Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ο Τσακαλώτος κάλεσε τόν Θεοχάρη νά «ζητήσει συγγνώμη για τον λαϊκισμό του»!

Τσακαλώτος: «Η κυβέρνηση επέλεξε την συμφερότερη λύση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απάντηση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην σφοδρή κριτική που άσκησε η Αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μιλώντας περί «σκανδάλου» και «ξεπουλήματος», που θα αιτιολογούσε την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.
Τελευταία αφορμή, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Προϋπολογισμού, να απαντήσει ο υπουργός για το θέμα, δόθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε «ντεζαβαντάζ» για τους μετόχους με το να υποχρεώνει a priori τους πωλητές των μετοχών να αποδεχθούν οποιαδήποτε τιμής πώλησης.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση είχε δύο «ακραίες» λύσεις για τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, είτε να μετατραπούν στο μέσο όρο της τιμής των τελευταίων 12 μηνών ή να καθοριστεί η τιμή τους από τα βιβλία προσφοράς. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν επέλεξε καμία από τις δύο εναλλακτικές και αποφάσισε να μην μετατραπούν οι τιμές και η επιλογή αυτή, αποδείχτηκε πιο συμφέρουσα. Κάλεσε δε, τον κ. Θεοχάρη να «ζητήσει συγγνώμη για τον λαϊκισμό του».
kathimerini.gr 

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος είναι τής "Ν.Μ."

Τέλος στα σενάρια εξόδου από τη Σένγκεν


Παράταση μέχρι τον Μάρτιο  όταν θα επαναξεταστεί το θέμα έλαβε το θέμα της πλήρης απομόνωσης  ενός κράτους μέλους από την συνθήκη του Σένγκεν. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες και αφορούσε την Ελλάδα. Στο παρά πέντε φαίνεται να ξέφυγε τον κίνδυνο να τεθεί το θέμα εξόδου της Ελλάδας καθώς η σειρά των δράσεων που έλαβε την Πέμπτη η Αθήνα είχαν θετικό αποτέλεσμα και άλλαξαν το πολύ αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον της χώρας.
Ο Μάρτιος ορίστηκε σαν ημερομηνία καθώς τότε λήγει η εξάμηνη κατ’ εξαίρεση επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα που έχουν κάνει μία σειρά από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία μεταξύ άλλων και τότε θα επανεξεταστεί το θέμα.
«Την Πέμπτη η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο και την συγχαίρω» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και τόνισε ότι ενώ έχει γίνει μεγάλη πρόοδος περισσότερα πρέπει να γίνουν. Τα βήματα που αναμένεται να κάνει ακόμα η Ελλάδα είναι να ολοκληρώσει την λειτουργία των πέντε hotspots που έχει δεσμευτεί να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των δαχτυλικών αποτυπωμάτων και να προχωρήσει στην παροχή στέγασης για 50.000 πρόσφυγες που θα πρέπει να φιλοξενήσει η Ελλάδα .
Για τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα το Συμβούλιο έβαλε τέλος περί εξόδου από την Σένγκεν που χτιζόντουσαν συστηματικά την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και που χρησιμοποιήθηκαν και από το εσωτερικό .
Επιπλέον αποφασίστηκε την πρόσβαση των κρατών μελών στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.  Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.
kathimerini.gr

Ξυδάκης: Πετύχαμε 80.000 διασώσεις...

Ξυδάκης: Πετύχαμε 80.000 διασώσεις σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας
...σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας...

Για αμηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, έκανε λόγο, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο...
αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα αυτό, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι υπήρξαν υποτριπλάσιες ροές από τις προβλέψεις που υπήρχαν στην Ευρώπη ακόμη και στο δυσμενές σενάριο και απέδωσε την ευθύνη σε γεωπολιτικούς παράγοντες που έφεραν το πρόβλημα «ποιο κοντά το σημείο υπερχείλισης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται μετά την «εξαγωγή του τρόμου και της φρίκης που βιώνει η Μέση Ανατολή στην Ευρώπη» και πως τα γεγονότα «τρέχουν πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και δοκιμάζουν την πολιτική ενότητα της Ευρώπης».

Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι ακούγονται τελευταία φωνές, που αντιστρατεύονται τη συνθήκη της Γενεύης, τις ιδρυτικές διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κινδυνεύουν να γυρίσουν την Ευρώπη πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Αν η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα είναι καλοπροαίρετη, είναι δεκτή, αν προέρχονται από μισανθρωπικά και ακροδεξιά στοιχεία δεν θα πρέπει καν να εισακούονται», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα, σε περιβάλλον δημοσιονομικής ασφυξίας, πέτυχε 80.000 διασώσεις και τίμησε όσο λίγοι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι είναι σκληρός, αλλά περιέχει «ζυγισμένες δυνατότητες εκδίπλωσης της οικονομίας και της κοινωνίας μετά το 2016», και εκτίμησε ότι θα επανέλθει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, και η κατάσταση θα γίνει πολύ διαφορετική από τη σημερινή μέγγενη που προκαλούν η έλλειψη ρευστότητας και η απρόσμενη κρίση του μεταναστευτικού.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                                        από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"  (04.12.15)

Κέρι: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Κέρι: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάπτυξη.

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «Yπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «Αλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να βρούμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Νωρίτερα με Κοτζιά

Βερολίνο: Υπάρχει πίεση για τη Σένγκεν αλλά θέλουμε να τη διατηρήσουμε



tvxs.gr | 04 Δεκ. 2015
«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν, γνωρίζουμε όμως ότι το σύστημα βρίσκεται υπό κάποια πίεση και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ζώνη Σένγκεν να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Αναφέρθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ και στο «πόσο σημαντική θεωρεί την ελεύθερη κίνηση προσώπων και τη Συνθήκη Σένγκεν και το πόσο η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία κίνησης προσώπων - κάτι το οποίο επιθυμούμε - σχετίζεται άμεσα με το πώς είμαστε ως Ευρώπη στη θέση να φυλάξουμε αποτελεσματικά και να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».
«Έχουμε επισημάνει αυτή την συσχέτιση επανειλημμένα και αυτό είναι όλο όσο μπορώ να πω για αυτό», πρόσθεσε και επισήμανε ότι το Βερολίνο βλέπει το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως ευρωπαϊκό καθήκον. «Θέλουμε να δώσουμε στήριξη, όπου είναι απαραίτητη, στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στη γεωγραφική θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται πάνω τους», κατέληξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Tvxs Σκίτσο

07:44 | 04 Δεκ. 2015


Δίωξη κατά Αλ. Μητρόπουλου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος


Ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του καθηγητή και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου.
Η απαγγελία των κατηγοριών, έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά της αρμόδιας ΔΟΥ και αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής προ 16 ετών, όταν όπως καταγγέλθηκε, φέρεται να μην εξέδωσε απόδειξη για δικηγορική αμοιβή με την φοροδιαφυγή να αγγίζει τα 440.000 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις πάντως το ποσό που φέρεται να οφείλει ο κ. Μητρόπουλος είναι περίπου το διπλάσιο.
Η υπόθεση, που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια, κινήθηκε νομικά όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο οτι δεν τους απέδωσε  το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για το χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο που διατάχθηκε, φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί. Ο ίδιος έχει αλλεπάλληλες φορές αντιλέξει για την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ, στα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά και στην ΔΟΥ, τα οποία με βάση την κατάληξη, απορρίφθηκαν. 
Η αποκάλυψη μάλιστα της διαδικασίας τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε οδηγήσει ουσιαστικά και εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος με πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία και είχε ισχυριστεί πως υπόκειται ουσιαστικά «πολιτική δίωξη».

Κρατικά αυτοκίνητα... ιδιωτικής χρήσεως


Τις πλάγιες οδούς που ακολουθούνται στη χρήση κρατικών αυτοκινήτων αποκαλύπτει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελιών πολιτών ότι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών χρησιμοποιούν υπηρεσιακά οχήματα για ιδιωτικές μετακινήσεις. Το πόρισμα των επιθεωρητών, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», φιλοτεχνεί μία εικόνα ασυδοσίας, με περιπτώσεις που θα μπορούσαν άνετα να συμπεριληφθούν σε σενάρια φαρσοκωμωδίας. Σχετική ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσαν χθες 23 βουλευτές της Ν.Δ., θέτοντας και το ζήτημα της απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών.
Χαρακτηριστική του χάους είναι η περίπτωση της Λένας Ράλλη. Ως σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Ράλλη, εδικαιούτο τη χρήση κρατικού αυτοκινήτου. Η κ. Ράλλη απεβίωσε στις 18 Απριλίου φέτος. Το γεγονός αυτό δεν την απέτρεψε από το να προβεί σε σωρεία μετακινήσεων στα τέλη του μήνα (στις 21, 23, 24, 29 και 30 Απριλίου), σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα δελτία κίνησης.

Μεταφυσικά ζητήματα ανακύπτουν και από το αυτοκίνητο που για κάποιες εβδομάδες, από τις αρχές Φεβρουαρίου ώς τις αρχές Μαρτίου, έχει καταγραφεί να μετακινεί αξιωματούχο που δεν υπήρχε, καθώς ο απερχόμενος έχει παραιτηθεί και ο διάδοχος δεν είχε ακόμα διοριστεί. Το ίδιο αυτοκίνητο στη συνέχεια, τον Μάρτιο, διήνυσε 1.805 χιλιόμετρα με υπογραφή του οδηγού του, χωρίς να αναγράφονται οι κινήσεις του στο ημερολόγιο κίνησης εφεδρικών αυτοκινήτων και χωρίς να έχει συνυποβληθεί υπεύθυνη δήλωση για διέλευση διοδίων (στους λογαριασμούς της «Αττική Οδός», καταγράφονται για τον μήνα 30 διελεύσεις). Αλλο όχημα εμφανίζεται να διανύει 129 χιλιόμετρα μέσα σε δύο μόλις ημέρες του Φεβρουαρίου χωρίς αυτό να καταγράφεται στο προαναφερθέν ημερολόγιο κίνησης και να πραγματοποιεί 33 διελεύσεις διοδίων σε 13 ημέρες, χωρίς καμία να έχει καταγραφεί σε δελτία κίνησης.

Από την άλλη, ανησυχίες για υπερβάλλοντα εργασιακό ζήλο των εμπλεκομένων γεννούν οι κινήσεις του αυτοκινήτου που, σύμφωνα με τα δελτία κίνησης, μετακινούσε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση μετακίνησης του γενικού γραμματέα, έχει καταγραφεί στους λογαριασμούς διέλευσης της «Αττική Οδός Α.Ε.» να κάνει δρομολόγια εκτός Αττικής, τον Απρίλιο (4, 5, 12, 13, 18, 19, 25 και 26 του μηνός) και τον Μάιο (1, 2, 9, 10, 16, 17, 30 και 31 του μηνός). Οι ημερομηνίες αυτές είναι είτε Σαββατοκύριακα είτε αργίες (του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς). Τέλος, προσδοκίες για κρυφό όπλο του υπουργείου προκύπτουν από την αναφορά σε όχημα που κάλυψε 627 χιλιόμετρα σε μόλις 40 λεπτά.

Στις γενικότερες διαπιστώσεις τους, οι επιθεωρητές αναφέρουν: «Παρά τη ρητή πρόβλεψη περί εφοδιασμού των κρατικών αυτοκινήτων με Διαταγή Πορείας, δεν βρέθηκαν έντυπα Διαταγής Πορείας στις κινήσεις κρατικών αυτοκινήτων κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα». Επιπλέον, θεωρητικά τουλάχιστον, τηρείται ημερολόγιο κίνησης εφεδρικών αυτοκινήτων, όπου σημειώνονται ημερησίως τα αυτοκίνητα που κινούνται για τις ανάγκες του υπουργείου, ο οδηγός τους, η υπηρεσία που ζήτησε τη μετακίνηση, ο σκοπός της, η ώρα εξόδου και επανόδου και οι αντίστοιχες ενδείξεις στον χιλιομετρητή. Το δελτίο αυτό πρέπει να θεωρείται από τον αρμόδιο τμηματάρχη. Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές: «Κανένα Ημερολόγιο Κίνησης Εφεδρικών Αυτοκινήτων των μηνών Ιανουάριος έως Ιούνιος 2015 δεν φέρει υπογραφή στο ανώτερο πεδίο από τον Τμηματάρχη».

Οσο για τα δελτία κίνησης που ελέγχθηκαν, τα οποία πρέπει να θεωρούνται από το «εξυπηρετούμενο πρόσωπο», πολλά ήταν ανυπόγραφα, είτε έφεραν την υπογραφή του οδηγού ή άλλων μη εξουσιoδοτημένων προσώπων. Στην κατηγορία αυτή (των εξυπηρετούμενων προσώπων που δεν είχαν βάλει την υπογραφή τους) συγκαταλέγονται κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης αλλά και πρώην πρωθυπουργοί.

kathimerini.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα


22:33 | 03 Δεκ. 2015
tvxs.gr                                                                                                                                  
Σε Τίτλους
1. Η απειλή «έξωσης» από τη Σένγκεν έγινε το νέο σενάριο Grexit. Κυκλοφόρησε από τους Financial Times διαψεύστηκε από την Κομισιόν αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο επιβεβαίωσε πως το θέμα τέθηκε από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία. «Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα στο μέσο της θάλασσας με 50 ή 70 πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξω», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποτυπώνοντας, ίσως, με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη νέα ευρωπαϊκή «ηθική τάξη». 
2. Εν τω μεταξύ η Frontex ανακοίνωσε πως η Ελλάδα συμφώνησε να δεχτεί την αρωγή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα έστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργοποίηση  της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.
3. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ίδρυμα που φιλοξενεί ανθρώπους με ειδικές ανάγκες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι αστυνομικές αρχές έδωσαν τα ονόματα των δύο δραστών του μακελειού, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά. Ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίθεση να σχετίζεται με τρομοκρατία, ωστόσο οι έρευνες για τα κίνητρα των δραστών συνεχίζονται. 
4. Γενική απεργία κόντρα στις αλλαγές στο ασφαλιστικό [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]. Γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Κινητοποιήσεις και από το ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή. Μικροεπεισόδια στο Σύνταγμα στο περιθώριο της διαδήλωσης των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. 
5. Στις 20 Δεκέμβρη ψηφίζει για πρόεδρο η ΝΔ. Την απόφαση πήρε το απόγευμα της Τετάρτης η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ). Προηγήθηκε το πρωτοφανές «γαλάζιο» φιάσκο με την ακύρωση των εκλογών που έφεραν το κόμμα πολύ κοντά στη διάσπαση. Παρά τις όποιες ενστάσεις, η ΚΕΦΕ αποφάσισε χθες να προχωρήσει η διαδικασία η οποία και ανατέθηκε στην εταιρεία Vodafone. 
6. Πεθαίνοντας στα σύνορα: Νέο ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου με τουλάχιστον ένα νεκρό, ενώ ένας ακόμη πρόσφυγας σκοτώθηκε στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη, όταν άγγιξε ηλεκτροφόρα καλώδια. Στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ μετά τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού επικράτησε ένταση μεταξύ των προσφύγων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. 
7. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ετήσιο «διάγγελμά του προς το Έθνος», εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις δεν έχουν τελειώσει και πως η Άγκυρα θα μετανιώσει για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. «Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της τη λογική», ανέφερε με νόημα, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία «δεν θα μείνει στις ντομάτες» για τα αντίποινα. Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Μόσχα συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής σε Συρία και Ιράκ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζον Κέρι υπογράμμισε πως «δεν θα κερδίσουμε μόνο με αεροπορικά πλήγματα» και ζήτησε να σταλούν αραβικά και συριακά χερσαία στρατεύματα για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
8. Η φοροαπάτη της McDonald's μέσω Λουξεμβούργου. Οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσουν τις φορολογικές συμφωνίες της McDonald’s με το Λουξεμβούργο που επέτρεψαν στην αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων να μην καταβάλει φόρους για δικαιώματα εκμετάλλευσης από το 2009, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς αναδρομικούς φόρους για την εταιρεία. Σημειώνεται πως η McDonald's το 2009 είχε μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο. 
9. Εξωφρενικές αμοιβές για μεγαλοστελέχη τραπεζών έως και το 2014. Οι καταβολές αυτές έγιναν μέχρι και το τέλος του 2014, με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank. 
10. Στη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3%, από - 0,2%, προχώρησε η ΕΚΤ, κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Με την απόφαση επιδιώκεται πρώτον οι εμπορικές τράπεζες να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους στην πραγματική οικονομία και δεύτερον η ΕΚΤ να μπορέσει να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως των βραχυχρόνιων. Επιπλέον ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
11. Το ζήτημα με το προβληματικό πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ανοίγει ξανά, με νέο θέμα αυτή τη φορά, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο. Τι απάντησε ο υπουργός  Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης
12. Ομοφοβικό παραλήρημα Φαήλου Κρανιδιώτη μετά την κηδεία Χατζησάββα. Λίγη ώρα μετά την κηδεία του γνωστού ηθοποιού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή από εγκεφαλικό επεισόδιο, το «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε «αξύριστη χήρα» τον σύντροφο του Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Φαλελάκη, και «ντιντήδες» όσους αντέδρασαν στην επίθεσή του. Αφορμή για το νέο παραλήρημα Κρανιδιώτη οι αναφορές του Κώστα Φαλελάκη στα προβλήματα που αντιμετώπισε για να πάρει τη σορό του συντρόφου του καθώς το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. 
13. Τέλος διαβάστε τις προτάσεις του Tvxs.gr για τις ταινίες της εβδομάδας.  Ξεχωρίζει η επιστροφή του Τοντ Χέινς οκτώ χρόνια μετά το «I’m Not There», με το φιλμ «Carol» και πρωταγωνιστρίες την Κέιτ Μπλάνσετ και την Ρούνεϊ Μάρα. 
* Σκίτσο του Αρκά

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης...

Ζακ Ιακωβίδης
 Eκπρόσωπος της ελαφράς μουσικής και πολυγραφότατος, ο συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια. Από την αρχή ώς το τέλος, κινήθηκε σε ένα ευρύ δημιουργικό πεδίο, καθώς συνέθεσε εκατοντάδες τραγούδια, από λαϊκά και θεατρικά έως...
ρεμπέτικα.

«Να το πάρεις το κορίτσι», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», «Αγαπούλα, αγαπούλα», «Τικ-Τακ», «Έχω μιαν αρραβωνιάρα», «Την αγαπούσα, το παραδέχομαι», «Πού να 'ναι ο ίσκιος σου, Θεέ», «Έλα», «Βρέχει, ψιλοβρέχει», «Οι αμαρτίες μου», «Του χωρισμού η ώρα είναι τώρα» είναι μερικές μόνο από τις πασίγνωστες μελωδίες που έγραψε στα δεκάδες άλμπουμ της καριέρας του.

Σε αυτά αλλά και στο θέατρο συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα, όπως οι: Βέμπο, Βάνου, Βοσκόπουλος, Πάριος, Δενάρδου, Χρηστάκης, Σαπουτζάκη, Πολυμέρης, Μπελίντα, Λίντα, Βλαχοπούλου κ.ά.

Και στην τηλεόραση, όμως, είχε δουλέψει (είχε γράψει μουσική για δύο ιστορικές τηλεοπτικές σειρές, το «Λούνα Παρκ» του Γ. Δαλιανίδη (1976) και τη «Λάμψη» του Ν. Φώσκολου (1992).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιακόμπ Μπενβενίστε, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, με πατέρα έμπορο.

Στην κατοχή η οικογένειά του συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Εκεί έζησε τρία βασανιστικά χρόνια.

Αργότερα, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έφυγε για να καταταγεί στον στρατό εθελοντής.

Για πολλά χρόνια διηύθυνε την Ελαφρά Ορχήστρα του τότε ΕΙΡ.

Ντερμπεντέρης: Je suis Μοnde...

Ο Ντερμπεντέρης φαίνεται, πως, έχει  ενστερνιστεί την γνωστή άποψη της Δεξιάς,"οι καλύτεροι φίλοι των Ελληνων είναι οι Ελληνες. Και μετά οι Αμερικάνοι". 
Δια ταύτα και...
συμμερίζεται όλες αυτές τις αηδίες περί εξόδου απο τη ζώνη Σένγκεν, που ξεκινάν από τις Βρυξέλλες και φτάνουν μέχρι την Ουάσιγκτον.
"Το 'πε κι ο Γιούνκερ", μας είπε. Το γεγονός οτι η Ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει οτι επισήμως εχει τεθεί ενα τέτοιο ζήτημα, κατά Ντερμπεντέρη, καμία αξία δεν έχει. 
Αφού το 'πε ο Γιούνκερ και αφού το γραψε και η "Μonde", τότε δεν μπορεί  παρά να είναι έτσι. 
 Je suis Monde.
Εμείς βέβαια θα αλλάζαμε τη λέξη "Mοnde" και θα βάζαμε στη θέση της, την λέξη: Sahlamaras...

Ο κύριος Τίποτα...

Καλά, ο Γιούνκερ τον έβαλε εκεί, για να επαληθεύσει τον Πάγκαλο?...
Φυσικά, μας είναι σφόδρα αντιπαθής ο Πάγκαλος. Ομως, στην περίπτωση του Αβραμόπουλου, μας φέρνει συχνά πυκνά, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, στο νου τον χαρακτηρισμό,  "ο κύριος Τίποτα". 
Τόσα προβλήματα έχει η...
χώρα του με το Μεταναστευτικό. Ο ίδιος είναι επίτροπος αρμόδιος για το θέμα αυτό. Τον έχετε δει να κάνει τίποτα, ακόμη και εκεί που οι επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας στηρίζονται πάνω σε χυδαία ψέματα? 
Τίποτα!  
 Οπως θα περίμενε κανείς, από έναν κύριο Τίποτα...

Ο οικονομικός εισαγγελέας ψάχνει τον Ψυχάρη...

Ελεγχος στο πόθεν έσχες...
Αίτημα προς την  Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής έστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, για τον έλεγχο της σχετικής δήλωσης του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη.
 Το αίτημα αυτο σχετίζεται με...
τον έλεγχο των δανείων που χορηγήθηκαν στο ΔΟΛ από τις τράπεζες. 
Η Επιτροπή απάντησε θετικά στο αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα, ενώ παράλληλα αποφάσισε ο έλεγχός της να ανατεθεί στους ορκωτούς λογιστές.
  typologies.gr