Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ισχυρές ενδείξεις γιά ρατσιστικό ντελίριο...

Επιβεβαίωση του Nonews…

Δεν υπάρχουν στοιχεία για «ισλαμιστικό υπόβαθρο στην επίθεση», λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας…

Είμαι Γερμανός, φώναζε ο ένας εκ των δραστών, καταθέτουν μάρτυρες…

Βεβαίως, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη κι εδώ σ’ αυτήν την ιστοσελίδα είμαστε προσεκτικοί. Όμως είμαστε το μόνο μέσο στην – δεν είναι υπερβολή – Ευρώπη, που έκανε αυτές τις παρατηρήσεις, εδώ και περίπου 2 ώρες, για το προφίλ των δραστών.

Η…
εμφάνιση με τα μαύρα μπλουζάκια και μπότες των δραστών, δεν παρέπεμπε σε τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους.

Ταυτόχρονα, επεξεργαστήκαμε και πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων που έδιναν την εικόνα πιθανού ρατσιστικού μίσους.

Αργότερα και ξένα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα έβαζαν σε πρώτο πλάνο μαρτυρίες του τύπου «Είμαι Γερμανός φώναζε ο ένας εκ των δραστών»…


Τρομοκρατία ή ρατσιστικό αμόκ;..

Οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες. Η αστυνομία του Μονάχου ούτε τον ακριβή αριθμό των δραστών δεν είναι σε θέση να δώσει.

Αλλά…
πέρα απ’ αυτό και τον αριθμό των θυμάτων, ποιο ήταν το κίνητρο για το αιματοκύλισμα στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου;

Οι συνήθεις ύποπτοι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους ή μήπως ρατσιστικό αμόκ;..

Μοιάζει αυτός για τζιχαντιστής;..

Μαύρο μπλουζάκι, μαύρες μπότες κινήσεις αργές και σταθερές σα να κάνει σκοποβολή. Το ζουμ στην φωτογραφία του ενός εκ των δραστών προκαλεί ήδη...
πολλά ερωτήματα για την ταυτότητα και το κίνητρό τους…

«Οι δράστες είναι σε φυγή»…

λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος αδυνατεί να επιβεβαιώσει και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων…

«Θα μιλήσουμε και θα ενημερώσουμε πρώτα τους συγγενείς και μετά θα έρθει η σειρά η δική σας, των δημοσιογράφων», είπε πριν από λίγο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου.

Για…
τον αριθμό των νεκρών ανέφερε με επιφύλαξη τον αριθμό 6, αλλά δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για τον συνολικό αριθμό των τραυματιών.

Πάντως, όπως είπε, το εμπορικό κέντρο αυτήν ώρα είναι άδειο και «οι δράστες είναι σε φυγή»…

Ειδική μονάδα καταστολών, φτάνει στο Μόναχο…

Αυτοκτόνησε ο ένας εκ των δραστών;..

Αυτήν την ώρα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου ελικόπτερα, που μεταφέρουν άνδρες της ειδικής μονάδας καταστολών.

Από…
την ρωσική ιστοσελίδα Sputnik κυκλοφόρησε η είδηση, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από τις γερμανικές αρχές, για αυτοκτονία του ενός εκ των δραστών…

Πάγωσε η ζωή στο Μόναχο…

Έρημη πόλη…

Μόνο το αεροδρόμιο λειτουργεί αυτήν την ώρα. Οι περιφερειακοί δρόμοι του Μονάχου έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία, που...
προσπαθεί να εγκλωβίσει και να συλλάβει τους δράστες.

Στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης δεν κυκλοφορεί πλέον σχεδόν κανείς.

Φοβισμένοι οι πολίτες συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις της αστυνομίας και μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους…

Μόναχο: Επίθεση με νεκρούς στο εμπορικό κέντρο Olympia

REUTERS, BBC  
Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus.
Για «τουλάχιστον έξι» νεκρούς «και άγνωστο αριθμό τραυματιών» στο εμπορικό κέντρο «Olympia» κάνει λόγο το ίδιο περιοδικό, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου.
Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από πυρά σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου.
Η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Olympia Shopping Centre έχει αποκλειστεί και  όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του εμπορικού κέντρου «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».
Η αστυνομία του Μονάχου έκανε λόγο για τρεις δράστες, ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει αυτοκτονήσει.
«Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», έγραψε πριν από λίγο η Αστυνομία στο Twitter.
«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης σε βίντεο, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Εκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και του υπ. Εσωτερικών
Παράλληλα, τα μέσα μεταφοράς έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους υπό το φόβο νέας επίθεσης καθώς εικάζεται οτι ένας από τους δράστες διέφυγε με κατεύθυνση κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό.
Tα νοσοκομεία της περιοχής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» , ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.
Οι αστυνομικές αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και τους έχουν παρακαλέσει να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο από τα σημεία που επιχειρούν προκειμένου να μην παρεμποδίζουν τις προσπάθεις σύλληψης των δραστών.
Επίσης, μέσω εφαρμογής για κινητά οι αρχές του Μονάχου ειδοποίησαν τους πολίτες οτι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ μέσω του Twitter, με το hashtag #OffeneTür, μπορούν να βρουν ασφαλές μέρος στην πόλη.
Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.
Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

 Ομπάμα: «Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη Γερμανία
«Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει συμβεί, αλλά οι καρδίες μας συμπάσχουν με όσους έχουν τραυματιστεί. Θα προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.»
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.
Το State Department εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους αμερικανούς υπήκοους που βρίσκονται στο Μόναχο να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
Το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά την επίθεση ανήλικου Αφγανού σε βαγόνι περιφερειακού τρένου στη Γερμανία.
Για περισσότερες πληροφορίες  μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το Ελληνικό Προξενείο στο: 089-998867-10 ή -14 ή - ή -23 ή -24 ή -222
kathimerini.gr

Οι (μη) νικητές και οι ηττημένοι της απλής αναλογικής


TVXS Ανάλυση
Τελευταία ανανέωση 17:01 | 22 Ιουλ. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Με απώλειες, ανοιχτές προκλήσεις και κενά στρατηγικής έκλεισε η μάχη του εκλογικού νόμου για κυβέρνηση και ελάσσονα αντιπολίτευση – μια μάχη, η οποία δύσκολα βρίσκει νικητές και απτά πολιτικά οφέλη σε αμφότερα τα στρατόπεδα.

Η απλή αναλογική αποτελεί από χθες το βράδυ νόμο του κράτους και η κυβέρνηση δικαιούται να διακηρύσσει ότι έμεινε συνεπής σε μια ιστορική, αξιακή δέσμευση της αριστεράς. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον στρατηγικό στόχο που εξ αρχής είχε θέσει το Μαξίμου – εκείνον της μόχλευσης και αναδιάταξης του προοδευτικού πολιτικού χώρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ηγετικό ρόλο και με διεμβολισμό της κεντροαριστεράς.
Το ΠΑΣΟΚ (πρωτίστως) και το Ποτάμι (δευτερυεόντως) δεν ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο και δεν ενέδωσαν στην πίεση, είτε λόγω του πολιτικού αυτεγκλωβισμού τους, είτε προς χάριν μελλοντικών συμψηφισμών στο άρμα εξουσίας Μητσοτάκη, είτε απλώς λόγω της βαθιάς... υπαρξιακής τους περιδίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νόμος του κράτους η απλή αναλογική

Έλλειμμα στρατηγικών συμμαχιών
Η κυβέρνηση αντιτάσσει σ’ αυτή την άρνηση το δίκαιο της πολιτικής ηθικής: «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απέρριψαν τις προοδευτικές συνεργασίες, επέλεξαν να γίνουν ουρά της ΝΔ και έκοψαν οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό χώρο», έλεγαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, στο στρατηγικό δια ταύτα, οι αριθμοί και οι συσχετισμοί λένε πως οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και του «προοδευτικού τόξου» - όπως το προσδιορίζει τουλάχιστον η κυβέρνηση – περιορίζονται στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Και οι μεν ΑΝΕΛ αποτελούν τον ασφαλή πόλο συγκυβέρνησης, η δε Ένωση Κεντρώων μια πιθανή, χρήσιμη εφεδρεία κυβερνητικής σταθερότητας, πέραν τούτων όμως ελάχιστα μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής προοπτικής, ιδεολογικής διεύρυνσης και νέων κοινωνικών συμμαχιών.
Ενώπιον αυτού του ελλείμματος, ο Αλέξης Τσίπρας κινείται... αριστερά της κεντροαριστεράς, προσεγγίζει τον Φώτη Κουβέλη (η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΚΕΑ, την κίνηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ έχει «κλειδώσει» πλέον και αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) και ποντάρει στην στήριξη - και την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ – από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Η απόδοση αυτών των κινήσεων και σχεδιασμών μένει να μετρηθεί και στον δεύτερο γύρο του εγχειρήματος  – εκείνον, που ξεκινά τη Δευτέρα με την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η ήττα της κεντροαριστεράς
Οι οιωνοί όμως δεν είναι θετικοί και προσκρούουν στα ακόμη μεγαλύτερα στρατηγικά, πολιτικά και ιδεολογικά ελλείμματα της εγχώριας κεντροαριστεράς.
Η αναμέτρηση, άλλωστε, επί του εκλογικού νόμου δεν ήταν κερδισμένη ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για το Ποτάμι που βγαίνουν από τη μάχη με ένα... ηρωικό μεν, αλλά πολιτικά ασυνάρτητο «Όχι». Η Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει στοιχειωδώς την άρνησή της να στηρίξει την απλή αναλογική, η προσπάθειά της να τηρήσει ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τορπιλίζεται σταθερά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που στη Βουλή εμφανίστηκε βασιλικότερος... του Μητσοτάκη, και η επιχείρηση ανασύνταξης και επανένωσης του ΠΑΣΟΚ ναυαγεί – εξίσου σταθερά – στις προσωπικές πολιτικές βεντέτες.
Το δε Ποτάμι εξακολουθεί απλώς να κολυμπά, χωρίς πυξίδα, ανάμεσα στο ασαφές «κέντρο» και στις σειρήνες του φιλελευθερισμού.
Με αυτά τα δεδομένα, χωρίς πολιτική πυξίδα παραμένει και το περίφημο εγχείρημα συγκρότησης του ενιαίου φορέα της κεντοαριστεράς. Το πόρισμα που παρουσίασαν χθες ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μετά από 2,5 μήνες διαβουλεύσεων μάλλον περιγράφει περισσότερες αποκλίσεις παρά συγκλίσεις: Πέραν της κοινής άρνησης στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ελάχιστες νέες προγραμματικές προτάσεις κομίζει. Και οι όποιες προσπάθειες υπέρβασης παραμένουν εγκλωβισμένες στη μάχη για το πρόσωπο που θα ηγηθεί ενός κατακερματισμένου και κουρασμένου πολιτικού χώρου...

Σκίτσο αρχείου του Δημήτρη Χαντζόπουλου

έχει πρωτοϊδεί τό φώς τής δημοσιότητας στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Η Ντόρα Μπακογιάννη για το Mega και τις τηλεοπτικές άδειες (VIDEO)

Ακόμα και ο Οικονόμου ρούμπωσε την Μπακογιάννη για το MEGA!...
Οικονόμου - Ντόρα
Λέξη δεν είπε η πρώην υπουργός για τη στάση των μετόχων...
Αν δεν είναι αποτέλεσμα πίεσης συγκεκριμένων συμφερόντων… Αν δεν λέγεται «εξυπηρέτηση» στη διαπλοκή… Τότε πραγματικά τι κερδίζει η Ντόρα Μπακογιάννη μια κατά κοινή ομολογία σοβαρή πολιτικός διαστρέφοντας με τόσο ωμό τρόπο την πραγματικότητα για το ποιος κλείνει το MEGA;...
Όταν και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει ότι οι ιδιοκτήτες του καναλιού το εγκατέλειψαν;

Ποιο είναι το πολιτικό όφελος για την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, ότι η κυβέρνηση κλείνει το MEGA; Πιστεύει ότι οι πολίτες είναι ηλίθιοι και δεν γνωρίζουν; Τους υποτιμά; Η απάντηση είναι «όχι δεν τους υποτιμά», διότι ποτέ η συγκεκριμένη πολιτικός δεν πολιτεύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε για αυτό ξεχωρίζει, επειδή ανήκει στην ολιγομελή ομάδα των πολιτικών που δεν χαϊδεύει το λαό και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί της ή όχι!

Είναι προφανές λοιπόν ότι η στάση της, όπως και των υπολοίπων συναδέλφων της στη ΝΔ, είναι αποτέλεσμα αφόρητης πίεσης συγκεκριμένων συμφερόντων για να μην αλλάξει τίποτα… Για αυτό και δεν συναίνεσαν στη σύσταση του ΕΣΡ, προκειμένου να αναλάβει την αδειοδότηση των καναλιών. Δυστυχώς η ΝΔ είναι όμηρος της διαπλοκής και η δημόσια εικόνα των στελεχών της είναι θλιβερή!

Δείτε όμως στο παρακάτω βίντεο πώς απαντά η πρώην υπουργός όταν ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Δημήτρης Οικονόμου – προς τιμήν του, θέτει το θέμα των ιδιοκτητών του MEGA, λέγοντας «Πείτε όμως και για τους επιχειρηματίες κυρία Μπακογιάννη… Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε απ’ έξω» για να συμπληρώσει «Δόξα τω Θεώ λεφτά έχουν αυτοί οι άνθρωποι… Δεν πεινάνε»! Και το μόνο που βρίσκει να ψελλίσει η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κάτι του τύπου «Εγώ θεωρώ ότι ο καθένας έχει την ευθύνη του για το πώς λειτουργεί αυτή η επιχείρηση»… Κατά τα άλλα η κυβέρνηση κλείνει το MEGA που δεν του δίνει άδεια! Κουβέντα όμως για το γεγονός ότι ο φάκελος του καναλιού «μπάζει», όχι μόνο επειδή δεν διαθέτει τραπεζική ενημερότητα, αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των μετόχων του… «Μπάζει» διότι δεν προσκόμισε ούτε καν το αυτονόητο, δηλαδή τα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι είναι οι μέτοχοι – ιδιοκτήτες της εταιρίας! Απίστευτα πράγματα!...
enimerosi.gr

Σπαζοκεφαλιά η απόφαση κατόπιν εορτής του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες...

ΣΤΕ
Πιεστική η νέα κατάσταση συνδυαστικά με τα χρήματα που θα έχουν μπει στα ταμεία...

Μπορεί να μη συμβαίνει πρώτη φορά… Δεν παύει όμως να είναι τουλάχιστον οξύμωρο, το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για το...
νόμο που γίνεται ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών κατόπιν εορτής… Αφού, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα έρθει τον Οκτώβριο!

Με άλλα λόγια το ΣτΕ θα κληθεί να δικάσει έχοντας μπροστά του ένα τετελεσμένο γεγονός… Δεδομένου ότι λογικά μέχρι τότε θα έχουν αδειοδοτηθεί οι σταθμοί… Και ήδη θα έχει διαμορφωθεί μια νέα ισχυρή κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αν μάλιστα το Δημόσιο – όπως αναμένεται άλλωστε, έχει βάλει στα ταμεία του σημαντικά ποσά από τη δημοπρασία… Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν το Δικαστήριο να ανατρέψει μια πραγματικότητα που θα πιέζει;

Αναμφίβολα το ΣτΕ δεν δεσμεύεται από τίποτα… Ωστόσο, δεν παύει να προκαλεί ερωτηματικό πώς κάποιος που θα έχει πληρώσει ένα σκασμό λεφτά για να πάρει μία από τις τέσσερις άδειες θα κινδυνεύει να χάσει τα πάντα! Ενώ επιπλέον το Δικαστήριο θα κρίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν τα χρειάζεται αυτά τα χρήματα που θα έχει βάλει ήδη στα ταμεία του! Ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση!...
enimerosi24.gr

Πέρασε απ' την Ελλάδα και κάποιος κύριος Λιου... (ΒΙΝΤΕΟ)


Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο κάποια ΜΜΕ παρουσιάζουν την είδηση της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα. Ή μήπως όχι; Μήπως μας έχουν συνηθίσει πλέον στην ενορχηστρωμένη υποβάθμιση κάθε θετικής είδησης;...

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα κατά την οποία συναντήθηκε με το οικονομικό επιτελείο, έδωσε μάλιστα συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια είδηση, σε άλλους καιρούς, με άλλους πρωταγωνιστές από την ελληνική πλευρά, θα αποτελούσε «συνάντηση σταθμό», «τεράστια επιτυχία Σαμαρά», «θρίαμβο Βενιζέλου»...

Η είδηση ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα, σε 3-4 μήνες δηλαδή, υποβαθμίστηκε, πέρασε «στα ψιλά» από τους εγχώριους πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή σε όλους τους οικονομικούς συντάκτες και αναλυτές του κόσμου, με τη βαρύτητα που έχει το γεγονός ότι ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο Twitter (US Treasury Department) έκανε "retweet" των αναρτήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τον Τζακ Λιου. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να στηριχθεί η οικονομία και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή.

Αλλά τι να μας πουν τώρα οι ξένοι δημοσιογράφοι; Οι δικοί μας είναι οι μόνοι έγκριτοι και γνώστες.

Και φυσικά πρώτος και καλύτερος ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ ξεκίνησε την ανάλυσή του με τη φράση-κλειδί: «Ο Τζακ Λιου πέρασε από την Αθήνα στο δρόμο για το Τσενγκ Ντου, μια υπέροχη πόλη, την επισκέφθηκα τα Χριστούγεννα...». Πρότεινε μάλιστα στη Σία Κοσιώνη να την επισκεφθεί και αυτή!...
Μ.Λ.

Οι 7 αλλαγές που έρχονται στα capital controls...


Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λίγα μόλις...
24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πλέον το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία, σύμφωνα με την Ημερησία, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα, Παρασκευή.

Τι αλλάζει
- Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

- Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων

- Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

- Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

- Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

- Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.

- Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (22.07.16)

Σκίζουν οι lifestyle εφημερίδες!...

Ρέστα δίνουν στις πολιτικές εφημερίδες –και ιδιαίτερα στις παραδοσιακές– οι κουτσομπολίστικες (lifestyle).
Η...
«Espresso», που κρατάει τα σκήπτρα, κυκλοφοριακά είναι δεύτερη, μετά τα «Νέα», στην ημερήσια έκδοση και τρίτη στη σαββατιάτικη. Οι άλλες δύο, η «Freddo», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και η «Star Press», έχουν κυκλοφορία που τη ζηλεύουν αρκετές πολιτικές εφημερίδες.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος κυκλοφορίας της «Espresso» τις καθημερινές είναι 10.098 φύλλα και το Σάββατο 14.120, οι αντίστοιχες της «Star Press» 5.027 και 6.020 και της νεότευκτης «Freddo», που ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα Μαρινάκη, 6.085 και 8.210 φύλλα.

typologies.gr

«Γιατί γελάτε κύριοι;»...

"Αν δεν έχεις ζήσει #politikos_kratoumenos δεν ξέρεις".
Τον πήραν στο ψιλό και στο Twitter...

από τή στήλη "Παρασκήνια"
στήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ   
Γέλια προκάλεσε στην Ολομέλεια της βουλής η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ήταν πολιτικός κρατούμενος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως ήταν πολιτικός κρατούμενος σε ηλικία έξι μηνών (Χούντα στην Ελλάδα) κι ότι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην εξορία.

Κάπου εκεί, οι ...
βουλευτές ξέσπασαν σε γέλια προκαλώντας την απορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί γελάτε κύριοι;», αναρωτήθηκε χωρίς να πάρει κάποια απάντηση...

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά των χρηστών του Twitter. Το hashtag #politikos_kratoumenos, βρίσκεται για πολλές ώρες στα δημοφιλή θέματα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με σπαρταριστά σχόλια.

Ενδεικτικά μερικά από αυτά:








Δείτε περισσότερα tweets, ΕΔΩ...

Οριστικά σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Πολιτική ήττα;...


Το πιο θλιβερό για τους υποστηριχτές της ήττας είναι πως αυτή είχε προεξοφληθεί πριν καν διεξαχθεί και ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή. Το κλίμα που...
διαμορφώθηκε τόσο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όσο και με την ονοματική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα από τα προκάτ. Σε μια Βουλή στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζεται σε 2 κόμματα και αριθμεί 153 βουλευτές, είναι μάλλον ανυπόστατο να ισχυρίζεται κάποιος πως αυτή έχασε όταν το νομοσχέδιο υποστηρίχτηκε από 3 κοινοβουλευτικές ομάδες επί της αρχής, το άρθρο για την ψήφο στα 17 έλαβε 180 ψήφους και το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους 179. 

Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκη, βασίστηκε κατά κύριο λόγο στα εξής σημεία: 1. Δίκη προθέσεων -ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νομοσχέδιο για απλή αναλογική προκειμένου να προκαλέσει χάος κλπ, και 2. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Με την τοποθέτηση αυτή, ο επικεφαλής της ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει για ποιο λόγο το κόμμα του είναι εναντίον της απλής αναλογικής, παρότι επικαλέστηκε το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Πέρα από την επίκληση της κυβερνησιμότητας, για την οποία άρρητα είναι καλό και χρήσιμο το μπόνους των 50 εδρών, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να εξηγήσει ποια δημοκρατική αρχή εξυπηρετεί η υφαρπαγή εδρών. Ο επικεφαλής της ΝΔ μίλησε ως πολιτικός αναλυτής που προβλέπει διάφορα με βάση τις δημοσκοπήσεις, σε μια περίοδο που οι περισσότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν κρίση αξιοπιστίας μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις,  και κατασκεύασε έναν δόλιο ΣΥΡΙΖΑ που μετέρχεται τακτικισμών, προκειμένου να κρυφτεί από την ουσία του θέματος. Και, βεβαίως, η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη ότι έχει υπάρξει πολιτικός κρατούμενος της χούντας, στην ηλικία των 6 μηνών θα μείνει στην ιστορία ως epic fail, ιδίως όταν αν συνυπολογίσει κανείς ότι λίγα λεπτά νωρίτερα είχε επικρίνει την ψήφο στα 17. Και πολιτικός στην βρεφική ηλικία και κρατούμενος της χούντας συνιστά ανέκδοτο...

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, πέρα από την ανάδειξη της απλής αναλογικής ως πάγιο αίτημα της Αριστεράς, ανέδειξε όλες τις...

MEGA: Με την άδειά σας... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Τα δύο νούμερα...
   

...που ξεχάσανε να βάλουν στο βίντεο του MEGA...
Πολύ καλό το βίντεο το MEGA, αλλά λείπουν δύο αριθμοί. Τα...
15.000.000 που είναι το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφάλαιου στο οποίο δεν συμμετείχαν οι μέτοχοι και τα 98.000.000 ομολογιακό δάνειο το οποίο δεν πλήρωναν με αποτέλεσμα να δεσμεύσουν οι τράπεζες τους εταιρικούς λογαριασμούς.

Οι μέτοχοι του MEGA δεν έβαλαν εγκαίρως το χέρι στην τσέπη, διότι ορισμένοι εξ αυτών- όχι όλοι- δεν ήθελαν να πληρώσουν για την εταιρεία τους.

Κι δεν ήταν ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος θα είχε πέσει μαύρο πολύ νωρίτερα.

Τώρα, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα σε ελάχιστο χρόνο για να συνεχίσει να εκπέμπει, με ή χωρίς άδεια.

Από τη στήλη "Αιχμές
typologies.gr

"Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας"/ Eγκαίνια Παρασκευή 22 Ιουλίου


"Ο ΠΙΘΟΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ: Η ΠΡΩΤΗ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"
Mια ελεγεία για τη φρίκη και τη θηριωδία του πολέμου.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου


Το καλοκαίρι του 1961 οι οικοδομικές εργασίες για το άνοιγμα ενός πηγαδιού σε ένα μυκονιάτικο σπίτι έκρυβαν μια έκπληξη: Ένα πιθάρι του 670 π.Χ., ενάμιση μέτρο ψηλό, με εντυπωσιακή ανάγλυφη διακόσμηση, που έγινε γνωστό ως ο “Πίθος της Μυκόνου”. Το αγγείο είναι το σημαντικότερο έργο της εποχής του και απεικονίζει σε 19, διαδοχικές και χωριστές εικόνες την Άλωση της Τροίας. Ο πίθος αφηγείται την πρώτη εμβληματική γενοκτονία της ιστορίας: το ξεκλήρισμα της γενιάς των Τρώων, τη δολοφονία των παιδιών τους και την αρπαγή των γυναικών τους.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
"Η Άλωση της Τροίας: Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας”
Με αφορμή τον πίθο της Μυκόνου και το εύρημα των λίθινων ασπιδούχων πολεμιστών στην Ελεύθερνα της Κρήτης οργανώνεται για το 2017 μια έκθεση με τίτλο “Ο Όμηρος στο Αιγαίο”. Το εισαγωγικό αυτής της έκθεσης παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι στην Πινακοθήκη της Μυκόνου από τις 22 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016 (εγκαίνια : Παρασκευή 22 Ιουλίου ,στις 20.30). Η έκθεση περιλαμβάνει 2 ταινίες, που βασίζονται σε 3D μοντέλα του πίθου και των ευρημάτων της Ελεύθερνας και αντίγραφα αρχαίων αγγείων του αγγειογράφου Θωμά Κοτσιγιάννη. Παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία “Τρωάδες” του Μιχάλη Κακογιάννη, από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ
Την ίδια μέρα, 22 Ιουλίου, μετά τα εγκαίνια, στις 21.30, στο θερινό κινηματογράφο Cine Manto Mykonos, διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη στον Όμηρο. Ο Καθηγητής Νικολάος Σταμπολίδης θα απαγγείλει αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσάκος θα παρουσιάσουν την τραγική περιπέτεια του Αίαντα Λοκρού και η αρχαιολόγος Μιμίκα Γιαννοπούλου θα διαβάσει αποσπάσματα από τις “Τρωάδες” του Ευρυπίδη. Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή της ταινίας “Ο Όμηρος στην Κρήτη” σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.


Φορείς Διοργάνωσης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας-Κέντρο Μελέτης, Δήμος Μυκόνου
Υλοποίηση-Επιμέλεια: Καθηγητής Νικ. Χρ. Σταμπολίδης, Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας
Χορηγοί: ΚΔΕΠΠΑΜ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Cine Manto, Ίδρυμα Ωνάση.

Φοροδιαφυγή : Πάνω από 900 εκατ. ευρώ έχουν καταλογιστεί από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

tvxs.gr 02:23 | 22 Ιουλ. 2016
Στατιστικά στοιχεία των εισαγγελικών ερευνών για τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, ομολόγων και των 65 τραπεζικών CD που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί,  εξέθεσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στο πλαίσιο της ημερίδας της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Όπως επισήμανε ο κ. Αθανάσιου έως τώρα έχουν καταλογιστεί ποσά που αγγίζουν τα 910 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά έχουν σχηματιστεί 1191 δικογραφίες. 

Ειδικότερα, όσον αφορά τις δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς και της λίστας των ομολόγων οι οποίες διερευνώνται παράλληλα, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 1.000 δικογραφίες και έχουν διαβιβαστεί και αυτές στις αρμόδιες ΔΟΥ και στα  αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, όπως ανέφερε ο οικονομικός εισαγγελέας. Ο κ.Αθανασίου τόνισε πως από τις αρχές του 2015 οι οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν δώσει 290 εντολές για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων.
Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, από την 1/1/2015 έως και τις 15/7/2016 έχουν σχηματιστεί και έχουν διαβιβαστεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς στις αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ, 191 δικογραφίες. Από αυτές τις δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων περίπου ευρώ. Για τη λίστα των 65 CD έχουν σχηματιστεί 284 προκαταρκτικές ποινικές δικογραφίες ποινικές, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές δικογραφίες. Έχουν περαιωθεί 36 από αυτές και έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάνω από 1.300 υποθέσεις διαφθοράς στην Εισαγγελία
Περισσότερες από 1.300 υποθέσεις έχουν περάσει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας εισαγγελέων που χειρίζονται δικογραφίες διαφθοράς δημόσιων λειτουργών Ελένη Ράικου.
Όπως τόνισε η εισαγγελέας, περισσότερες από 200 υποθέσεις σκανδάλων παρέμειναν λόγω αρμοδιότητας στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και περαιώθηκαν, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται περί τις 130 δικογραφίες. Ανάμεσα στις δικογραφίες που χειρίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα εισαγγελέων, όπως επεσήμανε η κ. Ράικου, είναι οι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, υποθέσεις νοσοκομείων, η πρόσφατη υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές άλλες.
Η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ανέφερε ότι μόνο από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν επιστραφεί από εμπλεκόμενους στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του υπ. Οικονομικών περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δεσμευτεί κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους υπερβαίνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Με ενισχυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε η απλή αναλογική. Όπως αναμενόταν, δεν συγκέντρωσε τους 200 ψήφους...

Νόμος του κράτους η απλή αναλογική

Ψηφίστηκε

tvxs.gr 01:32 | 22 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 02:34 | 22 Ιουλ. 2016
Με ενισχυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, δεν συγκέντρωσε τους 200 ψήφους ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και έτσι, σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή δεν καταργήσει το νόμο συγκεντρώνοντας επίσης 200 βουλευτές, τότε η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή Υπέρ του άρθρου της απλής αναλογικής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 (ψήφος στα 17) ψήφισαν «ναι» 180 βουλευτές, «όχι» 81 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 20 βουλευτές.
Επί του άρθρου 2 (απλή αναλογική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών) «ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές, «όχι» 83 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 19 βουλευτές.
Επί του άρθρου 3 (όριο 3%) ψήφισαν «ναι» 163 βουλευτές, 101 ψήφισαν «όχι» και 17 «παρών».
Τέλος επί του άρθρου 4 (κατάργηση διατάξεων προηγούμενου νόμου που αντιτίθενται στο νέο νόμο) και επί του άρθρου 5 (ακροτελεύτιο άρθρο, έναρξη ισχύος του νέου εκλογικού νόμου) ψήφισαν «ναι» 179 βουλευτές, «όχι» 86 βουλευτές και 16 δήλωσαν παρών.
Οι διαφοροποιήσεις
Πολλές διαφοροποιήσεις υπήρχαν στο Ποτάμι, όπου οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δεν καταψήφισαν αλλά δήλωσαν «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης, οι Γιώργος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17, ενώ ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3 για το πλαφόν εισόδου στη βουλή και καταψήφισε τα υπόλοιπα.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια διαφοροποίηση αυτή του Γιώργου Δημαρά, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, ο οποίος δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3 που αφορά στο όριο εισόδου του 3% στη Βουλή.

Ο θύτης σε ρόλο θύματος...



Τάσος Παππάς
Πρέπει να είναι κάποιος πολύ φανατικός για να πιστέψει τους μεγαλόσχημους σχολιαστές οι οποίοι έχουν βγει στα κεραμίδια γιατί, τάχα, απειλούνται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεσμοί από μια...
κυβέρνηση η οποία, κατά την ανάλυσή τους, άλλοτε αντιγράφει τον Τσάβες, άλλοτε τον Κιμ της Βόρειας Κορέας και άλλοτε τον Ερντογάν -το τελευταίο μάς προέκυψε εσχάτως με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι κεντρικοί σχολιαστές ορισμένων μέσων ενημέρωσης και οι επιστρατευμένοι για το καλό της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού ειδικοί και πανεπιστημιακοί συγκλίνουν σ’ ένα πράγμα: η κυβέρνηση με τον νόμο για τις άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων χτίζει μεθοδικά τη νέα διαπλοκή. «Νέα διαπλοκή», λοιπόν.

Που σημαίνει ότι υπήρχε (υπάρχει ακόμη) και η «παλιά διαπλοκή». Ενδιαφέρουσα ομολογία απ’ όλους αυτούς που μέχρι τώρα δεν ήξεραν τίποτε για το έγκλημα. Επρεπε να πιεστούν, να νιώσουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, να αποκαλυφθούν σημεία και τέρατα για τις αιμομικτικές σχέσεις του τριγώνου της διαπλοκής ώστε να παραδεχτούν το οφθαλμοφανές.

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Ωστόσο, η μάχη που δίνουν είναι υπονομευμένη. Εχουν προ πολλού χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία (αν την είχαν ποτέ).

• Οταν οι ένοχοι παριστάνουν τους αθώους:

■ Τα παλιά κόμματα εξουσίας οργίασαν επί 25 χρόνια. Το κακόφημο παρελθόν τους στο συγκεκριμένο πεδίο δεν εξωραΐζεται. Και συνεχίζουν να προκαλούν.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Στηρίζουν με νύχια και με δόντια την παλιά διαπλοκή, προφανώς γιατί είναι εκτεθειμένα για όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν, για όσα έδωσαν και πήραν όταν κυβερνούσαν, και ενδεχομένως είναι εκβιάσιμα.

• Οταν το σκανδαλώδες υποδύεται το ενάρετο:

■ Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επωφελήθηκαν από το καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» (τι όρος κι αυτός!), απέκτησαν οικονομική δύναμη και πολιτική ισχύ, έφτιαξαν περιουσίες ή τις μεγάλωσαν (εντός και εκτός της χώρας) και πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να πάρει στα σοβαρά τις κραυγές τους ότι είναι θύματα μιας αυταρχικής κυβέρνησης.

Είναι τέτοιος ο πανικός τους που έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν εν ενεργεία πολιτικούς, τους οποίους μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζαν επικίνδυνους και τυχοδιώκτες, και να ανασταίνουν πρώην πολιτικούς που κάποτε συκοφαντούσαν και λοιδορούσαν.

• Οταν η ιδιοτέλεια μεταμφιέζεται σε αντικειμενικότητα:

■ Πρέπει να είναι κάποιος πολύ φανατικός για να πιστέψει τους μεγαλόσχημους σχολιαστές οι οποίοι έχουν βγει στα κεραμίδια γιατί, τάχα, απειλούνται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεσμοί από μια κυβέρνηση η οποία, κατά την ανάλυσή τους, άλλοτε αντιγράφει τον Τσάβες, άλλοτε τον Κιμ της Βόρειας Κορέας και άλλοτε τον Ερντογάν -το τελευταίο μάς προέκυψε εσχάτως με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Πρόκειται για τα πρόσωπα που χτυπούσαν τις συντεχνίες, τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων, τα κεκτημένα των συνδικαλιστών, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά δεν έβγαλαν κιχ για το πιο κλειστό επάγγελμα που υπάρχει, τους καναλάρχες.

Πρόκειται για τα πρόσωπα που σήμερα μέμφονται τις τράπεζες γιατί δεν συνεχίζουν να δανείζουν τις χρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ και οδύρονται για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αλλά στο παρελθόν σφύριζαν αδιάφορα (πιθανόν και να χαίρονταν) όταν οι ίδιες τράπεζες έβαζαν το μαχαίρι στον λαιμό σε ανταγωνιστές των αφεντικών τους και οδηγούσαν εκατοντάδες συναδέλφους τους -η λέξη χρησιμοποιείται για τη συνεννόηση- στην ανεργία...
efsyn.gr

Μήπως να γίνουμε λίγο Ερντογάν… έλεγε ο Αδωνις Γεωργιάδης...

γεωργιάδης
Μήπως να γίνουμε λίγο Ερντογάν… έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ένα παλιό tweet, το οποίο έσπευσε να σβήσει μετά την κατακραυγή που ακολούθησε. Δεν γνώριζε όμως ότι...
τα τιτιβίσματα μένουν.




Άλλες εποχές, θα πει κάποιος και δεν είναι σωστό να το θυμίζει κανείς σήμερα, που ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιώντας το άρθρο 120 του συντάγματος – δηλαδή του συντάγματος που προετοίμασε η χούντα του στρατηγού Εβρέν.

Άλλες εποχές πράγματι. Το σχόλιο του σημερινού αντιπροέδρου της ΝΔ είχε γίνει όταν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας “απλώς” σκότωναν τον 14χρονο Berkin Elvan (ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από ευθεία βολή δακρυγόνου) και εξαντλούσαν τη βαναυσότητά τους στους διαδηλωτές του Γκεζί...
info-war.gr

Σε παράνοια ο Ερντογάν...

Κανονική δικτατορία...
''Παίρνουμε τηλέφωνο ανθρώπους στην Τουρκία και ή δεν μιλάνε ή βάζουν τα κλάματα'' είπε ο Αλέξης Παπαχελάς...

Ο διευθυντής της Καθημερινής βλέπει την Τουρκία να οδεύει προς εμφύλιο. Οι Δυτικοί λένε για...
τον Ερντογάν πως βρίσκεται σε παράνοια ενώ όλα δείχνουν πως είναι ικανός να προχωρήσει σε - στημένες - δίκες και εκτελέσεις. 

Τέλος όπως είπε στη Σία Κοσιώνη ο Παπαχελάς στην Τουρκία οι άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι. '' Παίρνουμε στο τηλέφωνο γνωστούς μας Τούρκους και ή δεν μιλάνε ή βάζουν τα κλάματα''...
 

Καφριλίκι αγάπη μου

Καφριλίκι αγάπη μου
Όταν το βρισίδι και η χυδαιότητα μπορεί να κόψουν το δρόμο του Κυριάκου

τουΧρήστου Ξανθάκη
Δημοσιογράφος είμαι, όλα τα διαβάζω. Αυτό είναι η δουλειά μου, γι’ αυτό με πληρώνουνε. Οπότε διαβάζω το σύμπαν κι όσα συμφωνώ κι όσα διαφωνώ, ως και τον Αλέφαντο, ως και τα πρωτοσέλιδα του Χίου. Και μέσα στο σωρό, μέσα στον πολτό, ανακαλύπτω ενίοτε μερικά εκλεκτά κομμάτια. Μερικά άρθρα που αξίζουν τον κόπο και το χρόνο και πρέπει να τα τιμήσει κανείς με κάτι παραπάνω από μια διαγώνια ανάγνωση. Βλέπε το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά προ ολίγων ημερών στην «Καθημερινή», με τίτλο «Ο χουλιγκανισμός βλάπτει τη χώρα».
Όχι, δεν αναφερόταν στις «Θύρες» τις γηπεδικές, μην βιαστείτε τώρα οι φίλαθλοι να ανεμίσετε τα κασκώλ. Στο καφριλίκι το πολιτικό αναφερόταν, που έχει θεριέψει τα τελευταία έτη. Ιδίως μέσω των social media που επιτρέπουν σε κάθε σαλεμένο μυαλό και κάθε σιχαμένο τρολάκι να ρίχνουν λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Με δικά σου λόγια:
«Ο θυμός, όμως, πολλές φορές τυφλώνει και θολώνει την κρίση. Ο κόσμος του "Μένουμε Ευρώπη" του περασμένου καλοκαιριού δεν έχει ανάγκη τον χουλιγκανισμό. Το ζητούμενο είναι να εκφρασθεί με τσαγανό και μετριοπάθεια. Ο δεξιός χουλιγκανισμός βλάπτει τη δημοκρατία και τον δημόσιο διάλογο όσο και ο αριστερός. Ο κανιβαλισμός μέσω των social media, η δαιμονοποίηση και η άλογη αντιπολίτευση είναι εύκολες παγίδες για να πέσει κανείς μέσα. Αλλά δεν οδηγούν πουθενά.»
Και η ενδιαφέρουσα συνέχεια:
«Εντάξει, καταλαβαίνω ότι στην πολιτική χρειάζονται τα “ντόμπερμαν”, που δαγκώνουν όταν πρέπει ή αμύνονται εκεί όπου χρειάζεται. Ειδικά, μάλιστα, όταν ο αντίπαλος αποδείχθηκε τόσο σκληρός και αδίστακτος. Βέβαια, όταν τα “ντόμπερμαν” καθορίζουν την πολιτική ατζέντα, το ήθος και το ύφος, η καταστροφή δεν θα αργήσει.»
Εν ολίγοις; Εν ολίγοις, δεν έχει πολύ νόημα να επαναλάβουν τα «αστικά» κόμματα τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία. Δεν πειράζει κανέναν το καφριλίκι όταν περιορίζεται στα στενά όρια μερικών χαλασμένων εγκεφάλων. Όταν όμως περνάει σε πρώτο πλάνο και γίνεται «γραμμή», έστω και ανεπίσημη, τότε η μανέστρα δεν χαλάει απλώς, πάει κατά διαόλου. Δεν είναι αισθητικοί οι λόγοι είναι πολιτικοί. Πρώτον, επειδή όλα τα πιθήκια θα τα φορτωθείς στην πλάτη σου έτσι και το ενθυλακώσεις το γκουβέρνο. Δεύτερον, επειδή οι πάσης φύσεως νοικοκυραίοι θα ξεράσουν με τη χυδαιότητα και ενδέχεται να σου γυρίσουν την πλάτη πριν από τις κάλπες. Και τρίτον, επειδή όλο αυτό το νταβαντούρι είναι κακό για το νταλαβέρι. “Bad for business” που λένε και όσοι διαθέτουν αμερικάνικη παιδεία. Λεπτομέρειες δεν χρειάζονται, όποιος έχει δουλέψει έστω και μια μέρα στον ιδιωτικό τομέα καταλαβαίνει καλύτερα.
Οπότε; Οπότε αν θέλει ο Κυριάκος να μπει στο Μαξίμου, καλόν είναι να τον ταπώσει το βόθρο. Και να στείλει μηνύματα προς κάτι καναρινάκια που τσαλαβουτάνε στα λύματα, ότι δεν θα έχουν για πολύ καιρό τη στήριξή του. Ειδάλλως, όλο απέξω θα περνάει απ’ το Μέγαρο και θα αναρωτιέται πως διάολο κατάφερε να επιβιώσει αυτός ο σατανάς ο Τσίπρας
 

Μια ασεβής χειραψία με τον Πρόεδρο

Από ετήσια δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς τους 
δημοσιογράφους.Δεξιά του Καραμανλή ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης 
και ο Γιώργος Βότσης. Αριστερά ο Δ. Μαθιόπουλος...
Απεχθάνομαι τις πολιτικές δεξιώσεις. Μια φορά μόνο πήγα, δεν θυμάμαι πως και τι, τότε που ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με τη σειρά μου, τον πλησίασα και τον χαιρέτησα. Και, καθώς έκανα να φύγω, με ξανακάλεσε με ένα νεύμα κοντά του: 
-Δεν χαιρετάνε τον Πρόεδρο με το χέρι στην τσέπη, μου ψιθύρισε στο αυτί…

Φυσικά ντράπηκα, αλλά αντέδρασα με χιούμορ. Και με ειλικρίνεια: με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά ήμουν αφηρημένος, με είχε συνεπάρει η γοητεία της κυρίας δίπλα σας!..  

Ο Καραμανλής, παρότι εφημίζετο για την «ατσαλάκωτη» συμπεριφορά του, μπήκε μετά από μια στιγμή αμηχανίας στο κόλπο: Εσύ είσαι πολύ μάγκας! Από πού είσαι; 

-Από τον Πύργο Ηλείας, απάντησα. Κι εκείνος: Ά, από εκεί που… κατάγεται η μαγκιά!.. Ωστόσο, καθώς τελείωνε η μικρή μας συζήτηση, πρόσεξα ότι και ο ίδιος μου μιλούσε με το χέρι στην τσέπη!.. 



 Αργότερα, την ώρα που έπινα το ποτό μου σε μια γωνιά του προεδρικού κήπου, κατέληξα στον… ακραίο συλλογισμό ότι σε συνθήκες δημοκρατίας ο πολίτης δικαιούται να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχοντας το χέρι στην τσέπη, όταν, μάλιστα, ο Πρόεδρος του μιλάει με το χέρι στην τσέπη!.. Αστεία πράγματα, βέβαια, αλλά και η Δημοκρατία είναι, κατά έναν τρόπο, μια αστεία υπόθεση αφού έχει παντού μόνο… φίλους: Από τον Στάλιν έως τον Κλίντον, από τον συνταγματάρχη της Λατινικής Αμερικής που γεμίζει τις φυλακές με κρατουμένους έως τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς της Ελλάδας που ζητούσαν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων και τους σημερινούς που κυβερνούν με προεδρικά διατάγματα, όλοι είναι δημοκράτες! 



 Στην πραγματικότητα, η δημοκρατία δεν συντάσσεται σε γραπτά κείμενα. Εάν, προτού γίνει «νομοθεσία», δεν είναι ήδη ένας τρόπος –μια θέληση ζωής, μια κοινή ηθική ενσαρκωμένη στην καθημερινή στάση της κοινότητας των ανθρώπων– τότε δεν αντιπροσωπεύει παρά μιαν απάτη της εξουσίας. Επιπλέον σημερινές Δημοκρατίες αδυνατούν να επιβάλουν στον Καπιταλισμό τη μέριμνα για το γενικό συμφέρον, το κοινωνικό κράτος. Δεν τον τιθασεύουν, δεν τον συγκρατούν, δεν τον περιορίζουν, τον αφήνουν να κερδοσκοπεί ασύδοτος, εν ονόματι της "δημοκρατίας της αγοράς". Άλλωστε η "δημοκρατία της αγοράς" είναι εκείνη που επιφέρει τη διαφθορά της ίδιας της Δημοκρατίας, επειδή τοποθετεί την έδρα της νομιμότητας στη Επιχείρηση και όχι πια στο Κοινοβούλιο…