Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πληγή για τουρισμό και οικονομία τα παράνομα τουριστικά καταλύματα

Πληγή για τουρισμό και οικονομία τα παράνομα τουριστικά καταλύματα
  
Πτωτική καταγράφηκε η πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, τη στιγμή που τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) δείχνουν άνοδο των αφίξεων στην πρωτεύουσα άνω του 20%!.
Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, οφείλεται κυρίως στη λειτουργία χιλιάδων ακινήτων που λειτουργούν πλέον ως παράνομα τουριστικά καταλύματα.
Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 23% όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, δεν αντιστοιχεί στις πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, οι οποίες διαμορφώθηκαν με πτώση 3,8% το Σεπτέμβριο, -6,1% τον Οκτώβριο και -4,6% τον Νοέμβριο. Σημειώνεται, ότι η διακύμανση της μέσης πληρότητας κατά το φετινό ενδεκάμηνο (Ιανουάριος - Νοέμβριος 2015) στην Αθήνα, δεν ξεπέρασε το (+) 3,7%.
«Είναι απολύτως οφθαλμοφανές πλέον πως οι ανησυχίες των ξενοδόχων της Αθήνας επιβεβαιώθηκαν. Αν ορθώς μιλάμε για αφίξεις επισκεπτών στον ΔΑΑ πού άραγε διαμένουν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την παραξενοδοχεία, τα παράνομα καταλύματα και τα διαφεύγοντα έσοδα για την Οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, ήδη πάνω από 8.000 ακίνητα στην Αθήνα λειτουργούν πλέον παράνομα, ενίοτε με την πρόφαση της λεγόμενης «sharing economy» (οικονομίας διαμοιρασμού). Ο ίδιος, κάλεσε την Πολιτεία «αντί να ψάχνει για ισοδύναμα, να προστατέψει τη νόμιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), τα διαφυγόντα κέρδη από την παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που αυξάνεται συνεχώς, το ΞΕΕ έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού.

Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας, ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ τόνισε ότι η Αθήνα και το 2015 συνέχισε να έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου (90 ευρώ) σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Βασιλικός, μεταξύ άλλων, στάθηκε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε η Αθήνα να αυξήσει την πελατεία της ως προορισμός.

Όπως είπε, η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της, αλλά και δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου, καθώς από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα της Αθήνας, απουσιάζουν οι συνεδριακοί πελάτες (το 73% έρχονται μόνο για αναψυχή).

«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθ' όλα ανησυχητικές, μας οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα πως η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρχεται από την ευκαιριακή εκμετάλλευση κρίσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά μέσα από μια σταθερή, υπερκομματική τουριστική πολιτική και στρατηγική και μέσα από τη συνεχή βελτίωση του προϊόντος και των υποδομών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ. 
tanea.gr

Ο κύριος Ευκλείδης*

                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"

*Ο τίτλος τού σκίτσου έχει προστεθεί ..."παρ΄ημίν"

Ανοιχτή σύγκρουση Μαξίμου - Σόιμπλε για το ΔΝΤ

ΔΝΤ - exit

tvxs.gr | 08 Δεκ. 2015
Η, προδιαγεγραμμένη, σύγκρουση Αθήνας - Βερολίνου για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο παίρνει ανοιχτή και σκληρή μορφή μια ημέρα μετά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα δεν είναι αναγκαία.

Με ευθεία παρέμβασή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» - γεγονός, που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο υπενθυμίζει ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση»:
«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να «κρατήσει την στάμνα γερή», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προσθέτοντας: «Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».  
Νωρίτερα και μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, όπως μετέδωσε το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει αιχμηρά με τις δηλώσεις Τσίπρα γα απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό ζήτημα: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης», είπε προσθέτοντας με νόημα μια γερμανική παροιμία: «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας».
Ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα θέμα «που θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα».
Στην χθεσινή τυ συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και χρηματοδοτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι το Ταμείο πρέπει να καταλήξει τι θέλει, λέγοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς.
Η συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας βρίσκεται στον αέρα, με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ευρωπαϊκούς κύκλους να του δείχνουν την πόρτα της εξόδου (αν αυτό καταστεί οικονομικά εφικτό), αλλά και το ίδιο το Ταμείο να εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

Interfax: Ρωσικό υποβρύχιο με πυραύλους Κρουζ πλέει κοντά στις ακτές της Συρίας

Interfax: Ρωσικό υποβρύχιο με πυραύλους Κρουζ πλέει κοντά στις ακτές της Συρίας


Σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ κατά στόχων στη Συρία

Ενα ρωσικό υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ εισήλθε στην ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται κοντά στις ακτές της Συρίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μία πηγή.

Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται από τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Κασπίας για να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους, φέρεται να δήλωσε η πηγή αυτή.

Το Κρεμλίνο ωστόσο ανέφερε ότι δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία για παρουσία ρωσικού υποβρυχίου στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις συριακές ακτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η ερώτηση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί στις ένοπλες δυνάμεις, εγώ δεν διαθέτω τέτοια πληροφόρηση» είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.
tanea.gr

O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                        από "ΤΑ ΝΕΑ"

ΝΔ: Κατάφεραν κι ...έχασαν και τα ασφαλιστικά...

Νέο κατόρθωμα των υπεύθυνων (;) της ΝΔ: Κατάφεραν κι έχασαν ακόμη και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει εναντίον της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για το εκλογικό φιάσκο.
 Μετά το εκλογικό, ιδού και το νομικό φιάσκο που...
θα ανοίξει νέο κύκλο αλληλοκατηγοριών. Κάποιοι ήδη ρίχνουν ευθύνες στον νομικό σύμβουλο του κόμματος, διότι, λένε, πήγε απροετοίμαστος.

Οπως διαβάζω, ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν έκανε δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το οποίο ζητούσε τη χορήγηση προσωρινής διαταγής για τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας με την επωνυμία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΛΩΝΑΡΗΣ - ΕΛΕΝΗ ΤΥΡΜΑΚΗ Ο.Ε., που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, αλλά οδήγησε τη διαδικασία σε ένα πρωτοφανές πολιτικό φιάσκο.

Τακτική δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου 2016 στο ακροατήριο, ενώ η Ν.Δ. έχει καταθέσει και αγωγή (να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλη Μεϊμαράκης είχε προτείνει να γίνει μήνυση και όχι αγωγή).
Καλά ξεμπερδέματα
matrix24.gr

Εύγε Μέρκελ: Πρώτη δύναμη στη Γαλλία η Λεπέν

tvxs.gr| 07 Δεκ. 2015
Πάνος Παναγιώτου
Από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, το 2007, μέχρι σήμερα, Μέρκελ και Σόιμπλε αρνήθηκαν πεισματικά και έβαλαν εμπόδια σε έντεκα θέματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Ευρωζώνης:
  • Στη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • Στη αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης πανευρωπαϊκά
  • Στη «διάσωση» της Ελλάδας
  • Στη «διάσωση» της Πορτογαλίας
  • Στη «διάσωση» της Ιρλανδίας
  • Στη «διάσωση» της Ισπανίας
  • Στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών
  • Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
  • Στη νομισματική χαλάρωση
  • Στην ποσοτική χαλάρωση
  • Στη πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού
Αν και τελικά δεν απέφυγαν κανένα από τα παραπάνω, η καθυστέρηση που προκάλεσαν σε συνδυασμό με τη σκληρότητα της λιτότητας που, στο μεσοδιάστημα, επέβαλλαν, προκάλεσαν μία βαθύτατη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η οποία όξυνε της ανισότητες και επέφερε φτώχεια στον μεγαλύτερο βαθμό από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και όπου συμβαίνει αυτό, με νομοτελειακή ακρίβεια, ενισχύονται τα πολιτικά άκρα και ξεπροβάλουν λαϊκιστές που αυτοπροβάλλονται ως «προστάτες» και «εκδικητές» με στόχο την κατάληψη της εξουσίας και τελικά την κατάλυση της δημοκρατίας, τουλάχιστον όπως την εννοούσαμε μέχρι πρότινος στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό οι σώφρονες και πραγματιστές αντίπαλοι της λιτότητας φωνάζουν από το ξέσπασμα της κρίσης, ότι οι συνέπειες της εφαρμογής της δε θα είναι, μόνο, ο άσκοπος, υπερβολικός και τιμωρητικός οικονομικός πόνος αλλά ότι ο παραπάνω συνδυασμός θα λειτουργήσει ως γενεσιουργός διασπαστικών τάσεων στην Ευρωζώνη, οι οποίες άπαξ και τεθούν σε λειτουργία θα ενεργοποιήσουν μία πολιτικοοικονομική μηχανή του χρόνου με προορισμό την επιστροφή σε έναν σύγχρονο Μεσαίωνα.
Και θα μπορούσε κανείς μέχρι χτες να διαφωνήσει με αυτήν την άποψη, να τη βρει υπερβολική και απαισιόδοξη. Μέχρι χτες. Γιατί από σήμερα, και όπως όλα δείχνουν, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη της ΕΕ, η Γαλλία, απειλείται όσο ποτέ να πέσει στα χέρια της Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη χώρα, πλησιάζει το 30% των ψήφων και αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη σε έξι από τις δεκατρείς εκλογικές περιφέρειες της χώρας, πάνω από το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που ακολουθεί με περίπου 27% και το σοσιαλιστικό κόμμα του σημερινού προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που περιορίζεται στο 24% των ψήφων.
Και μπορεί τελικά ο Νικολά Σαρκοζί να συμμαχήσει στο δεύτερο γύρο με τους σοσιαλιστές προκειμένου να ανακόψει, προσωρινά, την πορεία της Λεπέν (αν και προς το παρόν υποστηρίζει ότι μια τέτοια συμμαχία δεν πρόκειται να συμβεί) αλλά αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τη Λεπέν, καθώς η κύρια πηγή άντλησης της δύναμής της δεν είναι άλλη από τη δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση στη Γαλλία η οποία όχι μόνο συντηρείται όπως δείχνει το ιστορικό ρεκόρ του 10,31% στην ανεργία αλλά και ενισχύεται από νέες πηγές, όπως η προσφυγική κρίση και η απειλή της τρομοκρατίας.
Και για όποιον εξακολουθεί να θεωρεί τα παραπάνω ως ένα συμπωματικό γεγονός, αξίζει να θυμηθεί ότι ήδη στις ευρωεκλογές του 2014 η Μαρίν Λεπέν είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 25% των ψήφων.
Έτσι η Λεπέν έχει, ήδη, κάνει δύο από τα τρία βήματα για την απόλυτη κυριαρχία της στη Γαλλία, αφού το κόμμα της αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014 και στον α’ γύρω των περιφερειακών εκλογών του 2015 και απομένουν πια οι προεδρικές εκλογές του 2017, τις οποίες αν τις κερδίσει, η Ευρωζώνη όπως την ξέραμε, θα αποτελεί παρελθόν.
Ίσως τότε πια Μέρκελ και Σόιμπλε να αντιληφθούν την καταστροφή που προκάλεσαν. Ίσως και όχι. Αλλά δε θα έχει, πλέον, καμία σημασία.
* Από το analitis.gr του Πάνου Παναγιώτου