Κυριακή 15 Μαΐου 2016

To «Χρυσό Κλειδί» της Πάφου απονεμήθηκε στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη

«Αισθάνομαι την Πάφο, σπίτι μου», δήλωσε η καταγόμενη από την Μικρά Ασία επιφανής βυζαντινολόγος, ιστορικός και ακαδημαϊκός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κατά την απονομή σε αυτή του «Χρυσού Κλειδιού» της πόλης.

arveler
Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή στο δημοτικό μέγαρο από τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, σε χαιρετισμό του, τόνισε ότι η πόλη της Πάφου θα πρέπει να καταγράψει την τελετή απονομής στις ξεχωριστές, τις ιδιαίτερες εκείνες στιγμές της.

«Η τιμή, που σήμερα η πόλη της Πάφου απευθύνει στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, αντανακλά ευθέως στην ίδια την πόλη και τους πολίτες της», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στην κ. Αρβελέρ, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως ο ακαδημαϊκός της ρόλος και λόγος έχει βαθιά πολιτική χροιά, καθώς οι παρεμβάσεις της χαρακτηρίζονται από μία ευθύτητα και μία σπάνια ικανότητα ανάδειξης του καίριου και του καθοριστικού, πράγμα που είναι σήμερα «η επιτομή του σύγχρονου αποτελεσματικού λόγου, που οφείλει να συγκρούεται με τον καινοφανώς φλύαρο και λαϊκίστικο, τρόπο».
«Σας ρώτησαν», είπε ο κ. Αναστασιάδης, “γιατί κάνουμε λάθη" και εσείς», πρόσθεσε, «απαντήσατε: “Κάνουμε λάθη από φιλοδοξία, ματαιοδοξία, από υπερεκτίμηση του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας, από υποτίμηση των άλλων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως από λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων”».
Με την απάντησή της αυτή η κ. Αρβελέρ, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, σε ελάχιστες γραμμές συνόψισε «τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος. Κυρίως όμως κάθε άνθρωπος με αίσθημα ευθύνης».
Ο κ. Φαίδωνος είπε ότι η τιμητική διάκριση στην καταξιωμένη ακαδημαϊκό απονέμεται σε ένδειξη αναγνώρισης και επιβράβευσης «του ρωμαλέου επιστημονικού της έργου, της εξαιρετικής συμβολής της στην καλλιέργεια, διαφύλαξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του ελληνισμού, της έμπρακτης και ακάματης προσήλωσής της στα ιδεώδη και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και της αδιάλειπτης συνηγορίας της υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών».
Παραλαμβάνοντας το «Χρυσό Κλειδί» της Πάφου η κ. Αρβελέρ είπε χαριτολογώντας: «Προσέξτε πλέον, κατέχοντας το κλειδί της πόλης, τι κάνετε ώστε να μη σας κλειδώσω απ' έξω».
Στην συνέχεια η κ. Αρβελέρ, προσκεκλημένη του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», μίλησε με θέμα «Έχει το Παρελθόν Μέλλον;». Μετά την ομιλία συνομίλησε με το ακροατήριο για το τι είναι πολιτισμός και αν κληροδοτείται από το παρελθόν ή αν αποτελεί ταυτόχρονα μια δυναμική προοπτική του μέλλοντος.
matrix24.gr

Παυλόπουλος: Οι γείτονές μας να σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο

Στην Κομοτηνή ο Παυλόπουλος για την 96η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2016 09:14 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14/05/2016 13:25 |
Παυλόπουλος: Οι γείτονές μας να σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο

Την αυτονόητη απαίτηση της Ελλάδας, κυρίως προς την Τουρκία, αλλά και τους άλλους γείτονες, να σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολο του, όπως ακριβώς το πράττει η χώρα μας, διατύπωσε από την Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 96η επέτειο ενσωμάτωσης της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό.

«Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της ενσωμάτωσης, στις 14 Μαΐου 1920, της Δυτικής Θράκης στον εθνικό μας κορμό. Η επέτειος αυτή μου επιβάλει το εθνικό χρέος να επισημάνω τούτο: Εδώ, στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θράκης, όπου έχουν ταχθεί να συνυπάρχουν αρμόνικά και δημιουργικά Έλληνες πολίτες με διαφορετικές θρησκείες, η Ελληνική Δημοκρατία αποδεικνύει ανελλιπώς ότι δίνει, εμπράκτως και άκρως επιτυχώς, εξετάσεις μιας χώρας που εμπνέεται, ως προς την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό της, ταυτοχρόνως, από την εθνική της κληρονομιά αλλά και από την θέση της ως αναπόσπαστου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας το οποίο σέβεται, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Την ίδια στάση απαιτούμε, αυτονοήτως, να τηρούν όλοι οι φίλοι Γείτονές μας, κυρίως δε η Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην παρέλαση παρέστησαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν, του Ποταμού Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Γ. Παυλίδης, οι δήμαρχοι, Κομοτηνής Γ. Πετρίδης και Ξάνθης Χαρ. Δημαρχόπουλος ο μητροπολίτης Κομοτηνής, Παντελεήμων καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Στη δοξολογία, που προηγήθηκε, παρέστη και ο μουφτής της Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου θα μιλήσει και θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής.

Ακολούθως σε τελετή που θα γίνει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Κομοτηνής με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το απόγευμα θα μεταβεί στην Ξάνθη και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής.

tanea.gr

O Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα (δύο σκίτσα από "ΤΑ ΝΕΑ")


New York Times: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, δεν θα λήξει ποτέ η κρίση στην Ελλάδα

«Ώρα να σταματήσει η ελληνική τραγωδία»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2016 09:31 |
New York Times: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, δεν θα λήξει ποτέ η κρίση στην Ελλάδα

«Έφτασε η ώρα για να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας New York Times, που υπογραμμίζει πως «έφτασε η ώρα να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ελληνική οικονομική δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την ΕΕ που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει».

Στο κύριο άρθρο η συντακτική ομάδα της εφημερίδας αναφέρεται στις επιπτώσεις που επέφεραν στην ανεργία τα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε από τους διεθνείς πιστωτές της να πάρει τον περασμένο Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει το οικονομικό πακέτο διάσωσης, σημειώνοντας πως η ελληνική Βουλή ψήφισε νέα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, την περασμένη Κυριακή, την ίδια ώρα που οι έλληνες πολίτες ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιπλέον περικοπές.

Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν η Ελλάδα είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αναβάλλοντας την απόφαση τους ως την επόμενη συνεδρίαση τους στις 24 Μαΐου.

Επίσης, όπως γράφει η εφημερίδα, προσπαθούν να εμποδίσουν το αίτημα που προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί το 2018. Το ΔΝΤ σε κάθε άλλη περίπτωση απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόγραμμα.

Το πρόβλημα όμως παραμένει η Γερμανία, ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας: Με τις ομοσπονδιακές εκλογές τους να λαμβάνουν χώρα του χρόνου, πολλοί γερμανοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν την σκληρή δουλειά και την λιτότητα που οι ίδιοι έχουν βιώσει για μια ακόμη διάσωση των Ελλήνων από τον πόνο των «δημοσιονομικών αμαρτιών» τους.

Πέρσι, η Γερμανία είχε απειλήσει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ εάν δεν αποδεχόταν τα νέα μέτρα λιτότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Ελλάδας , στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει πλέον οικονομικά αυτή την στάση και να συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα «αποτυχημένο κράτος», στα σύνορά της με την Τουρκία, προειδοποίησε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος το περασμένο Σάββατο.

«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό - για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία - να εγκρίνουν την δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ» τονίζεται στο άρθρο. 
tanea.gr

Ντόμινο εξελίξεων με τρεις κινήσεις

Το ΣΧΕΔΙΟ του Πρωθυπουργού : 

1. Τρόικα εσωτερικού που θα εποπτεύει τους υπουργούς

2. Συνέδριο διεύρυνσης τον Ιούλιο 

3. Ανασχηματισμός από τον Σεπτέμβριο

Ντόμινο εξελίξεων με τρεις κινήσεις
Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει νέο αέρα και στυλ στην κυβέρνησή του, θεωρώντας ότι σε μεγάλο βαθμό έχει καταπιεστεί από την οκτάμηνη αξιολόγηση των δανειστών. Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι οι υπουργοί λειτούργησαν στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής υπό το άγχος της αξιολόγησης, πιστεύει ότι δεν πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις με έναν άμεσο κυβερνητικό ανασχηματισμό αδικώντας ενδεχομένως κάποια από τα κυβερνητικά στελέχη.

Στην απόφασή του να παρατείνει τη θητεία του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος βάρυνε και η  κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, που σε συνδυασμό με τη μέγκενη στην οικονομία  δημιούργησε, σύμφωνα με το Μαξίμου, ασφυκτικές συνθήκες στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει λοιπόν να  δώσει χρόνο στους υπουργούς για να επιδείξουν έργο και να παρατείνει τη θητεία τους και το καλοκαίρι προκειμένου να αξιολογηθούν για τα πεπραγμένα τους το φθινόπωρο μέσα από έναν ευρύ ανασχηματισμό.
  
Τρόικα εσωτερικού
Η αξιολόγηση των υπουργών, για την οποία έχει μιλήσει επανειλημμένως ο ίδιος ο Τσίπρας, δεν θα γίνει όμως αυτήν την φορά στα τυφλά. Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός αποκτά προσωπικό μηχανισμό παρακολούθησης της κυβέρνησης και αναθέτει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές των «ΝΕΩΝ», τον έλεγχο των υπουργείων σε τρεις στενότατους συνεργάτες του, οι οποίοι θα λειτουργούν ως ένα σχήμα τρόικας εσωτερικού. Το σχήμα αυτό, που θα βρίσκεται κοντά στον Πρωθυπουργό, θα του δίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή την εικόνα της κυβέρνησης και της απόδοσης των υπουργών και σε μεγάλο βαθμό θα λειτουργεί στα πρότυπα της τρόικας των δανειστών, η οποία ήλεγχε τους υπουργούς ως προς το σκέλος της εφαρμογής της συμφωνίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η υπό συγκρότηση τρόικα εσωτερικού θα κάνει...

Νέο πολιτικό τοπίο


Tvxs Ανάλυση 09:15 | 14 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:22 | 14 Μάιος. 2016
Υπάρχουν δύο αναγνώσεις: Ότι η κυβέρνηση με την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κερδίζει πολιτικό χρόνο ενός περίπου έτους, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2017 όταν με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα κριθεί αν και πώς θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Και ότι, αντίθετα, εφόσον το ΔΝΤ ξαναμπεί κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα το φθινόπωρο θα επιστρέψουμε στην τροχιά των τρίμηνων αξιολογήσεων, επομένως ο κύβος της λήψης ή όχι πρόσθετων μέτρων θα ριφθεί νωρίτερα. 
Οι δύο αναγνώσεις κρύβουν αντικρουόμενες επιδιώξεις: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η διάρκεια θα της δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη φθορά που θα προκαλέσουν οι φόροι και τα άλλα μέτρα λιτότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εύχεται να υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, αν όχι, σε αδιέξοδο. 
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα διευκολυνθεί αν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές που θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα και περίγραμμα των ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, επίσης που δεν θα αφήνει σε εκκρεμότητα το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να γίνουν άμεσα γενναίες εκταμιεύσεις που θα επιτρέψουν, εκτός από την κάλυψη των εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες, για να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας. Ο σχεδιασμός της ΝΔ διευκολύνεται με μια ημιτελή συμφωνία που θα αφήνει σημαντικές εκκρεμότητες για τον Σεπτέμβριο και την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ύφεση και την κοινωνική δυσφορία. 
«Θα καεί στο ζέσταμα»;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημά του για εκλογές και μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, παρόλο που αρκετοί - και εντός ΝΔ - ανέμεναν ότι θα το εγκαταλείψει. Η πατρότητα αυτού του αιτήματος ανήκει στον σύμβουλό του Τάκη Θεοδωρικάκο (της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO) ο οποίος δεν είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της ΝΔ και γι' αυτό συγκεντρώνει ισχυρές αντιπάθειες. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί ότι πρέπει να μείνει σ' αυτή τη γραμμή γιατί συσπειρώνει το κομματικό του ακροατήριο και σταθεροποιεί το προβάδισμά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτηση χωρίς εύκολη απάντηση είναι για πόσο θα αντέξει να ζητάει ξανά και ξανά εκλογές εφόσον δεν προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 
Μια φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό από συνομιλητές του είναι ότι «ο Κ. Μητσοτάκης θα καεί στο ζέσταμα» και αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα αίτημα (για κάλπες) που έβαλε στο τραπέζι στη βάση μιας εσφαλμένης εκτίμησης, ότι η διαπραγμάτευση θα αποτύχει και θα προκύψουν ανατροπές. 
Τα επόμενα βήματα 
Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (έμμεσοι φόροι, ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων μαζί με τον “κόφτη”) θα κατατεθεί στη Βουλή στις 17 Μαΐου για να ψηφιστεί στις 22 Μαΐου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα με την αναπτυξιακή προοπτική στο επίκεντρο. 
Ο ανασχηματισμός προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, ενώ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - εκτός απροόπτου - θα γίνει κανονικά στο τέλος Ιουνίου. Με το προσφυγικό να βρίσκεται σταθερά ψηλά στην ατζέντα, υπάρχει πιθανότητα να προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 23 - 24 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ανθρωπιστική κρίση, ενώ σοβαρές συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.