Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Yπάρχει πάντοτε ένας... "ηλίθιος"...


Το σκίτσο των "Irish Times" για την Ελλάδα...
Το γύρο του διαδικτύου κάνει ακόμη ένα σκίτσο με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας στο Eurogroup της Παρασκευής.

Ο σκιτσογράφος των "Irish Times", Μάρτιν Τέρνερ, απεικόνισε τις χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ως  προβατάκια που ακολουθούν τη Γερμανία στην κατεύθυνση με την ένδειξη «λιτότητα», η οποία οδηγεί στο γκρεμό.

Μόνο που την τελευταία στιγμή, η Ελλάδα αποφασίζει να αλλάξει κατεύθυνση…

Η Ιταλία, διατυπώνοντας μία πικρή διαπίστωση, εικονίζεται να λέει: «Πάντα υπάρχει ένας ηλίθιος»...

Μεσάνυχτα και κάτι…

Η συγνώμη του Γλέζου…

Αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την παράδοση της λίστας, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο Μανώλης Σπινθουράκης.

Το κείμενο θα ‘ναι μικρό κι όπως ήδη σας ενημερώσαμε, θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις και περιγραφή μέτρων. Οι ανάγκες, στο μεταξύ, του Δημοσίου μέχρι τον
Ιούνιου είναι…
16 δις, τα οποία η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπερκαλύψει, μετά την επιτυχή λήξη της 4μηνης παράτασης.

Στο επικοινωνιακό πεδίο τώρα, υπήρξε πρόβλημα με τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό λέγοντας, πως η κυβέρνηση βάφτισε το κρέας ψάρι και δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις που του είχε δώσει προεκλογικά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το σχόλιο ήταν, πως «ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι καλά ενημερωμένος»…
 

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ Αθήνας...

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την τελική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να στείλει αύριο Δευτέρα, όπως δεσμεύτηκε, στους εταίρους, ο Λευκός Οίκος παρεμβαίνει.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως ότι και αν αποφασιστεί, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη, παροτρύνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να «χαράξουν ένα δρόμο» που θα βοηθήσει την Αθήνα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Πιστεύουμε ότι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη» επισήμανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εμείς ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να εργαστεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ προκειμένου να διευθετήσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Ότι και αν γίνει αύριο, πρέπει να γίνει εντός ευρωζώνης. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να ενισχυθούν οι θεσμοί της Ελλάδας με στόχο την μακροπρόθεσμη ευημερία» σημείωσε επιπλέον η εκπρόσωπος...

parapolitika.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Ο κ. Πάκης και η αναμενόμενη πολιτική των εκπλήξεων

Όποιοι αισθάνθηκαν αμήχανοι για την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αδικαιολόγητοι. Ή δεν θυμούνται την ιστορία ή δεν κατάλαβαν τι ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.undefined

Του Αχιλλέα Φακατσέλη
‘Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την αντιμνημονιακή Ελλάδα. Το φάντασμα του Μπερλινγκουέρ. Και θα πρέπει- αν έχει αισθήματα-  να διακατέχεται από θαυμασμό: βλέπει το πρόγραμμα του Compromesso Storico που είχε υλοποιήσει με αποτυχία στην Ιταλία της δεκαετίας του ‘70, να υλοποιείται τώρα στην χώρα μας, επιτυχώς αλλά ανάποδα.

Εδώ, δεν είναι η Δεξιά που καλεί στην πολιτική διαχείριση την Αριστερά, αλλά είναι η Αριστερά που καλεί σε συνδιαχείριση τη Δεξιά. Δεν είναι το PCI που «ακόμη και με 51%, δεν μπορεί να κυβερνήσει» αλλά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά με μόλις κάτι περισσότερο από 36 %.Η στρατηγική του κυβερνητισμού  δεν ανοίγει την είσοδο στην Αριστερά, αλλά στην Δεξιά. Δεν χρειάστηκε διαφάνεια και αποσαφήνιση των στόχων του αριστερού κυβερνητισμού του ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε το PCI τότε, αλλά συγκρατημένες δηλώσεις για τον νεφελώδη στόχο μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ό,τι είχε τεθεί ως στόχος για τον ιταλικό ευρωκομουνισμό τότε, σήμερα αποτελεί την αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ για μια πραγματικότητα που πρέπει να ανατραπεί –λιτότητα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, αντίθεση στις εθνικοποιήσεις, άνευ όρων φιλοευρωπαϊκό πνεύμα, συγκρατημένη στήριξη του Δυτικού μιλιταρισμού. Αυτά έβαζε ως στόχο ο ιταλικός Ιστορικός Συμβιβασμός, αυτά ξεκινά να ανασχέσει η ελληνική εκδοχή του, σήμερα.  Έτσι, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά επανέρχεται αντεστραμμένη, όπως το είδωλο στον καθρέφτη της πραγματικότητας. Κανονικά λοιπόν, όσοι ξέρουν από ιστορία (εκτός από τον Μπερλινγκουέρ που έχει χάσει συνέχειες) δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν για όσα συμβαίνουν εδώ, όπως για παράδειγμα η επιλογή του κ. Πάκη στην Προεδρία.

Όπως οι Τράπεζες, έτσι κι η Ιστορία ξεπλένει τα «μαύρα» της κέρδη. Κέρδη που μπορεί να είναι και ψήφοι. Όπως είναι (για παράδειγμα) τα κέρδη που χωρίς τυμπανοκρουσίες προέκυψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ από την θεμιτή ψηφοθηρία των πικραμένων της Δεξιάς. Εκείνοι, συν όλοι οι άλλοι πικραμένοι της εργατικής τάξης και των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων που αφομοιώθηκαν στην, και από την, στρατηγική του ελληνικού αριστερού κυβερνητισμού, έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ  την ευρεία πλειοψηφία που φαντασιώνονταν και οι παλιοί, υπέροχοι Ιταλοί κομμουνιστές. Κατά συνέπεια ο (οποιοσδήποτε) κ. Πάκης είναι ακριβώς αυτό το ξέπλυμα των «μαύρων ψήφων» που έφεραν την ευρεία πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, είναι το κόστος που πρέπει να καταβάλει η αριστερή αξιοπρέπεια, προκειμένου να επιτευχθεί ο έσχατος στόχος του σημερινού, ώριμου, ελληνικού ευρωκομουνισμού, του σημερινού ώριμου ελληνικού Ιστορικού Συμβιβασμού. Αν λοιπόν κάποιοι δυσαρεστούνται ή εκπλήσσονται, δεν θα πρέπει να το κάνουν επειδή διαφωνούν με την επιλογή του συγκεκριμένου παίκτη της πολιτικής μας ζωής, αλλά επειδή διαφωνούν με την στρατηγική του κυβερνητισμού. Ο κ. Πάκης ως πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, όσο κι αν δεν του φαίνεται, αποτελεί προϊόν της ιδεολογικής ζύμωσης της ελληνικής, πατριωτικής, ευρωκομουνιστικής, ρεφορμιστικής ή ό,τι άλλο, Αριστεράς.

Της  ζύμωσης, που αφού το ανέλυσε, κι αφού διδάχτηκε από την πείρα των άλλων, κι αφού κατέκτησε ως πολιτικό πρόγραμμα την κορυφή της κομματικής διαστρωμάτωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, υπέδειξε έναν άνθρωπο που αν μη τι άλλο «δεν κάνει ξαφνικές κινήσεις» όπως απέδειξε το ιστορικό επεισόδιο στο τηλεοπτικό στούντιο, όπου κατάφερε και ήταν ο μόνος ακίνητος. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποια ανησυχητική διαπίστωση περί από-ιδεολογικοποίησης των πολιτικών κομμάτων στην χώρα μας, διότι η επιλογή του δεν συνιστά ούτε ΣΥΡΙΖΑϊκή μικροπολιτική αναδίπλωση, ούτε σχέδιο επιρροής εξελίξεων σε άλλα κόμματα, ούτε κάτι άλλο από την σφαίρα της πολιτικής παραφιλολογίας.

Η από-ιδεολογικοποίηση των πολιτικών κομμάτων έχει επιτευχθεί προ πολλού, όταν στο όχι μακρινό παρελθόν, οι πολιτικοί επιστήμονες αδρανοποίησαν τις αρχές της πολιτικής δεοντολογίας επισημαίνοντας ότι αυτή δεν έχει θέση στην πολιτική πραγματικότητα. Έτσι, εκείνο που απομένει είναι να ζήσουμε με αυτή την πραγματικότητα : ο κ. Πάκης θα κοσμεί το προεδρικό μέγαρο θυμίζοντάς μας τις αρετές της ευρείας πλειοψηφίας, του αριστερού κυβερνητισμού και του ανανήψαντος ευρωκομουνιστικού οράματος, για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία όλων υμών των υπολοίπων.
thepressproject.gr

                          Σημειώσεις - επεξηγήσεις τής "Ν.Μ." (Γιά τούς νεώτερους αναγνώστες)
Compromesso Storico : O "Iστορικός Συμβιβασμός". Είναι η ονομασία τής πολιτικής  πού προωθούσε τήν συγκυβέρνηση :  μεταξύ τού Κομμουνιστικού Κόμματος τής Ιταλίας, αφ' ενός, καί τού κεντροδεξιού κόμματος τών Ιταλών Χριστιανοδημοκρατών (Democrazia Cristiana) τών Giulio Αndreotti, Aldo Moro κτλ. , αφ' ετέρου, μεταξύ 1972 καί 1984. Η πολιτική αυτή ήταν έμπνευση τού Γ.Γ. τού ΚΚΙ Ενρίκο Μπερλινγκουέρ -στυλοβάτη τού ευρωκομμουνιστικού ρεύματος- τήν οποία προσπαθούσε -ανεπιτυχώς- νά "περάσει", ο ίδιος, από τό 1972 πού έγινε Γ.Γραμματέας τού κόμματος καί μέχρι τό θάνατο του τό 1984.
PCI : Partito Comunista Italiano (Η ονομασία τού κομμουνιστικού κόμματος τής Ιταλίας).

Μ' ενα πουράκι στο χέρι...


undefined
Ο Πάκης δεν κρύβει την αδυναμία του στα πουράκια και τους κοινοβουλευτικούς...
Με ένα... πουράκι στο χέρι -παλιά συνήθεια, όπως εξήγησε αργότερα- εμφανίστηκε στην αίθουσα των δημοσιογράφων στη Βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος...
Μετά την αρχική έκπληξη, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες έσπευσαν να...
συγχαρούν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκλογή του, ενώ εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους, τόσο από τη μακρόχρονη κοινοβουλευτική θητεία του όσο και από τη θητεία του σε κυβερνητικές θέσεις, θα παραμείνουν ως έχουν, παρά την ανάδειξή του στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα.
Στα 20 λεπτά που παρέμεινε με τους δημοσιογράφους, ο Πρ. Παυλόπουλος τους εξήγησε ότι ήθελε να πάει και να τους δει το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την.. εκλογή. Και επειδή πληροφορήθηκε ότι πρέπει στο εξής να τηρεί αυστηρά το πρωτόκολλο, που ορίζει ότι δεν θα μπορεί να... κυκλοφορεί ελεύθερα στους χώρους του Κοινοβουλίου, αποφάσισε τελικά να επισκεφθεί χθες τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Σημειωτέον ότι η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου, οπότε λήγει και τυπικά η θητεία του Κ. Παπούλια...
(Στη φωτογραφία ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Γ. Τραγάκη)

πηγη ΕΘΝΟΣ

Τό σκίτσο τού Πέτρου Ζερβού


undefined
                                                                                                                         από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Επιστολή με μέτρα στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στους θεσμούς


Επιστολή με μέτρα στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στους θεσμούς
Τρισέλιδη επιστολή με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα στέλνει την Κυριακή το μεσημέρι σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι οι θεσμοί να στείλουν τις παρατηρήσεις τους έως το βράδυ της ίδιας μέρας προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη τελική επιστολή που θα τους κοινοποιήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που γνωστοποιούνται στους θεσμούς δεν είναι κοστολογημένα, αλλά ομοιάζουν με προτάσεις πολιτικής, ήτοι με τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, θα πατάξει την διαφθορά, θα αναμορφώσει το Δημόσιο και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο κάποιες από τις παρεμβασεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου το βράδυ του Σαββάτου.

Κατά την διάρκεια του συμβουλίου που διήρκεσε τέσσερις ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, έγινε διεξοδική ενημέρωση των υπουργών από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών,Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπουργοί επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε,καθώς για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά και κέρδισε σημαντικά οφέλη.

Το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα σταλεί στους εταίρους μας από την ελληνική κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα.

Κατά την αποχώρησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα γίνει δεκτή η λίστα που θα στείλει η κυβέρνηση. Όπως σημείωσε θα το αποφασίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» οι τρείι θεσμοί ενώ σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πολλά από αυτά που αναφέρονται σε αυτό θα περιληφθούν στη λίστα.

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και την ανεξαρτησία της ΓΓ Εσόδων.
από tanea.gr

«Βλακώδης» αδιαλλαξία


Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Δεν μοιάζει εύκολη η κατάταξη του Μπλούμπεργκ στα ενθουσιωδώς φιλελληνικά μέσα ενημέρωσης ή στις αφανείς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολη και η μέτρησή του στα αδήλωτα διεθνή υποκαταστήματα του εν Ελλάδι εκδιδομένου λαϊκιστικού Τύπου, από τον οποίο πάντως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα η «Μπιλντ»· αποθέωνε χθες τον κ. Σόιμπλε, επειδή «είπε επιτέλους όχι στους Ελληνες». Τους τεμπελχανάδες Ελληνες βέβαια, και τους άνεργους βεβαιότατα, μια και για το α λα «Μπιλντ» ύφος και ήθος, ακόμα και οι άνεργοι, αν είναι Ελληνες, είναι τεμπελχανάδες, αφού προέχει η φυλετική τους στάμπα. Οπως προέχει και για τους δικούς μας «Μπιλντάδες» η ράτσα, όταν σου λένε «ποιος Γκαίτε ρε; κι αυτός Γερμαναράς δεν ήταν;». Το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων λοιπόν, ιδιοκτησία του δισεκατομμυριούχου κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, επιμένει να κατακρίνει σκληρά τη «βλακώδη γερμανική αυστηρότητα». Πιθανόν ενδιαφέρεται για την προώθηση της υπέρ αναπτύξεως πολιτικής του κ. Ομπάμα παρά του κ. Τσίπρα, και για τη φθορά της γερμανικής ηγεμονίας παρά για την υπεράσπιση των Ελλήνων ανέργων. Τα ενδεχόμενα αυτά, ή οι υποψίες, δεν μειώνουν την αξία της παρέμβασής του. Πολύ περισσότερο που εναρμονίζεται με τις δημόσιες παρεμβάσεις ουκ ολίγων διεθνών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι επίσης ψέγουν μετά τεκμηρίων τη γερμανική αδιαλλαξία.

Εστω και με τα χίλια ζόρια, και με την ψυχούλα μας να βολοδέρνει καθημερινά ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία (ανάλογα με τα εκ Βερολίνου μηνύματα), με την ελληνική υπόθεση αναδείχθηκαν δύο τινά. Πρώτον, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ακριβώς Ενωση, αφού η ισοτιμία και η ισηγορία παραμένουν ζητούμενα στο εσωτερικό της, η δε Ευρωβουλή, παρότι εκλεγμένη, υστερεί σε ισχύ των διορισμένων τεχνοκρατών. Και δεύτερον, ότι η γερμανική ηγεμονία, που δεν εμπνέει αλλά απειλεί και φοβίζει, έχει τους αντιπάλους της, που δείχνουν σαν να περιμένουν μια καλή αφορμή για να πουν επιτέλους και δημόσια όσα ψιθυρίζουν στους διαδρόμους ή όσα υποστηρίζουν διά διαρροών και όχι με αυτοπρόσωπη παρρησία. Ας ελπίσουμε ότι για να θεμελιωθεί μια νέα πολιτική, ηθική και πνευματική αντίληψη δεν θα χρειαστεί η θυσιαστική σφαγή μιας χώρας - της χώρας μας, μολυσμένης τάχα.
kathimerini.gr

Spiegel: Εμπιστοσύνη από τις Βρυξέλλες - Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

Αποσοβήθηκαν Grexit και χρεοκοπία

gree«Εμπιστοσύνη από τις Βρυξέλλες», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο επισημαίνεται ότι κατ' αρχάς αποσοβήθηκαν το «Grexit» και η χρεοκοπία, αλλά η επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αφήνει ανοιχτά πολλά ερωτήματα και αναβάλλει αρκετές αποφάσεις. «Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς», τονίζει ο συντάκτης.

  «Αν αυτή η αντιπαράθεση για το χρέος μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας ήταν μια παρτίδα πόκερ, τότε στο τέλος καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να πει ότι κέρδισε το τζάκποτ», σχολιάζει ο αρθρογράφος και αναφερόμενος στις δηλώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανφγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη μετά το τέλος του Eurogroup, κάνει λόγο για «συγκρατημένες αντιδράσεις» οι οποίες μάλλον δεν αποτελούν έκπληξη. «Η προσωρινή συμφωνία για τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αποτρέπει μεν μια ενδεχόμενη ελληνική κρατική χρεοκοπία, αλλά αφήνει ταυτόχρονα πολλές λεπτομέρειες ανοιχτές και αναβάλλει αρκετές αποφάσεις. Λειτουργεί περισσότερο ως συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρά ως σύναψη ειρήνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην ανακαλέσει μεταρρυθμίσεις χωρίς να προηγηθεί συμφωνία και να μην λάβει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει επιτυχώς, μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πρόγραμμα βοήθειας - συμπεριλαμβανομένων των όρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. «Αυτή είναι μια τεράστια παραχώρηση εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα ακριβώς ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας - και έδωσε στους ψηφοφόρους της ελπίδες για ένα κούρεμα χρέους, για το οποίο πλέον δεν γίνεται συζήτηση», επισημαίνει ο συντάκτης.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται η διαδικασία των χθεσινών διαπραγματεύσεων και το πώς το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία και σημειώνεται ότι αφού, κατόπιν διαβουλεύσεων, είχε προκύψει ένα κείμενο απόφασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμλπουμ το έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του είπε «Ή αυτό ή τελειώσαμε». Σύμφωνα δε με το Spiegel, η ελληνική πλευρά είχε γενικά υπερεκτιμήσει την προθυμία της ευρωομάδας για παραχωρήσεις. Το περιοδικό επικαλείται μάλιστα δήλωση Γερμανού διπλωμάτη ότι, «το Eurogroup στάθηκε και πάλι ενωμένο απέναντι στην Αθήνα, η σκληρή γραμμή μας απέδωσε» και προσθέτει ότι η Γαλλία επεδίωκε μεγαλύτερη κατανόηση για την Αθήνα, αλλά όχι τόσο αποφασιστικά όσο αναμενόταν. Σημαντικός ωστόσο ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι προειδοποιούσε επίμονα για τον κίνδυνο κρίσης στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, η ΕΚΤ επέμενε για επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο οποίος θα μπορούσε να σημαίνει, όπως γράφει, όριο στις ημερήσιες αναλήψεις και στα εμβάσματα προς το εξωτερικό. «Είναι λοιπόν όλα εντάξει στην διαμάχη για το χρέος; Όχι, κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία - οι οποίες υπομένουν οι ίδιες σκληρές μεταρρυθμίσεις - θα πρέπει ασφαλώς να είναι δυσαρεστημένες με την κατά την άποψή τους επιεική μεταχείριση της Αθήνας.
matrix24.gr

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ...

Φελνίκος
Προ ημερών, όταν συναντήθηκαν ο Κάρολος Παπούλιας με τον Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν τα του Γιούρογκρουπ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον πρωθυπουργό ότι η Ευρώπη ζει ιστορικές στιγμές και έκανε αναφορά στην επανάσταση 1848 που συνετέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία των εθνικών κρατών. Υπονοώντας προφανώς ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το "ελληνικό ζήτημα" είναι ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε διάλυση της ενωμένης Ευρώπης και να ξαναγυρίσουμε στον αστερισμό των εθνικών κρατών.
Αναμφίβολα, όπως έδειξε και το αποτέλεσμα του χθεσινού Γιούρογκρουπ, η συσχέτιση ήταν άστοχη. Η Ελλάδα όχι μόνον δεν υπήρξε ο πυροκροτητής που θα ανατίναζε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε οδηγήθηκε η ίδια σε έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα η ευρωζώνη και κατ' επέκτασιν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον ενδυναμώθηκαν ως συλλογισμοί θεσμοί έκφρασης και λειτουργίας των κρατών-μελών της, ενώ στην Ελλάδα δόθηκε μιά ακόμη ευκαιρία για να ενσωματωθεί στα κοινοτικά δεδομένα.
Η απόφαση του Γιούρογκρουπ ήταν σολομώντεια. Κανείς δεν επιτρέπεται να θριαμβολογεί αλλά και κανείς δεν μπορεί να οδύρεται. Και η Ελλάδα και η Γερμανία -αφού στις δύο αυτές χώρες επικεντρώθηκε η αντίθεση για τους δύο διαφορετικούς δρόμους στους οποίους πρέπει εφεξής να βαδίσει οικονομοπολιτικά η Ευρώπη- κέρδισαν και έχασαν. Οι ηγεσίες και των δύο αναγκάστηκαν να νερώσουν το κρασί τους και να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να μην διαταραχθεί η συνοχή της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση σαφέστατα έκανε περισσότερες υποχωρήσεις από τη Γερμανική. Τηρουμένων όμως των μεγεθών και της ισχύος των δύο κρατών αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως ήταν η Ελλάδα αυτή που είχε το πρόβλημα μπορούμε να πούμε πως η μονομαχία έληξε με ισοπαλία, κάτι που μάλλον, σ' αυτή τουλάχιστον τη φάση, θα πρέπει να δεχθούμε ωφελεί την Ελλάδα.
Βέβαια, το κλειδί των εξελίξεων συνεχίζει να το κρατά η Γερμανία κι αυτό επειδή η Ελλάδα θα πρέπει σε τρεις ημέρες να καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για να συνεχίσει να απολαμβάνει την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ομπρέλας και σε τέσσερεις μήνες θα πρέπει να αποδείξει ότι ο δρόμος που αυτή προκρίνει, για την αντιμετώπιση της κρίσης που την μαστίζει, είναι περισσότερον τελεσφόρος από αυτόν που την έχουν βάλει εδώ και πέντε χρόνια οι εταίροι-δανειστές της.
Η απόφαση, όπως είναι διατυπωμένη, παρέχει την ευχέρεια στην κάθε πλευρά, να τονίζει, κατά το δοκούν, τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα που έχει για το ένα ή το άλλο μέρος, η απόφαση. Οι Έλληνες μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν έχασαν από τους "ιμπεριαλιστές" του Βορρά και οι Γερμανοί ότι δεν κέρδισαν οι "ξυπόλητοι" του Νότου. Οι μεν θα υποστηρίζουν ότι για τέσσερεις μήνες δεν θα υπάρχει λιτότητα και το ύψος των πλεονασμάτων χαμήλωσε τόσο ώστε να μην πνιγεί η χώρα και οι δε ότι η παράταση του υφιστάμενου Προγράμματος συνεχίζεται και οι Έλληνες στο μεσοδιάστημα, και μέχρι να υπάρξει μια νέα και ολοκληρωμένη συμφωνία, δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες.
                                                                              
Κατά κάποιο τρόπο η απόφαση εξισούται με αναβολή "εκτέλεσης" εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει, κάτι που όμως είναι δύσκολο, να παρουσιάσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο ανορθωτικό πρόγραμμα. Τον χρόνο που και οι δύο πλευρές ζητούσαν κατάφεραν να τον πάρουν. Οι μεν Γερμανοί για να ετοιμαστούν καλύτερα σε περίπτωση που οι Έλληνες αποτύχουν, οπότε η έξοδος από το ευρώ ίσως καταστεί αναπόφευκτη, οι δε Έλληνες επειδή ευελπιστούν ότι στο τετράμηνο που ακολουθεί μπορεί να αλλάξουν πράγματα στην Ευρώπη, οπότε να επωφεληθούν και οι ίδιοι.
Στη συμφωνία υπάρχουν σημεία τα οποία μπορούν να επικαλεστούν στο εσωτερικό των χωρών τους προκειμένου η μεν Μέρκελ να πείσει την κοινή της γνώμη ότι θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία, η τελευταία, στους Έλληνες, ο δε Τσίπρας για να υποστηρίξει ότι αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν διαπραγματευθεί όπως αυτός δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Σε κάθε πάντως περίπτωση η επιτυχία του Τσίπρα τελεί υπό την αίρεση ότι θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πείθει ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική συνταγή προκειμένου να αναρρώσει η χώρα.
Κατόπιν τούτων δικαιούμαι να δανειστώ τα λόγια του Μπωντλαίρ και να πω στον αγαπητό Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια ότι το 1848 αφενός υπήρξε διασκεδαστικό μόνο και μόνο γιατί ο καθένας έφτιαχνε ουτοπίες σαν να ήσαν πύργοι στην Ισπανία και αφετέρου υπήρξε γοητευτικό μόνο και μόνο χάρη στην υπερβολή του Γελοίου...
από matrix24.gr

H διάψευση Βαρουφάκη για το «επεισόδιο» με Ντάισελμπλουμ

Μέσω twitter 
Στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Liberation σύμφωνα με το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας κόντεψαν να παίξουν... ξύλο απάντησε ο Έλληνας υπουργός. varouf ntais
Μέσω του Twitter του, το οποίο συνηθίζει να χρησιμοποιεί ώστε να δίνει απαντήσεις σε διάφορα δημοσιεύματα, ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας στο tweet του Business Insider το οποίο αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ της Liberation έγραψε: «Σας έχω άσχημα νέα. Το ρεπορτάζ σας είναι ψεύτικο. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια στιγμή ανάμεσα στον Γερούν και εμένα. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω».


Λίγο μετά, το αμερικανικό μέσο ανασκεύασε το δημοσίευμα, περιλαμβάνοντας σε αυτό και τη διάψευση του υπουργού.
matrix24.gr

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στο αγγλικό και στο ελληνικό κείμενο...


doxiadisΥπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο αγγλικό και στο ελληνικό κείμενο, στο σημείο για τις μονομερείς αλλαγές πολιτικών: "fiscal targets, economic recovery or financial stability" vs "τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα".
Στο ελληνικό φαίνεται ότι η συμφωνία περιορίζεται μόνο στα δημοσιονομικά, ενώ στο αγγλικό περιλαμβάνει και ζητήματα που έχουν σχέση, π.χ., με την ανταγωνιστικότητα (βλέπε εργασιακές σχέσεις).
Αυτό υποστηρίζει ο Αρίστος Δοξιάδης και αναρωτιέται: Είναι σκόπιμη η διαστρέβλωση; Ποια εκδοχή υπερισχύει νομικά; Παραθέτει μάλιστα και τα δύο κείμενα.
The Greek authorities commit to refrain from any rollback of measures and unilateral changes to the policies and structural reforms that would negatively impact fiscal targets, economic recovery or financial stability, as assessed by the institutions.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως αποτιμάται από τους θεσμούς.
Υποθέτω ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη δέουσα απάντηση...
από matrix24.gr 

Σημείωση "Ν.Μ." : Δέν χρειάζεται νά απαντήσει η κυβέρνηση. 
Ο προβληματισμός τού κ. Αρίστου Δοξιάδη διαλύεται από τό  ίδιο τό κείμενο πού ακολουθεί : "as assessed by the Institutions". 
Μέ πολύ σωστή μετάφραση καί στό ελληνικό κείμενο : "όπως αποτιμάται από τούς θεσμούς". 
Σέ ελεύθερη μετάφραση "ότι πεί η Τρόικα"…

Σκληρή απάντηση Μαξίμου :

«Υπόλογος για τη μνημονιακή καταστροφή ο Σαμαράς»
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, για τις αποφάσεις του Eurogroup, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα μέσα από μια σκληρή, δύσκολη, επίμονη και, ίσως, για πρώτη φορά αληθινή διαπραγμάτευση». maximou 
Ο κ. Σαμαράς, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, «είναι υπόλογος για τη μνημονιακή καταστροφή και για την προσπάθεια παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Επένδυσε το πολιτικό του μέλλον στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Και απέτυχε».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση «οι δυνάμεις του μνημονίου δεν μπορούν να κατανοήσουν πως μία κυβέρνηση υλοποιεί τα όσα έλεγε προεκλογικά, πως απέναντι στο φόβο και τη δουλικότητα αντιπαραβάλει την ελπίδα και την ενότητα, πως μπορεί να κυβερνήσει, χωρίς να σκύβει το κεφάλι».
«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όσο η κοινωνία είναι δίπλα μας», τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και σημειώνουν ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ποιος τους λέει την αλήθεια, ποιος εργάζεται για την κοινωνική σωτηρία, ποιοι του έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις την ίδια ώρα που «κυβερνούσαν» μέσα από μέιλ και τηλεφωνικές εντολές».
από  matrix24.gr

Πρώτο τεστ η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;"...


DEFAULTΟι άγνωστοι διάλογοι Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ...
Ντόναλντ Τουσκ: Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;
Αλέξης Τσίπρας: Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, είναι άδικο το δικό τους παιχνίδι. Μας...
αδικούν
Ο παραπάνω διάλογος είναι ένας μόνο από τις τέσσερις καθοριστικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το κρίσιμο 24ωρο που έκριναν εν πολλοίς τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Έθνους της Κυριακής".
Οι διαβουλεύσεις του Μαξίμου είχαν ξεκινήσει από την Πέμπτη το βράδυ με στόχο να αντιμετωπιστεί η... τορπίλη Σόιμπλε που ήταν ο πρώτος που απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Σε Βρυξέλλες και Αθήνα γίνονταν παράλληλα δύο μάχες: Η μία του Γιάνη Βαρουφάκη και η άλλη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε να μιλήσει σχεδόν με όλους τους μεγάλους παίκτες τηλεφωνικά δείχνοντας ότι ναι μεν επιδιώκει συμφωνία αλλά και ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές κόκκινες γραμμές.

Ο διάλογος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το Eurogroup και ενώ διαφαινόταν συμφωνία μετά τις διαδοχικές συναντήσεις Ντάισλεμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί με Σόιμπλε και Βαρουφάκη προκειμένου να υπάρξει «συνθηκολόγηση» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, καθυστερούσε η υπογραφή στο κείμενο και το Μαξίμου αναρωτιόταν αν η γερμανική πλευρά προτιμούσε να συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στην εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος. Τότε, σύμφωνα με το "Έθνος", ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
«Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;» φέρεται να του είπε ο Τουσκ. Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, είναι άδικο (unfair) το δικό τους παιχνίδι, μας αδικούν». Στη συνέχεια του γνωστοποίησε την απόφασή του: «Εάν δε υπάρξει σήμερα το βράδυ συμφωνία στο Eurogroup, θα ζητήσω έκτακτη Σύνοδο Κορυφής γι' αυτή την Κυριακή».

Η Μέρκελ εμπνευστής της λίστας μεταρρυθμίσεων
Το προηγούμενο βράδυ και αμέσως μετά το nein του Σόιμπλε στο αίτημα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είχε μια άλλη σημαντική...

Προσοχή: Δεν είναι ανέκδοτο!...


prosoxi-den-einai-anekdoto-kai-i-olga-gia-tin-igesia
 Και η Ολγα για την ηγεσία...
Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός δηλώνει ότι είναι στις φιλοδοξίες της να διεκδικήσει την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. 

Η...
Ολγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Real News", απαντά στο ερώτημα εάν ενδιαφέρεται για την αρχηγία του κόμματος: «Ενδιαφέρομαι να εργαστώ για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροδεξιάς. Αυτή η φιλοδοξία μου υπηρετείται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο μέσω μιας υποψηφιότητας για την αρχηγία». 

«Με ενοχλεί ο μισαλλόδοξος λόγος»

Η Ολγα Κεφαλογιάννη δηλώνει προβληματισμένη από το γεγονός ότι «δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε και να επικοινωνήσουμε το έργο μας». Για το μοντέλο αντιπολίτευσης που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ, η βουλευτής παρατηρεί: «Η Κεντροδεξιά οφείλει να παράγει ήθος. Με ενοχλεί πολύ ο μισαλλόδοξος λόγος. Αυτός που διχάζει και δημιουργεί φανατισμό στην κοινωνία». 

Η Ολγα Κεφαλογιάννη δηλώνει ενοχλημένη για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ανεύθυνης κυβέρνησης που εξέλεξε ο ελληνικός λαός: «Με ενόχλησαν αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι ξεπερνούν τα όρια. Μπορείς να ασκείς κριτική σε μια κυβέρνηση, δεν μπορείς όμως να επιπλήττεις έναν ολόκληρο λαό για τις επιλογές του». Η βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «αυτές τις μέρες δεν διακυβεύεται το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το μέλλον της Ελλάδας.»

πηγη thetoc.gr

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου

Την Κυριακή θα σταλεί στις Βρυξέλλες - Βαρουφάκης: «εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι από τους θεσμούς»

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου
                    Ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβούλιου το Σάββατο



  Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup οι δυνατότητες που διανοίγονται για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης αλλά και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση την Δευτέρα στους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ οι υπουργοί έκαναν πολλές ερωτήσεις για το κλίμα των διασκέψεων στις Βρυξέλλες και τα λεπτά σημεία της κατ' αρχήν συμφωνίας. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις «τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη».

Σε ενημέρωση που έκανε μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogrοup. Υπογράμμισε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αναζητείται κοινός τόπος με τους εταίρους. Διευκρίνισε πάντως ότι«δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την λήξη του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών  ο οποίος ανέφερε ότι «η σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή και θα σταλεί»ενώ  πρόσθεσε: «εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι από τους θεσμούς». Σημείωσε δε ότι «αν οι εκπρόσωποι των θεσμών πουν όχι στις μεταρρυθμίσεις την Δευτέρα, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη».

Νωρίτερα σε συζήτηση του με τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάλι κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».

Παρά την αισιοδοξία τα πράγματα βέβαια μόνο εύκολα δεν είναι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σε καμία περίπτωση λέει δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού  κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την συμφωνία της Παρασκευής.

Αντίθετα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμιση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Δευτέρα βράδυ. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

από tovima.gr