Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή



Του Σωκρατη Τσιχλια
Διαβάζοντας και συζητώντας αυτές τις μέρες, τι άλλο, περί των διώξεων, προφυλακίσεων ή μη των χρυσαυγιτών, τρομοκρατήθηκα. Αντιλήφθηκα ότι σέ πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ποικίλης κομματικής τοποθέτησης, ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, έχει κυριαρχήσει μια κυνική λογική. Οι περισσότεροι πίστευαν και πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη και, επομένως, θεωρούν πολιτικό ολίσθημα την απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών.
Το σοκ μου, πάντως, ήταν πολύ μεγαλύτερο όταν διάβασα τις ίδιες περίπου απόψεις γραμμένες, καλοσυνταγμένες από έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο της τηλεοπτικής και έντυπης ενημέρωσης. Τι ζητάει λοιπόν ο εξέχων δημοσιογράφος: περίπου εκτροπή! Θεωρεί το ζήτημα της δίωξης αμιγώς πολιτικό, αγνοεί τα όσα διαπρεπείς νομικοί υποστήριξαν για το τι σημαίνει προφυλάκιση ή μη, ενώ χαρακτηρίζει τμήμα της Δικαιοσύνης πλυντήριο της Χρυσής Αυγής! Επιμένει ότι η απόφαση της προφυλακίσεως αφορά τη συντεταγμένη Πολιτεία, καθώς είναι θέμα ουσίας της δημοκρατίας! Αντιγράφω: «Αδυνατώ, για παράδειγμα, να πιστέψω ότι μια κορυφαία υπόθεση προστασίας της δημοκρατίας αφέθηκε επιπόλαια στη διακριτική ευχέρεια ενός ανακριτή ή ενός εισαγγελέα…»!
Με αφορμή τη δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μελών της Χρυσής Αυγής, μαθαίνουμε, από έγκριτη γραφίδα μάλιστα, ότι στη δημοκρατία μας ποιος θα μπαίνει και ποιος θα βγαίνει από τη φυλακή πρέπει να το αποφασίζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός με τους συμβούλους του, άντε και με κανέναν υπουργό. Αυτός οφείλει να βρίσκει τους κατάλληλους δικαστές, οι οποίοι θα εκτελούν πολιτικές εντολές. Στο όνομα της δημοκρατίας καταργούμε τη δημοκρατία. Οπως και όλα τα άλλα, περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και περί κράτους δικαίου, τα οποία καθίστανται λεπτομέρειες μπροστά στην πολιτική ουσία…
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη Ελληνες ψύχραιμοι, που επιμένουν πως, τόσο για τη Χρυσή Αυγή όσο και για οποιονδήποτε άλλο εχθρό της, η δημοκρατία απαντά με περισσότερη δημοκρατία. Και ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Κι αν δεν είναι, ζητάμε να γίνει. Αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. (Kαθημερινή 5/10)