Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκλήματα θερινής νυκτός

Τα νομοσχέδια που «έπεφταν» όπως τ' αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό και άλλες ιστορίες.
τού Στέλιου Κούλογλου
Δεν ξέρω πόσοι και πόσες από εσάς πήρατε είδηση τα εγκλήματα του καλοκαιριού. Δεν εννοώ το έγκλημα στη Μεσσηνία, όπου, από το μίσος που ξεχειλίζει, οι χρυσαυγίτες σκοτώθηκαν μεταξύ τους. Ο λόγος γίνεται για τα άλλα, τα πολιτικά εγκλήματα που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, ενώ συνεχίζονταν τα μπάνια του λαού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υποτίθεται ότι η Βουλή έκλεισε το καλοκαίρι επειδή δεν υπήρχε σοβαρό νομοθετικό έργο. Και μόλις έκλεισε, άρχισαν να πέφτουν, όπως τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό, τα νομοσχέδια στα θερινά της τμήματα. Εκεί οι βουλευτές είναι πιο ελεγχόμενοι – μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν κάποιοι ως ύποπτοι ότι δεν θα ψήφιζαν τις κυβερνητικές προτάσεις. Πώληση της ΔΕΗ, πράγμα που δεσμεύει την ενεργειακή πολιτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια, νόμος για τα δάση (για τους αιγιαλούς το απέσυραν την τελευταία στιγμή), αντιρατσιστικό (αυτό το πάγωσαν επειδή αντέδρασαν τζιχαντιστές μητροπολίτες), πολυνομοσχέδιο για περικοπές στις συντάξεις, νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στο τέλος, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που αφορούσε δωρεές ανάμεσα σε δύο νοσοκομεία πρόσθεσαν μια τροπολογία για τα ΜΜΕ, παρατείνοντας τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, επιτρέποντας τις συγχωνεύσεις εκδοτικών συγκροτημάτων, αφού σχεδιάζουν να συνενωθούν ο Πήγασος με τον ΔΟΛ κ.λπ. Ανοίγω εδώ μια παρένθεση, επειδή οι τροπολογίες αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, που στο άρθρο 74 προβλέπει ότι «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση». Μάλιστα, στην περίπτωση της τροπολογίας «ό,τι θέλουν οι μεγαλοεκδότες» είχαμε και δεύτερη παραβίαση, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 75, κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση προκειμένου να γνωστοποιούνται τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ήταν τέτοια η βιασύνη τους να το περάσουν ένα Σάββατο πρωί με τις ζέστες, που ούτε αυτό δεν είχαν ετοιμάσει. Κι ύστερα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί υπάρχει ανομία στη χώρα και τη φορτώνουν στους φοιτητές – κλείνει η παρένθεση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν όλα τα νέα δυσάρεστα. Αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Ιντιάνα Τζόουνς επισκέφτηκε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, πυροδοτώντας μια...

Ο Τσίπρας αποστόμωσε τον Μπαρόζο...

 
Έντονο διάλογο είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ στη βόρεια Ιταλία με θέμα «Η ατζέντα για να αλλάξει η Ευρώπη».

Μεταξύ άλλων ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι...
«Δεν ντρέπομαι για τις επιλογές που κάναμε για την κρίση». 
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την εν λόγω δήλωση τόνισε ότι :
«Δεν ξέρω αν κάποιος πρέπει να ντρέπεται για τις επιλογές αλλά για τα αποτελέσματα κανείς δεν μπορεί να χαίρεται».

  newpost.gr

Μυρουδιές Eφετείου στό Μαραθώνα...

Στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα, πέρασε τη νύχτα ο Ψινάκης...


 Μία υπόθεση που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στον Δήμο Μαραθώνα, ανάγκασε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ηλία Ψινάκη να περάσει τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας δημοτικός υπάλληλος επικοινώνησε μαζί του και...
ζήτησε να τον συναντήσει γιατί είχε κάτι πολύ σημαντικό να του αποκαλύψει.
Κατά τη συνάντηση, ο Ηλίας Ψινάκης πληροφορήθηκε ότι μόλις μία ημέρα πριν αναλάβει και επισήμως απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το οικονομικό τμήμα του δήμου Μαραθώνα.
Ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα ζήτησε από τον δημοτικό υπάλληλο που του έκανε αυτές τις αποκαλύψεις να πάει μαζί του στην αστυνομία και να καταθέσει όλα όσα του αποκάλυψε. Για το λόγο αυτό, ο κ. Ψινάκης μαζί με τον συγκεκριμένο δημοτικό υπάλληλο λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου πέρασαν το κατώφλι του Αστυνομικού Τμήματος Μάκρης.
Ο δημοτικός υπάλληλος κατέθεσε στις αρχές όσα γνώριζε, ενώ -όπως είναι φυσικό- η κατάθεση του διήρκεσε αρκετή ώρα.
matrix24.gr

Ιταλική υποστήριξη στην ενίσχυση των ανασκαφών στην Αμφίπολη, εξασφάλισε ο M. Γλέζος...

Ιταλική υποστήριξη στην ενίσχυση των ανασκαφών στην Αμφίπολη εξασφάλισε ο Γλέζος
  Την υποστήριξη της Ιταλίας στο αίτημα του για ευρωπαϊκή ενίσχυση των ανασκαφών στην Αμφίπολη κατάφερε να εξασφαλίσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.
Μετά την ..
παρέμβασή του στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ανέφερε ότι «Με το ίδιο πάθος θα ζητούσα ευρωπαϊκή ενίσχυση και για μια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Πομπηία», η Ιταλίδα υπουργός Πολιτισμού, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει το αίτημά του για ευρωπαϊκή ενίσχυση σχετικά με τις έρευνες.

Ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ακόμη την ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις γιατί όπως είπε υπάρχει κίνδυνος, τα ευρήματα να αλλοιωθούν αν δεν γίνει έγκαιρη παρέμβαση μετά την ανακάλυψή τους.

 iefimerida.gr

Παζαρεύοντας μία απόδειξη...

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Ούτε ένας φίλος δεν γύρισε από διακοπές σε μικρό ή μεγάλο, εναλλακτικό ή δημοφιλή τουριστικό προορισμό που να μην επιβεβαιώσει ότι κανείς δεν κόβει αποδείξεις εάν δεν επιμείνεις. Κουβεντιάζοντας με εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους που επισκέφτηκαν το καλοκαίρι από νησάκια των τριακοσίων κατοίκων έως μέρη όπου εφέτος συνωστίζονταν χιλιάδες τουρίστες, κατέληξα σε μερικά σχετικώς ασφαλή συμπεράσματα: όσο πιο μικρή είναι η επιχείρηση τόσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία, εστιατόρια, φούρνοι, μίνι μάρκετ κ.λπ. πρωταγωνιστούν. Είναι ζήτημα, ειδικά στους μικρούς τόπους και ειδικότερα με τους Ελληνες πελάτες, εάν κόβονται αποδείξεις για το 50% των συναλλαγών. Οσον αφορά τη διαμονή, όπου τα ποσά είναι μεγαλύτερα, τα παζάρια θυμίζουν ανατολή. Σ’ αυτούς τους λογαριασμούς, το δέλεαρ για να συναινέσει ο πελάτης στην παρανομία είναι μεγάλο, καθώς ο ΦΠΑ που γλιτώνει κάποιος μπορεί να είναι 100, 200, 300 ευρώ ή και περισσότερα. Εύκολα πέφτεις στην αμαρτία εάν προκύψει πειρασμός. Θα μου πείτε τα ίδια γίνονταν και πέρσι και πρόπερσι και πάντα. Σωστό γενικώς, αν και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια συστολή, ένας μεγαλύτερος φόβος, που φαίνεται ότι ξεπεράστηκε.

Από παντού μαθαίνω ότι, όταν φτάνει ο έλεγχος, τα μαγαζιά το ξέρουν... Είναι ιδιαιτέρως προκλητικό επίσης ότι αυτή η έξαρση συμβαίνει σε μια καλή χρονιά για τους περισσότερους επιχειρηματίες του τουρισμού. Εφέτος βεβαίως το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε κάποια σόου με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του. Εντυπώσεις ήταν και πέρασαν. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που θα επικαλεστεί ένας νοικοκύρης επιχειρηματίας σ’ ένα μικρό ανεμοδαρμένο νησί, για τη φοροδιαφυγή που διαπράττει. Το πιο καταλυτικό του επιχείρημα, είναι το «αλλιώς δεν βγαίνω». Οταν όμως κάποιος αντί για 5 χιλιάδες φόρο πληρώσει 2, αυτό το άθλιο κράτος που μας διοικεί τα 3 που του λείπουν ξέρετε από πού θα τα πάρει; Από κάποια ανήμπορη γιαγιά, πάμφτωχη που φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Οι άνθρωποι του μόχθου και της προκοπής πρωτίστως πρέπει να ξεμπερδέψουμε με την κατάρα της φοροδιαφυγής. Και μ’ όλες μας τις δυνάμεις να απαιτήσουμε δικαιοσύνη και ισονομία.

Aπό τίς συλλογή "Πλάκες" τού Βαγγέλη Παυλίδη


Ζωγράφιζε τον εαυτό του μέχρι να τον ξεχάσει από το Αλτσχάιμερ


Ο William Utermohlen, που διαγνώστηκε το 1995 με Αλτσχάιμερ, ξεκίνησε να ζωγραφίζει τον εαυτό του προκειμένου να δει αν και πότε θα τον ξεχάσει. Στις αυτοπροσωπογραφίες, που παρατίθενται συγκριτικά χρόνο με τον χρόνο, οι αλλοιώσεις της μνήμης είναι εμφανείς. 
Ο Μπρους Μίλερ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του San Francisco που μελετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είχε δηλώσει στους New York Times λίγο μετά τον θάνατο του ασθενή του ότι «το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τον εγκέφαλο σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να αποδοθεί στον καμβά η πραγματική αίσθηση των σχημάτων όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς. Η τέχνη φαίνεται να γίνεται πιο αφηρημένη, οι εικόνες θολώνουν και γίνονται πιο σουρεαλιστικές. Και τα χρώματα κυριαρχούν».
 tvxs.gr

Η Ελλάδα των Μαθηματικών

Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
 Στις 13 Αυγούστου η Διεθνής Μαθηματική Ενωση, κατά την έναρξη του συνεδρίου της στη Σεούλ, ανακοίνωσε τα καθιερωμένα βραβεία της. Το παλαιότερο και πιο διάσημο, το Μετάλλιο Fields, απονεμήθηκε σε τέσσερις επιστήμονες ηλικίας έως σαράντα ετών: στον Βραζιλιάνο Artur Avila, στον Ινδοκαναδό Μanjul Bhargava, στον Αυστριακό Martin Hairer και στην Ιρανή Maryam Mirzakhani. Το βραβείο, ανάλογο σε σημασία με το βραβείο Νομπέλ για άλλες επιστήμες, συζητήθηκε εντονότερα φέτος, επειδή για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε γυναίκα.

Η Ελλάδα είναι παλαιό και ενεργό μέλος στη Διεθνή Μαθηματική Ενωση (IMU). Λέγεται, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους φετινούς εκλέκτορες για το Μετάλλιο Fields ήταν ο σπουδαίος μαθηματικός Δημήτρης Χριστοδούλου, πολυβραβευμένος ο ίδιος, άτυπος, πλην λαμπρός, εκπρόσωπος της πολυπρόσωπης Διασποράς των Ελλήνων επιστημόνων.

Δυστυχώς, η συμμετοχή της Ελλάδας στην IMU απειλείται. Οχι για λόγους επιστημονικούς, αλλά για λόγους οικονομικούς. Η Ακαδημία Αθηνών, εκπρόσωπος της χώρας στην Ενωση, δεν πληρώνει τη συνδρομή της από το 2012, επικαλούμενη αδυναμία. Ως εκ τούτου, η χώρα απειλείται με διαγραφή, μάλλον ταπεινωτική.

Πόσο βαριά είναι η οφειλή; Το ποσόν της συνδρομής για τα έτη 2012-2013 είναι 3.373 ελβετικά φράγκα, ήτοι 2.790 ευρώ περίπου. Γι’ αυτό το μάλλον γλίσχρο ποσόν, η Ελλάδα με ζώσα παράδοση σπουδαίων μαθηματικών σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του σημαντικότερου διεθνούς μαθηματικού οργανισμού. Αναρωτιόμαστε ευλόγως: Η Σύγκλητος αποφάσισε εν σώματι τη διακοπή της συνδρομής και τον εθνικό αποκλεισμό; Αναζητήθηκε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, εφόσον δεν επαρκεί ο τακτικός προϋπολογισμός; Είναι ενήμερος ο ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς, διακεκριμένος καθηγητής Μαθηματικών στην έδρα Ισαάκ Νεύτωνος στο Κέμπριτζ;

Η δημοσιονομική δυσπραγία δεν στέκεται ως δικαιολογία για τη διεθνή απομόνωση της χώρας. Ακόμη και η πιο φτωχή οικογένεια καταφέρνει με θυσίες να εξοικονομήσει τα αναγκαία για τις σπουδές του παιδιού. Μια χώρα δεν μπορεί;
kathimerini.gr