Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα : Όργανο εντελώς ανεξέλεγκτο από τούς πολίτες;

Γιώργος Βασσάλος
Βρυξέλλες
 
Το καλοκαίρι, σας είχαμε ενημερώσει για το άνοιγμα της έρευνας της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη πάνω στη συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην «Ομάδα των 30», ένα λόμπι που αποτελείται από εκπροσώπους κεντρικών αλλά και ιδιωτικών τραπεζών, όπως JP Morgan, η UBS και η πρώην εργοδότρια του Ντράγκι (όπως και νυν του Μπαρόζο) Goldman Sachs.
To Νοέμβρη η ΕΚΤ είχει απαντήσει στις ερωτήσεις της «ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας» Emily O’Reilly, με τη γνωστή αλαζονεία που τη χαρακτηρίζει. Στην ερώτηση ποιος επιλέγει τα μέλη της «Ομάδας των 30» απάντησε απλά «το ΔΣ της», του οποίου όμως το μοναδικό γνωστό μέλος είναι το πρόεδρος της τράπεζας JP Morgan, ενώ για τη δημοσίευση των πρακτικών των συναντήσεων παρέπεμψε τη Συνήγορο του Πολίτη O’Reilly στην ίδια την «Ομάδα των 30».
Χθες, η O’Reilly έδωσε δίκιο στo «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών» (CEO) που είχε ζητήσει την εν λόγω έρευνα και αποφάνθηκε ότι η συμμετοχή του Ντράγκι παραβιάζει τους υπάρχοντες κανόνες της ΕΚΤ και ως εκ τούτου πρέπει να παραιτηθεί και να μείνει εκτός της Ομάδας για όσο διαρκεί η θητεία του. Είπε επίσης ότι συμμετοχή του υποσκάπτει αναίτια τη δημόσια εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Η Ομάδα των 30 προωθεί ανοιχτά το είδος των ρυθμίσεων που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών εταιρειών και μιλά σχεδόν πάντα δια στόματος των ιδιωτικών τραπεζιτών που την αποτελούν. Tα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας της Ομάδας των 30 και μιλούν στα συνέδρια της.
Η Συνήγορος του πολίτη σημείωσε και κάτι ακόμα: ότι « είναι σημαντικό να επιδεικνύεται ο ξεκάθαρος διαχωρισμός της ΕΚΤ ως εποπτικής αρχής, από τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία την οποία εποπτεύει»...

Γιά όσους βρεθούν τή Δευτέρα στήν Αθήνα :...

...Συναυλία Αλληλεγγύης στο Σταύρος Νιάρχος
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:30, παρουσιάζουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμφωνικό ροκ εμπνευσμένο από τους ABBA και τους Queen.
Μουσική διδασκαλία Χορωδίας ΕΡΤ:.. Δημήτρης Κτιστάκης
Μουσική διδασκαλία Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος)
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας Αττικής.  
Προπώληση εισιτηρίων:
Στo Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Τηλέφωνο 213 0885700
Στην Ticket Services – Πανεπιστημίου 39, τηλέφωνο 210 7234567
Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ticketservices.gr/el/nationalopera/

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ : 26 χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής (δέν λείπει, πάλι, η Μύκονος)

Φοροδιαφυγή: Από νυχτερινά κέντρα μέχρι ελαιοτριβεία και... πειραγμένα ΡΟS
Eurokinissi
Είκοσι έξι χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής αποκάλυψαν οι έλεγχοι των Υπηρεσιών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ που διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται δημοφιλής τραγουδιστής που υπέβαλε μετά τον έλεγχο εκπρόθεσμη δήλωση για ακαθάριστα έσοδα 620.000 ευρώ, καθώς και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από νυκτερινά κέντρα, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μπαρ σε κοσμοπολίτικα νησιά, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και μέσω… Facebook.
Από τον κατάλογο δεν λείπουν και υποθέσεις καταστηματαρχών με «πειραγμένα» POS που εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, 

η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ), εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, 
σας προσκαλεί στην ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.), για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ: 
«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στις 24/01/2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:30 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, Αίθουσα «Βαλμά», Απόλλωνος και Λαδοπούλου, Ερμούπολη, Σύρος
(Η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Πληροφορίες για συμμετοχή ΑμεΑ στο τηλ.: 2130166100)
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση της δράσης με «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών. 


Πρόγραμμα Ενημερωτικής εκδήλωσης

 «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών ΜμΕ»
 

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 Επιμελητήριο Κυκλάδων, Αίθουσα «Βαλμά», Απόλλωνος και Λαδοπούλου, Ερμούπολη, Σύρος
5.30 – 5.45 μ.μ.: Προσέλευση
5.45 – 6.00 μ.μ.: Χαιρετισμός - κ. Ισίδωρος Ροσσολάτος Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων
6.00 – 6.30 μ.μ.: Παρουσίαση της Δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης
και λειτουργίας νέων τουριστικών ΜμΕ» - κα Μαρία Γώγολου, Στέλεχος ΕΛΑΝΕΤ
6.30 – 7.00 μ.μ.: Ερωτήσεις – Απαντήσεις
Συντονιστής: κ. Αντώνης Μαραγκός, Υπεύθυνος Αναπτυξιακών
Έργων Επιμελητηρίου Κυκλάδων 


Ήταν ηχηρή η παρέμβαση του Ιερώνυμου...

Ο Κυριάκος το φοβάται, ο Τσίπρας το θέλει...
Θεσμικώς δεν ήταν πρέπον. Πολιτικώς όμως ήταν αποτελεσματικό. Ο λόγος για την αιφνιδιαστική (;) επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή για να συναντηθεί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμο. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Μακεδονικό.

Διαμαρτυρήθηκαν τα κόμματα επειδή ο Α. Τσίπρας επέλεξε να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο, ενώ έχει αφήσει στο σκοτάδι τους πολιτικούς αρχηγούς. Τυπικά έχουν δίκιο. Όντως ήταν μια ασυνήθιστη ενέργεια από την πλευρά του πρωθυπουργού και μάλιστα λίγες μέρες μετά το αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης προς την ιεραρχία ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τον κυρίαρχο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, αυτή διαπραγματεύεται με τους ξένους, αυτή διαβουλεύεται με τα κόμματα, αυτή αποφασίζει.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα δεν αφορούσε τον κεντρικό πυρήνα του προβλήματος (ονομασία της ΠΓΔΜ), αλλά τα αγκάθια που έχουν φυτρώσει στην περιφέρειά του και απειλούν να το πνίξουν πριν ακόμη ξεκινήσει επί της ουσίας η διαδικασία.

Αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός ήταν μια σαφής δήλωση του αρχιεπισκόπου που θα άδειαζε όλους εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ιστορία και να διχάσουν την κοινωνία, δηλαδή τους φανατικούς ιεράρχες (δεν είναι λίγοι) και την εθνικιστική φράξια της Νέας Δημοκρατίας (με αφορμή το Μακεδονικό ξεσαλώνει). Πέτυχε το στόχο του.

Προφανώς ο Τσίπρας είχε...