Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Μαριάννα Λάτση : Απεχώρησε πολύ διακριτικά από τήν επένδυση στό Ελληνικό...

Δεν θα συμμετέχει στην επένδυση στο Ελληνικό η Μαριάννα Λάτση
Εντύπωση προκαλεί η στιγμή που επέλεξε η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση να αποχωρήσει, καθώς για πρώτη φορά είναι ορατό το ξεκίνημα του Ελληνικού, εκτός απρόοπτου, τέλος 2020 ή αρχές 2021. Η αποχώρηση της Μ. Λάτση από την επένδυση στο Ελληνικό προκαλεί εντύπωση δεδομένου του μεγέθους του έργου, αλλά και της επιτυχούς προσπάθειας που έχει καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα από την Lamda Development για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια για την πρώτη φάση του έργου (αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ, εταιρικό ομόλογο 320 εκατ. ευρώ και συμφωνία για την εξασφάλιση δανεισμού).
Η επίσημη ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες αργά βράδυ Παρασκευής έχει ως εξής:

Τό "Πειρατικό Δίκαιο" ως εργαλείο εμβάθυνσης καί κατανόησης τής σύγχρονης πολιτικής πρακτικής καί λειτουργίας...

Διαβάζοντας τή μελέτη γιά τήν "Εμβάθυνση στό Πειρατικό Δίκαιο" τού καθηγητή Αντωνίου Π. Μανιάτη*... 
...πού τυχαία έπεσε στά χέρια μου ενώ προσπαθούσα νά εμβαθύνω στίς πρακτικές μιάς εποχής... 
...προσέγγισα, χωρίς νά τό περιμένω καί χωρίς νά τό επιδιώκω, μέ μεγάλη ακρίβεια καί -είναι η αλήθεια- μέ καλύτερους όρους,  τή σημερινή διεθνή πολιτική κατάσταση καί ιδίως τήν εσωτερική.
Αυτήν, τήν τελευταία, τόσο σέ επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο καί, επίσης, σέ αυτοδιοικητικό...
(αυτό τό επίπεδο είναι πιό κοντά στήν εν λόγω μελέτη σύμφωνα καί μέ τήν "Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιας Διοίκησης")
...κατά τρόπο, μάλιστα, πού πηγαίνοντας τό πρωΐ στό λιμάνι -γιά μιά στιγμή- νόμισα ότι έφθασα στήν Καρθαγένη...
Ότι απορίες είχα καί ό,τι μού ήταν δυσνόητο, μέ τή μελέτη τού Αντωνίου Π. Μανιάτη, διά μιάς απλοποιήθηκε μέ τρόπο πού μέ άφησε άφωνο. 
Ήταν αυτό πού λέμε : "Τό αυγό τού Κολόμβου"!
Όσο γιά τόν "Johnny Depp" μή μέ ρωτάτε!..
(θά τόν δείτε σέ βιντεοκασέτες, στόν κινηματογράφο ή στήν τηλεόραση)
...τά άλλα (τής μελέτης) -καί αυτό, νομίζω, είναι τό ΔΥΝΑΤΟ της σημείο- τά βλέπετε όπως λέει καί τό παλιό σύνθημα : "ΕΔΩ καί ΤΩΡΑ"!
    Δ.Ν.Α.
                                                                                          ***
* Καθηγητής Διαλέξεων Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.
*Το "αβγό του Κολόμβου" είναι μια λογοτεχνική παράδοση και πιθανό ιστορικό γεγονός σχετικά με τη σημασία της περιόδου των μεγάλων ανακαλύψεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Χριστόφορο Κολόμβο.  
Μετά την επιστροφή του Κολόμβου από το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική, αφού είχαν γίνει γνωστές οι ανακαλύψεις του βρέθηκε σε ένα γεύμα με μερικά άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής. Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος γινόταν λόγος για τη σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου και κάποιοι συνομιλητές υποβίβαζαν την ανακάλυψη με το επιχείρημα αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό. Τότε ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!..
(από Βικιπαίδεια)

Τέτοια διαστρέβλωση γεγονότων καί τέτοιο καθεστώς εικονικής πραγματικότητας ούτε επί ...Καλιγούλα...!


Ενα χαρακτηριστικό δείγμα συντονισμένης απόκρυψης της πραγματικότητας και της επικαιρότητας αποτελεί η φωτιά που ξέσπασε στις Κεχριές Κορίνθου, στην Κόρινθο. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις μέρες, προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή: Τεράστιες δασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν, αρκετά σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν, άνθρωποι κινδύνευσαν.
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι καταγγέλουν τις αρμόδιες αρχές για ολιγωρία που οδήγησε σε καταστροφή, κυρίως, για έλλειψη συντονισμού και καθυστέρηση επέμβασης εναέριων μέσων τις πρώτες κρίσιμες στιγμές, αν και η φωτιά ήταν δίπλα στην Αττική, κάτι που επέτρεψε και την εξάπλωσή της.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί και όπως αποδεικνύεται στις φωτογραφίες, η φωτιά και ή έκτασή της ήταν τόσο μεγάλη που ήταν ορατή από δορυφόρους στο διάστημα. Δεν ήταν ήταν όμως ορατή από τα ΜΜΕ που την παρουσίασαν ως μια περιορισμένη τοπική φωτιά, χωρίς καμία σημασία. Αποσιωπήθηκε εξάλλου και το σοβαρό επεισόδιο με τον Υφυπουργό...

Ο νεοφιλελευθερισμός-οδοστρωτήρας ισοπέδωσε καί τόν ...φιλελευθερισμό...!

Ενα σύστημα που διαιρεί, αποδομεί και καταστρέφει
Η ίδια λογική που ίσχυσε για δεκαετίες για τις τράπεζες και κόστισε τρισεκατομμύρια στους φορολογούμενους, έχει φθάσει να ισχύει σήμερα και για τον ίδιο τον καπιταλισμό: είναι too big to fail, δηλαδή πολύ μεγάλος για να τον αφήσει η ελίτ να χρεοκοπήσει. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο κόστος για να συντηρείται στη ζωή ένα σαπισμένο και άρρωστο σύστημα πρέπει να πληρωθεί από την (υπόλοιπη) κοινωνία.
Ο νεοφιλελευθερισμός τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει καταργήσει στην πράξη όλες τις αξίες της φιλελεύθερης ιδεολογίας, την οποία κατέστησε ένα φάντασμα της ιστορίας.
Η «ελευθερία της αγοράς» κατέληξε σε μιαν ανελεύθερη αγορά γεμάτη μονοπώλια ή ολιγοπώλια, η «μη παρέμβαση του κράτους» έφθασε να μεταφράζεται σε μαζικές διασώσεις «too big to fail» τραπεζών και επιχειρήσεων με τα λεφτά των φορολογούμενων, η «ισότητα» ξεθώριασε σε δυσθεώρητες ανισότητες πλούτου, αμοιβών και δικαιωμάτων, ενώ όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται με τον έλεγχο του κράτους από μια ελίτ που συμπεριφέρεται όλο και πιο εγωιστικά και μηδενιστικά, οδηγώντας τον πλανήτη πλησίστιο στην καταστροφή.
Αυτός ο νεοφιλελευθερισμός-οδοστρωτήρας ισοπέδωσε τα σύνορα, τσάκισε την αγορά εργασίας, σάρωσε τα εργασιακά δικαιώματα και αποσταθεροποίησε το περιβαλλοντικό, θεσμικό και ανθρωπολογικό πλαίσιο, κατασκευάζοντας έναν «εαυτό» εγωιστή, αδιάφορο και επιθετικό.
Βασικό μέσο για το «ντρεσάρισμα» (περίπου όπως αυτό των αλόγων) είναι το μαστίγιο της τιμωρίας για όσους δεν συναινούν...

De papilionis...

Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο στάδιο μεταμόρφωσης από την κάμπια, «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού».
Στην ελληνική αλλά και τη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας. Απελευθερωμένο από τον θάνατο το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, αναχωρώντας από τα δεσμά της χρυσαλίδας της.
Στο μύθο η Ψυχή συνδέεται με την πεταλούδα και ο μύθος ερμηνεύεται βάσει αυτής της διπλής ιδιότητας. Είναι η ιστορία της ψυχής που αγγίζεται από τη θεία αγάπη, αλλά εξαιτίας των λαθών της πρέπει να υποβληθεί σε ορισμένες δοκιμασίες πριν επιτύχει την μακαριότητα της αθανασίας. Η νυχτοπεταλούδα που προσελκύεται από τη φλόγα, σαν την ψυχή που προσελκύεται από τις θεϊκές αλήθειες, καίει τα φτερά της.
Η πεταλούδα είναι έντομο της Τάξης των Λεπιδοπτέρων και ανήκει σε μία από τις υπεροικογένειες των Hesperioidea   (Εσπερίες) ή των Papilionoidea (όλες οι άλλες πεταλούδες). Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.
Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες και συχνά το μεγαλύτερο τμήμα τους παρουσιάζει περιπτώσεις σεξουαλικού διμορφισμού. Τα Λεπιδόπτερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα ομοιόνευρα, στα οποία οι τέσσερις φτερούγες παρουσιάζουν όμοιες πτυχώσεις και τα ετερόνευρα στα οποία οι πίσω φτερούγες έχουν μειωμένες πτυχώσεις.
1από : skalatimes

Δείτε από τή Βικιπαίδεια τό σχετικό λήμμα : ΕΔΩ