Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Λεγεώνες φαντασμάτων...

Επειδή με το που διαφάνηκε στον ορίζοντα το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για...
κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους βοηθητικούς βραχίονες στη θέση των ΑΝ.ΕΛΛ. λέμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις.

● Ας υποθέσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν υιοθετεί το αίτημα του υπουργού Αμυνας για απομάκρυνση του κ. Μουζάλα τώρα ή αργότερα -στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού- γιατί στο κόμμα του η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των μελών στηρίζουν με φανατισμό Μουζάλα στην τρέχουσα διαμάχη και αναγκάζεται ο κ. Καμμένος να αποχωρήσει. Συναινετικά ή όχι είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Θα ικανοποιηθεί έτσι ένας από τους βασικούς όρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού: «με τον Καμμένο δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης».

● Ας υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας καταπίνει τις προσβολές που έχει δεχτεί από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρακάμπτει με έναν βιρτουόζικο ελιγμό την ανάλυσή του για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και υποκύπτει στις πιέσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων (ανάμεσά τους οι σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους εσχάτως έχει ξεκινήσει ένα έντονο φλερτ) και δέχεται να αλλάξει παρτενέρ, επικαλούμενος -τι άλλο- το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας, το οποίο πρέπει να περιφρουρηθεί γιατί η χώρα βρίσκεται -πού αλλού- σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν είναι η ώρα ούτε για εκλογές ούτε για τυχοδιωκτισμούς.

● Ας πούμε ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θάβουν στη χωματερή της σκοπιμότητας όσα έχουν σούρει στον Τσίπρα (ανίκανος, επικίνδυνος, μοιραίος για τη χώρα κ.λπ.) και στον ΣΥΡΙΖΑ (λαϊκιστικό ασκέρι με παλαιοκομμουνιστικές αντιλήψεις) και «ανακαλύπτουν» αρετές στον πρωθυπουργό και χαρίσματα στο κόμμα του που είναι ικανά να τις κάνουν να πουν «νερό κι αλάτι για όσα έχουμε πει».

● Ας πούμε επίσης ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναδιπλώνονται, για το καλό της πατρίδας και για την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική ομαλότητα, και βάζουν στο περιθώριο τις αυστηρές προϋποθέσεις που είχαν θέσει για τη συμμετοχή τους σε ένα συνεργατικό σχήμα (κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με την εμπλοκή οπωσδήποτε και της Ν.Δ ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση επαϊόντων πρότεινε το Ποτάμι).

● Ας πούμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν και συγκροτείται μια κυβέρνηση τέτοιου τύπου. Τι είδους κυβέρνηση θα είναι αυτή;

■ Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Πολλοί βουλευτές που υποστήριζαν με φανατισμό την αντίπαλη γραμμή όχι μόνο θα ξινίσουν τα μούτρα τους (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά θα σκεφτούν πολύ σοβαρά για το αν αξίζει τον κόπο να μένουν σε μια συλλογικότητα μόνο και μόνο για να υπάρχουν ως βουλευτές, με την αξιοπρέπειά τους καταρρακωμένη και την αξιοπιστία τους έναντι των ψηφοφόρων τους στο ναδίρ.

Πώς θα δικαιολογήσουν τη στήριξή τους σε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ (το κόμμα που, όπως έλεγαν, φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κακοδαιμονία της χώρας) και το Ποτάμι (το κόμμα που, όπως ισχυρίζονταν, είναι δημιούργημα της διαπλοκής);

Αν σήμερα δυσκολεύονται, λόγω μνημονίου και επώδυνων μέτρων, να κυκλοφορήσουν στις εκλογικές περιφέρειές τους, αύριο, στην καλύτερη περίπτωση θα τους κρεμάνε κουδούνια, στη χειρότερη καλύτερα να μην το πούμε.

■ Το ΠΑΣΟΚ πόσο σοβαρός εταίρος μπορεί να είναι όταν στο εσωτερικό του υπάρχουν παράγοντες που ακούνε ΣΥΡΙΖΑ και βγάζουν ανεμοβλογιά; Και δεν μιλάμε για δευτεροκλασάτα στελέχη, αλλά για τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο.

Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να του ανάψει λαμπάδα ίσα με το μπόι του για το PSI (σωτήριο για τον ίδιο, καταστροφικό για τον Τσίπρα), μιλάει για συνταγματική εκτροπή και ωμή παρέμβαση στους θεσμούς με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τις τριβές στον χώρο της Δικαιοσύνης και μόλις προχτές δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με ιθύνουσα δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Λοβέρδος, η ρητορική του οποίου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα προσωπικά παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμικές συνθήκες. Στο πλευρό τους βρίσκονται πολλά στελέχη του κόμματος, τυφλωμένα από το πάθος και διαλυμένα από το μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

■ Ο επικεφαλής του Ποταμιού ποιες εγγυήσεις μπορεί να προσφέρει ότι το κόμμα του θα είναι φερέγγυος συνομιλητής και κυβερνητικός εταίρος; Οι μισοί βουλευτές του (αυτοί που προέρχονται από την Αριστερά) αποκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ μίασμα και ντροπή για την προοδευτική παράταξη και οι άλλοι μισοί είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για άλλες πολιτείες, κυρίως για τη νέα (;) Νέα Δημοκρατία, διακηρύσσοντας ότι μόνο ένα μεταρρυθμιστικό μέτωπο δυνάμεων υπό την υψηλή καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν «οι εθνικομπολσεβίκοι» του ΣΥΡΙΖΑ και «οι νευροπαθείς ψευδοπατριώτες» του Καμμένου...

Τάσος Παππάς 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το θράσος της Ντέλια...

Ένταση επικράτησε προς στιγμήν μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες του «Έθνους», η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης «να τελειώνουμε γιατί πρέπει να φύγουμε για διακοπές».

Τότε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε τον λόγο και είπε πως «για να γνωρίζεις για ποια χώρα μιλάμε, να πάμε διακοπές στην Ειδομένη»...
 

Εάν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχωριστούν τα βαρίδια, ένας προγραμματικός διάλογος συνεργασίας με την κεντροαριστέρα θα είναι εφικτός

   Θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι...
Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς...
Τους τελευταίους μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Η...
αξιολόγηση και το προσφυγικό καθιστούσαν επιτακτική ανάγκη την διατήρηση αυτού του διαύλου επικοινωνίας.

Υπήρχε όμως και ένας επιπλέον λόγος που οι τρεις τους τα έλεγαν συχνά. Το γεγονός πως και ενδιαφέρονταν να υπάρχει συστηματική επαφή ανάμεσα στην Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενός μετώπου που θα αντιταχθεί στην γερμανοκίνητη λιτότητα.

Εξού και οι συνεχείς παρουσίες του Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις τον ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε γίνει στην πραγματικότητα η γέφυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Ευρώπη, εντός των συνόρων κρατούσε σκληρή θέση εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η Κουμουνδούρου δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Εντός του ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και εντός Μαξίμου- υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν πως ο αρραβώνας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έχει ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με αυτές τις δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να στρέψει το βλέμμα του στις συμμαχίες προς την κεντροαριστερά. Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να δημιουργηθεί μια βιώσιμη προοδευτική κυβέρνηση.

Στην γραμμή του διπολισμού κινούνται και οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρεί πως οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα έπρεπε να συσπειρωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα δεν να αποτελεί αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την σκέψη. Υπάρχει όμως ένα σαφές πρόβλημα. Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της προηγούμενης ηγεσίας του με την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν όμως πως υπάρχει λύση. Όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, αν προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΚΙΔΗΣΟ, αρκετά στελέχη αυτών των κομμάτων που ενστερνίζονται νεοφιλελεύθερες αποψέις, θα αποχωρήσουν και θα προσεγγίσουν την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού "θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι". Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η ήρα έχει ονοματεπώνυμο: Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εάν όντως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχωριστούν τα -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- βαρίδια, ένας προγραμματικός διάλογος συνεργασίας με την κεντροαριστέρα θα είναι εφικτός. Μέχρι εκείνη την ώρα, η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στις διαβουλεύσεις για την ανασύσταση της παράταξης, θα παραμείνει στον πάγο...
  από

Το Εθνικό ανοίγει «Παράθυρα Ποίησης» τη Δευτέρα 21 Μαρτίου

tvxs.gr | 20 Μαρ. 2016

Το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανοίγει Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 (20:00 – 22:00) τα παράθυρα της Αγίου Κωνσταντίνου και προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά - για την ελληνική ποίηση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και μπροστά από το κτίριο Τσίλλερ. (Η διέλευση οχημάτων θα διακοπεί από την πλατεία Ομονοίας και από την οδό Μενάνδρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης).
Έλληνες ποιητές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης.
Tις απαγγελίες θα ανοίξει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ποιήματα επίσης θα διαβάσουν οι Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μπέτυ Αρβανίτη, Ρένη Πιττακή, Δημήτρης Ημελος, Μαρία Ναυπλιώτου, Στάθης Λιβαθινός και πολλοί άλλοι.
«Παράθυρα ποίησης»
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016,   20:00 – 22:00


Επεισοδιακή σύλληψη δουλεμπόρων στις Οινούσσες

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Επεισοδιακή καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους με ρίψη προειδοποιητικών βολών και τη σύλληψη των δύο χειριστών του, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Παναγίας Οινουσσών.
Το σκάφος είχε αποβιβάσει νωρίτερα 20 πρόσφυγες και μετανάστες στην ακτή ενώ στη θέα του σκάφους του λιμενικού που ζητούσε με φωτεινές και ηχητικές υποδείξεις την ακινητοποίησή του οι δύο χειριστές ανέπτυξαν ταχύτητα και άρχισαν να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς. Οι λιμενικοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη ρίψη προειδοποιητικών βολών με αποτέλεσμα το εν λόγω δουλεμπορικό σκάφος να ακινητοποιηθεί και να συλληφθούν οι δύο χειριστές του.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο της Χίου όπως και οι δύο δουλέμποροι.
Το ταχύπλοο σκάφος όπως και μία κυνηγετική επαναληπτική καραμπίνα που βρέθηκε μέσα σε αυτό κατασχέθηκαν.
από kathimerini.gr

Ποιο είναι το καλύτερο ξενοδοχείο της χώρας;


Ξεκίνησαν οι υποβολές υποψηφιοτήτων για τον μεγάλο διαγωνισμό Greek Hospitality Awards 2016 που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ως νικητής θα αναδειχθεί το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο που συνδυάζει καινοτόμους πρακτικές, άρτια οργάνωση και τουριστικό προϊόν αντάξιο των διεθνών προδιαγραφών.

Ταυτόχρονα θα δοθούν 61 επιμέρους βραβεία σε 4 θεματικές κατηγορίες. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 21 Μαρτίου στον ιστότοπο hospitality.ethosawards.eu.

Ο πρόεδρος Ομπάμα κάνει σήμερα το μεγάλο βήμα στην Κούβα

Ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Κούβα

Τουρίστες περπατούν δίπλα από αφίσα του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα. Α.P., REUTERS, ΑΠΕ
Οταν το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειωθεί στην Αβάνα, σχεδόν έναν αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου, ο Ομπάμα θα γυρίσει μια σελίδα στην Ιστορία των ΗΠΑ.


Στην Κούβα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να επισφραγίσει μια προσέγγιση που θεωρούνταν για καιρό αδιανόητη και η οποία χαιρετίστηκε ομόφωνα σε όλο τον κόσμο.

Οταν το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειωθεί στην Αβάνα, δύο ημέρες έπειτα από εκείνο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και σχεδόν έναν αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου, ο Ομπάμα θα γυρίσει μια σελίδα στην Ιστορία των ΗΠΑ και θα προβάλει την εικόνα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης στο σύνολο της Λατινικής Αμερικής. Στο ταξίδι του αυτό, στο οποίο θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους, τη Μάλια και τη Σάσα, θα έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.
Αντίθετα, δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνομιλία του με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραούλ, τον ιστορικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εξουσία εδώ και μια δεκαετία. Ο Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με διαφωνούντες και με πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής, θα απευθυνθεί την Τρίτη σε όλους τους Κουβανούς με μια ομιλία που θα αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου 2014, οπότε είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο άλλοτε εχθρικές χώρες.
Ο κατάλογος αυτών με τους οποίους θα έχει επαφές ο Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένων των διαφωνούντων, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σχολίασε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Λευκός Οίκος. Την περασμένη Πέμπτη μια 76χρονη Κουβανή που προσκάλεσε τον Ομπάμα στο σπίτι της στην Αβάνα έλαβε απάντηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, στην πρώτη επιστολή που «ταξίδεψε» απευθείας στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.
από  kathimerini.gr

Καθαροδευτεριάτικο βροχερό πρωϊνό. Μόλις τρία χρόνια πρίν τίς Δημοτικές εκλογές τού 2019. Τότε πού τό δημοτολόγιο θά έχει αλλάξει άρδην...

    Λίγο άνοια...
    κάτι αναλαμπές...,
    όλα ανάκατα...
    ...ο παππούλης...


(Παραλλαγή πάνω σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου)

H ομορφιά τών ιστιοφόρων...

από επιλογή φωτογραφιών πού έχει κάνει ο αγαπητός φίλος  
   Μ. Γ. Γ.

Το χαλιφάτο της Ευρώπης

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ  
Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα των Συντακτών
Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα τών Συντακτών

τού Περικλή Κοροβέση
Δύο μικρά βατραχάκια παίζανε αμέριμνα στην ακροποταμιά. Και από λάθος σαλτάρισμα βρίσκονται μέσα σε μια καρδάρα με γάλα. Τα βατράχια δεν έχουν μάθει να κολυμπούν στο γάλα γιατί τα ποτάμια, ως γνωστόν, έχουν μόνο νερό (ή τουλάχιστον είχαν).
Πανικοβλήθηκαν και τα δυο τους. Το ένα έμεινε ακίνητο και παρακαλούσε τον Θεό με γοερά κλάματα να το σώσει. Μάταιες οι προσευχές του. Υστερα από λίγο βάρυνε, βρέθηκε στον πάτο της καρδάρας και πνίγηκε. Το άλλο με πόδια και με χέρια χτυπιόταν για να βγει από τον κίνδυνο. Δεν τα κατάφερνε. Αλλά δεν σταμάτησε. Και συνέχισε μέχρι εκεί που κόντευε να βγει η ψυχή του.
Και ως εκ θαύματος, εκεί που νόμιζε πως είχαν τελειώσει όλα, δίνει ένα σάλτο και ξαναβρίσκεται σώο και αβλαβές στα αγαπημένα του λημέρια. Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Χτυπώντας με χέρια και με πόδια το γάλα, το μετέτρεψε σε βούτυρο.
Πάτησε πάνω του και με ένα πήδημα, βρέθηκε έξω από την παγίδα θανάτου. Το πήδημα δεν ήταν δύσκολο. Οι βάτραχοι, όπως όλοι ξέρουμε, περπατούν πηδώντας και το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό.
Αυτή είναι μια ιστορία που μου την έλεγε ο παππούς μου. Και φάνηκε πολλαπλά χρήσιμη στη ζωή μου. Και παιδί, σκεφτόμουν πως αν το άλλο βατραχάκι, το πνιγμένο, έκανε το ίδιο, όχι μονάχα θα είχε σωθεί, αλλά θα είχαν βγει στον μισό χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε το βατραχάκι που επέζησε.
Και στην εφηβεία μου, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά, διαπίστωσα από τους συμμαθητές μου πως οι περισσότεροι περίμεναν να βρουν τη σωτηρία τους από κάποια δύναμη, αρχηγική ή μεταφυσική, και αυτοί να απολαμβάνουν την αδράνειά τους. Αργότερα, κατάλαβα πως όλη η κοινωνία ήταν έτσι.
Και μετά έκανα κάποιες σκέψεις που δεν ήταν κολακευτικές για τον ήσυχο και αδρανή άνθρωπο. Διαπίστωσα πως είναι κομπιναδόρος. Αν είναι θρήσκος, ζητάει από τον Θεό να του κάνει ρουσφέτια. Και όταν ψηφίζει κόμματα εξουσίας, που τα αλλάζει σαν τα πουκάμισα, την τσέπη του θέλει να γεμίσει και να διορίσει στο Δημόσιο τα παιδιά του.
Ολη αυτή η ακατάσχετη φλυαρία περί διαπραγματεύσεων με τους...

Ολισθήματα

Γιάννης Μουζάλας
Η θύελλα αντιδράσεων που σηκώθηκε για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει κοπάσει ακόμα.  
| EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέρες τώρα απασχολεί τους πολιτικούς μας το γλωσσικό ολίσθημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο υπουργός αποκάλεσε γείτονα χώρα με το όνομα που η ίδια έχει επιλέξει (Μακεδονία) και όχι με το όνομα της πρωτεύουσάς της που χρησιμοποιούμε εμείς στον δημόσιο λόγο (Σκόπια), ούτε με το παρατσούκλι που επιβάλαμε διεθνώς (ΠΓΔΜ).
Η θύελλα αντιδράσεων που σηκώθηκε δεν έχει κοπάσει ακόμα. Κι όμως, δεν λαμβάνει υπόψη της τα ιστορικά γεγονότα, μια σειρά λαθών και παραλείψεων της Ελλάδας, που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.
Οτι, δηλαδή, ο Τίτο το 1942 ονόμασε Δημοκρατία της Μακεδονίας την τότε Επαρχία του Βαρδάρη κι εδώ στην Ελλάδα κανείς δεν ταράχτηκε. Οτι το 1991, που η Δημοκρατία αυτή αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία και ανεξαρτητοποιήθηκε με το (προφανές) όνομα Μακεδονία, εμείς εδώ προσφύγαμε στους διεθνείς οργανισμούς ζητώντας να μην την αποκαλούμε τη χώρα με όνομα, αλλά με αρχικά.
Κι ενώ ο τότε υπουργός Εξωτερικών, ο Αντώνης Σαμαράς, έτρεχε ανεπιτυχώς από σύσκεψη σε σύσκεψη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε παρατηρήσει κυνικά ότι σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται αυτή την ιστορία με το όνομα. Σήμερα, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι είχε πέσει έξω ο επίτιμος.
Την ιστορία με το όνομα τη θυμόμαστε, σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλείται η κυβερνητική συνοχή, ενώ το ίδιο το δεξί χέρι του Σαμαρά, ο Φ. Κρανιδιώτης, προσφέρεται να βοηθήσει για να εκτελεστεί στο Γουδί ο απρόσεκτος υπουργός.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι εμποδίσαμε τη γειτονική χώρα να κατοχυρώσει διεθνώς ένα όνομα επειδή εμείς, την κρίσιμη στιγμή, τότε το 1991, δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για το όνομα που θα έπρεπε να προτείνουμε.
Και ότι ζητήματα επεκτατισμού ή/και αλυτρωτισμού από τη μεριά της δεν τέθηκαν τώρα, απλώς εμείς τώρα θυμηθήκαμε να ανακινήσουμε το θέμα του ονόματος. Χρειάστηκε μια απείθαρχη φράση...

Τρέχουν για να προλάβουν… (Δουλεμπορικό έφτασε μέχρι την Άνδρο…)


Νέα Ειδομένη ο Πειραιάς… Επιχείρηση εξπρές. Αδειάζουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί από αύριο εφαρμόζεται τη συμφωνία των Βρυξελλών. Που σημαίνει πως όσοι θα φτάνουν πλέον στα…
ελληνικά νησιά θα μπαίνουν στη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία .

Αύριο φτάνουν και οι τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά, ενώ την ίδια ώρα θα βρίσκονται και οι έλληνες στα παράλια της γειτονικής χώρας. Ο ρεπόρτερ του MEGA Γιάννης Σωτηρόπουλος χαρακτήρισε τον Πειραιά «νέα Ειδομένη», ενώ εντυπωσιακή ήταν και η πληροφορία ότι τούρκικο δουλεμπορικό έφτασε μέχρι την Άνδρο… 

Aριθμοί...



Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ως μια διαχείριση αριθμών. Αποφασίζουν ότι θα δεχτούν 76.000 πρόσφυγες. Έτσι. Βάζουμε ένα νούμερο στο τραπέζι και πιστεύουμε όλοι στην αλήθεια του. Γιατί είναι τόσοι οι "αποδεκτοί" πρόσφυγες; Και...
γιατί όχι 79.000 ή 72.586; Δεν υπάρχει απάντηση σ' αυτό. Είναι η ίδια νοοτροπία που ακολουθούν και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Νούμερα αυθαίρετα, προβλέψεις για τα πανηγύρια, ένα κατασκευασμένο παράλληλο σύμπαν, έτσι για να λέμε ότι λύνουμε προβλήματα.
Όπως ακριβώς λοιπόν και στην οικονομική κρίση, όπου προσπαθούν να βρουν λύση θυσιάζοντας τους ανθρώπους στο βωμό της ορθότητας των αριθμών, έτσι και στο προσφυγικό. Μεταφέρουν το πρόβλημα στις πλάτες των ανθρώπων, των πιο ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Ορίζουν.. τους ίδιους τους ανθρώπους ως πρόβλημα, αγνοώντας το πρόβλημα το ίδιο.
Στα οικονομικά ορίζουν ως πρόβλημα τους "κακομαθημένους", τους "ασυνεπείς", τους "ακραίους", αλλά ποτέ δεν ορίζουν ως πρόβλημα το ίδιο το σύστημα που παράγει την κρίση. Στο προσφυγικό αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα τον ίδιο τον πρόσφυγα και όχι την προσφυγιά, ως αποτέλεσμα ενός πολέμου.
Και όλα αυτά βέβαια υπό το νέο δόγμα ότι όταν υπογράφεις μνημόνιο πρέπει να τιμάς την υπογραφή σου και να τηρείς κατά γράμμα αυτό που υπέγραψες, ενώ αν έχεις υπογράψει μία συνθήκη που διασφαλίζει δικαιώματα, κάνεις μία σύνοδο και την πετάς στον κάλαθο των αχρήστων.

Μένουμε (άναυδοι με την) Ευρώπη.

Δημήτρης Σούλτας (fb)