Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                                        από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ισοδύναμα – μια κακόγουστη φάρσα… Άρθρο τού ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ


Ο πρωθυπουργός έχει δίκιο όταν συνιστά στους υπουργούς του να πάψουν να κάνουν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση στα τηλεπαράθυρα και να εργαστούν επιμελώς, διότι κρίνονται από τα αποτελέσματα που φέρνουν. Οι συστάσεις του ενισχύονται εφόσον δίνει ο ίδιος το παράδειγμα. Εφόσον, π.χ., όταν μιλάει με τον Κλίντον σε επενδυτές που διαχειρίζονται πάνω από 100 δισ. δολάρια, θα είναι επιμελώς προετοιμασμένος να πείσει ότι τους συμφέρει να επενδύσουν στην Ελλάδα – και δεν θα επιτρέπει να συντηρούνται ή να επιτείνονται οι αμφιβολίες τους. Ούτε θα παραλείπει να ενισχύει τη φερεγγυότητα της χώρας, επικαλούμενος τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι Ευρωπαίοι, με τους οποίους υπογράψαμε 3ετή συμφωνία και μας δανείζουν δεκάδες δισ. ευρώ – αντί να αφήνει αιωρούμενη την εντύπωση ότι, με σύμμαχο τους «φίλους στις ΗΠΑ», θέλουμε να τιμωρήσουμε την «κακή Ευρώπη».
Το λόγια πολλές φορές είναι δίκοπα. Πολλά από όσα θεωρούνται «πιασάρικα» στην εσωτερική κατανάλωση οι ξένοι επενδυτές τα θεωρούν, απλώς, ενδείξεις μεγάλη ελαφρότητας. Με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποστολή της κυβέρνησης, που είναι η ανόρθωση της χώρας – αυτή, στο τέλος, θα είναι και η κύρια συμβολή της για προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη. Απαιτείται επίγνωση της πραγματικότητας, σχέδιο, έργα. Εληξαν οι εκλογές, τα πολλά λόγια είναι φτηνά, πολύτιμη είναι η πρακτική δράση.

Οφείλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που υπεγράφη, το υπερψήφισε το 90% όσων είναι βουλευτές και το αποδέχθηκε ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία – επειδή είτε κατανοεί ότι είναι αναγκαίο είτε έχει πεισθεί ότι είναι αναπόφευκτο. Δεν αρκεί το τρίτο μνημόνιο, χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο. Αλλά με το μνημόνιο αίρεται κατ’ αρχήν η θανάσιμη αβεβαιότητα που κατέστρεφε θέσεις εργασίας, απέτρεπε τις επενδύσεις, έδιωχνε τις καταθέσεις: η αβεβαιότητα για τη θέση μας στην Ευρωζώνη. Εφόσον, βέβαια, το εφαρμόσουμε. Οσο ταχύτερα τόσο βραχύτερη η δοκιμασία, τόσο γρηγορότερα η έξοδος στις αγορές, οπότε και θα μεγαλώσουν οι βαθμοί ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής.

Ωστόσο, πριν καν ξεκινήσουμε, ρέπουμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Εννοώ το αέναο «μπρος-πίσω», ένα εκκρεμές που γκρεμίζει θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Σε προηγούμενα χρόνια, είχαμε τη φούσκα της αναδιαπραγμάτευσης. Είχαμε και τη φούσκα του σκισίματος του μνημονίου είτε εφάπαξ, με έναν νόμο, είτε σελίδα προς σελίδα, μέρα τη μέρα. Η νέα επικίνδυνη φούσκα είναι τα ισοδύναμα μέτρα. Σχεδόν ένα διά πάσα νόσον…

Δεν αναφέρομαι σε οριακές αλλαγές. Αν επρόκειτο, π.χ., για τον ΦΠΑ στην παιδεία, ασμένως πολλοί θα συμφωνούσαμε ότι πρέπει να αντικατασταθεί – ας μπουν 50 σεντς σε κάθε πακέτο τσιγάρα. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε υπουργός ψάχνει ισοδύναμα για να μην κάνει αυτά που συμφώνησε. Οτι η αναζήτηση ισοδυνάμων τείνει να αναχθεί σε γενική αρχή μη δράσης. Ο ένας φορτώνει στον άλλο τα βάρη κι όλοι μαζί μετέχουν σε μια κακόγουστη φάρσα. Σε βάρος των ιθαγενών – κυρίως, των ανέργων.

Είναι της πλάκας η άποψη ο αγρότης να πληρώνει μικρότερο φόρο από τον εξαθλιωμένο αστικό πληθυσμό – αντί να επιδιώκεται ο αγρότης να βοηθηθεί ώστε να παράγει, να πουλάει και να αποκτά εισόδημα που θα φορολογείται όπως το εισόδημα κάθε άλλου εργαζομένου. Είναι της πλάκας ο ισχυρισμός ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο χωρίς οποιαδήποτε μείωση συντάξεων και χωρίς τεκτονικές αλλαγές – αν είχε γίνει η μεταρρύθμιση το 2001, το δημόσιο χρέος θα ήταν μικρότερο κατά 100 δισ. ευρώ… Είναι της πλάκας ο ισχυρισμός ότι γίνεται να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και μάλιστα χωρίς απολύσεις, κι έτσι θα αποφευχθεί η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης – όπως ρητορεύει η αντιπολίτευση. Οι δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί τόσο, ώστε δεν υπάρχουν λεφτά για λάστιχα στα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., για εξαρτήματα στον Στόλο, για τη συντήρηση ενός φαξ που χάλασε σε κάποια εφορία. Απαιτείται, βεβαίως, ριζική αναδιάρθρωση των δαπανών (δηλ. του κράτους) προκειμένου να περισσέψουν λεφτά για τις πραγματικές ανάγκες. Είναι άλλο αυτό και τελείως διαφορετικό είναι η φτηνή δημαγωγία.

Το πολιτικό προσωπικό οφείλει, από στοιχειώδη σεβασμό στους πολίτες που υποφέρουν από την κρίση και ειδικά στους άνεργους, να μιλάει με ευθύνη και ειλικρίνεια. Γνωρίζουν όλοι ότι η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν είναι μονόδρομος. Γιατί (α) οι δανειστές μας μπορούν να τα επιβάλουν, διαθέτοντας δύο πανίσχυρα εργαλεία: αφενός τη ρύθμιση του χρέους και, άμεσα, τη νέα κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αν δεν γίνει φέτος και αφεθεί για μετά την 1η.1.2016, η απειλή είναι να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων. Και (β) γιατί η εφαρμογή όλων όσων δεν έγιναν την περασμένη 5ετία είναι προϋπόθεση για να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια και να πάρει μπρος η οικονομία. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μείζον. Αυτήν υπονομεύει η φλυαρία περί ισοδυνάμων. Με βαρύ κόστος που πληρώνουν κυρίως οι άνεργοι. Γι’ αυτούς υπάρχουν άραγε ισοδύναμα;

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης...

Με 181 ψήφους, ο Νίκος Βούτσης αναδείχθηκε στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής.
O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος...
με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα...
newsbeast.gr

Φθινοπωρινά απομεινάρια... Καί τού χρόνου νάμαστε καλά...

Φωτογραφία από τήν έκθεση που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από τον διπλωματικό φακό».
Πρέσβεις και διπλωμάτες 
από τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ελβετίας, του Ιράκ, της Κροατίας, του Λιβάνου, της Ρωσίας και της Τσεχίας επέλεξαν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της φωτογραφικής τους πορείας κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παρουσιάζουν
 την Ελλάδα, τα τοπία και τη ζωή της 
-μέσα από το δικό τους βλέμμα-
όπως αυτή η φωτογραφία από τό Σχινιά.
(Από τό άρθρο τής  ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ : "Μας κακομαθαίνετε, κύριε πρέσβη...".)

Oλόκληρο τό άρθρο : ΕΔΩ

Πάνω από 5 εκατ. Ελληνες δηλώνουν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω των 12.000

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
 Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταστρώνει σενάρια που προβλέπουν ακόμη και αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, πληροφορίες από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συγκέντρωσε η «Κ» αποτυπώνουν μαζική... μετατόπιση πληθυσμού προς τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Από περίπου 5,9 εκατ. κοινές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, τα 3,7 εκατ. ή το εκρηκτικό ποσοστό του 62,82% έδειξε οικογενειακές αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ.

Από το 2010 –έτος έναρξης εφαρμογής των μνημονίων– μέχρι σήμερα το «μερίδιο» των φτωχότερων φορολογουμένων έχει αυξηθεί κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2010, ο αριθμός των φορολογουμένων με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ήταν 2,782 εκατ. άτομα, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο λιγότερα σε σχέση με σήμερα.

Εκτός φόρου

Προκύπτει, επομένως, ότι το 63% των οικογενειών στην Ελλάδα έχει σταματήσει –είτε λόγω απομείωσης των εισοδημάτων είτε λόγω εκτεταμένης φοροδιαφυγής– να συνδράμει στα φορολογικά βάρη, αφήνοντας τον συνολικό «λογαριασμό» του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –περισσότερα από 8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση– να τον σηκώνουν 2,2 εκατ. νοικοκυριά που εμφανίζονται πλέον να ζουν με περισσότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το «σύνθημα» για αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ έχει πλατιά πολιτική απήχηση, καθώς «αγγίζει» τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων – έστω και αν στην πραγματικότητα το κατά κεφαλήν όφελος είναι μικρό, δεδομένου ότι και σήμερα το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 9.550 ευρώ. Από την άλλη, όμως, έχει και μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και 200 ευρώ φόρο να «χαρίσεις» στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια, ο λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 600-700 εκατ. ευρώ όταν ο «πληθυσμός» των ωφελουμένων ξεπερνάει τα δύο ή και τα τρία εκατομμύρια άτομα. Πόσο μάλλον όταν σε αυτόν τον «πληθυσμό» περιλαμβάνονται εισοδηματίες, αγρότες ή ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 1% ή 26% αντίστοιχα από το 1ο ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν αφορούν σε οικογενειακό και όχι ατομικό εισόδημα. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια σε σύνολο περίπου οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της φετινής εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος με τα αντίστοιχα του 2010, προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα:

• Οι «πλούσιοι», στους οποίους συχνά αναφέρεται το πολιτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα, αποτελούν πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω, από 38.549 που ήταν το 2010, περιορίστηκαν σε 25.000 το 2014. Ηδη σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής φτάνει ακόμη και στο 48%.

• Οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα από 50 έως 100.000 ευρώ περιορίστηκαν σε μόλις 110.000 από 244.884 που ήταν το 2010. Αντίστοιχα, το εισόδημα που μοιράζονται, από τα 15,8 δισ. ευρώ το 2010 ψαλιδίστηκε στα 7,1 δισ. ευρώ το 2014.

• Στο κλιμάκιο από τις 30.000 έως τις 50.000 ευρώ κατατάσσονται πλέον 400 χιλιάδες οικογένειες από 604 χιλιάδες που ήταν το 2010. Και σε αυτό το κλιμάκιο εμφανίζεται κατάρρευση δηλωθέντος εισοδήματος: από τα 23 δισ. ευρώ το 2010 στα 14 δισ. ευρώ το 2014.

• Ο έχοντες εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ –εδώ ανήκουν όσοι εισπράττουν περί τα 1.500 ευρώ τον μήνα που... κατηγορήθηκαν ως έχοντες– είναι πλέον 555.000 από 752.086 το 2010 (πάντοτε οικογενειακά). Και σε αυτήν την κατηγορία, το εισόδημα κατέρρευσε από τα 18,4 δισ. ευρώ το 2010 στα 14 δισ. ευρώ το 2014.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η λεγόμενη «μεσαία τάξη», οι έχοντες, δηλαδή, οικογενειακά εισοδήματα από 20.000-50.000 ευρώ, έχουν υποστεί τεράστιες συνέπειες από την κρίση, χάνοντας πάνω από το 30% του εισοδήματός τους
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                      από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (03.10.15)

Η διαφθορά στον ποδοσφαιρικό θρόνο


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στον ίδιο τον... ιππότη της καθάρσεως που θα ερχόταν να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έφτασε πλέον το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο ότι ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας Ζεπ Μπλάτερ, που αποχωρεί ντροπιασμένος τον προσεχή Φεβρουάριο, φέρεται να κατέβαλε 1,75 εκατ. ευρώ στον θεωρούμενο έως πρότινος άσπιλο και αμόλυντο πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Και τώρα, ποιος θα «σώσει» τη FIFA;
Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε εν μέρει η ελβετική εισαγγελία, καθώς διευκρίνισε αυθημερόν στις αρχές της εβδομάδας ότι εκτός από τον κ. Μπλάτερ, που ανακρίθηκε για την υπόθεση ως ύποπτος, τέθηκαν ερωτήσεις και στον επίδοξο διάδοχό του στον προεδρικό θώκο ως «κάτι ανάμεσα σε μάρτυρα και κατηγορούμενο» όπως ανακοινώθηκε.
Το θέμα ήρθε στο «φως» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, όταν στο πλαίσιο της έρευνας του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας για τη διαφθορά στη διεθνή ομοσπονδία με την πρώτη αυτή ανάκριση του 79χρονου Ελβετού προέδρου, οι εισαγγελικές αρχές εισέβαλαν στο γραφείο του στη Ζυρίχη, διεξήγαγαν ενδελεχή έρευνα και κατέσχεσαν στοιχεία ακόμη κι από τον προσωπικό του υπολογιστή.
Ο επί 17 συναπτά έτη πρόεδρος της FIFA, θεωρείται ύποπτος (χωρίς να έχει ακόμη ασκηθεί κάποια δίωξη) κακοδιαχείρισης και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, και φαίνεται ότι υπάρχουν ικανά στοιχεία που μπορεί να του επιφέρουν έως και διετή ποινή φυλάκισης. Αυτή πάντως μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους στην Ελβετία.
Ετσι, το πολυπλόκαμο σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο με τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών του διεθνούς ποδοσφαίρου, και έχει οδηγήσει στον διά βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο του πρώην αντιπροέδρου της FIFA, Tζακ Γουόρνερ, αλλά και στην έκπτωση του αξιώματος του γενικού γραμματέα της, Ζερόμ Βάλκε, έφτασε στον ίδιο τον κ. Μπλάτερ, που τον Ιούνιο υπέβαλε την παραίτησή του και παραμένει ως υπηρεσιακός μέχρι την εκλογή του επόμενου προέδρου στις 26 Φεβρουαρίου 2016.
Λίγοι εκπλήσσονται από τη νοσηρή «καμαρίλα» σε μια αυτοδιοίκητη ομοσπονδία εκτός ελέγχου από άλλο σώμα και με ελάχιστους αναλογικά εκλέκτορες για όσους αναδεικνύονται στα ύπατα αξιώματά της.
Κι αν πολλοί είχαν προβλέψει ότι αργά ή γρήγορα η γάγγραινα της διαφθοράς στη FIFA θα είχε επεκταθεί για τα καλά και στον ίδιο τον πρόεδρό της, ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι η σήψη αυτή θα έφτανε και στον πρόεδρο της UEFA, το ακλόνητο μέχρι πριν από 10 μέρες φαβορί για επικράτηση στην εκλογή του Φεβρουαρίου.

Υποτίθεται ότι ο κ. Πλατινί έλαβε το ποσό των 1,75 εκατ. ευρώ από τον κ. Μπλάτερ το 2011 για υπηρεσίες που παρεσχέθησαν από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2002, δηλαδή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Τότε ο κ. Πλατινί δεν είχε αναρρηθεί ακόμη στην ηγεσία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και εκτελούσε χρέη προσωπικού συμβούλου του κ. Μπλάτερ.
Στο ερώτημα δημοσιογράφων γιατί δεν έγινε άμεσα η πληρωμή, εφόσον επρόκειτο για κάτι άμεμπτο, ο Γάλλος παράγοντας ισχυρίστηκε ότι τον καιρό εκείνο η FIFA είχε στενότητα χρημάτων και δεν μπορούσε να τον εξοφλήσει. Ωστόσο, αυτό κατέστησε ακόμη δυσχερέστερη τη θέση του κ. Πλατινί, καθώς τα οικονομικά στοιχεία της εποχής δείχνουν ότι η διεθνής ομοσπονδία απολάμβανε οικονομικού πλεονάσματος ύψους 114 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση εγείρει ζήτημα ηθικής, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ» που επικαλείται ελβετικά έγγραφα, η πληρωμή έγινε τον Φεβρουάριο του 2011, κι ενώ ο κ. Πλατινί είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν ανθυποψήφιος του κ. Μπλάτερ στις εκλογές του Ιουνίου του 2011. Ενα μήνα μετά, τον Μάρτιο, ο κ. Πλατινί ξαφνικά αποσύρθηκε, ενώ τον Μάιο κάλεσε τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA να στηρίξουν τον κ. Μπλάτερ στην εκλογή.
Εκτός από την ελβετική εισαγγελία, έρευνα για τους κ. Μπλάτερ και Πλατινί διεξάγει και η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA, που μπορεί και να τους καθαιρέσει άμεσα.
Εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Πλατινί, θα δικαιωθούν όσοι προειδοποιούσαν ότι και στην περίπτωση του πρώην άσου της Νανσί, της Σεντ Ετιέν και της Γιουβέντους, αλλά και αρχηγού της Εθνικής Γαλλίας, ισχύει το «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Το θέμα λοιπόν -για να παραφράσουμε τη φράση Ελληνα πρωθυπουργού- είναι πως είτε ο κ. Πλατινί θα νικήσει τα σκάνδαλα, είτε τα σκάνδαλα θα νικήσουν τον Γάλλο παράγοντα.
από kathimerini.gr

Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο Νίκος Βούτσης


Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξελέγη σήμερα για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο προτεινόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης. Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 181 βουλευτές, δηλαδή περισσότεροι από το άθροισμα των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 155). Υπέρ του κ. Βούτση είχαν δηλώσει πως θα ψήφιζαν και τα μέλη της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων. Τούτων δοθέντων, άλλοι 19 βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως στήριξαν με την ψήφο τους τον νέο Πρόεδρο.
Λευκό επέλεξαν 113 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Στη σύντομη ομιλία του στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο 12ος στα χρόνια της μεταπολίτευσης Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Κοινοβούλιο θα λειτουργεί "χωρίς τυπολατρίες" -φράση που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τις επιλογές της προκατόχου του-, τονίζοντας παράλληλα πως η Βουλή θα επιδιωχθεί να είναι "ανοιχτή στους πολίτες" και ένα "ζωντανό εργαστήριο νομοθετικής λειτουργίας".
Σημαντική, εξάλλου, ήταν και η επισήμανση, επίσης έμμεση πλην σαφής αναφορά στην απελθούσα Πρόεδρο, ότι ούτε η Βουλή υποκαθιστά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ούτε ο Πρόεδρός της είναι "καναλάρχης".
Της εκλογής του κ. Βούτση, ακολούθησε η τελετή "παράδοσης-παραλαβής" από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και αμέσως μετά, η συνεδρίαση εκλογής των Αντιπροέδρων.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου εμφανώς ενοχλημένη από τις εξελίξεις, μεταξύ άλλων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν παρέδωσε τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές και σε μια "επικοινωνιακού" χαρακτήρα κίνηση, παρέδωσε σε έντυπη μορφή εκθέσεις και "πορίσματα" Επιτροπών που η ίδια είχε συγκροτήσει, λέγοντας πως θα πρέπει το έργο τους να συνεχιστεί. Ανέφερε δε ότι "η ιστορία μας κρίνει όλους". Από τη μεριά του, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αφήνοντας διακριτικά σε τραπεζάκι πίσω του τα έντυπα που παραλάμβανε ένα-ένα, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η συγκεκριμένη σύντομη τελετή να μετεξελιχθεί σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει στις πολιτικές αιχμές της προκατόχου του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "ο λαός μας κρίνει καθημερινά και κάποια στιγμή θα μας κρίνει και η ιστορία", ενώ συμπλήρωσε πως η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση της λειτουργίας των Επιτροπών ή για τη συγκρότηση νέων.
Ο 64χρονος νέος Πρόεδρος της Βουλής, πατέρας τριών παιδιών, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, έχει καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1975 ως το 2010.
Γνωστός, φυσικά, για την αντιδικτατορική του δράση, ήταν στέλεχος του ιστορικού ΚΚΕ Εσωτερικού έως το 1991. Στον τότε Συνασπισμό εντάχθηκε μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Ηταν ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γνωρίζει γερμανικά.
από kathimerini.gr

Φαναριώτες, προδότες κ.λπ.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ
Ανώτερος διοικητικός υπάλληλος 
των οθωμανών (φαναριώτης).
Άλλη μια περίπτωση 

ενδυματολογικής –και όχι μόνο– ταύτισης 
κάποιων προνομιούχων
–κατ’ όνομα μόνο «κατακτημένων»– 

με τους τούρκους.
Όταν, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης,
κάμποσοι από αυτούς, 

έσπευσαν στην Ελλάδα
για να προκαταλάβουν τους θώκους 

της μετεπαναστατικής εξουσίας,
φόρεσαν -φυσικά- 

τα λεγόμενα «φράγκικα».

Ελίτ υπήρχαν πάντα. Και στα καθεστώτα που ευαγγελίζονταν αταξική κοινωνία, οι εκλεκτοί και οι νομενκλατούρες ήταν πιο ίσοι από τους άλλους. Μια παλαιότερη «ημετέρα» ελίτ με εκπληκτικό δείκτη προσαρμοστικότητας ήταν οι Φαναριώτες. Εμβληματική φιγούρα, και ο πρώτος στον οποίο αποδόθηκε ο όρος «Φαναριώτης» ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Σπούδασε φιλολογία, θεολογία, είχε μεράκι και με την ιατρική. Η διδακτορική του διατριβή ήταν για την κυκλοφορία του αίματος και το αίμα στην εποχή του, επί παντοδυναμίας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έρρεε άφθονο.
Την ώρα που η Βιέννη γλίτωνε στο παρά πέντε από τον Σουλτάνο, ο Μαυροκορδάτος γινόταν ο μεγάλος διερμηνέας της Πύλης. Αναγνωρίστηκε απ’ όλους ως μετρ της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Κάποτε έπεσε σε δυσμένεια αλλά κατάφερε με «μπαξίσι» να αποκατασταθεί πλήρως στα όμματα Ρωμιών και Οθωμανών. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Κώστας Κωστής στο εξαιρετικό πόνημα «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» - Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους 18ος-21ος αιώνας, κοινό χαρακτηριστικό των Φαναριωτών ήταν μάλλον η ενσωμάτωση στα δίκτυα του Πατριαρχείου κάτι που τους διευκόλυνε ν’αποκτήσουν τη διοικητική εμπειρία αλλά και τις απαραίτητες για τη πολιτική τους ανέλιξη επαφές με την οθωμανική διοίκηση. Επιπλέον, τα επαγγέλματά τους (έμποροι, γιατροί κ.λπ.) τους επέτρεπαν να ζεσταίνονται στα «τζάκια» των αξιωματούχων Οθωμανών, κερδίζοντας χρήμα. Και παράπλευρη εξουσία...

«Αυτοκριτική» κατά των άλλων



Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Αν κρίνουμε από την ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ή δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να κατανοήσει γιατί το Ποτάμι, αντί να δρέψει το 10%, έχασε το 1/3 της δύναμής του. Είπε βέβαια τις λέξεις «αποτύχαμε», «αυτοκριτική», «λάθος». Τα συμφραζόμενα όμως χρέωναν το λάθος στους ανώριμους ψηφοφόρους. Οχι στην ηγεσία. «Και εδώ πρέπει να κάνω μια αυτοκριτική» είπε συγκεκριμένα. «Φανήκαμε αδύναμοι, αποτύχαμε. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους Ελληνες ότι μπορεί η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκό κράτος». Αδυνατώ να δω πόσο αυτοκριτικό είναι το να ψέγεις τον λαό ότι δεν θέλησε να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκό κράτος. Και γιατί δεν θέλησε; Αντιγράφω ξανά από το σάιτ του Ποταμιού: «Ολοι δυσανασχετούν με αυτό που ζουν, τελικά όμως την κρίσιμη στιγμή οι περισσότεροι επιστρέφουν σε αυτό που έχουν μάθει και σε αυτό που τους βολεύει. Αναβάλλουν έτσι τις αλλαγές και τις αναταράξεις και μένουν κάποιοι πρωτοπόροι, κάποιοι τολμηροί να επιμένουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να αλλάξει»…
«Αυτοκριτική» Νο 2. «Κάναμε ένα λάθος, και βέβαια ο επικεφαλής ίσως να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Θεωρήσαμε δεδομένο ότι οι άνθρωποι που είναι σαν κι εμάς, οι αυτοδημιούργητοι, οι κανονικοί λαϊκοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει στη ζωή τους, που έχουν πέσει, που έχουν σηκωθεί, που τα έχουν ψιλοκαταφέρει, που τα έχουν καταφέρει […] πιστέψαμε λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα καταλάβουν την αλήθεια του Ποταμιού και θα έρθουν εύκολα μαζί μας». Ποιος και πάλι ο φταίχτης; Ο λαός. Που δεν είδε ποιοι είναι ίδιοι σαν κι αυτόν (με την κ. Λυμπεράκη π.χ.;), δεν ταυτίστηκε μαζί τους, αλλά προτίμησε να συνεχίζει «να ζει με τα ξεροκόμματα που πετάει πολλές φορές το πολιτικό σύστημα, ένα επίδομα, ένα διορισμό, ένα ρουσφετάκι…».

Να κατανοεί άραγε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» πόσο προσβάλλει όσους πολίτες δεν τον ψήφισαν, όταν τους χαρακτηρίζει βολεψάκηδες και ξεροκομματοφάγους; Θα το θεωρούσα πιθανό, αν δεν μας είχε προτρέψει στο ντιμπέιτ να ψηφίσουμε «για πρώτη φορά σοβαρά». Τι είναι άραγε αλαζονικότερο και παλαιοκομματικότερο. Το να ηγείσαι κόμματος ασφυκτικά εξαρτημένου από το όνομα και την εικόνα σου ή το να πιστεύεις ότι μόνο όσοι σε ψηφίζουν είναι «σοβαροί» και «κανονικοί» άνθρωποι;

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο κ. Νίκος Φίλης και η αλήθεια


Σωκράτης Τσιχλιάς ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Λίγο πριν λήξει η προεκλογική περίοδος, ο κ. Νίκος Φίλης θυμήθηκε κάτι που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ξεχάσουν: τη σχέση τους με το μνημόνιο που μόλις είχαν ψηφίσει. Επρόκειτο, είπε, για τακτικό ελιγμό! Δεν μπήκε βεβαίως στον κόπο να δώσει στον λαό λεπτομέρειες αυτού του ιδιοφυούς σχεδίου, κυρίως να μας προϊδεάσει για την εξέλιξή του. Ας είναι, κέρδισε το κόμμα, πήρε η νίκη την παρόλα χάθηκε και πάει. Ο κ. υπουργός είναι πολιτικός παντός καιρού, σκληραγωγημένος στα κομματικά εργαστήρια της μειοψηφικής αριστεράς, είναι οπλισμένος με ιώβεια υπομονή, ξέρει να φυλάγεται, ξέρει να ελίσσεται, μπορεί να επιτεθεί με σφοδρότητα ενώ δείχνει μειλίχιος και πράος, και κυρίως ασπάζεται με φανατισμό το δόγμα κάθε γνήσιου αριστερού: ο σκοπός (μας) αγιάζει τα μέσα. Πριν από λίγες ημέρες εξέπληξε τους πάντες όταν άφησε την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα στο υπουργείο, υπέβαλε τα σέβη του στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έλυσε ταχύτατα, με αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό και κυνικότητα, την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με την Εκκλησία. Η αλλαγή της διαδικασίας με την οποία κάποιος απαλλάσσεται από το μάθημα των Θρησκευτικών παραπέμφθηκε στο μέλλον... Μία ημέρα μετά, στριμωγμένος από το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φόρεσε την κομματική τήβεννο και παρέδωσε μαθήματα ψευδαισθήσεων. Ανακάλυψε αίφνης το ισοδύναμο της πάταξης της φοροδιαφυγής, με το οποίο ίσως, μπορεί, να αποφύγουμε την αύξηση του φόρου! Ο κ. Φίλης αερολογούσε εκουσίως ή εν αγνοία του, το ίδιο κάνει, καθώς κανένα ισοδύναμο που αφορά πιθανά μελλοντικά έσοδα δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει ποσό που έχει υπολογιστεί από τους τεχνοκράτες με κάθε λεπτομέρεια. Εκτός εάν ο κ. υπουργός εννοεί ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλογιστούν περίπου 300 εκατομμύρια διαφυγόντες φόροι, που είναι το ποσό που μας χρειάζεται. Ο Ν. Φίλης είναι έξυπνος και ενημερωμένος, δεν αυταπατάται. Απλώς προσποιείται, όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι αγωνίζεται για να πετύχει το καλύτερο, γιατί αυτή είναι η επικοινωνιακή τους τακτική, μ’ αυτήν κέρδισαν τρεις εκλογές σε λίγους μήνες. Κρίμα, γιατί χάνουμε χρόνο...

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (03.10.15)

                                                                                                                              από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

«Βέβαιη η επιστροφή στην ανάπτυξη πριν το καλοκαίρι»


Γιώργος Σταθάκης «Οι τράπεζες σήμερα είναι ασφαλέστερες από ό,τι στο παρελθόν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Η συμφωνία «δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με τα σενάρια για νέα προαπαιτούμενα, που ορισμένοι εταίροι ίσως αξιώσουν.
Χαρακτηρίζει «εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, προκρίνει την ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών, και εμφανίζεται βέβαιος για «επιστροφή στην ανάπτυξη πριν από το καλοκαίρι –πιθανότατα ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016». Τέλος, υπογραμμίζει με νόημα ότι «υπάρχει πλήρης συναίσθηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το τι καλούμαστε να κάνουμε».
• Συναντηθήκατε με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Είναι πρόθυμο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Εσείς επιθυμείτε τη συμμετοχή του;
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο τριετές πρόγραμμα προβλέπεται, καθώς θα συμβάλει σε αυτό μέσα από τη χρηματοδότησή του. Αυτό δεν αποτελεί θέμα υπό αμφισβήτηση. Από την πλευρά του οργανισμού όμως, η συμμετοχή του προϋποθέτει ότι το ελληνικό χρέος θα μπορέσει να θεωρηθεί βιώσιμο, γεγονός που προβλέπεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Συνεπώς σε αυτή τη φάση το Ταμείο έχει θέση τεχνικού συμβούλου, αλλά αμέσως μετά θα είναι, ως χρηματοδότης, άμεσα εμπλεκόμενο.
• Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι κορυφαίας σημασίας για την ελληνική οικονομία. Οι ΗΠΑ τι ρόλο θα παίξουν; Θα πεισθεί η Γερμανία να συναινέσει σε μια λύση;
Η αναδιάρθρωση του χρέους για την περίοδο μετά το 2022 -μια και το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022 έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια- οφείλει να προχωρήσει με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να θεωρηθεί αξιόχρεη και να επιστρέψει σε κανονικό δανεισμό από τις αγορές. Αυτό συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης αν το άμεσο «κούρεμα» δεν είναι πολιτικά εφικτό. Δεν νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε σε αυτή τη φάση σαν να ήταν θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - περισσότερο ως μια αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης, που να είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες.
• Αρκετοί εκφράζουν τον φόβο ότι οι «σκληροί» εταίροι θα βάλουν «αναχώματα» στην πρώτη αξιολόγηση. Συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία;
Η διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας ενέχει, όπως είναι αναπόφευκτο, περιοχές που εν δυνάμει μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Εντούτοις, η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη και δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορεί η υλοποίηση και η αξιολόγησή της να προχωρήσουν απρόσκοπτα.
                 Πληθώρα ασφαλιστικών δικλίδων καθιστούν
                            το τραπεζικό σύστημα
            πολύ ασφαλέστερο απ’ ό,τι στο παρελθόν

«Επ’ ευκαιρία μιας εκλογής». Άρθρο τής Μαριέττας Γιαννάκου

Η Μαριέτα Γιαννάκου Κουτσίκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2014) 
Μεγάλος θόρυβος για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την ουσία της πολιτικής πρότασής της που δεν μπόρεσε να πείσει τον ελληνικό λαό, παρά τις σοβαρές προσπάθειες της ηγεσίας της αλλά και τα λάθη της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μακρά πείρα στο θέμα αλλαγής ηγεσίας, παρότι η πραγματικότητα απέδειξε ότι δεν αρκεί ένας νέος αρχηγός για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών, η κατάσταση παραμένει προβληματική.
Η Νέα Δημοκρατία απομακρύνθηκε από την πολιτική τα προηγούμενα χρόνια, αγνόησε τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της, έγινε χώρος συρροής ανθρώπων με άσχετες από τις αρχές και αξίες της αντιλήψεις και τελικά δεν μπόρεσε να αποτιμήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης που δεν είναι μόνον οικονομική.
Η Ελλάδα εξελίχθηκε ιδιαίτερα μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απέκτησε οικονομικά μέσα, αλλά δεν κατάφερε να αποδείξει την ωριμότητα μιας πραγματικά ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Στη Δημοκρατία αυτή, οι πολίτες προσαρμόζονται στο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί την κοινωνική συγκρότηση, και όχι το θεσμικό πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες των εκάστοτε ισχυρών.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν τα κόμματα. Μετατράπηκαν εν πολλοίς σε χώρους ομαδοποίησης και φατριασμού, ασάφειας περί τις αρχές, τακτικισμών και ευλυγισίας ως προς το αξιακό πλαίσιο αναφοράς.
Η εκλογή νέα ηγεσίας έδινε παράταση ζωής και μια καλή δικαιολογία για την ισχνή πολιτική σχέση με το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τροφοδότησε στις μέρες του με αξιόλογα πρόσωπα από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο προηγούμενο διάστημα, γιατί παρέβλεψε την ανάδειξη των ιδεών και αξιών που στοιχειοθετούν μια ουσιαστική πολιτική πρόταση για το μέλλον.
Η ανανέωση θεωρήθηκε απλώς ηλικιακή υπόθεση και όχι ανάγκη για προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα της κοινωνίας της γνώσης, της πληροφορίας, της παγκοσμιότητας, της μετακίνησης πληθυσμών και των άλλων προκλήσεων της εποχής μας.
Η ανάδειξη ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τους πολίτες, ήδη μέλη της Νέας Δημοκρατίας ή και μελλοντικά προκειμένου να ψηφίσουν, αποτελεί ασφαλώς πρωτοτυπία σε σχέση με τα ισχύοντα στα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα. Το σύστημα δημιουργήθηκε το 2009 κατά παράβαση του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, για λόγους που δεν έχει πια νόημα να αναφέρουμε.
Αυτός όμως είναι ο κανόνας σήμερα και αυτό θα ισχύσει. Ούτως ή άλλως είναι δικαίωμα οποιουδήποτε συλλέξει πενήντα υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής να είναι υποψήφιος, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί διάλογος, παρουσίαση προγράμματος και δεσμεύσεις των υποψηφίων.
Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από προηγούμενους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας προ της εκλογής τους δεν τηρήθηκαν, πρακτική συνηθισμένη στη χώρα μας και δυστυχώς ανεκτή.
Αυτό που δεν είναι ανεκτό πλέον είναι η υποχώρηση της πολιτικής έναντι συμφερόντων που εμποδίζουν τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για τις αλλαγές στο ελληνικό κράτος αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Οποιος και αν εκλεγεί αυτή τη φορά έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις έναντι της χώρας και της παράταξης.
Χρειάζεται ομαδική δουλειά, καθαρές κουβέντες, αντίσταση στον φόβο του πολιτικού κόστους, δίκαιη συμπεριφορά έναντι όλων, πραγματική αξιοκρατία με όρους πολιτικής και κυρίως κατάργηση της «φεουδαρχικής» λογικής με βάση την οποία απονέμονται πρόσωπα και καταστάσεις με quota έναντι συγκεκριμένων groups.
Αυτό το τελευταίο είναι που αποδυνάμωσε την παράταξη και έδωσε ότι όποιος είναι ανεξάρτητος, έχει άποψη, ελεύθερη σκέψη και βούληση να την εκφράσει είναι «ενοχλητικός» και απειλεί το σύστημα.
*πρώην υπουργός – βουλευτής
  
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Το τρίτο ταξίδι του Λε Κορμπιζιέ στην Ελλάδα

Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου αρχιτέκτονα
Το τρίτο ταξίδι του Λε Κορμπιζιέ στην Ελλάδα 
Με το πρόθεμα ενός «Ελ», η Αθήνα πιάνει το νήμα των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, ο οποίος είχε αναπτύξει μια σχέση μαγείας και μαθητείας με την Ελλάδα.
Αφορμή για τον «Ελληνα» Κορμπιζιέ στάθηκε η συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του, αλλά στην ουσία πρυτάνευσε η ανάγκη να ακουστούν και πάλι οι πρωτοπόρες ακόμη και σήμερα απόψεις του για την αρχιτεκτονική και κυρίως για την πόλη. Αλλωστε, 18 Ελληνες δούλεψαν στο περίφημο γραφείο του από το 1930 ώς το 1965 και ορισμένοι διακρίθηκαν, εντός και εκτός συνόρων.
Με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier», η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η πρεσβεία της Ελβετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το ελληνικό τμήμα του Docomomo και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν έναν δημιουργό που εξέφρασε τη νεωτερικότητα του 20ού αιώνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα με μια ομαδική έκθεση εικαστικών στην οικία Σπητέρη στην Κυψέλη, που σχεδίασε ο εικονοκλάστης Αριστομένης Προβελέγγιος, ο οποίος μαθήτευσε στο γραφείο του. Θα ακολουθήσουν συνέδρια, ομιλίες, συναυλίες και περιηγήσεις

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                        από "ΤΑ ΝΕΑ"

Αυτά είναι τα 48 μέτρα για την Ελλάδα που θα συζητήσει το Eurogroup

Ο κατάλογος

από tvxs.gr| 03 Οκτ. 2015
Τον κατάλογο με τα 48 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 από τα 3 δισεκατομμυρία ευρώ κλείδωσε το EuroWorking Group που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης. Τη λίστα των μέτρων θα συζητήσει το Eurogroup που συνεδριάζει την Δευτέρα.
Πρόκειται κυρίως για μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο. Σε αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη δημόσια διοίκηση.
Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Από ελληνικής πλευράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να διεκδικήσει την άμεση καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ στη βάση ότι ήδη υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι εφαρμοστικές του μνημονίου.  
Στο μεταξύ εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους τέσσερις θεσμούς, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας έχει συνδεθεί από τους δανειστές με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Την λίστα των προαπαιτούμενων παρουσιάζει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, που έχει στη διάθεση της την απόφαση της συνεδριάσης.
Ολόκληρος ο κατάλογος έχει ως εξής:

BBC: Ένα εκατομμύριο αδέσποτα σκυλιά τα αφανή θύματα της ελληνικής κρίσης // A million stray dogs 'victims of Greek debt crisis' (VIDEO)

«Άστεγα»
 από tvxs.gr | 03 Οκτ. 2015
Τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα, αποτελούν μία από τις παράπλευρες συνέπειες της οικονομικής κρίσης αφού ο αριθμός τους εκτινάχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια. Περισσότεροι από 1 εκατ. σκύλοι ζουν πλέον μόνοι τους στους δρόμους, ενώ ο αριθμός συνολικά των αδέσποτων ζώων δεν αποκλείεται να αγγίζει τα 3 εκατ. Οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα των μικρών τους τετράποδων κι όχι μόνο «φίλων».
Με πλούσιο φιλοζωικό έργο στο βιογραφικό της, η κτηνίατρος από την Ηλεία, τάισε μαζί με τους δημοσιογράφους του BBC τα αδέσποτα της περιοχής δηλώνοντας στο φακό του βρετανικού δικτύου ότι η κατάσταση έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όπως είπε είναι μία κατάσταση που πέραν του ουσιαστικού προβλήματος που είναι η φροντίδα που χρειάζονται τα αδέσποτα, χαλάει και την εικόνα της χώρας, καθώς οι τουρίστες που καταφθάνουν κατά εκατομμύρια τα καλοκαίρια στην Ελλάδα βλέπουν στις παράλιες και στις πλατείας της πεινασμένα κι αβοήθητα ζώα. Επίσης σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Η ίδια κάνει δωρεάν στειρώσεις στα αδέσποτα της περιοχής της και την εβδομάδα που μας πέρασε μία ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων από τη μεγάλη Βρετανία την επισκέφθηκε προκειμένου να την βοηθήσει.
Θορυβημένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με τα αδέσποτα, η ομάδα των Αγγλων κτηνιάτρων που εργάζονται σε μία από τις ακριβότερες κλινικές του Λονδίνου, ήρθαν πριν από μερικές ημέρες στην Ανδραβίδα για να βοηθήσουν, ενώ Γερμανοί κτηνίατροι μετέβησαν εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου συνέδραμαν τις τοπικές Αρχές.
Το ταξίδι των Αγγλων γιατρών καλύφθηκε μέσω καμπάνιας από χορηγίες πελατών τους που ευαισθητοποιήθηκαν ενώ το θέμα έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Αγγλία μέσω ρεπορτάζ του BBC και της «Daily Telegraph».

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                           από "ΤΑ ΝΕΑ"

Μεϊμαράκης στην ΚΟ: Βολές κατά κυβέρνησης και Παπαμιμίκου

Μεϊμαράκης στην ΚΟ: Βολές κατά κυβέρνησης και Παπαμιμίκου
Χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθύνθηκε στους βουλευτές του κόμματος προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας και διαβεβαιώνοντας πως η ΝΔ θα προτείνει λύσεις που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πριν την έναρξη της Ολομέλειας, ο κ.Μεϊμαράκης τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει επισημαίνοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ «σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα –Καμμένου».

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προτείνει λύσεις που θα φέρουν νέες θεσεις εργασίας, όπως προτάσεις και για τη γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,ενώ επισήμανε πως θα συναινέσει σε αποφάσεις που καταπολεμούν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα συγκρουστεί «με καθε πολιτική που χτυπά αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιβάλει μετριότητα και προστατεύει καθε παλαιοκομματικό φαύλο».

Όπως είπε στις «δύσκολες ώρες που ακολουθούν οι ευθύνες μας είναι όλες τεράστιες» και κάλεσε τους βουλευτές να μην μπουν σε κλίμα εσωστρέφειας με την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

«Μην μπούμε σε κλίμα εσωστρέφειας. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία γιατί οποιος και να εκλεγεί εμείς θα τον στηρίξουμε. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι η ΚΟ προχωρά ενωμένη και αραγής. Η ΝΔ είναι ο έταιρος ισχυρός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν υπάρχει προοπτική χωρίς τη ΝΔ, την ενότητα την εγγυάται η ΚΟ» τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της υποψηφιότητας του Αδωνι Γεωργιάδη εξαπολύοντας επίθεση κατά του προέδρου της ΠΕ και της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

« Με ενημερώνουν ότι η ΚΕΦΕ, που είναι τελείως αυτόνομη και πήρε χθες λάθος απόφαση, έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του καλού φίλου Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν μπορούν οι τυπολατρίες να ξεπερνούν τις πολιτικές. Η απόφαση της ΚΕΦΕ δεν με εκφράζει και με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να συνομιλήσω μαζί του από την ημέρα των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως «δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα ψηφίσουμε όχι αφού εκφράσουμε τις απόψεις και τις διαφωνίες μου.»

Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη,ενώ ελεύθεροι είναι οι βουλευτές να αποφασίσουν κατά συνείδηση για τη θέση του προέδρου του Σώματος. 
από tanea.gr

"Reuters": Η Ελλάδα πιθανότατα θα προλάβει τα 15 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης...


«H Eλλάδα πιθανότατα θα κατορθώσει να προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης. 

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να...
προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς η εκταμίευση εξαρτάται κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο που μπορεί να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα συμφωνία της Ελλάδας περιλαμβάνει χορήγηση ποσού ύψους 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από το ποσό αυτό, ήδη τα 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε...

Λαγκάρντ κατά Ελλήνων εφοπλιστών: Υπάρχει κουλτούρα φοροδιαφυγής

Ειδική περίπτωση στην Ευρωζώνη, χαρακτήρισε την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  εντοπίζοντας την «ιδιαιτερότητα» της χώρας μας στο γεγονός ότι «υπάρχει μια κουλτούρα του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους». Την ίδια στιγμή επανέλαβε τη θέση της ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην Huffington Post, η διευθύντρια του Ταμείου σχολίασε ότι βάσει Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. «Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη», ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
Ερωτηθείσα για το ελληνικό χρέος και για την έκθεση του ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν είπε ποτέ «να διαγραφούν» αλλά «να αναδιαρθρωθούν» τα δάνεια προς την Αθήνα. «Με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, με την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού- όλοι γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει», τόνισε.

Γίνανε... μαλλιά κουβάρια...

Αντα Ψαρρά
Αφού λοιπόν όλα ήταν κανονισμένα, ώστε να μπορέσει ο «λαγός» Άδωνης να κόψει τελικά ψήφους από τον «αντάρτη» Τζιτζικώστα και οι άλλοι υποψήφιοι ετοιμάστηκαν για ένα χαλαρό Παρασκευοσαββατοκύριακο, ο Παπαμιμίκος έκανε αργά χθες το βράδυ την ανατροπή!
Ο μόνος που έχει φανερό και ορατό συμφέρον από...

αυτή την ανατροπή είναι βεβαίως ο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Όλοι οι άλλοι που τάχα έτριψαν τα χέρια τους ένθεν κακείθεν είναι στο επίπεδο και μόνο ενός ρεπορτάζ καφενείου.
Αυτό όμως που ίσως ξεκαθαρίσει λίγο όλες αυτές τις εικασίες –για παράδειγμα για το πόσο χάρηκε ή όχι ο Μ. Βορίδης ή ο Α. Μπαλτάκος ή για το αν λυπήθηκε στ’ αλήθεια ο Α. Σαμαράς ή ο Μητσοτάκης ή ο Μειμαράκης με τον εξοστρακισμό Γεωργιάδη- είναι μια μικρή αναδρομή στο νεοδημοκρατικό βιογραφικό του «ενόχου» κ. Παπαμιμίκου με τους σταθμούς στην καριέρα του όπως έχουν καταγραφεί από τα ΜΜΕ.

Το πιθανότερο βέβαια είναι να μπερδευτεί ακόμα περισσότερο όποιος δεν ξέρει από τα πολύ μέσα την «ωραία» ατμόσφαιρα ανάμεσα στις «κρυφές» συνιστώσες της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 20 Οκτωβρίου 2004 μία ομάδα ONNEΔιτών από τη Θεσσαλονίκη κατέθεσε στο Πρωτοδικείο ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης αστικής εταιρίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία ONNEΔ Θεσσαλονίκης.

Ιδρυτικό μέλος της και πρόεδρος της οργάνωσης ήταν ο Aνδρέας Παπαμιμίκος, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη της Θεσσαλονίκης. H εταιρία ONNEΔ διεκδίκησε εργασίες και κονδύλια από τον Δήμο και τη Nομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και από κεντρικούς φορείς όπως η γ.γ. Nέας Γενιάς και η γ.γ. Aθλητισμού.

Πολλά γράφτηκαν τότε για ενδεχόμενες παρανομίες της συγκεκριμένης ΜΚΟ αλλά κάπου εκεί έληξε η όποια περαιτέρω κουβέντα και πολύ περισσότερο η όποια έρευνα.

Αφού παραιτείται από την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μπαίνει νεώτατος (σήμερα είναι μόλις 35 χρονών) στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ΕΥΑΘ ΑΕ (Το ΔΣ καταδικάστηκε αρχικά σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών για παρασιώπηση ποινικών αδικημάτων και άσκησε έφεση).

Ο κ. Παπαμιμίκος επί Ευριπίδη Στυλιανίδη στο υπουργείο Μεταφορών τοποθετήθηκε στην ΤΡΑΜ Α.Ε. ενώ το 2009 έγινε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του κ. Στυλιανίδη στο υπουργείο Μεταφορών με τη θητεία του στην ΤΡΑΜ ΑΕ να βρεθεί όμως ξανά σε εισαγγελικό φάκελο μετά από σχετικό πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Το 2010 αποτέλεσε επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη για...