Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτιά Μεϊμαράκη, «αέρας» Κυριάκου για δεύτερη θέση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
 Πρωτιά του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με ποσοστά που κυμαίνονται πάνω από το 40% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και προβολές εκλογολόγων που παρακολουθούν τη ροή αποτελεσμάτων που φθάνουν στη Συγγρού, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες προκειμένου να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στο Β΄’ γύρο, έχοντας καθαρή διαφορά από τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στην τέταρτη θέση, με το ποσοστό του να κυμαίνεται στο όριο του 10% φέρεται να κινείται ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
kathimerini.gr

Σταθάκης: Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Σχέδιο εξόδου από την κρίση
Σταθάκης: Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου
Αθήνα
Η νέα επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού, η  ενίσχυση των εξαγωγών και  το σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αποτελούν τα βασικά σημεία του νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως το ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης  στην «Αυγή» της Κυριακής.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα προδιαγράφει την στρατηγική, το πλαίσιο, τα μέσα  και τα εργαλεία με τα οποία θα μεταστραφεί η πορεία της χώρας σε θετικό πρόσημο.

Η καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου έγκειται στη διαφοροποίηση του, από το πρότερο γενικό οριζόντιο επίπεδο, σε  δυο κατηγορίες επενδύσεων:

  • τις δυναμικές (αγροτοδιατροφή, φάρμακο, τεχνολογία κ.α)
  • τις ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ, με παράλληλο συνδυασμό πολλαπλών εργαλείων (επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα,  φορολογική σταθερότητα κ.α.).
Κλειδί για την ανάκαμψη, υπογράμμισε, είναι η επένδυση στην στρατηγική της υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει η χώρα με το υψηλό ποσοστό νέων πτυχιούχων.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ότι θα ενισχυθούν σημαντικά οι εξαγωγικές επιδόσεις.

Για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για παρεχόμενη  σταθερότητα. «Προβλέπεται να υπάρχει το κίνητρο για επτά χρόνια σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος  για αυτές που επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης έκανε μνεία στον συμβουλευτικό ρόλο του 11μελούς επιστημονικού συμβούλιου, την αναπτυξιακή τράπεζα αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία τόνισε: «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας  να μην αποτελέσουν αντικείμενο της δευτερογενούς αγοράς που ανοίγει».
in.gr

Πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος ο Ραχόι στην Ισπανία

Exit Polls

tvxs.gr | 20 Δεκ. 2015
To τέλος του δικομματισμού είναι κι επίσημα γεγονός στην Ισπανία. Πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος τερματίζει την εκλογική κούρσα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τα exit polls. Ακολουθεί ο Πέδρο Σάντσεθ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τρίτος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας με τους Podemos.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο με 114 έως 124 έδρες. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με 79-85 έδρες, τρίτο το Podemos με 70 έως 80 έδρες στο Κοινοβούλιο και ακολουθούν οι κεντρώοι - φιλελεύθεροι Ciudadanos με 46-50 έδρες.
Σε ποσοστά, έρχεται πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 26,8%, ενώ δεύτερο είναι το  Podemos με ποσοστό 21,7% και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 20,5% και οι Ciudadanos με 15,2%.
Ωστόσο το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι έτσι ώστε οι έδρες να είναι αυτές που μετράνε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται 176 έδρες. Με δεδομένο ότι τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και οι podemos έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπέυουν να συνεργαστούν μ,ε τον ΜΑριάνο Ραχόι, ακόμα και αν το ισπανικό Ποτάμι - οι Ciudadanos - τείνουν το χέρι της συνεργασίας, το Λαϊκό Κόμμα θα χρειστεί και τρίτο εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πρώτος ο Βαγγέλης, στο 6,6% των τμημάτων...

Τελευταίος ο Άδωνις...

Στην πρώτη θέση, στην κούρσα της διαδοχής, βρίσκεται ο Βαγγέλης Μειμαράκης, στην αρχή της καταμέτρησης.

Στο...
6,6% των τμημάτων συγκεντρώνει 4968 ψήφους.

Αναλυτικά:

Μεϊμαράκης: 4968

Μητσοτάκης: 2514

Τζιτζικώστας: 2378

Γεωργιάδης: 621

Τώρα, το κατάλαβε η Φώφη πως την υπονομεύει ο Βενιζέλος…


Του έστειλε αυστηρό μήνυμα…
Η πληροφορία ότι ο Βενιζέλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά, για την μελλοντική συγκρότηση ευρωπαϊκού κόμματος, άναψε φωτιές στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η Φώφη άρχισε να ρίχνει προειδοποιητικές βολές - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στη Real News – στον προκάτοχό της.

Τι λέει ο Βενιζέλος; Δεν έχω δώσει καμιά αφορμή και δεν καταλαβαίνω την σχετική φημολογία.

Που να καταλάβει…
 

Εκλογές ΝΔ: Παράταση και πέραν των 8 μ.μ...

...όπου χρειαστεί...
Ξεπερνούν τις 325.000 οι ψηφοφόροι...

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ, καθώς οι ψηφοφόροι σχηματίζουν ουρές έξω από τα...
εκλογικά κέντρα. Η ΚΕΦΕ ανακοίνωσε την παράταση της διαδικασίας κατά μία ώρα, ενώ όπου υπάρχουν ψηφοφόροι η διαδικασία θα συνεχίζεται και πέραν των 8 μ.μ.

Την παράταση της εκλογικής διαδικασίας ανακοίνωσε ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ της ΝΔ Γ. Τραγάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, αλλά όπου υπάρχουν ακόμα πολίτες παρόντες που επιθυμούν να ψηφίσουν, η εφορευτική επιτροπή θα δύναται να συνεχίσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος.

Ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει 325.000 άνθρωποι και ευχαρίστησε τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους γιατί, όπως τόνισε, συνέβαλαν ώστε να είναι μεγάλη η προσέλευση του κόσμου.
in.gr

Καί η διαφήμηση επηρεασμένη από τήν κιτρινίλα...

Σποτάκια για νεάντερταλ...


Η τύπισσα που την πιάνει κάτι μεταξύ υστερίας και οργασμού από τη χαρά της λόγω καινούριου κινητού, οι γλυκανάλατες φατσούλες που μας εξηγούν με...
ιεραποστολικό ύφος ότι τράπεζα σημαίνει εμπιστοσύνη, οι πιτσιρικάδες που τρέχουν αλλοπαρμένοι στους δρόμους και μιλάνε με μονοσύλλαβες κραυγές και φθόγγους λες και τους έχουν αφαιρέσει τα τρία τέταρτα της εγκεφαλικής μάζας και άλλοι πολλοί πρωταγωνιστές σε σποτάκια που έχουν αυξηθεί απειλητικά λόγω Χριστουγέννων και μας βομβαρδίζουν με συνθήματα.
Εξυπναδούλες που θυμίζουν 80΄ς, ανάμικτες με μελοδραματισμό κλεμμένο από ελληνικές ταινίες των 60΄ς και ολίγος πατριωτισμός γιατί ως γνωστόν είμεθα απόγονοι του Παπαφλέσσα και της Μπουμπουλίνας. Αυτά είναι τα κυρίαρχα «concepts» των γκουρού των δημιουργικών τμημάτων, που θέλουν να μας θυμίσουν ότι παρά την κατάρρευση της χώρας παραμένουμε καταναλωτές με άφθονες επιλογές. Ολοι αυτοί..
μου γεννούν ένα απλό ερώτημα: Πόσο μ@λ@κες τελικά μας θεωρούν οι διαφημιστές; Εντάξει μπουρδολογούν και οι δημοσιογράφοι, αλλά αυτοί πλέον το τερμάτισαν.
Ο κώδικας επικοινωνίας που έχει καθιερωθεί στην ελληνική τηλεόραση, αλλά δυστυχώς και στο ραδιόφωνο, νομίζεις ότι απευθύνεται σε κάποια φυλή, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε από θαρραλέους εξερευνητές να ζει απομονωμένη σε συνθήκες πρωτόγωνης φάσης της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρωπίνου είδους. Και καλά στην τηλεόραση. Ρίχνεις και μια μούτζα και αλλάζεις πλευρό... Στο ραδιόφωνο όμως τι να κάνεις, που αν οδηγείς σου έρχεται όταν ακούς αυτή την ζεστή παθιασμένη φωνή να σου εξηγεί σε προσομοίωση «making off» ότι η τράπεζα ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό σου να πάρεις φόρα και να πέσεις σε τοίχο;
Θα μου πείτε πώς θα μπορούσαν να είναι κι αλλιώς; Φυσική συνέπεια της παρακμής όλου του συστήματος είναι και η παρακμή της επικοινωνίας συνολικά. Τα φύκια που πούλαγαν επί δύο δεκαετίες και βάλε, τους έχουν μείνει στα ράφια και πρέπει να τα ξεπουλήσουν. Αυτά έκαναν, αυτά ήξεραν, αυτά θα συνεχίσουν να κάνουν. Εδώ τα κατάπινε μια κοινωνία που ήταν σε διαρκή έξαψη, σε μόνιμο παροξυσμό. Δεν θα τα ρουφήξει τώρα που έχει πέσει σε διαρκή αφασία; Καλά ψώνια και καλές γιορτές!
K. Αργυρός (28europe)
zoornalistas.blogspot.gr

«Aποκυήματα φαντασίας»...



...τα περί συμπληρωματικού προϋπολογισμού, λέει το Μαξίμου...  
Ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας εμφανίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε νέα μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να ληφθούν στο πλαίσιο ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα...
κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν το πρωί της Κυριακής ότι «πριν από 15 ημέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά. Στο ενδιάμεσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν, ενώ είναι στα μαχαίρια πλέον ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο».

«Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

thepressproject.gr


Σημείωση "Νέας Μυκόνου" : Δέν βρίσκουμε, δυστυχώς, κάποιον αποτελεσματικότερο τρόπο, από τόν παραπάνω, νά επισημάνουμε τό ίδιο εκτυφλωτικά γιά όλους τούς φίλους αναγνώστες (ώστε νά απολαύσουν εξίσου καί οι -άθελα τους- μειονεκτούντες -πολιτικά- Δαλτονικοί) τό κίτρινο τού πράγματος (ή μάλλον τού ..."ΘΕΜΑΤΟΣ") πού εξελίσσεται -τελεί, τώρα, εν εξάρσει- σέ προσπάθεια νά εξαπλωθεί μέσω φυλλάδων καί "υποπρακτορείων" τής συγκεκριμένης απόχρωσης. 
Θέλουν, οι μπαγάσηδες, νά μάς κάνουν όλους ...ΑΕΚτζήδες!!!

Ο διεθνούς κύρους οικονομικός συντάκτης των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ μιλάει γιά τήν Ευρωζώνη...

«Η ευρωζώνη είναι ένας κακός γάμος»


Νόρα Ράλλη
Ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Γουλφ, μιλώντας στην ετήσια διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ επισήμανε τον αρνητικό ρόλο που παίζει η Γερμανία τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη δεν είναι μια Ενωση Προσαρμογής αλλά μια Ενωση Πειθαρχίας, που εξωτερικεύει τις αδυναμίες και τα λάθη της στις πιο αδύναμες χώρες».

Η Γερμανία δεν θέλει να αλλάξει την πολιτική της. Μιλάμε για μια γερμανική ευρωζώνη
«Είμαι από τους ελάχιστους οικονομολόγους στον κόσμο που έχει διαβάσει όλο τον Ομηρο από το πρωτότυπο» περηφανεύτηκε ο διεθνούς φήμης και κύρους οικονομικός συντάκτης των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Γουλφ, κατά την έναρξη της ομιλίας του, πριν από λίγες μέρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ηρθε ως επίσημος προσκαλεσμένος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).
«Παρά το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι σε μια πρόσκληση στην Ελλάδα. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν αρχαία ελληνικά και λατινικά και μετά πέρασα στα οικονομικά. Ηθελα να δω από κοντά πώς είναι η κατάσταση στη χώρα σας, καθώς, έως τώρα, τη βλέπω μόνο μέσα από αριθμούς και οικονομοτεχνικά διαγράμματα», παραδέχτηκε.

Πράγματι, σε όλη του την ομιλία με τίτλο «Τελείωσε η κρίση του ευρώ; Και τι θα γίνει με την Ελλάδα;», τα διαγράμματα είχαν την τιμητική τους.
Από την άλλη, φράσεις όπως «αληθινή οικονομία», «κοινωνικός αντίκτυπος», «κοινωνικό κράτος» κ.λπ., απουσίαζαν πλήρως και οι «αγορές» εμφανίζονταν να έχουν χαρακτηριστικά υπαρκτής οντότητας - μπορούν να «αγχώνονται», να «νιώθουν ανασφαλείς», να «αναζητούν διέξοδο», αλλά ποτέ «να κάνουν λάθος».
Ο ίδιος, βέβαια, μίλησε γι’ αυτή την αντίφαση, λέγοντας πως στα μετρήσιμα μεγέθη δεν λαμβάνονται πλέον καθόλου υπόψη ούτε οι πραγματικοί πολίτες ενός κράτους ούτε η καθημερινότητά τους: «Στην ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία θεωρούν τα προτάγματα του Κέινς θεμελιώδες κακό», είπε συγκεκριμένα.

Αποχώρησε και ο Γιώργος Σαραντάκος από τo Mega...


Κι άλλος δημοσιογράφος αποχώρησε από το Mega αρνούμενος να αποδεχτεί νέα...
μείωση του μισθού του. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο του ελευθερου ρεπορτάζ Γιώργο Σαραντάκο που μετά από 25 χρόνια φεύγει από το Μega αν και αποτελούσε σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς για τον τηλεοπτικό σταθμό της Μεσογείων.
Πριν τον Σαραντάκο είχαν αποχωρήσει από το κανάλι ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων Στρατής Αγγελής, η Κωνσταντίνα Καζαντζή που κάλυπτε το ναυτιλιακό και πειραϊκό ρεπορτάζ, ο πλέον έμπειρος ρεπόρτερ του εργατικού - ασφαλιστικού ρεπορτάζ Στέλιος Παπαπέτρου καθώς και ο αρχισυντάκτης του ελεύθερου Σωτήρης Τζιομπανούδης.
Ο ενημερωτικός τομέας του Mega, αποψιλώνεται κι αυτός με τη σειρά του, ακολουθώντας το.. παράδειγμα του ΑΝΤ1 που εδώ και μήνες προχωρά σε εκκαθαρίσεις στο ειδησεογραφικό - κι όχι μόνο- τμήμα του σταθμού. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έφυγαν από το κανάλι του Κυριακού ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης Βασίλης Πελέκης, ο υπεύθυνος παραγωγής Κώστας Θωμάκος, καθώς και ο υπεύθυνος στο desk των ειδήσεων Νίκος Μερτζάνης.

zoornalistas.blogspot.gr

Τι, αλήθεια, μας λέει το ΔΝΤ;..

"...Η Ελλάδα είναι ένα μικρό σκάφος, εύκολα θα μπορούσε να πάρει απότομα μια στροφή και να αλλάξει ρότα, με κατεύθυνση προς την οικονομική μεγέθυνση – δεν είναι ένα βαρύ υπερωκεάνιο που αργά και δύσκολα στρίβει. Αλλά όλα δείχνουν ότι το πολιτικό προσωπικό είναι ανίκανο και ανήμπορο να οργανώσει και διευθύνει μια τέτοια προσπάθεια. Eτσι, «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» πολιτικοί (απολύτως αδιάφορο...) από κοινού καταδικάζουν τη χώρα σε δίνη ύφεσης και ανεργίας, ανταλλάσσοντας σφοδρά τηλεοπτικά πυρά με αφορμή τα όσα λέει ή δεν λέει το ΔΝΤ…".

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εξαιρετικά γαλαντόμο όταν εισηγείται ελαφρύνσεις με τα λεφτά των άλλων. Πολύ περισσότερο όταν αυτές διασφαλίζουν τα δικά του έσοδα. Δείτε, για παράδειγμα, το χρέος: Το ΔΝΤ εισηγείται να «κουρευτεί» το χρέος προς όλους τους άλλους πλην του ίδιου. Επιδιώκει, έτσι, να διασφαλίσει ότι (μη πληρώνοντας τους άλλους…) θα πληρώσουμε το χρέος μας στο ίδιο. Με το «κούρεμα», το χρέος –λέει το ΔΝΤ– γίνεται βιώσιμο. Ητοι, αφού «ρίξουμε» όλους τους άλλους, το ΔΝΤ θα είναι βέβαιο ότι θα του επιστρέψουμε όσα του χρωστάμε, μέχρι το τελευταίο σεντ, και άρα θα συνεχίσει να μας δανείζει.
Απλοχεριά!...
Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα όταν πρόκειται για τις δικές του επιδιώξεις. Οταν αναφέρεται σε άλλους, μιλά πιο καθαρά. Παράδειγμα, η έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Είπε καθαρά δύο σημαντικές αλήθειες: (α) Το αρχικό πρόγραμμα δεν προέβλεπε «κούρεμα» χρέους, προκειμένου να μην πληγούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Εγινε πολύ αργότερα, αφού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν μεταφέρει τα ελληνικά ομόλογα στους φορολογούμενους πολίτες τους. (β) Η δημοσιονομική προσαρμογή έπρεπε να είναι ήπια και σε βάθος χρόνου, ώστε να αποφευχθεί η δραματική ύφεση και η εκτίναξη της ανεργίας. Εγινε απότομα και βίαια όμως, επειδή η Ευρώπη δεν ήθελε να δώσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Ετσι, απλά.

Τι ο μύθος δηλοί; Αυτό που το πολιτικό προσωπικό δείχνει ανίκανο (ή απρόθυμο…) να κατανοήσει. Βεβαίως το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, βεβαίως η σημερινή κυβέρνηση μπορεί και έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, ωστόσο δεν αρκεί αυτό για να επιτευχθεί οικονομική μεγέθυνση, να σταματήσει η καταστροφή θέσεων εργασίας και να δημιουργηθούν νέες. Γιατί τα μνημόνια έχουν σαφείς στόχους (α) να μειώσουν τον κίνδυνο Ελλάδας για τον υπόλοιπο κόσμο, και δη την Ευρωζώνη, όπερ υπηρετείται και με τη σμίκρυνση της ελληνική οικονομίας και (β) να διασφαλίσουν ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη ώστε να ξαναβγούμε στις αγορές. Οπως παραδέχεται το ΔΝΤ, τα μνημόνια τείνουν να διασφαλίζουν τους δανειστές, όχι τη μεγέθυνση-ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η ανάπτυξη είναι ελληνική υπόθεση. Και προϋποθέτει εθνικό σχέδιο.

Αλλά, ενώ οι εταίροι μας διαθέτουν σχέδιο προστασίας των δικών τους συμφερόντων, η χώρα μας δεν διαθέτει κανένα.

Δεν διαθέτει, όχι επειδή αποσύρθηκε, έστω μέχρι νεωτέρας, το «παράλληλο πρόγραμμα». Δεν θα διέθετε τίποτα έτσι ή αλλιώς. Γιατί το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» δεν είναι πρόγραμμα. Φάνηκε ότι ήταν ένα προπαγανδιστικής χρησιμότητας σκαρίφημα, ένα συνονθύλευμα ατάκτως ερριμμένων ρυθμίσεων, καινούργιων και ανακυκλωμένων, γραμμένο στο πόδι, χωρίς κοστολόγηση και, κυρίως, χωρίς (οποιονδήποτε) φιλόδοξο στόχο.

Κι οι στόχοι δεν μπορεί να είναι πολλοί. Η χώρα χρειάζεται ένα πραγματικό πρόγραμμα με ριζοσπαστικές δράσεις (για αξιοκρατία, διαφάνεια, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, για ασφάλεια δικαίου και απονομή δικαιοσύνης…), για να προσελκυστούν ξένα μακροπρόθεσμα κεφάλαια, να ξεκινήσουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα είναι ένα μικρό σκάφος, εύκολα θα μπορούσε να πάρει απότομα μια στροφή και να αλλάξει ρότα, με κατεύθυνση προς την οικονομική μεγέθυνση – δεν είναι ένα βαρύ υπερωκεάνιο που αργά και δύσκολα στρίβει. Αλλά όλα δείχνουν ότι το πολιτικό προσωπικό είναι ανίκανο και ανήμπορο να οργανώσει και διευθύνει μια τέτοια προσπάθεια. Eτσι, «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» πολιτικοί (απολύτως αδιάφορο...) από κοινού καταδικάζουν τη χώρα σε δίνη ύφεσης και ανεργίας, ανταλλάσσοντας σφοδρά τηλεοπτικά πυρά με αφορμή τα όσα λέει ή δεν λέει το ΔΝΤ…

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"