Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Αποσύρεται από την αγορά το εμφιαλωμένο νερό "Σέλι"...

seliΟ Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ζήτησε την άμεση απόσυρση του εμφιαλωμένου νερού «Σέλι» από την ελληνική αγορά, καθώς  έπειτα από...
δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων, ανιχνεύτηκε αποικία εντεροκόκκων.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και, ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου για τα εμφιαλωμένα νερά του έτους 2014, προέβη σε δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων του φυσικού μεταλλικού νερού, με την εμπορική επωνυμία «Σέλι», εμφιαλωμένου σε πλαστικές φιάλες των 18,9 λίτρων, με ημερομηνία λήξης 07/2014, αριθμό παρτίδας L 183141431, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», Πηγή Βερμίου.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τη χημική υπηρεσία Σερρών του Γ.Χ.Κ. και αφορούσαν σε σειρά μικροβιολογικών παραμέτρων (κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκοκκοι, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfrigens), ανιχνεύτηκε μία αποικία εντεροκόκκων/ 250ml νερού, αντί απουσίας.

Το δείγμα χαρακτηρίστηκε ως "μη κανονικό και μη ασφαλές".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν...
matrix24.gr

"Οι πάντες κρίνονται"...

zoi


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τις ανεπίτρεπτες αναφορές Χαρδούβελη στη Δικαιοσύνη...
Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις ανεπίτρεπτες αναφορές Χαρδούβελη στη Δικαιοσύνη

Ο κ. Χαρδούβελης προφανώς πιστεύει ότι του επιτρέπεται να δηλώνει ότι θα παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τη μνημονιακή πολιτική. Αυτό το δικαίωμα δεν του το δίνει ούτε το δημοκρατικό πολίτευμα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε οι πάρα πολλοί ευσυνείδητοι δικαστές, που με δημοκρατικό φρόνημα αντιστέκονται στις επιδεικτικές προσπάθειες ποδηγέτησης και ελέγχου της Δικαιοσύνης. Η δήλωση Χαρδούβελη συνιστά επίδειξη δύναμης της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στη δικαστική, τη ίδια ώρα που διορίζονται δικαστές στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί ανυποχώρητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ως θεσμικού πυλώνα της Δημοκρατίας. Το ίδιο καλούνται να πράξουν με συνταγματικό πατριωτισμό οι λειτουργοί της θέμιδος, με τη στάση τους και με τις αποφάσεις τους. Οι πάντες κρίνονται. Και η ιστορία θα κρίνει αμείλικτα όσους επιχειρήσουν να εκχωρήσουν τη Δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, τη δημόσια περιουσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη συλλογική και προσωπική αξιοπρέπεια ως αντίδωρα εξουσίας.

Όποιος επιχειρεί να καλλωπίσει τη εκτροπή βαφτίζοντάς τα δημοσιονομική ανάγκη, όποιος προσπαθεί να παρουσιάσει την αβάσταχτη αδικία ως επιβεβλημένη δημοσιονομική πολιτική, ας γνωρίζει ότι δεν θα του χαριστεί ούτε η ιστορία, ούτε η κυβέρνηση της Αριστεράς. Και ας μην υπολογίζει ότι θα του χαριστεί ούτε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που αποστολή έχει τη διαφύλαξη του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των πολιτών, όχι των συμφερόντων που άγουν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στην καταπάτηση των θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

Η άλυτη μαθηματική εξίσωση εργαζόμενων-ανέργων-συνταξιούχων της χώρας



  Παραπολιτική

Ο παραπάνω πίνακας περιέχει τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας και καταγράφει ανά ηλικία του 2.656.855 συνταξιούχους της χώρας. Υπάρχουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα δεδομένα της απασχόλησης (Απρίλιος 2014), στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 3.471.930 εργαζόμενοι και οι άνεργοι είναι πλέον 1.303.454.

Με τι ασχολείται το πολιτικό σύστημα; Με το πως θα μπορέσει να μετατρέψει κάποιους δημοσίους υπαλλήλους από εργαζόμενους σε συνταξιούχους την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν όρθια μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάλι κανείς δεν θέλει να αποδεχθεί την αλήθεια των αριθμών.

Aνάθεμά τα για μικρόφωνα

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Εχει ξανασυμβεί. Πολλές φορές. Και θα ξανασυμβεί. Γιατί τα παθήματα των άλλων δεν μπορούν να γίνουν δικό σου μάθημα - εδώ κι εσύ ο ίδιος πολλά παθαίνεις, αλλά λίγα μαθαίνεις, ελάχιστα. Μια στο τόσο λοιπόν, κάποια από τις χίλιες μύριες παιχνιδιάρικες θεότητες που έπλασε ο επίσης φιλοπαίγμων ανθρώπινος νους έχει όρεξη για σκανταλιές. Αφαντη καθώς είναι, πάει και πειράζει τα μικρόφωνα. Αυτά που βρίσκονται μπροστά σε επίσημους ή αναγνωρίσιμους κάθε λογής. Προέδρους χωρών, πρωθυπουργούς, υπουργούς, στρατηγούς, αξιωματούχους της ποικίλης ιεροσύνης, μεγάλους και τρανούς του θεάματος. Κι εκεί που νομίζουν ότι δεν τους ακούει κανένας (ή, τέλος πάντως, κανένας από εκείνους που δεν πρέπει να ακούνε τα κρυφά και τ’ απόρρητα), τους ξεφεύγει κάτι που βρίσκεται επιτέλους κοντά στην αλήθεια. Ή βωμολοχούν. Αυτοί που φροντίζουν πάντοτε τη γλώσσα τους, υποτάσσοντάς τη στα σιδερένια κλισέ τού πρέπει και της παντοειδούς ορθότητας. Αυτοί που, προτού μιλήσουν, προβάρουν οπωσδήποτε τα λόγια τους μπροστά στον καθρέφτη της σοβαροφάνειας αλλά και του εθνικού συμφέροντος, εάν είναι πολιτικοί.

Συνέβη λοιπόν και με τον κ. Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρισκόταν στο στούντιο κάποιου τηλεοπτικού σταθμού και, με τη σιγουριά ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά, είπε διά του κινητού του στον κ. Τζόναθαν Φάιερ, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτό που, καθώς φαίνεται, πιστεύει κατά βάθος· σ’ εκείνο το βάθος όπου κάθε άνθρωπος -αν δεν έχει ρομποτοποιηθεί πλήρως- διατηρεί κάποια ίχνη ευθυκρισίας και αμεροληψίας, μόνο που τα καταπνίγει ο δημόσιος ρόλος του, το αξίωμά του και οι ασφυκτικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Είπε δηλαδή και ο κ. Κέρι αυτό που πανθομολογείται. Αυτό που επιβεβαιώνεται από σωρεία βίντεο και φωτογραφιών. Αυτό που αποδέχονται και όλοι εκείνοι οι δίκαιοι Ισραηλινοί που, ως μέλη του ειρηνιστικού κινήματος, διαδηλώνουν εναντίον των αδιακρίτως φονικών επιχειρήσεων της ίδιας της πατρίδας τους: ότι η «στοχευμένη» επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα ούτε στοχευμένη είναι ούτε χειρουργική ούτε τίποτε άλλο απ’ όσα αναμασά η προπαγάνδα. Σαρωτική είναι. Γενικευμένη. Δίχως προσοχή σε «λεπτομέρειες», όπως παιδιά, άμαχοι, νοσοκομεία.
Γρήγορα την κατάλαβε την γκάφα του ο Αμερικανός υπουργός. Και γρήγορα ξαναφόρεσε το κανονικό γλωσσικό και πολιτικό κοστούμι του. Εδωσε μια κλοτσιά στον εαυτό του, τον σιχτίρισε που του ξέφυγε ένα κομματάκι της αλήθειας και αμέσως έπειτα είπε το «ποίημά του». Είπε δηλαδή όσα οφείλει να λέει μονίμως ένας Αμερικανός πολιτικός, και δη υπουργός Εξωτερικών. Οτι το Ισραήλ αυτοαμύνεται. Οτι έχει δίκιο και μόνο δίκιο και πάντα δίκιο. Α, και ότι οι επιθέσεις του από στεριά, θάλασσα και αέρα είναι «στοχευμένες» και «χειρουργικές». Πάνω-κάτω σαν τις επιδρομές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εν γένει στο Ιράκ. Ή στη Γιουγκοσλαβία...
 kathimerini.gr

Τραγωδίες τραβεστί

Νίκος Δήμου
Photo: Νίκος ΔήμουΝίκος ΔήμουΠροσπαθώντας να περιγράψω στον γιατρό τον πόνο που με τύλιγε, είπα: «Νιώθω σαν τον Προμηθέα, που κατέβαινε το όρνεο και του ξερίζωνε το ήπαρ».
Η περιγραφή του πόνου ήταν σωστή αλλά μετά θυμήθηκα ότι τελευταία σε δράματα και χοροδράματα ο Προμηθέας έχει αλλάξει φύλο – και άρα ήμουν λάθος εγώ. Τι έπαθε ο Τιτάνας και έγινε κόρη;
Έπαθε, ότι παθαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί ήρωες αρχαίων μύθων, κλασικών τραγωδιών και δραμάτων. Υφίστανται τις λυσσαλέες επιθέσεις των απανταχού σκηνοθετών, ερμηνευτών και χορογράφων και αλλάζουν φύλο, μορφή, σύσταση, μέχρι που παραλλάσσονται σε ζώα, μέταλλα και φυτά.
Ιδιαίτερα η αλλαγή φύλου είναι πολύ της μόδας. Τι να πω; μεγαλοφυής ιδέα! Απαιτεί βαθύτατο στοχασμό. Μέσα σε μια σεζόν, ο Προμηθέας, ο Διόνυσος και ο Ηρακλής έγιναν θηλυκά, ενώ η Άτοσσα στους «Πέρσες» και η τραγική Μάνα στον «Ματωμένο Γάμο», έγιναν άνδρες!
Είναι αδιανόητο το τι αηδίες έχουμε δει στη σκηνή. Και ανάθεμα αν όλες αυτές οι διασκευές, παραλλαγές και ερμηνείες είχαν θετική συνεισφορά στην εμβάθυνση του έργου. Τις περισσότερες φορές ήταν ευρήματα «για να εντυπωσιάσουν τους αστούς». Και να δικαιολογήσουν την ύπαρξη αυτού του νέου ανίερου τέρατος που ονομάζεται σκηνοθέτης.
Γράφανε ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής, ο Μολιέρος και ο Σαίξπηρ τα έργα τους και συνήθως τα ανέβαζαν οι ίδιοι (αν δεν τα έπαιζαν κιόλας). Πού να φανταστούνε πως τον 20ο αιώνα θα εμφανιζόταν ένα νέο είδος «δημιουργού», ο οποίος ούτε θα έγραφε, ούτε θα έπαιζε – και του οποίου αποστολή θα ήταν όχι να παρουσιάσει τα έργα τους, αλλά να τα παραμορφώσει κατά το δοκούν. Η πρώτη του αρχή είναι: «Δεν με ενδιαφέρει τι γράφει ο συγγραφέας!».
Διαβάζει μόνο και μόνο για να ανατρέψει. Άνδρας ο Προμηθέας; Γυναίκα! Παρθένα η Οφηλία; Πουτάνα! Σοφός ο Σαράστρο (στον «Μαγικό Αυλό»); Φασίστας!
Μα δεν έχουν αρκετό νόημα και μήνυμα τα μεγάλα κλασικά έργα της ανθρωπότητας από μόνα τους, ώστε να γεμίσουν την σκηνή και τις ψυχές των ανθρώπων; Τι χρειάζεται όλη αυτή η παρενδυσία – κοινώς τραβεστί;
Έχουμε φτάσει σε άτυπο διεθνή διαγωνισμό πρωτοτυπίας και ευρηματικότητας, όπου ο πιο τρελός σκηνοθέτης εισπράττει την μεγαλύτερη δημοσιότητα και τις υψηλότερες αμοιβές. Εμφανίσατε την Ιοκάστη τσατσά να εκδίδει την Αντιγόνη – ενώ ο Οιδίπους έπαιρνε μάτι; Μέγιστη η δόξα και το κασέ! Αλλά και το κοινό έχει μπουκώσει από την μοντερνιά και ντρέπεται να αντιδράσει.
Η μεγαλύτερη παρακμή του σύγχρονου θεάτρου, είναι η απουσία του «γιούχα».
Έφτασα πια να οραματίζομαι μία εποχή όπου (σαν τα βιολογικά προϊόντα) θα διαφημίζονται κλασικά έργα, «αυθεντικά, αγνά, χωρίς παρέμβαση σκηνοθέτη». Μπας και φανεί τι ήθελαν να πουν οι δημιουργοί τους.
 protagon.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Αποστάσεις Μανιάτη από...

  ...το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Αποστάσεις Μανιάτη από το νομοσχέδιο για τον αιγιαλόΑποστάσεις από το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό παίρνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως δεν απαιτείται κανένα ειδικό νομοσχέδιο, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις.

«Η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι «μοναδικός λοιπόν στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων για οριοθέτηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου χάραξης του αιγιαλού, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πιο κρίσιμης, από τις θεσμικές γραμμές, στο σύνολο της επικράτειας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με διαφανή, επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστο τρόπο».
tanea.gr

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπέρ γυναίκας που απειλείται με κλειτοριδεκτομή



  Παραπολιτική

Την ιστορική απόφαση μη απέλασης μιας γυναίκας από την Κένυα και των τριών παιδιών της έλαβε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών υπό τον φόβο ότι θα υποστεί κλειτοριδεκτομή αν επιστρέψει στην πατρίδα της.

Συγκεκριμένα, η Athens Voice αναφέρει:

Η συγκεκριμένη γυναίκα ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και άμεσα υπέβαλε αίτηση για διεθνή προστασία καθώς ανήκει σε μια φυλή, που για τις γυναίκες η παράδοση επιβάλλει κλειτοριδεκτομή… Παράλληλα τα παιδιά της (ηλικίας 13, 5 και 3 ετών) κινδυνεύουν να στρατολογηθούν δια της βίας από τοπικές εγκληματικές οργανώσεις.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση καθώς για πρώτη φορά χορηγείται από την ελληνική Δικαιοσύνη διεθνής προστασία -σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951, για τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female Genital Multilation – FGM).

Ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στη Γη


Ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στη Γη

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στη Γη από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα, δηλαδή από το τέλος του 19ου αιώνα (1880). Το ίδιο ιστορικό ρεκόρ είχε συμβεί και με τον φετινό μήνα Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Το «καυτό» δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου φέτος αποτελεί άλλη μια ένδειξη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια θερμοκρασία. Αν και σε αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα, σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, εκτός από την Ανταρκτική, υπήρξαν θερμοκρασιακά ρεκόρ. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στους 16,2 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για μήνα Ιούνιο, που είχε συμβεί τον αντίστοιχο μήνα του 1998. Η θερμοκρασία του φετινού Ιουνίου ήταν κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι' αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, ειδικά στους ωκεανούς, η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο έφθασε τους 17 βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί ρεκόρ όχι απλώς για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά για οποιονδήποτε μήνα του έτους. Στην πραγματικότητα, η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, ιδίως του Ειρηνικού και του Ινδικού, είναι που ευθύνεται κυρίως για τα απανωτά ρεκόρ του Μαΐου και του Ιουνίου 2014. Στην ξηρά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν φέτος τον Ιούνιο κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι' αυτόν τον μήνα, ενώ στη θάλασσα ήταν κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του περασμένου αιώνα. Όλα τα μηνιαία ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, και για τους 12 μήνες του έτους, έχουν σημειωθεί μετά το 1997 και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία. Εννέα από τους δέκα πιο ζεστούς Ιούνιους όλων των εποχών έχουν συμβεί κατά τον τρέχοντα 21ο αιώνα. Αντίθετα, όλα τα μηνιαία ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας έχουν υπάρξει πριν το 1917. Εξάλλου, καθώς φαίνεται πολύ πιθανή η εμφάνιση φέτος ενός ακόμη φαινομένου «Ελ Νίνιο» (η υπερθέρμανση των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, η οποία οδηγεί παραδοσιακά σε άνοδο της θερμοκρασίας της Γης), το 2014 συνολικά αναμένεται να αποδειχτεί ένα ιδιαίτερα ζεστό έτος. Ήδη το πρώτο εξάμηνο φέτος είναι το τρίτο θερμότερο εξάμηνο στην μετεωρολογική ιστορία, με την θερμοκρασία να είναι κατά 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι' αυτή την περίοδο. 
meteo.gr