Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

                                                                                               από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

"Μύκονος Επόμενη Μέρα" : Ανακοίνωση γιά τίς "κατ΄ευθείαν" αναθέσεις...

ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

Δημότες πού παίρνουν χαμπάρι...
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1

"Σε τιμή ευκαιρίας"

Άκρως κατατοπιστική είναι η πάγια θέση της νομολογίας στο θέμα  των απ’ ευθείας αναθέσεων σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των ΟΤΑ. «H απευθείας ανάθεση αποτελεί εξαιρετική διαδικασία αναθέσεως, η οποία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ορίζονται ρητώς από το νόμο, προς αποτροπή σοβαρού και επικείμενου κινδύνου ή όταν λόγω επείγουσας ανάγκης, οφειλομένης σε απρόβλεπτες καταστάσεις, δηλαδή σε αιφνίδια πραγματικά γεγονότα που
αντικειμενικά δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν σύμφωνα με τους κανόνες της μέσης ανθρώπινης εμπειρίας και λογικής, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί η τακτική διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού.Απαιτείται δε, να υπάρχει στο σώμα της σχετικής με την απευθείας ανάθεση αποφάσεως ειδική, επαρκής και σαφής αιτιολογία του επείγοντος χαρακτήρα με την παράθεση των πραγματικών περιστατικών, τα οποία είναι απρόβλεπτα και έκτακτα και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
Η παραπάνω σαφής και ξεκάθαρη θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους δεν έχει τύχει έστω και μερικής εφαρμογής από την πλειοψηφούσα και διοικούσα παράταξη του Δήμου Μυκόνου.
...καί δημότες πού... 
 τού ..."καλού καιρού"!..

Αντιθέτως η Δημοτική Αρχή Μυκόνου και τα Νομικά του Πρόσωπα, με την τακτική που ακολουθούν στις απευθείας αναθέσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών μόνο εξαιρετική διαδικασία δεν αποτελεί αλλά διαδικασία που τηρείται κατ’εξακολούθηση σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια, θα έλεγε κανείς, για τα έργα, υπηρεσίες και προμήθειες μέχρι του επιτρεπόμενου ποσού. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι αν οι αποφάσεις είναι νόμιμες. Το θέμα είναι αν μπορείς να μοιράζεις χιλιάδες ευρώ για διάφορα έργα, υπηρεσίες και προμήθειες χωρίς να προβαίνεις καν σε πρόχειρο διαγωνισμό, ώστε να πετύχεις  κάποια έκπτωση. Επισημαίνουμε ότι τα μεγαλύτερα ποσά έχουν ανατεθεί σε εταιρείες και προμηθευτές που η έδρα τους  βρίσκεται έξω από  τα γεωγραφικά όρια του δήμου μας (αν και υπάρχουν) . Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική Αρχή, στο σύνολό της, «εγείρει» μια σειρά πολιτικών ευθυνών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε έτοιμες συνταγές για να απαλλαγεί μια συλλογικότητα από το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση ημετέρων. Από ότι φαίνεται για την δημοτική αρχή, δεν είναι εύκολες τέτοιες αλλαγές. Αλλά αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση της πολιτικής, το συναρπαστικό της στοιχείο.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με το… βίο και την πρακτική του Δήμου Μυκόνου. Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει από τότε που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή και μέχρι το τελευταίο διάστημα με τις αποφάσεις απευθείας αναθέσεων και τους προμηθευτές αυτών.
 (η εικονογράφηση είναι τής "Ν.Μ.")

Γιά λεπτομερέστερα στοιχεία (ποιός, πότε, πόσα;)

Έχουν ένα αλλιώτικο χρώμα οι γιορτινές ημέρες γιά τή νησιωτική καί τή θαλασσινή Ελλάδα...

Τό Μικρολίμανο από τό "Χριστουγεννιάτικο" παράθυρο τού εντευκτηρίου του Ν.Ο.Ε.
Πίσω από τά κατάρτια τών ιστιοπλοϊκών: αριστερά τό Σ.Ε.Φ. 
καί δεξιότερα, στό βάθος, ο Λυκαβηττός.
Εκεί, στίς εγκαταστάσεις τού Ν.Ο.Ε., στέκει  καί η "ΜΑΡΙΝΑ Φ"  
-"κοσμεί καί κοσμείται"-
σημαιοστολισμένη-φωταγωγημένη
καί μέ αναρτημένη τή σημαία τού Ναυτικού Ομιλου Ελλάδος. 
Περιμένει τόν αγιασμό τών υδάτων πού θά γίνει -σ' αυτό τό μώλο- τήν ημέρα τών Θεοφανείων.
Καί μετά αναχώρηση γιά τά "πάτρια εδάφη" ή σωστότερα
γιά τά "πάτρια ύδατα".

Υπεγράφη τελικά η συμφωνία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17:48 |
Υπεγράφη τελικά η συμφωνία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Επεσαν τελικά σήμερα το μεσημέρι οι υπογραφές μεταξύ του αραβο-τουρκικού fund "Jermyn Street Real Estate", της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα συμφωνία ανάπτυξης της έκτασης στο Μικρό Καβούρι που προβλέπει πολύ ηπιότερη της αρχικής οικιστική ανάπτυξη.
Πλέον η πορεία της αποκρατικοποίησης θα κριθεί από την τύχη που θα έχει το νέο σχέδιο όταν θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες προς έγκριση στο ΣτΕ. Εκτιμάται πάντως ότι ακριβώς επειδή σέβεται το περιβάλλον, το Δικαστήριο θα δώσει την έγκρισή του.
Κι αυτό καθώς το νέο σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη για μόλις 13 πολυτελείς καμπάνες αντί για τις 100 του αρχικού, κάτι που αναμένεται να λάβει σοβαρά υπόψιν του το ΣτΕ όταν θα κριθεί να εκδώσει την απόφασή του. Το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός ολόκληρου χωριού μέσα στο χώρο του σημερινού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Αστήρ Παλλάς.
Παράλληλα, θα κατασκευαστούν δύο υπερπολυτελή (έξι αστέρων) ξενοδοχεία στη θέση των σημερινών μονάδων Arion Hotel και WestIn Hotel.
Υπενθυμίζεται ότι στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά ταμεία από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και η τουρκική Dogus.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τίμημα παραμένει στα αρχικά επίπεδα, δηλαδή στα 400 εκατ. ευρώ.

από tanea.gr

"Υγρές Γιορτές"...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ

Τουλάχιστον 334 πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό


Τουλάχιστον 334 πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό
Στη διάσωση 334 προσφύγων, σε οκτώ περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Φαρμακονησίου και Κω.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 07:30 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» αποβιβάζοντας 1150 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη

από tanea.gr

Βέλη Ρέντσι κατά Μέρκελ και «εφ΄ όλης της ύλης»...


Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά της Γερμανίας κάνοντας λόγο για...
διαφορετική αντιμετώπιση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δείχνοντας» ευθέως την Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου πριν την Πρωτοχρονιά, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε διακριτική μεταχείριση και ζήτησε τον σεβασμό των κοινών ευρωπαικών κανόνων από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της ένωσης και για όλα τα ζητήματα.

«Δεν επιτιθέμεθα στην Ευρώπη, αλλά αντιθέτως την υπερασπιζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι και προσέθεσε:

«Κατά την τελευταία σύνοδο της ΕΕ, ρώτησα αν οι κανόνες, οι οποίοι για την Ιταλία αφορούν τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα, ισχύουν και για άλλες χώρες, με αναφορά στο εμπορικό πλεόνασμα. Και θέλησα να μάθω αν οι πρωτοβουλίες για να κινηθεί διαδικασία παράβασης σε βάρος της Ιταλίας, σχετικά με την ελλειπή καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών ελήφθησαν και σε βάρος άλλων χωρών.

»Η προσωπική μου σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ είναι άριστη αλλά εγώ αντιπροσωπεύω, πρέπει να αντιπροσωπεύω, την Ιταλία. Και την ίδια στιγμή είμαι και ο πρωθυπουργός της πολιτικής δύναμης η οποία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές του 2014», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το τελευταίο έτος της διακυβέρνησής του, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «το ΑΕΠ παρουσιάζει άνοδο, ενώ αυξήθηκε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων, παρά μια ελαφρά πτώση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού».

Το 2016, σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να είναι το έτος των αξιών, με επενδύσεις στην παιδεία, στα πανεπιστήμια και σε όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, τέλος, ο 40χρονος Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κατά το 2015, το θέμα των αποβιβάσεων μεταναστών μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό πρόβλημα» και ότι «η Ιταλία, αν γύριζε πίσω, δεν θα άλλαζε ποτέ την όλη ανθρώπινη προσέγγισή της, έστω κι αν αυτή μπορεί να επέφερε κάποιο σχετικό κόστος στην κυβέρνηση, στα γκάλοπ που μετρούν την δημοτικότητα και την αποδοχή από μέρους των πολιτών».
 

Αντώναρος: Να δώσουμε καθαρή εντολή στον Μεϊμαράκη...

Αντώναρος: Να δώσουμε καθαρή εντολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Τις σκέψεις του για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αντώναρος, με...
ανάρτησή του στο Facebook, υπογραμμίζοντας ότι ''όποιοι προσπαθούν να φορέσουν στη ΝΔ αγγλοσαξονικά μοντέλα, θα φάνε τα μούτρα τους'', ενώ καταλήγει το ποστ του, εκφράζοντας την στήριξή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΔΥΟ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ Δεν είναι λιγοι αυτοι που τουτες τις ημέρες βρήκαν την ευκαιρία να τα βάλουν με τον μεσαίο χώρο και τον μεσαίο δρόμο που υποστηρίζουμε. Δηλαδή τον δρόμο της μετριοπάθειας, του διαλόγου (ακομη η μάλλον κυριως ΚΑΙ με τους πολιτικούς ανιπάλους), την ισορροπία ανάμεσα στον απόλυτα απαραίτητο ('οπου αυτός είναι απαραιτητος) δημόσιο τομέα και την ιδιωτική οικονομία η δράση της οποίας πρέπει να κυριαρχεί. Αλλά με μια διαφορά: Πρέπει να ενισχύει την κοινωνικη συνοχή, να κάνει πιο ισχυρό τον κοινωνικό ιστο, να εξασφαλίζει δικλείδες ασφαλείας στους κοινωνικά ασθενεστερους.

Λένε λοιπόν -- συχνά χλευαστικά -- οι αντίπαλοι μας: Μα τέτοιος χώρος δεν υπάρχει -- κι άς έχουν αρχίσει να τον χρησιμοποιούν τον όρο όλο και πιο συχνά κι οι ίδιοι το τελευταίο διάστημα. Κάνουν μεγάλο λάθος. Σ αυτό τον χωρο ανήκει η μεγάλη -- παλιά τη λέγαμε σιωπηρή, αλλά δεν είναι πια -- πλειοψηφία. Μα αυτοί θα μας πουν τι θα κάνουμε? λένε άλλοι. Το επιχειρημά τους (σαθρό βεβαια): ¨Ολοι αυτοί είναι "απολιτικ". Λάθος μέγαλο κάνετε κυρίες και κύριοι. Απολιτικ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. "Ακομματίκ" είναι. Δηλαδή δεν έχουν κομματική ταμπέλα -- και στις περισσότερες περιπτωσεις απεχθάνονται αυτά τα κόμματα που ξερουν να δινουν εντολές και κατευθύνσεις σε πολίτες-στρατιωτάκια (άλλο άν ο αριθμός τους μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται δραματικά όσο οι κομματικοι μηχανισμοί δεν "παράγουν" πολιτική και δρούν μέσα σε αδιαπέραστα στεγανά).

Πεποίθηση μου, και μάλιστα όχι τωρινή, ήταν και είναι πως αυτή η "ακομματίκ" μαζα είναι ίσως το πιο υγιές κομμάτι της ελληνικης (αλλά και της κάθε κοινωνίας) Γιατί πορεύεται χωρίς παροπίδες, έχει την πολυτέλεια της ελευθερίας στη σκεψη και κρίνει πιο "ψυχρά" τι είναι καλό και για τον καθένα ξεχωριστά και για το κοινωνικό σύνολο. Ειδικά τώρα που τόσοι πολίτες "αυτονομήθηκαν"απο τα κομματικά δεσμά και τις ταμπέλες. Θα μου πει κάποιος: Καλά οι πολίτες αυτές δεν παρασύρθηκαν? Δεν έδωσαν μεγάλη πλειοψηφία στον ΓΑΠ? Δεν έδωσαν ξανά και ξανά πλειοψηφία στον Τσίπρα?
Ναι. Συνέβησαν πράγματι όλα αυτά. Αλλά τώρα που γίνονται κι άλλα βήματα προς το χείλος του γκρεμού, τώρα που το κοινωνικό σύνολο ταρακουνιέται, αυτη η ακομματίκ πλειοψηφία θελει μετριοπάθεια. Όχι ριζικες λύσεις. Όχι ασκησεις άκρατου νεοφιλελευθερισμού σαν κι αυτές που κάποιοι πρεσβεύουν χωρίς να έχουν εφαρμογή ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρωζώνη όπου ανήκουμε. Εκεί κυριαρχεί η η αρχή της κοινωνικης αλληλεγγύης -- και στη Γερμανία, και στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Οποιοι προσπαθούν να μας φορέσουν αγγλοσαξωνικά μοντέλα -- έξω απο τη νοοτροπία της ηπειρωτικής Ευρώπης που αποτελει τον πυρηνα της Ευρωζώνης -- θα φάνε οι ίδιοι τα μούτρα τους (που προσωπικα λίγο με νοιάζει) και θα οδηγήσουν τη χώρα σε κοινωνικές εντάσεις που προβλέπει κι η τελευταία έκθεση της Στράτφορ. Γι αυτό στις 10 Ιανουαρίου εμείς που πιστεύουμε ακομή στα κόμματα ως απαραιτητους πυλώνες του κοινοβουλευτισμου πρέπει να διαλέξουμετον μεσαίο δρόμο και να δώσουμε καθαρή εντολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στή συνέχεια η ανάρτηση Αντώναρου στό facebook

Πού θα χιονίσει τις επόμενες μέρες

Στα λευκά

tvxs.gr | 29 Δεκ. 2015
Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά και με χιόνια να πέφτουν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τα με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από αύριο έως και την Παρασκευή, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, θα είναι:
1. Οι τοπικές χιονοπτώσεις
Αύριο Τετάρτη (30-12-2015) θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Την Πέμπτη (31-12-2015 παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Την Παρασκευή (1-1-2016 Πρωτοχρονιά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Ευβοίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
2. Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (10 - 12 βαθμούς Κελσίου) που θα γίνει αισθητή αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο όποιος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
3. Ενισχυμένοι θα είναι οι άνεμοι που η ένταση τους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 με 8 μποφόρ.

Γιά τίς "Συστάσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας"

Στο Αιγαίο 293 συνοριοφύλακες και 15 πλοία της Frontex

Ήρθαν

tvxs.gr | 29 Δεκ. 2015
Την ανάπτυξη 293 συνοριοφυλάκων και 15 πλοίων στα ελληνικά νησιά ως απάντηση σε σχετικό αίτημα της Αθήνας ανακοίνωσε η Frontex. 

Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και να ξεπεράσει τους 400, ενώ θα ενισχυθεί και ο αριθμός των πλοίων, των οχημάτων και άλλου τεχνικού εξοπλισμού, για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να διαχειρισθούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.
Η επιχείρηση «Ποσειδών» έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στην επιχείρηση μετέχουν αξιωματούχοι της Frontex καθώς και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αναπτύχθηκαν 293 αξιωματικοί της Frontex.
Σε ποιά νησιά διεξάγεται η επιχείρηση «Ποσειδών»
Η επιχείρηση διεξάγεται σε έξι νησιά: Στη Λέσβο, που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, θα τοποθετηθούν 272 αξιωματικοί, στη Χίο 94, στην Κω 45, στη Λέρο 30 και στη Σάμο 73. Επίσης, στο Καστελόριζο θα τοποθετηθεί πλωτό σκάφος. Στο πλαίσιο της επιχείρησης χρησιμοποιούνται 22 οχήματα από ελληνικής πλευράς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται ότι θα μετάσχουν 520 αξιωματικοί, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς, που θα ασχοληθούν με τις καταγραφές, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στη χώρα, τη δακτυλοσκόπηση, τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, ενώ θα διεξάγονται και περιπολίες.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών που κατευθύνθηκαν το 2015 προς την Ευρώπη -περισσότεροι από 821.000 σε 1 εκατ. εισόδους- πέρασε από την Ελλάδα. Απ' αυτούς οι 816.000 έφθασαν δια θαλάσσης.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, οι περισσότεροι απο τους οποίους προσπαθούσαν να διαφύγουν απο τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοείται η τύχη τους - περίπου 700 επιχειρώντας να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα και σχεδόν 3.000 στη Μεσόγειο κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.

Ένας αστικός μύθος...

-"Ο Καραμανλής για πρόεδρος της Δημοκρατίας
-«Ηχηρή» παρέμβαση Καραμανλή στα εσωτερικά της Ν.Δ.
-Επιστρέφει ο...
Καραμανλής
-Καραμανλής υπέρ Μεϊμαράκη για την προεδρία της Ν.Δ.
-Το τηλεφώνημα Καραμανλή σε Τσίπρα
-Ο Καραμανλής αποφασίζει αν θα μείνει ή θα φύγει ο Καμμένος από τη συγκυβέρνηση
-Σχέδιο Πυθία 1 για δολοφονία Καραμανλή
-Εδώ ο Καραμανλής, εκεί ο Καραμανλής, μα παντού ο Καραμανλής;

Δεν μας έφθανε που στελέχη, βουλευτές, media και παρατρεχάμενοι της Νέας Δημοκρατίας «μνημονεύουν» συχνά πυκνά τον πρώην πρωθυπουργό ως ρυθμιστή των εξελίξεων, αισίως το πράττουν ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι όπως η Φώφη Γεννηματά και ο Βασίλης Λεβέντης.

Εάν ο πρώην πρωθυπουργός ήταν τόσο παρών τότε που έπρεπε (την πενταετία με Βατοπέδι, πυρκαγιές, Γρηγορόπουλο, Ζαχόπουλο, ομόλογα, απαγωγές Πακιστανών, υποκλοπές, διόγκωση ελλείμματος κ. α. ) ίσως η... αφήγηση να ήταν διαφορετική σήμερα.

Χρήστος Καλλιμάνης
"Παρασκήνια" (efsyn.gr)

Έρχεται λουκέτο σε τηλεοπτικό σταθμό ...

...τον Ιανουάριο...
Ο πρώτος μήνας του νέου έτους αναμένεται να έχει περίοπτη θέση όταν γραφτεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος η πραγματική ιστορία της ελληνικής κρίσης και ειδικότερα το...
κεφάλαιο που θα αφορά στα ΜΜΕ. Ο Ιανουάριος του 2016 θα αποτελέσει μήνα ορόσημο για τις εξελίξεις στα media σε τέτοιο βαθμό που θα καθορίσει με απόλυτο τρόπο το νέο τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ του 21ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα το 2016 και συγκεκριμένα τον πρώτο μήνα του έτους τα ελληνικά media, δεν θα γυρίσουν απλώς σελίδα, δεν θα αλλάξει απλώς το κεφάλαιο του ίδιου – υποτιθέμενου – βιβλίου, θα ξεκινήσει να γράφεται το νέο βιβλίο! Κι αυτό διότι οι αλλαγές που αναμένονται από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα είναι σαρωτικές… Η φράση «τέλος εποχής» θα είναι μικρή για να περιγράψει αυτό που θα συμβεί! Δεδομένου και των πολιτικών προεκτάσεων που θα έχουν οι εν λόγω εξελίξεις…

Σαφέστατα η βασική αλλαγή – σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα είναι η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών… Ωστόσο το ρεπορτάζ του Enimerosi24 που κάνει λόγο για «κοσμοϊστορικές» αλλαγές στο χάρτη των ελληνικών media δεν περιορίζεται μόνο στο σχέδιο για την προκήρυξη των αδειών… Αλλά επεκτείνεται πρώτον, στο λουκέτο που έρχεται εντός του μήνα για κανάλι εθνικής εμβέλειας… Αποφεύγοντας να αναφερθούμε – συνειδητά αυτή τη στιγμή – σε περισσότερες λεπτομέρειες και ειδικότερα στη νομική μορφή του λουκέτου ή στο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους… Και δεύτερον, σε πρόσωπα, εμβληματικές μορφές των ελληνικών ΜΜΕ, που έχουν σφραγίσει με την παρουσία τους τις εξελίξεις για δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο και σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.
enimerosi24.gr

Η Λυσιστράτη καί ο ...Λυσσίστρατος!...

                                Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου
                                                                                                       από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (29.12.15)                                  

Γεύμα καί συζήτηση μέ τόν καθηγητή-φιλόσοφο Θεοδόση Τάσιο

Θεοδόσης Τάσιος: Η καλή Παιδεία είναι θέμα εθνικής επιβίωσης 
Εικονογράφηση:TITINA XAΛMATZH
                                                                                                                                  Εικονογράφηση:TITINA XAΛMATZH
                                                                             ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
«Ουσιαστικά είμαστε μαστροποί των παιδιών μας, διότι δανειστήκαμε αφειδώς για να περάσουμε καλά, αλλά τα δανεικά θα τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Προτάξαμε μια ηθική προτεραιότητα που συγκεφαλαιωνόταν στο “εγώ, εδώ και τώρα”, ενώ η λυδία λίθος του ηθικού ενεργήματος είναι το “εσύ, αλλού και ύστερα”. Το στένεμα της αντίληψής μας για το πώς πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία μας, συνιστά την αποτυχία μας» συνοψίζει χαρακτηριστικά ο Θεοδόσης Τάσιος.
Ο λόγος του πανεπιστημιακού ήταν πάντα καίριος στα χρόνια της μεταπολίτευσης - τόσο από τα έδρανα του ΕΜΠ όσο και από άλλα εσωτερικά και διεθνή φόρα. Εχει δημοσιεύσει 430 επιστημονικές εργασίες και συγγράψει 49 βιβλία σε διάφορες γλώσσες και είναι επίτιμος διδάκτωρ έξι πανεπιστημίων. Μετά άλλον έναν δύσκολο για την Ελλάδα χρόνο, στην κουβέντα μας ανέδειξε την πίκρα του για την πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τη δική του δύναμη να κοιτάζει μπροστά, συμπυκνώνοντας τη σοφία της ηλικίας και της ευρύτατης -σπάνιας-παιδείας. «Νιώθω την ίδια ταπείνωση, που ένιωθα κατά τη δικτατορία.
Εχω δώσει περί τις χίλιες διαλέξεις, στην προσπάθειά μου να συμβάλω στη βελτίωση της γνωσιακής και της ηθικοπολιτικής αυτοσυνειδησίας. Τα ίδια υποστήριζα και λίγο μετά την πτώση της Χούντας, όταν αρχίσαμε να ξεχνάμε τα ιδεώδη μας, όμως φτάσαμε σήμερα και τίποτε δεν έχει αλλάξει. Κατά έναν τρόπο απέτυχα», ήταν τα πρώτα του λόγια στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συναντηθήκαμε.
«Ωστόσο...» λέει, και αφήνει μετέωρο τον λόγο του με μια μικρή παύση. «Ωστόσο, είμαι αγωνιστικά απαισιόδοξος. Επ’ αγαθώ η διάψευση της απαισιοδοξίας» προσθέτει χαμογελώντας.

Ο παράγων άνθρωπος
«Πολλοί πολιτικοί και επιστήμονες φαντάζονται ότι οι κοινωνίες είναι κουρδισμένα κουτιά, απουσία του ανθρώπου. Δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Ο Ινδός οικονομολόγος Αμάρτια Σεν πήρε το 1998 το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών για τη θεωρία της κοινωνικής επιλογής, ουσιαστικά επειδή υπέδειξε ότι η πολιτική είναι ηθική. Ο Αριστοτέλης έλεγε πως ό,τι κάνεις για τον άλλον, το κάνεις για σένα, για να εισπράττεις χαρά. Για να ενεργήσουμε με σοβαρότητα και προς όφελος όλων, δεν χρειάζεται να ζούμε επαίνους μετά θάνατον. Το κέρδος μας ως πολίτες πρέπει να το εισπράττουμε τώρα, σαν μια μπροστάντζα της χαράς που προσφέρουμε στον άλλο. Βέβαια, ο Μπέρτραντ Ράσελ είχε κατηγορήσει τον Αριστοτέλη για εγωισμό. Φαίνεται ότι και οι μεγαλοφυΐες δεν εμποδίζονται να λένε πότε-πότε και καμιά σαχλαμάρα, γιατί είναι δεσμευμένοι από τα δεσμά υψηλών θεωριών» παρατηρεί. «Αλλο αν ο Ράσελ -Βρετανός, φιλόσοφος και ειρηνιστής με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1950- έχει αφήσει εμβληματική κληρονομιά εναντίον κάθε είδους φανατισμού, τη φράση του: “Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος”» συμπληρώνει.

Σήμερα υπογράφεται η πώληση του Αστέρα

Η συμφωνία προβλέπει νέα χρονοδιαγράμματα και την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του νέου έτους με όρους που αποδέχεται ο επενδυτής.
Η συμφωνία προβλέπει νέα χρονοδιαγράμματα και την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του νέου έτους με όρους που αποδέχεται ο επενδυτής.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Σήμερα Τρίτη αναμένεται να υπογραφεί η νέα συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Jermyn Street Real Estate Fund, που είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η συμφωνία προβλέπει νέα χρονοδιαγράμματα και την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του νέου έτους με όρους που αποδέχεται ο επενδυτής.
Επίσης η συμφωνία προβλέπει το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, και όπως εξηγεί στην «Κ» ο Στ. Πιτσιόρλας «σαφώς πιο ήπια ανάπτυξη από αυτή που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ το οποίο και ορθώς απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας». Το νέο σχέδιο εκτιμάται πως «θεραπεύει» τις ενστάσεις του ΣτΕ. Για να επιτευχθεί όμως η νέα αυτή συμφωνία με τον επενδυτή χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων, ενώ αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία που ακόμα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει τελεσφορήσει. Τον Μάρτιο του 2013 είχε δοθεί η πρώτη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έλαβε εντέλει χώρα εκείνη την άνοιξη και έτσι στις 2 Μαΐου του 2013 ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν. Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους υπεβλήθησαν νέες βελτιωμένες προσφορές όπως ζήτησε τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Η Jermyn Street ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 13 Φεβρουαρίου του 2014, αλλά λίγους μήνες αργότερα η συναλλαγή προσέκρουσε στον σκόπελο της απόρριψης του ΕΣΧΑΔΑ. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και ακόμη περισσότερη υπομονή εκ μέρους των ξένων επενδυτών για να μη ναυαγήσει ο διαγωνισμός που αποκτά τώρα μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το πρόβλημα που ανέκυψε με το Συμβούλιο της Επικρατείας εστιαζόταν στην ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστής, φέρονται σήμερα να έχουν συμφωνήσει σε πολύ λιγότερες κατοικίες.

Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει τα 100 εκατ., καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ.
Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., το βόρειο τμήμα της αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα.

Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», τα ξενοδοχεία «Arion Palace» και «Ναυσικά - Westin», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Χειμερινοί κολυμβητές στό παλιό λιμάνι τής Μυκόνου

Μπροστά στού "ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ". 
Δυό-τρείς μέρες πρίν τά Χριστούγεννα.
 Μπορεί νά είναι κρυούτσικο τό νερό αλλά, όπως λένε, δημιουργεί "ευφορία
όλο τό 24ωρο.

Μυκόνιες γάτες σέ ώρα ανάπαυλας, επί δημοτικών κάδων, μέ φόντο τό Αιγαίο. Ακουαρέλα...

Όλα τά μεγάλα "έργα" είναι ανυπόγραφα... 
 

Ο Κ. Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                                                                          από "TA NEA"

Το φάουλ του Κυριάκου...

... που μπορεί να του κοστίσει την πρωτιά...
Κι όμως το φάουλ του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα να «καταγγείλει» δημόσια τον...
Βαγγέλη Μειμαράκη ότι απουσίασε από την ψηφοφορία στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ ήξερε ότι βρισκόταν στο πλευρό της αδελφής του που πέθανε, μπορεί να του έχει στοιχήσει ήδη την πρωτιά στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ!

Από την περασμένη Τρίτη που έγινε γνωστό στην κοινή γνώμη ότι η αδελφή του Βαγγέλη Μειμαράκη (εξαιτίας της απουσίας του από τη Βουλή), νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι τη γνωστοποίηση του θανάτου της εχθές… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γίνει αντιπαθής (ενώ δεν υπήρχαν τέτοια σημάδια στην υποψηφιότητά του την οποία προστάτευσε με αριστοτεχνικό τρόπο στον πρώτο γύρο των εκλογών κρατώντας αποστάσεις από τους συνυποψήφιους του όταν αυτοί πλακώνονταν) και ταυτόχρονα χάρισε άφθονους πόντους συμπάθειας στο Βαγγέλη Μειμαράκη που περνάει μια προσωπική δοκιμασία.

Η βιασύνη να «αντιπολιτευθεί» τον αντίπαλό του, επικαλούμενος μάλιστα ψεύτικα επιχειρήματα, προκειμένου να εμφανιστεί στα μάτια των ψηφοφόρων της ΝΔ ότι δήθεν είναι ο μοναδικός ανοιχτόμυαλος και «προοδευτικός» υποψήφιος στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος… Έχει δημιουργήσει εξαιρετικά κακές εντυπώσεις, ενώ τον οδήγησε σε ένα μονοπάτι που κατά κοινή ομολογία δεν είναι το συντομότερο για να φθάσει στον προορισμό του, δηλαδή την αρχηγία της ΝΔ… Διότι πρώτον είπε ψέματα και αποκαλύφθηκε εξαιρετικά γρήγορα, δεύτερον δεν είχε λόγο να το κάνει και να «τραυματίσει» το μετριοπαθές προφίλ του που είναι το βασικό προσόν του, και τρίτον και σημαντικότερο οι ψηφοφόροι της ΝΔ (που θα ψηφίσουν στις 10 Ιανουαρίου) ελάχιστα «συγκινούνται» από θέματα «ταμπού» όπως είναι το Σύμφωνο Συμβίωσης… Με άλλα λόγια περισσότερο θα τους αγγίξει ή θα συγκινηθούν και ενδεχομένως να ταυτιστούν με τον ανθρώπινο πόνο που βιώνει ο Βαγγέλης Μειμαράκης, παρά με οτιδήποτε άλλο!
enimerosi24.gr

Ανάκληση αυτοκινήτου

Τό πήραμε χαμπάρι λίγο καθυστερημένα, είναι η αλήθεια... 
...αλλά έστω καί τώρα σάς ειδοποιούμε γιά νά κάνετε τά κουμάντα σας...
Ανακαλούνται 27.640 Bentley
Σε μια ανάκληση 27.640 αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, προχωρά η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών οχημάτων. Το πρόβλημα αφορά ένα ελαττωματικό καλώδιο στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό και ότι η ανάκληση των οχημάτων θα γίνει το επόμενο διάστημα. Τα μοντέλα που επηρεάζονται είναι τα Continental GT, GTC και Flying Spur, που παρήχθησαν από Φεβρουάριο του 2011 έως Ιούνιο του 2014. Το εργοστάσιο αναφέρει ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου καλωδίου δεν θα ξεπερνά τις 2 ώρες.

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/201)
tanea.gr/autonea/eikones

Αν δεν μπορούν, η Ελλάδα δεν θα περιμένει ες αεί…


Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Το 2015 φεύγει. Αλλος ένας χρόνος χάθηκε για την υπόθεση της ανάκαμψης και της απασχόλησης.
Τα πράγματα δεν ήταν καλά στο άνοιγμά του. Οι μεταρρυθμίσεις είχαν βαλτώσει και κακοφορμίσει. Υπερώριμες αλλαγές είχαν μπει στο χρονοντούλαπο λόγω μιας παρατεταμένης (διάρκειας επτά μηνών, από τον Ιούλιο 2014) προεκλογικής περιόδου, με την τότε συγκυβέρνηση να βυθίζεται στην παραζάλη της δημαγωγίας με ανύπαρκτα success stories. Με αντιστάθμισμα (έναντι της τρόικας) ένα δημοσιονομικό σφίξιμο που διέλυε τα μεσαία στρώματα και τον κρατικό μηχανισμό – ούτε για αντικατάσταση μιας καμένης λάμπας δεν είχαν λεφτά οι κρατικές υπηρεσίες. Ο κομματισμός θριάμβευε αποπνικτικός. Κι η ανεργία σάρκαζε μια κοινωνία εξουθενωμένη από επτά χρόνια αδιάλειπτης ύφεσης. Οι αγορές εκτιμούσαν ότι αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν κι έμεναν μακριά από τη χώρα.
Το αίτημα της αλλαγής ήταν σαφές και επιτακτικό. Διατυπώθηκε με τρόπο ηχηρό στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Αλλαγή δεν έγινε – ει μη μόνο στους κυβερνητικούς θώκους.
Με συνέπεια, η κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία. Η κυβέρνηση, αντί να εργαστεί με (κάποιο, τέλος πάντων!) ρεαλιστικό σχέδιο, ώστε να απαλλάξει την οικονομία από τα δεσμά του παρασιτισμού και τη δημοκρατία από το πλέγμα των πελατειακών σχέσεων, αντί δηλαδή να αρχίσει να οικοδομεί ένα νέο παραγωγικό οικονομικό - κοινωνικό μοντέλο, στάθηκε δέσμια ιδεοληπτικών ερμηνευτικών σχημάτων που την εμπόδιζαν να αποκτήσει στοιχειώδη επίγνωση της πραγματικότητας. Η χώρα κινδύνεψε να πεταχτεί από το ευρώ. Οι τράπεζες έκλεισαν και μένουν κλειστές με τα funds να απαιτούν το πάνω χέρι στη διαχείρισή τους.
Επιπλέον, χιλιάδες επιχειρήσεις πτώχευσαν και το μερίδιό τους πήραν ξένες. Οι άνεργοι έμειναν στην απόγνωσή τους. Υφεση, πάλι, για όγδοο συνεχόμενο χρόνο.
Τον τόνο έδωσαν οι διάφοροι επικίνδυνοι ή/και γραφικοί τύποι που εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός. Εύκολα γελοιοποίησαν τη χώρα στην Ευρώπη, το ελληνικό κοινοβούλιο στην κοινωνία, την εικόνα της Αριστεράς σε όλους όσοι, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση, προσδοκούσαν ότι κάποιος αέρας φρεσκάδας, ηθικής στάσης, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και, κυρίως, ανάπτυξης θα έπνεε. Αυτοί ήταν η κορυφή. Το παγόβουνο ήταν η νέα κοινωνία των κολλητών που διαδέχτηκε την προηγούμενη. Το κράτος δεινοπαθεί, θέσεις ευθύνης απονέμονται σε «δικά μας» παιδιά και ενώ η Αριστερά θα έπρεπε να το ανασυγκροτήσει (αφού πιστεύει στον σημαντικό ρόλο του κράτους για να ασκήσει την πολιτική της), το διαχειρίζεται ως λάφυρο του νικητή των εκλογών. Με συνέπεια, το κράτος να ταλαιπωρεί τον πολίτη και την ανάπτυξη.
Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Κοινός τόπος γίνεται η πεποίθηση ότι στραβά αρμενίζουμε. Φαίνεται και στις συνεχείς δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αθόρυβα: Ολο και περισσότεροι απομακρύνονται από το κυβερνητικό κόμμα – άλλα περίμεναν, τα αντίθετα βλέπουν. Πληθαίνουν όσοι διαισθάνονται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ο κύκλος των γνωστών κομμάτων, σε όλο το εύρος της κλίμακας αριστερά-δεξιά. Η μέχρι πρότινος χαοτική διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος έχει ουσιαστικά κλείσει και, αν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, με το νέο έτος η δημοσκοπική διαφορά θα ανατραπεί και θα τείνει να σταθεροποιηθεί υπέρ της ΝΔ. Αυτό, από μόνο του, κυρίως σημαίνει την επανεμφάνιση και γενίκευση της μεγάλης απογοήτευσης: Καθώς το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πληθαίνουν ταχύτατα όσοι απομακρύνονται από την πολιτική. Αυτό είναι το πολύ σοβαρό και στρατηγικά σημαντικό.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια...

"Χρούντι Β. Μπακσί"...

Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος γνωρίζει απέξω την ταινία «Το πάρτι» (1968) του Μπλέικ Εντουαρντς. Θυμάστε, επομένως, την αρχική σκηνή της ταινίας. Ο άσημος Ινδός ηθοποιός Χρούντι Β. Μπακσί (στον ρόλο ο Πίτερ Σέλερς) έχει έναν ρόλο κομπάρσου σε μια υπερπαραγωγή: να σαλπίσει το παράγγελμα και αμέσως να πέσει σκοτωμένος από το βόλι του εχθρού. Αυτός ο φουκαράς, όμως, για να παρατείνει την εμφάνισή του, όλο κλονίζεται και γέρνει και κλυδωνίζεται, αλλά δεν πέφτει, ενώ όσο διαρκεί αυτό συνεχίζει να σαλπίζει κάτι σαν κλαυθμό σπαρακτικό και, φυσικά, καταστρέφει τη σκηνή. Μου τον θύμισε ο Τραγάκης της ΚΕΦΕ, που έβγαινε κάθε τόσο χωρίς αποτελέσματα, μόνο και μόνο για να συνεχίσει το κύκνειο άσμα του…

από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ" τού Στέφανου Κασιμάτη
στήν εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
(τό σκίτσο είναι τής Έφης Ξένου από "ΤΑ ΝΕΑ")
                                                  ***
γιά τήν συρραφή 
Δ.Ν.Α. 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                            από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (25.12.2015)