Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Reuters: Έως τα 14 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Το Σάββατο τα επίσημα αποτελέσματα

Κεφαλαιακό έλλειμμα έως 14 δισ. ευρώ αναμένεται να καταδείξουν τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τραπεζικές πηγές.
Το βασικό σενάριο των stress tests προβλέπει ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια, αξίας 4,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στο δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες αυξάνονται στα 14 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα το Σάββατο το πρωί. 
naftemporiki.gr

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Τα δύο καλά διαπραγματευτικά «χαρτιά» που διαθέτει η Αθήνα



Στα δύο καλά διαπραγματευτικά «χαρτιά» που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των δύο δισ. ευρώ αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας».
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου, όμως καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση των πιστωτών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αυτό δεν φαίνεται εφικτό. Σύμφωνα με τη FAZ, αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την Ευρωζώνη. «Ο ελληνικός κίνδυνος θα μετατραπεί γρήγορα σε ευρωπαϊκό, ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι "συστημικές" ή όχι», τονίζει η εφημερίδα.
Ο άλλος λόγος που η Αθήνα έχει διαπραγματευτικά περιθώρια είναι η προσφυγική κρίση, εκτιμά η FAZ, εξηγώντας: «Το πολιτικό βαρομετρικό στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το Βερολίνο είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όμως πλέον η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με την Ελλάδα».
Η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι απολύτως προς το συμφέρον του Βερολίνου, σημειώνει το δημοσίευμα. Όμως το γεγονός παραμένει ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές, γι' αυτό τον λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στηρίζεται στα περαιτέρω βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει στο θέμα η Αθήνα, προσθέτει η FAZ. Όπως εκτιμά, προκειμένου να περιοριστεί η εισροή μεταναστών στη Γερμανία, η Μέρκελ γρήγορα θα δεχθεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Τέτοιου είδους συμβιβασμοί ταιριάζουν στη λογική της Γερμανίας και σίγουρα της καγκελαρίου, συνεχίζει η FAZ. Έτσι μια ενδεχόμενη άρνηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την καταβολή της νέας δόσης στην Αθήνα δεν θα ήταν αποφασιστικής σημασίας. Το αργότερο ως την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
από naftemporiki.gr