Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                           'ΤΑ ΝΕΑ" 12/3/14

«Δεν βοηθάει η συζήτηση περί πλεονάσματος, το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας είναι οξύ»


  Παραπολιτική
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Ναυτεμπορική παραχώρησε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Υπό άλλες συνθήκες και σε μια χώρα με διαφορετικά ΜΜΕ, αυτή η συνέντευξη θα έπρεπε να έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο κ. Γάτσιος αποδομεί συνολικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων μηνών.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

- Η έξοδος από την πρωτοφανούς έκτασης, βάθους και εύρους κρίση την οποία διανύουμε απαιτεί να υπάρχει στους πολίτες και, επομένως, στο δημόσιο διάλογο, μια ορθή και ακριβής αντίληψη της κατάστασης χωρίς ωραιοποιήσεις, δημαγωγίες και στρουθοκαμηλισμούς.

-Η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα, η οποία ασφαλώς και δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, ακολουθεί το πλαίσιο που περιέγραψα παραπάνω. Το κρίσιμο ερώτημα, κατά πόσο δηλαδή το πλεόνασμα που προκύπτει, στον βαθμό που προκύπτει, έχει προσωρινό και συγκυριακό χαρακτήρα εξαιτίας, για παράδειγμα, των έκτακτων μέτρων φορολόγησης και, μάλιστα, με αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς και τη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους, ή κατά πόσο έχει μονιμότερο χαρακτήρα εξαιτίας, για παράδειγμα, μεταβολών στις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, παραμένει στο περιθώριο. Αντίθετα, η συζήτηση εγκλωβίζεται και αποπροσανατολίζεται στο ύψος και τον τρόπο διανομής του.

-Επιπλέον, οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί...

Όλη η Ελλάδα στο Ποτάμι!...



Αναταραχή έχει προκαλέσει στα επιτελεία των κομμάτων η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που εμφανίζει το Ποτάμι ως τρίτο κόμμα. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη φτάνει το 13%. Φανταστείτε δηλαδή τι έχει να γίνει αν κάνει κόμμα ο ...
Πρετεντέρης.
Σε άλλη δημοσκόπηση που έκανε το Pretty Bra, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη είναι στην πρώτη θέση με 22%.
Καλό θα ήταν οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν λίγο νωρίτερα, γιατί, όπως το πάνε οι δημοσκοπήσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης μέχρι τον Μάιο θα έχει ξεπεράσει το 100%.
(Βέβαια, την πιο έγκυρη δημοσκόπηση την δημοσίευσα εγώ στις 26 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε τη Μεσοποταμία: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης.)

pitsirikos

Οι νέοι ανίκανοι χειρότεροι από τους παλαιούς…



Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει…
Την σοφή παροιμία θύμισε  μία αποστροφή του λόγου του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, όταν μίλησε στην Ολομέλεια για...
«κάποιο ρυάκι, ποτάμι, παραπόταμο» που «απορρίπτει» με τον τρόπο του τους επαγγελματίες πολιτικούς…

Κατόπιν τούτου, θύμισε μία άλλη σοφή ρήση, έστω και αν δεν ανήκει στον ελληνικό λαό. «Προσέξτε», είπε, σε όσους εκτιμούν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν αν πάρουμε όποιον από τους παλιούς έχει ασχοληθεί με την πολιτική και τον στήσουμε στον τοίχο».

Διότι, αν οι παλιοί πολιτικοί είναι ανίκανοι, αλλά αντικατασταθούν από νέους ανίκανους, αυτοί θα κάνουν μεγαλύτερο κακό στην χώρα, γιατί θα ζήσουν περισσότερα χρόνια…

Και ο νοών, νοείτο…

πηγη matrix24.gr

Δικαιώθηκαν 250 γιατροί του ΕΟΠΥΥ...

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας δικαιώνει 250 «διαθέσιμους» γιατρούς του ΕΟΠΠΥΥ που...
προσέφυγαν κατά του νέου νόμου, ορίζοντας ότι θα πρέπει να απασχοληθούν στο νέο φορέα, το ΠΕΔΥ, έχοντας παράλληλα ανοιχτά και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι τις 8 Απριλίου οπότε και έχει οριστεί η τακτική δικάσιμος και οι γιατροί θα ζητήσουν να διατηρηθεί μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση, που υπολογίζεται τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο.
Στην προσφυγή τους οι γιατροί σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Η ένταξη μας σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η επιχειρούμενη βίαια μεταβολή των όρων των εργασιακών μας σχέσεων και ιδιώς σε ό,τι αφορά το δικαίωμά μας για άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, αντίκειται σε πληθώρα υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων και αρχών».

Και προσθέτουν:

Πολλά λεφτά υπάρχουν


  Παραπολιτική

Διαβάζω σε ένα ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος τις διάφορες ανοησίες που είπε χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης για την προεκλογική του καμπάνια, παρόλο που αδιαφορώ παγερά για οτιδήποτε λέει ο άνθρωπος που ζητά μια δεύτερη ευκαιρία για να καταστρέψει ξανά τον δήμο της Αθήνας.

Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι 10.000 ταξί θα γράφουν «Ψηφίστε Νικήτα» και θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Διαβάζω ότι στην Πάτρα θα κατέβουν συνολικά 12-13 υποψήφιοι δήμαρχοι. Φίλοι από δήμους της Αθήνας επίσης μου λένε ότι παντού κατεβαίνουν 8-9 δήμαρχοι, παρόλο που κάποιοι από αυτούς δεν θα εκλεγούν ούτε δημοτικοί σύμβουλοι.

Τουλάχιστον το 75% αυτών των υποψηφίων καταγγέλλουν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα, που μας γονάτισε με τους υπερβολικούς φόρους, που γέμισε τη χώρα ανέργους κ.π.λ. Όλα ωραία και καλά αλλά έχω μια βασική απορία που θα ήθελα κάποιος να μου τη λύσει, αν υποθέσουμε ότι δεν γνωρίζω την απάντηση.

Μετά από 4 χρόνια κρίσης και 6 χρόνια ύφεσης, πώς διάολο έχουν βρεθεί περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ να διεκδικούν την ψήφο μας; Που βρήκαν τόσα πολλά χρήματα για προεκλογικές καμπάνιες και τι τους πείθει ότι αξίζουν να τα ξοδέψουν ακόμα και για να πάρουν ένα 7%-8%; Τι χρώματος είναι όλο αυτό το χρήμα;

Μήπως να μαζέψουμε τίποτα λεφτά για να γράψουμε σε 10.000 ταξί «πόθεν έσχες;»;

Παραγωγή τού GOLF 7 στό εργοστάσιο τής VW στό Wolfsburg τό 2013

VW Golf 7 Produktion Wolfsburg 2013 [HD]     Αξίζει τόν κόπο νά δεί κανείς τήν πρόοδο τής (ρομποτικής) τεχνολογίας μέσα από τή διαδικασία παραγωγής ενός, από τά πιό επιτυχημένα μοντέλα, αυτοκινήτου. Τό βίντεο αρχίζει μέ ασυναρμολόγητες λαμαρίνες καί τελειώνει μέ ολοκληρωμένο αυτοκίνητο. Όπως θά δείτε ανθρώπινα χέρια επεμβαίνουν, μόνο γιά τόν ποιοτικό έλεγχο τών κατασκευών καί γιά ορισμένες -λεπτές- απαραίτητες ρυθμίσεις.  

Η λήψη έχει γίνει μέ ΗD καί βλέπεται άνετα σέ πλήρη οθόνη (χρόνος βίντεο : 9΄15΄΄).

Σοκ στην Ευρωβουλή με τον αλυσοδεμένο Χατζημαρκάκη...

 

 

 

 

 

 

 «Λουκέτο στην τρόικα», φώναζε ο ευρωβουλευτής...

 Ζωσμένος με αλυσίδες και λουκέτα εμφανίστηκε στη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και ιδρυτής κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τον άκουσαν να φωνάζει οτι...
  η Ελλάδα ζει σε ένα απέραντο λουκέτο επειδή όλες οι επιχειρήσεις κλείνουν.

«Λουκέτο στην τρόικα! Να σπάσουμε τα λουκέτα!» φώναζε,σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό», ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής, αφήνοντας άφωνους τους συναδέλφους του.

Η εμφάνιση αυτή του ευρωβουλευτή έγινε στην πρώτη συζήτηση της έκθεσης Κάρας για τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία...

Μια διαφήμιση, που παιζει μόνο στην Κρήτη...

 ο καφές Αρχοντάκη!
 ΒΙΝΤΕΟ-Αυτή η διαφήμιση κάνει πάταγο
Μία χιουμοριστική διαφήμιση προβάλλεται μόνο στα κρητικά κανάλια επειδή μόνο στην Κρήτη κυκλοφορεί ο...
καφές Αρχοντάκη.

Στη διαφήμιση πρωταγωνιστεί η αθυρόστομη γιαγιά, γνωστή σε όλους μας από άλλες τηλεοπτικές της εμφανίσεις, η οποία καλεί στο καφενείο της τέσσερα άτομα που περιμένουν το λεωφορείο.
Η συνέχεια προσφέρει άφθονο γέλιο... 
ΒΙΝΤΕΟ...
)

Κουφοντίνας: Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο, και τα δύο το σύστημα.


Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ ΜΠΕ
του Στ. Κούλογλου
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη χώρα: ο Κουφοντίνας έβγαλε βιβλίο, που έδωσε την ευκαιρία στους θιασώτες της λογοκρισίας να υποστηρίξουν ότι όσα βιβλία δεν τους αρέσουν θα πρέπει να ρίχνονται στη πυρά. Ενώ οι τελευταίοι, μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων της δήθεν επαναστατικής οργάνωσης 17Ν ξεκίνησαν χθες εκστρατεία εναντίον του «ματωμένου βιβλίου», κάνοντας του την καλύτερη διαφήμιση.
Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες όπου κανείς δεν παραδέχεται τα λάθη του, όσο μεγάλα κι αν είναι. Στις ΗΠΑ, π.χ., οι πολιτικοί, όταν αποχωρήσουν από την εξουσία, κάνουν αυτοκριτική ακόμη και για κορυφαία θέματα, όπως ένας πόλεμος που διεξήγαγαν. Εδώ, όλοι τα έχουν όλα καλώς καμωμένα: ο Γ. Παπανδρέου, που υπέγραψε το καταστροφικό μνημόνιο, υποστηρίζει ότι έσωσε τη χώρα. Ο Κ. Καραμανλής, που άφησε το έλλειμμα να απογειωθεί παίζοντας play station, αποτελεί πόλο αναφοράς στη ΝΔ. Και ενώ αποδεικνύεται ότι υπουργοί και κορυφαία στελέχη του έκλεβαν ή παρανομούσαν σε ένα πάρτι διαφθοράς χωρίς προηγούμενο, ο Κ. Σημίτης απονέμει σαν Πάπας χρίσματα στην κεντροαριστερά, λες και δεν έχει ακούσει τίποτα για το έγκλημα. Γιατί στον εθνικό κανόνα να αποτελούσαν εξαίρεση οι τρομοκράτες; 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                          Διαβάστε:
                          Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη: Έργα και ημέρες της «17Ν» στο βιβλίο του Κουφοντίνα

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Η ιστορία της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη» θα πρέπει να διδάσκεται ως κορυφαίο παράδειγμα πολιτικής πανωλεθρίας. Η οργάνωση...

Όλι Ρεν: Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες του πρώτου Μνημονίου λόγω μη συνενόησης των πολιτικών δυνάμεων


  Παραπολιτική

Μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ να έχουν ξεχάσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ο μεγαλύτερος συκοφάντης της εθνικής προσπάθειας του πρώτου Μνημονίου και να μας τον παρουσιάζουν ως «μεταρρυθμιστή» και «πυλώνα σταθερότητας» αλλά οι Ευρωπαίοι δεν ξεχνούν.

Πώς να ξεχάσουν εξάλλου τον άνθρωπο που την ώρα που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης δήλωνε ότι μπορούσε να μηδενίσει το έλλειμμα σε ελάχιστο χρόνο; Πώς να ξεχάσουν αυτόν που έκλεινε το μάτι στους Αγανακτισμένους τονίζοντας ότι «συναίνεση στο λάθος» δεν δίνει;

Πριν από λίγο λοιπόν, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά έγραψε στο Facebook τα εξής ενδιαφέροντα:

Για τους έχοντες ...κοντή μνήμη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, βάζει τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με το τί συνέβη στην Ελλάδα την πρώτη περίοδο της κρίσης. Είπε λοιπόν πριν από λίγα λεπτά στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση της Έκθεσης για τις τρόικες:

-Πριν από 4 χρόνια η ελληνική οικονομία ήταν σε ελεύθερη πτώση και ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν ορατός, ενώ μηχανισμοί δεν υπήρχαν.
-Τα προγράμματα δεν ήταν η αρχή της κρίσης αλλά η αρχή της επίλυσης της κρίσης.
-Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες του προγράμματος στην Ελλάδα, κυρίως του πρώτου προγράμματος, λόγω έλλειψης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και λόγω των αντιστάσεων διαφόρων ειδών συμφερόντων.

Οι Ευρωπαίοι βλέπετε έχουν τις ιδεοληψίες τους αλλά έχουν και μνήμη και δεν χαρίζονται και σε κανέναν...Ας το έχουμε υπόψιν...

Φόρος υπεραξίας: Το νέο σχέδιο του υπ. οικονομικών και το "όχι" της τρόικας


Φόρος υπεραξίας: Το νέο σχέδιο του υπ. οικονομικών και το

Διαφωνούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μειώσεις των προστίμων και ευνοϊκότερο καθεστώς για τον φόρο υπεραξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να αποδέχονται τις αλλαγές για τη φορολόγηση της υπεραξίας κατά την πώληση ακινήτων.
Για τον φόρο υπεραξίας η κυβέρνηση παρουσίασε χθες νεότερο σχέδιο με το οποίο απαλλάσσονται από τον φόρο οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα πριν από το 1994.
Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στόχος είναι να συμφωνήσουν με την τρόικα για τα δύο ανωτέρω θέματα. Σε διαφορετική όμως περίπτωση, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς, όπως έκανε και με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προωθούνται είναι:

Το «γωνιακό μαγαζάκι» της Τρόικας...

και οι πελάτες του...

Η δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ότι η Τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα δεν προκάλεσε τον αναμενόμενο θόρυβο. Δεν τον κάλεσαν στο...
Μέγαρο Μαξίμου για εξηγήσεις, δεν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, δεν υπέστη αποδοκιμασία, ούτε και ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην αυτονόητη ερώτηση, ποια είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Τρόικα και, εφόσον αυτό συμβαίνει, γιατί η κυβέρνηση δεν το καταγγέλλει επίσημα και θεσμικά.

Θα ήταν ένα πολιτικό παράδοξο αν δεν συνέβαινε μέσα σε ένα κλίμα που προετοιμάζει ρήξη ή περίπου ρήξη της κυβέρνησης με την Τρόικα. Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, όπως ζητούν εταίροι και πιστωτές, και όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε τμηματική και μερική καταβολή των δόσεων που βρίσκονται στον αέρα ύψους περίπου 10 δισ ευρώ. Επειδή τον Μάιο λήγουν ομόλογα που ανέρχονται στο ίδιο ποσό, υπάρχει ως σχέδιο Β η έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα προβληθεί και ως πείραμα εξόδου στις αγορές. "Λεφτά θα υπάρχουν" δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστούν.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται είναι πραγματική ή προσχηματική, αφού υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν πίσω σε αρκετά πράγματα η Τρόικα, προκειμένου να μη σπάσει το σκοινί σε προκελογική περίοδο, κάτι που δεν θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά ούτε και το Βερολίνο.

Τα σημεία διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών αφορούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων κοκ), παρατάταση του προγράμματος για απολύσεις και διαθεσιμότητες το 2015. Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός του μεγέθους και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Τρόικα ζητά να συνεκτιμηθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και όποιο ποσό μοιραστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, 1 με 1,5 δισ με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, να μετρηθεί στις δαπάνες του προϋπολογισμού και επομένως να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών εναντιώνονται στην αξιοποίηση του πλεονάσματος ως κοινωνικού μερίσματος για τη στήριξη των ενστόλων και των χαμηλοσυνταξιούχων και ζητούν να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές δράσεις και στην ενίσχυση των οικογενειών που ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Επειδή διαρροές γίνονται μόνο από την ελληνική πλευρά, οι πληροφορίες είναι σχετικά ασαφείς. Ωστόσο, προκύπτει από συγκλίνουσες ενδείξεις ότι ο πιο σφιχτός κόμπος αφορά την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποτελεί το πιο βαρύ προεκλογικό χαρτί της κυβέρνησης...
tvxs.gr