Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Αυξήθηκε ο εσωτερικός τουρισμός το 2014




Ικανοποιητική αύξηση σημείωσε πέρυσι ο εσωτερικός τουρισμός, σε συνέχεια της μικρής ανόδου που επετεύχθη το 2013.

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με τον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων στο εσωτερικό της χώρας κατά την περυσινή σεζόν, που αποτυπώνει εν μέρει την αύξηση του εγχώριου τουρισμού. Ειδικότερα, για το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια στο εσωτερικό της χώρας παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 21,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 5,6 εκατ. από 4,6 εκατ. το ενδεκάμηνο του 2013. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο εσωτερικό της χώρας και τον περασμένο Νοέμβριο. Ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε κατά 37,9%, φθάνοντας σε 440.972 έναντι 319.724 τον ίδιο μήνα του 2013.

Βέβαια, η βελτίωση των μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού δεν αρκεί για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που υπέστη κατά την τριετία 2010-2012. Η τάση βελτίωσης της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης άρχισε να διαμορφώνεται από το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2013 οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ αυξήθηκαν κατά 5% και 3,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2012. Συνολικά καταγράφηκαν 5.525.524 αφίξεις στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας και 139.232 αφίξεις στα κάμπινγκ. Επίσης, καταγράφηκαν 12.515.232 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και 716.172 διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ.
kathimerini.gr

Οι σημαντικές δίκες του 2015 και οι δικαστικές έρευνες που εκκρεμούν

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Τη δική τηςατζέντα, ανεξαρτήτως των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, διαθέτει η δικαιοσύνη, καθώς μεγάλες έρευνες για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος εκκρεμούν και σημαντικές δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν με την έλευση του νέου χρόνου.

Οι δικαστικές αρχές, οι οποίες κατά θεσμική παράδοση αποφεύγουν κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων να κινούν υποθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το πολιτικό κλίμα, έχουν να φέρουν σε πέρας σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια και οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένης δικαστικής έρευνας ή πρόκειται σύντομα να εκδικαστούν.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς αναμένεται να δρομολογηθούν εκ νέου δικαστικές διαδικασίες για τις υποθέσεις που αφορούν παράνομες πληρωμές σε εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν τη δεκαετία του 2000 με πρώτη εκείνη για την αγορά των Super Puma που βρίσκεται σε ανακριτικό στάδιο.

Παράλληλα τρέχουν από καιρό -και συνεχίζονται- οι εισαγγελικές έρευνες που διενεργούνται για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ το Συμβούλιο των Εφετών ανέλαβε πλέον τη σκυτάλη για την οριστική αποτίμηση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων στην πολύκροτη υπόθεση των υποβρυχίων (τα μη πολιτικά πρόσωπα).

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι ταυτόχρονες έρευνες της ελληνικής και της γερμανικής δικαιοσύνης για την αγορά των αρμάτων Leopard, έρευνες που έχουν φθάσει βαθιά και επικεντρώνονται πέραν των άλλων στην αποκάλυψη παράνομων πληρωμών και σε ενδεχόμενες ευθύνες του επιχειρηματία στον χώρο των εξοπλισμών Θωμά Λιακουνάκου.

Πέραν όμως από τα εξοπλιστικά, οι δικαστικές αρχές προχωρούν ανακρίσεις και εισαγγελικές ενέργειες για την αποκάλυψη διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου με τον ανακριτή Γεώργιο Ανδρεάδη, που ανέλαβε την υπόθεση με τους στημένους διαιτητές και τους ύποπτους αγώνες, να ξεκινά μετά τις γιορτές ουσιαστικά την ανάκριση. Από την άλλη, ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου να υποβάλει στο Συμβούλιο Εφετών, την πρότασή του, για τα στημένα παιχνίδια, αξιολογώντας το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει ήδη σχηματιστεί.

Και ενώ οι ανακρίσεις και οι έρευνες της δικαιοσύνης για κρίσιμες και σημαντικές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τη νέα χρονιά, σημαντικές δίκες αναμένεται να καθορίσουν το δικαστικό πεδίο το 2015, καθώς ήδη έχουν προσδιοριστεί για εκδίκαση -μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου- οι δίκες για την υπόθεση της Proton Bank, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Hellas Power και Energa, ενώ η οριστική παραπομπή σε δίκη από τον Αρειο Πάγο της υπόθεσης του Βατοπεδίου δρομολογεί την εκδίκασή της μέσα στο 2015.

Κορωνίδα των μεγάλων δικών βέβαια θα αποτελέσει η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, ήδη αναμένεται το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, που θα δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την έναρξή της, το νωρίτερο, μέσα στον προσεχή Μάρτιο.

Η λίστα Λαγκάρντ

Και κοντά σε όλα αυτά η δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά μετά από 25 χρόνια. Από τότε που η υπόθεση Κοσκωτά απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη με κατηγορουμένους τον Ανδρέα Παπανδρέου και υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησής του.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Η Ελλάδα ξανά στα πρωτοσέλιδα



ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Υστερα από σχεδόν ένα χρόνο στο περιθώριο της διεθνούς επικαιρότητας, η Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο, με αρνητικό δυστυχώς τρόπο, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών πυροδoτεί εκ νέου τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, σε σχέση με το 2012, όταν και πάλι τα σενάρια για το Grexit κυριαρχούσαν στην ημερησία διάταξη, υπάρχoυν διαφορές:

1. Πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και αναλυτές της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και εκτιμούν ότι μια έξοδος από το ευρώ δεν θα πυροδοτήσει ντόμινο αποχωρήσεων και άλλων κρατών και δεν θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος. «Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν δεν είχαμε ακόμη μηχανισμούς ασφαλείας. Οι εποχές που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα έχουν παρέλθει. Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σταματήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας, τότε θα πρέπει και η τρόικα να σταματήσει και τα δάνεια προς την Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας Μίχαελ Χίτερ εκτιμά ότι «η Νομισματική Ενωση θα μπορούσε σήμερα να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας. Οι συνέπειες μόλυνσης σε άλλες χώρες θα ήταν μικρές».

Στη Γερμανία, όμως, υπάρχουν και πιο «σκληρές» προσεγγίσεις. Ο βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ με όποιο κόστος. «Μόνο εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά βεβαίως παραμείνει μέλος της Ε.Ε., η χώρα θα πάρει και πάλι ανάσα», υποστηρίζει και καταλήγει: «Στην Ελλάδα, αναζητούνται οι υπεύθυνοι οπουδήποτε εκτός από εκεί όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα. Αντί, επιτέλους, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας, η χώρα μπλέκεται σε εσωπολιτικές μάχες χαρακωμάτων. Ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, οι συμφωνίες παραμένουν συμφωνίες και πρέπει να τηρηθούν».

Η κρίση των Ελλήνων αφήνει αδιάφορες τις αγορές, σημειώνει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Der Spiegel». Κι αυτό οφείλεται στη δέσμευση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι από τον Ιούλιο του 2012 πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διάσωση του ευρώ, στο γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί από την Ελλάδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά οι γαλλικές και στις επιτυχίες των υπόλοιπων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, κυρίως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

2. Δεύτερη διαφορά είναι πως οι αναλυτές και τα διεθνή ΜΜΕ αναζητούν μια απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εάν σχηματίσει κυβέρνηση». Το 2012 το ερώτημα αφορούσε τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά. «Η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προβληματίζει τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν», δηλώνει ο Νιλ Μέλορ, της BNY Mellon στους Financial Times. Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας «τις τελευταίες εβδομάδες εγκατέλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να “σκίσει” το Μνημόνιο και, αντιθέτως, δίνει έμφαση σε πιο μετριοπαθείς κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το χρέος, ενώ υπογραμμίζει με μεγαλύτερη έμφαση τη δέσμευσή του στο ευρώ.
kathimerini.gr

Το γιορτινό μήνυμα που δεν έστειλες


Photo: Symphoney Symphoney/Flickr
Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 
 Μέρες γιορτών, μέρες χαράς, μέρες ευχών. Δεν επικοινώνησες, όμως, με όσους -πραγματικά- ήθελες για να ευχηθείς, για να πεις αυτά που ήθελες...
Κάποιους τους ξέχασες εντελώς, αλλά δεν είναι ότι δεν τους αγαπάς: Σιγά μην περιμένουν να τους πεις να έχουν «χρόνια καλά» μόνο τις εν λόγω ημέρες. Κάποιους άλλους τους αγνόησες επίτηδες: Σου πέρασαν από το μυαλό, αλλά εξαφανίστηκαν από τη σκέψη σου με ρυθμούς που εξαφανίζονται τα μελομακάρονα σε κέρασμα.
Υπάρχουν και εκείνοι «οι άλλοι», που πέθαινες να τους ευχηθείς, αλλά δεν το έπραξες. Πήρες το σταθερό ή το κινητό σου στο χέρι ή κάθισες στον υπολογιστή σου, ξεκίνησες να γράφεις το μήνυμα και το έσβησες – ή, λίγο πριν πατήσεις «κλήση προς...», έβαλες ξανά σε αναμονή την τηλεφωνική σου συσκευή. Κάτι σε κράτησε, που το ξέρεις εσύ -ίσως και λίγοι ακόμη- και δεν επικοινώνησες με κανέναν τρόπο. Δεν έκανες τηλεφώνημα, δεν έστειλες sms ούτε μέιλ, δεν έκανες σήματα καπνού, δεν έστειλες ταχυδρομικό περιστέρι...
Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας αφορά οποιαδήποτε σχέση - δεν είναι απαραίτητο να είναι, αποκλειστικά, αισθηματικής φύσεως. Φέτος τις γιορτινές μέρες ίσως δεν επικοινώνησες με εκείνον τον γείτονα, εκείνον τον συνάδελφο, τον διευθυντή σου, εκείνον τον ξάδερφό σου και, εννοείται, με κάποια παλιά σου σχέση. Δεν ήξερες πώς θα το πάρουν, ακόμα-ακόμα δεν γνώριζες το αν θα σου απαντήσουν. Φοβόσουν ότι μπορεί να έπαιρναν «στραβά» την πρόθεσή σου – εκεί μας έφτασαν, να πρέπει να απολογούμαστε, τώρα, και για τις ευχές που δίνουμε...
Ήθελες να ευχηθείς μέσα από την καρδιά σου, ίσως ήθελες να ζητήσεις και μια συγγνώμη – οι παλιές «αμαρτίες» σου, αυτές τις ημέρες, σκεπάζονται πολύ εύκολα με άχνη από τους κουραμπιέδες. Επιθυμούσες να πεις δυο λόγια μέσα από την καρδιά σου, αλλά έπαιξες άμυνα.
Και τώρα, αφού δεν επικοινώνησες, οι δίπλες -όσες περίσσεψαν- πάνω στο coffee table σε κοιτάζουν θλιμμένες. Ας φας άλλη μία. Τώρα -που το καρύδι μπλέκεται στα δόντια σου, όπως και η ζωή σου μπερδεύεται με άλλες- έλα να δεις και την αντίστοιχη πλευρά: Σκέψου πόσοι μπορεί να περίμεναν να επικοινωνήσεις - και εσύ δεν το έκανες, μη λέμε τα ίδια. Και μη βιαστείς να πεις «ας επικοινωνούσαν εκείνοι», υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες μόνο ένας πρέπει να κάνει την κίνηση – και εκείνος/η, με ολόκληρα κομμάτια εγωισμού ή (μεγάλου) θυμού, είσαι εσύ. Σιγά, κιόλας, μη σε έπαιρναν τηλέφωνο για να τους πεις, για παράδειγμα, «συγγνώμη, δεν φέρθηκα καλά»!
Αλλά μην τρελαίνεσαι, ό,τι κι αν (δεν) έκανες τις προηγούμενες ημέρες (ok, και νύχτες), ακόμα μπορείς να το διορθώσεις: Αν, σώνει και καλά, ψάχνεις τώρα για μια ευκαιρία -για να μη φανεί «απ’ το πουθενά»-χωρίς λόγο το τηλεφώνημα που θα κάνεις, το μήνυμα που θα στείλεις- η Πρωτοχρονιά έρχεται. Μπορείς να «επανορθώσεις», να καλύψεις αυτό που έπρεπε να κάνεις τα Χριστούγεννα. Το λέω επειδή το ότι δεν έστειλες ένα μήνυμα, μπορεί από μόνο του να θεωρηθεί ένα «μήνυμα», έτσι;
Και μην ξεχνάς, επίσης, αυτό που είχε πει (αν θυμάμαι καλά) η Anne Morrow Lindbergh-Aμερικανίδα συγγραφέας και πιλότος: «Η καλή επικοινωνία είναι εξίσου διεγερτική με τον σκέτο καφέ. Και είναι το ίδιο δύσκολο να κοιμηθείς μετά».
Πολλές φορές, μάλιστα, κι όταν δεν έχεις επικοινωνήσει μπορεί να σου συμβεί. Προφανώς, από τύψεις...
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Οι αργίες του 2015...


Όπως κάθε χρονιά που τελειώνει και έρχεται η επόμενη πολλοί σπεύδουν να αναζητήσουν ποιες ημέρες πέφτουν οι αργίες. Έτσι ποικίλουν και φέτος τα τριήμερα, αλλά και τα...
τετραήμερα, που προσφέρει το 2015 για ανάπαυση ή ταξίδια.

Το 2015 περιλαμβάνει τριήμερα, χωρίς να χρειάζεται οι εργαζόμενοι να πάρουν κανονική άδεια για να κάνουν τις αποδράσεις τους ή ακόμη και να ξεκουραστούν μια ημέρα παραπάνω πέρα του Σαββατοκύριακου.

Μερικές από αυτές τις αργίες είναι η Πρωτομαγιά (1-3/5), η Καθαρά Δευτέρα (21-23/2), του Αγίου Πνεύματος (30/5 - 1/6), και τετραήμερο το Πάσχα (10-13/4).

Ο Δεκαπενταύγουστος το 2015 πέφτει Σάββατο.

Η λίστα με τις αργίες του 2015

Καθαρά Δευτέρα, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου - Εθνική Εορτή, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μεγάλη Παρασκευή, Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πρωτομαγιά, Παρασκευή 1η Μαΐου 2015

Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015

Κοίμηση της Θεοτόκου, Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

28 Οκτωβρίου, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Χριστούγεννα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η 17η Νοεμβρίου επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί αργία μόνο στους χώρους της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση).

Καλή χρονιά, κύριε άστεγε...


ΦΩΤΟ...
Κατηφορίζοντας κάθε βράδυ στην Κολοκοτρώνη η ίδια σκέψη στοιχηματίζει με το αμήχανο βλέμμα μου: ας μην είναι εκεί, ξαπλωμένος στην ίδια θέση, φασκιωμένος στην κόκκινη κουβέρτα του. Και κάθε βράδυ η παρουσία του με διαψεύδει. Λέξη υπερβολική η...
«παρουσία» εν προκειμένω, ανακαλείται για να αποδώσει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σημαίνει· την απουσία του ανθρώπου δίχως σπίτι που σκέπασε το πρόσωπό του για να μη βλέπει το προσωπείο αυτής της πόλης.

Ανεβαίνοντας στα γραφεία της εφημερίδας αλλάζω παραστάσεις. Κόσμος πηγαινοέρχεται, έντονα φώτα, φασαρία παντού, συσκέψεις, διαφωνίες, πειράγματα, η επικαιρότητα καταγράφεται στις οθόνες των υπολογιστών, ρεπορτάζ βροντοφωνάζουν για τον κόσμο που δεν αντέχει, αναλύσεις δίνουν και παίρνουν για τον εμπαιγμό των πολιτικών που δεν έχει τελειωμό, φωτογραφίες καταλαμβάνουν τη θέση τους ανάμεσα σε τίτλους και αράδες.

Την ώρα που το βλέμμα μου δραπετεύει από την οθόνη του υπολογιστή και περιεργάζεται τον χώρο σκέφτομαι τα σφαλιστά του μάτια. Όταν ανταποδίδω ένα συναδελφικό χαμόγελο, μια καληνύχτα, ένα χτύπημα στην πλάτη, αναλογίζομαι πώς είναι να ξημερώνεται στο παγωμένο τσιμέντο, τι σκέφτεται όταν περνούν από δίπλα του παρέες γελώντας, πόσο κρυώνει, πώς αντιμετωπίζει τη βροχή, τι φοβάται περισσότερο.

Θυμάμαι πριν από δέκα χρόνια, στο Εδιμβούργο, πόση εντύπωση μου είχε κάνει η εικόνα των αστέγων που είχαν συντροφιά τους έναν σκύλο. Έμαθα ότι οι αρχές της Σκοτίας για να μην υπάρχουν αδέσποτα στον δρόμο δίνουν κάποιο μικρό επίδομα στους «κλοσάρ» για τον τετράποδο φίλο τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανέστιοι άνθρωποι βρίσκονται σε καλύτερη, όσο γίνεται, ψυχολογική κατάσταση έχοντας για παρέα κάποιο από αυτά τα ζωντανά πλάσματα.
Άστεγος στη Σκοτία, με συντροφιά τον τετράποδο φίλο του
Άστεγος στη Σκοτία, με συντροφιά τον τετράποδο φίλο του
 
Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα πλημμύρισαν χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οι βιτρίνες φόρεσαν τα γιορτινά τους και τα βλέμματα μαγνητίζουν κόκκινες γιρλάντες, κόκκινα αγιοβασιλάκια, κόκκινα στολίδια. Μοναδική παραφωνία, μια κόκκινη κουβέρτα κατάχαμα, σαν σακούλα σκουπιδιών που ξέχασαν να τη φορτώσουν στο απορριμματοφόρο.
efsyn.gr

Η Βρετανία εξοφλεί χρέη του 18ου αιώνα...

... και η Γερμανία μας χρωστάει το κατοχικό δάνειο!...
Μία αναπάντεχη είδηση έρχεται από τη Βρετανία. Ο Τζόρτζ Όσμπορν, καγκελάριος του Τμήματος Διαχείρισης Χρέους (Exchequer), ανακοίνωσε ότι το 2015 η χώρα του θα αποπληρώσει μέρους του χρέους της από τον...
Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι προτίθεται να εξοφλήσει τα ομόλογα για χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τον 18o και 19ο αιώνα!


Με ένα συνολικό χρέος κοντά στα 1,4 τρις στερλίνες ο δανεισμός της Βρετανίας ήταν τεράστιος διαμέσου των αιώνων. Έστω με μεγάλη καθυστέρηση, εξόφλησε πλήρως το δάνειο που είχε λάβει από τις ΗΠΑ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Φεβρουάριο θα εξοφληθούν τα Εθνικά Πολεμικά Ομόλογα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αξίας 218 εκ. στερλινών και τον Μάρτιο τα ομόλογα που κατέχουν 158.000 άτομα από πολεμικό δάνειο του 1932 συνολικής αξίας 1,9 δισ. στερλίνες…

Η αναλγησία των Γερμανών…

Έναντι αυτής της πολιτικής ευαισθησίας των Βρετανών, έστω και καθυστερημένα, απέναντι στους δανειστές τους, κράτη και πολίτες, εμείς οι Έλληνες, τα θύματα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην αναλγησία των Γερμανών.

Όταν εγκατέλειψαν την Ελλάδα, μετά την ήττα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησαν πίσω μια χώρα κατεστραμμένη και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Και ένα μεγάλο χρέος από το δάνειο που έλαβαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, με εξαναγκασμό, για να καλύψουν τις ανάγκες των στρατευμάτων στην Ελλάδα και στην εκστρατεία στην Αφρική!

Όμως η ηττημένη και κατεστραμμένη από τον Πόλεμο Γερμανία σήμερα, με την οικονομική της ισχύ, κυβερνά την Ευρώπη των νικητών! Και αρνείται κάθε συζήτηση για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Ή έστω και σταδιακή εξόφληση του θα ανακούφιζε τον Ελληνικό λαό από τις δραματικές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που η ίδια η Γερμανία επέβαλε.

Όταν στον Πόλεμο οι Γερμανοί ανάγκασαν την Ελλάδα να τους δανείσει για να καλύψουν τις δαπάνες κατοχής του Λαού της που πέθαινε από την πείνα δεν υπήρχε δυνατότητα άρνησης. Μας είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο…

Όταν μετά την κρίση του 2008 η Ελλάδα αναγκάστηκε, το 2010, να προσφύγει σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Γερμανία επέβαλε το δικό της δόγμα: «Λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε»!

Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;

Την απάντηση έχει δώσει ο Γερμανός καθηγητής, Albert Ritschf, στο Spiegel: «Απολύτως αδικαιολόγητη».Και εξηγεί: «Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

»Εζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας.Τη σημερινή οικονομική ανεξαρτησίας της και τη θέση του Δασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ,οι οποίες μετά τον Α΄και Β΄Πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά.Αυτό δεν το θυμάται κανείς».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Η αυτοκτονία της ΔΗΜΑΡ...

Μην τους μιλάτε, αφήστε τους μόνους τους...photo: Nikos Libertas / SOOCYπάρχει ή θα έπρεπε να υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει πως «δεν χτυπάμε κάποιον που είναι πεσμένος». Σίγουρα η πολιτική δεν είναι χώρος που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τέτοιοι κανόνες, αλλά...
θα έπρεπε. Στη ΔΗΜΑΡ αναφέρομαι, που παρά το χαμηλό ποσοστό επιρροής της, έχει κερδίσει μάλλον τα περισσότερα αρνητικά σχόλια των ημερών. Ιδιαίτερα των τελευταίων ωρών. Σχόλια λυσσαλέα μερικές φορές. Τα οποία πολλαπλασιάστηκαν από τότε που βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι ναυάγησε η συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είδε τον... Θεό και δεν τον φοβήθηκε, τα σχόλια στο διαδίκτυο επικεντρώθηκαν στο μικρό αυτό κόμμα. Αυτό φταίει που έπεσε η κυβέρνηση (ανακριβές, ακόμα και με τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ δεν έβγαινε ο Δήμας, ήθελε και ψήφους... ψεκασμένων), αυτό οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αυτό έδειξε συμπεριφορά χαμαιλέοντα πηδώντας από τη μια άκρη στην άλλη, και άλλα πολλά και αυστηρά.

Συνήγορός της δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ. Πιστεύω πως ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ αυτοκτόνησε. Το ίδιο το κόμμα, η ηγεσία και τα στελέχη του έχουν την ευθύνη για την πορεία τους. Δεν φταίει κάποιος τρίτος. Κάποιοι ψηφοφόροι της αισθάνθηκαν προδωμένοι όταν το κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση, κάποιοι, περισσότεροι, ένιωσαν το ίδιο όταν έφυγε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, κάποιοι, μάλλον οι τελευταίοι, πήραν διαζύγιο όταν άρχισαν οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα, έχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και μάλλον αυτό πρέπει να διαχειριστεί.

Ωστόσο, αναρωτιέμαι γιατί θα έπρεπε να έχουμε περίσσειες απαιτήσεις από το μικρό αυτό κόμμα. Μοιάζει να ζούμε σ' έναν αγγελικά πλασμένο πολιτικό κόσμο και η ΔΗΜΑΡ έκανε την εξαίρεση. Ζητάμε από ένα μικρό κόμμα να σηκώσει στην πλάτη του ένα βάρος, που είναι φανερό πως δεν άντεχε, και μάλλον κανένα κόμμα δεν αντέχει σε μια χώρα έντονων πολώσεων και εμφυλιοπολεμικού κλίματος.

Ας το δούμε κι αλλιώς. Ό,τι έγινε, έγινε. Τιμωρήθηκε και αυτό μάλλον θα επαναληφθεί στις κάλπες. Η ΔΗΜΑΡ, όμως, δεν παίζει πια ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, ιδιαίτερα εκείνων της 25ης Ιανουαρίου και όσων θα ακολουθήσουν. Ας ρίξουμε το βάρος μας σ' εκείνους που θα παίξουν. Στον Σαμαρά που κινδυνολογεί ασύστολα, στον ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί δηλώσεις μετάνοιας από τη ΔΗΜΑΡ αλλά είναι έτοιμος να δεχτεί νέους πρώην ΠΑΣΟΚο-αμαρτωλούς ή ψεκασμένους στις τάξεις του, στον Βενιζέλο που έχει γαντζωθεί στην ηγεσία ενός κόμματος που έχει προβλήματα επιβίωσης κ.ο.κ.

Με δυο λόγια, η ΔΗΜΑΡ έπαιξε και έχασε. Ας πάμε παρακάτω...

Γιάννης Παντελάκης  (protagon.gr)

«Παγωνιά» και απουσίες στο Προεδρικό...

ΦΩΤΟ...
Τις καθιερωμένες ετήσιες ευχές για την Πρωτοχρονιά δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Απουσίαζαν οι ...
Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουβέλης αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στον κ. Παπούλια ευχήθηκαν επίσης, έξι μέλη της κυβέρνησης, θεσμικοί παράγοντες, η ηγεσία και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα.



Νωρίτερα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρα παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτη.

real.gr

Der Spiegel: Η συνταγή λιτότητας της Δρ. Μέρκελ δεν λειτουργεί...

Der Spiegel: Η συνταγή λιτότητας της Δρ. Μέρκελ δεν λειτουργεί
Ποιος κυβερνά σε μια δημοκρατία; Οι άνθρωποι ή το κεφάλαιο; Δεν τίθεται θέμα, θα πίστευε κανείς αναφέρει σε άρθρο του Jakob Augstein για την Ελλάδα το Spiegel Online που επιτίθεται στο γερμανικό πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα αλλά και την Άγκελα Μέρκελ προσάπτοντας τους «αλαζονεία» για τον τρόπο με τον οποίο επιβάλουν στους Έλληνες να επιλέξουν την κυβέρνηση τους στις επόμενες εκλογές.
«Η δημοκρατία διαφέρει από τη δικτατορία στη διαδικασία των εκλογών, εκτός αν ο λαός θέλει να επιλέξει μια κυβέρνηση της αριστεράς» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου διαπιστώνοντας ότι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει όπως τώρα στην Ελλάδα ο γερμανικός Τύπος υπερβάλει προβάλλοντας το δικαίωμα για δημοκρατία στην Ελλάδα, και επιβάλλει στην Μέρκελ να ξεκαθαρίσει «τι περιμένουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες να εκλέξουν».
«Γιατί δημοκρατία για τους Έλληνες είναι ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά» υποστηρίζουν τότε τα ΜΜΕ στην Γερμανία «Και οι Έλληνες σήμερα είναι χρεωκοπημένοι» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου του Spiegel καταλήγοντας «Τι αλαζονεία!»
Αντίθετα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα σημάδι ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. «Ex Oriente lux!» (Φως εξ Ανατολής) αναφέρει ο Jakob Augstein υπενθυμίζοντας με την λατινική αυτή φράση το δυτικό κίνημα του Οριενταλισμού, ενός κινήματος που στόχευε στην αναγνώριση και την κατανόηση της ανατολικής φιλοσοφίας και θρησκείας.
«Στη κρίση του ευρώ η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει υιοθετήσει ένα αυταρχικό χαρακτήρα» συνεχίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος υπογραμμίζοντας ότι «ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε το 2011 ότι οι αγορές είναι ανυπόμονες με την φράση: «Η δημοκρατία είναι πολύ αργή» περιγράφοντας αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι «Η δημοκρατία εκφυλίζεται σε μια βασιλεία των εμπειρογνωμόνων από εμπειρογνώμονες για τους εμπειρογνώμονες» σημειώνοντας ότι αντί η Ευρώπη να κινείται με τη φράση του Λίνκολν «κυβέρνηση του λαού από το λαό και για το λαό» είναι ποιο κοντά στη φράση του Λένιν «Επιτροπή για τη διαχείριση των υποθέσεων της αστικής τάξης».
Η κρίση του ευρώ έχει διαρκέσει ήδη πέντε χρόνια. Έχει από καιρό γίνει μια χρόνια ασθένεια. Η συνταγή λιτότητας της Δρ. Μέρκελ δεν λειτουργεί. Οι Έλληνες θα ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου. Και τότε μια κυβέρνηση της αριστεράς θα μπορέσει να διδάξει την δύσμοιρη Ντόκτορ του νεοφιλελευθερισμού το φόβο καταλήγει ο Γερμανός συντάκτης του άρθρου.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, η νέα ελπίδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι τρελός. Δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ, και το ευρώ δεν είναι προς συζήτηση. Αλλά θέλει να σπάσει τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν επιβάλει χώρα του» συνεχίζει ο Jakob Augstein.
Θέλει να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, να εισαγάγει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να εξασφαλίσει ότι οι φτωχοί θα πρέπει να λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων και να έχουν οι άνεργοι δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Αυτή είναι η Ευρώπη» διαπιστώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

enikonomia.gr

Λίστα με 477 διασωθέντες έστειλαν οι Ιταλοί στις Ελληνικές Αρχές...

Λίστα με 477 διασωθέντες έστειλαν οι Ιταλοί στις Ελληνικές ΑρχέςΚάνουν λόγο για 11 νεκρούς και τουλάχιστον 11 αγνοούμενους...


Και το αλαλούμ καλά κρατεί! Λίστα με 477 επιβάτες του Norman Atantic οι οποίοι έχουν διασωθεί έχει αποστείλει και στις ελληνικές αρχές η ιταλική ακτοφυλακή. Οι...
νεκροί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Ιταλών, οι οποίοι έχουν ανασυρθεί είναι εννέα, ενώ, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών οι διασώστες δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν δυο πτώματα τα οποία είχαν εντοπίσει. Η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, αναφέρει μάλιστα ότι οι αγνοούμενοι «είναι τουλάχιστον έντεκα».

Λόγω των καιρικών συνθηκών συνεχίζει να μην είναι εφικτή η ρυμούλκηση του Norman Atlantic στο ιταλικό λιμάνι του Πρίντεζι. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι πυροσβέστες του Πρίντεζι και του Μπάρι οι οποίοι είχαν επιβιβασθεί σε δυο ρυμουλκά την περασμένη Κυριακή «ζητούν να μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα, διότι είναι εξαντλημένοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».

«Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες», δήλωσε την ίδια στιγμή, ο καπετάνιος του Norman Atantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην πόλη Σα Σπέτσια κοντά στην Γένοβα.

Ο Τζιακομάτσι, στον οποίο έχει κοινοποιηθεί κλήση σε απολογία για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και τραυματισμό πρόσθεσε: «Είμαι πολύ κουρασμένος, μην με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν. Τώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση»...
 

Η Λετονία στο "τιμόνι" της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Η Λετονία ανέλαβε σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ με τη δέσμευση να θέσει σε εφαρμογή το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ ευρώ και την ελπίδα να...
ξεκινήσει να επανεξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η Λετονία, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 και τον περασμένο χρόνο εντάχθηκε στην ευρωζώνη, έχει δηλώσει ότι στο επίκεντρο της προεδρίας της θα τεθεί το επενδυτικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι να θέσουμε σε εφαρμογή (το σχέδιο) το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Θα έλεγα ότι το αν αυτό θα γίνει θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία της προεδρίας μας», δήλωσε πρόσφατα η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Η Λετονία τάσσεται υπέρ της διατήρησης από την ΕΕ της σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία και εκτιμά ότι ήρθε η ώρα η ΕΕ να επανεξετάσει το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων της, το οποίο εξετάστηκε για τελευταία φορά το 2003, μία εποχή κατά την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος φαινόταν να έχει λήξει και κατά την οποία δεν υπήρχε ένταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης. Ο ρόλος της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, περιλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας, ξύπνησε φόβους στις χώρες της Βαλτικής που διαθέτουν πολυάριθμες εθνοτικές ρωσικές μειονότητες, ότι κινδυνεύουν να υποστούν το ίδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς δήλωσε ότι δεν θα ήθελε η προεδρία της Λετονίας να θεωρηθεί αντιρωσική, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή στρατηγική της Ευρώπης που βασίζεται σε σταθερά και ειρηνικά προς ανατολάς σύνορα, είναι ξεπερασμένη.«Σε αυτό το θέμα λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας, όχι μόνο από την πλευρά της αστυνόμευσης και της επιβολής του νόμου, αλλά και από την αμυντική πλευρά. Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της αμυντικής ενίσχυσης της ΕΕ και τα λοιπά», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters...
parapolitika.gr
 

Πανούσης: Η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές...

panousis"Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της... κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν...
με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί...." δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, πρόσθεσε δε ότι "αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει - πέρα των ποσοστών - να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά... Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) - εγώ ήμουν αντίθετος εξ' αρχής - και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%... Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται..." είπε...
matrix24.gr

Μόλις ...ετούμπαρε!


ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
                                                                           2015