Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η σκοτεινή Ελλάδα

Σωκράτης Τσιχλιάς 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Πριν η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια συζητηθεί στη Βουλή, υπήρξα θεατής ακόμη μιας τηλεοπτικής εμφάνισης του κυβερνητικού εταίρου κ. Π. Καμμένου. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού έφτασαν και στο επίμαχο θέμα, όπως ήταν φυσικό. Με τη γνωστή του άνεση και με ολίγα πονηρά γελάκια, καθώς το αντικείμενο της συζήτησης του φαίνονταν κάπως πικάντικο, ο υπουργός, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με ό,τι κάνει ο καθένας στην κρεβατοκάμαρά του (σκεφτείτε να είχε κιόλας), έφτασε στο γνωστό «αλλά». Αλλά βεβαίως, είπε, όλα έχουν ένα όριο. Το δε όριο ήταν το γνωστό πλέον «επιχείρημα» της κτηνοβασίας. Οτι δηλαδή, επειδή κάποιες χώρες συζητούν δήθεν το θέμα, δεν θα μας υποχρεώσουν και εμάς να νομοθετήσουμε... Ενα ζήτημα ισονομίας και δημοκρατίας, όπως είναι το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να ζουν κάτω από τους ίδιους κανόνες με τους υπόλοιπους πολίτες, μετετράπη από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ σε τηλεοπτικό ανέκδοτο για πνιχτά γελάκια. Τα θυμίζω σήμερα αυτά, καθώς επιφανή μέλη της εκκλησιαστικής ιεραρχίας συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, με εμπρηστικά κηρύγματα, μνημεία αγραμματοσύνης, ομοφοβίας και σκοταδισμού. Τέτοια ήταν άλλωστε εξαρχής τόσο τα επιχειρήματα όσο και οι κραυγές όσων αντιτάχθηκαν στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ο Κορινθίας Διονύσιος επανήλθε στο πρωτοχρονιάτικο κήρυγμά του εμπλέκοντας μάλιστα τα παιδιά του πρωθυπουργού, πόσο ανάρμοστο για ιεράρχη, ειρωνευόμενος ουσιαστικά όταν είπε «αν του ευχόμουν, να παραστείς και στα συμβόλαια των παιδιών σου, τι θα μου απαντούσε;». Ανέτρεξα, με αφορμή το σημερινό σχόλιο, στο Διαδίκτυο και ξαναδιάβασα το κείμενο του μητροπολίτη Αμβρόσιου για την ομοφυλοφιλία. Ντράπηκα και δεν θέλω να αναπαραγάγω εδώ ούτε μία λέξη από αυτό το παραλήρημα μίσους, βίας, φανατισμού, που θυμίζει στη δομή και την επιχειρηματολογία του κηρύγματα των πιο ακραίων ισλαμιστών, όπου στο όνομα του Θεού κηρύσσεται ο πόλεμος κατά των αμαρτωλών.
Με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης, συγκρούστηκαν, νομίζω, δύο λογικές, δύο Ελλάδες. Μία φωτεινή και μία σκοτεινή, θεοσκότεινη. Μία σύγχρονη και μία βαθιά συντηρητική, φοβισμένη. Μία δογματική, απολυταρχική, που υπάρχει επιθυμώντας να εξαφανιστεί ό,τι δεν αντιλαμβάνεται, και μία γενναία, πολιτισμένη, δημοκρατική.

Το θέμα με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δεν ήταν να αναπτύξει ο καθένας τις σκέψεις του για την ομοφυλοφιλία, όπως δεν αναπτύσσεις απόψεις για τη βροχή όταν πρέπει να ψηφίσεις αντιπλημμυρικά έργα. Τα κόμματα έπρεπε να τοποθετηθούν απέναντι σε μια καταφανή αντιδημοκρατική πρακτική. Συμπολίτες μας του ιδίου φύλου που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, γιατί έτσι τους αρέσει, δεν μπορούσαν να το κάνουν όπως οι ετερόφυλοι. Τόσο απλό. Οσο για την Εκκλησία που συνεχίζει στα μουλωχτά να εμπορεύεται τις ψήφους του ποιμνίου της, προφανώς και μπορεί να μην παντρεύει ομόφυλα ζευγάρια αν δεν το επιθυμεί. Μπορεί να θεωρεί τους ομοφυλόφιλους αμαρτωλούς επίσης, όπως και τόσους άλλους άλλωστε. Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται όμως, να εκφράζει καμία άποψη για το σύμφωνο συμβίωσης, δεν επιτρέπεται να φανατίζει, να διχάζει. Είναι καιρός να γυρίσει σελίδα.
kathimerini.gr

Σκίτσο τού Ηλία Μακρή

                                                                                                     από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (05.01.16)

Προσαρμογή-σοκ στο ασφαλιστικό

Στη δύσκολη τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, η αρχή του νέου έτους βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κρίσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η πιο απαιτητική –μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια– δέσμευση στο πλαίσιο του νέου μνημονίου θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό αρχίζει όχι με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς.

Η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης χθες, πριν αυτή δοθεί στους εταίρους, προκάλεσε τη δυσφορία τους φορτίζοντας το κλίμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση, στον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων που επιδίωξε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συμμαχίες. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την πρόταση «σώμα του εγκλήματος», δίνοντάς την στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση θα συμβάλουν εποικοδομητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, πάντως, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για μελλοντική συναίνεση, αποδίδοντας στην αντιπολίτευση «υποκρισία και ανευθυνότητα». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα οι εταίροι να λάβουν υπόψη τους ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Η πρόταση με την οποία η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνει δύσκολες στην πολιτική διαχείρισή τους ρυθμίσεις, και οι πιθανότητες είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης να τις επιτείνει παρά να τις βελτιώσει. Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την –κατά κοινή ομολογία– δύσκολη διαδικασία στις αρχές Φεβρουαρίου με την ολοκλήρωση των εκκρεμών για την πρώτη αξιολόγηση ζητημάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και να προωθηθεί προς ψήφιση περί τις 5 Φεβρουαρίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσουν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, με κυρίαρχο το θέμα των «κόκκινων» δανείων και τα υπολειπόμενα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όλα αυτά τα ζητήματα να προωθηθούν στη Βουλή σε ένα πολυνομοσχέδιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει για την κυβέρνηση μακρά έκθεση σε δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, αποσυνδέουν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και το φλέγον ζήτημα των αλλαγών στη φορολόγηση αγροτών από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση δράσεων και αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμισή τους πρόκειται να μετατεθεί για την άνοιξη.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβερνητική ηγεσία ότι οι κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν θα κλονίσουν την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, αναγνωρίζεται ότι καθοριστικό ρόλο για την κυβερνητική σταθερότητα θα έχει η τελική μορφή που θα λάβουν τα επίμαχα νομοθετήματα, μετά τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση για το ασφαλιστικό και εκεί αναφέρθηκε στις παράλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η γκρίνια των βουλευτών ότι νομοθετούν διαρκώς μνημονιακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, είπε ότι το επόμενο δίμηνο θα προωθηθούν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κατάθεση αναπτυξιακού νόμου, η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και η διαδικασία αδειοδότησης καναλιών. Εκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

 
                                                                                                                                         από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (05.01.16)

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν...

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν - Media

«Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν και όσα έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι είναι...
πραγματικά μια επιτυχημένη πορεία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele.

«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση του», τόνισε ο Μοσκοβισί.
 

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία ...


...την Παρασκευή...
Απεργία κήρυξε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), ως αντίδραση στην πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η απεργία αναμένεται να προκαλέσει...
προβλήματα στις πτήσεις.
Την ίδια μέρα, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η προσφυγής της ΟΣΥΠΑ, των Περιφερειών, των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων και συνδικαλιστικών Ενώσεων, κατά της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων.

Η ΟΣΥΠΑ ζητεί «από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, που θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες του ξεπουλήματος των αεροδρομίων, να οργανώσουν κινητοποιήσεις και να παραστούν στο ΣτΕ, για να γίνει αντιληπτό σε όλους, ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί να μπει ένα τέλος στα ξενόφερτα σχέδια υποταγής και άλωσης της εθνικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο της κινητοποιήσεις, η ΟΣΥΠΑ έχει προγραμματίσει για το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49), προκειμένου, όπως τονίζει, «να καταδειχθεί η καθολική αντίδρασή μας και την απόφασή μας να προστατέψουμε την περιουσία και τις υποδομές της χώρας μας».

Η Ομοσπονδία δηλώνει αποφασισμένη «να πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στον αφελληνισμό του ελληνικού τουρισμού και της εθνικής μας οικονομίας».
 

Αν ο Παυλόπουλος θέλει διακριτικότητα...


...τότε να φροντίζει να ενημερώνει εκείνον που τον φωτογραφίζει...
Η είδηση ήταν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το σπίτι μιας φτωχής μονογονεϊκής οικογένειας στο Περιστέρι, συνοδεία του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε δώρα (πήγε ποτά στην άνεργη!) και...
συζήτησε με την μακροχρόνια άνεργη κυρία Άννα για τις δυσκολίες αλλά και τον αγώνα που καταβάλλει η ίδια για να ζει με αξιοπρέπεια η οικογένειά της. Μέχρι εκεί καλά.
Το κακό είναι ότι η μοναδική φωτογραφία από την επίσκεψη δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν και δεν υπήρχαν φωτογράφοι αφού ο Προκόπης Παυλόπουλος ήθελε η επίσκεψη να γίνει «αθόρυβα». Και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, αυτό «ενόχλησε» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θεωρεί ότι η «διαρροή» έγινε από το περιβάλλον του Δημάρχου Περιστερίου.
Όπως και να ‘χει, η φωτογραφία (που ομολογουμένως δεν κολακεύει και πολύ τον Προκόπη Παυλόπουλο), αποσύρθηκε από το ΑΠΕ. Και ίσως την επόμενη φορά που ο κ. Παυλόπουλος θέλει διακριτικότητα ως προς τις φωτογραφίες, καλό θα ήταν να φροντίζει να ενημερώνει εκείνον που τον φωτογραφίζει.

πηγη protagon.gr

Αγωγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά VW...

Αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση για το Dieselgate, την τοποθέτηση παράνομων συσκευών σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα για την παραποίηση των στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων.
Σύμφωνα με...
εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου το ποσό της αποζημίωσης που θα κληθεί να καταβάλει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ. Το αμερικανικό υπουργείο κατηγορεί τη VW για τοποθέτηση παράνομων συσκευών σε σχεδόν 600.000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα, με στόχο να παραποιήσει τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων, με πολλές συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Με τη σημερινή κατάθεση λαμβάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να θέσουμε την Volkswagen προ των ευθυνών της για κάθε παράνομη ρύπανση», δήλωσε η Σίνθια Γκάιλς της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), εκ μέρους της οποίας κατατέθηκε η μήνυση. 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη παραδεχθεί την παρανομία, και προέβη σε αλλαγές στην διοίκησή της αλλά και σε ανακλήσεις χιλιάδων μοντέλων.

Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν στην εταιρία κατηγορίες για απάτη σε βαθμό κακουργήματος για την παραπλάνηση των αμερικανών καταναλωτών αλλά και των αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος.
 

Ο μύθος της «κυριαρχίας» Τσίπρα και η απούσα αντιπολίτευση

image
 
ΜΑΚΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Tον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ψηφίστηκε από 1,65 εκατομμύρια Έλληνες, καταφέρνοντας να διεκδικήσει για πρώτη φορά με αξιώσεις την εξουσία. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο θριαμβευτής ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε μόλις 300.000 ψήφους παραπάνω (1,92 εκατ.), σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αποχή στη Μεταπολίτευση (43,8%).
Οι νωπές μνήμες της καθαρής επικράτησης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα-παρωδία του περασμένου Ιουλίου, η διάψευση των δημοσκοπήσεων και η εικόνα διάλυσης της Νέας Δημοκρατίας μετέτρεψαν τη μέτρια εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε «θρίαμβο» και ανέδειξαν τον Τσίπρα σε αδιαφιλονίκητο «κυρίαρχο» της πολιτικής ζωής του τύπου.
Σήμερα, μόλις λίγους μήνες μετά τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκλέξει αρχηγό ενώ ήδη διακινούνται σενάρια αντικατάστασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων από ένα ευρύτερο σχήμα εθνικής συννενόησης. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», ο Βασίλης Λεβέντης και η Φώφη Γεννηματά ξεπερνούν πλέον σε δημοτικότητα τον Αλέξη Τσίπρα, με το 58% των ερωτηθέντων να έχουν αρνητική γνώμη για το σημερινό πρωθυπουργό.
Κατά την προσωπική μου άποψη, η εικόνα «παντοδυναμίας» του Αλέξη Τσίπρα είναι πλασματική και τροφοδείται κυρίως από τη νοσηρή τάση ετεροπροσδιορισμού των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο τρόπος με τον οποίο εξαρτούν την πολιτική ύπαρξή τους από την ανάδειξη των πολυάριθμων ψεμάτων του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοκαταστροφικά εμμονικός.
Η Νέα Δημοκρατία αναλώνεται συνεχώς στο να αναδείξει ότι, αν κυβερνούσε ακόμα, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα ήταν σημαντικά ηπιότερο και επιχειρεί μονότονα να αποδομήσει προσωπικά τον Τσίπρα, ενδυναμώνοντας έτσι το ηγετικό προφίλ του. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δέχονται να συμμετάσχουν καθημερινά στο επικοινωνιακό πανηγυράκι της δήθεν εθνικής συνεννοήσης και η παρουσία τους στο δημόσιο διάλογο περιορίζεται στη συνεχή διάψευση των σχετικών σεναρίων.
Δεν αποτελεί πολιτική αντιπρόταση μια επιχειρηματολογια του τύπου «ο Τσίπρας σάς κοροϊδεύει, εμείς τα πηγαίναμε καλύτερα». Καλώς ή κακώς το κοντέρ έχει μηδενίσει, είμαστε πλέον στο 2016. Η καθημερινότητα των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και το τελευταίο που χρειάζονται είναι το να γεμίσουν με ενοχές για την εκλογική τους συμπεριφορά στα χρόνια της κρίσης.
Όσο κυνικό κι αν μοιάζει, οι πολίτες δεν περιμένουν να ακούσουν από την αντιπολίτευση πόσο ψεύτης είναι ο Αλέξης Τσίπρας ή πόσο λάθος έκαναν που τον εμπιστεύτηκαν. Αυτό πιθανότατα ήδη το γνωρίζουν. Αντί να προσπαθεί να πει την «αλήθεια», η αντιπολίτευση οφείλει να προτείνει στους Έλληνες όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα της χώρας, ειδικά σε εκείνα που αδυνατεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να είναι λειτουργικές με όρους μέλλοντος, όχι με όρους εξιδανίκευσης του παρελθόντος.
Ο Τσίπρας μπορεί να μην είναι ο χαρισματικός ηγέτης που νομίζουν οι αρθρογράφοι της «Aυγής» αλλά είναι αρκετά ικανός να συντηρεί τον επικοινωνιακό μύθο του. Δεν θα πέσει επειδή ένα πρωί ο ελληνικός λαός θα ξυπνήσει και θα πει «πόσο λάθος κάναμε, ας έρθουν πάλι οι προηγούμενοι». Θα πέσει όταν οι πολίτες εκτιμήσουν ότι αξίζει να δώσουν μια ευκαιρία σε ένα κάποιο άλλο, πιο πειστικό σχέδιο για την Ελλάδα.
Υπάρχει αυτό το σχέδιο; Φοβάμαι πως όχι.
athensvoice.gr

Σε αραβοτουρκικό όμιλο πέρασε ο Αστέρας Βουλιαγμένης

ΣΤΑ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

Την τελευταία ημέρα του 2015 οριστικοποιήθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σε αραβοτουρκικό όμιλο πέρασε ο Αστέρας Βουλιαγμένης


Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του αραβοτουρκικού fund Jermyn Street Real Estate, εξασφαλίζει την προσαρμογή του σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας και η αξία της φθάνει στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του το αραβοτουρκικού fund Jermyn Street Real Estate ανοίγει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο, παγώνοντας τη διαδικασία εκχώρησης του γνωστού ξενοδοχείου της Αττικής.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου το ΣτΕ είχε μπλοκάρει την πώληση του Αστέρα, καθώς η μεγάλη ένσταση είχε να κάνει με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μονοκατοικιών στο Μικρό Καβούρι.
Το ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματός του, έκρινε τότε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι.
Η ιδιωτικοποίηση θα κριθεί εκ νέου από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, αλλά εκτιμάται ότι το σχέδιο που προβλέπει ανάπτυξη για μόλις 13 πολυτελείς καμπάνες αντί για τις 100 βίλες του αρχικού, θα λάβει το πράσινο φως από το Δικαστήριο και θα εγκριθεί η συμφωνία πώλησης. Στην Jermyn Street Real Estate, που λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV καθώς και δύο funds της AGC.

Κώστας Νάνος
ethnos.gr

Θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας την ποινική δίωξη του Αλέξη Τσίπρα;...

Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ


Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η  ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15    στα 2,557 δις.
Τι ακριβώς κάνετε; Τι ακριβώς κάνουν οι κύριοι του Ταμείου και δεν μας δίνουν και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην εκτίμηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που πάτε να την ξεπουλήσετε όπως-όπως και όσο-όσο;
(...)Δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος είναι  η υποεκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων, είναι 60 φορές παρακάτω από την χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ, από την προσφορά που έγινε για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ και από την αποτίμηση αντικειμενικών εκτιμητών του ΑΣΤΕΡΑ. Ε, μετά από αυτό κύριε υπουργέ αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που έκαναν αυτήν την αποτίμηση και να διορθώστε αυτό το τραγικό λάθος σε βάρος του ελληνικού λαού, τότε τι να σας πω».
Αναρωτιέμαι: θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας την ποινική δίωξη του Αλέξη Τσίπρα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης για μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ;

απόσπασμα από parapolitiki.com  Oλόκληρη η ανάρτηση ΕΔΩ