Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Financial Times : Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας εκτιμά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση της έκδοσης καθορίσθηκε στο 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση για απόδοση 4,8% που είχε δοθεί από τους τραπεζίτες. «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018, δήλωσε ο Νίκολας Γουόλ της Old Mutual Global Investors.

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 
Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr

Το σκίτσο της ημέρας...

Spiegel: Η Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα...

Για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και με τίτλο "H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα" σημειώνει: "Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές".

Επίσης στην εφημερίδα Bild καταγράφεται δήλωση του Β. Σόιμπλε με την οποία χαιρετίζει την επιστροφή των Ελλήνων στις αγορές κεφαλαίων, ενώ στο Deutschlandfunk (Δημόσιο Γερμανικό Ραδιόφωνο / DLF) σημειώνεται ότι "H Aθήνα επιστρέφει με επιτυχία στις αγορές" και ότι "Ο υπουργός Οικoνομικών Β. Σόιμπλε χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές"...

Πηγή: ΑΠΕ

Τον θυμάστε τον κύριο με το γουνάκι;..

Είναι ο κ. Βασίλειος Κόκκινος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε μαζί με τον Μητσοτάκη πατέρα, στην μεγάλη πολιτική δίωξη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου…

Το θύμισε, για όλους όσους ξεχνούν – ή για όσους θέλουν να ξεχνούν – ο Λεβέντης, το πρωί, στον ΣΚΑΙ: Ο Κυριάκος να μην ξεχνάει, πως ο πατέρας του, μαζί με τον Βασίλειο Κόκκινο, ήταν…
οι άνθρωποι που πέρασαν και δίκασαν από το Ειδικό Δικαστήριο, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε πως: Ο κ. Κόκκινος αμέσως μετά – την αποχώρηση του από τον Άρειο Πάγο - προχώρησε στην σύσταση πολιτικής κίνησης. Κόμματος δηλαδή. Αν δεν απατώμαι ακροδεξιού. Αυτά τα ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης που μιλάει τώρα για διαπλοκή (της Δικαστικής με την Εκτελεστική εξουσία);

Και να ‘ταν το μόνο που ξεχνάει ο Κυριάκος!..

Το δράμα και το κλάμα του Βαρουφάκη...

Όταν ο πρώην υπουργός γίνεται είδωλο της αντιπολίτευσης...
Το δράμα και το κλάμα του Βαρουφάκη
Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τη μια μέρα να σε καταριούνται και την επόμενη να σε γλείφουν. Και αντιστρόφως, την μία μέρα να σε γλείφουν και την άλλη να σε καταριούνται. Το οποίον δεν θα πείραζε και τόσο πολύ, και ο Ιησούς το υπέστη άλλωστε, αν δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που το πρωί σε επευφημούσαν και το βράδυ σε φτύνανε.  Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, φωτογραφίες και αριθμό ταυτότητας έχω. Συμβαίνει συχνά και συνέβη και στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη…

Οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν που τον βγάζανε τρελό κι εγωπαθή; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν που τον βγάζανε άσχετο και αγράμματο; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν που τον παραλλήλιζαν με τον Ρουβά και μιλάγανε για Βαρουφίτσες; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν γράφανε, δεν λέγανε, δεν σκίζανε τα ρούχα τους ότι ο πρώην υπουργός μας κόστισε τριάντα, πενήντα, εβδομήντα, ογδόντα δισεκατομμύρια δραχμές με τις αστοχίες του στην διαπραγμάτευση; Ώσπου αποφάσισαν να το στρογγυλέψουν και καταλήξανε στα εκατό δισεκατομμύρια ευρώπουλα. Να το μαθαίνουν στη Μαγουλίτσα και στη Μπουχούνιστα και να μην μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ από την αγωνία.

Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν όλως εξάφνως την συνταρακτική ευφυΐα του Βαρουφάκη, οι ίδιοι άνθρωποι του βγάζουν το καπέλο για την απαράμιλλη ειλικρίνειά του, οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκουν σατανικά έξυπνο το γεγονός ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες του, οι ίδιοι άνθρωποι θα βγούνε σε λίγο να μας πουν ότι φόραγε τα πιο μοδάτα πουκάμισα στην αγορά κι ο Πέτρος Κωστόπουλος (ίσως κι ο Μαραβέγιας…) ρούφαγε τη σκόνη του, οι ίδιοι άνθρωποι θα σκάσουν μύτη από καμιά γωνία και θα ισχυριστούν ότι εκατό δισεκατομμύρια δεν είναι πια και κανένα σοβαρό νούμερο, διότι προέχει να ξεβρωμίσει ο τόπος και να μπει μια τάξη και να πίνουμε τον καφέ μας στην πλατεία Εξαρχείων άνευ μπαχαλάκηδες. Ταμάμ!

Κι όμως, όλα είναι κουκιά μετρημένα...

Έξοδος στις αγορές: Πάνω από 6 δισ. οι προσφορές...

Προσφορές άνω των 6 δισ. ευρώ για το πενταετές ομόλογο έχει δεχτεί μέχρι στιγμής η Ελλάδα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr.

Ποσό προσφορών άνω των 4 δισ. ευρώ αφορά νέο χρήμα, ενώ οι ανταλλαγές με ομόλογα τις σειρές του 2014 έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τάση δείχνει ότι μπορεί το επιτόκιο να κινηθεί ακόμα και κάτω από το 4.75%. Οι επόμενες ώρες, πάντως, θεωρούνται πολύ κρίσιμες. 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος...

real.gr

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις ακτοπλοϊκές γραμμές στο λιμάνι της Ραφήνας...

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις ακτοπλοϊκές γραμμές στο λιμάνι της ΡαφήναςΤην κήρυξη προειδοποιητικών 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων στους ναύτες-μέλη των πληρωμάτων πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές στο λιμάνι της Ραφήνας, προαναγγέλλει με...
ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), καταγγέλλοντας ότι συγκεκριμένες εταιρείες κάνουν υπερβάσεις των ωραρίων εργασίας και χρόνου ανάπαυσης των πληρωμάτων αλλά δεν καταβάλλουν υπερωριακή απασχόληση.

Η ΠΕΝΕΝ έχει δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των απεργιακών της κινητοποιήσεων. Αν κάποιοι από τους ναύτες που εργάζονται στα συγκεκριμένα πλοία αποφασίσουν να απεργήσουν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στα δρομολόγια και στις μετακινήσεις των επιβατών, καθώς το πλοία δεν θα μπορούν να αναχωρήσουν λόγου ελλιπούς σύνθεσης τους πληρώματος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα εξής πλοία:

1)Την 1/8/2017 στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «TERA JET» της εταιρείας SEA JETS έναρξη 06.00 και λήξη 2/8/2017 ώρα 06.00 (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 1/8/2017 ώρα 07.40).

2)Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π.» της εταιρείας FAST FERRIES έναρξη 06.00 και λήξη 3/8/2017 ώρα 06.00 (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 2/8/2017 ώρα 07.25).

3)Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3/8/2017 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «SUPER RUNNER» της εταιρείας GOLDEN STAR FERRIES έναρξη 06.00 και λήξη 4/8/2017 ώρα 06.00 (προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου 3/8/2017 ώρα 07.15).

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, οι κινητοποιήσεις είναι προειδοποιητικές και εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αναφερόμενα αιτήματα η ΠΕΝΕΝ θα κλιμακώσει την αγωνιστική της δράση με 24ωρη απεργία σε όλα τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της γραμμής Ραφήνας - Κυκλάδων στις 4/8/2017 με έναρξη της 24ωρης απεργίας ώρα 05.00 και λήξη στις 5/8/2017 ώρα 05.00.

Προειδοποιεί επίσης ότι στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα πλοία για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουν δρομολόγια (ή αντικατασταθούν) με απόφαση των αντίστοιχων ναυτιλιακών εταιρειών τις ημέρες από 1/8 έως 3/8, τότε η απεργία ανά ημέρα θα αφορά το πρώτο σε αναχώρηση πλοίο της εταιρείας, σύμφωνα με την σειρά των εταιρειών, όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω...

Ούτε οι πολιτικοί μπορούν να δικάζουν, ούτε οι δικαστές να πολιτεύονται...

Η Δικαιοσύνη και οι συνδικαλιστές της: Μια ανακοίνωση που δεν έπρεπε να βγει

Αυτή την ανακοίνωση είναι αδύνατο να την έχουν γράψει δικαστικοί λειτουργοί. Αλίμονο, αν το έχουν κάνει. Οι πολίτες και οι πολιτικοί μπορούν να έχουν λάθος αντίληψη για την Δικαιοσύνη. Οι λειτουργοί της όχι.
Όσα αναφέρει  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα έπρεπε να έχουν εξοργίσει τα μέλη της-  ήδη κάποιοι έχουν αντιδράσει.  Αυτό το κείμενο  είναι λόγος κατάθεσης μομφής στη διοίκηση ενός σωματείου.
Με όσα υπογράφει, τραυματίζει τη Δικαιοσύνη, υποβιβάζει τον δικαστικό  λειτουργό σε  κομματικό πιονέρο, εναντίον άλλου κόμματος, ενώ  διέπεται από προχειρότητα και  διάθεση για παραπληροφόρηση. Είναι δυνατόν να τα δέχονται οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας; Αυτά δεν είναι καν συνδικαλισμός. Είναι ανακοίνωση Τοπικής Οργάνωσης κόμματος. Της ΝΔ εν προκειμένω.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν είναι Θεσμός της Δικαιοσύνης- πόσο μάλλον το σημερινό  διοικητικό της συμβούλιο. Όμως όσοι μετέχουν στην Ένωση υπηρετούν το θεσμό της Δικαιοσύνης. Και  το πρώτο που οφείλουν είναι να αποδεικνύουν όσα λένε. Χωρίς αποδείξεις  δεν υπάρχει απονομή Δικαιοσύνης. Οι αποδείξεις είναι ντοκουμέντα, όχι υπαινιγμοί.
Αυτά λείπουν από τη συγκεκριμένη  ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ούτε μια παράγραφός της αντάξια του δικαστικού λειτουργήματος. Ας δούμε κάποιες αναφορές:
Πρώτο. Από ποιους επιχειρείται «συστηματικά και μεθοδικά εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός». Από πόσο καιρό ακριβώς;  Μήπως από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ προηγουμένως  με τον «παναθηναϊκάκια» του Σαμαρά και τα παραδικαστικά κυκλώματα ήταν  όλα φυσιολογικά;
Και πώς ακριβώς  επιχειρείται αυτή η «χειραγώγηση»;

Πιερ Μοσκοβισί : «...είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να κοιτάζει το μέλλον με ελπίδα και αυτοπεποίθηση»

Mοσκοβισί: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για το χρέος...
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και εξήρε τις προσπάθειες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής» και παραδέχθηκε ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος». «Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο από το 2010 και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να κοιτάζει το μέλλον με ελπίδα και αυτοπεποίθηση» συνέχισε.
Όσον αφορά τα επόμενα «βήματα», κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε, επιπλέον.

«Πρέπει να συζητήσουμε για το μονοπάτι που απομένει να διανύσουμε» έσπευσε να προσθέσει, κάνοντας ειδική μνεία τόσο στην υλοποίηση των συμφωνηθείσων δράσεων, όσο και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Σχετικά με την γ’ αξιολόγηση, η οποία αναμένεται τον φθινόπωρο, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει με απόλυτη σοβαρότητα και αξιοπιστία». «Χρειάζεται να παραμείνουμε στο “ποδήλατο” και να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ένα «λογικό επιτόκιο».

Παράλληλα, ο ίδιος εστίασε και στην ανάγκη παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνοντας ότι το Ταμείο «αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε «η Ελλάδα να στέκεται ξανά στα πόδια της μέσα σ’ έναν χρόνο» και «να ξαναγίνει ένα “κανονικό” μέλος της Ευρωζώνης»...

naftemporiki.gr

«Εμφύλιος» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης

Η μειοψηφία της καταγγέλλει το προεδρείο της Ένωσης ότι «έχει εκπέσει του σεβασμού όλων»

«Εμφύλιος» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά την ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης




Τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων (ΕΔΛΕ) εκφράζουν μεταξύ άλλων τη θλίψη τους για το γεγονός ότι η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης εκδόθηκε ερήμην τους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τη συνυπογράφουν. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι ρόλος του προεδρείου της Ένωσης δεν είναι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά να υπερασπίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης.
Οι δικαστές της μειοψηφίας καταγγέλλουν επίσης το προεδρείο της Ένωσης για ανεπάρκεια, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «έχει εκπέσει του σεβασμού όλων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν ο Αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος και οι Χαράλαμπος Μαυρίδης, Ευάγγελος Κασαλιάς, Χρήστος Παπαδήμας και Σταματία Γκαρά - Δημουλέα.
«Με θλίψη παρακολουθούμε, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα όσα γράφει (και δεν πράττει) το δήθεν ενωτικό Προεδρείο της Ένωσής μας, με αποκορύφωμα το δελτίο τύπου, που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου, με ύφος που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε Ένωση Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων, το οποίο εκδόθηκε ερήμην μας και, φυσικά, δεν συνυπογράφουμε, με αφορμή το οποίο ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι, πρωτίστως, στους συναδέλφους, να υπενθυμίσουμε στο Προεδρείο ότι σκοπός του είναι να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της απέναντι σε όποιον προσπαθεί να το τρώσει, εμπεδώνοντας το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων στη Δικαστική Λειτουργία και όχι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της Χώρας, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
Οι ανεπίτρεπτες ευθείες βολές, που δέχθηκε, ως μη όφειλε, τις τελευταίες ημέρες η Δικαιοσύνη από κυβερνητικούς και άλλους γραφικούς πλέον παράγοντες, με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις και δη ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας, δεν νομιμοποιούν το Προεδρείο της Ένωσης να υπερβαίνει τον προαναφερόμενο σκοπό του και να θέτει τη Δικαστική Λειτουργία στο μέσο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχουμε θέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα το Προεδρείο προ των ευθυνών του, πλην όμως η αυταπόδεικτη ανεπάρκειά του δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι η Ένωσή μας πρέπει ν΄ αποτελεί φωνή σύνεσης, σοβαρότητας και σωφροσύνης, με αποφυγή ακραίων και υπερβολικών δηλώσεων (Τουρκία και Πολωνία), όπως εν προκειμένω, με αποτέλεσμα να έχει εκπέσει του σεβασμού όλων.
Καλούμε το Προεδρείο της Ένωσής μας, έστω και τώρα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και του σκοπού του, υπερασπιζόμενο, ως έχει καθήκον, στο ακέραιο το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της, με πειστικά επιχειρήματα, ευπρέπεια και ήθος χωρίς να μετέρχεται ύφος και φρασεολογία απάδουσα και κατώτερη του κύρους της και του θεσμού που εκπροσωπεί». 

24/07/2017
newsbeast.gr

Αναξιόπιστοι τσαρλατάνοι...


Το "σας έχω ηχογραφήσει όλους" δεν είναι πολιτική (δεν θυμάμαι καν ανάλογο περιστατικό παγκοσμίως), γιατί στην πολιτική σημασία έχουν οι...
θέσεις σου και ο λόγος σου και αυτά δεν ασκούνται με όρους ντετέκτιβ. Όπως δεν είναι πολιτική και το "είναι θαυμαστής του Σόιμπλε", γιατί ακολουθεί την κλασσική μέθοδο, όπου η απάντηση δεν είναι επί της πολιτικής ουσίας, αλλά προσπαθεί να εντάξει τον πρώην συνεργάτη στις τάξεις του "εχθρού", να δημιουργήσει εν ολίγοις μια "εντύπωση".
Καταπληκτική επίσης και η στάση των ελληνικών ΜΜΕ που ανακαλύπτουν ένα βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει ήδη στα αγγλικά, μόνο όταν δοθούν μεταφρασμένα αποσπάσματά του,.. καθώς ζούμε στον 19ο αιώνα και είναι δύσκολο να το αγοράσει κανείς διαδικτυακά και να το κάνει φύλλο και φτερό.
Μνημειώδης επίσης και η θέση της αντιπολίτευσης, που αναλόγως με το πώς θέλει να το εκμεταλλευτεί τη μία μέρα ο Βαφουράκης είναι "αναξιόπιστος τσαρλατάνος" και την άλλη μέρα υιοθετεί πλήρως τα όσα λέει ο "τσαρλατάνος" και ζητά εξηγήσεις απ' αυτούς που καταγγέλει. Και με λίγη σως από "Ειδικά Δικαστήρια" και "Βενεζουέλα" θεωρεί ότι κάνει πολιτική.
Μην περιμένετε ουσιαστική συζήτηση για τα όσα έγιναν το 2015. Για την τρέχουσα πολιτική, με ευνουχισμένους πολιτικούς, που το μεγαλύτερο όνειρο τους είναι να αναγνωριστούν ως "καλύτεροι διαχειριστές", η δημιουργία εντυπώσεων είναι πάντα πιο εύκολη από τη δημιουργία πολιτικής (η οποία ούτως ή άλλως απαγορεύεται από τους προστάτες).
Δημήτρης Σούλτας (fb)

zoornalistas.blogspot