Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το επτασφράγιστο μυστικό για το σχέδιο Grexit...

Επτασφράγιστο μυστικό θα παραμείνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση ενός Grexit.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, προς την Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ, που είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, περί Grexit.
Το σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη φέρεται να κρατάει κρυμμένο στο γραφείο του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», στη απάντησή του, ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, πλην όμως αρνείται να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε τριγμούς στην Ευρωζώνη.
«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», ο Ευρωπαίος επίτροπος «υπονοεί ότι οι συνέπειες ενός Grexit είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέρη του σχεδίου προέβλεπαν σχέδια ασφάλειας των συνόρων, πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγκλωβίζονταν. 

από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                            ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11.03.17)

Aρτεμάρα μου, σέ συκοφαντούν τά σκουλίκια!*

Η Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι ο Σώρρας δεν έχει… φράγκο
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το υπόμνημα κατατέθηκε με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα εξώδικα Σώρρα, με τα οποία πολίτες προσφεύγουν στις εφορίες και ζητούν να απαλλαγούν από τα χρέη τους και αυτά να εισπραχθούν από τον περιβόητο λογαριασμό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που περιέχονται στο υπόμνημα, ο Αρτέμης Σώρρας δεν έχει… φράγκο και σίγουρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της χώρας όπως διατείνεται. 
Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε εγγράφως από πέντε τράπεζες - Attica Bank, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς - να την ενημερώσουν αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί του Αρτέμη Σώρρα με χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν προς εξόφληση του δημοσίου χρέους. Οι απαντήσεις ήταν όλες αρνητικές.

Η Ε.Ε. παγώνει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας...

Γιοχάνες Χαν: Η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη»...
Αποτέλεσμα εικόνας για Γιοχάνες ΧανΗ Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στο μερικό πάγωμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.
Οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
 

Πολεμικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας...

-Απελάθηκε στη Γερμανία η Τουρκάλα υπουργός
-«Ανεύθυνη η στάση της», λέει η ολλανδική κυβέρνηση.

-Ο Τσαβούσογλου ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ελβετία...
Εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας.
Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.
Κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των Ολλανδών αστυνομικών, με κάποια μέσα να μεταδίδουν ότι Τούρκοι ρεπόρτερ δέχθηκαν επίθεση από τα εκπαιδευμένα σκυλιά των φρουρών.
Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφθασε οδικώς στην Ολλανδία από τη γειτονική Γερμανία, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.
Η ολλανδική αστυνομία την εμπόδισε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο της πόλης.
Η ολλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των Τούρκων μεταναστών . 

Ο Τσαβούσογλου ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ελβετία

Χαράς ευαγγέλια!

Δέσμευση Μητσοτάκη για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί
Για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και την επίσκεψή του στην έκθεση «Οινόραμα 2017».
«Διαπιστώνω, με ακόμα μεγαλύτερη χαρά, ότι ο κλάδος της αμπελουργίας, παρά τις πολλές δυσκολίες, είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος, με πολλά μικρά οινοποιεία, τα οποία παράγουν ποιοτικά κρασιά σε καλές τιμές και επιχειρούν επάξια να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουμε τον κλάδο της αμπελουργίας» ανέφερε ο κ Μητσοτάκης.
«Αποτελεί πάγια δέσμευσή μας η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ενός φόρου ο οποίος ούτε έσοδα απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο και προσέθεσε φυσικά πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στους παραγωγούς - ειδικά στους μικρούς παραγωγούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε στις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν από κοινού πολιτεία και κλάδος για την προώθηση του ελληνικού κρασιού, «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί, πολιτεία και κλάδος,για να υποστηρίξουμε το ελληνικό κρασί, να το προωθήσουμε στις αγορές της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού. Να το συνδέσουμε με τον τουρισμό και με την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση και κυρίως να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια». ανέφερε ο κ Μητσοτάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του που οι νέες γενιές αμπελουργών, και οι νέοι άνθρωποι, επενδύουν σε αυτό το τόσο ελληνικό και διαχρονικό προϊόν επισημαίνοντας πως «η στήριξή μας στην προσπάθειά σας είναι δεδομένη».        

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Ν.Μ.". 
 Η έκφραση προέρχεται από τόν Ακάθιστο Ύμνο όπου καί αναφέρεται στόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου, στή Ναζαρέτ.