Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Άρθρο τού Γιώργου Βότση γιά τό κόστος τής Ολυμπιάδας

Μετά από δεκαετία κοστολογείται (;) η «εθνική ντόπα»

Γιώργος Βότσης

Χαράς ευαγγέλια! Υστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια υπάρχει ελπίδα να μάθουμε, επιτέλους, πόσο μας κόστισε η καθολική, σχεδόν, απερισκεψία, η παλλαϊκή παραζάλη, η εθνική ντόπα της Ολυμπιάδας, που θα την πληρώνουμε μια ζωή. Δεν διέταξε, βέβαια, έρευνα η κυβέρνηση -πέντε κυβερνήσεις, έκτοτε, δεν φιλοτιμήθηκαν, θα το 'κανε η σημερινή, με συγκυβερνήτη τον υπόλογο και για ολυμπιακά έργα Ευ. Βενιζέλο;
Ικανότατη και αποφασιστική η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν πολυσκοτιζόταν να ξοδεύει αβέρτα, προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Μαθημένη, από τα μικράτα της, με πάρα πολλά λεφτά, έδειχνε να της διαφεύγει, σαν ασήμαντη λεπτομέρεια, ότι την περιέβαλλαν ακόρεστα λαμόγια και ότι δεν δαπανούσε από το χρηματοκιβώτιο του συζύγου της. Ακόμη δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει. Και επιζητεί οψίμως την κοστολόγηση για να αποδείξει τον ισχυρισμό της ότι από την ολυμπιακή περιπέτεια βγήκε και οικονομικά ωφελημένος ο τόπος...
Αλλά τα στοιχεία είναι αμείλικτα -όπως σίγουρα θα προκύψει και από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν είναι αντικειμενική και αξιόπιστη. Σε τεκμηριωμένο άρθρο του στην τελευταία «Κυριακάτικη Ε», ο Γιάννης Ψαράκης επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατά την οποία αναφέρεται πως σημειώθηκε υπέρβαση 97% στο...

«Η αίσθηση του ναυαγίου (πάλι)»

Economist: Η αίσθηση του ναυαγίου ξανά στην Ευρωζώνη

Βυθίζεται


Η κρίση του ευρώ δεν πέρασε, απλώς περιμένει στη «γωνία», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό «The Economist», στο πρωτοσέλιδο του οποίου, με τίτλο «Η αίσθηση του ναυαγίου (πάλι)», απεικονίζονται οι Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι και Ρέντσι πάνω στο καράβι του ευρώ το οποίο βυθίζεται καθώς μπάζει νερά.
Η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία ανέδειξε αυτά τα προβλήματα τη ευρωζώνης  δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση διεθνώς από τις ΗΠΑ εώς την Κίνα που προβληματίζουν, σε περιβάλλον γεωπολιτικών εντάσεων, σημειώνει επίσης το περιοδικό.
Η κρίση στη Γαλλία προκλήθηκε από στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και έδειξαν ότι η γαλλική οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο, ενώ η ανεργία συνέχισε να αυξάνει.
«Μόλις πριν από μερικούς μήνες οι ηγέτες της Ευρωζώνης πιστεύοντας ότι έχουν περάσει τα δύσκολα επαναπαύτηκαν» αναφέρει ο Economist.

Όπως γράφει το περιοδικό, «έχοντας εξασφαλίσει και την υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα η εμπιστοσύνη άρχισε να ρέει ξανά στην ήπειρο. Η ανάπτυξη φάνηκε να επιστρέφει, αν και με αργά βήματα, οι περιφερειακές χώρες άρχισαν να επανακάμπτουν, έπειτα από διασώσεις, επίπονα μέτρα ώστε να περιορίσουν τα έξοδα και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα. Η ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, παρέμενε αρκετά υψηλή, αλλά στις περισσότερες χώρες τα ποσοστά έδειχναν να πέφτουν και τα spreads των ομολόγων είχαν μειωθεί καθώς οι αγορές σταμάτησαν να στοιχηματίζουν στην κατάρρευση του ευρώ».
Όμως, όλα αυτά ήταν μια ψευδαίσθηση και τις τελευταίες εβδομάδας χώρες της ευρωζώνης άρχισαν να «μπάζουν νερά» για ακόμη μια φορά, τονίζεται στο δημοσίευμα. Ειδικότερα, το συλλογικό τους ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο στο δεύτερο τέταρτο του 2014: Η Ιταλία επέστρεψε σε ολοκληρωτική ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο και ακόμη και η πανίσχυρη Γερμανία σημείωσε μια αναπάντεχη πτώση απόδοσης.
Επιπλέον, προστίθεται, το τρίτο τέταρτο του έτους αναμένεται αρκετά ασταθές, κυρίως επειδή η ζώνη του ευρώ θα υποστεί επιπλέον απώλειες από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι παράλληλα ο πληθωρισμός έχει πέσει επικίνδυνα χαμηλά περίπου στο 0,4%, αρκετά πιο κάτω από το 2% που ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργώντας επιπρόσθετους φόβους.
«Χάρη στις υποσχέσεις του Μάριο Ντράγκι να θέσει ένα κατώτατο όριο δημοσίου χρέους, ο κίνδυνος πως οι οικονομικές πιέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάλυση της Ένωσης έχει υποχωρήσει, ωστόσο, ο πολιτικός κίνδυνος πως μια ή περισσότερες χώρες θα αποφασίσουν να “πηδήξουν από το καράβι” γίνεται όλο και πιο ορατός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.
 από tvxs.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

<br>

Spiegel: Στερεύει η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων...

«Η επιβολή της λιτότητας στην Ελλάδα γίνεται εμφανής: πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους. Τα χρέη αυξάνονται μαζικά» παρατηρεί το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και ...
σημειώνει:
«Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει σιγά-σιγά αλλά τώρα έρχεται ένα νέο χτύπημα: όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου αυξήθηκαν τα φορολογικά χρέη κατά 7,2% όπως ανέφερε ο ελληνικός τύπος την Τετάρτη επικαλούμενος το υπουργείο Οικονομικών. Το σύνολο των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται στα 67,9 δισ. ευρώ. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν 77 δισ. ληξιπρόθεσμα δάνεια καθώς και 15 δισ. ευρώ οφειλόμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία».
 

‘‘Σαλπίσατε σιτηρέσιο!’’...

Σύμφωνα με το ιστορικό αφήγημα, ήταν γύρω στα 1914, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σε ένα οχηματαγωγό πλοίο της εποχής επιβιβάστηκε το ιππικό για να κατευθυνθεί από το μέτωπο στο ναύσταθμο. Μέσα στον πανικό υπήρξε μια...
παράλειψη: Ξέχασαν να φορτώσουν σανό για τα άλογα, για τα γαιδούρια και τα μουλάρια. Κάποια στιγμή τα ζώα πείνασαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Μεγάλη η αναστάτωση στο πλοίο. Ο καπετάνιος ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει. Τότε ο επικεφαλής αξιωματικός του ιππικού του εξήγησε ότι μέσα στον πυρετό των προετοιμασιών είχαν ξεχάσει να φροντίσουν για την τροφή των ζώων Ο καπετάνιος αφού σκέφτηκε για λίγο του απάντησε:...
«Μην ανησυχείς, άστο σε μένα. Το μόνο που θέλω από σένα είναι να μου φωνάξεις τον σαλπιγκτή σου».
     
Καθώς η ώρα περνούσε, το ποδοβολητό των αλόγων, λόγω της πείνας, είχε αρχίσει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου. Τότε ο καπετάνιος έδωσε τη διαταγή στον σαλπιγκτή: «Σάλπισε σιτηρέσιο»!
   
Στο άκουσμα των ήχων της σάλπιγγας άλογα, γαιδούρια και μουλάρια σταμάτησαν να διαμαρτύρονται. Ο ήχος τους ήταν γνώριμος. Είχαν μάθει ότι μετά από αυτόν τον ήχο έρχεται το φαγητό. Τα πράγματα στο πλοίο βελτιώθηκαν αφού τα ζώα είχαν ηρεμήσει με την προσμονή της έλευσης της τροφής. Μετά από κάποια ώρα, όμως, τα άλογα άρχισαν πάλι να διαμαρτύρονται. Νέος αναβρασμός στο πλοίο. Ο καπετάνιος έδωσε ξανά την εντολή: «Σάλπισε σιτηρέσιο»! Τα άλογα ηρέμησαν ξανά...
     
Το ίδιο επαναλαμβανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Κάθε φορά που τα άλογα θυμούνταν την πείνα τους, ο καπετάνιος σάλπιζε σιτηρέσιο. Και κάθε φορά τα άλογα, εξαπατημένα, ηρεμούσαν από την προσμονή ότι κάποια στιγμή θα τους δώσουν φαγητό.
     
Εκατό χρόνια μετά η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά κάνει ακριβώς αυτό: Κάθε τρεις και λίγο «σαλπίζει σιτηρέσιο». Εχει, φυσικά, και πρόθυμους σαλπιγκτές. Προχτές, για παράδειγμα, το «Mega» διαλαλούσε τι «ανάσα» είναι για το λαό οι ρυθμίσεις...

Στο ύψος των περιστάσεων η Εκκλησία της Ελλάδος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Αν και δεν πιστεύω ότι η εξάλειψη του ρατσισμού σε μια κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις, η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι αληθινά σημαντική.

Υποψιάζομαι ότι μπορούμε να μιλήσουμε για μια μεγάλη «πολιτική» επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος φαίνεται ότι καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να αποδοκιμάσει έντονα διάφορους παλαβούς ιεράρχες που χαριεντίζονται με σκοταδιστικές αντιλήψεις και κλείνουν το μάτι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Nα το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου:

Κατά την σημερινή Συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνέχισε την συζήτηση επί του θέματος που έχει ανακύψει από την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων και από την προσωρινή αναβολή της συζητήσεώς του προς βελτίωση ωρισμένων διατάξεων.

Η γενική άποψη του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Συνοδικών Αρχιερέων και η εκτίμηση αυτών περί των επιδιωκομένων σκοπών του Νομοσχεδίου είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης και όλων ανεξαιρέτως των προσώπων η ομάδων προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση την φυλή, το χρώμα, την θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, και ευρίσκονται εντός των ορίων της χώρας μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος έχει δεινοπαθήσει από διωγμούς αλλοθρήσκων, αλλά και από κηρύγματα μίσους προερχόμενα από αντορθόδοξα θρησκευτικα μορφώματα γνωστών αιρετικών προπαγανδών, που προσπαθούν με μύριες παράνομες μεθόδους να αποσπάσουν τους ορθοδόξους Χριστιανούς από την Μητέρα Εκκλησία, η οποία κηρύσσει επί αιώνες, αλλά και τώρα, την αγάπη, την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών, χωρίς να ενοχλή κανένα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος επί χρόνια τώρα βοηθεί και περιθάλπει χιλιάδες νομίμων και παρανόμων μεταναστών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστεως και φυλετικής καταγωγής, ακόμη και σήμερα εν μέσω της οικονομικής κρίσεως. Επιπλέον, διδάσκει όχι απλώς την ανοχή απέναντι στον «άλλον», όπως επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, αλλά – πολύ περισσότερο – την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμισθή, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ιερά Σύνοδος ήδη από τον Μάρτιο του 2011 παρακολουθεί την πορεία διαμορφώσεως του νομοσχεδίου και έχει υποβάλει προς την Πολιτεία αναλυτική επιστολή με προτάσεις βελτιώσεως της αρχικής του μορφής, οι οποίες έχουν συνεκτιμηθή και γίνει δεκτές στο παρόν νομοσχέδιο, προς την κατεύθυνση της εκλογικεύσεώς του, ώστε να μην ποινικοποιηθή η ελευθερία δημόσιας εκφράσεως.

Στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, θεσπίζεται, μεταξύ άλλων (άρθρο 2), ότι όποιος με πρόθεση, δημόσια αποδοκιμάζει, ευτελίζει η κακόβουλα αρνείται την σοβαρότητα εγκλημάτων, γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου κατά της ανθρωπότητος, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων ναζισμού, και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδος ανθρώπων κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία η μίσος η ενέχει απειλή η εξύβριση, υπόκειται σε ποινική δίωξη. Στο σημείο αυτό η Ιερά Σύνοδος εκφράζουσα το κοινόν αίσθημα του Ελληνικού Λαού και την απαίτηση των αρχών του δικαίου και του ίσου σεβασμού της ιστορικής μνήμης των θυμάτων γενοκτονιών, προτείνει όπως μετά την αναφορά του φρικτού Ολοκαυτώματος στο νομοσχέδιο, προστεθούν με σχετική ρητή και ειδική μνεία και οι τελεσθείσες γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας και αναμένει την υλοποίηση της σχετικής πρόσφατης διαβεβαιώσεως του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κριτήριο της ως άνω προτάσεως, που την καθιστά έγκυρη και δικαία, είναι ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθετεί στην Ελλάδα και για όλους τους Έλληνες κατά τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό χωρίς διακρίσεις. Η Εκκλησία προσφέρει την ειρηνική συμβολή της και εύχεται για την βελτίωση και ευόδωση του νομοθετήματος επ ὠφελείᾳ του κοινωνικού συνόλου. 
parapolitiki.com

Πανούσης: Γελοιογραφία η υποψηφιότητα Κουβέλη...

Αποχωρώ από την πολιτική...

Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και προκαλεί νέες αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ που μετά τη εκλογική καταβαράθρωση χάνεται και στη σκόνη της προεδρολογίας.

«Η υποψηφιότητα Κουβέλη είναι...
μια πολιτική γελοιογραφία», δήλωσε στο Tvxs.gr ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, προαναγγέλλοντας πως ο ίδιος θα αποχωρήσει από την πολιτική και εκτιμώντας πως «η ΔΗΜΑΡ δεν έχει μέλλον σε κάθε εκδοχή».

Η κυβέρνηση να καταλήγει στον Φώτη Κουβέλη ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνουν 154 και αναζητούνται ακόμη 26. Στη Συγγρού ελπίζουν στη στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές (συνολικά 23) αλλά και στη ΔΗΜΑΡ, που κατέχει 11 έδρες. Και ενώ στην κυβέρνηση συνεχίζουν τους υπολογισμούς, στη ΔΗΜΑΡ το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Κουβέλη έχει προκαλέσει ένα νέο διχασμό. Ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη τάχθηκε ο επικεφαλής της φιλικά προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος παρουσιάζεται και ως ο φυσικός διάδοχος του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές στην κοινοβουλευτική ομάδα. Μία από αυτές είναι του καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος σχολιάζοντας στο Tvxs.gr το ενδεχόμενο να είναι ο Φώτης Κουβέλης ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πολιτική γελοιογραφία ή σχιζοφρένεια». «Εγώ δεν πρόκειται να τον ψηφίσω», είπε. Το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την υποστήριξη σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας σίγουρα θα ληφθεί υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολιτικά αν ο Φώτης Κουβέλης είναι υποψήφιος και εκλεγεί θα έχουμε το εξής παράδοξο: Καταρχήν υπάρχει μια πολιτική ασυνέπεια. Φύγαμε από την κυβέρνηση γιατί έπαιρνε τις αρνητικές για το λαό αποφάσεις και διαφωνούσαμε. Είπαμε να κάνουμε την κεντροαριστερά και αποκλείσαμε κάθε διάλογο με τη ΝΔ και ξαφνικά δέχεται ο Φώτης Κουβέλης μια πρόταση για τη Προεδρία. Ας υποθέσουμε γίνεται δεκτή η πρόταση. Εγώ δεν πρόκειται να την ψηφίσω αλλά ας υποθέσουμε πάλι πως θα εκλεγεί. Εδώ βρίσκεται και το μέγα παράδοξο.

Θα πρόκειται για μια πολιτική γελοιογραφία, μια πολιτική σχιζοφρένεια. Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίζει την αντιπολίτευση ασκώντας κριτική και καταγγέλλοντας για τους νόμους που προωθεί την κυβέρνηση, την οποία ωστόσο έσωσε με την ψήφο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ο Φώτης Κουβέλης θα υπογράφει αυτούς τους νόμους που το κόμμα του έχει καταγγείλει και έχει καταψηφίσει. Είναι μια πολιτική γελοιογραφία και δεν πρέπει να συμβεί», αναφέρει ο Γιάννης Πανούσης.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να σκεφτεί και να σταθμίσει «αν θα πρέπει να σώσει μια κυβέρνηση που αποτελείται από δύο κόμματα, στα οποία χρεώνεται η κρίση της χώρας ή να θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές ώστε να αποφασίσει ο λαός για το μέλλον και για το αν είναι ανεκτό ό,τι συνέβη από το 2012 έως το 2014». «Κάθε βουλευτής θα πρέπει να ψηφίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι με κάποια κομματική γραμμή αλλά με τη συνείδηση του και την εκτίμησή του. Για μένα το δίλημμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πάει έως το 2016 ή αν θα πρέπει να πάμε σε εκλογές, οι οποίες πιθανόν να δώσουν κάποια λύση».

Το ζήτημα της υποψηφιότητας Κουβέλη αναμένεται να τεθεί στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής (Παρασκευή) και της Κεντρικής Επιτροπής (Σάββατο). «Το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 12 με 14 Σεπτέμβρη αμφιβάλλω αν θα γίνει. Μάλλον θα μεταφερθεί για αργότερα», εκτιμά ο Γιάννης Πανούσης και συνεχίζει: «Όλα θα συζητηθούν σε αυτές τις συνεδριάσεις. Εγώ έχω ζητήσει να μην δεχτεί την πρόταση ο Φώτης Κουβέλης. Θέτει σε αμφισβήτηση το παρελθόν του και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στο κόμμα του, ίσως και την εξαϋλωση της ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι η ιστορική στιγμή για μια τέτοια κίνηση. Αντιλαμβάνομαι την προσωπική επιθυμία καθώς είναι πολύ τιμητικό να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή καθώς τα δύο κόμματα που κυβερνούν δεν μπορούν να στηρίξουν κάποια αλλαγή.

Αν θα κάνει πίσω ή όχι ο Κουβέλης θα το μάθουμε σε πέντε με δέκα ημέρες. Αν ανακοινώσει πως θα αποδεχτεί την πρόταση αναλαμβάνει ένα μεγάλο προσωπικό κόστος με άγνωστες συνέπειες με ψηφοφορίες σε συνέδριο και κεντρική επιτροπή.
Εκτιμώ πάντως πως το ζήτημα θα τρεναριστεί μέχρι να σταθμιστούν οι αντιδράσεις και να ερευνηθεί αν η υποψηφιότητα Κουβέλη μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές. Αν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ακολουθήσουν τη δική μου στάση τότε οι 180 δύσκολα θα βρεθούν». Επίσης ο Γιάννης Πανούσης υπογράμμισε πως η όποια διαφοροποίηση στη ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη γραμμή που ακολουθήσει το κόμμα θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής του κόμματος και ποιος ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας σε περίπτωση που ο Φώτης Κουβέλης πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εκεί θα εμφανιστεί η νέα στρατηγική του κόμματος. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα καθορίσει και τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα».

Σε ερώτηση αν βλέπει διάσπαση στη ΔΗΜΑΡ, απάντησε πως «δεν βλέπει μέλλον για το κόμμα σε οποιαδήποτε εκδοχή, είτε πάμε για εκλογές τον Φλεβάρη, είτε τον Οκτώβρη. Ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δοθεί 1,5 χρόνος ζωής ακόμη στην κυβέρνηση δεν βλέπω τι μπορεί να κάνει η ΔΗΜΑΡ». «Είναι ένα προσωποκεντρικό κόμμα και χωρίς τον Φώτη Κουβέλη δεν βλέπω τι μέλλον μπορεί να έχει. Είναι δύσκολο να ανασυνταχθεί η κεντροαριστερά στην Ελλάδα με τη ΔΗΜΑΡ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις ήθελαν να την καταβροχθίσουν και όχι να συνεργαστούν για μια ενιαία Κεντροαριστερά που θα μπορούσε στη συνέχεια να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπω να υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις οπότε φοβάμαι πως η ΔΗΜΑΡ δεν έχει μέλλον και οι βουλευτές θα αποφασίσουν αν θα πάνε στα σπίτια τους ή αν θα πάνε Δεξιά ή Αριστερά», τόνισε.

Όσο για το δικό του πολιτικό μέλλον, ο Γιάννης Πανούσης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν κάνω για πολιτικός. Είμαι δάσκαλος, δεν είμαι πολιτικός, και θα γυρίσω σπίτι μου, στο Πανεπιστήμιο μου. Αυτό δεν αλλάζει καθώς τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος ξανά. Όπως είναι τα πράγματα το κεφάλαιο το δικό μου στην πολιτική κλείνει. Αν συμβεί κάτι άλλο και επέλθουν αλλαγές και διαμορφωθούν νέα πολιτικές δυνάμεις τότε θα το δούμε. Όμως όπως είναι τα πράγματα το δικό μου κεφάλαιο κλείνει».
 

Η αποταμίευση καί τά καλά αυτής αποτελέσματα !...

Ήσουν προνοητικός; Πλήρωνε τώρα για να μάθεις...

Χρόνια τώρα γράφαμε εκθέσεις στο Δημοτικό για την αποταμίευση και την οικονομία.
Και τώρα οι φωστήρες της Κυβέρνησης αποφάσισαν να μας τιμωρήσουν γιατί οι γονείς μας έκαναν πράξη όσα έγραφαν στις εκθέσεις τους θέλοντας να μας εξασφαλίσουν...


ελένη


imerologioanergou.gr

Ο Πύρρος και ο απόγονός του, Τασούλας…


Ως υπουργός Πολιτισμού, το όφειλε στον εαυτό του. Να…
φωτογραφηθεί, δίπλα στις προτομές εξόχων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας.
Ίσως, για να κλέψει λίγο από τη δόξα τους.
Το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον βασιλιά Πύρρο…
Δεν πάμε καλά!..
 

...«Σαν να σήκωσε παντιέρα η Κούλα»...

Πώς κλαις μακαρίτη στο facebook




Photo: sockmonkeyfun/Flickr Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη
«Γλώσσα είναι αυτή που μιλάμε» είχε πει ο μακαρίτης Εμμανουήλ Κριαράς. Η γλώσσα είναι το πιο ενδιαφέρον αλισβερίσι. Δες πόσες τούρκικες λέξεις έχουμε κάνει δικές μας. Δες πόσες ιταλικές έχουμε οικειοποιηθεί. Πόσο γελούσα με κείνο το «Σαν να σήκωσε παντιέρα η Κούλα» της γιαγιάς μου. Αλλά και πόσες λέξεις ελληνικές κυλούν όμορφα σε άλλη σημασία... Όπως εκείνο το μαγευτικά τρυφερό «καλοσύνη», που λένε στο νησί, περιγράφοντας όμως τη θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες... Άκου, Καλοσύνη! Βέβαια υπάρχει και ο αντίποδας «τούμπανο», που τρόμαξα όταν το απηύθυνε αγόρι σε πανέμορφο κορίτσι αλλά ήταν για καλό, με ενημέρωσαν… Άκου «τούμπανο είσαι»!... Για καλό…
Στις χρόνια μας τα αγγλικά πρωτοστατούν και εισβάλουν πλέον και μέσα από την τεχνολογία. Ο Κώστας μιλάει αγγλικά σαν να τον έκανα με Αμερικάνο, με τη «φροντιστηριακή» υποστήριξη της τεχνολογίας. Φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και με το δικό σας τέκνο. Αλλά προχθές, είδα μια ανάρτηση, του φίλου μου του Μήτσου στο FB. Μια φωτογραφία με ένα ματωμένο ηλιοβασίλεμα. Κι έγραφε ο Μήτσος «what a sunset!». O Μήτσος ομιλεί την αγγλικήν, ως παλιό καμάκι της Ρόδου… You, me, love for ever, together. Τι μπορεί να ώθησε τον Μήτσο, στη θέα ενός ηλιοβασιλέματος να αναφωνήσει «what a sunset!». Και πριν προλάβω την ανάλυση του θέματος, πετυχαίνω τη Φρόσω, πάλι στη χώρα του FB, να κλαίει τον πατέρα της. Και γράφει ένα ολόκληρο κείμενο για τον μακαρίτη, στην αγγλικήν επίσης. «My beloved father» τον έκλαιγε τον μακαρίτη. Και αυτόματα πλακώσαμε και μεις τα LIKE. Ούτε θυμάμαι πόσα LIKE μάζεψε ο μακαρίτης πατήρ Φρόσως. Και άλλα τόσα «My deepest condolences». Το νέο συλλυπητήριο. Και όλοι ήμασταν Έλληνες! Και κει ένιωσα ότι μπορεί να ζούμε κι ένα δράμα χωρίς να το νιώθουμε ως δράμα. Και ως δράμα πιθανολογώ θα το εισπράττει και ο μακαρίτης. Ο έρμος πατέρας της Φρόσως. Που θα ψάχνει να καταλάβει, εκείνο το «Beloved father» της κόρης του, από Γης μεριά. Και ίσως ρωτάει κανέναν φίλο του ουράνιο «Καλό είναι αυτό που λέει η Φρόσω για μένα ή κακό, πατριώτη;».
Τόσο που τρεμοσβήνει η ελληνική μας γλώσσα προτείνω τουλάχιστον να κλαίμε τα πεθαμένα μας στα ελληνικά, βρε παιδιά!
 protagon.gr