Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Επετειακό...

Πέρυσι, τέτοιες μέρες διανύαμε τήν προεκλογική περίοδο γιά τήν ανάδειξη νέου δημάρχου καί νέου δημ. συμβουλίου. 
Οι εκλογές αυτές χαρακτηρίσθηκαν από τήν -δικαστικώ τω τρόπω καί εκ τού νόμου- "υποχρεωτική απόσυρση"  μερίδας τού, έως τότε, Δημαρχιακού κατεστημένου τής Μυκόνου (γιά τούς πασίγνωστους λόγους) καί τήν αντικατάστασή της -τελικά διά τής κάλπης- από άλλους, νεότερους, υποψηφίους, νεοσύστατου συνδυασμού.
Ταυτόχρονα "αποσύρθηκαν" από τό πολιτικό προσκήνιο τού Δήμου Μυκονίων, γιά διαφορετικούς λόγους ο καθένας καί μέ ξέχωρες πολιτικές ανακοινώσεις, δύο ικανώτατοι σύμβουλοι -από τά καλλίτερα παιδιά τού νησιού- όπως καί άλλοτε μέ άλλη αφορμή έχω ξαναγράψει : O Nίκος Δ. Σαλάχας καί η Μαριγούλα Μ. Αποστόλου
Έκτοτε αρκετός καιρός πέρασε καί πάρα πολύ λίγα έχουν "γίνει", από κείνα πού έπρεπε ήδη νά έχουν πραγματοποιηθεί στό νησί
Απελπιστικά ελάχιστα. Έως ανεπαρκή...
                                                                     ******
 Επειδή αυτό τό σημείωμα δέν "φιλοδοξεί" νά εμβαθύνει ή νά αναλύσει τήν τότε, ή καί τήν τωρινή, τοπική πολιτική συγκυρία (είναι άλλη η ώρα πού θά γίνουν αυτά) αλλά έχει, απλώς, επετειακή σημασία, πρέπει νά σταματήσω κάπου εδώ. 
Αρκούμενος νά υποσημειώσω, τό πασιφανές : ότι στό Δήμο υπάρχει κενό. 
Κενό πού είναι ποιοτικό...
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Σημείωση : Τό παρόν γράφτηκε εν αγνοία τών ονομαζομένων. Λόγω χαρακτήρα -αμφότεροι - φοβάμαι ότι θά μέ απέτρεπαν, από τή συγγραφή τού παρόντος, γιά νά μή νομισθεί ότι επιδιώκουν "κάτι τι".
Εν πάσει περιπτώσει, επειδή σάν πολίτες αυτού τού νησιού δέν πρέπει νά μάς νανουρίζει "η λησμονιά γιά τά σωστά", αντίθετα -έτσι νιώθει, τουλάχιστον, ο υπογράφων- θεωρώ ότι οφείλουμε σάν δείγμα αναγνώρισης νά μνημονεύουμε ως παραδείγματα πρός μίμηση -γιά τό δικό μας τό καλό- τίς διακεκριμένες περιπτώσεις...
Γι αυτό, λοιπόν, προχώρησα στό παρόν εγχείρημα-έναυσμα μνήμης.
Δ.Ν.Α.

Διαβάστε τήν Πολιτική Ανακοίνωση τής Μαριγούλας Αποστόλου πού δημοσίευσα στίς 4 τού Μάη 2014 -πέρσι τέτοιες μέρες- πατώντας : ΕΔΩ

"Die Welt": Για τη διάσωση της Ελλάδας θα αποφασίσει η Μέρκελ...



...και η ΕΚΤ...
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt εκτιμά σε δημοσίευμά της ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και επισημαίνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα...
παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα.
Η εφημερίδα εξηγεί ότι, καθώς προχωρούν με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η ΕΚΤ θα προσφέρει στην Ελλάδα τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Η Welt διευκρινίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, αν δεν κάνει κάποια ανόητη κίνηση που να την απομακρύνει και άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας από την Ευρώπη.
Ίσως να χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που ελπίζει η Αθήνα και λιγότερες από όσες απαιτεί το Βερολίνο, όμως η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα χρήματα είναι σχεδόν εξασφαλισμένα. Το έχει αποφασίσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ίσως παρά την αντίθετη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Welt εξηγεί η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται τον Μάιο διότι απαιτούνται μερικές ημέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί. Οπότε, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια τον Ιούνιο ίσως και τον Ιούλιο.
Μέχρι τότε η χώρα χρειάζεται ενδιάμεση χρηματοδότηση, την οποία και θα λάβει καθώς κανένας δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα την ώρα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Άρα, σύμφωνα με τη Welt, αυτή που θα προσφέρει τη ρευστότητα αυτή είναι η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.
Πάντως η γερμανική εφημερίδα καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει διασωθεί ακόμη και ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν.
Παρόλα αυτά, η Welt επισημαίνει ότι υπάρχει η τάση στην Ευρώπη να μην εκδιωχθεί η Αθήνα από το κοινό νόμισμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ευρώ δεν είναι αξιόπιστο και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα.
Το άρθρο καταλήγει ότι για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ και όχι οι υπουργοί Οικονομικών.

"Συνήθως, ξέρετε, αυτοκτονούν ή έχουν κάποιον βίαιο θάνατο από αλλού..."...



O Πανούσης για τον πατέρα-δολοφόνο της ατυχης Αννυ (HXHTIKO)...
«Δεν μπορεί κανείς ούτε να το αναλύσει εγκληματολογικά, ούτε ποινικά, ούτε κοινωνικά. Μιλάμε για μια ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά, πολλώ μάλλον που ήταν και παιδί του –δεν ήταν ένα ξένο παιδί που απήχθη ή κάτι άλλο. Άρα...
περνάμε σε μία σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν έχει αντικείμενο εξέτασης. Δεν έχει τίποτα να πεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή στον Real FM 97,8, ερωτηθείς για το έγκλημα με τη μικρή Άννυ που έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Αναφερόμενος στον παιδοκτόνο πατέρα ο κ. Πανούσης εξήγησε ότι: «Ο ίδιος αν μπορέσει να πει κάτι… Και ο ίδιος νομίζω σε αυτές τις περιπτώσεις… Συνήθως, ξέρετε, αυτοκτονούν ή έχουν κάποιον βίαιο θάνατο από αλλού. Δεν αντέχεται αυτό ούτε από τον ίδιο που το έκανε, ούτε από τη σύζυγο. Δεν αντέχεται αυτό».
Ακούστε το ηχητικό, ΕΔΩ...


είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης.

Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για την διαπραγμάτευση

Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, είχε το βράδυ της Δευτέρας (χθές) ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία και με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «στο τηλεφώνημα συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μελλοντική (τους) πορεία».
από kathimerini.gr

Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Αθήνα και Ευρωζώνη



«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που θέτει θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ή «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο από την αρχή των συζητήσεων προέβλεπε μεγάλο δημοσιονομικό εκτροχιασμό για φέτος, ενώ χθες οι Financial Times ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπός του, Π. Τόμσεν, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τελευταίο Eurogroup της Ρίγας ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Στελέχη με γνώση της κατάστασης, που μίλησαν στην «Κ», επιβεβαιώνουν αυτή την πρόβλεψη του ΔΝΤ και μάλιστα εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την κίνηση ενδεχομένως να υπάρχει στρατηγική του Ταμείου για να οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωμών και στη συνέχεια σε «κούρεμα» του χρέους της.
Ολόκληρο τό άρθρο τής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ : εδώ

Το κουρδιστό ανθρωπάκι…


Η ειρωνεία του Χατζηνικολάου…

Μίλαγε μ’ έναν ρυθμό και ένα τέμπο, σαν να ήταν κουρδισμένος. Είπε απίστευτα πράγματα.
Πως…
τα κανάλια του δίνουν λίγο χρόνο. Πως είναι αδικημένος, σε σχέση με τη δύναμη του κόμματος του στην Βουλή.
Ο Χατζηνικολάου δεν κρατήθηκε και του πέταξε την ειρωνεία «έτσι που τα λέτε θα βγουν κάποιοι και θα πουν, πως σας κυνηγάνε τα κανάλια».
Αλλά δεν ήταν η μόνη ειρωνεία. Όταν ο Θεοδωράκης του είπε, πως δεν μπαίνει σ’ αυτήν την κυβέρνηση, γιατί δεν ξέρει τον προορισμό της, επειδή είναι σαν λεωφορείο που δεν έχει συγκεκριμένη διαδρομή, ο παρουσιαστής της εκπομπής του είπε «τι θα θέλατε να γράφει το λεωφορείο, προς μνημόνιο;».
Ο Θεοδωράκης το κατάπιε. Και συνέχισε με τις γνωστές κοινοτυπίες του για το ρουσφέτι, την κυβέρνηση προσωπικοτήτων, την άρνησή του να γίνει υπουργός, γιατί θέλει να αποδείξει ότι κάποιος μπορεί να είναι στην πολιτική χωρίς να έχει αυτόν τον στόχο. Και άλλα απίθανα και απίστευτα, όπως ότι η Ελλάδα είναι - παρακαλώ κρατηθείτε! – «μια γεωπολιτική μπουτίκ»! 
Πω, ρε ψώνια που 'χουμε μπροστά μας...

Λησμονημένες λέξεις : Φιλότιμο, Μπέσα...

Λησμονημένες λέξειςundefined

Μόνο τα ελληνικά λεξικά περιέχουν το λήμμα «φιλότιμο», διατείνονται ορισμένοι απατημένοι εραστές της παρ' ημίν κουλτούρας, υπονοώντας πως οι ξένοι λαοί δεν μετέρχονται συναφή σημαινόμενα. Δεν είμαι πρόχειρος να επιβεβαιώσω του λόγου το αληθές, φρονώ μολαταύτα ότι φαντάζει σχεδόν αδύνατον να θεωρούνται αφιλότιμοι απαξάπαντες οι ομιλητές των υπόλοιπων 6.899 καταγεγραμμένων γλωσσών στον πλανήτη. Η λέξη μπέσα, τουναντίον, προέρχεται από την αλβανική κι ο Δημητράκος την ερμηνεύει ως αμοιβαίο λόγο τιμής προς επικύρωση φιλίας ή συνεργασίας, πίστη, εμπιστοσύνη.
Παρόμοιους προφορικούς κώδικες χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του '21, Αρβανίτες στην πλειονότητά τους. Με το «μπέσα για μπέσα» θεμελίωσαν ισχυρούς και απαραβίαστους μεταξύ τους δεσμούς, αποφεύγοντας τις παγίδες που τους έστηναν παντοιομερώς και παντοιοτρόπως οι ξιπασμένοι καλαμαράδες με τη διπλοπροσωπία και τις κίβδηλες γραφές. Μπεσαλήδες επίσης ήταν οι μάγκες του παλιού, καλού καιρού κι όσοι εκ των επιγόνων τους τη σκαπούλαραν στις ράγες των τρένων. Μαγκιά άλλωστε σημαίνει καθαρές εξηγήσεις και όχι νταηλίκια και ψευτοπαλικαριές. Οι πολιτικοί, αντιθέτως, δεν φημίζονται για την μπέσα τους. Οι περισσότεροι δεν διαθέτουν καν τσίπα.
Επρεπε να το γνωρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης προτού εμπλακεί στα κοινά. Καθότι πολιτευτής, όπως και οικονομολόγος, είναι το πρόσωπο που εξηγεί με απόλυτη σαφήνεια σήμερα το γιατί απέτυχαν παταγωδώς οι χθεσινοί σχεδιασμοί του για το καλό του τόπου και των πολιτών του. Ξεκίνησε τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών με εκείνο το βροντερό «ουάου» προς τον Ντάισελμπλουμ, συνέχισε με την εντιμότατη -κατά τη γνώμη του- συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ασχέτως εάν εκλεκτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισαν επέκταση του μνημονίου, και κατέληξε να τρώει μονάχος στη Ρίγα, αποσυνάγωγος, λες και κατούρησε στο πηγάδι.
Σύσσωμο το σώμα των ομολόγων του της ευρωζώνης τον είχε τραμπουκίσει προηγουμένως με μια αήθη επίθεση που, μέσω φίλιων ΜΜΕ, έκανε τον γύρο του κόσμου. Τζογαδόρο τον ανέβαζαν, εκτός τόπου, χρόνου και παιδιάς τον κατέβαζαν. Ασε που αξίωσαν απ' τον Τσίπρα την καθαίρεσή του. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πλαισιώσει τη διαπραγματευτική ομάδα και μ' άλλα πρόσωπα, τουτέστιν τον καπέλωσε με ρεπούμπλικα, κοινώς καβουράκι με χλίψη, που, φορώντας το κάτω απ' το κράνος, γίνεται μαύρα χάλια απ' το τσαλάκωμα. Αφιλότιμο πολίτευμα η δημοκρατία, κατασπαράζει αρχαιόθεν τα καλυτερότερα τέκνα της.
Αφωνος, άναυδος και αποσβολωμένος ο Γιανάκης, έμοιαζε αυτόχρημα με εξωγήινο. «Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία. Οτι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το “άλφα” και όχι το “βήτα”, σημαίνει το “άλφα” και όχι το “βήτα”. Από την άλλη μεριά, όμως, δυστυχώς, δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στην μπέσα» δήλωσε ως τεθλιμμένος και πτωχός συγγενής. Μα περίμενε ο αφελής να κυνηγούν οι Ευρωπαίοι αλβανικές χίμαιρες; Τόσα χρόνια στα νησιά δεν έμαθαν ούτε το «έγια μόλα έγια λέσα». Ποιος έχασε άλλωστε την μπέσα για να τη βρει ο Σόιμπλε;
από  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο δήμαρχος πήγε στην τουαλέτα με ανοικτό το μικρόφωνο-καρφίτσα και έγινε ρεζίλι

Ρεζίλι έγινε ο δήμαρχος πόλης του Τέξας, όταν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πήγε στην τουαλέτα αλλά ξέχασε να κλείσει το μικρόφωνο - ψείρα.


Ρεζίλι έγινε ο Ντ'ειλ Ρος, δήμαρχος της πόλης Τζορτζτάουν στην πολιτεία του Τέξας, όταν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πήγε στην τουαλέτα αλλά ξέχασε να κλείσει το μικρόφωνο – ψείρα που έχει καρφιτσωμένο πάνω του.
Οσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου άκουγαν σε... απ' ευθείας σύνδεση με την τουαλέτα όλα όσα διαδραματίζονταν εκεί, ξεσπώντας σε ασυγκράτητα γέλια. 

από thetoc.gr