φράση “Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα”».
Σημειώνεται πως το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για «προκλητικές δηλώσεις». «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Το διορθωμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ:

O Μπομπ Ντίλαν δέν "βγαίνει" στό τηλέφωνο...

Η Σουηδική Ακαδημία σταμάτησε τις προσπάθειες επικοινωνίας με τον Ντίλαν

Ο Αντώνης Σαμαράς, το 2012, …προσχώρησε στις πολιτικές Βενιζέλου!...

Στον κόσμο του Ευάγγελου...

Αδύναμος να υπερβεί τις εμμονές του παρελθόντος, έδειξε και πάλι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με όσα είπε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξής του στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”

Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να...
περιγράψει κανείς τη σταθερή άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι, η συγκατοίκηση με τον Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις διπλές και οριακές εκλογές του 2012, προέκυψε επειδή ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας… προσχώρησε στις πολιτικές Βενιζέλου.

Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν συνέβη, λίγοι ωστόσο έσπευσαν να… χαλάσουν τον μύθο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον άφησαν να το πιστεύει και να λέει ό, τι θέλει...
ysterografa.gr

Στοιχεία σοκ της Eurostat... (Η Ελλάδα στη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία...)

Φωτογραφία: Sooc/Νίκος Λυμπερτάς
1 στους 3 σε συνθήκες φτώχειας...
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, καθώς όπως προκύπτει από αυτά 1 στους τρεις Ελληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή...
κοινωνικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 στην Ευρώπη την ίδια στιγμή το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχονται σε 1 στους 4.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).
Ως προς την Ελλαδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδοιας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.
Σύμφωνα με την imerisia.gr, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (16,8%), η Δανία και η Γαλλία (17,7%)...
iefimerida.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη στη γραμμή ΔΟΛ...


Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου (REAL FM) η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για φασίζουσα αντίληψη αλλά ταυτόχρονα -και χωρίς να τη διορθώσει (παρά μόνο...
ακροθιγώς αναφέροντας το σημερινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.») ο δημοσιογράφος- επανέλαβε ως αληθινή την πλαστή και κατασκευασμένη είδηση περί τηλεφωνήματος Τσίπρα στον Πούτιν με αντικείμενο τις.... εκτυπώσεις.

Κατήγγειλε η κ. Μπακογιάννη την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν συνεννοείται με την αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα υπερθεμάτισε για το γεγονός ότι ο αρχηγός αδελφός της δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ παρά μόνο αν ακυρωθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επίσης ξέχασε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έτσι κι αλλιώς ό,τι κι αν πει το ΣτΕ ο ίδιος θα καταργήσει τον νόμο όταν αναλάβει πρωθυπουργός.

Αυτό όμως για την Ντόρα Μπακογιάννη είναι προφανώς δείγμα εξαιρετικής δημοκρατίας...
 
Α.Ψ. 
efsyn.gr