Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφές, καταστροφές...

Εκείνοι που (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν πως το ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε λόγω του “γάμου” με τη ΝΔ...


Με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε για τις ίσες αποστάσεις της Φώφης Γενηματά από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι χρήσιμο να εστιάσει κανείς στην ουσία του θέματος.

Δηλαδή, στο...
πόσο μεγάλο κακό έκανε στο ΠΑΣΟΚ η συμπόρευση, και σε πολλά σημεία ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία (του Αντώνη Σαμαρά τότε) την τριετία 2012-2015.

Ήταν η μοιραία επιλογή για το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Επειδή, μπορεί να ήταν εθνικά χρήσιμη, απ’ την άλλη ωστόσο αποξένωσε το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνική βάση του. Τα “αντιδεξιά” σύνδρομα της οποίας είναι πολύ ισχυρότερα από την… αποστροφή και δαιμονοποίηση του λαϊκισμού. με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ πλέον. Περισσότερο μοιραία και από την ίδια την υπογραφή στο πρώτο Μνημόνιο.

Αυτή την αυταπόδεικτη και ιστορικά επιβεβαιούμενη πραγματικότητα, δεν την αντιλαμβάνονται και δεν τη συνειδητοποιούν πλήρως οι λεγόμενοι “σημιτικοί”. Οι “μετακινούμενοι παράγοντες”, εκείνοι που προσβλέπουν σε μια αυριανή πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως κεντροαριστερά εξαπτέρυγα, αν όχι… άλλοθι.

Την πραγματικότητα αυτή ωστόσο την αντιλαμβάνονται πλήρως η κόρη του Γιώργου Γεννηματά και ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου. Γι’ αυτό και η Φώφη Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου ξαναβρήκαν βηματισμό.

Αν αντέξουν στις πιέσεις του συστήματος, που θέλει από το ΠΑΣΟΚ να υπογράψει… προγαμιαίο συμβόλαιο ως αυριανό κυβερνητικό δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας (του γιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο έμαθε να μισεί η βάση του Κινήματος), έχουν μια καλή πιθανότητα να είναι το ΠΑΣΟΚ ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές. Με φόντο… νέες εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Ένα εκλογικό σύστημα το οποίο διευκολύνει την άθροιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Για να… παραγκωνίσουν τη “Δεξιά”...

ysterografa.gr

29 κατασκευαστές φορολογικών παραδείσων συνιστούν offshore...

Μαύρη λίστα με 29 «παραδείσους»
Φορολογικοί παράδεισοι Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με «μη συνεργάσιμα κράτη» θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες που ζητά να αναγνωριστούν προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές

Τους 29 φορολογικούς παραδείσους που αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με τους Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για κράτη που αποφεύγουν συστηματικά να συνεργαστούν με την Ελλάδα και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν σ’ αυτά Ελληνες φορολογούμενοι τους οποίους ελέγχουν οι φορολογικές αρχές της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές τις χώρες η ίδρυση εξωχώριων εταιρειών ανθεί εξαιτίας του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος.
Μεταξύ των κρατών αυτών, τα οποία το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στη μαύρη λίστα, είναι...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου


Ντόρα Μπακογιάννη: Η δυστυχία να είσαι η αδελφή του Κυριάκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Γ. Λακόπουλου
Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε από νωρίς μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες. Καθώς ήταν καλή πολιτικός  διατηρούσε πολλές πιθανότητες να τις ικανοποιήσει.  Η αξιόπιστή λειτουργία της ως υπουργός  Εξωτερικών της κυβέρνησης  Κ.  Καραμανλή και η έντιμη συμπεριφορά απέναντι του, της έδινε ένα ακόμη πλεονέκτημα. Γιατί δεν κατάφερε να  τον διαδεχθεί είναι μια υπόθεση με πολλές άδηλες πλευρές ακόμη.
Το σοκ για τη Ντόρα δεν ήταν ότι ηττήθηκε το 2009 από τον άνθρωπο που ανέτρεψε την κυβέρνηση της ΝΔ -του πατέρα της για την ακρίβεια- και επέστρεψε χάρη στη συγκατάθεσή της στη μεγαλοψυχία του Καραμανλή να τον πάει πίσω. Ήταν ότι από τα συμφραζόμενα  των συνεπειών αυτής τη ήττας πρόκυπτε ότι ο πιο σκληρός αντίπαλός της ήταν ο αδελφός της.
Το 2010 ο Κυριάκος έκανε αυτό που του υπενθύμισαν οι πιο...

Tό επίκαιρο σκίτσο...

                                                                                                                   ...του Πέτρου Ζερβού
από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα



1. Λευκός καπνός από το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα προσύμφωνο συμφωνίας για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Στόχος η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει και την αξιολόγηση. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το «προσύμφωνο» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. 
2. Ενδεικτικές της μεταστροφής του κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και του Επιρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Και οι δύο, αφού επικρότησαν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και επεσήμαναν τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, δήλωσαν πως θα πρέπει να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα. «Χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, μια αλλαγή φιλοσοφίας», συμφώνησαν.
3. Από την πλευρά του το ΔΝΤ δηλώνει πως είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για τελική συμφωνία. «Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», αναφέρει το Ταμείο σε σχόλιό του. 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα παρήγγειλε η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου


Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με το τελικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης από τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η κυρία Δημητρίου διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, το τελικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με εντολή να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τη διακρίβωση της τέλεσης ή μη, αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων, και αν προκύψει κάτι το επιλήψιμο, να ασκήσει τα δέοντα (δηλαδή ποινικές διώξεις).
Ακόμη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στην παραγγελία της προς τον κ. Αθανασίου αναφέρει, ότι εάν αυτός κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα εισαγγελικών αρχών του 2013, να το πράξει. Υπενθυμίζεται ότι το παλαιό αυτό πόρισμα αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. 
tvxs.gr | 20 Φεβ. 2017

Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ προαναγγέλλουν «τέλος λιτότητας και νέο μείγμα» [Βίντεο]


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών, ώστε να συζητηθεί το τεχνικό πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως είπε υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτό το επίπεδο.
Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη τερματισμού των πολιτικών λιτότητας και της εφαρμογής ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής. Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως...

Eurogroup: Έκλεισε το «προσύμφωνο», επιστρέφουν οι θεσμοί

Συμφωνία επήλθε στο Eurogroup, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA). 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Στις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ θα εξεταστεί, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. 
Στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε - αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων - συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».