Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

La Divina Commedia

Η ανθρωποκεντρική Θεία Κωμωδία του Δάντη

O μεγαλύτερος Ιταλός ποιητής και φιλόσοφος του Μεσαίωνα και ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ο Δάντης Αλιγκιέρι, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1265 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1321. Ο Δάντης έμεινε περισσότερο γνωστός για το επικό του ποίημα Commedia, το οποίο μετονομάστηκε σε Θεία Κωμωδία (La Divina Commedia). Επηρέασε βαθιά όχι μονο τη θρησκευτική φαντασία αλλά και όλες τις επόμενες αλληγορικές κατασκευές στη λογοτεχνία.
Η Θεία Κωμωδία, παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια, πάνω στα οποία η ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση έχει οικοδομηθεί. Αυτό το αριστούργημα γράφτηκε στο τέλος της ζωής του και μάλιστε τελείωσε λίγο πριν το θάνατό του του 1321. Σε μια εποχή χειρόγραφων, κατόρθωσε να φτάσει σε ένα ευρύ και δεκτικό κοινό πολύ γρήγορα. Μέχρι το 1400, περισσότεροι από 12 σχολιασμοί είχαν γραφτεί με σκοπό να εξηγήσουν το νόημα των γραφομένων στη Θεία Κωμωδία. Ο Τζιοβάνι Μποκάτσιο έγραψε για τη ζωή του Δάντη ενώ το 1373-1374 έδωσε την πρώτη δημόσια διάλεξη με θέμα τη Θεία Κωμωδία.
Η Bent's Reader's Encyclopedia, στην τρίτη της έκδοση, αναφέρει: «H κοσμολογία, αγγελολογία και θεολογία του έργου βασίζονται στο σύστημα του Θωμά του Ακινάτη, όμως ο Δάντης έβλεπε στην Εκκλησία της εποχής του μια "πόρνη" που δεν υπηρετούσε πλέον το Θεό -συναντά επτά Πάπες στην Κόλαση για παράδειγμα- και ως εκ τούτου συχνά θεωρείται αιρετικός. Οι χαρακτήρες, τους οποίους ο Δάντης συναντά στο ταξίδι του, μοιάζουν να προέρχονται από την αρχαία ρωμαϊκή ιστορία αλλά και από τη σύγχρονή του ιστορία, καθώς περιλαμβάνονται προσωπικοί φίλοι και εχθροί του Δάντη.
Η ζωντανή προσωπογραφία τους και οι συνεχείς αναφορές σε ανθρώπινες σχέσεις κάνουν το έργο μια ρεαλιστική απεικόνιση και ανάλυση των πτυχών της ανθρώπινης ζωής. Είναι, επίσης, μια αλληγορία της προόδου της ατομικής ψυχής προς το Θεό και της πολικής και κοινωνικής προόδου προς στην ειρήνη. Είναι μια συμπονετική, αν και ηθική, αξιολόγηση της ανθρώπινης φύσης και ένα μυστικιστικό όραμα του Απόλυτου ταυτόχρονα.
Έτσι, η καθολικότητα του δράματος και το λυρικό σθένος της ποίησή του είμαι πολύ πιο έντονα από το ίδιο το περιεχόμενο». Όμως, η Θεία Κωμωδία, είναι επίσης πολύ σημαντική για τη θέση της στην ιστορία της εξέλιξης της ιταλικής γλώσσας. Ο Δάντης, αντίθετα με τις απόψεις της εποχής του ότι η λατινική είναι η μόνη κατάλληλη γλώσσα για σοβαρή γραφή, υποστήριξε τη χρήση μιας ευγενούς ιταλικής γλώσσας εμπλουτισμένης με στοιχεία προφορικών διαλέκτων-ιδιαίτερα από την περιοχή της Τοσκάνης- διαμορφώνοντας ουσιαστικά μια λογοτεχνική γλώσσα. 
 tvxs.gr

Τα σκυλιά μάς χαρίζουν 10 χρόνια ζωής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ  
ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ
Δέκα χρόνια «νεότεροι» σωματικά και νοητικά είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους της Σκωτίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Preventive Medicine». Για τους λόγους που η συντροφιά του πιστού τετράποδου είναι τόσο ωφέλιμη για την ψυχική και τη σωματική υγεία μιλήσαμε με την Ολγα Μουλάκη, ψυχολόγο και συστημική-συνθετική ψυχοθεραπεύτρια.

Γιατί οι ιδιοκτήτες σκύλων δείχνουν νεότεροι; Απολαμβάνουν κάποια πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ψυχική και τη σωματική ευεξία. Οπως το συχνό περπάτημα -για τις ανάγκες της βόλτας του κατοικίδιου- άρα καλύτερη φυσική κατάσταση. Επίσης, έτσι ενισχύονται-ενθαρρύνονται οι κοινωνικές επαφές με άλλους, π.χ. ιδιοκτήτες σκύλων ή με όσους πλησιάζουν να χαϊδέψουν το ζώο κ.λπ. Το αμοιβαίο δέσιμο ζώου-ανθρώπου τονώνει τις νοητικές λειτουργίες (π.χ. συγκέντρωση) και τη διάθεση του ιδιοκτήτη του. Κατά μέσον όρο, οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Οσοι έχουν γάτες ή άλλα κατοικίδια δεν είναι τόσο ευνοημένοι; Ολα τα κατοικίδια είναι πολύτιμοι σύντροφοι. Η διαφορά είναι ο τρόπος συμπεριφοράς και επικοινωνίας του κάθε είδους. Οι γάτες, π.χ., απαιτούν λιγότερη φροντίδα από τους σκύλους, δεν χρειάζονται καθημερινούς περιπάτους, είναι πιο αυτόνομες και εκφράζουν με πιο διακριτικούς τρόπους τα συναισθήματά τους προς τον άνθρωπο. Οπως λέει ο Εντγκαρτ Τόλε, συγγραφέας του «Η δύναμη του τώρα», «έχω πολλούς δασκάλους ζεν στην καθημερινότητά μου. Τις γάτες μου».

Ποιοι κυρίως επενδύουν συναισθηματικά στα σκυλιά;  Οσοι αντιλαμβάνονται πως αυτό το αξιολάτρευτο και ειλικρινές τετράποδο μπορεί να προσφέρει ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη στις σχέσεις μας: αποδοχή χωρίς όρια, εμπιστοσύνη χωρίς απαιτήσεις και προσδοκίες. Δηλαδή ανιδιοτελή και αδιαπραγμάτευτη αγάπη για ό,τι πραγματικά είμαστε.

Υπάρχουν κάποιοι που ωφελούνται περισσότερο από τη συντροφιά ενός σκύλου; Η παρουσία ενός σκύλου έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία για όσους αισθάνονται αβοήθητοι και πολύ μόνοι - κυρίως άτομα με κατάθλιψη ή που έχουν βιώσει απώλεια (πένθος ή διαζύγιο) καθώς και στα άτομα τρίτης ηλικίας. Η ύπαρξη ενός πλάσματος για το οποίο είμαστε το κέντρο του κόσμου και ταυτόχρονα έχουμε την απόλυτη ευθύνη για τη φροντίδα του λειτουργεί πάρα πολύ θεραπευτικά. Επίσης, για ένα παιδί η παρέα ενός σκύλου είναι το καλύτερο μέσο για να εκφράσει τα συναισθήματά του, να μάθει τον εαυτό του και να είναι δοτικό και υπεύθυνο για ό,τι και όποιον αγαπάει.
Περιοδικό "Κ"

O Xρήστος Χωμενίδης παραιτήθηκε από τη ΝΕΡΙΤ...

 
Με αφορμή την "ευθεία κυβερνητική παρέμβαση", η οποία αμφισβήτησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ...
O Xρήστος Χωμενίδης παραιτήθηκε σήμερα το μεσημέρι από τη ΝΕΡΙΤ, με επιστολή του προς τη διοίκηση.

Την επιστολή ανήρτησε και στον...
προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Προς τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη

"Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου.
Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ.
Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητα του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας -και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα- Ραδιοτηλεόρασης. Και οδήγησε στην παραίτηση του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη.
Εδώ και έναν περίπου χρόνο, προσπαθούμε υπό την προεδρία σας, αντιμετωπίζοντας τις πιο πιθανές και απίθανες δυσκολίες, να θέσουμε τις βάσεις για να οικοδομηθεί μια νέου τύπου Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η οποία δεν θα κηδεμονεύεται, δεν θα ποδηγετείται, δεν θα χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε και θα μοιράζεται σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τη δύναμη της καθεμιάς.
Για αυτή μας την προσπάθεια τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα. Εάν τα δεχθούμε ως τετελεσμένα, το μέχρι σήμερα έργο μας επί της ουσίας ακυρώνεται. Εάν δεχθούμε ότι κρίσιμες –ή και μη κρίσιμες- αποφάσεις λαμβάνονται και κάπου αλλού και από κάποιους άλλους, υπομονομεύουμε εκόντες-άκοντες το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Λυπάμαι πολύ.
Με τιμή,
Χ.Α.Χωμενίδης"

 

Η μόνη πραγματική είδηση για τη ΝΕΡΙΤ...

Εδώ και μέρες, κάθομαι αναπαυτικά και απολαμβάνω πολιτικές καριέρες "κεντροαριστερών" και όχι μόνο, να καταπλακώνονται από τα συντρίμμια της ΝΕΡΙΤ. Το θέαμα είναι υπέροχο, λυπάμαι μόνο που...
σύντομα τελειώνει.

Διαβάζω τις σχετικές ειδήσεις κι αναρωτιέμαι γιατί θεωρούνται «ειδήσεις». Ναι, έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη για τα όσα συμβαίνουν στη ΝΕΡΙΤ, ναι η EBU μας χλευάζει, ναι παραιτούνται μέχρι και οι δεξιοί εκλεκτοί, ναι η Βούλτεψη τοποθετείται δημόσια ως ιδιοκτήτρια του νέου αυτού μορφώματος. Τι από όλα αυτά αποτελεί είδηση που θα πρέπει να μας σοκάρει;

Η μια και μοναδική είδηση που αφορά τη ΝΕΡΙΤ ήταν και θα παραμείνει για πάντα μια, ότι δηλαδή το καλοκαίρι του 2013 βρέθηκαν πρόθυμοι «κεντροαριστεροί» κλακαδόροι που δέχθηκαν να βοηθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά να χτίσει ένα άλλοθι μετά το πραξικοπηματικό και ανήθικο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σήμερα, πέφτουν από το σύννεφο. Δηλώνουν απογοητευμένοι που το ακροδεξιό τσίρκο του Μεγάρου Μαξίμου δεν τους στήριξε στην προσπάθεια τους να χτίσουν το ελληνικό BBC. Πόση γελοιότητα να αντέξουμε;...
parapolitiki.com

Αξιέπαινες πράξεις στή Μύκονο

έπεσε στήν αντίληψη μας : Εύγε!
 
                           Καί όμως υπάρχουν,ακόμη, Άνθρωποι
Έπεσε στήν αντίληψη μου καί μέ μεγάλη χαρά τό δημοσιοποιώ γιατί είναι παράδειγμα πρός μίμηση -καί φωτεινή εξαίρεση στή ζοφερή εποχή πού διανύουμε- ότι δύο νέοι Άνθρωποι (τό Α μέ κεφαλαίο), πού δέν επιθυμούν νά γίνουν γνωστά τά ονόματα τους (επιχειρηματίες καί οι δύο) -ο, μέν, ένας δραστηριοποιούμενος στόν τομέα τής διασκέδασης (bar), ο δέ άλλος στόν ξενοδοχειακό χώρο- ανέλαβαν όλα τά έξοδα νοσηλείας μέχρι τελικής ίασης (γιατρούς, νοσοκομεία, εισιτήρια κτλ.) δύο εργαζομένων τους μέ σοβαρά προβλήματα υγείας (προβλήματα πού οι ίδιοι, οι πάσχοντες, αδυνατούσαν νά αντιμετωπίσουν).
Αξίζουν έπαινοι στά δυό νέα αυτά παιδιά -καθώς επίσης- καί 
στίς οικογένειες τους που τούς γαλούχησαν μέ τίς αξίες τού αλτρουϊσμού καί τής αλληλεγγύης. 
Μακάρι νά βρίσκονται, πάντοτε, ζηλωτές τέτοιων πράξεων.
Γιά άλλη μιά φορά ένα μεγάλο Εύγε!.. 
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Παρέμβαση Παπανδρέου…

«Ο πρωθυπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα»…

Σχόλιο του Γ. Ελενόπουλου…

Σκληρή απάντηση από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Real News.

Μιλώντας για «ισχυρισμούς που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα» ο...
στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ελενόπουλος, θυμίζει:

-Πρώτον ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν το πλέον μετριοπαθές στην ιστορία της μεταπολίτευσης,
-Δεύτερον δεν είχε καμία σχέση με τα «Ζάππεια» του κ. Σαμαρά,
-Τρίτον ότι το «λεφτά υπάρχουν» συνοδευόταν από μία σειρά προϋποθέσεις,
-Τέταρτον ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 6% αλλά 15,6%, αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Τα μνημόνια δε θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα (...) και τα δεδομένα αυτά δεν τα διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ», λέει χαρακτηριστικά ενώ σε υστερόγραφο της ανακοίνωσής του παραπέμπει «στην ώρα της» την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο του Γιώργου Ελενόπουλου :

Πρέπει να είχαν έμπνευση...

Τέτοια έμπνευση μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου! Η, επί της ουσίας, απαγόρευση μετάδοσης της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όλοι...
με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρά πολλοί παρακολούθησαν την “απαγορευμένη” ομιλία…

Βέβαιως υπήρχε ένας στρατηγικός στόχος. Το κοινό της μεσαίας τάξης και τους ανέργους που απευθυνόταν η ομιλία, παρακολουθεί κυρίως τηλεόραση και έτσι οι σύμβουλοι του Μεγάρου Μαξίμου, πέτυχαν, κατά ένα ποσοστό το σκοπός τους.

Το επόμενο βήμα για τους συγκυβερνητικούς, ποιο είναι; Να κατεβάσουν το twitter; To Internet;..

typologies.gr