Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων : Aνάκληση παρτίδας συμπληρώματος διατροφής

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα του συμπληρώματος διατροφής LIPO 6 X

tvxs.gr | 29 Ιαν. 2016
Την ανάκληση της παρτίδας 1409040 του προϊόντος LIPO 6 X, λόγω παρουσίας της μη εγκεκριμένης ουσίας β-Phenylethylamine (διεγερτική ουσία με ψυχοτρόπο δράση), αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) .
Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία NUTREX RESEARCH Inc., στις ΗΠΑ ΚΑΙ διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής από την SFD Spolka Akcyjna, Πολωνίας.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και καλεί τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Πώς ένας συγγραφέας εξευτέλισε την υπουργό Μετανάστευσης της Δανίας

Η επιστολή

tvxs.gr | 29 Ιαν. 2016
Στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη ένας φάκελος με μία επιστολή κι ένα παλιό δαχτυλίδι έφτανε στο γραφείο της υπουργού Μετανάστευσης της Δανίας Inger Støjberg. Είχε προηγηθεί μια πανευρωπαϊκή θύελλα αντιδράσεων, καθώς στο φως της δημοσιότητας είχε έρθει εκείνες τις μέρες η πρόθεση της Δανίας να δημεύει χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της.
Ανάμεσα στους πολλούς που ύψωσαν τη φωνή τους - ο Δανός συγγραφέας Christian Mørk, συγγραφέας επίσης και της επίμαχης επιστολής... που εξευτέλισε την υπουργό Μετανάστευσης της χώρας, στέλνοντας της μαζί με αυτή και το δαχτυλίδι της προσφυγοπούλας προγιαγιάς του, για να το δημεύσει εκ των υστέρων.
«Ο παππούς μου ήρθε μαζί με την προγιαγιά μου από το Καλίνιγκραντ της Ρωσίας στην Δανία, τη δεκαετία του 1860», έγραφε στην επιστολή. «Άλλαξε μάλιστα το επίθετο του σε Mørk για να ακούγεται πιο δανέζικο», σημείωνε και αφού περιέγραφε το πόσο καλά τους υποδέχτηκε η δανέζικη κοινωνία και πώς ενσωματώθηκαν, ο Mørk εξήγησε στην σκληροπυρηνική υπουργό τον λόγο ύπαρξης αυτού του παλιού δαχτυλιδιού στον φάκελο.
Ήταν ένα οικογενειακό του κειμήλιο και συγκεκριμένα ένα κόσμημα που έφερε η προγιαγιά του μαζί της από τη μακρινή Ρωσία. Όπως διευκρίνισε δεν πρόκειται για τη βέρα της, καθώς η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα κατάσχονται τα τιμαλφή συναισθηματικής αξίας. (Το ποιός καθορίζει τι σημαίνει συναισθηματική αξία για έναν ξεριζωμένο άνθρωπο είναι μία μεγάλη κουβέντα που δεν φαίνεται να απασχολεί τις τοπικές αρχές βέβαια).
«Από όσο γνωρίζω, οι Δανοί τότε δεν ζήτησαν από τη προγιαγιά μου όταν πέρασε τα σύνορα να τους παραδώσει τα τιμαλφή της. Με τη σκέψη σε όλους αυτούς που θα υποστούν αυτή την ταπεινωτική εμπειρία, όμως, σας στέλνω τώρα το δαχτυλίδι της», κατέληγε στην επιστολή.
Το αυτί της Støjberg δεν φαίνεται να ίδρωσε όμως, αφού...

Ιταλίδα δήμαρχος απαγορεύει στα παιδιά φοροφυγάδων την παιδική χαρά ...

Ιταλίδα δήμαρχος απαγορεύει στα παιδιά φοροφυγάδων την παιδική χαρά και το κολατσιό
...και το κολατσιό!...
«Βαρύς ο πέλεκυς» για τους γονείς που φοροδιαφεύγουν στη μικρή ιταλική πόλη Σαν Τζερμάνο Βερτσελλέζε στην περιφέρεια του Πεδεμόντιου, στην επαρχία του Βερτσέλλι με...
πληθυσμό 1.812 κατοίκους.

Ιταλίδα δήμαρχος Ιδού η δήμαρχος με τη φαεινή ιδέα
Η αυστηρή δήμαρχος Μικαέλα Ροζέτα προχώρησε σε μια πολύ σκληρή επιλογή. Η ίδια επιθυμεί να απαγορεύσει στα παιδιά των φοροφυγάδων την πρόσβαση στις παιδικές χαρές και στο σχολικό κολατσιό.

Φυσικά, η πρόταση της δημάρχου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, με πολλούς να την κατηγορούν για ρατσισμό.

Αναλυτές, ωστόσο εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι πολύ έξυπνη, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος, μια ευφυής διαφορετική στρατηγική, για φοροφυγάδες που είναι δύσκολο να πιαστούν στη δαγκάνα του νόμου.
Υπάρχει και η μερίδα εκείνη των ανθρώπων, που υποστηρίζουν ότι όλο αυτό έχει τραγικό αντίκτυπο σε ανήλικα παιδιά, τα οποία θα επωμίζονται τις παράνομες ενέργειες των γονέων τους, πέραν του ότι με αυτό τον τρόπο θα στιγματίζονται στην κοινωνία.

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για συζήτηση», σχολιάζει η δήμαρχος, η οποία ωστόσο, επισημαίνει: «Το μόνο πράγμα που δεν δέχομαι είναι τις κατηγορίες για ρατσισμό. Διακρίσεις προσωπικά, κάνω μόνο σε όσους απλά δεν πληρώνουν τους φόρους τους».

Η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση για το φυσικό αέριο στην Τουρκία...

Η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση για το φυσικό αέριο στην Τουρκία
Η Gazprom,ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φυσικού αερίου, αποφάσισε να ακυρώσει την έκπτωση που είχε συμφωνήσει να κάνει σε τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για την σχετική απόφαση από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
Η έκπτωση της Gazprom προς τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες θα είναι οι νέες τιμές φυσικού αερίου προς τις τουρκικές εταιρείες.
Καθώς η Gazaprom θεωρείται «το πιο ισχυρό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής» του Κρεμλίνου η σχετική απόφαση φαίνεται ότι είναι στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Μόσχα στην Άγκυρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F 16 στις 24 Νοεμβρίου του 2015, στον εναέριο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Μετά το συμβάν οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες και η κυβέρνηση Πούτιν ανακοίνωσε μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που αφορούν, κυρίως, τον εμπορικό και τον τουριστικό τομέα.
Η Τουρκία καταναλώνει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 30 εισάγει από την γειτονική Ρωσία. Εισαγωγές φυσικού αερίου κάνει επίσης από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά εισάγει και υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία και την Νιγηρία.
Οι τουρκικές εταιρείες ενέργειας Turkey’s Bosphorus Gas, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gas και Shell Enerji, είχαν συμφωνία με την Gazprom από το 2013 να εισάγουν από τη Ρωσία 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο.
Η έκπτωση που είχε συμφωνηθεί για την εισαγωγή φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν 10,25%, μια συμφωνία που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Η κρατική τουρκική εταιρεία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου Botaş ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου του 2015 ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα από την Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες δεν είχαν κατορθώσει να υπογράψουν σχετική συμφωνία μεταξύ τους.

Γιαούρτωσαν την... ξανθιά καλλονή...

Δείτε ποιος κ@λος φωσφορίζει περισσότερο από τη ραδιενέργεια
Αργά ή γρήγορα θα το έτρωγε το γιαούρτι της η «ξανθιά καλλονή» στο μπλόκο της Κορίνθου, όπως την αποκαλούσαν τα σάιτ και η τηλεόραση. Διότι...
οι αγώνες των αγροτών δεν ειναι για lifestyle κατανάλωση και προφανώς τα πνεύματα εξαγριώθηκαν με την υπερέκθεση της ξανθιάς αιθέριας ύπαρξης (λέμε τώρα).
 Οι αγρότες που μάχονται στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις ζωές τους και τις οικογένειες τους δεν άντεξαν να βλέπουν δημοσιογράφους να έρχονται στο μπλόκο και αντί να ασχολούνται με τα αιτήματα τους, να κάνουν αφιερώματα στην ξανθιά… Και έτσι το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο… Αυτά παθαίνει κανείς όταν την «ακούει» βλέποντας τις φωτο του να κάνουν το γύρο των μπλογκς και πνίγεται στη ματαιοδοξία!
enimerosi24.gr

Κυνισμός και υποκρισία...

Η Ευρώπη

Όσοι εξακολουθείτε να έχετε αυταπάτες για το πού πάει η σημερινή Ευρώπη, καλό είναι να διαβάσετε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου για τον φόρο Τόμπιν.

Ο κ. Βαν Οβερτβελντ δήλωσε ότι ένας τέτοιος φόρος, με τη μορφή που προωθείται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τη χώρα του γιατί δεν εγγυάται την ασφάλεια της πραγματικής οικονομίας, ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και θα πλήξει τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Πρωτοφανές; Σίγουρα.
Οι νεοφιλελεύθεροι, όταν στριμώχνονται, αποδεικνύουν πόσο κυνικοί ψεύτες μπορούν να γίνουν. Υποτίθεται ότι κόπτονται για την πραγματική οικονομία και το επίπεδο των συντάξεων, αλλά η αγωνία τους είναι να μην ανοίξει καμιά κερκόπορτα από την οποία θα σπεύσουν να εισέλθουν οι πληβείοι για να απειλήσουν τα κεκτημένα τους.
Ο περίφημος φόρος Τόμπιν -φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές- για την επιβολή του οποίου έχουν συμφωνήσει δέκα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα) θα μπορούσε να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα όλης της Ευρώπης.
Το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί -ασήμαντο για τους έχοντες και κατέχοντες- είναι τεράστιο. Υποκρισία όμως υπάρχει και στις χώρες που έχουν συναινέσει. Η συμφωνία έγινε σε πρώτη φάση το 2012 και έκτοτε επαναβεβαιώθηκε αρκετές φορές.
Μόνο που η συμφωνία αφορά τις γενικές αρχές του μέτρου και όχι τις λεπτομέρειες. Στο ζήτημα αυτό οι μεγάλες χώρες -και αναφερόμαστε κυρίως στη Γερμανία, που διαρκώς επικαλείται την ιερότητα των υπογραφών κάτω από τις συμφωνίες- κωλυσιεργούν συστηματικά.
Εχουν τη δύναμη να την προωθήσουν, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά ισχυρίζονται ότι για να έχει απόδοση ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να γίνει αποδεκτός απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Χοντρό πρόσχημα. Είναι ποτέ δυνατόν να συμφωνήσει η Αγγλία;
Τα οικονομικά συμφέροντα του Σίτι δεν θα το επιτρέψουν. Είναι ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουν οι τράπεζες, οι λομπίστες και οι χρηματιστηριακές ελίτ;
Παρότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντιδρούν και θα συνεχίσουν να αντιδρούν για να μη δημιουργηθεί προηγούμενο και μπουν στον πειρασμό οι αβράκωτοι να καταθέσουν κι άλλα ενοχλητικά αιτήματα με άρωμα μπολσεβικισμού.
Οταν πρόκειται να επιβληθεί η λιτότητα και να περιοριστούν τα εργασιακά δικαιώματα, όλα στην Ευρώπη γίνονται γρήγορα, χωρίς περιττές συζητήσεις. Οταν πρόκειται για μέτρα που θα ανακουφίσουν τα χειμαζόμενα κοινωνικά στρώματα, το κοσκίνισμα κρατάει χρόνια.

Ανάγωγα
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ο Τσίπρας κατατρόπωσε τον Μητσοτάκη στη Βουλή. Σύμφωνα με τη λ. Συγγρού, ο Μητσοτάκης συνέτριψε τον Τσίπρα. 
Σιγά τα αίματα, βρε παιδιά.
Κάντε μια ανακωχή για να μαζέψετε τα πτώματα, να ανασυνταχθείτε και συνεχίζετε απτόητοι.

efsyn.gr

Στήριξη Πιτέλα στην Ελλάδα για το προσφυγικό...

Pittella: "Nα ευχαριστούμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες"
"Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις...
δύσκολες οικονομικές προοπτικές της”, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο Euractiv.

"Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής.
"Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα”.Ο Ιταλός Σοσιαλιστής πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων."Θέλουμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για αυτό;", διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, ο Τζ. Πιτέλα υποστήριξε ότι η Κομισιόν έκανε τη δουλειά της στο θέμα του προσφυγικού, και απέδωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στα κράτη μέλη.
"Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης ως αποτέλεσμα της ανόητης και στενόμυαλης ψευδαίσθησης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγείροντας τείχη, κλείνοντας σύνορα, κάνοντας διακρίσεις βάσει της θρησκείας ή κάνοντας μια μίνι Σένγκεν”.
 

Βέλγικη εφημερίδα: Μπούχτισαν οι Έλληνες να είναι οι αποδιοπομπαίοι...

Βέλγικη εφημερίδα: Μπούχτισαν οι Έλληνες να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για το προσφυγικό - Media
...τράγοι για το προσφυγικό...

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Μπούχτισαν οι Έλληνες να παρουσιάζονται ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι», η βελγική εφημερίδα De Morgen επισημαίνει την ενόχληση των Ελληνων από τις...
συστηματικές προσπάθειες να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους της προσφυγικής κρίσης και να πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο, οδηγούμενοι εκτός Σέγκεν.

Σημειώνεται, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των κρατών μελών.

Για αντεγκλήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βέλγου υφυπουργού Μετανάστευσης Tέο Φράνκεν κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα De Tijd σε ανάλυσή της με τίτλο «Οι απωθήσεις είναι παράνομες, ωστόσο συμβαίνουν», η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην έννοια των «απωθήσεων» και το κατά πόσον αποτελούν μια νόμιμη πρακτική.

Τέλος η εφημεριδα De Standaard αναφερόμενη στο ολλανδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος τονίζει ότι παρά τις καλές προθέσεις του δεν πρόκειται να έχει μέλλον λόγω των νομικών κωλυμάτων, των πολιτικών διαφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και της απροθυμίας των κρατών μελών να συνεργαστούν μεταξύ τους.
 

«...το να χτίσεις ένα καΐκι, είναι πιο δύσκολο απ’ το να χτίσεις ένα σπίτι».

                   Ο θάνατος της ναυτοσύνης 

 «Επέβαλαν τη μείωση του αλιευτικού στόλου. Κι επειδή θεώρησαν ότι εμείς, ως λαμόγια, ναι μεν θα παραδίδαμε τις άδειες αλιείας, αλλά θα κάναμε και το ψάρεμά μας, κάπου έπεσε η ιδέα να σπάσουμε τα καΐκια. Κι εμείς είπαμε ‘ναι’. Δεν είπε κανένας ‘σιγά ρε παιδιά’, να βρεθεί μια άλλη εγγύηση, ας πούμε. Πήραν δηλαδή τη λογική, ότι εσύ μπορεί να κλέψεις, άρα θα σε βάλουμε φυλακή, πριν κλέψεις»


Με αφορμή το ντοκιμαντέρ τους, Αθηνά εκ Μηδενός, οι Κώστας Γουζέλης και Φοίβος Κοντογιάννης μιλούν για ένα κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, που κομματιάζεται από μπουλντόζες κατ’ εντολή της Ευρώπης.
Από αριστερά: Ο σκηνοθέτης Φοίβος Κοντογιάννης & ο αρχιτέκτονας Κώστας Γουζέλης (φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης)
(τό άρθρο πού ακολουθεί τού Ιωσήφ Πρωϊμάκη συλλέχθηκε καί στάλθηκε στή "Νέα Μύκονο" από τόν αγαπητό φίλο Μιχάλη Γ. Γρυπάρη)

 Ιωσήφ Πρωϊμάκης
Ο Κώστας Γουζέλης, είναι αρχιτέκτονας. Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Ναξιώτης γόνος Μικρασιατών προσφύγων, έκανε δημοτικό στη Βαγδάτη και τέλειωσε το Κολέγιο Αθηνών, πριν φοιτήσει στην Αρχιτεκτονική της Ρώμης, όντας μέλος της ομάδας Άρης του Ρήγα Φεραίου παράλληλα. Όταν τέλειωσε τη σχολή, ασχολήθηκε με τη γη, έκανε τεχνικά έργα στη Βαγδάτη, κι ύστερα εγκαταστάθηκε στη Σύμη για να ανακατασκευάσει την Ευαγγελίστρια. Ένα ιστιοφόρο, με το οποίο μπαρκάρισε ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και την Τουρκία, εμπορευόμενος κιλίμια. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Νάξο και κατασκεύασε το δρόμο της Χώρας προς την Απύρανθο, την ίδια ώρα ασχολούμενος επαγγελματικά με την αλιεία.
Οι άνθρωποι της θάλασσας, έχουν κάτι το ευγενικό στην σκέψη, μια φουρτουνιασμένη ποίηση στην ψυχή, μια λαλιά αλλιώτικη, που σα να ‘χει ταξιδέψει από πολύ μακριά για να ‘ρθει να σε συναντήσει. Κι έχει φέρει μαζί της το σεβασμό στη ναυτοσύνη, το δέος και την αγάπη για τη θάλασσα, κι αυτήν την προσμονή για το ταξίδι στο βλέμμα, που αντικρίζει τον ορίζοντα πριν καν μουσκέψει το σκαρί. Ο Κώστας Γουζέλης, είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Και μ’ αυτήν του την αφοσίωση σε ένα στοιχειώδες κομμάτι της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, έχει εμποτίσει το νέο του ντοκιμαντέρ, Αθηνά εκ Μηδενός. Όπου με την βοήθεια του Φοίβου Κοντογιάννη στη σκηνοθεσία, καταγράφει την διαδικασία κατασκευής ενός ξύλινου καϊκιού ακριβώς απ’ το μηδέν, απλώνοντας σε 53 λεπτά όχι μόνο τη διαδικασία του χτισίματος ενός ζωντανού μνημείου που κρατάει ρίζες απ’ τους αρχαίους χρόνους, αλλά και το μέγεθος του κενού που αφήνει πίσω της, μια τέχνη και μια διαδικασία που χάνεται.
«Το έναυσμα αυτού το ντοκιμαντέρ, ήταν το ‘εκ του μηδενός’», εξηγεί ο Φοίβος. «Δεν φτιάχνονται πια τέτοια καΐκια. Άντε να γίνουν αναπαλαιώσεις, αλλά το να φτιαχτεί απ’ την αρχή, και να έχεις την ευκαιρία να καταγράψεις την διαδικασία απ’ τη στιγμή που κόβονται τα ξύλα, μέχρι εκείνη που γίνεται το πρώτο ταξίδι με πανιά, το να καταφέρεις μέσα σε μία ώρα, να δεις μια διαδικασία τεσσάρων ετών, αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό», λέει, κι ο Γουζέλης συμπληρώνει: «Δεν ήταν ένα πράγμα που μας ήρθε ξαφνικά και το κάναμε. Έχω μια πολύ μακρινή ιστορία με καΐκια, απ’ το 1977, αυτό είναι το έκτο μου. Ήθελα πάντα να κάνω ένα καΐκι ελληνικό, παραδοσιακό, που να πάει με πανιά. Για να πάει με πανιά, πρέπει να χτιστεί με τις γραμμές και το βύθισμα που χρειάζεται, είναι μια ιστορία που έχει ένα τεχνικό μέρος πολύ έντονο και πολύ δύσκολο: το να χτίσεις ένα καΐκι, είναι πιο δύσκολο απ’ το να χτίσεις ένα σπίτι».

ΤΕΕ : Συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο η Απεργία όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών

Σύμφωνα μέ ανακοίνωση τού Γραφείο Τύπου ΤΕΕ :
Image result for ΤΕΕ
Συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό Αντικείμενο

Σε συνέχεια των αποφάσεων των διοικήσεων του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και του συνόλου των συνδικαλιστικών, επιστημονικών, εργοληπτικών και μελετητικών Φορέων των Μηχανικών, με δεδομένη τη συνέχεια των συζητήσεων για το νέο ασφαλιστικό που προτείνεται από την Κυβέρνηση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που προωθείται τις επόμενες ημέρες κατά των προβλεπόμενων ρυθμίσεων που προτείνονται, συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ., περιλαμβανομένων και των Επιτροπών Δημοπράτησης), από 1/2 έως 5/2/2016.


Στόχος όλων αγωνιστικών δράσεων των μηχανικών καθώς και όσων στην πορεία προστεθούν είναι η αποτροπή ψήφισης αυτού του σ/ν που καταστρέφει το Ταμείο των Μηχανικών, τον Κλάδο συνολικά, και ναρκοθετεί ουσιαστικά την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και του λαού.


Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό συνεχώς διευρύνεται. Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα; της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Συμφωνία κατά της φοροδιαφυγής πολυεθνικών υπέγραψε το ΥΠΟΙΚ



Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Πολυμερούς Συμφωνίας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, της οικονομικής δραστηριότητάς τους και των φόρων που έχουν καταβληθεί.
Πολυμερή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που διαπράττουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μέσω υπερτιμολογήσεων, υποτιμολογήσεων και άλλων μεθόδων υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για την Πολυμερή Συμφωνία για την Ανταλλαγή των Αναφορών ανά χώρα (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country by Country Reports) την οποία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, μαζί με εκπροσώπους 31 χωρών. 
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Πολυμερούς Συμφωνίας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, της οικονομικής δραστηριότητάς τους και των φόρων που έχουν καταβληθεί. Ως εκ τούτου, οι φορολογικές διοικήσεις θα έχουν σημαντικές ενδείξεις για την εκτίμηση των κινδύνων των ενδοομιλικών τιμολογήσεων και την αποτελεσματικότερη στόχευση επιχειρήσεων για έλεγχο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Η συμφωνία συντελεί στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων και προτύπων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης 13 του Σχεδίου Δράσης BEPS του ΟΟΣΑ αναφορικά με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, στο οποίο συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δείτε τό VIDEO :
 
naftemporiki.gr

Απώλειες 26 δισ. ευρώ για τους μισθωτούς την περίοδο 2009 - 2014


                                                                                                                                                                                              EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Του Στέλιου Παπαπέτρου:
Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι στην περίοδο 2009 - 2014 συνολικά 26 δισ. ευρώ σε αποδοχές και το ΙΚΑ 13 δισ. ευρώ από  εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων του ΙΚΑ και προέρχονται από μελέτη του οργανισμού για την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.  Σε ανακοίνωση της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, ενοποίηση σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση των ανομοιογενών και ήδη προβληματικών Ταμείων ως προς τη βεβαίωση και  είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από  το διοικητικό χάος και τις άλλες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει, θα απειλήσει τα ήδη μειωμένα  έσοδα και κατ' επέκταση τις παροχές για όλους τους ασφαλισμένους».  
Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ από τη μελέτη του ΙΚΑ για τη συγκεκριμένη  περίοδο προκύπτει ότι:

  • Ο αριθμός των ασφαλισμένων (εργαζόμενοι έστω και μία ημέρα κατ’ έτος) μειώθηκε έως το 2012 κατά 19,5% (-489.702 άτομα) και μεταξύ 2009-2014  κατά 11,54% (-288.793 άτομα), ενώ  στις οικοδομικοτεχνικές επιχειρήσεις κατά 70,90%. Συμπερασματικά από τα στοιχεία η μεγαλύτερη μείωση προκύπτει στους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις.
  •  Οι «ασφαλιζόμενες» αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 31,53%, στα 22,854 δις ευρώ από 33,379 δις ευρώ. Οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 22,60% (στις 10.320 ευρώ το χρόνο, από 13.334 ευρώ που ήταν). Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες (έως 32,50%) για όλους τους «νέους» που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των «παλαιότερων». Ειδικότερα για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση άγγιξε το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους που παρατηρήθηκε μείωση 15,38%.
  • Τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 34,34% (στα 9,479 δις ευρώ από 14,437 δις ευρώ) παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων που καταγράφεται από το 2012 και μετά (οι περισσότεροι είναι με μερική απασχόληση και μισό μισθό).
  • Από την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται η καθολική μείωση των εργαζομένων σε ηλικίες από 55 έως 65 ετών.
  • Η κατάσταση με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και «εκ περιτροπής» εργασία (326.967)                                                                        naftemporiki.gr

Αιχμηρό σχόλιο Ευκλ. Τσακαλώτου για τον Γ. Βαρουφάκη


«Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να πω ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι υπουργός Οικονομικών και να κάνει τη δουλειά του ως υπουργός ή να απαντά στις συνεντεύξεις του Γ. Βαρουφάκη. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται», είπε ο υπουργός.
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αιχμηρό σχόλιο για τις συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. «Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να πω ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι υπουργός Οικονομικών και να κάνει τη δουλειά του ως υπουργός ή να απαντά στις συνεντεύξεις του Γ. Βαρουφάκη. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται», είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχόλια της βουλευτού της Ν.Δ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Επί της ουσίας των ισχυρισμών του Γ. Βαρουφάκη ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Διευκρινίσαμε τα θετικά και τα αρνητικά. Κάναμε κριτική για το πρώτο εξάμηνο. Διευκρινίσαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν θα συνεχίζουμε».         

  Δείτε τό VIDEO

  
naftemporiki.gr

Ευρωπαίοι μάστορες στο πλιάτσικο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1901 στις 28-01-2016

Ευρωπαίοι μάστορες στο πλιάτσικο - Media 

Είναι άραγε τόσο ανίκανοι οι Ευρωπαίοι διασώστες της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας που, παρά τα τρία οδυνηρά μνημόνια που επέβαλαν, ακόμη να πετύχουν την ανάνηψη του ασθενούς; Ή μήπως για τον παρατεταμένο επιθανάτιο ρόγχο φταίει η εγγενής ελληνική ανοσία στον εκσυγχρονισμό και τον ευρωπαϊκό νεοφιλε­λεύθερο ορθολογισμό;
Έχουμε την εντύπωση ότι τα παραπάνω ερωτήματα, που σε γενι­κές γραμμές περιγράφουν και την εγχώρια πολιτική συζήτηση, είναι παραπλανητικά και επανέρχονται διαρκώς στο προσκήνιο για να κρύψουν την ουσία, η οποία είναι προφανής: έπειτα από έξι χρόνια διεθνούς εποπτείας για την εφαρμογή τριών μνημονί­ων, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραπαίει, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να διαλύεται και το ελληνικό πολιτικό σύστη­μα παραμένει δέσμιο και εξαρτημένο σε απόλυτο βαθμό από τους δανειστές.
Κοιτώντας αυτήν την πραγματικότητα από μια άλλη σκοπιά (με τη ματιά των δανειστών δηλαδή) τα πράγματα πηγαίνουν (για τους δανειστές προφανώς) ρολόι:
- Η παραπαίουσα ελληνική οικονομία προσφέρει ευκαιρίες σε εξευ­τελιστικές τιμές.
- Η διαλυμένη και απογοητευμένη ελληνική κοινωνία εμφανίζεται με ολοένα και περισσότερο μειωμένη δυνατότητα αντίστασης.
- Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παγιδευμένο στη μέγγενη των «προστατών» δανειστών δεν είναι σε θέση να προβάλει μια εναλ­λακτική πορεία.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελ­λάδα προσφέρει ευκαιρίες κέρδους (όχι μόνο οικονομικού), τις οποίες αξιοποιούν οι δανειστές. Με την υλοποίηση των μνημο­νίων οι δανειστές έχουν εξασφαλίσει το δημοσιονομικό «πλεόνα­σμα», το οποίο θα καταλήγει στα σεντούκια τους. Ο έλεγχος επί της Γ.Γ. Εσόδων (ως βασικό προαπαιτούμενο) τους κατοχυρώνει θεσμικά προς τούτο. Ανάλογη θεσμική κατοχύρωση οι εταίροι και δανειστές έχουν εξασφαλίσει και για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα από το «νέο» Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Δεμένη χειροπόδαρα και λεηλατημένη (οικονομικά και πολιτικά) η χώρα αντιμετωπίζει πλέον μια ακόμη οδυνηρή απόφαση των δα­νειστών της: την αποβολή της από τη Συνθήκη Σένγκεν, γεγονός που θα τη μετατρέψει σε αποθήκη προσφύγων και μεταναστών.
Προφανώς, έχοντας ολοκληρώσει το (πολιτικό - οικονομικό) πλι­άτσικο οι Ευρωπαίοι πλιατσικολόγοι, θεωρούν ότι μπορούν να κά­νουν ό,τι τους συμφέρει σ' αυτόν τον τόπο...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ

Ιστορική τριμερής ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
Την πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, φιλοξένησε σήμερα η Λευκωσία, σηματοδοτώντας την επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών χωρών.
Μάλιστα η αναμενόμενη και χαρακτηριζόμενη και ως «ιστορική» τριμερής, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αφήνει εκ του αποτελέσματος, όλες τις πλευρές ικανοποιημένες από τα όσα κατέγραψε. Στην κοινή διακήρυξη δεσπόζουν μεταξύ των μερών συνεργασίες που αφορούν σε ενέργεια, θαλάσσιες μεταφορές, καινοτομία, υδάτινες τεχνολογίες, μεταφορές, τουρισμό, ασφάλεια και εμπορικές συνεργασίες. Το πολυσχιδές της διακήρυξης προνοεί εμβάθυνση στις μεταξύ των τριών χωρών σχέσεις, κάτι που από την πλευρά της Λευκωσίας μεταφράζεται ως κέρδος και ως προς την παρουσία και τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στα σημεία και στα οφέλη που θα έχουν και οι τρεις χώρες στάθηκαν στις δικές τους δηλώσεις και οι κ.κ. Νετανιάχου και Τσίπρας. Αμφότεροι τόνισαν τη σημασία που έχει ειδικά η ενεργειακή συνεργασία, που θα αποφέρει καρπούς και κοινά έργα, όπως η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου - Ισραήλ, και τα οποία μέσω Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών. Τα δύο αυτά τελευταία σημεία χαιρετίστηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως επί της ουσίας πρόοδος στις σχέσεις με αμφότερα τα μέρη και ενδυνάμωση παράλληλα της ενεργειακής θέσης της Κύπρου στην περιοχή.
Στη δική του ομιλία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα θα παίξει τον ρόλο της «ενεργειακής γέφυρας» ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και πως «δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση αλλά στην άμεση υλοποίηση δράσεων για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά». Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και για το Κυπριακό, προβάλλοντας την ξεκάθαρη άποψη πως η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει αναχρονιστικές πρόνοιες και θα πρέπει να είναι «χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές» όπως ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποδέχθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο σε χωριστές συναντήσεις, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους οποίους είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες. Με την ολοκλήρωση της διευρυμένης διμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν τριμερής με τους δύο πρωθυπουργούς και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και λίγο μετά τις 12:30 άρχισε η διευρυμένη τριμερής.
Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα πριν αρχίσει η κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε για την τριμερή ότι αυτές οι προσπάθειες θα στεφθούν με επιτυχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η γειτονιά μας αντιμετωπίζει. Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή και είπε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι «δεν στρεφόμαστε εναντίον τρίτων», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό.
Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η συζήτηση θα επικεντρωνόταν σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα. Αναμένεται, όπως είπε, να προκύψει και η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά αποφασίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς ο κ. Χριστοδουλίδης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter το κείμενο της διακήρυξης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.