Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

La Repubblica: «Και πάλι αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα»


Στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές, αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Η εφημερίδα της Ρώμης γράφει ότι «πρόκειται για...
πασίγνωστο, πλέον, σενάριο» και ότι «βρισκόμαστε και πάλι στη φάση της αντίστροφης μέτρησης». Η «La Repubblica» προσθέτει ότι «μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει τη νέα δόση βοηθειών για να πληρώσει τα χρέη της Αθήνας, χωρίς την οποία η χώρα μπορεί να οδεύσει προς χρεοκοπία πριν από το Καλοκαίρι».

«Οι Βρυξέλλες- αλλά θα ήταν ορθότερο να πούμε το Βερολίνo- συνδέουν τις βοήθειες αυτές με βαριά μέτρα περικοπών που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εφαρμόσει, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί», εξηγεί ο δημοσιογράφος Μαουρίτσιο Ρίτσι.

Παράλληλα, σημειώνει πως μπορεί, το όλο αυτό σκηνικό, να...

Έφυγε από τη ζωή...

ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας Συράκος Δανάλης...
 
Πολυβραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Συράκος Δανάλης είχε πάνω από 150 ταινίες και 800 ντοκυμαντέρ στο...
ενεργητικό του, και αναγνωρίζεται ως ο άνθρωπος που «έχει κάνει τη μισή Ελλάδα σκηνοθέτες».

Ο Συράκος Δανάλης, ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου και αργότερα εικαστικός, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα, μεγαλωμένος στην Κυψέλη, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, έζησε την Κατοχή, ενώ οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Σπούδασε σχέδιο υφάσματος στην Πέργαμο της Ιταλίας, χωρίς να ασχοληθεί ποτέ με αυτό, ενώ με την επιστροφή του στην Ελλάδα βρέθηκε στον χώρο του κινηματογράφου.

Ο Συράκος Δανάλης καθιερώθηκε μέσα από την ποιητική φωτογράφηση των ταινιών...

Bloomberg: Το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα...

Ανάγκη για διαγραφή χρέους...
«Η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, η αποτυχία του ΔΝΤ να λάβει σοβαρά υπόψη κρίσιμα μαθήματα, προκάλεσε πόνο στον ελληνικό λαό. Όταν οι διευθυντές του Ταμείου συνέλθουν τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσουν» γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg Ασόκα Μόντι.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «εξαρχής το ΔΝΤ δεν έπρεπε να εμπλακεί στην Ελλάδα» και ότι η διάσωση της Ελλάδας από το 2010 θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. «Όπως το έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα απευθύνονταν στο ΔΝΤ»». Εντούτοις, αποδίδει την εμπλοκή του ΔΝΤ στην απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να επιδείξει ότι η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία.

Κατά την άποψη του Μόντι, επισκέπτη καθηγητή στον Πρίνστον και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ακολούθησε η λανθασμένη απόφαση...

"...ο δημόσιος διάλογος βαλτώνει..."

Θέατρο διαλόγου...

Εφόσον ο δημόσιος λόγος, στην προφορική του ιδίως εκδοχή, έτσι όπως ακούγεται στη Βουλή και στους τηλεοπτικούς και...
ραδιοφωνικούς σταθμούς, ποντάρει πρωτίστως στις ατάκες και στα λεκτικά παιγνίδια, δεν πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος βαλτώνει. Θόρυβο παράγει, κανείς δεν το αμφισβητεί. Και κάποιους μπορεί να τους φανατίζει. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος του – ή τουλάχιστον δεν θα ’πρεπε να είναι, αν η ενηλικίωση της δημοκρατίας μάς αφορά και μας πονάει όλους.

Το πρόβλημα δεν είναι το πάθος, η σφοδρότητα, η οξύτητα. Δεν γίνεται δίχως αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά δεν προκαλούνται επειδή ο καθένας από τους εκάστοτε συνομιλητές ακούει προσεχτικά τι λένε οι υπόλοιποι και εξεγείρεται εξαιτίας των αυθεντικών λεγομένων τους, αλλά επειδή, χωρίς να τους ακούσει, χωρίς να νοιάζεται να τους ακούσει, είναι εκ προοιμίου εξεγερμένος. Δεν δίνει την προσοχή του σε ακέραιες φράσεις. Δεν κρατάει σημειώσεις, ώστε κατόπιν να απαντήσει συγκεκριμένα επί του συγκεκριμένου. Του αρκεί μια λεξούλα, ένα ξεφτίδι, για να...

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


Οι δέκα πιο σμαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. To blame game πάσης προέλευσης εξαντλεί τα όριά του, οι επιλογές περιορίζονται μαζί με τα χρονικά περιθώρια για - μη εκβιαστικές τουλάχιστον - αποφάσεις, και η ώρα των νέων μεγάλων διλημμάτων φθάνει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να παρθούν πρωτοβουλίες, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση εντός Φεβρουαρίου συμφώνησαν, πάντως,  ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.Στο μεταξύ, στο γνωστό μήκος κύματος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε σήμερα με νέες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα.
2. Τις ανησυχίες τους για τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κουρφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι αναγκαίο οι Βρυξέλλες να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον.
3. Συναγερμός σήμανε στο Λούβρο, στο Παρίσι, όταν ένας άντρας οπλισμένος με δυο μαχαίρια που κουβαλούσε και δυο σάκους επιτέθηκε σε δυο στρατιωτικούς που περιπολούσαν στο σημείο. Δείτε φωτογραφίες από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη και διαβάστε ποιος ήταν.
4. Δικαστήριο του Ντιτρόιτ εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει προσωρινά στις αμερικανικές αρχές να εφαρμόσουν τους περιορισμούς στην μετανάστευση, όπως αυτοί ορίζονται από το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.
5. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος, οι Ιταλοί αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι της ομάδας των 19 χωρών της Ευρωζώνης, με μεγάλους κερδισμένους φυσικά τους Γερμανούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η οικονομική επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη ακόμη και από αυτή της Ελλάδας, που έχει πληγεί βαθιά από την κρίση του ευρώ, κι έρχεται στη δεύτερη θέση από το τέλος.
6. Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα. Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που χθες δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την Τουρκία που - κατά τον ίδιο - τηρεί στάση σωφροσύνης, γιατί μπορεί να υπάρξει ατύχημα, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ' εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου.
7. «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο», είπε στο δικαστήριο, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνσδας Κορκονέας, που τον Δεκέμβρη του 2008 δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια.
8. Ποιος ωφελείται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει; Με την ερώτηση αυτή ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Reuters και στη συνέχεια δίνει την απάντηση: «Ούτε οι πιστωτές της, ούτε η κυβέρνησή της».
9. Ο Πάνος Δημητρίου, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, ήταν ένα από τα σημαντικά πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε ο Στέλιος Κούλογλου στην έρευνα του για το έπος, την προδοσία και την τραγωδία της Ελληνικής Αριστεράς και του Εμφυλίου. Διαβάστε τη μαρτυρία του για τη συναντηση του με τον Νίκο Ζαχαριάδη.
10. Το ΝΥΝ του Στάθη Καλυβιώτη και της Κρίστης Στασινοπούλου βρέθηκε στην κορυφή των world charts. Οι δύο μουσικοί μίλησαν στο TVXS για την επιτυχία τους.
* Σκίτσο του Γιώργου Μιτίδη