Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Βενιζέλος - Παπανδρέου

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Βενιζέλος - Παπανδρέου

     
Είκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή, η οποία όμως απέβη άκαρπη όπως προκύπτει από την ενημέρωση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του.

Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».

Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά σε ότι αφορά στα ζητήματα της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός, εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο και θεωρεί ότι επί των θέσεων που διατύπωσε δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».
tanea.gr


 

Τι μου λες Βαγγέλη! Το διάβασες; Κι εγώ…

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου – Βενιζέλου…

Κυκλοφορεί από το απόγευμα. Στο MEGA το μετέφερε ο Χασαπόπουλος. Κατά τη συνάντηση ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία.

Βεν. – Γιώργο, διάβασα πως κάνεις νέο κόμμα. Είναι αλήθεια;
Παπ. – Κι εγώ το διάβασα. Τι…
με συμβουλεύεις να κάνω;

Κορυφαίο. Καιρό είχαμε να ακούσουμε από τον ΓΑΠ, μια τέτοια ειρωνεία, που να θυμίζει Ανδρέα…

Η ατμόσφαιρα θύμιζε τιτανικό…

...Με μόνη διαφορά ότι εκείνο που οι μεν βλέπουν σαν παγόβουνο και αγωνίζονται μέχρι την ύστατη στιγμή να αποφύγουν, 
οι δε το βλέπουν σαν βουνό από λαχταριστό παγωτό...

Τι είδα σήμερα στη Βουλή...

Ο Χρήστος Χωμενίδης παρακολούθησε από τα θεωρεία την 2η αποτυχημένη απόπειρα εκλογής Προέδρου...

  τού  Χρήστου Χωμενίδη
 Έχω, κατ'αρχάς, να σας πληροφορήσω ότι το εσωτερικό της Βουλής είναι εξαιρετικά αρχοντικού γούστου. Όσοι εκτιμάτε τις σάλες και τα φουαγιέ των...
ιστορικών ξενοδοχείων –στην Αθήνα τέτοιο παραμένει η «Μεγάλη Βρεττανία»- θα ενθουσιαστείτε με τα μάρμαρα, τα παρκέ, τις βαριές ξύλινες πόρτες του κοινοβουλίου μας. Θα χαζέψετε τα πορτρέτα των παλαιών προέδρων και πρωθυπουργών - ιδίως εκείνων του 19ου αιώνα, που οι φουστανέλες και τα φέσια τους ενέπνεαν ως στοιχεία εξωτισμού τους ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου. Θα λαχταρήσετε να θρονιαστείτε στους καναπέδες του εντευκτηρίου των βουλευτών και να παραγγείλετε ένα αφρώδες κρασί ή ένα μολτ ουίσκυ για να το απολαύσετε υπό το φίλιον αττικόν φως, το οποίο εισβάλλει άπλετο απ'τα μεγάλα παράθυρα. 



Εάν δεν είχατε δει ποτέ σας Έλληνα βουλευτή, θα συμπεραίνατε –με όλο σας το δίκιο- πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί παρά να συχνάζουν άνθρωποι εκλεπτυσμένοι, με ευρεία παιδεία και καλλιεργημένη αισθητική. Και με μιαν ανεπαίσθητη κόπωση στο ύφος, την κόπωση εκείνων που έχουν ζήσει πολλά, την κούραση του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Τζέημς Μποντ...
----------------------------------------------------------------------------------------------
Οι άνθρωποι απολαμβάνουν –είναι ολοφάνερο- τον ρόλο τους, όσο θα τον απολαμβάναμε κι εμείς, εάν δεν μας λύγιζε το βάρος της ιστορικής ευθύνης. 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------
 Έχετε δει –φευ!- Έλληνα βουλευτή. Τους βλέπω κι εγώ τώρα, κρεμασμένος στα θεωρεία των δημοσίων υπαλλήλων, να γεμίζουν την αίθουσα συνεδριάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει το έδρανό του -το θρανίο του σαν να λέμε- με δερμάτινη επένδυση, πάνω στην οποίαν ακουμπά το κινητό, το τάμπλετ, την εφημερίδα και το κομπολόι του. Περιμένοντας τους πολιτικούς αρχηγούς, χαριεντίζονται μεταξύ τους με ύφος εξόχως συναδελφικό. Η ένταση που καταγράφεται και μεγεθύνεται συνήθως απ'τις κάμερες απουσιάζει σήμερα εντελώς. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν –είναι ολοφάνερο- τον ρόλο τους, όσο θα τον απολαμβάναμε κι εμείς, εάν δεν μας λύγιζε το βάρος της ιστορικής ευθύνης...

Το τρένο της μεγάλης αυταπάτης

Το τρένο της εθνικής μυθολογίας τρέχει να συναντήσει τον τοίχο της εθνικής πραγματικότητας  

23.12.14


Η αυτοαναφορικότητα είναι δυστυχώς μία σοβαρή, διαχρονική παθογένεια της χώρας. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας έχει διαχρονικά την πεποίθηση ότι είμαστε ο περιούσιος λαός, το κέντρο της γης· ότι οι υπόλοιποι λαοί είτε μας χρωστούν είτε εξυφαίνουν διαρκώς συνωμοσίες σε βάρος μας.

Στις ημέρες μας, η πεποίθηση αυτή ανάγεται κυρίως στο γεγονός ότι ο μέσος συμπολίτης μας πάσχει από ένα σοβαρό πληροφοριακό έλλειμμα, το οποίο και τον εμποδίζει από τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων για το ατομικό και το συλλογικό του μέλλον: συχνά δεν γνωρίζει, αλλά και δεν φροντίζει να ενημερωθεί (έστω διαδικτυακά) για το τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, την κοντινή και τη μακρινή, εντός και εκτός ΕΕ· ποια είναι τα χειρότερα ή και ποια τα καλύτερα που μπορεί να μας περιμένουν.

(...)

Αυτή τη στιγμή, το τρένο της εθνικής μυθολογίας τρέχει να συναντήσει τον τοίχο της εθνικής πραγματικότητας. Η μοιραία σύγκρουση μπορεί πάντως να αποφευχθεί. Αρκεί, έστω και τώρα, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να αποδεχθούν ότι η τύχη της χώρας είναι πιο σημαντική από τη δική τους τύχη, να ομονοήσουν στα βασικά και να συνεννοηθούν με υπευθυνότητα για το άμεσο μέλλον αυτού του τόπου – και δεν εννοώ εδώ απαραίτητα το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, αλλά αυτό που έρχεται μετά: την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Θα πρέπει όμως πρώτα να πουν στον ελληνικό λαό μία σημαντική αλήθεια: ότι δυστυχώς ο ελληνικός εξαιρετισμός υπάρχει μόνον στο μυαλό μας.

Ένα εξαιρετικά ψύχραιμο άρθρο από τον Αντώνη Καραμπατζό στο Βήμα.
parapolitiki.com

Παπανδρέου: Δεν έλαβα και πάλι καμία απάντηση από τον Βενιζέλο για την προϊούσα διάλυση του ΠΑΣΟΚ

23.12.14

Δελτίο τύπου για την πρωινή συνάντηση του του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή εξεδόθη πριν από λίγο από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ρήξη στις σχέσεις των δυο ανδρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση.


Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το επόμενο βήμα και την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική σκηνή.
parapolitiki.com

Τους τα ‘πε κατάμουτρα, ο Παπαδημούλης…

Είστε φιλοκυβερνητικό κανάλι…

Το ‘χε ρίξει νωρίτερα, μιλώντας για κανάλια που έχουν πάρει δωρεάν άδειες και χωρίς διαγωνισμό.

Στη συνέχεια το έκανε πιο συγκεκριμένο, κατηγορώντας ευθέως το MEGA για φιλοκυβερνητική στάση.

Τα ‘χασε η Σαράφογλου. «Μα, το λέτε εδώ, στο κανάλι που σας φιλοξενεί;».

Και…
ο Παπαδημούλης της απάντησε: Να σας το πω γι’ άλλη μια φορά με διαφορετικό τρόπο. Τα κανάλια, λόγω των δωρεάν αδειών που έχουν πάρει, ακολουθούν μια άκρως φιλοκυβερνητική στάση.

Ο Δένδιας άρχισε να μασάει τα λόγια του, χωρίς να μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση. Και η παρουσιάστρια έκλεισε άρον-άρον τη συζήτηση, για να περάσει στο επόμενο θέμα.

Για να δούμε, πότε θα τον ξανακαλέσουν τον Παπαδημούλη…

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στον Ντερμπεντέρη...

Συνεχίζεται το «εμπάργκο» στον Γιάννη Πρετεντέρη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται πλέον στα δελτία ειδήσεων του Mega, αλλά...
ύστερα από συμφωνία να μη συμμετέχει στη συζήτηση ο Γ. Πρετεντέρης. 

Ο Αλ. Τσίπρας καταλογίζει κατ’ αρχάς στο δελτίο ειδήσεων του Mega πως υπό τη διεύθυνση του Χρ. Παναγιωτόπουλου, προσωπικού φίλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, τον είχε αποκλείσει επί 10 μήνες. 

Ο δεύτερος λόγος για το «εμπάργκο» είναι ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει ο Γ. Πρετεντέρης τον πρόεδρο του κόμματος όταν παρουσιάστηκε στο Mega στις 10 Οκτωβρίου 2011. Ο δημοσιογράφος είχε αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τους κουκουλοφόρους και απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα είχε πει πως είχε φάει «πέντ’ έξι χαστούκια» και είχε «κοντύνει». Ο διάλογος είχε ως εξής:

Γ. Πρετεντέρης: «Κύριε Τσίπρα, ακούω πολλούς πολίτες που σας αντιμετωπίζουν θετικά, σας είδαν και στο debate και τα ακούν ευχάριστα αυτά που λέτε. Κατάλαβαν πως φάγατε και πέντ’ έξι χαστούκια και έτσι έχετε κοντύνει, έφυγε η φοβερή έπαρση και αλαζονεία της περασμένης άνοιξης, και λένε: Βρε παιδί μου, να τους ψηφίσουμε για να μπούνε στη Βουλή, χρήσιμοι θα είναι στη Βουλή. Αλλά μήπως πάρουν αέρα και ξαναρχίσουν τα ίδια, ξανακάψουν την Αθήνα σε ένα εξάμηνο, μόλις μπούνε μέσα, ή οτιδήποτε άλλο; Πώς μπορείτε να απαντήσετε πως αυτό το καλό σας προεκλογικό πρόσωπο θα διατηρηθεί και μετά τις εκλογές αν μπείτε στη Βουλή;».

Αλ. Τσίπρας: «Κύριε Πρετεντέρη, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τη συμπόνια σας που έχω κοντύνει και είμαι πιο συμπαθής»...

typologies.gr

Απανωτά τα χτυπήματα στο Μαξίμου…

Αποχώρηση έκπληξη…

Δεν του φτάνει ο καημός του, για την παταγώδη αποτυχία της συγκυβέρνησης στις δύο ψηφοφορίες για Πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να σκεφτεί και…
άλλα δυσάρεστα.

Το κλίμα βάρυνε κι άλλο μία παραίτηση έκπληξη, η οποία έγινε αποδεκτή και ήταν αν μη τι άλλο αποτέλεσε μία αρνητική έκπληξη.

Ο Γιάννης Αποστολόπουλος μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος του οικονομικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά στο οποίο είναι επικεφαλής ο Σταύρος Παπασταύρου υπέβαλε
την παραίτησή του…

Ερευνα της IBM: Ρεύμα από παλιές μπαταρίες


COMPUTERS
Ερευνητές της IBM ανέπτυξαν μια συσκευή που αξιοποιεί τις παλιές μπαταρίες των λάπτοπ, για να καλύψει ένα μέρος των βασικών αναγκών σε ρεύμα όσων νοικοκυριών στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο ή βρίσκονται σε περιοχές όπου οι διακοπές είναι καθημερινό φαινόμενο. Η συσκευή ονομάζεται UrJar και το βασικό της εξάρτημα είναι κυψέλες ιόντων λιθίου από μεταχειρισμένες μπαταρίες φορητών υπολογιστών, οι οποίες θα κατέληγαν στην ανακύκλωση ή, στη χειρότερη περίπτωση, στις χωματερές. Η UrJar λειτουργεί ουσιαστικά σαν μια επαναφορτιζόμενη γεννήτρια, για να ηλεκτροδοτήσει λαμπτήρες LED, μικρούς ανεμιστήρες ή κινητά τηλέφωνα. Στις δυτικές χώρες, κάθε χρόνο πετιούνται εκατομμύρια μπαταρίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά κανόνα δεν είναι άχρηστες, αφού το 70% από αυτές μπορούν να δώσουν ρεύμα σε ένα σύστημα φωτισμού LED για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα, για έναν ολόκληρο χρόνο.

Γιατί μπορεί να πέσει και στα 20 δολάρια η τιμή του βαρελιού ANATOLE KALETSKY / REUTERS

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ 
ANATOLE KALETSKY / REUTERS
 Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει και πόσο καιρό θα μείνει εκεί; Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά 50% θέτει τα δύο αυτά ερωτήματα κι ενώ κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά το πρώτο (εγώ θα το επιχειρήσω), το δεύτερο είναι εύκολο.

Οι χαμηλές τιμές θα διαρκέσουν αρκετά, για να συμβεί ένα εκ των δύο: Είτε αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι διαπραγματευτές και αναλυτές, ότι η Σαουδική Αραβία θα ανακτήσει την ισχύ μονοπωλίου για λογαριασμό του ΟΠΕΚ έχοντας επιτύχει τους γεωπολιτικούς ή οικονομικούς στόχους της. Είτε θα στραφεί σε μια αγορά ανοικτή στον ανταγωνισμό, όπου οι τιμές θα καθορίζονται από το κόστος της παραγωγής και όχι από την ισχύ μονοπωλίου του ΟΠΕΚ.

Το δεύτερο σενάριο φαίνεται υπερβολικό, αλλά έτσι ήταν οι συνθήκες στην αγορά επί δύο δεκαετίες από το 1986 έως το 2004.

Ο,τι κι αν βάλει, πάντως, φρένο στην πτώση των τιμών, είναι βέβαιο πως η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πως μόνο λίγοι μήνες υποχώρησης των τιμών θα είναι αρκετοί για να μπορέσουν οι Σαουδάραβες είτε να διαρρήξουν το άξονα Ιράν - Ρωσίας είτε να ανακόψουν την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Είναι εξίσου παράλογο να φανταστεί κανείς πως μπορεί η αγορά πετρελαίου να μεταβεί εύκολα από το καθεστώς κυριαρχίας του ΟΠΕΚ σε μια αγορά ανοικτή στον ανταγωνισμό. Οσοι επενδυτές περιμένουν να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου σύντομα μάλλον θα απογοητευτούν. Το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν είναι να καθιερωθεί ένα σημαντικά χαμηλότερο όριο διακύμανσης των τιμών.

Το καίριο ερώτημα είναι αν η τρέχουσα τιμή των περίπου 55 δολαρίων το βαρέλι είναι πιο κοντά στο κατώτατο όριο ή στο νέο ανώτατο όριο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να περιμένει κανείς ένα νέο φάσμα διακύμανσης σε χαμηλά επίπεδα από 20 έως 50 δολάρια το βαρέλι. Πιέσεις τεχνολογικής και περιβαλλοντικής φύσης περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση και απειλούν να μετατρέψουν το εκτός Μέσης Ανατολής πετρέλαιο, που παράγεται με υψηλό κόστος. σε κάτι ανάλογο με τα άφθονα αλλά ανεπιθύμητα κοιτάσματα άνθρακα. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προστεθούν άλλοι παράγοντες που θα συμπιέσουν τις τιμές του πετρελαίου, όπως η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και της Ρωσίας και ο τερματισμός των εμφυλίων σε Ιράκ και Λιβύη, που θα διέθεταν στην παγκόσμια αγορά πολύ περισσότερο πετρέλαιο από εκείνο της Σαουδικής Αραβίας.

Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ αποτελεί ίσως το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ της επιστροφής της παγκόσμιας αγοράς σε καθεστώς ανταγωνισμού.

Μολονότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι συγκριτικά δαπανηρό, η παραγωγή μπορεί να διακοπεί και να ξαναρχίσει πιο εύκολα και φθηνά από τις συμβατικές πετρελαιοπηγές. Σε μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά, η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες που παράγουν με χαμηλό κόστος θα παρήγαν το περισσότερο που μπορούν ενώ οι μονάδες παραγωγής σχιστολιθικών θα διέκοπταν τις εργασίες όταν θα μειωνόταν η ζήτηση και θα ενεργοποιούνταν όταν θα αυξανόταν η ζήτηση.

Αφ’ ετέρου, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα που στηρίζουν το σενάριο περί επιστροφής του μονοπωλίου του ΟΠΕΚ σε τιμές από 50 έως 120 δολάρια το βαρέλι.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συμφέρον να αποτρέψουν την επιστροφή σε μια αγορά ανοικτή στον ανταγωνισμό και θα μπορούσαν να μάθουν να λειτουργούν ξανά ως αποτελεσματικό καρτέλ. Μολονότι δυσχεραίνει πλέον ο καθορισμός των τιμών καθώς αυξάνεται το μερίδιο αγοράς των αμερικανικών βιομηχανιών, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να επιβάλει κάποια «πειθαρχία» στις τιμές αν κατορθώσει να εκτοπίσει εκτός αγοράς πολλές αμερικανικές βιομηχανίες. Ο μακροοικονομικός αντίκτυπος που θα επέφεραν στην παγκόσμια ανάπτυξη οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να συνδράμει την προσπάθειά του ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση για ενέργεια. Επομένως, τι θα γίνει τελικά; Θα τα ξαναπούμε όταν η τιμή του πετρελαίου πέσει στα 50 δολάρια και μείνει εκεί για ένα έτος.
kathimerini.gr

Φορολογικές διευκολύνσεις για ακίνητα, απόσυρση Ι.Χ. και για επενδυτές στο Χ.Α.

Παρατείνεται μέχρι τις 20/12/2015 η προθεσμία για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια ιδιωτικής χρήσης μέχρι 2.000 κ.ε.
Παρατείνεται μέχρι τις 20/12/2015 η προθεσμία για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια ιδιωτικής χρήσης μέχρι 2.000 κ.ε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Βροχή» διατάξεων με τις οποίες παρέχονται φορολογικές διευκολύνσεις σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Σε μια τροπολογία 48 σελίδων περιλαμβάνονται διευκολύνσεις για όσους επιθυμούν να αγοράσουν αυτοκίνητο (με απόσυρση), τους κατασκευαστές ακινήτων, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους επενδυτές στο χρηματιστήριο.
Επίσης, προβλέπονται παρατάσεις προθεσμιών για την υποβολή του εντύπου Ε9 από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει (είθισται να κατατίθεται κάθε χρόνο) η παράταση κατά ένα έτος στην προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου, για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων.
Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίζει τα εξής:
1. Παρατείνεται μέχρι 20/12/2015 η προθεσμία για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μέχρι 2.000 κ.ε.
Η ρύθμιση αφορά αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι και 31/12/2001 (σήμερα αφορά αυτοκίνητα των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί μέχρι 31/12/2000).
2. Μετατίθεται για την 1/1/2015 η υποχρέωση υποβολής από τον φορολογούμενο δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημέρα μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης, για τον προσδιορισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
3. Μετατίθεται μέχρι και 31/3/2015 (αντί 31 Ιανουαρίου) η καταληκτική ημερομηνία υποβολή της δήλωσης για κάθε σύσταση, απόκτηση ή κάθε άλλη μεταβολή στοιχείων ακινήτων που πραγματοποιήθηκε από 1/1/2014 έως και την 30/11/2014.
4. Παρατείνεται μέχρι 31/3/2015 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης των ετών 2011, 2012, 2013, 2014 για τα νομικά πρόσωπα.
5. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 μέχρι 30/12/2014.
6. Παρατείνονται, κατά ένα έτος οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου, για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31/12/2014, για υποθέσεις που:
α) έχουν αποσταλεί στοιχεία ή εκκρεμεί η αποστολή στοιχείων από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες στις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές ελεγκτικές, δικαστικές και λοιπές αρχές ή
β) έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν μέχρι 31/12/2014 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
7. Τροποποιούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας σχετικά με τη φορολόγηση του κέρδους που προκύπτει από τη μεταβίβαση τίτλων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.) στα εξής σημεία:
α) Το εισόδημα που προκύπτει από τις ανωτέρω πράξεις φορολογείται ως εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (και φορολογείται με συντελεστή 15%) και όταν ο φορολογούμενος ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές (μέχρι σήμερα φορολογούνταν με συντελεστές 26 έως και 33%).
β) Ειδικά για τους τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, η φορολόγηση της υπεραξίας από τη μεταβίβασή τους, εφαρμόζεται μόνο εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από 1/1/2009 και μετά (τα ανωτέρω ίσχυαν μέχρι σήμερα μόνο για μετοχές εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά).
γ) Πλέον η ζημιά από μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων μέσων θα συμψηφίζεται με μελλοντικά (επόμενης πενταετίας) κέρδη υπεραξίας από όλα τα είδη τίτλων (μέχρι σήμερα μπορούσε να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη υπεραξίας της ίδιας κατηγορίας τίτλων).
8. Αναστέλλεται για δύο χρόνια ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα αναστέλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
9. Αυξάνονται σε 90 ημέρες από 60 ημέρες που ισχύουν σήμερα προκειμένου να εξετάσει η διεύθυνση επίλυσης διαφορών τις ενδικοφανείς προσφυγές.
10. Δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ από τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις για τα νεόδμητα που δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί κατ’ οιονδήποτε τρόπο εντός τετραετίας από την ολοκλήρωσή τους.
kathimerini.gr

Τα διεθνή μέσα σχολιάζουν τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
«Ενα βήμα πιο κοντά» στο ενδεχόμενο το πρόωρων εκλογών βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών μέσων μετά την λήξη της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του λίγα λεπτά μετά το πέρας της ψηφοφορίας με τίτλο: «Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις εκλογές καθώς ο Σαμαράς χάνει στην ψηφοφορία», υπογραμμίζει πως πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι «πιο κοντά», ενώ τονίζει πως «η προσοχή πλέον στρέφεται στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Η αποτυχία συγκέντρωσης των 180 ψήφων «θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η προοπτική των οποίων έχει φοβίσει τις αγορές, ανακαλώντας μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρισκόταν σε κίνδυνο». 
Financial Times σημειώνουν πως είναι απίθανο ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρει τους 180 στην τρίτη ψηφοφορία ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως «τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (σ.σ. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά) που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αναμένεται να απέχουν». Έτσι πλέον «προβάλει η προοπτική για πρόωρες εκλογές και νίκη του αντιιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως «ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας».
Στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα αναφέρεται και μέρος του ιταλικού τύπου. Οι 168 ψήφοι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «είναι ένα αποτέλεσμα θετικότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει λίγες περισσότερες ελπίδες, τώρα, να καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο κατά την τρίτη ψηφοφορία, η οποία έχει ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα αρκούν 180 ψήφοι», γράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έττορε Λιβίνι.  «Όλη η Ευρώπη περιμένει την ψηφοφορία αυτή με κομμένη την ανάσα: αν ο νέος Πρόεδρος δεν εκλεγεί ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία, η Ελλάδα θα προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και σε όλα τα γκάλοπ (έστω και με μια διαφορά που μειώνεται ελαφρά) διατηρεί το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ του κ.  Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι έτοιμη να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την Τρόικα», προσθέτει η εφημερίδα.
Στην διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα La Stampa αναφέρει ότι «με την σημερινή ψηφοφορία σημειώθηκε ελαφρά πρόοδος. Οκτώ επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα», αλλά είναι ακόμη «πολύ λίγοι για να του εγγυηθούν την κατάκτηση του υψηλότερου θεσμικού αξιώματος». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις ενδεχόμενες εκλογές ως «έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη, οι χρηματαγορές της οποίας υπέφεραν ήδη, τις περασμένες ημέρες, εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, στην παρούσα φάση, στο 3,4% και σημειώνει, επίσης, ότι «το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του ίσως υπερεκτίμησαν τυχόν ευνοϊκές συνέπειες, προς όφελός τους, από ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου».
Σε ανάλυση του Φράνκο Βεντουρίνι, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Corriere Della Sera, υπογραμμίζεται ότι «εξαιτίας της Ελλάδας οι αγορές τρέμουν και πάλι» και πως αν το όλο τοπίο δεν αλλάξει «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης εκλογικής εξέγερσης κατά της λιτότητας». Ο αναλυτής προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την οικονομική κάλυψη «για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεών του υπέρ του εξασθενημένου ελληνικού λαού». «Κατά συνέπεια, αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore, το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί πρόοδο σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά οι παρατηρητές είχαν αναφερθεί, στις προβλέψεις τους, σε 170 ψήφους.
Η εφημερίδα του Μιλάνου κάνει αναφορά, παράλληλα, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο δεσμεύθηκε, σε περίπτωση εκλογής νέου Προέδρου, να προκηρυχθούν εκλογές τον Φθινόπωρο του 2015 και αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στη δυνατότητα να διευρυνθεί η σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας. «Το χρηματιστήριο της Αθήνας παρακολουθεί με αγωνία την όλη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αργά σήμερα το πρωί παρουσίαζε απώλειες της τάξης του 2,43%», καταλήγει η εφημερίδα. 

Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στις προθέσεις και προσδοκώμενες στάσεις των βουλευτών από την ΔΗΜΑΡ αλλά και από το κόμμα των ΑΝΕΛ σημειώνει πως ναι μεν έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα,  «ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόση πειθαρχία μπορεί να επιβάλουν στα μέλη τους ενώ είναι πιθανός ένας πυρετώδης γύρος διαβουλεύσεων και τηλεφωνημάτων μέσα στα Χριστούγεννα».
Για «αβεβαιότητα» και «ανησυχίες» κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ
Στους New York Times, που καταγράφει την ανταπόκριση του Associated Press, όπως και άλλες ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, αναφέρεται ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες πως η χώρα πλησιάζει σε πρόωρες εκλογές», και επισημαίνει την πιθανότητα να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «άσκηση πιέσεων προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «οι επενδυτές πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα», σημειώνοντας την «ανάδυση», που σημειώθηκε πρόσφατα, της ελληνικής οικονομίας, μετά από «μια σοβαρή εξαετή ύφεση». Επίσης, τονίζεται ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης της χώρας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις». Στην ανταπόκριση καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων για τις «ανησυχίες των επενδυτών» μπροστά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και μιας πιθανής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Wall Street Journal, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο υποψήφιος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη σε ένα δεύτερο γύρο κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ωστόσο κατόρθωσε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους από ό,τι στον πρώτο γύρο» και πως αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών για τις αρχές του επόμενου έτους.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η εκ νέου αποτυχία εκλογής ΠτΔ, επηρέασε το αίσθημα των αγορών, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1,9%. Σύμφωνα με αναλυτές, εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει τις απαιτούμενες ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου».
«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα. Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δεν φαίνεται πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Χάρης Μυλωνάς.
kathimerini.gr

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...

 
«Αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαρά πριν την τρίτη ψηφοφορία»... 
Μετά και την δεύτερη ψηφοφορία στην οποία η υποψηφιότητα του Στ.Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, αριθμό μακράν των 180 που απαιτούνται στην Τρίτη ψηφοφορία, όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει τελεσίδικα σε εκλογές.
Την ίδια στιγμή οι διεργασίες...
σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό είναι καταιγιστικές με τον κοινοβουλευτικό χάρτη να εμφανίζεται κυριολεκτικά ως κινούμενη άμμος.

Η διάλυση της ΔΗΜΑΡ και η προσχώρηση βουλευτών της έιτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο Ποτάμι δημιουργούν νέα δεδομένα στο χώρο του κέντρου, ενώ η συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου σύμφωνα με πολλές της πληροφορίες ανακατεύει και πάλι τη τράπουλα στο πάλαι ποτέ ενιαίο ΠΑΣΟΚ με τον Β. Βενιζέλο να προτείνει «ενωτικό συνέδριο». Εξέλιξη που ίσως αποδειχθεί καταλύτης στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τους συσχετισμούς στο χώρο της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς είναι η θετική ψήφος στην υποψηφιότητα Δήμα των δύο Χρυσαυγιτών βουλευτών.

Πάντως είναι φανερό ότι πλέον ότι οι όποιες διεργασίες έχουν σχέση με τις εκλογές και όχι την Τρίτη και θεωρητικά καθοριστική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έχει συζητηθεί και το σενάριο επίσπευσης των εκλογών. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το πρωί στη Βουλή μιλούσε για «αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαρά πριν την τρίτη ψηφοφορία». 
newsbeast.gr


Για αποτυχία μιλούν τα ξένα media...

 


Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή. 
Η εφημερίδα «Liberation» χαρακτηρίζει...
αποτυχία τη δεύτερη ψηφοφορία, σημειώνοντας πως περισσότεροι από 100 βουλευτές δεν ψήφισαν τον προτεινόμενο της συγκυβέρνησης στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ η εφημερίδα «La Croix»  υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.
Τη δυσκολία εύρεσης των απαιτούμενων 180 βουλευτών που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε και η «Le Monde». 
Στο ίδιο μήκος, η «Wall Street Journal» που συμπλήρωσε πως ο Σταύρος Δήμας κατάφερε να αποσπάσει οκτώ περισσότερες ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία. 
Την αύξηση των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία σημείωσαν και οι «Financial Times», υπογραμμίζοντας με τη σειρά τους το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το νέο έτος. 
Τέλος, η Deutsche Welle ανέφερε πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κάτι που «απεύχονται» οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς ανησυχούν για πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 
efsyn.gr

«Καμπάνα» 500.000 ευρώ στο TripAdvisor για «ψεύτικες κριτικές» στην Ιταλία ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09:16 |



«Καμπάνα» 500.000 ευρώ στο TripAdvisor για «ψεύτικες κριτικές» στην Ιταλία
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ στον ιστότοπο TripAdvisor, μετά από καταγγελίες για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές που υποβλήθηκαν από την Ενωση Ξενοδόχων και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή της χώρας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το TripAdvisor δεν έχει θεσπίσει ελέγχους προκειμένου να αποφύγει τις ψεύτικες και εσφαλμένες κριτικές, ενώ ταυτόχρονα διαφημίζει το περιεχόμενο του σάιτ ως «αυθεντικό και γνήσιο».

Παράλληλα, έδωσε στο TripAdvisor διορία 90 ημερών για να παρουσιάσει μια λύση στο πρόβλημα.

Η Ομοσπονδία Ξενοδόχων Federalberghi χαιρέτισε την απόφαση, επικαλούμενη τα πολυάριθμα παραδείγματα «δυσφημιστικών» κριτικών που έχουν εμφανιστεί στον ιστότοπο.

Το TripAdvisor ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικές στην προστασία των καταναλωτών, απέναντι στη μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημά μας».

tanea.gr

Υπερψηφίστηκε η παράταση του μνημονίου...

Υπερψηφίστηκε η παράταση του μνημονίουΣφοδρή σύγκρουση στη Βουλή...


Ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή η δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης εν μέσω...
σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία για τη δίμηνη παράταση ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο για την ίδρυση του Παρατηρητήριου 'Ανοιας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ορμώμενος από τις τοποθετήσεις βουλευτών και ιδίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης είπε πως κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν την συζήτηση, ενώ αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει με τα θέματα της δανειακής σύμβασης. Ακόμη, με αιχμή την υπόθεση Χαϊκάλη και την απόφαση της Δικαιοσύνης να την θέσει στο αρχείο, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η Βουλή δεν είναι χώρος για να ασκείται κριτική στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών, ειδικώς όταν κανείς δεν γνωρίζει την δικογραφία. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την κρίση της Δικαιοσύνης, απαντώντας έτσι και στις παρατηρήσεις που έγιναν από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ η υπόθεση "της δήθεν δωροδοκίας", τέθηκε στο αρχείο εκείνοι εξακολουθούν να μιλούν και μάλιστα να ελέγχουν τον εισαγγελέα χωρίς καν στοιχεία.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον μεγάλο αριθμό "άσχετων" με το νομοσχέδιο τροπολογίων, είπε πως αυτή θα είναι η πιο μαύρη περίοδος μιας κυβέρνησης, που φεύγει, για να αρχίσει η διαδικασία λύτρωσης του ελληνικού λαού. Επέρριψε και ευθύνες στο Προεδρείο της Βουλής επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται, με αυτή την λειτουργία της Βουλής και την μη τήρηση των θεσμών, σε εξωθεσμικά κέντρα να υπονομεύουν την Δημοκρατία. Σε έντονο ύφος μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής είπε πως δεν γίνεται ανεκτό αυτό, ούτε σε ανθρώπινο ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι αντί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, επέλεξε άλλους δρόμους αγνοώντας πως το πρόβλημα το γεννά η μη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ διερωτήθηκε "πως μπορεί να υπάρξει σύνθεση και συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο κι ο ΣΥΡΙΖΑ πως όχι".
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Τιμωρία σε όσους κατέθεσαν πινακίδες...

Τιμωρία σε όσους κατέθεσαν πινακίδες -Θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας για να τις πάρουν πίσωΘα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας για να τις πάρουν πίσω...


Τι και αν είναι πολλοί το θεωρούσαν βέβαιο ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν καταθέσει πινακίδες θα είχαν τη δυνατότητα να...
τις πάρουν πίσω όποτε θα είχαν την οικονομική δυνατότητα πληρώνοντας ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας, ή τέλη με το μήνα κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού η περίφημη τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ.  

Ετσι όποιος καταθέσει τις πινακίδες του ΙΧ ή της μοτοσικλέτας του θα πρέπει να γνωρίζει πως για να μπορέσει να τις πάρει πίσω από την Εφορία θα πρέπει να πληρώσει το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες

Για να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το 2015, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας -στις κατά τόπους εφορίες- μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, και να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά: Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, πινακίδες κυκλοφορίας, αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του Ι.Χ., αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως υπάρχει θέση στάθμευσης (ή βεβαίωση ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος), αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2014.

 Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα: επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ., τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία...
iefimerida.gr

Φασούλι το φασούλι... δεν γεμίζει το σακούλι...


Με αυξημένο σκορ σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά πολύ μακριά από τον πολυπόθητο για την κυβέρνηση αριθμό των 180 βουλευτών, αναμένεται να λήξει και η δεύτερη διαδικασία στο Κοινοβούλιο για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα.
Μετά το...
διάγγελμα του πρωθυπουργού την Κυριακή, στο οποίο υποσχόταν εκλογές στο τέλος του 2015 και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με όσους ψηφίσουν υπέρ του προτεινόμενου από την κυβέρνηση Προέδρου, ήδη τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα αναθεωρήσουν την ψήφο τους.
Αλλαγή... ψήφων
Πρόκειται κατ’ αρχάς για τον Παναγιώτη Μελά, ο οποίος το προανήγγειλε αμέσως μετά την α' ψηφοφορία, τους Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Κουράκο, οι οποίοι εμφανίστηκαν θετικοί στις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τη Μίκα Ιατρίδη, η οποία χθες με ανακοίνωσή της επικαλέστηκε τα αιτήματα των συμπατριωτών της στη Ρόδο και ανακοίνωσε την απόφασή της, καθώς η πρόταση του πρωθυπουργού αποτελεί, όπως είπε, την «καλύτερη λύση για την παρούσα περίοδο».
Η αλλαγή στάσης των τεσσάρων ανεξάρτητων ανεβάζει τις θετικές ψήφους για τον Σταύρο Δήμα σε 164, ενώ πολύ κοντά στο «ναι» φέρεται και ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος βρίσκεται και ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Γιοβανόπουλος, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση των δύο πρώην χρυσαυγιτών, Χρ. Αλεξόπουλου και Στ. Μπούκουρα.

 efsyn.gr

"Χόλιγουντ" (ξανά) η βουλή...

ΦΩΤΟ...
Ολα είναι έτοιμα. Στο προαύλιο χώρο της βουλής έχουν στηθεί 26 κάμερες, ενώ έχουν τοποθετηθεί μέχρι και...
τέντες. 
"Αυτή τη φορά είναι πιο οργανωμένοι", είπε η Πόπη Τσαπανίδου (STAR).
Φυσικό, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ, για την εκλογή ΠτΔ, παραμένει μεγάλο...

 

ΤΩΡΑ - Ανεξαρτητοποιήθηκε η Νίκη Φούντα...


Στην βουλή, ο Μπούκουρας...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία δήλωσε, πως, στην δευτερη ψηφοφορία θα ψηφίσει ...
"παρών", καθώς,σύμφωνα με το STAR, περιμένει κάτι ακόμη από την πλευρά της κυβέρνησης.
Στην βουλή, για την ψηφοφορία της εκλογής Προεδρου, βρίσκεται ήδη ο Στ. Μπούκουρας, χωρίς να κάνει δηλώσεις...

Πλήρης επιβεβαίωση τής πολιτικής εκτίμησης τής "Νέας Μυκόνου"

  Απόλυτη επιβεβαίωση τών εκτιμήσεων τής "Ν.Μ." γιά τήν "σοβαρότητα" τής υπόθεσης Χαϊκάλη, Καμένου κλπ. αποτελεί τό πόρισμα τού εισαγγελέα, σύμφωνα μέ τό οποίο δέν θεωρούνται αρκετά αξιόπιστες οι καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «καθόσον δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας». 
  Διαβάστε τί λέει η ειδησεογραφία τών σημερινών εφημερίδων, γιά τό επίμαχο θέμα, προκειμένου νά έχετε ασφαλές συμπέρασμα. 
Παραθέτω εδώ τό σχετικό άρθρο από τήν έγκυρη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". 
Δ.Ν.Α.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη


Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, η υπόθεση των καταγγελιών του Παύλου Χαϊκάλη οδηγείται στο αρχείο, καθώς δεν θεωρεί αρκετά αξιόπιστες τις καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «καθόσον δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας». Σύμφωνα με το πόρισμα, o κ. Αποστολόπουλος δεν εμφανίστηκε στο κρίσιμο ραντεβού που υποτίθεται ότι θα έδινε τα χρήματα στον κ. Χαϊκάλη, καθώς , όχι λόγω πληροφόρησης που είχε από κρατικό υπάλληλο αλλά στο ότι ο ίδιος ο επενδυτικός σύμβουλος δεν είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση εμφάνισης στην οικία του βουλευτή και προσφοράς των χρημάτων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο πόρισμά του αναφέρει ότι  δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την κατηγορία της δωροδοκίας, και δεν προκύπτει και από την κατάθεση του Παύλου Χαϊκάλη.  Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα ο ένας κατέγραφε τον άλλο. Επίσης, τονίζει ότι το υλικό που προσκόμισε ο κ. Χαϊκάλης είναι παράνομο. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διερεύνησης αυτής της πτυχής της υπόθεσης.
«Είμαι ευτυχής γιατί έστω και με αυτό τον δύσκολο τρόπο, αποδείχθηκε η πολιτική ποιότητα του κ. Χαϊκάλη», δήλωσε ο Γιώργος Αποστολόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, αμέσως μετά το πόρισμα του εισαγγελέα.
«Πλέον δεν απομένει παρά ο ελληνικός λαός να βάλει στο αρχείο, με την ψήφο του, κυβέρνηση, καθεστώς και παρακράτος» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή, η παραπομπή στο αρχείο της υπόθεσης χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, γεννάει εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και την σκοπιμότητα της απόφασης».
«Το μόνο ομολογημένο σε αυτή τη στημένη υπόθεση είναι η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Καμμένου-Χαϊκάλη», δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη με αφορμή την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω κύκλων, για την απόφαση του εισαγγελέα να θέσει στο αρχείο την «υπόθεση Χαϊκάλη».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιμένει να καλύπτει τους βασικούς συνεργάτες του στην τρίτη κατά σειρά σκευωρία αν και μοναδικός σκοπός τους, σημείωσε, ήταν η εφαρμογή ενός ακόμη σχεδίου ανωμαλίας. «Μπροστά σ' αυτά τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται, δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και στη Δικαιοσύνη», τόνισε η κα Βούλτεψη.
Ανασκεύασε ο Π. Χαϊκάλης για τα 5.000 ευρώ σε Αποστολόπουλο
Σε ανασκευή των όσων είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες σχετικά με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που φέρεται να πραγματοποίησε μέσω του Γ. Αποστολόπουλου, προέβη το απόγευμα της Δευτέρας ο Π. Χαϊκάλης, μιλώντας στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Ο κ. Χαϊκάλης υποστήριξε ενώπιον των μελών της επιτροπής ότι είχε δανείσει στον Γιώργο Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ προκειμένου, ο τελευταίος να κάνει χρηματιστηριακή συναλλαγή, αλλά όχι για λογαριασμό του κ. Χαϊκάλη. Επ' αυτού, μάλιστα, ζήτησε και πάλι την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον Γιώργο Αποστολόπουλο.
Παράλληλα, διευκρίνισε ακόμη ότι του επέστρεφε τμηματικά το ποσό αυτό, το οποίο υπενθυμίζεται ότι αποτελεί και την αιτία για την οποία ο κ. Χαϊκάλης έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες».
Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε πως είχε δώσει στον κ. Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ για να τα επενδύσει σε Χρηματιστήριο στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου του 2003, απαγορεύονται στους βουλευτές οι χρηματιστηριακές συναλλαγές.
  Τι είπε ο κ. Καμμένος για τη γνωριμία του με τον Γ. Αποστολόπουλο
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Καμμένος απάντησε για το πώς βρέθηκε ο Γ. Αποστολόπουλος στην ηγεσία των ΑνΕλ: «Δεν είναι ένας από τους περιφερόμενους στα πολιτικά γραφεία που μπαίνουν και βγαίνουν από τα κόμματα. Πρόκειται για ένα τραπεζικό στέλεχος με μεγάλες γνώσεις στα οικονομικά θέματα. Τον γνώρισα στο γραφείο του κ. Σαμαρά όταν ήταν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μου τον σύστησε ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Σταμάτη, γιατί ήταν θεωρητικά εξειδικευμένος ως στέλεχος της Deutsche Bank τότε».
Σχετικά με τους λόγους αποχώρησης του κ. Αποστολόπουλου από το κόμμα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2013 μου είπε: κοίτα να δεις πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω αυτή την αντιμνημονιακή γραμμή. Μου προσφέρθηκε μία δουλειά σε μια ελληνική τράπεζα και όπως καταλαβαίνεις θα περάσω από την άλλη πλευρά και πιστεύω ότι θα συμβιβαστώ με το σύστημα, θα συμβιβαστώ με το μνημόνιο, θα συμβιβαστώ με τον Σαμαρά, θα συμβιβαστώ με το ελληνικό σύστημα που είναι κοντά στο μνημόνιο. Έτσι αποχώρησε από εμένα».
kathimerini.gr