Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ανέφελη Ελλάδα...

Φωτογραφήματα
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
Ανέφελη Ελλάδα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από απόσταση ενός εκατομμυρίου μιλίων από την Γη και δείχνει την Αφρική και την Ευρώπη με μια πανέμορφη, ξεκάθαρη εικόνα της Ελλάδας. Είναι η πρώτη εικόνα της Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) της ΝASA στις 6 Ιουλίου.
AFP PHOTO / NASA

Η αθλήτρια εισέπραξε μόνο μηδενικά... (ΒΙΝΤΕΟ)


Δείτε τη χειρότερη βουτιά στην ιστορία του αθλητισμού- η αθλήτρια εισέπραξε μόνο μηδενικά (Video) - Media
Δείτε τη χειρότερη βουτιά στην ιστορία του αθλητισμού...
Η Μάντισον Κίνεϊ, η Αυστραλιανή αθλήτρια καταδύσεων, πήγε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Ρωσία, γεμάτη όνειρα. Δεν είχε βλέψεις για μετάλλιο, αλλά...
πίστευε ότι θα κατάφερνε κάτι καλό. Ανέβηκε στον βατήρα, άρχισε να χοροπηδάει για να πάρει ύψος και όλοι περίμεναν ποια άσκηση θα εκτελούσε στον αέρα και πως θα βουτούσε στην πισίνα, σηκώνοντας, όσο το δυνατόν λιγότερο νερό.
Η Μάντισον έφτασε στο ανώτατο ύψος, αλλά αντί να εκτελέσει την άσκηση και με τον βαθμό δυσκολίας που είχε, αντί να κάνει κάποια τούμπα στον αέρα, εκείνη τέντωσε το κορμί της και απογειώθηκε…

Αυτό που αξίζει να δείτε είναι το βλέμμα του προπονητή της μετά την «απογείωση» της. Ο άνθρωπος τα έχει χάσει. Δεν ξέρει εάν πρέπει να κλάψει ή να λυθεί στα γέλια με την αθλήτρια του. Η Μάντισον έλαβε ένα μεγαλοπρεπές μηδενικό από όλους τους κριτές και η βουτιά της χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη που έχει εκτελεστεί ποτέ.  Δείτε τό VIDEO
 

ΔΝΤ: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Τα συστατικά-κλειδιά που χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα ανέλυσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ σε διαδικτυακή της συνέντευξη, μεταξύ των οποίων και μία αναπόφευκτη, όπως εκτίμησε, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, από την πλευρά των προβλέψεων του προγράμματος «θα χρειασθούν λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι θα επιτευχθούν με ξεκάθαρα μέτρα που θα εντοπισθούν από νωρίς, και διαρθρωτικά μέτρα που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», που όπως εκτίμησε «περιορίζεται υπερβολικά από πολλά εμπόδια, προστασίες και δασμούς». Από την άλλη πλευρά, των πιστωτών, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι «θα χρειασθεί επαρκής χρηματοδότηση ώστε το  πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο καθώς και το στοιχείο της αναδιάρθρωσης του χρέους». Όπως εκτίμησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αυτά τα συστατικά «είναι απαραίτητα όχι μόνο για την επιτυχία ενός προγράμματος αλλά και για να μπορέσει η Ελλάδα να αλλάξει την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση».
Όπως τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, το Ταμείο θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί αναπόφευκτο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχουμε αναλύσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και έχω πει κατ’ επανάληψιν ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε ελληνικού προγράμματος χρειάζεται μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση, διότι νομίζω ότι γίνεται μία κοινά αποδεκτή θέση ότι με ένα χρέος που ανεβαίνει στο 170% του ΑΕΠ και μπορεί να φτάσει στο 200% με το ιστορικό της χώρας, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης του χρέους».
Οσο για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση το πιστεύει ή ακόμη και θέλει το ΔΝΤ σε αυτό, η κυρία Λαγκάρντ απάντησε ότι το Ταμείο έχει προσκληθεί με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, που καλεί το ΔΝΤ να έρθει και να δουλέψει με τις ελληνικές αρχές για ένα προτεινόμενο πρόγραμμα.
«Αυτό που είναι κρίσιμο κατά τη γνώμη μου», είπε η επικεφαλής του Ταμείου, είναι «τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ελληνικές αρχές, όχι τα λόγια που θα χρησιμοποιήσουν και ο πολιτικός θόρυβος που συχνά είναι απαραίτητος, αλλά (τι θα κάνουν) για να δείξουν ιδιοκτησία και αποφασιστικότητα». Όπως είπε, αυτό σημαίνει στο πρώτο στάδιο «να προτείνουν τη νομοθεσία, να τη συζητήσουν, να την ψηφίσουν ή όχι στη Βουλή. Και στο δεύτερο στάδιο, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί».
kathimerini.gr

Κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή ο Παπαγεωργόπουλος...



... λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του...
Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκιση του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες καθώς κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο...
γραφείο του ανακριτή όπου απολογείται για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Η νέα κατηγορία αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004, χωρίς όμως την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων. 
seleo.gr

Μόνο με εξυγίανση των τραπεζών θα ανακάμψει η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 29 Ιουλίου 2015 - 07:39

Αν οι μεταρρυθμίσεις ήταν αρκετές, τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη υψηλή ανάπτυξη, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του ΟΟΣΑ. Στην πραγματικότητα αν δεν εξυγιανθεί το τραπεζικό της σύστημα, η χώρα δε θα μπορέσει να ανακάμψει.
Οι διαδοχικές στρατηγικές διάσωσης της Ελλάδας έχουν μέχρι τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των τραπεζών-ζόμπι. Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικός, με το 90% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων να κατέχεται από τέσσερις βασικούς παίκτες – την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%, τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα. Και οι τέσσερις χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν το 2012, όταν η αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του PSI μείωσε τα ποσά που διακατείχαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τα κεφάλαια για να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους δόθηκαν από τους πιστωτές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μιας οικονομικής οντότητας που δημιουργήθηκε το 2010 για να διοχετεύσει κεφάλαια διάσωσης προς τις τράπεζες. Το ΤΧΣ κατέχει πλέον την πλειοψηφία των μετοχών και στις τέσσερις.
Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίησή τους δεν σήμαινε και αναδιάρθρωσή τους. Ούτε σήμανε διασφάλιση ορθών πρακτικών στη διαχείριση του ισολογισμού τους. Παρά το γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτία της διάσωσης του 2012 ήταν το PSI, η επίδοσή τους είχε μειωθεί κατακόρυφα από το 2008 δημιουργώντας διαρκώς ελλείμματα περίπου από το 2010. Η μεγαλύτερη ετήσια απώλειά τους ήταν το 2012, αλλά η υποκείμενη μείωση της δυνατότητάς τους να αποφέρουν κέρδη στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επιβλαβής τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία.
Η βασική εξήγηση για τα προβλήματα των τραπεζών είναι η έλλειψη ρευστότητας. Από το 2009, οι διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο των δικών τους ομολόγων όσο και του ελληνικού δημοσίου αύξησαν το κόστος χρηματοδότησής τους, την ίδια στιγμή που η φυγή των καταθέσεων αύξανε την ανάγκη τους για κάτι τέτοιο. Έχασαν την πρόσβαση στην αγορά το 2009 και από τότε έχουν βασιστεί εξ ολοκλήρου στη βοήθεια του ευρωσυστήματος, τόσο στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην έκτακτη παροχή ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA). Από τον Μάρτιο του 2015, μόνο ο ELA είναι διαθέσιμος, και αυτός υπόκειται αυτή τη στιγμή σε περιορισμό από την ΕΚΤ.
Η εξάρτηση των τραπεζών στη ρευστότητα από τον επίσημο τομέα καθιστά εύκολο να ισχυριστεί κανείς ότι τα προβλήματά τους οφείλονται στον περιορισμό της - αυτό που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ονόμασε ασφυξία. Ο περιορισμός της ρευστότητας αναγκάζει τις τράπεζες να αποφύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κενά χρηματοδότησης. Τα δάνεια, εκ της φύσεώς τους, δημιουργούν ένα τέτοιο κενό: αν οι τράπεζες δεν είναι πεπεισμένες ότι θα μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση ικανή για να ισοσταθμίσουν την παροχή δανείων, δεν θα δανείσουν.
Αλλά ο περιορισμός της ρευστότητας δεν εξηγεί τα πάντα. Μια άλλη πλευρά του πράγματος, αυτή των ισολογισμών των τραπεζών, είναι επίσης υπεύθυνη για την πιστωτική ασφυξία. Από το 2009, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και τώρα αποτελούν τουλάχιστον το ένα τρίτο των ελληνικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό μέχρι και στο 50%. Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απρόθυμες και συχνά ανίκανες να δανείσουν: η πρόληψη για την κάλυψη των υφιστάμενων δανειακών χαρτοφυλακίων δεσμεύει το κεφάλαιό τους.
Ο τραπεζικός δανεισμός των Ελλήνων έχει αρχίσει να μειώνεται κάπως το τρέχον έτος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Κατά την περίοδο 2008-2009, για παράδειγμα, ο δανεισμός προς το εσωτερικό από την Εθνική Τράπεζα αυξήθηκε 9%. Όμως η εικόνα αυτή άλλαξε από το 2011 και μετά. Ο δανεισμός εκείνο το έτος μειώθηκε περισσότερο από 9%. Και παρά την αύξηση κεφαλαίου του 2012, πέφτει αδιάλειπτα έκτοτε. Για μια τράπεζα που υποτίθεται ότι έχει ικανή ρευστότητα, αυτό είναι κακή επίδοση όποιο πρότυπο κι αν πάρει κανείς ως μέτρο – κάτι το οποίο αντανακλάται σε ολόκληρο τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Πρόκειται για μια σοβαρή και παρατεταμένη πιστωτική κρίση.
Για μια σύγχρονη νομισματική οικονομία, ο μειωμένος τραπεζικός δανεισμός συνιστά μειωμένη κυκλοφορία χρήματος, γεγονός που στην περίπτωση της Ελλάδας επιτείνεται από τον περιορισμό της ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ καθώς κι από την παρατεταμένη σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι τράπεζες φαίνεται να θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα της ελληνικής ύφεσης, αλλά λόγω της προκυκλικής δανειοδοτικής συμπεριφοράς τους, στην πραγματικότητα αυτές είναι που την προκαλούν.
Όταν οι βρετανικές τράπεζες συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο, οι οικονομικές επιδόσεις παρέμειναν απαρεγκλίτως χαμηλές. Η αιτία είχε τότε ορθώς ταυτοποιηθεί ως «οι τράπεζες δεν δανείζουν», και υπήρξαν μέτρα πολιτικής προκειμένου να αυξηθεί ο δανεισμός, με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας. Αλλά αυτή η εξίσου σοβαρή πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα περνά απαρατήρητη. Οι άθλιες οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδίδονται εξ ολοκλήρου στη χλιαρή μεταρρυθμιστική αντίδραση του κράτους.
Εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν το κλειδί για την αποκατάσταση της ανάπτυξης μετά από ένα σοκ, η Ελλάδα θα έπρεπε να πηγαίνει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του «Οδεύοντας προς την Ανάπτυξη 2015», έβαλε στη χώρα τον καλύτερο βαθμό στην «τάξη» όσον αφορά στην ανταπόκρισή της σε μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2007-2014:

Αλλά αντ' αυτού, η χώρα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά...

Μοσκοβισί: Έχουμε αφήσει πίσω μας το Grexit...


Μοσκοβισί: Έχουμε αφήσει πίσω μας το Grexit
«Διαπραγματευόμαστε τους όρους για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, απαιτητικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους».
«Το Grexit είναι πίσω μας. Τώρα πρέπει...
να προχωρήσουμε μπροστά», είπε σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στο ελληνικό ζήτημα.

«Διαπραγματευόμαστε τους όρους για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, απαιτητικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους» συνέχισε Ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο «ενωμένη Ευρώπη». 

Ποιος είναι ο βαρόνος φίλος του Βαρουφάκη...



Ο βαρόνος Νόρμαν Λαμόντ, που συντόνισε τις συζητήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τα στελέχη των διεθνών hedge funds για το διαβόητο σχέδιο παράλληλου τραπεζικού συστήματος, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ (1990 - 1993), ενώ θήτευσε σε...
αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις και επί Μάργκαρετ Θατσερ.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο 72χρονος σήμερα βαρόνος του Λέργουικ εγκαινίασε την καριέρα του στον οίκο επενδυτικών συμβούλων Ν.Μ. Rothschild and Sons, ενώ αργότερα έγινε διευθυντής της Rothschild Asset Management. Σήμερα  παραμένει σύμβουλος σε δεκάδες επενδυτικές εταιρίες, ενώ ανήκει στο ΔΣ του Επίσημου Φόρουμ  Νομισματικών και = Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (ΟMFIF), το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την περίφημη ηχογραφημένη συνομιλία με πρωταγωνιστή τον κ. Βαρουφάκη. 


«Ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών των Τόρις και ο Βαρουφάκης είναι φίλοι εδώ και χρόνια. Ο ίδιος και ο Έλληνας τέως υπουργός Οικονομικών προσπάθησαν μάλιστα να πάρουν το πρωινό τους στο Reform Club του Λονδίνου τον Φεβρουάριο, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος επειδή ο Βαρουφάκης δεν φορούσε γραβάτα» σημειώνει το Business Insider.


Οι πολιτικές τους καριέρες έληξαν το ίδιο άδοξα. Ο Λαμόντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί  από την κυβέρνηση Μέιτζορ το 1993 κάτω από το βάρος των καταγγελιών για πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο κερδοσκοπίας με τη βρετανική λίρα. Η 16η Σεπτεμβρίου 1992 είναι γνωστή ως η μέρα που οι κερδοσκόποι «έσπασαν» τη στερλίνα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να την αποσύρει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ). Στο παιχνίδι αυτό της άγριας κερδοσκοπίας επί της βρετανικής λίρας πρωταγωνίστησε ένας άλλος «φίλος» του κ. Βαρουφάκη, ο μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος.    


"Ελεύθερος Τύπος"

Ρωμιο -Anonymous χάκερς

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Ας ​ το πούμε όσο πιο ευγενικά και ήπια μπορούμε: ο άνθρωπος είναι για δέσιμο. Οχι γιατί είχε σχέδιο δραχμής, που κανείς δεν του ζήτησε, ούτε επειδή τα είπε φόρα παρτίδα σε μια τηλεδιάσκεψη η οποία μαγνητοσκοπείτο και το ήξερε. Είναι για δέσιμο επειδή πίστευε ότι με ένα χάκερ και την ασύγκριτη -για τον ίδιο- ευφυΐα του, το ελληνικό κράτος θα άλλαζε εν μια νυκτί και θα γινόταν ένας υπεραποτελεσματικός μηχανισμός που θα μπορούσε να διαχειριστεί τη μετάβαση σε άλλο νομισματικό σύστημα.

Μπορούμε να φανταστούμε τη σκηνή: ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης κάθεται στο γραφείο του, αυτό που όλοι είδαμε στο Paris Match σε φωτογραφία που διάβαζε το βιβλίο του. Θα χαμογελούσε αυτάρεσκα στις ερωτήσεις των επενδυτών, που νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με έναν σοβαρό άνθρωπο· υπουργός Οικονομικών, διάολε, ήταν και μάλιστα σε μια χώρα που είναι στη δίνη μιας απίστευτης κρίσης. Δεν ξέρουμε πώς αισθάνθηκαν όσοι τον άκουγαν να μιλάει για παραβίαση του φορολογικού συστήματος της χώρας του από ένα φιλαράκι που γνώρισε στον στρατό (;) σε σεμινάρια (;) στις διακοπές (;) Φανταζόμαστε πως οι επενδυτές θα κατάλαβαν πολλά· όχι μόνο για την κατάσταση του ανθρώπου που ηγείτο του οικονομικού επιτελείου της χώρας, αλλά για την ίδια τη χώρα. Κάποιοι από αυτούς όχι μόνο δεν θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη διψασμένη για επενδύσεις οικονομία μας, αλλά σίγουρα θα ακύρωσαν και τις διακοπές αν προγραμμάτιζαν. Σε μια χώρα που έχει τόσο ανεύθυνους υπουργούς, ακόμη και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο μπορεί να συμβούν πολλά. Οχι μόνο χρεοκοπία. Τα πάντα...

Αλλά ο κ. Βαρουφάκης είναι ο Γιάνης, που έφαγε ένα νι από το όνομά του για να ξεχωρίζει. Τα ερωτήματα πλέον αφορούν τον πρωθυπουργό που του εμπιστεύτηκε την ύψιστη αποστολή που υπήρχε σε μια χώρα που μαστίζεται από τέτοια κρίση. Δεν μπόρεσε να καταλάβει από το λειψό νι στο όνομά του; Ούτε από το γεγονός ότι πήγε στο ραντεβού με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών ντυμένος σαν «Ουαλλός προαγωγός», όπως έγραψαν τότε οι βρετανικές εφημερίδες; Δεν ψυλλιάστηκε τίποτε από το αυτάρεσκο χαμόγελό του την ώρα που του έλεγε για τις «μεγάλες γνωριμίες» στο εξωτερικό και τις περίτεχνες ανοησίες περί Game Theories κ.λπ.; Περίμενε δηλαδή ότι με τον σηκωμένο γιακά ως ύστατο επιχείρημα θα σήκωνε δισεκατομμύρια από την Ευρωζώνη χωρίς όρους; Ακόμη και ο Αμερικανός κωμικός John Oliver κατάλαβε: «η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής κι αυτός ακούγεται σαν μάνατζερ στριπτιζάδικου που κάνει την αποχαιρετιστήρια πριν τη σύνταξη ομιλία του» (HBO, Last Week Tonight 23.2.2015) Ο κ. Τσίπρας χαμπάρι δεν πήρε;

Γελοίο, ξεγελοίο αυτό το δεύτερο σχέδιο εξόδου από το ευρώ θέτει επιπλέον και σοβαρότερα ερωτήματα από εκείνα του σχεδίου των γενναίων του Λαφαζάνη που θα έκαναν ντου στο Νομισματοκοπείο. Οι Ελληνες πολίτες, πότε θα τα μάθαιναν αυτά, που γνωστοποιήθηκαν στους «εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου»; Οταν θα λάμβαναν mail από τους «ρωμιο-Anonymous» με το pin για το χακαρισμένο Taxis;

Τέλος, μέσα σε ποιο πλαίσιο έγινε η τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές; Βρέθηκαν σαν παλιόφιλοι από τον στρατό και είπαν να μιλήσουν για τις εμπειρίες του Γιάνη στο υπουργείο, ή υπάρχει κάτι περισσότερο το οποίο οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ο πρώην υπουργός;

kathimerini.gr

Νέα κρούσματα αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών σε Σαντορίνη και Μύκονο


Έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Νέες περιπτώσεις αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών στη Σαντορίνη και στη Μύκονο αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Θήρας, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση λιανικού εμπορίου κοσμημάτων-τουριστικών ειδών στη Σαντορίνη κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, η οποία και κατασχέθηκε από υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ.
Επίσης, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση δραστηριότητας οβελιστηρίου-αναψυκτηρίου στην περιοχή Βούγλι Μυκόνου χρησιμοποιούσε αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος και κατασχέθηκε από τους υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ.
matrix24.gr

«Θα έφτανε στα άκρα για να είναι πρωτοσέλιδο»...


Αν νομίζετε ότι αυτά τα «καμώματα» του Γιάνη Βαρουφάκη  δεν απασχόλησαν ορισμένους από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενούς δεν γίνεται) κάνετε λάθος. Εις εξ αυτών, ο οποίος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου και πρόκειται να...
συμμετάσχει και στη διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα, μου εξέφραζε το πρωί της Δευτέρας την έκπληξή του όχι τόσο για το σχέδιο (αυτό με το χακάρισμα των ΑΦΜ) Βαρουφάκη όσο για το γεγονός ότι ήθελε να το υλοποιήσει κιόλας και έκανε μάλιστα ασκήσεις επί χάρτου. Με απίστευτη ελαφρότητα προφανώς για να δείξει πόσο μεγάλη οικονομική διάνοια είναι. Ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας τον χαρακτήρισε, μόλις άκουσε άφωνος και το ηχητικό ντοκουμέντο του κ. Βαρουφάκη, ως έναν άνθρωπο που επιδιώκει πρωτίστως τη δημοσιότητα και ότι (σας το μεταφέρω επί λέξει) «είναι ικανός να φτάσει στα άκρα , προκειμένου να είναι στην πρώτη σελίδα του ελληνικού και ξένου Τύπου». Είναι αδίστακτος μόνο και μόνο για να βρίσκεται συνεχώς στη δημοσιότητα, κάτι που τον ικανοποιεί πλήρως.
"BHMAτοδότης"

'Έφυγε'' από τη ζωή ο συγγραφέας Σάμουελ Πιζάρ...


''Έφυγε'' ο Αμερικανός συγγραφέας Σάμουελ Πιζάρ - Κεντρική ΕικόναΟ Αμερικανός δικηγόρος και συγγραφέας Σάμουελ Πιζάρ, ένας από τους νεώτερους και διασημότερους επιζήσαντες των ναζιστικών...
στρατοπέδων εξόντωσης, πέθανε την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 86 ετών, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας (Crif).

"Μαζί με τον Ελί Βιζέλ και τη Σιμόν Βέιλ, ήταν ένας από τους ελάχιστους πασίγνωστους επιζήσαντες", είπε ο πρόεδρος του Crif Ροζέ Κουκιρμάν, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχασε "έναν φίλο".

Ο Πιζάρ γεννήθηκε στο Μπιαλίστοκ της Πολωνίας στις 18 Μαρτίου 1929. Σε ηλικία 13 ετών μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαϊντάνεκ και στη συνέχεια στο Άουσβιτς και το Νταχάου. Ήταν 16 ετών όταν απελευθερώθηκε, αφού έχασε τους γονείς του και τη μικρότερη αδελφή του. Πολλά χρόνια αργότερα αφηγήθηκε τη φρίκη που έζησε στα απομνήμονεύματά του που εκδόθηκαν με τον τίτλο "Το αίμα της ελπίδας".

Μετά τον πόλεμο σπούδασε νομικά και τη δεκαετία του 1960 ανέλαβε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι για θέματα διεθνούς εμπορίου. Είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, όμως ήταν πολύ γνωστός στη Γαλλία --χώρα στην οποία έζησε κατά διαστήματα-- και είχε τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε αναφερθεί στον Πιζάρ στην περίφημη ομιλία που εκφώνησε το 1995 με την οποία αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους στην εκτόπιση των Εβραίων της Γαλλίας. Η Γαλλία πρέπει να θυμάται "ώστε το αίμα του

Ολοκαυτώματος να γίνει, όπως λέει ο Σαμουέλ Πιζάρ, το αίμα της ελπίδας", είχε τονίσει ο Σιράκ.

Το θάρρος και τη δίψα για ζωή του Πιζάρ εξήρε και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο συλλυπητήριο μήνυμά του...
parapolitika.gr

Ατέλειωτη δημοσιογραφική αθλιότητα...


Τίτλος που συνοδεύει είδηση σε τηλεοπτικό κανάλι - τα περισσότερα μια κοψιά έχουν, ούτε που θυμάσαι πού το βλέπεις, πού το ακούς: 
«Αγορά-Οικονομία: Χειρότερα και από ...εμπόλεμη ζώνη».
Ο τίτλος είναι κυριολεκτικός, όχι μεταφορικός.
Δεν λέει «σαν να είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη». Λέει «ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ» και από πόλεμο!
Αυτή η ντροπή της δημοσιογραφίας έμεινε 2-3 λεπτά στον αέρα, όσο διαρκούσε και το «ρεπορτάζ». Κατά τα άλλα, στην τηλεοπτική ειδησεογραφία έχουν εισαχθεί και τα ειρωνικά γελάκια. Προαναγγέλλεται το θέμα που ακολουθεί για τον Βαρουφάκη από τη παρουσιάστρια και ο ρεπόρτερ που έχει μοστραριστεί στο παράθυρο υπομειδιά. Τα χείλια του μια στραβή προς τα πάνω σχισμή. Όταν αρχίζει να μιλάει,.. μόνο που δεν σκάει στα γέλια. Ατέλειωτη μνημονιακή δημοσιογραφική αθλιότητα.  
- από το harddog
zoornalistas.blogspot.gr

Ο τουρίστας των 5,5 εκατ. ευρώ...


Του Νίκου Μωραΐτη
Η περίπτωση του Θέμου Αναστασιάδη είναι γνωστή. Έχει στηρίξει λυσσαλέα ό,τι καταστροφικό πέρασε από αυτή τη χώρα: Από τον Άγιο της Διαπλοκής Κώστα Σημίτη μέχρι...
τους ΓΑΠ, Σαμαρά, Βενιζέλο.  
Στο προχθεσινό, όμως, άρθρο του, ο εκδότης του Πρώτου Θέματος υπερέβη τα εσκαμμένα. Τίτλος του: «Έλληνας τουρίστας: Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς ξεφτίλισε πιο πολύ κι από τη Χούντα». Το γεγονός ότι συγκρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χούντα, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ένας εκδότης με τις συγκεκριμένες θέσεις είναι πολύ εύκολο να ταυτίζει μία δικτατορία με μία εκλεγμένη κυβέρνηση. Αποκαλυπτικό, όμως, είναι άλλο σημείο του άρθρου του: «Καθόμαστε σαν μακάκες να ακούσουμε από το χαζοκούτι πότε τα 60 ευρώ θα γίνουν 80 και ψάχνουμε να δούμε πώς θα κρύψουμε στις κάλτσες 2-3 κατοστάρικα για να πάμε στο εξωτερικό. Το παλιό ανέκδοτο "Αλβανός τουρίστας" έγινε τώρα πιο αστείο: "Έλληνας τουρίστας επί Τσίπρα". Χωρίς λεφτά, χωρίς πιστωτικές, με την υποψία μήπως δεν ταξιδεύει για τουρισμό, αλλά να πιάσει κάπου "μαύρη" δουλειά σαν λαντζέρης, στα μάτια των Ευρωπαίων τελωνειακών».
Είναι ενδιαφέρουσα η σπουδή του μεγαλοεκδότη για τα ταξίδια στο εξωτερικό. Μακάρι να υπήρχε αντίστοιχο ενδιαφέρον του για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα όχι λόγω τουρισμού αλλά λόγω Μνημονίων, για τα εκατομμύρια των ανέργων, τους άστεγους και τους φτωχοποιημένους πολίτες της τελευταίας πενταετίας - έργο των κυβερνήσεων που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Όμως ο καθείς ενδιαφέρεται για αυτό που τον καίει. Όταν τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι η δική σου απώλεια, αυτή θα προτάξεις.
Αλλά στο σημείο αυτό βρίσκεται η μεγαλύτερη υποκρισία. Ο εκδότης είχε καταθέσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα BNP PARIS BANK τον Ιούλιο του 2007. Ακολούθησε ποινική δίωξη εις βάρος του για φοροδιαφυγή και απαλλαγή του με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας.
Το νόμιμο της κατάθεσης, όμως, δεν είναι εδώ το θέμα και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το θέμα είναι ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος κατέθεσε στο εξωτερικό (τουλάχιστον) 5,5 εκατομμύρια ευρώ γράφει τη φράση «ψάχνουμε να δούμε πώς θα κρύψουμε στις κάλτσες 2-3 κατοστάρικα για να πάμε στο εξωτερικό»! Ο τουρίστας των 5,5 εκατ. ευρώ εξομοιώνει τον εαυτό του με το μέσο Έλληνα ταξιδιώτη που μπορεί να πάρει μόνο 2000 ευρώ μαζί του (πόσοι άραγε Έλληνες έχουν τέτοιο ποσό να διαθέσουν για εκδρομή στο εξωτερικό;) επί της «χούντας» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το αληθινό ανέκδοτο.
Το θράσος, βέβαια, δεν ασκείται μόνο του. Πρέπει να σου το έχουν επιτρέψει. Ακριβώς όπως έκαναν στο σύστημα της Διαπλοκής όλες οι κυβερνήσεις που λυμαίνονταν τη χώρα επί δεκαετίες. Δημιούργησαν ένα μιντιακό τέρας, το οποίο δεσπόζει ακόμη, εξουσιάζει και ασκεί πολιτική και παραπολιτική εξουσία. Και έχει την άνεση να ονομάζει «χούντα» ό,τι δεν συνάδει με τα συμφέροντά του, όπως και να εξομοιώνει «2-3 κατοστάρικα» στις κάλτσες ενός απλού πολίτη με τα εκατομμύρια των δικών του απολαβών...
e-tetradio.gr

Αναλήψεις μέχρι 420 ευρώ από Τετάρτη έως Παρασκευή - Νέα οδηγία

28 Ιουλ. 2015
tvxs.gr
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων από την Τετάρτη 29 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών ή από τα ΑΤΜ ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.
Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Ο αυτοκαταστροφικός ναρκισσισμός του Γιάνη Βαρουφάκη…


  28 Ιουλ. 2015

 Nικόλ Λειβαδάρη
 Εάν το κάθε Plan B που σχεδιάζεται στα απανταχού στρατηγεία αυτού του πλανήτη ερχόταν στο φως, θα είχαμε τουλάχιστον έναν...
πόλεμο την ημέρα. Κι εάν η κάθε άσκηση επί χάρτου, εν είδει worst case scenario, συνιστούσε «προδοσία» οι στρατοδίκες αυτού του κόσμου θα ήταν περισσότεροι από τους πταισματοδίκες.

Οπότε, πριν ξανανοίξουμε το Γουδή και πριν στερέψουν από δάκρυα κι οι τελευταίοι – και εξ οφίτσιο αθώοι του… αίματος και των Μνημονίων – πατριώτες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και πέριξ, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε απλά τη δουλειά του. Ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε, κι εκείνος το εκπόνησε, ένα Plan B για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας έριχναν στα βράχια και ο, υπερ-ευρωπαϊστής και υπερ-πατριώτης, Σόιμπλε μας οδηγούσε έξω από το ευρώ. Εάν ο Τσίπρας δεν το ζητούσε θα ήταν επικίνδυνα ηλίθιος κι εάν ο Βαρουφάκης δεν το εκτελούσε θα ήταν, επιεικώς, ανίκανος.

Το σχέδιο άρχισε να εκπονείται στα τέλη Δεκεμβρίου και είχε ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Τις πλήρεις λεπτομέρειές του, μας τις έχουν δώσει πλέον τα ηχογραφημένα πρακτικά του φόρουμ OMFIF και οι, ων ουκ έστι αριθμός, συνεντεύξεις του πρώην υπουργού Οικονομικών: Από τις αρχές του χρόνου συστήθηκε μια (παρα)ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών με συντονιστή τον Τζέημς Γκαλμπρέιθ, φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας και γιο του εκ των κορυφαίων οικονομολόγων του αιώνα Τζον Κέννεθ Γκαλμπρέιθ. Ρόλο συμβούλου ανέλαβε ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, διάσημος ως αρχιτέκτονας του «δόγματος του σοκ» στη Ρωσία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής κυρίως, και εσχάτως ανανήψας στους δρόμους του κεϊνσιανισμού.

Η ομάδα εκπόνησε το Plan B πάνω σε έναν διπλό άξονα: Την δημιουργία παράλληλου νομίσματος με τη μορφή IOUs και παράλληλου τραπεζικού συστήματος μέσω reserve accounts (εναλλακτικών λογαριασμών) συνδεδεμένων με τα ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων της χώρας. Το – κατά Βαρουφάκη – χακάρισμα των ΑΦΜ και το by pass της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της «τροϊκανής» Σαββαϊδου έδωσε μεν το αναγκαίο σασπένς στην πλοκή, αλλά δεν ήταν το κομβικό στοιχείο. Το κρίσιμο, και μάλλον και το πλέον αδύναμο, σημείο του σχεδίου ήταν το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτομάτως, εν μία νυκτί, σε mega base χωρίς να εξελιχθεί σε φάρσα.

Όταν πάντως το σχέδιο παρουσιάστηκε στον Τσίπρα εκείνος το απέρριψε. Ενδεχομένως όχι επειδή δεν εμπιστευόταν τους χάκερς, αλλά διότι αποφάσισε ότι, ακόμη κι ο πιο genius νάρκισσος του κόσμου δεν δικαιούται να δώσει τον υπέρτατο πόλεμο της προσωπικής του δικαίωσης με ασπίδα τους αμάχους.

Το ερώτημα, όμως, δεν είναι εάν είχε δίκιο ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης. Ούτε εάν το Plan B ήταν καλό, μεγαλοφυές ή αστείο. Αυτό μπορεί να συζητείται και να αναζητείται επί χρόνια στα αμφιθέατρα του Τέξας, του Κολούμπια και του ΠΑΠΕΙ. 

Το ερώτημα που αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι γιατί επέλεξε να αποκαλύψει τώρα αυτό το Plan B, προβάλλοντάς το περίπου ως έργο ζωής και ως κορυφαία στρατηγική της εξάμηνης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών.

Προφανώς δεν το έπραξε διότι συνέπλευσε με τον Σόιμπλε στον στόχο έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ, όπως έσπευσαν να του καταλογίσουν τα πρωτοσέλιδα του όψιμου εγχώριου πατριωτισμού. Ούτε διότι θαύμαζε τη σθεναρή πίστη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο «λάθος όραμά του», όπως ο ίδιος είπε στο New Yorker. Εάν συνέβαινε αυτό, πολύ απλά, θα μετράγαμε ήδη το όριο αναλήψεων των capital controls σε δραχμές.

Ο λόγος που το έπραξε είναι, μάλλον, ότι θαύμαζε και θαυμάζει πολύ περισσότερο όλων τον εαυτό του. Τον οποίον ποτέ δεν θα άφηνε ανυπεράσπιστο και ανοχύρωτο στις επικρίσεις περί «ερασιτεχνισμού» και έλλειψης «συγκεκριμένου plan B». Ακόμη και ρισκάροντας να τον αδικήσει κατάφωρα και να τον μετατρέψει σε ιδανικό αυτόχειρα μιας, παραζαλισμένης πλέον, Θεωρίας των Παιγνίων.

Υ.Γ: Το έτερο ερώτημα αφορά όσους ζητούν την κεφαλή Βαρουφάκη επί πίνακι, ολοφύρονται ως θύματα «προδοσίας», ζητούν ΕΔΕ, παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης και ειδικά δικαστήρια. Είναι όλοι εκείνοι που ομνύοντας στα Μνημόνια και γονατίζοντας μπροστά και στον τελευταίο υπάλληλο της τρόικας έκαναν απαραίτητα τα σημερινά Plan B και C. 
Αλλά ακόμη, από κανέναν, δεν έχει απαντηθεί το γιατί η Δικαιοσύνη ουδέποτε ασχολήθηκε μαζί τους…
tvxs.gr