Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Πού το πάει η Τουρκία;

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία - Θεωρεί τα Ίμια τουρκικά

tvxs.gr  | 01 Δεκ. 2016
Στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης ακολουθεί ο Ερντογάν καθώς σήμερα σειρά είχε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβήτησε την ελληνικότητα των Ιμίων προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Σε έγγραφη απάντησή του προς Τούρκο βουλευτή σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Άγκυρα: «δεν αποδέχεται τη δημιουργία από την Ελλάδα de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς».
Καμία αλλαγή δεν έχει υπάρξει στην θέση της Τουρκίας ότι οι βραχονησίδες Ίμια (σ.σ. Καρντάκ, όπως τις αποκαλεί η Άγκυρα) αποτελούν τουρκικό έδαφος, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας. 
«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ. 
«Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» προσθέτει. 

Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για Τουρκία και Κυπριακό


tvxs.gr | 01 Δεκ. 2016
Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Νέα απεργία της ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία Παρασκευή και Σάββατο

tvxs.gr | 01 Δεκ. 2016
Αύριο το πρωί ξεκινάει η 48ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία θα λήξει το πρωί της Κυριακής. 

Δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς τα λιμάνια όλης της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).
Αιτία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ στάθηκαν οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε θέμα αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της.

Υποκλοπές στον Περισσό καταγγέλλει το ΚΚΕ...

Περίεργες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του κόμματος καταγγέλλει το ΚΚΕ .                              
«Τις τελευταίες...
ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο “κέντρο”» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνήτρια στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όποτε απαντούσε στο τηλέφωνο, άκουγε το τηλεφωνικό κέντρο είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ, είτε του Ποταμιού, που σημαίνει ότι η κλήση "χτυπούσε" ταυτόχρονα στο ΚΚΕ και σε άλλα κόμματα.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ ενημέρωσε ήδη για το γεγονός αυτό τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό, κ. Παππά και τους υπεύθυνους των υπολοίπων κομμάτων, που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα».
 

Σοβαρές οι καταγγελίες του ΚΚΕ για υποκλοπές... ...Θα διερευνηθούν... ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Την διεξαγωγή έρευνας για τις «σοβαρές καταγγελίες» του ΚΚΕ περί τηλεφωνικών υποκλοπών σε...
γραφεία κομμάτων ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα τονίζει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Παφίλης επικοινώνησε με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα για να τον ενημερώσει σχετικά με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις των τηλεφωνικών κέντρων των κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Ποτάμι. Ακολούθως, ο κ. Ρήγας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρα, καθώς και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ώστε «να διερευνηθούν οι σοβαρές αυτές καταγγελίες και να μην υπάρχει καμία υπόνοια ως προς την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών»...

iefimerida.gr

Νέα σενάρια, καινούργιες ιστορίες...

Σταύρος Ψυχάρης, Γιάννης Αλαφούζος
Χθες κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Γιάννης Αλαφούζος πήρε από τον Σταύρο Ψυχάρη τα «Νέα», τη μία από τις δύο εφημερίδες του ΔΟΛ. Το «πήρε» βέβαια είναι σχετικό. Τι σημαίνει «πήρε» από μια... επιχείρηση που είναι καταχρεωμένη στις τράπεζες;
Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να ανέλαβε, όπως διαβάζουμε, «το management, τη διαχείριση και την ανάπτυξη του φύλλου» όταν ακόμα και ο τίτλος του είναι δεσμευμένος στις τράπεζες;
Δεν ξέρουμε αν όντως υπήρξε ή θα υπάρξει συμφωνία του ισχυρού (;) ανδρός του ΔΟΛ με τον Γιάννη Αλαφούζο. Είναι γεγονός πως ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ επισκέφθηκε κάποιες μέρες συνεχόμενα τα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου προκειμένου να συζητήσουν διάφορα πράγματα με τον Σταύρο Ψυχάρη.
Το σκηνικό πάντως εκτυλίσσεται ως εξής, το τελευταίο διάστημα. Καλεί ο Ψυχάρης τον Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1 κατ’ αρχάς και συζητούν για το μέλλον του ΔΟΛ.
Ολως τυχαίως η συνάντηση αφήνεται να διαρρεύσει στον Τύπο ώστε να γίνει γνωστή και να δημιουργηθεί ένα κλίμα. Κλίμα, όχι μόνο στην αγορά που βοά για τα οικονομικά προβλήματα του Σταύρου Ψυχάρη, αλλά και ανάμεσα στους εργαζομένους του Συγκροτήματος που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται. Καμία εξέλιξη ωστόσο με τον Κυριακού, δεν προχώρησε κάτι.
Περνούν οι μέρες και γίνεται γνωστή, πάλι από διαρροές, νέα συνάντηση του Σταύρου Ψυχάρη, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη αυτή τη φορά. Ενδιαφέρεται για το «Βήμα FM» μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού λένε, μέχρι και για ποσά έγραψαν κάποιοι, 100 χιλιάδες η διαφορά που τους χώριζε για συμφωνία.
Αστείο ποσό για έναν ραδιοσταθμό. Τίποτε κι εδώ, νέα καθυστέρηση για τον Ψυχάρη, νέο κέρδος χρόνου απέναντι σε όλους και, πρωτίστως, στους εργαζομένους.
Τώρα το παραμύθι έχει νέο δράκο και αυτός ονομάζεται Γιάννης Αλαφούζος. Oι διαρροές κάνουν λόγο για τα «Νέα», γλυκοκοιτάζει την ιστορική εφημερίδα ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ. Νέα σενάρια, καινούργιες ιστορίες, ξανά καθυστερήσεις. Πληροφορίες θέλουν τον Αλαφούζο να έφυγε μάλλον πιο μπερδεμένος μετά τις συγκεκριμένες συναντήσεις παρά με πιο ξεκάθαρη γνώση για το τι ακριβώς θέλει ο Ψυχάρης.
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ βρίσκονται σε εξαιρετικά άσχημη φάση. Η καθυστέρηση στη μισθοδοσία έχει φτάσει πλέον τους τέσσερις μήνες και το τοπίο μοιάζει πιο θολό ακόμα και σε σύγκριση με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για το τέταρτο μνημόνιο.
Χώρια που ο Σταύρος Ψυχάρης έχει και μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, θεωρείται ύποπτος για φοροδιαφυγή από την Εφορία και ήδη η υπόθεση πέρασε στα χέρια εισαγγελέα. 

Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr

Δεν θα ανεχθούμε τις προκλήσεις...

Nέο μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία...
pavlopoulos
Νέο μήνυμα σε σκληρούς τόνους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς την Τουρκία, αλλά και την...
Ευρώπη με αφορμή την εκ νέου αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Από τα Χανιά όπου βρίσκεται ο Πρέοδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του κατά το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι, οποίοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητούν και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει, όπως είπε, κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία.
Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ
» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε λέγοντας:

Tό φοροφυγά πολλοί εμίσησαν, τή ...φοροδιαφυγή ουδείς!...

Στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή
Αν οι κυβερνήσεις των μνημονίων προωθούσαν μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με το ίδιο… άγχος και την ίδια… ταχύτητα που νομοθετούν σε βάρος των μονίμων υποζυγίων του κρατικού προϋπολογισμού, η χώρα δεν θα χρειαζόταν να παραμείνει για πολύ σε «μνημόνια» και θα είχε βγει προ πολλού στις αγορές.
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Του Γιώργου Παλαιτσάκη

H διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση μοιάζει περισσότερο με σκηνικό σύγκρουσης...

Δεν δέχεται πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 
Δραματικά χαρακτηριστικά, τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε σκηνικό σύγκρουσης παρά σε συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αποκτά η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το ορόσημο της προσεχούς Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, που είχε τεθεί ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ανακοίνωσης μέτρων για το χρέος θεωρείται ήδη ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης διολισθαίνει σε ένα απροσδιόριστο, χρονικά, σημείο. Κυβερνητικές πηγές εμφάνιζαν χθες μια εικόνα τέλματος στις διαπραγματεύσεις. Η επωδός ότι η δουλειά και οι προσπάθειες θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή επαναλαμβάνεται μονότονα, ωστόσο η αισιοδοξία για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα έχει υποχωρήσει αισθητά.
Είναι δεδομένο ότι με την επιστροφή του κ. Αλέξη Τσίπρα από την Κούβα θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης και των αποτελεσμάτων που είχε ο κύκλος επαφών της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες. Στην κυβέρνηση δηλώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν στην απαίτηση για νέα μέτρα μετά το 2018, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν εξαρχής καθιστούν μiα υπαναχώρηση εξαιρετικά δύσκολη, πολύ περισσότερο, μάλιστα, που μέτρα για μετά το 2018 στην ουσία μεταφράζονται ως «τέταρτο μνημόνιο», ανεξαρτήτως του πώς θα μπορούσαν να βαφτιστούν. «Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, πολιτική ή οικονομική, για επιπλέον μέτρα μετά το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Το πολιτικό διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ισχυρό, καθώς εάν υποχωρήσει σε μέτρα για μετά το 2018, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα έχει συμφωνήσει δύο μνημόνια, έχοντας μάλιστα έρθει στην εξουσία με βασική πολιτική θέση την κατάργησή τους.
Ολα αυτά τη στιγμή που μία ακόμη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες (Public Issue) επιβεβαιώνει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης. Εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σε θετικές γνώμες με 45% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα. Και παρά το μπαράζ διεθνών επαφών του πρωθυπουργού και την υπερπροβολή τους από την κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες (53%) θεωρούν ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν η θέση της χώρας στον κόσμο έγινε πιο αδύνατη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά στενά και όλες οι ελπίδες στρέφονται σε μια απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να αναλάβουν να διαχειριστούν το θέμα του ΔΝΤ. «Αυτή τη φορά δεν θα λύσουμε στη δική μας πλάτη το πρόβλημα της Ευρώπης με τη συμμετοχή του Ταμείου», διαμηνύει προς τούτο κυβερνητικό στέλεχος.
Εφόσον δεν προκύψει κάποια θεαματική μεταβολή στα δεδομένα, θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις του πρωθυπουργού στην προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής στήριξης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο μετάθεσης στο μέλλον των αποφάσεων για συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας θα έχει μέσα στο προσεχές διήμερο συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
kathimerini.gr

Tο απρόβλεπτo πόκερ των δανειστών...

Από την 5η του Δεκέμβρη στο… καλά Χριστούγεννα
Tvxs Ανάλυση  | 01 Δεκ. 2016
Τρία στρατόπεδα, τρεις διαφορετικές γραμμές και η -μόνιμη- αγωνία ενός «συμβιβασμού κορυφής» σε βάρος της Ελλάδας συνθέτουν το, απρόβλεπτης ακόμη έκβασης, πόκερ των δανειστών για το χρέος και την αξιολόγηση τέσσερα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της 5ης Δεκεμβρίου στο Eurogroup.

Τα τελευταία αυτά 24ωρα της διαπραγμάτευσης περνούν μέσα από ένα μπαράζ προειδοποιητικών μηνυμάτων και εκατέρωθεν διαρροών, με όλους τους οιωνούς να συγκλίνουν στο ότι το σίριαλ δεν θα κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας ακόμη κι εάν υπάρξει προοίμιο πολιτικής συμφωνίας.

Παράταση χρονοδιαγράμματος πέραν της 5ης Δεκεμβρίου
Το κλειδί, άλλωστε, του τελικού συμβιβασμού εξακολουθεί να κρατά στα χέρια του το ΔΝΤ και το γεγονός και μόνον ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα δεν θα μετάσχει η Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον προεξοφλεί ότι το θέμα της ενεργού εμπλοκής ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να κλείσει -στην καλύτερη περίπτωση- πριν από τα τέλη του έτους.
Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος, άλλωστε, επιβεβαίωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι είναι πιθανή η σύγκλιση νέου, έκτακτου Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ δείχνει ότι μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Τρεις γραμμές στους δανειστές
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα δεδομένα και οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δανειστές είναι μάλλον «διασπασμένοι» στα τρία και πως όλα θα εξαρτηθούν από τη μορφή του συμβιβασμού που θα επέλθει- εάν επέλθει- μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Η Κομισιόν εμφανίζεται στην πιο μετριοπαθή και «φιλελληνική» γραμμή, καθώς το εμπιστευτικό έγγραφο του ΜΝΙ τη φέρει πρόθυμη να αποδεχθεί μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 2% μετά το 2018...

Δείπνο σε Παυλόπουλο και Βούτση θα παραθέσει η Ντόρα Μπακογιάννη στα Χανιά

Στις δύο από τις τρεις «θεσμικές κεφαλές» της ελληνικής Πολιτείας, θα παραθέσει δείπνο η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο λόγος για τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, οι οποίοι θα βρεθούν στην Κρήτη για τις επετειακές εκδηλώσεις της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1913.
Το παρών στις εκδηλώσεις θα δώσει και ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ αλλά και ξένες αντιπροσωπείες.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε στα Χανιά και, προφανώς, στο δείπνο στο πατρικό του σπίτι, να βρεθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ωστόσο τροποποίησε το πρόγραμμα του προκειμένου να μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του  στα Χανιά, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου. 
kathimeini.gr

ΣτΕ : Τόσο χρόνο ούτε ο Μωυσής...

Μήπως υπάρχει κανένα νέο για το πότε θα καθαρογραφεί και θα δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

Οι...
μέρες περνούν, οι εβδομάδες περνούν, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, τα μέλη του ορκίστηκαν και ανέλαβαν δουλειά κι ακόμη τίποτε.

Αλλοι ανησυχούν με την καθυστέρηση και άλλοι χαίρονται.

Τόσο χρόνο ούτε ο Μωυσής δεν έκανε για να μεταφέρει τις Δέκα Εντολές στους πιστούς...
Τάσος Παππάς 
("Ανάγωγα")
efsyn

Handelsblatt: Έτοιμη η «διευκόλυνση» για το ελληνικό χρέος...

Symbolbild Hilfe für Griechenland (picture alliance/chromorange/Ohde) 

Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt η ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα». Η εφημερίδα επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το σχέδιο του...
ESM, που αποκάλυψε πρώτη η «Wall Street Journal», προβλέπει μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Κατά με την Handelsblatt, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Και προσθέτει τα εξής:

Τα ελληνικά μπαζούκας

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρά όπλα έναντι του κ. Σόιμπλε.
Το ότι δεν τα έχει χρησιμοποιήσει είναι γιατί αυτή η χώρα είναι βαθύτατα ευρωπαϊκή και νεωτερική, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Η Ελλάδα είναι επίσης βαθύτατα ανθρωπιστική και δημοκρατική. Γι΄ αυτό επιδεικνύει ανοχή και καρτερικότητα, γιατί έχει βαθιά αίσθηση της ιστορίας και συναίσθηση του αίματος που έχει καταβάλει.
Παρ΄ όλα αυτά τα «όπλα» υπάρχουν, όπως υπάρχουν τα πυρηνικά σε άλλες περιπτώσεις. 
Υπάρχουν και δεν χρησιμοποιούνται. Ενίοτε, απλώς υπενθυμίζεται η ύπαρξή τους.
1. Δεδομένου ότι πριν λίγους μήνες, το ανεξάρτητο Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι πρώτον, το Ταμείο παραβίασε στην περίπτωση της Ελλάδας την καταστατική του αρχή που προϋποθέτει αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης και δεύτερον, έκανε λάθη που οδήγησαν στην πλήρη αποτυχία του 1ου ελληνικού προγράμματος και επειδή οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες, η Ελλάδα νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αγωγή κατά της τρόικας και να ζητήσει αποζημίωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Η τρόικα μετέτρεψε ένα ιδιωτικό χρέος σε κρατικό, σώζοντας τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρωστάει πλέον σε κράτη δανειστές, τα οποία επιβάλουν την πολιτική τους βούληση. Πολλές από τις μνημονιακές πολιτικές παραβιάζουν το ελληνικό σύνταγμα και το κοινοτικό κεκτημένο, γεγονός που θα ενίσχυε μια ελληνική αγωγή.
2. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον μια ολοκληρωμένη έκθεση των γερμανικών οφειλών, τεκμηριωμένη και με οδικό χάρτη νομικής διεκδίκησής τους από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Διαθέτει, χάρις των Αμερικανών, το αποκαλυπτικό αρχείο της Βέρμαχτ στην Ελλάδα που σημαίνει ότι μπορεί κάθε μέρα να τροφοδοτεί το ευρωπαϊκό φαντασιακό με σκληρές ακραίες ιστορίες και ντοκουμέντα.
Έτσι, η ενωμένη Γερμανία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει όσα απέφυγε μεταπολεμικά χάρις στον ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάσχεση του κομμουνισμού.
Σημειωτέον, η Γερμανία δεν έχει υπογράψει ειρήνη με την Ελλάδα! Διότι προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η εκκαθάριση των πολεμικών χρεών και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για πάντα.
3. Τέλος, αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αυτές τις δύο κινήσεις, οι γερμανικές εκλογές θα έχουν ως κεντρικό ζήτημα το Ελληνικό και δευτερευόντως το προσφυγικό.
 
Το Ελληνικό ζήτημα είναι προς όφελος της ΕΕ και της Δύσης να κλείσει γρήγορα, ρεαλιστικά και θετικά.
 
Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει την υπομονή της και αν η στενοκεφαλιά κάποιων την οδηγήσει να περάσει τη γραμμή της, τότε γαία πυρί μιχθήτω.

 (απόσπασμα από τό άρθρο τού Μάκη Ανδρονόπουλου  μέ τίτλο : Τα ελληνικά μπαζούκας «στραμμένα» απέναντι στον «Δρ. Σόιμπλε» πού δημοσιεύτηκε στό tribune.gr στίς

Τα ελληνικά μπαζούκας «στραμμένα» απέναντι στον «Δρ. Σόιμπλε»

Τι είναι το «γερμανικό σύνδρομο» από το οποίο πάσχει ο Γερμανός υπουργός;
Τα ελληνικά μπαζούκας «στραμμένα» απέναντι στον «Δρ. Σόιμπλε»
Μάκης Ανδρονόπουλος
 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πιο σοβαρός λόγος που η Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία είναι ο υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διότι εάν αυτή δεν κατέβαινε, θα κατέβαινε αυτός και η Ευρώπη θα διαλυόταν στα εξ ων συνετέθη με αστάθμητες επιπτώσεις για το μέλλον της ίδιας της Γερμανίας.
Ο «ευρωπαϊστής» Δρ Σόιμπλε, αυτός ο πολιτικός των παρασκηνίων και της αθέμιτης χρήσης της λογικής, δεν δημιουργεί μόνο αδιέξοδα στην ελληνική υπόθεση, αλλά με τις εμμονές του στις πολιτικές ακραίας λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού υπόβαθρου του κράτους, οδηγεί την φιλελεύθερη τάξη στην Ευρώπη στον όλεθρο.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Ευρώπη, οι εμμονές του κ. Σόιμπλε και η οργή του, καθώς σιγά σιγά τον εγκαταλείπουν οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές του, θυμίζουν την διαταγή αυτοκτονίας του μανιακού Αδόλφου Χίτλερ να οδηγηθούν στο θάνατο τα δεκαπεντάχρονα παιδιά του Βερολίνου.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί τη σύγχρονη έκφανση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που οδήγησαν τη Γερμανία δύο φορές στον όλεθρο: την πίστη στην ανωτερότητα των Γερμανών, τις μεταφυσικές ιδεοληψίες, την ασυγκράτητη βούληση για επέκταση και την επιβολή της ομοιομορφίας και αυστηρών κανονιστικών πλαισίων κλπ.
Πρόκειται για ένα σύνολο πολιτικών και κοινωνικών συμπτωμάτων, αλλά και ιστορικών επιλογών της γερμανικής ελίτ που επαναλαμβάνεται και το οποίο αντλεί την καταγωγή του στον γερμανικό ιδεαλισμό, στις έννοιες του κράτους, του πεπρωμένου, της αναγνώρισης της υπεροχής και του δικαίου της ισχύος.
Πρόκειται για τα συμπτώματα αυτού που αποκάλεσα στο ομότιτλο βιβλίο μου* «γερμανικό σύνδρομο» (ΣΣ: Χρησιμοποιώ τον όρο μεταφορικά και δεν έχει σχέση με τον αντίστοιχο ιατρικό).
Όλα αυτά τα συμπτώματα εκφράζονται στην ελληνική περίπτωση με την εμμονή του κ. Σόιμπλε σε προγράμματα και πολιτικές που απέτυχαν τραγικά και παρά τις προειδοποιήσεις διεθνώς από κορυφαίους οικονομολόγους και πολιτικούς.
Οι θεωρίες του για τους καλούς μαθητές Γερμανούς, για τους τεμπέληδες Έλληνες, περί «αδύναμου κρίκου» της ευρωζώνης, περί Grexit, η συνεχής αλλαγή κριτηρίων και στόχων, η καταγγελία πως οι Έλληνες ζουν ένα επίπεδο ζωής πάνω από τις δυνάμεις τους και η μετάθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, θεωρίες με τις οποίες τροφοδοτεί την φυλλάδα του ακραίου λαϊκισμού Bild, αλλά και όλο τον συντηρητικό τύπο της Γερμανίας αποκαλύφθηκαν, κατέρρευσαν, απέτυχαν.
Τελευταίο κρούσμα, η μυστική σύγκλιση του Washington Group και η ματαίωσή του μετά την αποκάλυψη της σύγκλισής του από τον κ. Σόιμπλε...

Ξέμεινε από καύσιμα το αεροσκάφος στην Κολομβία...


Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες επικοινωνίες του πιλότου...
Ξέμεινε από καύσιμα το αεροσκάφος στην Κολομβία - Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες επικοινωνίες του πιλότουΤα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στην Κολομβία προσπαθούν να διαλευκάνουν οι ερευνητές. Ο πιλότος του... αεροσκάφους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προειδοποίησε μέσω του ασυρμάτου ότι τα καύσιμα εξαντλούνταν και ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη, αποκαλύπτουν οι τελευταίες του επικοινωνίες.
Στην αεροπορική τραγωδία έχασαν την ζωή τους 71 άνθρωποι, μεταξύ αυτών σχεδόν όλα τα μέλη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Μόλις 6 άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση της εταιρείας LAMIA Bolivia επέζησαν, μεταξύ αυτών τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας Σαπεκοένσε.
«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα ενώ απευθύνεται προς το πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντελίν σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

«Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.
Τα όσα αναφέρονται στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο συμπίπτουν με τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη ενός αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε σε κοντινή απόσταση. Ο συγκυβερνήτης άκουσε στον ασύρματο το αεροσκάφος της LAMIA να προειδοποιεί ότι δεν έχει πλέον καύσιμα και πρέπει να προσγειωθεί.
«Βοήθεια, βοήθεια… Βοηθήστε μας να φθάσουμε στον διάδρομο προσγείωσης… Βοήθεια, βοήθεια» περιέγραψε ο Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκούι, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πιλότου του τραγικού αεροσκάφους, όπως καταγράφθηκαν σε μια ηχογράφηση που επίσης μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.
«Κατόπιν όλα τελείωσαν… Όλοι μας αρχίσαμε να κλαίμε».
Ένας επιζώντας, ο Βολιβιανός τεχνικός της πτήσης Έρβιν Τουμίρι, δήλωσε ότι σώθηκε καθώς ακολούθησε πιστά τις οδηγίες ασφαλείας, ενώ οι άλλοι πανικοβλήθηκαν.
«Πολλοί επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ουρλιάζουν» είπε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.
«Έβαλα την τσάντα μου μεταξύ των ποδιών μου και πήρα την θέση εμβρύου όπως συστήνεται».
Ερευνητές από την Βραζιλία συμμετέχουν στις έρευνες που επικεντρώνονται στα δύο μαύρα κουτιά. Η Βολιβία όπου εδρεύει η εταιρεία LAMIA και η Βρετανία επίσης έστειλαν ειδικούς να βοηθήσουν.
Το αεροσκάφος «πέρασε πάνω από το σπίτι μου, αλλά δεν έκανε θόρυβο» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νάνσι Μουνιόζ, 35 ετών. «Η μηχανή πρέπει να είχε σταματήσει να λειτουργεί»...
newpost.gr