Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Εν αναμονή σημαντικότατων ευρημάτων

Η Αγγελική Σίμωση προισταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τον Πάνο Λασκαρίδη, εφοπλιστή και χορηγό.
Η Αγγελική Σίμωση προισταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τον Πάνο Λασκαρίδη, εφοπλιστή καί χορηγό.
Στον ορίζοντα είναι το ενετικό κάστρο της Χώρας Κυθήρων. Σε πρώτο πλάνο, όμως, είναι η εντυπωσιακή στολή Exosuit, ένα «διαστημικού τύπου» σκάφανδρο, πάνω στο κατάστρωμα της θαλαμηγού «Γλάρος» όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την νέα  διεθνή αρχαιολογική αποστολή στα Αντικύθηρα, που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες. Καιρού επιτρέποντος, μιας και είχε πολλά μποφόρ, τις επόμενες ημέρες  το σκάφανδρο, θα βουτήξει στα νερά του νησιού, εκεί όπου βρίσκεται το διασημότερο ίσως αρχαίο ναυάγιο του κόσμου, με το σημαντικό φορτίο των γλυπτών αλλά και τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πρόκειται για την παγκόσμια «πρώτη» της στολής, η οποία αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στις υποβρύχιες αρχαιολογικές αυτοψίες και η παρθενική της βουτιά θα συνδυαστεί με σπουδαίες ανακαλύψεις. Ποιες είναι αυτές;
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, από τις πρώτες ημέρες της ενάλιας ερευνας έχουν ήδη εντοπιστεί σημαντικότατα ευρήματα στον βυθό. Δυστυχώς για τους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν ως τα Κύθηρα για να δουν από κοντά το σκάφανδρο και να γνωρίσουν τους δύτες, η επίσημη ενημέρωση θα γίνει εντός ολίγων ημερών από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα. Η επιβεβλημένη σιγή ιχθύος πάντως προκάλεσε τον εκνευρισμό ενός από τους κύριους χρηματοδότες της αποστολής που βρισκόταν στα Κύθηρα. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος δάνεισε το σκάφος  «Γλάρος» για τις ανάγκες της έρευνας, δήλωσε ότι «είμαστε υπό το καθεστώς λογοκρισίας» για να συμπληρώσει αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «παρίστανται αρκετοί σημαντικοί ξένοι που παίρνουν μέρος ως χορηγοί δεν θα έχουν την χαρά να ακούσουν και εκείνοι τα πρώτα συμπεράσματα παρότι ήρθαν για τον σκοπό αυτόν στην Ελλάδα από μακρινές χώρες». (Συμπεραίνει κανείς τα Αντικύθηρα είναι επικοινωνιακά «η νέα Αμφίπολη» και το ΥΠΠΟ δεν θα επιτρέψει να του ξεφύγει ο έλεγχος των πληροφοριών από τα χέρια για ευνόητους λόγους, πολιτικούς και μη).

Ακόμα και η Αγγελική Σίμωση, η προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της κρατικής αρχής που εποπτεύει την διεθνή αποστολή (στην οποία παίρνουν μέρος Ελληνες δύτες της Εφορίας, Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole  της Μασαχουσέτης καθώς και το Πολεμικό μας Ναυτικό με το βαθυσκάφος Θέτις) ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της: «Υπάρχουν ευρήματα, τα οποία θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας. Είναι ορατά ακόμα και από την χαρτογράφηση που έκαναν οι επιστήμονες, παρότι είναι καλυμμένα από την άμμο ή από επίπαγο. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι αγάλματα ή άλλης φύσης αντικείμενα αλλά ξέρουμε ότι βρίσκονται εκεί. Το μόνο που μπορούμε να ανακοινώσουμε είναι ότι ανασύραμε ένα μεταλλικό αντικείμενο που μάλλον προέρχεται από κλίνη». Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τα σόναρ που «ανιχνεύουν» σήματα από μεταλλικά ή άλλα υλικά, αποκάλυψαν μεγάλη διασπορά ευρημάτων, πιθανότατα με μεγάλο όγκο άρα μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει ότι υπάρχουν γλυπτικά συμπλέγματα και όχι μόνον στον πυθμένα.

Το δεύτερο πλοίο

Ένα στοιχείο που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο βυθισμένο αρχαίο σκαρί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το πρώτο. Όμως η κακοκαιρία δεν έχει επιτρέψει στους δύτες να κάνουν ολοκληρωμένη αυτοψία, κάτι που είναι ο στόχος των επομένων ημερών. Μπορεί σήμερα το πρωι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας να είχαν σφραγισμένα τα χείλη τους για τον αριθμό ή την φύση των ευρημάτων, ήταν όμως λαλίστατοι αναφορικά με την δουλειά υποδομής που έκαναν, έτσι ώστε να οδηγηθούν στα τελευταία. Το πιο καίριο είναι ότι κατάφεραν να αναπτύξουν με την τεχνολογία αιχμής που είχαν στην διάθεσή τους ένα τρισδιάστατο γεωφυσικό μοντέλο με φωτομωσαϊκή απεικόνιση που έχει εξαιρετική ακρίβεια (1 pixel αντιστοιχεί σε 4 εκατοστά), με βάση το οποίο μπορούν να δουν από την οθόνη του υπολογιστή ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στον βυθό. Καθώς το ναυάγιο βρίσκεται σε έναν επικλινή «παγκο» σε βάθος 51 – 55 μέτρα, οι δύτες μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με «χειρουργικές» επεμβάσεις, πηγαίνοντας στοχευμένα στα σημεία που πρέπει. Ο συνδυασμός του τρισδιάστατου χάρτη, μαζί με την άμεση επαφή με τον χώρο μέσα από τις καταδύσεις που έγιναν, τους έχει δώσει μια πλήρη εικόνα του ναυαγίου αλλά και του υποπυθμένα. Τις επόμενες ημέρες το exosuit που δίνει στον χρήστη αυτονομία παραμονής πολλών ωρών στο βυθό χωρίς αποσυμπίεση, θα βοηθήσει στην ακριβή παρατήρηση του βυθού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Αντικύθηρα ήταν ο τόπος που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η ενάλια αρχαιολογία. Το 1900 Συμιακοί σφουγγαράδες εντόπισαν τυχαία το ναυάγιο. Μέσα στον επόμενο χρόνο, κατάφεραν να ανασύρουν σπουδαία ευρήματα που ζύγιζαν τόνους, χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της εποχής τους, ένα πρωτόλειο σκάφανδρο. Ενας δύτης έχασε την ζωή του και άλλοι δυο έμειναν παράλυτοι. Στην συνέχεια ο πλοίαρχος Ζακ Κουστό εντόπισε ξανά την θέση του σκαριού το 1953 και επέστρεψε το 1976, όπου έκανε άλλη μια έρευνα και ανέσυρε και αυτός αντικείμενα. Ενας από τους δύο Ελληνες δύτες που τον συνόδευαν, ο Λευτέρης Τσαβλίρης, που ήταν μόλις 22 χρονών, θυμάται σήμερα με πολύ συγκίνηση την βουτιά στα Αντικύθηρα και τον εντοπισμό ορισμένων αντικειμένων. Ηταν και αυτός παρόντας στην παρουσίαση των συμπερασμάτων.Το μόνο βέβαιον είναι ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια καθώς οι χορηγοί δεσμεύτηκαν πως θα συνεχίσουν την στήριξή τους και στο μέλλον ενώ ολη η ομάδα είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας.
kathimerini.gr

Άρθρο παρέμβαση τού Αλέξη Τσίπρα

Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα το φλερτ Τσίπρα με Ολάντ-Ρέντσι;

4.10.14


Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ουσιαστικά θέση για το είδος των συμμαχιών που θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

(...)Σήμερα η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν είναι αυτή του 2010. Σήμερα έχουν όλοι καταλάβει ότι ο λαός μας υπέφερε άδικα και έχει γίνει το εξιλαστήριο θύμα. Γι’ αυτό και τώρα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Γι’ αυτό και σήμερα η Ευρώπη ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ξορκίζει. Άλλωστε, θεσμικοί πυλώνες της, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την προεδρία Ντράγκι, έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων οιονεί ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγούμενο. 

Μέτρα που, όταν τα είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, μας εγκαλούσαν ως δήθεν ακραίους που θα βγάζαμε την Ελλάδα από την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής και δεν προϋποθέτει εφαρμογή μνημονίων. Είναι το πλαίσιο στο οποίο υπάρχει δυνατότητα πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ισότιμους εταίρους και όχι ανάμεσα σε δανειστές που απαιτούν και δανειζόμενους που υλοποιούν. Αυτή είναι μια κρίσιμη πτυχή που όλοι οφείλουμε να αξιολογήσουμε τη σημασία της. 

Συνεπώς, πράγματι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας και της Ιταλίας σε αυτές τις πολιτικές είναι στην πράξη, η αμφισβήτηση της ταύτισης της ευρωζώνης με τη λιτότητα. Και η ελληνική κυβέρνηση αντί να το κάνει σημαία, τάσσεται με το στρατόπεδο του Βερολίνου. Νουθετεί τη γαλλική κυβέρνηση να αφήσει τις ακρότητες διότι, όπως είπε και ο κος Σαμαράς : «Παν μέτρον άριστον»!

Αρχικά, θεωρώ ότι η κριτική που ασκεί στον Σαμαρά είναι απολύτως σωστή καθώς η χώρα έχει πράγματι παγιδευτεί σε μια αστεία τακτική του καλού μαθητή που δεν έχει αποδώσει κάτι και μάλλον είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Συμφωνώ επίσης στο ότι πράγματι η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει τις πρόσφατες συντονισμένες κινήσεις Γαλλίας-Ιταλίας προς την κατεύθυνση της αναχαίτισης της γερμανικής εμμονής στη λιτότητα. Έχω όμως μια εύλογη απορία.

Αντέχει ο Τσίπρας να επιβάλει στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια γραμμή χωρίς απώλειες; Είναι σε θέση η Κουμουνδούρου να στραφεί απότομα προς την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία χωρίς να ξεσπάσει εσωκομματικός εμφύλιος; Σήμερα, μου μοιάζει πολύ δύσκολο.
parapolitiki.com

Κεντροαριστερά: LEGO χωρίς manual

  • photo: otterman@flickr
    photo: otterman@flickr

Τάκης Καραγιάννης
Τάκης ΚαραγιάννηςEάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι τις εκλογές θα έχουμε περισσότερα κόμματα απ' ό,τι εφημερίδες. Όχι τις αθλητικές, όλες τις εφημερίδες. Στο σύνολό τους. Κάποτε, σε πόλεις και χωριά, σε καφενεία και ταβέρνες, σε δημόσιες υπηρεσίες και σε υπαίθριες συναθροίσεις, αν φώναζες «πρόεδρε» θα γυρνούσαν περισσότερα κεφάλια απ' όσα θα έμεναν σταθερά. Τώρα, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, μόνο που δεν αναφερόμαστε σε προέδρους κοινοτήτων, συλλόγων και συνεταιρισμών, αλλά σε προέδρους κομμάτων.
Τελευταίο κρούσμα ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος προανήγγειλε την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Ο Λυκούδης, ο οποίος έφυγε από τη ΔΗΜΑΡ και για ένα διάστημα άφηνε να αιωρείται στην ατμόσφαιρα πως προσεγγίζεται από Το Ποτάμι, αφού ήταν πολύ αριστερά για εκείνον ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ δεξιά το ΠΑΣΟΚ.
Η πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο, αφού η αποσύνθεση του σκηνικού δεν έχει ολοκληρωθεί. Κι όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, μετά την αποσύνθεση έρχεται η σύνθεση. Ωστόσο, αργεί ακόμη αυτή η ώρα. Δεν έχουμε πιάσει πάτο. Είμαστε κοντά, αλλά δεν τον φτάσαμε ακόμη. Ο Νικολόπουλος κόμμα, ο Γκλέτσος κόμμα, ο Κουβέλης κόμμα, ο Θεοδωράκης κόμμα, ο Λυκούδης κόμμα, ο Οικονόμου δείχνει πως θα κάνει κόμμα. Πιο πριν ο Λοβέρδος κόμμα, ο Μόσιαλος πολιτική κίνηση, η Ντόρα, ο Αβραμόπουλος πιο παλιά.
Οι παίκτες παίρνουν θέση γύρω-γύρω από το τραπέζι στο οποίο θα παιχτεί η παρτίδα μέχρι τις εκλογές. Και, ξέρετε, στο πόκερ το σημαντικότερο δεν είναι να έχεις καλά φύλλα, αλλά η θέση στην οποία κάθεσαι. Αλλά εδώ οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί. Με αυτόνομη κάθοδο όλων αυτών των κομμάτων, οι επικεφαλής τους όχι απλά δεν θα μπουν στη Βουλή, δύσκολα θα μπορέσουν να συσπειρώσουν όσους συμπορεύονται αυτή τη στιγμή μαζί τους. Τι επιδιώκουν, λοιπόν; Μα είναι απλό: Να αποτελέσουν μοχλούς πίεσης και να κάνουν τους εαυτούς τους ένα πολύ ωραίο τυράκι στη φάκα. Είναι διαφορετικό να είσαι μόνος σου στη ζούγκλα της πολιτικής και διαφορετικό να είσαι σε ένα κόμμα, έστω και μικρό. Λειτουργείς σαν αγέλη, νιώθεις πιο ασφαλής και δίνεις μεγαλύτερο κίνητρο στον άλλον να κάνει κίνηση προσέγγισης.
Η κεντροαριστερά όχι μόνο είναι στη χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ, αλλά κάνει και κάτι χειρότερο. Αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τις αυτοκαταστροφικές τάσεις της αντίστοιχης στα δεξιά παράταξης και χάνει ιστορικές ευκαιρίες. Λογικό, όμως. Αυτό δεν είναι πολιτικός χώρος. Συναρμολογούμενα κομμάτια της LEGO είναι, χωρίς το manual και τις οδηγίες χρήσης.

protagon.gr 

Τέλος στα τεκμήρια από το 2015...

Τέλος στα τεκμήρια από το 2015
Παρελθόν θα αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης από την Πρωτοχρονιά του νέου έτους, καθώς το νέο σύστημα που θα τα αντικαταστήσει το λεγόμενο περιουσιολόγιο είναι...
σχεδόν έτοιμο.
Ανώτερος παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζει ότι οι υποδομές και τα δεδομένα που θα επιτρέψουν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι πλέον επαρκή και, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια θα μπουν από το νέο έτος στο… συρτάρι.
Μπορεί, όμως, να μπουν στο συρτάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων. Με βάση το σημερινό σύστημα των τεκμηρίων η εφορία υπολογίζει μία αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για στοιχεία διαβίωσης του φορολογούμενου, όπως είναι το ΙΧ του, η επιφάνεια της κατοικίας του, το αν διαθέτει πισίνα κα.
Επίσης, στο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται και πραγματικές δαπάνες, όπως είναι αυτές για ιδιωτικά σχολεία. Αν ο φορολογούμενος δηλώσει εισόδημα χαμηλότερο από το τεκμαρτό, τότε φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Με αυτό το σύστημα έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, καλούμενοι να πληρώσουν υπέρογκους και εξοντωτικούς φόρους φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα οι οποίοι έκαναν το λάθος να διαθέτουν απλώς ένα ΙΧ και μία κατοικία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιτηδευματιών που αντί για κέρδη είχαν ζημιές, καθώς και ιδιοκτητών ακινήτων που, ενώ το πραγματικό τους εισόδημα από μισθώματα είναι πολύ χαμηλό, καλούνται να πληρώσουν φόρους για το κατά πολύ υψηλότερο τεκμαρτό τους εισόδημα. Επιπλέον, δεν είναι και λίγοι οι μισθωτοί που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.
Με το σύστημα του περιουσιολογίου η...

Γενέθλια, με απουσίες...


Σουφλιάς: "Είμαι καλά στην υγεία μου. Απέχω συνειδητά..."...
 Τρεις ακόμη απουσίες θα έχει η εκδήλωση για τα 40α γενέθλια της ΝΔ, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Πρόκειται για τους Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Σουφλιά και Ανδ. Ανδριανόπουλο.
Αν και...
στους τρεις εστάλη πρόσκληση, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.

Τι απαντά ο Σιουφλιάς, για την απουσία του:

 Μέσω συνεργατών του, ο Γ. Σουφλιάς έστειλε το εξής μήνυμα στην Συγγρού:
"Είμαι καλά στην υγεία μου. Απέχω συνειδητά από τα πολιτικά δρώμενα "...
                                                                                     
                                                                                                 ----------------------------

Αντώναρος: "Θα σας δω όλους στο σπίτι μου..."..

Οχι μόνο θα πάει, αν και δεν έλαβε πρόσκληση, στα γενέθλια της ΝΔ, αλλά  φρόντισε να...
αφήσει και μερικές μπηχτές, μέσω Twitter.
" Θα σας δω όλες και όλους στο σπίτι μου, τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αύριο γίνεται 40 χρονων. Προσκλήσεις περιττές" , εγραφε το tweet του Ευ. Αντώναρου....

...η δημόσια τηλεόραση είναι πλέον εντελώς ακέφαλη...

Oυδεν σχόλιο απ' την κυβέρνηση...





...παρότι η δημόσια τηλεόραση είναι πλέον εντελώς ακέφαλη...
Ακόμη δύο παραιτήσεις υπεβλήθησαν χθες στη ΝΕΡΙΤ, η οποία λειτουργεί κατ’ ουσίαν χωρίς Εποπτικό Συμβούλιο. Την εξέλιξη αυτή προκάλεσε η παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου Ανδ. Ζούλα, την οποία ακολούθησε η αποχώρηση της κ. Τατιάνας Καραπαναγιώτη.


Μετά τις...
δύο αυτές παραιτήσεις, το συμβούλιο έμεινε πλέον με 3 μέλη (είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες του κ. Χρ. Χωμενίδη και προ έτους του κ. Σιμ. Σιμόπουλου), ενώ ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ ορίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το εν λόγω όργανο με λιγότερα από πέντε μέλη.
Επισημαίνεται ότι στην παραίτησή του ο κ. Ζούλας καυτηρίασε το γεγονός ότι, ενώ τη Δευτέρα στη συνεδρίασή του το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως να αποδοκιμάσει συγκεκριμένες κυβερνητικές πρακτικές, η απόφαση αυτή ούτε δημοσιοποιήθηκε ούτε αναρτήθηκε στα Διαδίκτυο. Εξέλιξη, που ο κ. Ζούλας χρέωσε εμμέσως πλην σαφώς στον προεδρεύοντα του Ε.Σ. Θόδ. Φορτσάκη και εξέφρασε την ελπίδα, με την αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου που επιφέρει η επιλογή του, «να αντιληφθεί έστω και τώρα η κυβέρνηση την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει».
Με επιστολή του εξάλλου προς το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, το μέλος του Δ.Σ. Θ. Καρούνος ζήτησε να τοποθετηθούν δημόσια τα μέλη του για τα πρόσφατα γεγονότα και σημείωσε ότι «εάν τα εναπομείναντα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου δεν ορίσουν νέο πρόεδρο και το νέο διοικητικό συμβούλιο, σε κλίμα, όμως, απόλυτης αξιοκρατίας και συναίνεσης και μακριά από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση, η ΝΕΡΙΤ οδηγείται σε διάλυση».
Η κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα σχόλιο παρότι η δημόσια τηλεόραση είναι πλέον εντελώς ακέφαλη, καθώς υπενθυμίζεται ότι προσφάτως είχε παραιτηθεί και η ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ – οι κ. Δ. Μακρυδημήτρης και Ρ. Μορώνης, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν προσωρινά από τον κ. Π. Μάη.

Ανακοίνωση για τη χθεσινή εξέλιξη εξέδωσε η ομοσπονδία των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) η οποία προέταξε ως ιδανική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως είχε μέχρι το 2013!

Πληροφορίες: Καθημερινη
left.gr

«Νεοδεξιό πογκρόμ αναξιοκρατίας» καταγγέλλει ο Ραγκούσης...

rag

 Πυρ και μανία με την κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης, που εμφανίζεται σαφώς ενοχλημένος από το... «γκρέμισμα του έργου του, και καταγγέλλει «νεοδεξιό παλαιοκομματικό πογκρόμ αναξιοκρατίας» στο Δημόσιο. Με δύο οργισμένες αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρώην υπουργός, υποστηρίζει ότι αυτές τις μέρες παύεται στην πραγματικότητα η αξιοκρατία στο κράτος «με το πογκρόμ αλλαγής των αξιοκρατικά επιλεγέντων προϊσταμένων του 2010 από κομματικά εκλεκτούς», δίνοντας με μεγάλη δόση ειρωνείας «θερμά συγχαρητήρια» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Διοικητικής «μεταρρύθμισης» -όπως το αναφέρει, βάζοντας τη λέξη σε εισαγωγικά- επειδή «κατάφεραν να καταστρέψουν κάτι τόσο σημαντικό που για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους είχε επιτευχθεί».
Και για να πάει το μήνυμα σε όλους όσοι θα πρέπει προφανώς να το λάβουν, συνεχίζει : «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά μπροστά σε αυτό το νεοδεξιό παλαιοκομματικό πογκρόμ αναξιοκρατίας στο Δημόσιο που πλήττει βάναυσα χιλιάδες στελέχη με κύρος, με προσόντα, με αξιοπρέπεια… και ο νοών νοείτο».
Να …νοείτο, όντως, ο νοών; Ίδωμεν!

matrix24.gr

«Γιορτάζουμε» την Παγκόσμια Μέρα των Ζώων (!)...




Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των ζώων. Δυστυχώς, πέρα από τα ίδια τα ζώα που δεν έχουν τον τρόπο ούτε να γιορτάσουν ούτε -πολύ περισσότερο- να εκφράσουν την αγωνία τους για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας εξακολουθούν να...
ξεσπάνε τη μανία και το μίσος τους πάνω στα ανυπεράσπιστα όντα.
Οι νόμοι που ισχύουν δεν φτάνουν να τα προστατέψουν και μόνο τους τελευταίους μήνες φάνηκε κάποια ισχνή προσπάθεια να μπει ένας φραγμός στα εγκλήματα κατά των ζώων.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα καθιερώθηκε το 1931 στη Φλωρεντία, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταχείρισής τους. Στην αρχική διακήρυξη τονιζόταν η χρήση αυτής της ξεχωριστής ημέρας, για να τιμηθεί η αγάπη και ο σεβασμός για τα ζώα με μια ιδιαίτερη χειρονoμία σε κάθε χώρα.
Παρ' όλες τις παραινέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, των πολιτών και κάποιων δημοτικών αρχών που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία, η ημέρα αυτή περνάει απαρατήρητη πρωτίστως από τους οδηγούς τροχοφόρων και έπειτα από πολίτες που θεωρούν ότι ενοχλούνται από τα ζώα και για τον λόγο αυτό έχουν κάθε δικαίωμα να τα εξολοθρεύουν.
Η ημέρα αυτή θα περάσει και πάλι αδιάφορα, με τα σκοτωμένα ζώα της ασφάλτου, με τα σκοτωμένα αρκουδάκια στην Εγνατία και με την πρόσφατη ανάμνηση του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου της μικρής σκυλίτσας στην Εύβοια. Χρόνια τους πολλά, αν και ειδικά τα «πεταμένα» αδέσποτα έχουν μέσο όρο επιβίωσης στην Ελλάδα τα δύο χρόνια…

Α. Ψ.
efsyn.gr

Πρόβλεψη ανέμων γιά τό προσεχές δεκαπενθήμερο (4/10 - 19/10/14)(από allmetsat)

Μύκονος, Ελλάδα

  Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort, 4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts           

  (kt= knots,   bf = beauforts

Μύκονος, Ελλάδα


Άνεμος (μέση/Ριπή) σε kt
ημερομηνία
        νύχτα                          πρωί             απόγευμα                βράδυ           
0003060912151821
Σάββατο 04





Β
18/18
Β
17/17
Κυριακή 05Β.BΔ
15/16
Β
14/15
Β
12/12
Β
10/10
Β
06/06
Β.BΔ
06/06
Β.BΔ
06/07
Β
05/05
Δευτέρα 06BΔ
05/05
BΔ
07/08
Β.BΔ
09/09
Β.BΔ
06/06
BΔ
03/03
Β.BΔ
05/05
Β.BA
06/06
BA
06/06
Τρίτη 07Β.BA
04/04
Β.BA
04/04
Β
06/07
Β.BA
06/06
Β.BA
02/02
Β.BΔ
06/07
Β.BΔ
07/07
Β.BA
07/08
Τετάρτη 08Β.BΔ
06/06
Β
11/11
Β
12/13
Β
13/14
Β
12/13
Β.BΔ
14/15
Β
15/16
Β
14/16
Πέμπτη 09Β.BΔ
15/17
Β.BΔ
16/18
Β
17/18
Β
17/18
Β
14/15
Β
16/17
Β
18/21
Β
18/21
Παρασκευή 10Β
18/20
Β.BA
20/22
Β.BA
20/23
Β.BA
21/24
Β.BA
20/22
Β
20/22
Β
22/24
Β
21/24
Σάββατο 11Β
22/23
Β
23/25
Β.BA
22/24
Β.BA
21/22
Β
18/20
Β
17/18
Β
16/17
Β
16/17
Κυριακή 12Β
14/15
Β
12/13
Β
12/12
Β.BA
09/09
Β.BA
09/09
Β.BA
09/09
Β.BA
09/09
Α.NA
03/02
Δευτέρα 13Α.NA
03/02
Α.NA
03/02
Α.NA
03/02
Ν.NA
07/08
Ν.NA
07/08
Ν.NA
07/08
Ν.NA
07/08
Ν.ΝΔ
15/16
Τρίτη 14Ν.ΝΔ
15/16
Ν.ΝΔ
15/16
Ν.ΝΔ
15/16
ΝΔ
15/16
ΝΔ
15/16
ΝΔ
15/16
ΝΔ
15/16
Ν.ΝΔ
17/21
Τετάρτη 15Ν.ΝΔ
17/21
Ν.ΝΔ
17/21
Ν.ΝΔ
17/21
Δ.ΝΔ
15/19
Δ.ΝΔ
15/19
Δ.ΝΔ
15/19
Δ.ΝΔ
15/19
Δ.BΔ
03/07
Πέμπτη 16Δ.BΔ
03/07
Δ.BΔ
03/07
Δ.BΔ
03/07
Β
14/15
Β
14/15
Β
14/15
Β
14/15
Β
20/21
Παρασκευή 17Β
20/21
Β
20/21
Β
20/21
BA
16/17
BA
16/17
BA
16/17
BA
16/17
Β.BA
13/13
Σάββατο 18Β.BA
13/13
Β.BA
13/13
Β.BA
13/13
Β
14/14
Β
14/14
Β
14/14
Β
14/14
Β
10/10
Κυριακή 19Β
10/10
Β
10/10
Β
10/10
Δ.ΝΔ
07/08
Δ.ΝΔ
07/08
Δ.ΝΔ
07/08
Δ.ΝΔ
07/08
ΝΔ
08/10
Αλλάξτε μονάδες (kt, m/s, km/h, mph)