Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ...


...για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών...
 
Να ενημερωθεί η Βουλή για τα ποσά που εκταμιεύθηκαν από την απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για απόρρητες δαπάνες ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της...
διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά απαντήσεις για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς στο παρελθόν ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καταθέσει στη Βουλή ερωτήσεις για το θέμα αυτό.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε λάβει τις δέουσες απαντήσεις. 
Σήμερα το ζήτημα αναδεικνύει, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε, ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί ποια ήταν απολογιστικά η διαμορφωμένη πίστωση για απόρρητες δαπάνες σε απόλυτο ποσοστό, αλλά και σε ποσοστό διάθεσης κατά το οικονομικό έτος 2014 και τι ποσό παρέλαβε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στο σχετικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τι ποσό εκταμιεύθηκε από την προηγουμένη πολιτική ηγεσία, καθώς και τι ρευστό βρήκε διαθέσιμο στο ταμείο μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών...
newsbeast.gr

Para bellum...


   Η κυβέρνηση αγωνίζεται να ξεπεράσει το αδιέξοδο με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα, πρέπει να...
προετοιμάσει τον κόσμο ακόμη και για ενδεχόμενη ρήξη. Και πρέπει να το κάνει αυτό πρωτίστως για να αποφευχθεί η ρήξη και δευτερευόντως για να είναι ο λαός ενημερωμένος και έτοιμος να αντιδράσει ψύχραιμα και θετικά στο απευκταίο σενάριο.
Τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης οργανώθηκαν -όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ- ογκώδεις συγκεντρώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης, οι οποίες δημιούργησαν θετικό κλίμα για τη διαπραγματευτική προσπάθεια και τροφοδότησαν και τη διεθνή καλή πρώτη εντύπωση της νέας κατάστασης. Στην Ελλάδα κάτι καλό γίνεται, αλλά δεν προβάλλεται.
Αυτή η στρατηγική, με τον λαό στο προσκήνιο, ήταν άλλωστε και το διακηρυγμένο σχέδιο από τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές. Έκτοτε όμως η διαπραγμάτευση μπήκε στο κανάλι των θεσμών και του Βrussels Group και των υψηλών κινήσεων κ.λπ., με αποτέλεσμα η λαϊκή στήριξη να περάσει σε φάση ανάθεσης, καναπέ και δελτίων των 8, να περάσει, δηλαδή, στο γήπεδο του αντιπάλου που έχει ως όπλο τον εκφοβισμό. Εκφοβισμό που συστηματικά, με μισές αλήθειες, ψέμματα και τερατολογίες, καλλιεργούν οι αντίπαλοί της και τα μίντια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ορθώς τηρεί ψύχραιμη και καθησυχαστική στάση. Δεν θα ήταν σωστό να ανεβάζει τους τόνους. Πρέπει να προσπαθεί να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι, να σεβαστεί ισορροπίες. Οφείλει να συνυπολογίσει και το "blame game", το "παιχνίδι τις πταίει".
 Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, όμως, δεν έχει καμία τέτοια δέσμευση. Οφείλει να ξεδιπλώνει την πολιτική του εκεί όπου δεν μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση. Μπορεί επίσης να συντελέσει στη δημιουργία λαϊκού αντίβαρου στις πιέσεις. Με τον τρόπο αυτόν, είναι πολύ πιθανότερος ένας έντιμος συμβιβασμός, παρά με το να επαφίεται ο λαός σε κάποιον άσσο που θα τραβήξει ο Τσίπρας από το μανίκι. Η αποφασιστικότητα του λαού είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις απειλές.
 Ο αμφιλεγόμενος αφορισμός του Λατίνου συγγραφέα: "Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο" (si vis pacem, para bellum) εν προκειμένω ισχύει...
avgi.gr

Ανυπόστατο το δημοσίευμα του Reuters...


Χωρίς καμία υπόσταση είναι, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το δημοσίευμα του Reuters, σχετικά με την εξάντληση των αποθεματικών. "Η...
Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού και κυνηγά μετρητά για να επιβιώσει", ανέφερε το ρεπορτάζ.

Από το ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν κάθε αναφορά σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το δημοσίευμα του Reuters επικαλείται αναφορές από Έλληνα αξιωματούχο...

Τροχάδην…


και ολίγον κονφετί…

Το Μαξίμου, μέσα σ’ ένα πράγματι σκληρό περιβάλλον αμύνεται στις πιέσεις. Το μήνυμα είναι (Χρ. Τσιγουρής) να επισπευσθούν οι διαδικασίες για ένα, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «επωφελή και για τις δύο πλευρές συμβιβασμό».

Στην…
άλλη πλευρά του Ατλαντικού τώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης - που είσαι Ζοζεφίν! – συναντήθηκε με τον κ. Μάριο Ντράγκι.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η συνάντηση κράτησε μία ώρα και το μήνυμα του Ντράγκι ήταν «πρέπει να βιαστείτε» (κάτι μας είπε τώρα).

Από την άλλη, είχαμε και τον γνωστό μας, τον Τόμσεν, που αναφέρθηκε στο Grexit, υποστηρίζοντας πως αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Ο Τόμσεν μίλησε και για την περικοπή των συντάξεων, υπογραμμίζοντας πως πρέπει οπωσδήποτε αυτό να γίνει «όχι κατά τρόπο οριζόντιο, αλλά στις υψηλές συντάξεις».

Τέλος, ο κύριος αυτός μας θύμισε, πως λεφτά δεν υπάρχουν. Και η Ελλάδα τους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) θα χρειαστεί 11 με 12 δις, που δεν τα ‘χει και από κάπου θα πρέπει να τα βρει.

Που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει, μπείτε σε ένα ακόμη πρόγραμμα (μνημόνιο) για να σωθείτε…

Αιχμές Κρούγκμαν για Σόιμπλε και λιτότητα…


Το Σάββατο η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα…

Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν...
κόλαση εξέφρασε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. 
Ο κ. Κρούγκμαν ήταν προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) και έδωσε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής με με θέμα «Εurope: What next?».
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πολ Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αλλά εναντιώθηκε στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.
Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».
Ο κ. Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο -κυρίως- στο ευρωσύστημα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα, όπως υποστήριξε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε.
Ως λύση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι -λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης- αρκεί η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδώσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
To Σάββατο ο Πολ Κρούγκμαν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα...

"Ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα"...

Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες, πραγματοποιεί με δήλωσή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. 
"Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει και πάλι νέες πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα σκληροπυρηνικών κύκλων των δανειστών περί Grexit ή χρεοκοπία εντός ευρώ και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει ο Δημ. Παπαδημούλης και καλεί τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντατικά ώστε να βγει "λευκός καπνός" το συντομότερο δυνατό. 
"Το αμοιβαίο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης είναι η λύση και όχι η ρήξη, γι’ αυτό και πιστεύω ότι παρά τους εκβιασμούς και τις παγίδες αυτό τελικά θα επιτευχθεί" τονίζει χαρακτηριστικά.
Είναι σαφές, όπως προκύπτει και από το "πίσω μέρος" της δήλωσής του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανησυχεί ότι υπάρχουν δυνάμεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που δεν υπηρετούν πειστικά – ίσως και δεν επιθυμούν - τον "έντιμο συμβιβασμό" για τον οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και καλεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες. 
Πολύ περισσότερο, που ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει άριστα το εχθρικό κλίμα κατά της κυβέρνησης του Αλέξης Τσίπρα που επικρατεί σε ακραίους κύκλους των δανειστών, αλλά και σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Η αποκλειστική δήλωση του Δημ. Παπαδημούλη στο Real.gr έχει ως εξής:
"Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει και πάλι νέες πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα σκληροπυρηνικών κύκλων των δανειστών περί Grexit ή χρεοκοπία εντός ευρώ και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. 
Τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να δουλέψουν εντατικά μέχρις ότου βγει λευκός καπνός το συντομότερο δυνατό. Το αμοιβαίο συμφέρον και της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι η λύση και όχι η ρήξη, γι’ αυτό και πιστεύω ότι παρά τους εκβιασμούς και τις παγίδες αυτό τελικά θα επιτευχθεί"...
Σκουρής Βασίλης

real.gr


Τί μού είπε, εμένα, ένα πουλάκι;;;

Τετ α τετ 12 λεπτών Ομπάμα- Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο [photos]

Συνομιλία 12 λεπτών είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο
Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που φιλοξενεί ο Αμερικανός πρόεδρος.



Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία για ένα 12λεπτο τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα. O κ. Ομπάμα έκανε μία κίνηση μετά το τέλος της ομιλίας του, που επέτρεψε να γίνει η συνομιλία του με τον κ. Βαρουφάκη πέρα από κάθε πρωτόκολλο.
Ακολουθούν οι φωτογραφίες από τόν Λευκό Οίκο...

Από τό "αρχείο" τού Αρκά...


Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ροντρίγκο Ράτο...


Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο
Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ροντρίγκο Ράτο, για απάτη και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.  Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ισπανός πολιτικός ερευνήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο σπίτι του στη Μαδρίτη, με τις Αρχές να παίρνουν μαζί τους πάνω από τέσσερα κουτιά με στοιχεία.
Έρευνα έχει ξεκινήσει και για την περίοδο που ήταν επικεφαλής της ισπανικής τράπεζας Bankia, η οποία έλαβε διάσωση το 2012. 
Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, δικαστής ζήτησε από την επενδυτική τράπεζα Lazard πληροφορίες σχετικά με πληρωμή 6,2 εκατ. ευρώ στον κ. Ράτο το 2011, αρκετά χρόνια αφότου είχε εργαστεί γι' αυτήν ως σύμβουλος.
Ο 66χρονος Ράτο ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007. Νωρίτερα ήταν στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος.
 

Ήταν αντιπρόεδρος, δεξί χέρι τού Αθνάρ καί επικεφαλής τού οικονομικού σχεδιασμού τού κόμματος... Επίσης υπουργός οικονομικών γιά 8 χρόνια ...καί πολλά άλλα!

Ο Θανάσης Παφίλης θυμίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι η συνέχεια των ταγματασφαλιτών και της Χούντας (video)

16.4.15


Ο Θανάσης Παφίλης είναι ένας από τους λίγους βουλευτές του ΚΚΕ που διαχρονικά προσπαθεί να απευθυνθεί από το βήμα της Βουλής στον ελληνικό λαό και όχι απλώς στα μέλη του κόμματος του, γι' αυτό και αξίζει κανείς να τον παρακολουθεί.
Σήμερα, όταν πήρε τον λόγο, θύμισε ποιους υποστήριζαν αυτοί οι...σούπερ φοβεροί πατριώτες τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά τη διάρκειας της Χούντας και έχει απόλυτο δίκιο.
Αν το ΚΚΕ δεν εξακολουθούσε να παραμένει ένας φορέας μιας ολοκληρωτικής ιδεολογίας, θα μου ήταν ακόμα πιο εύκολο να αποθεώσω τον κ. Παφίλη.


parapolitiki.com

«Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» γιά τούς "μυημένους" θεατρόφιλους πού θά βρεθούν στήν Αθήνα...

Από 17 Απριλίου έως 31 Μαΐου

«Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο θέατρο Βρετάνια

  Μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία, γραμμένη πριν από 60 χρόνια, η «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Ελβετού  συγγραφέα Φρήντριχ Ντύρενματ (Friedrich Dürrenmatt) -που ανεβαίνει από σήμερα Παρασκευή 17 Απριλίου σε σκηνοθεσία και μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν στο θέατρο «Βρετάνια»- έρχεται να μας θυμίσει αναλλοίωτες όσο και θλιβερές αλήθειες. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου κρατά τον ρόλο της εκκεντρικής και εκδικητικής πάμπλουτης ηλικιωμένης Κλερ Ζαχανασιάν, η οποία επιστρέφει στη χρεοκοπημένη γενέτειρά της και μεταμορφώνει τους εξαθλιωμένους συμπατριώτες της σε πληρωμένους δολοφόνους. Θύμα τους θα είναι ο μπακάλης Ιλ, ο άπιστος εραστής των εφηβικών της χρόνων. Η τραγελαφική εικόνα του κόσμου του Ντίρενματ γίνεται, έτσι, ένα τέλειο είδωλο για να καθρεφτιστεί η σαθρή ηθική του καπιταλισμού.
Στο πλευρό της οι Δημήτρης Πιατάς, Υβόννη Μαλτέζου, Αιμιλία Υψηλάντη και έντεκα ακόμη ηθοποιοί.
Από την Παρασκευή 17 Απριλίου έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2015.
Θέατρο Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7
τηλ. 2103221579

Ο Φρήντριχ Ντύρενματ τό 1989
Σημείωση "Νέας Μυκόνου" : Tό έργο πρωτοπαίχθηκε στήν Ελλάδα από τήν μεγάλη Κατίνα Παξινού καί τόν Αλέξη Μινωτή τό 1961, στό Εθνικό Θέατρο τής Αθήνας.
Δείτε από τό ψηφιοποιημένο αρχείο τού Εθνικού Θεάτρου μερικούς από τούς σπουδαίους συντελεστές αυτής τής "αξεπέραστης" θεατρικής παράστασης (Τσαρούχης σκηνικά κι ενδύματα, μουσική Σκιαδαρέσης, υπεύθυνη κίνησης: η Τατιάνα Βαρούτη κ.α.). Θαυμάστε, επίσης, τήν ατελείωτη "διανομή" καί τά, επί μέρους, πρόσωπα πού τήν συνθέτουν πιέζοντας : ΕΔΩ
Δ.Ν.Α.

Από τό "αρχείο" τού Αρκά...


Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κρήτη



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:07, στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ.
Λίγα λεπτά αργότερα στις 21.14 σημειώθηκε ο πρώτος μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ πλησίον του ίδιου σημείου. Δύο ακόμη μετασεισμοί μικρότερης έντασης μεγέθους 4 Ρίχτερ και 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 21:21 και 21:23 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Κρήτη, Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο και Ηράκλειο. Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως ο σεισμός σημειώθηκε στο ρήγμα στο νότιο ελληνικό τόξο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
από kathimerini.gr