Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Μια κρίση εθνικής υποκρισίας…

TVXS Άποψη | 16 Μαρ. 2016
τής
Νικόλ Λειβαδάρη
Ο Γιάννης Μουζάλας έδωσε τη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ με τα παπούτσια ακόμα λασπωμένα από τον (ευρωπαϊκό) βάλτο της Ειδομένης. Ανάμεσα σε τρία ταξίδια Βρυξέλλες – Τουρκία – Βρυξέλλες και πριν από μια ακόμη πτήση, ξημερώματα, για το Στρασβούργο και την Ευρωβουλή. Στη διάκρεια της συνέντευξης αποκάλεσε δύο φορές την ΠΓΔΜ «Σκόπια», μια φορά «FYROM» και μία φορά «Μακεδονία». Το τελευταίο, καταφανώς εν τη ρύμη του λόγου του.

Το εν λόγω καταφανές , ωστόσο, δεν απέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία από το να υψώσει πάραυτα τα λάβαρα του… εθνικού ξεσηκωμού και της εθνικοπατριωτικής υποκρισίας, τον δε Πάνο Καμμένο να απασφαλίσει πλειοδοτώντας και ζητώντας, μέσω twitter, την παραίτηση Μουζάλα παρά την δημόσια συγγνώμη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Καμμένος: Ζητώ την παραιτησή του…
«Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του», έγραψε στο tweet του ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επιλέγοντας να παίξει το παιχνίδι του κομματικού ακροατηρίου και να αδιαφορήσει πλήρως για τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που προκάλεσε η παρέμβασή του.
Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Μουζάλας είχε μιλήσει ευθέως για «γκάφα» του και είχε ζητήσει «συγγνώμη»: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», είπε στον 9,84.
Στο Μαξίμου η πρώτη αντίδραση ήταν η πλήρης κάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η παρέμβαση Καμμένου ωστόσο προκάλεσε αμηχανία σε κυβερνητικούς κύκλους.

Κάλυψη Μουζάλα από το Μαξίμου
«Το ελληνικό κράτος», σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου».
Το εν λόγω μήνυμα ήταν η απάντηση στην δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ανέφερε ότι  «ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση».
Η μικροπολιτική καπηλεία
Μετά το tweet Καμμένου η απάντηση που έδιναν κυβερνητικές πηγές ήταν μόνον «ουδέν σχόλιο», ενώ το κρεσέντο διήρκεσε ως τις μεταμεσονύχτιες ώρες: Η ΝΔ ανταπάντησε στο Μαξίμου, στο χορό μπήκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητά «να πάρει θέση ο πρωθυπουργός» και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συντήρησαν την πολιτική θύελλα με νέα, οργίλη ανακοίνωση.
Aφήνοντας  τον Γιάννη Μουζάλα στον δύσβατο – και άγνωστο στους περισσότερους - δρόμο του μαχόμενου μεν, αλλά μη επαγγελματία πολιτικού και προκαλώντας την οξεία αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο οποίος, μέσω twitter, θυμήθηκε και υπενθύμισε ότι: «Η ΝΔ διασπάστηκε για το όνομα της FYROM και ο Μητσοτάκης έλεγε "σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει". Τώρα κάνουν μικροπολιτική καπηλεία. Ντροπή!»…

Οι τελευταίοι φίλοι του Γιάννη...

Πρετεντέρης - Κανέλλη - Βορίδης

Βρωμάει πια η… αναπνοή τους και διώχνουν τους τηλεθεατές...

Φωνάζει η Λιάνα Κανέλλη «έλεος» – μια απο τους τελευταίους φίλους του Γιάννη Πρετεντέρη, μαζί με το Βορίδη και καλεσμένη στην «Ανατροπή», μπλέκοντας...
την Τζολί, το Χόλιγουντ, τους πρόσφυγες και την Αριστερά, με ολίγη από Ειδομένη, μπας και κάνει κανα νούμερο ο φίλος της ο Γιάννης που μπροστά του οι θερμοκρασίες Νευροκοπίου φαντάζουν σαβάνα της ανατολικής Αφρικής!

Φωνάζει η Κανέλλη, ο Βορίδης και τα άλλα παιδιά και ταυτόχρονα «τρώγονται» μεταξύ τους σαν τους γέρους του μάπετ σόου… Οι «τελευταίοι» καλεσμένοι του Γιάννη Πρετεντέρη, δεν του έμεινε κανένας άλλος σε μια δημοσιογραφική καριέρα 30 και πλέον χρόνων, λίγο πριν αναζητήσει αλλού δουλειά… Και όλοι μαζί «θάβουν» τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης σε μια αντιπαράθεση 5 αντιπολιτευόμενοι προς 1 συμπολιτευόμενο… Σε μια «Ανατροπή» που μοιάζει ξεχασμένο καφενείο σε ορεινό χωριό που ανοίγεις την πόρτα και σε εξοντώνει η βρώμικη αναπνοή από τα σάπια δόντια των γέρων θαμώνων του!

Μπλιαχ!

enimerosi24.gr

«Μπράβο, Αντζελίνα!»...

Η Αντζελίνα και οι «κλεμμένες ζωές»...

Υιοθεσίες παιδιών από χώρες που δοκιμάζονται, δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων, επισκέψεις σε μέρη όπου κυριαρχεί η πείνα, η εξαθλίωση, ο αναλφαβητισμός και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 
Αυτά συνθέτουν το παζλ της φιλανθρωπικής δράσης που... έχει ξεκινήσει από το 2000 η ηθοποιός.
Σύμφωνα με το Inside Philanthropy, όλα άρχισαν πριν από 16 χρόνια, όταν η σταρ βρέθηκε στην Καμπότζη για τις ανάγκες γυρισμάτων της ταινίας «Lara Croft: Tom Raider» και ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την ανθρώπινη εξαθλίωση.
Οι εικόνες που είδε τη σημάδεψαν και, επιστρέφοντας στην Αμερική, προέβη τον επόμενο χρόνο στη δωρεά 1.000.000 δολαρίων προς την Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Hταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δεχθεί ποτέ ο Οργανισμός από ένα άτομο και, λίγους μήνες αργότερα, η ηθοποιός δέχτηκε από τον ΟΗΕ τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως.
Ο τίτλος ήταν η αρχή για μια ατέλειωτη και ιδιαίτερα έντονη φιλανθρωπική δράση, η οποία συνδυάστηκε και με την υιοθεσία τριών παιδιών. Το πρώτο ήταν ο Μάντοξ, ένα αγοράκι από την Πνομ Πενχ της Καμπότζης, το οποίο η ηθοποιός υιοθέτησε στις 10 Μαρτίου του 2002. Τον Ιούλιο του 2005, όταν ήταν πλέον ζευγάρι με τον Μπραντ Πιτ και ταξίδεψαν μαζί στην Αιθιοπία, υιοθέτησε την έξι μηνών τότε Ζαχάρα Μάρλεϊ, ένα κοριτσάκι, το οποίο λίγο αργότερα, προκάλεσε -άθελά του- «θόρυβο» στα ΜΜΕ. Αιτία; Η φυσική του μητέρα θέλησε να την πάρει πίσω, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι η μικρή Ζαχάρα ήταν πολύ τυχερή που την επέλεξε η Τζολί και έκανε πίσω. Eναν χρόνο αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του βιολογικό παιδί, την Σιλό Νουβέλ και το 2007 η Τζολί υιοθέτησε τον τρίχρονο τότε Παξ Τιέν, ένα τρίχρονο αγοράκι από το Βιετνάμ. Πριν από οχτώ χρόνια, τον Ιούλιο συγκεκριμένα, γεννήθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας τα δίδυμα Νοξ Λεόν και Βιβιέν Μαρσελίν, που ολοκλήρωσαν την ευτυχία του ζεύγους.
Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του Newsweek, η Τζολί...

"...είναι καμώματα μιας ξιπασμένης στρουθοκαμήλου, που χώνει την μούρη της στην άμμο και νομίζει ότι οι άλλοι δεν την βλέπουν. 'Η, ακόμη χειρότερα, που πιστεύει ότι οι άλλοι δεν βλέπουν τα οπίσθια της, αλλά τον Μέγα Αλέξανδρο"

07:57 | 16 Μαρ. 2016 
TVXS Σχόλιο
Η χώρα της ξιπασμένης στρουθοκαμήλου. Του Στέλιου Κούλογλου
 Όλα τάχε η Μαριορή, η μακεδονομαχία της έλειπε. Την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τον δυσκολότερο Μάρτη στην πρόσφατη ιστορία της, τέθηκε θέμα παραίτησης ακριβώς του υπουργού που χειρίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα, το προσφυγικό. Και όλα αυτά επειδή σε μια συνέντευξη του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης αποκάλεσε την ΠΓΔΜ... Μακεδονία. Παρότι σε άλλο μέρος της ίδιας συνέντευξης χρησιμοποίησε τον όρο πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ μετά ζήτησε και συγγνώμη για το λάθος του.
Τι αλάνθαστη χώρα, που δεν επιτρέπει ούτε λάθη εκ παραδρομής! Τι άψογο, αλάνθαστο πολιτικό σύστημα που δεν δέχεται ούτε την συγγνώμη, την οποία οι πολιτικοί απεχθάνονται τόσο, όσο και την χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία για τους γείτονες! Και καλά ο κ. Καμμένος που θέλει από κάπου να κρατήσει το εκλογικό του ακροατήριο. Αλλά η ΝΔ; Δεν ξέρει ότι ο προηγούμενος αρχηγός της φόρτωσε τη χώρα με ένα θέμα που κουβαλάει επί δεκαετίες, σπαταλώντας απίστευτη διπλωματική ενέργεια και καταστρέφοντας διεθνείς συμμαχίες; Το οποίο τότε, το 1991-3, θα μπορούσε να είχε λυθεί με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό, αυτόν που τώρα καθυστερημένα ζητάμε αλλά όλοι μας γυρίζουν την πλάτη,  αν ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να χτίσει πολιτική καριέρα εκμεταλλευόμενος εθνικές ευαισθησίες;
Aλλά η ΝΔ και μάλιστα του κ. Μητσοτάκη; Tου οποίου ο πατέρας ως πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε, την ίδια εποχή, ότι κανείς δεν θα θυμάται την υπόθεση -τόσο ασήμαντη τη θεωρούσε- μετά από 10 χρόνια; Που ήθελε από τότε μια συμβιβαστική λύση, αλλά δεν την τόλμησε λόγω πολιτικού κόστους, το οποίο δεν απέφυγε τελικώς να πληρώσει με την ανατροπή της κυβέρνησης του από τον κ. Σαμαρά ; Δεν έχει ζήσει από κοντά όλα αυτά τα αδιέξοδα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης;
Η μάχη της ονοματοδοσίας χάθηκε οριστικά πριν 25 χρόνια και όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο. Κάπου 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, μεταξύ τους η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, για να μην μιλήσει κανείς για τους συμμάχους της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η κυρία Μέρκελ Μακεδονία την ανεβάζει, Μακεδονία την κατεβάζει και δεν έχω δει κανένα σύμμαχο της Νεοδημοκράτη να βγάζει μιλιά διαμαρτυρίας. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ διεθνές μέσο ενημέρωσης όλον αυτόν τον τελευταίο καιρό, την ώρα που η Ειδομένη και η γειτονική χώρα κοντεύουν  να γίνουν πιο διάσημες και από την Μητέρα Τερέζα, το οποίο να έχει χρησιμοποιήσει τον όρο FYROM, Σκοπιανοί, κ.λπ. Άραγε πώς σκοπεύει η χώρα να ανατρέψει όλο αυτό το αρνητικό διεθνές σκηνικό και συσχετισμό των δυνάμεων; Mε ποιες συμμαχίες, με τι στρατηγική και τακτική; Συνεχίζοντας απλώς να μην διαβάζει ξένο τύπο;
Φυσικά δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να λυθεί το μακεδονικό. Ούτε άλλωστε ήταν αυτή επιδίωξη του κ. Μουζάλα, που παραδέχθηκε το εκ παραδρομής λάθος του.  Κάπου όμως, ίσως καταλαβαίνω τις αιτίες για το λάθος  αυτό. Μιλώντας καθημερινά με διεθνή μέσα ενημέρωσης για το προσφυγικό, κάθε φορά που χρησιμοποιώ τον όρο FYROM, δημοσιογράφοι και συνομιλητές σε πάνελ χαμογελούν ειρωνικά: το αποτέλεσμα είναι να αποδυναμώνονται έτσι τα επιχειρήματα μας για την ουσία του προσφυγικού. Και αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, εθνική υπηρεσία προσφέρει αυτός που αγωνίζεται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και την επίλυση του προσφυγικού, όπως ο κ. Μουζάλας. Τα υπόλοιπα είναι καμώματα μιας ξιπασμένης στρουθοκαμήλου, που χώνει την μούρη της στην άμμο και νομίζει ότι οι άλλοι δεν την βλέπουν. 'Η, ακόμη χειρότερα, που πιστεύει ότι οι άλλοι δεν βλέπουν τα οπίσθια της, αλλά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο διάσημος μαθηματικός σερ Άντριου Γουάιλς που «έλυσε» το Θεώρημα του Φερμά

Ο άνθρωπος που «έλυσε» στη σοφίτα του το Θεώρημα του Φερμά 
Ο μαθηματικός

17:46 | 15 Μαρ. 2016
tvxs.gr
Ο διάσημος μαθηματικός σερ Άντριου Γουάιλς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πληροφορήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου ότι, θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Άμπελ για την απόδειξη του περίφημου τελευταίου θεωρήματος του Φερμά το 1994.
Το Άμπελ, το οποίο θεωρείται το «Νόμπελ των Μαθηματικών» απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6 εκατ. νορβηγικών κορονών, ή περίπου 630.000 ευρώ.
Ο Γουάιλς  χαρακτήρισε τη βράβευση «εντελώς αναπάντεχη», αλλά μάλλον πρόκειται για το ιδιότυπο βρετανικό φλέγμα: Όχι μόνον επειδή αναγνωρίζεται ως ως ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα -για την ακρίβεια θεωρείται «ζωντανός θρύλος των μαθηματικών», αλλά και επειδή από το 1997 έχει λάβει μερικά από τα πιο σημαντικά βραβεία στον χώρο των επιστημών.
Ο Βρετανός καθηγητής Γουάιλς -σήμερα 62 ετών- ασχολείται με...

Βούτσης : "Δεν θα υπάρξουν άλλου τύπου εξελίξεις" στο θέμα Καμμένου - Μουζάλα

Βούτσης: Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία...

«Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Ούτε υπουργός ούτε συνεργαζόμενος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στο θέμα Καμμένου - Μουζάλα.

Μιλώντας...
με δημοσιογράφους ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε: «Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Ούτε υπουργός ούτε συνεργαζόμενος. Θα δοθούν οι εξηγήσεις».

«Δεν δόθηκαν;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Νομίζω ότι δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις. Κατ’ εμέ είναι επαρκείς, αλλά ο καθένας που θέτει ένα θέμα θέλει περισσότερες. Θα δοθούν οι εξηγήσεις ένθεν κακείθεν. Δεν θα υπάρξουν άλλου τύπου εξελίξεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Είναι πιο εύκολο να μάθεις τις Καρυάτιδες να χορεύουν συρτάκι, από το να πείσεις τον Βενιζέλο ότι η Φώφη δεν είναι... κομμώτρια!!!

matrix24.gr

Στον Ελαιώνα η Αντζελίνα Τζολί...

Στον Ελαιώνα η Αντζελίνα Τζολί - Το απόγευμα η συνάντηση με τον Τσίπρα (φωτό)

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφθηκε η Αντζελίνα Τζολί. Νωρίτερα, η ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες, ενώ στις 17:00 αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και...
στον Ελαιώνα ο κόσμος αγκάλιασε τη διάσημη ηθοποιό, ενώ φωτορεπόρτερ είχαν ανέβει μέχρι και σε ταράτσες για ένα πλάνο της.
Η κυρία Τζολί, αφού ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου, βρέθηκε στον παιδότοπο για να γνωρίσει μερικά από τα παιδιά που διαμένουν εκεί.
Στη συνέχεια, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τέσσερις γυναίκες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από τη Συρία και μια από το Ιράν, που έχουν έρθει προσωρινά στην Ελλάδα, έχοντας ως τελικό τους προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζουν ήδη οι σύζυγοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός τούς ρώτησε για το ταξίδι τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, και η ίδια τους είπε ότι καταλαβαίνει τον πόνο τους και ότι θα ήθελε και εκείνη να είναι τα σύνορα ανοιχτά γι’ αυτούς.
Επίσης, μια γυναίκα-πρόσφυγας την πλησίασε κλαίγοντας και της διηγήθηκε ότι προσπάθησε να περάσει τα σύνορα χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί πρόσφυγες, και κυρίως παιδιά, την πλησίασαν θέλοντας να τραβήξουν φωτογραφίες από την επίσκεψή της. Την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως τους ΟΗΕ, συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.

Σε τρεις άξονες μέτρα για την κρουαζιέρα

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Δράσεις για περισσότερη ασφάλεια στα λιμάνια και διαχείριση του προσφυγικού, ώστε να μετριασθούν οι απώλειες στον κλάδο της κρουαζιέρας φέτος (φωτ. αρχείου).

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

21:27 | 15 Μαρ. 2016
tvxs.gr
1. Προσφυγικό: Σύγχυση με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ και «επέστρεψαν». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής απο τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους. Έκκληση Τσίπρα προς τους πρόσφυγες: Εγκαταλείψτε την Ειδομένη. Προβοκάτσια το φυλλάδιο που ξεκίνησε τη μεγάλη έξοδο από την Ειδομένη; Τι απαντά ο Γερμανός πολιτικός, που το όνομα του ήταν στο φυλλάδιο της ΕιδομένηςΠυρά Σκοπίων κατά της Ελλάδας για την «έξοδο» της Ειδομένης. Ακόμη: Στήριξη στην Ελλάδα για το προσφυγικό προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Το πόκερ Μέρκελ και Ερντογάν με το προσφυγικό. Επίσης... Πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες είναι κάτοικοι από το Κιλκίς και τη ΘεσσαλονίκηΣτους 43.719 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα [ΠΙΝΑΚΕΣ]

2Σε βάθος 15ετίας ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων. Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 15ετίας προωθεί η κυβέρνηση, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, με στόχο μάλιστα οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
3Ξεκίνησε η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία [Βίντεο].
4. Άλλη μία super Τρίτη, με προκριματικές εκλογές σε πέντε Πολιτείες -Ιλινόις, Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Μιζούρι, Οχάιο- και τον Ντόναλντ Τραμπ να ευελπιστεί ότι θα κερδίσει στις τέσσερις από αυτές. Φίδια που δαγκώνουν οι μετανάστες, λέει ο Τραμπ και θέλει φράχτη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Εντωμεταξύ, οι Anonymous κήρυξαν «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά του Τραμπ [ΒΙΝΤΕΟ]
5Ανθρωποκυνηγητό με πυροβολισμούς στις Βρυξέλλες [Φωτό+Βίντεο]. Ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έρευνες που συνδέονται με το μακελειό του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.
6Άγκυρα: Η γυναίκα - καμικάζι εκπαιδεύτηκε από τους Κούρδους της Συρίας. Με τις ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες συνδέονται με την αδελφή οργάνωση του PKK στη Συρία, PYD, συνδέει τη γυναίκα που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, το υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας. Έκλεισε το αεροδρόμιο του Αννόβερο μετά από πληροφορία για βόμβα σε αεροσκάφος της Turkish Airlines
7Νέα δημοσκόπηση: Αυξήθηκε το ποσοστό υπέρ του Brexit
8Ιγνάσιο Ραμονέ: Χρειαζόμαστε έναν Τσίπρα στη Γαλλία ή τη Γερμανία για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ο συγγραφέας, κοινωνιολόγος, καθηγητής, διηγηματογράφος, ειδικός γεωπολιτικής και σύμβουλος του ΟΗΕ Ραμονέ προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε κάτω από έναν έλεγχο τεραστίων διαστάσεων διαμέσου του διαδικτύου στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Η αυτοκρατορία της επιτήρησης».
9Έκκληση στους ιατρικούς συλλόγους: Ζητήστε νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης
10. Το Tvxs στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ανήλικοι φυλακισμένοι ως διακινητές μεταναστών: «Ο πιο Μακρύς Δρόμος» και «Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά για την Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Του Γιώργου Ρούσσου. 
* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού

Μείωση τζίρου 2,1% στα σούπερ μάρκετ λόγω capital controls το 2015

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ  
Δραστική ήταν η επίδραση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ από την επιβολή των capital controls και τη γενικότερη αναταραχή που προκλήθηκε στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Από το δημοψήφισμα και μετά οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων διατηρήθηκαν σταθερά σε αρνητικό πρόσημο, με συνέπεια συνολικά το έτος να κλείσει με κάμψη του τζίρου κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2014.
Οι πρόσφατες ανακατατάξεις που παρατηρούνται στον κλάδο κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με τα όσα συνέβησαν το 2015. Τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν κάποιες μεγάλες αλυσίδες επιδεινώθηκαν μετά τα capital controls, καθώς οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία και οι πωλήσεις υποχώρησαν δραματικά. Με βάση, πάντως, τα έως τώρα δεδομένα και με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βρίσκεται στο ναδίρ, το 2016 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πωλήσεων κατά 3,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για το 2015, τα οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα, Παναγιώτης Μπορέτος, κατά την τελευταία γενική συνέλευση του ECR Hellas (πρόκειται για την επιτροπή προμηθευτών και λιανεμπόρων) το 2015 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ συνολικά υποχώρησαν κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2014, με την καταναλωτική συμπεριφορά να επηρεάζεται δραστικά από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε πληθώρα προϊόντων. Ακριβώς το τελευταίο θεωρείται ότι επέδρασε στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,4%, ενώ το 2014 είχε παρατηρηθεί οριακή αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,6%.

Η υποχώρηση των πωλήσεων μάλιστα επιταχύνθηκε το 2015, καθώς...

«Σφυγμομέτρηση» για τις συνέπειες του προσφυγικού στην κρουαζιέρα


ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
 Η διαπίστωση πως το προσφυγικό δεν θα βγει γρήγορα από τα ραντάρ τόσο των τουριστών όσο και των μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας ενισχύει τις ανησυχίες για μόνιμη ζημία στο «brand Ελλάδα». Οι ανησυχίες αυτές αναμένεται να επιβεβαιωθούν προσεχώς, αρχής γενομένης μεθαύριο, Δευτέρα 14 Μαρτίου, στο Μαϊάμι, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης Seatrade Cruise Global 2016, της μεγαλύτερης του κλάδου παγκοσμίως.
Εκεί θα σφυγμομετρηθούν οι επιπτώσεις, όχι μόνον για φέτος, αλλά και για το 2017, καθώς σε αυτό το forum θα γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις για την επόμενη σεζόν. Βεβαίως, εκτός του προσφυγικού, η ελληνική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απαίτηση των μεγάλων ξένων ομίλων για καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες. Παρόντες γι’ αυτόν τον σκοπό θα είναι εκπρόσωποι της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας και κυρίως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά και στελέχη της Cosco και επιχειρηματίες του κλάδου.
Κύκλοι της κινεζικής εταιρείας σημειώνουν πως στο Μαϊάμι θα γίνει γνωστό ότι η πλήρης ανάπτυξη του επενδυτικού πλάνου της για την κρουαζιέρα στον Πειραιά θα ολοκληρωθεί πολύ ταχύτερα από την πενταετία που έχει προβλεφθεί στη σχετική δεσμευτική προσφορά της. Οπως εξηγούν, οι συνολικές επενδύσεις θα γίνουν «πολύ πιο σύντομα» και αποσκοπούν στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών και στη δημιουργία έξι θέσεων ελλιμενισμού για σύγχρονα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, μήκους έως και 350 μέτρων.
Το μήνυμα
Ο επικεφαλής της Navigator Travel & Tourist Services, που αντιπροσωπεύει μεγάλες ξένες εταιρείες και είναι υπεύθυνος κρουαζιέρας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Στυλιανόπουλος, εκτιμά πως πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι...