Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (23.06.15)

                                                                                                                                          Από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Economist: Η ελληνική κρίση σε 7 πρωτοσέλιδα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 «Για μια σχετικά μικρή χώρα, είναι μία σπάνια διάκριση (ή κακοτυχία) να γίνει εξώφυλλο στον Economist», γράφει το βρετανικό περιοδικό στο αφιέρωμά του για την ελληνική κρίση. «Η Ελλάδα, ωστόσο, τα έχει καταφέρει επτά φορές στα τελευταία πέντε χρόνια. Η πρώτη φορά ήταν τον Μάιο του 2010, όταν η ελληνική κρίση βγήκε εκτός ελέγχου. Τα συχνά ταξίδια στο όριο της καταστροφής ευθύνονται για τις επανειλημμένες εμφανίσεις της Ελλάδας στα εξώφυλλά μας. Είναι λογικό να υποπτευθεί κανείς ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα - όχι πολλά ελπίζουμε, διότι το απόθεμα των διαθέσιμων μεταφορών μας δείχνει τόσο άδειο όσο και οι ελληνικές Τράπεζες...» 



Δείτε, χρονολογικά, όλα τά εξώφυλλα τού Economist μέ επεξηγήσεις (λεζάντες) γιά τά γεγονότα στά οποία αναφέρονται : ΕΔΩ

Δένουν κάβους τα πλοία την Τρίτη 30 Ιουνίου

Για κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, με σιωπηρή όπως μάλιστα τονίζει ανοχή των λιμενικών αρχών, κάνει λόγο σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 30 Ιουνίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης.
Τα ναυτεργατικά σωματεία που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ, ζήτησαν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα (οι συμβάσεις έχουν λήξει στις 31/12/2014), αλλά κυρίως την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων που όπως ανέφεραν σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται.
Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έληξαν, ανέφεραν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανανεωθούν, αλλά πρόσθεσαν επίσης ότι εφόσον τα συμβαλλόμενα μέρη (ακτοπλόοι-ναυτικοί) εξακολουθούν και τις εφαρμόζουν, ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις των υφιστάμενων.
Ωστόσο όπως κατήγγειλαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΝΟ δεν μπορεί ναυτικοί με ειδικότητα μηχανικού να εργάζονται 15 ώρες στο πλοίο για την εξαγωγή εμβόλων μηχανής και να μη δίδονται οι επιπλέον ώρες.
Ανέφεραν, επίσης, ότι ενώ είναι στην αρμοδιότητα των λιμενικών είναι να ελέγχουν στο λογιστήριο του πλοίου αν έχουν πληρωθεί όλα τα μέλη του πληρώματος βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, σε καμία περίπτωση δεν γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι.
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία...

Γιάννης Πανούσης: Εάν ήμουν βουλευτής θα ψήφιζα τη συμφωνία...



«Ο λαός δεν θα συγχωρούσε τη ρήξη. Το στοίχημα τώρα είναι η διακυβέρνηση»...
Υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας όπως αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
«Αυτό έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση», είπε , μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο Πανούσης. Και τόνισε ότι «ο λαός δεν θα συγχωρούσε τη ρήξη», υπογραμμίζοντας ότι εάν ο ίδιος ήταν βουλευτής θα ψήφιζε τη συμφωνία.
«Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αριστεράς. Μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει. Αυτό είναι τώρα το στοίχημα, η διακυβέρνηση της χώρας» πρόσθεσε...

Αναρτήθηκαν στα λύκεια οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων...



Αναρτήθηκαν στα λύκεια όλης της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄.

Οι υποψήφιοι μπορούν να...
βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Η βαθμολογία των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία εξετάσεων στα μαθήματα αυτά. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώνονται αύριο, με την εξέταση των Γερμανικών και των Ιταλικών. Σήμερα οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Από το υπουργείο υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει, μέχρι την Παρασκευή 26/6, να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στα αγωνίσματα.

Εξάλλου, μέχρι την Τρίτη, 7/7, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://exams.it.minedu.gov.gr.

Όσον αφορά τους βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης 25/6 στα ΕΠΑΛ της χώρας.

"Der Spiegel": Ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου… υπάρχει τρόπος...



Ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου… υπάρχει τρόπος για λύση, γράφει σημερα το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας για τελική συμφωνία, τα γερμανικά ΜΜΕ επικρίνουν την...
Αθήνα ότι κατέθεσε προτάσεις την τελευταία στιγμή και χρειάζεται επομένως χρόνος για την εξέτασή τους. Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποφάσεις.

Το "Der Spiegel" σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, οικονομικής βοήθειας και ελέγχων. Ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου και αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί με μικρά βήματα, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο διαπραγματευτικούς κύκλους. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προωθήσει τον Ιούνιο μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις που δεν χρήζουν επικύρωσης από τη Βουλή και να λάβει μια δόση από το δεύτερο πρόγραμμα για να αποπληρώσει το χρέος στο ΔΝΤ.
Μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουλίου οι θεσμοί θα ελέγξουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και μετά θα ενισχύσουν την Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση να πληρώσει την επόμενη δόση των 3,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα είχε το περιθώριο να βγάλει το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο, ας σημειωθεί, η κ. Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει. Τώρα, όπως δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων.

Suddeutsche Zeitung: Επιτυχία για τον Τσίπρα η σύνοδος...


Αλέξης Τσίπρας
Σε άρθρο της με τίτλο «Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει» η Suddeutsche Zeitung αποτιμά ως θετική για τον Έλληνα πρωθυπουργό τη χθεσινή σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει... η γερμανική εφημερίδα, μετά την εκλογή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να συζητήσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της κρίσης χρέους της Αθήνας. Ο Τσίπρας ήθελε να συνομιλήσει, ήθελε να τον ακούσουν. Και αυτό ακριβώς πέτυχε χθες βράδυ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή έκτακτη σύνοδος. Όμως, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού των δαπανών, μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που κανείς δεν θέλει.
Τώρα, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εναπόκειται στους πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης.
Διότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι έκαναν μέχρι τελευταία στιγμή τα πάντα, αλλά πραγματικά τα πάντα, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό.
Μόνο έτσι τα κοινοβούλια στην Αθήνα, το Ελσίνκι, το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού να δεχτούν αυτό τον συμβιβασμό.

Ποιο είναι το πρόσημο του συμβιβασμού;


Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ο συμβιβασμός με τους δανειστές φαίνεται να επιτυγχάνεται, πλέον όμως όχι με τον προσδιορισμό «έντιμος», αλλά μάλλον «οδυνηρός». Η ελληνική κυβέρνηση πιστώνεται ότι τελικά η διαπραγμάτευση έγινε στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο, αλλά με όρους και πάλι λογιστικής και όχι υψηλής πολιτικής, αφού η συζήτηση επικεντρώνεται και εκ νέου σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, το ΕΚΑΣ, το ύψος των συντάξεων, τα πλεονάσματα κλπ.
Δυστυχώς, το γενικό πολιτικό επίπεδο και η ωριμότητα των ευρωπαϊκών λαών δεν επιτρέπουν σ' αυτή τη φάση να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός, μια συζήτηση και, πολύ περισσότερο, μια διεκδίκηση για μια περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη, με μικρότερη επιρροή των λόμπι και των μεγάλων συμφερόντων. Από την παρούσα συζήτηση λείπει η αίσθηση της ιστορικής προοπτικής, αλλά και οι ηγέτες που θα μπορούσαν να την εμπνεύσουν.
Η ηγεσία της Ε.Ε., με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ, ακολουθεί μυωπικά και σχεδόν αταβιστικά το άρωμα του χρήματος, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπνοβασία οδηγεί την ήπειρο σε μονοπάτια του παρελθόντος και επικίνδυνες για την ανθρωπότητα ατραπούς.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση -και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά- δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν την άποψή τους ή να εκβιάσουν τις εξελίξεις, δεδομένων και των πολιτικών συσχετισμών. Ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να εμπνεύσουν, να εξηγήσουν και να παροτρύνουν τον κόσμο της αριστεράς να συμμετάσχει στο «παιχνίδι», να γίνει μέρος του και να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, έστω ως παρακαταθήκη για το εγγύς ή απώτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να διατηρούν το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των φιλομνημονιακών δυνάμεων που θέλουν να εμφανίζονται ως «φιλοευρωπαϊκές», αλλά το πρόγραμμα και η ρητορική τους παραμένουν απελπιστικά παρωχημένα και εμμονικά προσκολημμένα σε μια ξεθωριασμένη (νεο)φιλελεύθερη εκδοχή.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθούν όλοι μπροστά στη νέα κατάσταση.
Τάσος Τσακίρογλου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Τσίπρας: Τα βάρη θα τα επωμιστούν αυτοί που μπορούν...



-«Χρειάζονται λίγα 24ωρα ακόμα. Επιδιώκουμε συνολική και βιώσιμη λύση»
-«H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας»
Ο Αλέξης Τσίπρας πλησίασε τις κάμερες, μ' ενα... μουδιασμένο χαμόγελο.
 "Η ελληνική πρόταση έγινε δεκτή ως βάση από τους θεσμούς", είπε στο ξεκίνημα της σύντομης δήλωσης του, αρκετή ώρα μετά το πέρας της Συνόδου.
Και...
πρόσθεσε, πως, «σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και για πρώτη φορά αποθέτει τα βάρη όχι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά προστατεύει την μέση λαϊκή οικογένεια. Και για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν την δυνατότητα να τα επωμιστούν με στόχο να φύγουμε οριστικά από την κρίση που έχουμε μπει εδώ και πέντε χρόνια.

Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση από τους θεσμούς, αλλά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γιατί δεν επιθυμούμε μια αποσπασματική συμφωνία, αλλά μια βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. Στόχος είναι να έχουμε εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μαρκοπρόθεσμο διάστημα».

"Tώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας", κατέληξε...

(Financial Times) Βαρουφάκης σέ Σόιμπλε : "Δεν είμαστε Κύπρος..."


 Η απάντηση Βαρουφάκη σε Σόιμπλε για τα capital controls, σύμφωνα με τους Financial Times...
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στην πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιβολή capital control, σύμφωνα με τους "Financial Times". 

 Η...

εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός ΥΠΟΙΚ απάντησε στον Γερμανό ομόλογό του ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα «με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο».
«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλούνται οι Financial Times.

Δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ) Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής : Αργότερα η συζήτηση για το χρέος...

 
Αυτό που παρουσίασε η Ελλάδα είναι μία πρόοδος, αλλά... 

Δηλώσεις εκανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου.  «Οι συζητήσεις βασίζονται στην πρόταση της 20ης Φεβρουαρίου. Σήμερα υπάρχει...
μία σειρά από ελληνικές προτάσεις. Είναι ένα σημείο εκκινήσεως. Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο πρόεδρος του Eurogoup θέλει το βράδυ της Τετάρτης να έχουμε ένα Eurogroup, προκειμένου την Πέμπτη και την Παρασκευή να γίνει σύνοδος κορυφής. Αυτό που παρουσίασε η Ελλάδα είναι μία πρόοδος, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ο χρόνος πιέζει», είπε. 
«Πρέπει η συμφωνία να γίνει αποδεκτή από το ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε, και ξεκαθάρισε πως «το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, μιλάμε για τη χρηματοδότηση».

Διάψευση για την παράταση του προγράμματος...



Η πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο περί παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, διαψεύδεται από...
κυβερνητικές πηγές...

Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης... (Δηλώσεις Φρ. Ολαντ μετά τη συνάντηση κορυφής - ΒΙΝΤΕΟ)

  

Σήμερα πετύχαμε τη βάση των νέων συζητήσεων
 «Προς το συμφέρον όλων να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία, να μην επανερχόμαστε κάθε λίγο για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο δηλητηριάζει την Ευρώπη και αποτελεί εμπόδιο για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 
Και...
πρόσθεσε, πως, οι υπουργοί οικονομικών θέλουν να φθάσουν σε ένα συμπέρασμα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της. Έβαλε στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση που έτυχε θετικής υποδοχής από τους «θεσμούς». Η Γαλλία υποστηρίζει αυτό το μήνυμα. Να βρούμε μια συνολική και βιώσιμη συνεργασία. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Σήμερα πετύχαμε τη βάση των νέων συζητήσεων. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση και ανάπτυξη για την Ελλάδα. 

Μισόλογα...



Φεύγουν χωρίς να κάνουν μακροσκελείς δηλώσεις, ο ένας μετά τον άλλο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες.
"Η  δουλειά συνεχίζεται", είπε ο Ρέντσι, ενώ ο Ντάισελμπλουμ εκανε λόγο για...
"σκληρή δουλειά".
H Πρόεδρος Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία νωρίτερα αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση μιλησε για "πάρτι", ειπε εξερχόμενη από τη Συνοδο, πως, είμαστε μακριά ακόμη από την επίτευξη συμφωνίας. Δεν εντυπωσιάστηκα από τις ελληνικές προτάσεις...

«Προστατευμένες οι τράπεζες όσο είστε σε πρόγραμμα...»...


Αυτό φαίνεται να διαμήνυσε ο Μάριο Ντράγκι στον Αλέξη Τσίπρα στην κατ'ιδίαν συνάντηση τους το απόγευμα, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο στις Βρυξέλλες. 
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ παρείχε...
μια δεύτερη ένεση ρευστότητας σήμερα, ύψους μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισ. ευρώ.

Έχουμε φτάσει στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με δικαιότερο τρόπο...


Στον δικαιότερο καταμερισμό των φορολογιών βαρών που επιφέρει η ελληνική πρόταση στους θεσμούς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης. Tόνισε πως δεν έχει κλειδώσει ακομη η συμφωνία, αλλά...
αυτό αναμένεται εκτός απροόπτου να γίνει τις επόμενες μέρες. 
«Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια αυτές τις μέρες, να  μετατοπίσουμε την συζήτηση από την περικοπή μισθών και συντάξεων, να βρούμε μία λύση, φορολογικά δικαιότερη, καθώς θα μετατοπίσει το βάρος της προσαρμογής στον χώρο των επιχειρήσεων και τα πιο ευκατάστατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε «έχουμε φτάσει στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με δικαιότερο τρόπο.», ενώ τόνισε ότι «το όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων θα αποκατασταθεί παρά την επιβάρυνση λόγω της πορείας της οικονομίας».

Σύμφωνα με το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «έχει γίνει απόλυτα σαφές ότι οι δύο συντελεστές έχουν φύγει από το τραπέζι». « Η μόνη πρόταση είναι οι τρεις συντελεστές», τόνισε.
Όπως ανέφερε: «Θα υπάρξουν αλλαγές στις κατηγορίες των τροφίμων και σε ποιο συντελεστή θα είναι, αλλά είναι ένα θέμα ανοιχτό σε διάφορες εκδοχές ισοδύναμων».

Είπε ότι «θα παραμείνει η έκπτωση στην έκτακτη εισφορά για τους κάτω των 30.000 ευρώ το χρόνο», ενώ «θα υπάρξει αύξηση στον φόρο των επιχειρήσεων από 26% στο 29% και έκτακτη φορολογία για έναν χρόνο για επιχειρήσεις με κέρδος άνω των 500.000 ευρώ, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Τι προβλέπει, κατά τον Πολ Μέισον, η ελληνική πρόταση...



Με αλλεπάλληλα τιτιβίσματα, o δημοσιογράφος του "Channel 4", Πολ Μέισον, παρουσιάζει τα μέτρα και τις δημοσιονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους πιστωτές, την ώρα που...
βρίσκεται σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.«Θα σας τουιτάρω τώρα την εκδοχή της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία», έγραψε ο Πολ Μέισον, παραθέτοντας τα εξής:

1) Λιγότερη λιτότητα, κατά 8 δις ευρώ, από εκείνη που προέβλεπε το πρόγραμμα της τρόικας για τα επόμενα 2 χρόνια.
2) Καμία αύξηση ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια και φάρμακα
3) Όχι απολύσεις στον δημόσιο τομέα
4) Διατήρηση του ΕΚΑΣ
5) Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και εγείρουμε ζήτημα για την αναγκαιότητά τους. Ωστόσο, για πρώτη φορά πρώτη φορά θα τους πετύχουμε αναγκάζοντας τους έχοντες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
6) Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις
7) Έσοδα 800 εκατομμυρίων ευρώ από την επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 2014

Τέλος - τα πρωτογενή πλεονάσματα μειώνονται στο 1% και στο 2% από 3,5% και 4% αντίστοιχα. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουλήσει τη συμφωνία. Καμία αναφορά στο χρέος ακόμη.

Ιδού:

Λιου προς Λαγκάρντ: Να αναλάβουν όλοι το μερίδιο που τους αντιστοιχεί


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν λίγο με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί» για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά την επικοινωνία τους «ο υπουργός Λιου και η διευθύντρια Λαγκάρντ σημείωσαν την ανάγκη όλες οι πλευρές να φτάσουν σε μία γρήγορη συμφωνία σε ένα σετ αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων και επαρκούς χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Λιου επικοινώνησε και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επίσης εξέφρασε την ανάγκη οι εταίροι της Ελλάδας να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί, σε απάντηση στις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης – που τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιόπιστες. Την Κυριακή, ο κ. Λιου μίλησε και στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ, τον οποίο προέτρεψε «να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες με τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βρει μία δίοδο για την επίτευξη συμφωνίας για την ανάκτηση της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης».
από kathimerini.gr