Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Είναι έτσι πού τά λέει ο Κυριάκος γιά τίς θέσεις τού πατέρα του στό Μακεδονικό;

Ο Ανδρέας αποκαλύπτει τον Μητσοτάκη
Συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου- Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 
Στη συνέντευξη που έδωσε στη Σία Κοσιώνη την περασμένη βδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι λησμονεί τις θέσεις του πατέρα του για την επίλυση του Μακεδονικού. Ο ισχυρισμός του ήταν ότι ο πατέρας του θα έκανε ό,τι και ο ίδιος:
«Προβληματίστηκα πολύ και διάβασα και παλιά κείμενα και ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σκεφτόμουν τι θα έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τι θα έκανε; Δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα δεχόταν ποτέ μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Γιατί μεγάλη του έννοια δεν ήταν τόσο το όνομα – χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του. Ηταν τα εργαλεία του αλυτρωτισμού. Σήμερα, το ότι εκχωρήσαμε στη γειτονική χώρα τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα, αποτελεί την τελική επιβεβαίωση μιας πολιτικής αλυτρωτισμού, την οποία καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει» («Σκάι», 25.6.2018).
Κατανοητή και ανθρώπινη η ανάγκη του γιου να επικαλείται τη γνώμη του πατέρα του, όμως τα στοιχεία βοούν προς άλλη κατεύθυνση...

"...το αποτέλεσμα, το διαμόρφωσαν οι δεξιοί..."

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς δημοψήφισμα
Τρία χρόνια μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του ΟΧΙ, ο καυγάς καλά κρατεί

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Η μεγάλη ζαριά του Τσίπρα δεν ήταν ότι διεξήγαγε το δημοψήφισμα. Η μεγάλη ζαριά του, ήταν ότι είπε την αλήθεια. Όπου είχε κερδίσει χαλαρά με το θριαμβευτικό 62 % και είχε πάει νικητής και τροπαιούχος στους Ευρωπαίους να ζητήσει δίκιο και του τρίψανε οι Ευρωπαίοι τη μούρη και..
τον στείλανε πίσω στην Ελλάδα με την πρώτη πτήση. Εκεί, είχε δύο επιλογές μπροστά του: Είτε θα πούλαγε παραμύθα στο λαό, προσπαθώντας να μεταμορφώσει το κρέας σε ψάρι, είτε θα άνοιγε τα χαρτιά του και θα παραδεχόταν την ήττα του. Έπραξε το δεύτερο κι άλλαξε την ιστορία τόσο τη δική του όσο και της χώρας.
Έκτοτε έχουν περάσει τρία χρόνια κι εξακολουθούμε να πλακωνόμαστε για το νόημα του δημοψηφίσματος. Και τη χρησιμότητά του και τη διαχείρισή του –για να το πω κομψά, μιας και επιμένουν κάποιοι και κάποιες στον όρο «προδοσία». Έχουν περάσει τρία χρόνια και η Ελλάς σύμπασα βρίσκει αντικείμενο συζήτησης για να συνοδεύσει το φρέντο και τα ενσταντανέ απ’ τις παραλίες στο Ίνσταγκραμ. Βρίσκουν και υπερωριακή απασχόληση τα τρολάκια του διαδικτύου, που σήμερα όλη μέρα θα ξεφτιλίζονται και θα ξεβρακώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύοντας λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Άξιος ο μισθός τους, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο!
Οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες, όσοι και όσες δεν πληρωνόμαστε από τα κομματικά επιτελεία, μπορούμε να το σκεφτούμε ποιο ήρεμα το πράγμα. Και να βγάλουμε επιτέλους μερικά ψύχραιμα συμπεράσματα για το δημοψήφισμα. Όπως, για παράδειγμα, και το έχω ξαναγράψει αυτό, ότι δεν το διαμόρφωσαν οι αριστεροί το αποτέλεσμα, το διαμόρφωσαν οι δεξιοί...

Ο Καρυωτάκης, ας πούμε, είχε άλλη προσέγγιση...

Ο Ευκλείδης προσκάλεσε τον Μοσκοβισί...
...στο «ομορφότερο μέρος του κόσμου»...

Μαθαίνουμε ότι ο Έλλην Ντ’ Αρτανιάν Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεν το λέμε εμείς, ο Μοσκοβισί το είπε) προσκάλεσε τον Γάλλο επίτροπο να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στο...
«ομορφότερο μέρος του κόσμου».

Ποιο είναι αυτό; Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι η Πρέβεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών περνάει σταθερά εδώ και δεκαετίες τις διακοπές του στη γενέτειρά του, ενώ προπαγανδίζει με πάθος τα κάλλη της.

Εντάξει. Τώρα αυτά γούστα είναι. Ο Καρυωτάκης, ας πούμε, είχε άλλη προσέγγιση...

newpost.gr

Μοσκοβισί: «Απόλυτο ψέμα» τα περί τέταρτου μνημονίου...

 Σκληρή απάντηση Μοσκοβισί σε Μητσοτάκη: Ψεύτες όσοι μιλούν για «τέταρτο μνημόνιο»

Μετά την κριτική που του άσκησε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας του στο εξής να λέει πως η Ελλάδα έχει «τέταρτο μνημόνιο» και πως «η κυβέρνηση συνεχώς αποτυγχάνει», ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έδωσε δημόσια την απάντησή του, και μάλιστα στο ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως τα περί τέταρτου μνημονίου είναι «απόλυτο ψέμα». 
Υπενθυμίζεται πως ο Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του την Τρίτη στη Βουλή τόνισε το τέλος των μνημονίων και την καθαρή έξοδο της Ελλάδας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν ορισμένα μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων, καθώς όπως υπογράμμισε είναι πλέον στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης το πως θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί προκάλεσαν εκνευρισμό στη ΝΔ, καθώς ακύρωσαν στην πράξη το αντιπολιτευτικό αφήγημα, που έχει υιοθετήσει από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας στο Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους.
Μετά και τις επικρίσεις που δέχθηκε, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επανήλθε στο θέμα και σε ομιλία του στη Βουλή έδωσε μια δημόσια απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας χωρίς να τον κατονομάσει πως όσα λέει είναι «ψέματα» και «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να μην κρύβει την αλήθεια».  «Είναι απόλυτο ψέμα το 4ο πρόγραμμα» τόνισε χαρακτηριστικά, στην ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και πρόσθεσε:

Κατατέθηκε τό νομοσχέδιο γιά τήν απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση...

Στη Βουλή ο «Κλεισθένης»...
Κατατέθηκε στη Βουλή αργά το απόγευμα της το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, και τη μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές και καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.

Η ρύθμιση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών δεν συμπεριλαμβάνεται στο σώμα του νομοσχεδίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί ως τροπολογία κατά τη συζήτησή του.

Οι κυριότερες αλλαγές

Εγκαινιάσθηκε σήμερα τό απόγευμα η ηλεκτρική διασύνδεση της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα


Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας πραγματοποιούνται απόψε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Μύκονο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κούκα, και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη.
Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο, καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος-Πάρος και Σύρος-Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο. Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και, σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ, επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020, αντί το 2022.
Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων, έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019-2028.
Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:

  • Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.
  • Μείωση των εισαγωγών καυσίμων.
  • Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών.
  • Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.
 Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018
Πηγή: ΑΜΠΕ
Naftemporiki