Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα στο αεροδρόμιο και στους δρόμους…

...«δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις, σε βάρος της Ελλάδας».
Ο Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου,δήλωσε: Ανακοινώνω, πως αλλάζουμε το όνομα («Μέγας Αλέξανδρος») στο αεροδρόμιο και στους δρόμους.

Λίγο πριν είχε δηλώσει πως «δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις, σε βάρος της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως πρώτα θα λύσουμε το θέμα του αλυτρωτισμού σε όλες του τις μορφές  και μετά το όνομα…

Συμφωνήσαμε σύνθετη ονομασία…

με ισχύ σε όλα…

Αυτή είναι η είδηση που βγαίνει από το Νταβός. Το είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμφώνησε ο Σκοπιανός ομόλογός του. 
Η δεύτερη είδηση είναι, ότι συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν αλυτρωτικές βλέψεις της μιας χώρας σε βάρος της άλλης…

Νταβός: Πρελούδιο συμφωνίας…

για πρώτη φορά…

Για την λύση υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά. Όμως, η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε σε ένα κλίμα θερμό και καλό – που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν. Όπως, για πρώτη φορά επίσης, φάνηκε μια καταρχήν συμφωνία όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στο μέγα ζήτημα των αλυτρωτικών βλέψεων.

Η συμφωνία για σύνθετη ονομασία - άσχετο αν θα περάσει τελικά ή όχι – είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα, ενώ είναι θετικό το γεγονός ότι η άλλη πλευρά ανακοινώνει επίσημα, πως αλλάζει το όνομα του αεροδρομίου και των δρόμων.

Επίσης,ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα – και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την FYROM – θα βοηθήσει στις ενταξιακές της προσπάθειες στην ΕΕ.

Στο Νταβός έγινε το πρώτο βήμα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Αλλά, το μέγα θέμα είναι οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην Αθήνα και τα Σκόπια, γι’ αυτά τα πρώτα βήματα προς τη συμφωνία…

Λυγερός: Τώρα είναι η ώρα…

«αλλά δεν είμαι αισιόδοξος»…
Εξαιρετική ανάλυση του Σταύρου Λυγερού, στο δελτίο του ΑΝΤ1. Όπως είπε: 
O πυρήνας του αλυτρωτισμού, κακά τα ψέματα, βρίσκεται στο όνομα. Τώρα είναι η ώρα, για να δοθεί λύση. Αλλά, δεν είμαι αισιόδοξος.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρξει το «Μακεδονία», στην σύνθετη ονομασία. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει με γεωγραφικό προσδιορισμό...

Κώστας Αχ. Καραμανλής :...


Ο καραμανλισμός στην… υπηρεσία του Μητσοτάκη!


Του Γ. Λακόπουλου

Κανένας δεν περίμενε ότι ένας Καραμανλής θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν το μακρύ χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ. Το κάνει ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα
Την έπεσε στην Ντόρα Μπακογιάννη. Πρώτα σε μια κομματική συνεδρίαση και εν συνεχεία με συνέντευξη, μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήταν «πρώτη μούρη στο Καβούρι», κατά τη γνωστή ατάκα.
«Τη ΝΔ εκφράζουν ο πρόεδρος του κόμματος, ο υπεύθυνος τομεάρχης και η εκπρόσωπος Τύπου. Αυτοί εκφράζουν τη θέση της ΝΔ. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά τελικά η επίσημη θέση εκφράζεται από αυτούς, και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι». Αυτή που τώρα τελευταία λέει «ότι θέλει» είναι η Ντόρα. Από την οποία ο καλός αδελφός της έχει αφαιρέσει την αρμοδιότητα των Εξωτερικών –που τα παίζει στα δάκτυλα. Οπότε κατά τον νεότερο Καραμανλή «δεν δικαιούνται για να ομιλεί». Ούτε ο Κυριάκος δεν θα της τα έλεγε τόσο χοντρά.
Στην ίδια συνέντευξη που είπε αυτά, είπε και κάτι ακαταλαβίστικα. Π.χ. ότι ...

Κοτζιάς: «Με την αδράνειά τους αφήσαν να κτίζονται "αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι".

Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για τη στάση της απέναντι στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Με την αδράνειά τους αφήσαν να κτίζονται "αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι". Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Ο λαός θα δει και θα κρίνει. Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας, όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας».

Νωρίτερα, με προηγούμενη ανάρτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν «να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που έκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις».

«Γραπτά διαπραγματεύσεων τους υπάρχουν. Να εξηγήσουν γιατί και πώς θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς...

Tό σκίτσο μετά τό συλλαλητήριο...

                      ...τού Ηλία Μακρή (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23.01.17)

Περί Μακεδονίας...

Ο Μ. Αλέξανδρος με τις κατακτήσεις του δεν διέδωσε κανέναν παιονικό, ιλλυρικό ή σκυθικό πολιτισμό· απόρροια των κατακτήσεών του ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Της Αλεξάνδρας Ροζοκόκη*
Η Μακεδονία είναι μία φυσική γεωγραφική περιοχή όπου ζουν  Έλληνες, Σλάβοι της Π.Γ.Δ.Μ., Αλβανοί και Βούλγαροι. Η Ελλάδα έχει τη μισή περίπου έκταση αυτής της γεωγραφικής περιοχής, η Π.Γ.Δ.Μ. το 40% και η Βουλγαρία το 10%.
Στην Π.Γ.Δ.Μ. κατοικούν Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι και Ρομά· επίσημη γλώσσα της είναι η Σλαβική η οποία πλησιάζει προς τη Βουλγαρική.
Η Π.Γ.Δ.Μ. περιλαμβάνει το κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας που ονομαζόταν Παιονία. Δεν είναι σωστό...

Συνάντηση πρωθυπουργών στά βουνά τής Ελβετίας...

Τσίπρας- Ζάεφ σήμερα στο χιονισμένο Νταβός...
Θα λιώσουν οι... πάγοι για την ονομασία των Σκοπίων;...
Στη σκιά του ογκώδους συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και των εσωτερικών αντιδράσεων που φουντώνουν απέναντι σε μια διαφαινόμενη προοπτική λύσης συναντώνται σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η Αθήνα περιμένει να δει απτές αποδείξεις για την διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό που διακηρύττει η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Ειδικότερα, σε αυτήν την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ στο ελβετικό θέρετρο, η Αθήνα περιμένει μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των...

Τηλεπικοινωνίες: Ακύρωση αποφάσεων για αυξήσεις τιμολογίων

Η ΕΕΤΤ υποχρέωσε την αγορά να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Σε αναζήτηση νέας τιμολογιακής πολιτικής βρίσκονται οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, έπειτα από την αναγκαστική ακύρωση των αυξήσεων που είχαν προγραμματίσει, εξέλιξη που επιβλήθηκε από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Τι τέθηκε στο μικροσκόπιο
Ειδικότερα, αυξήσεις τιμολογίων είχε προγραμματίσει από τις 15/01/2018 για τους νέους και υφιστάμενους συνδρομητές της η Cosmote, το ίδιο και η Vodafone από τις 20/3/2018.
Η Wind είχε εξαγγείλει ορισμένες αυξήσεις στα τιμολόγιά της τον Σεπτέμβριο και τις εφάρμοσε τον Νοέμβριο, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (6/12/17 δημοσίευση σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) βάσει του οποίου: «Για τις περιπτώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει επιδότηση συσκευής ή έκπτωση παγίου, δεν δύναται εντός του ορισμένου χρόνου της σύμβασης να πραγματοποιηθεί αύξηση του παγίου ή μείωση οποιασδήποτε υπηρεσίας του πακέτου υπηρεσιών (όπως λεπτά χρόνου ομιλίας, αριθμός SMS/MMS και όγκος δεδομένων) το οποίο περιλαμβάνεται στο πάγιο».
Επιστολή προέδρου
Η παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προκειμένου να ακυρώσουν τις αυξήσεις έγινε μέσω σχετικής επιστολής του προέδρου της Δημήτρη Τσαμάκη.
Η Cosmote έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την ανακοίνωση ακύρωσης και το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξει και η Vodafone. 

Naftemporiki

Τό επίκαιρο πολιτικό σκίτσο...

                    ...του Δημήτρη Χαντζόπουλου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23.01.18)

"Μικραίνει" η απόσταση Πειραιά- Αεροδρόμιο

Πειραιάς - αεροδρόμιο σε μία ώρα
23s10trn
Ο προαστιακός θα μετατραπεί σε βασικό μέσο σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας μαζί με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ 
Πραγματικότητα γίνεται από τον επόμενο μήνα η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Υστερα από πολλά χρόνια αναμονής, με την παράδοση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα - Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου μετατρέπεται σε αφετηρία του προαστιακού σιδηροδρόμου. Σε πρώτη φάση ο Πειραιάς θα αποτελέσει αφετηρία του αστικού τμήματος του προαστιακού, συνδέοντας πλέον απευθείας τον Πειραιά με το Κιάτο, τη Χαλκίδα και το αεροδρόμιο. Σήμερα, οι παραπάνω συνδέσεις γίνονται με τη μετεπιβίβαση στο σταθμό της Αθήνας απ’ όπου οι επιβάτες συνεχίζουν τη διαδρομή τους με ηλεκτροκινούμενα τρένα. Τα δοκιμαστικά ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Πειραιά έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου να παραδοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση η γραμμή με ευεργετικές συνέπειες τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τον τουρισμό. Αυτομάτως...

Η Ντόρα ήθελε "Νέα Μακεδονία"…

Βίντεο της Μπακογιάννη ανασύρει το Μαξίμου και ρωτά τον Μητσοτάκη αν συμφωνεί με τη θέση της τότε υπουργού Εξωτερικών
Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση που εκφράζει στο ακόλουθο βίντεο η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ;..
enimerosi24.gr

Ξυδάκης vs Μαξίμου: Κακώς δεν έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί για το «Σκοπιανό»...

...«ένα μέρος της διπλωματίας είναι μυστικό, όχι με την έννοια της συνωμοσίας, αλλά με την έννοια κάποιων χειρισμών που γίνονται στο παρασκήνιο και σιγά σιγά έρχονται στο προσκήνιο»...
Την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, διαφωνώντας έτσι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Δεν έχω εικόνα αν έγιναν άτυπες ενημερώσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ή μέσω ανθρώπων αρμοδίων -μπορεί να έχουν γίνει κιόλας. Αν δεν έχουν γίνει, κακώς, θα έπρεπε να έχουν γίνει» δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SBC.

Όπως σημείωσε, η συνεννόηση «δείχνει μια σοβαρότητα και μια διάθεση να μοιραστείς προβληματισμούς». «Η ευθύνη της απόφασης σε τελευταία ανάλυση βαραίνει πάντα την κυβέρνηση, αλλά σε τέτοια κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι απαραίτητο να υπάρχει καλό κλίμα» προσέθεσε.
Ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «ένα μέρος της διπλωματίας είναι μυστικό, όχι με την έννοια της συνωμοσίας, αλλά με την έννοια κάποιων χειρισμών που γίνονται στο παρασκήνιο και σιγά σιγά έρχονται στο προσκήνιο».

«Διερευνάς τις προθέσεις του συνομιλητή, για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο» κατέληξε...

«Σιγά την… έξοδο»!..

H πιο… βαθυστόχαστη ερμηνεία, πάντως, της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «τα κάνουν όλα για την εξουσία και την καρέκλα». Προφανώς, η αντιπολίτευση διεκδικεί την εξουσία, όχι για την… «εξουσία και την καρέκλα», αλλά από …χόμπι!
Η αντιπολίτευση από το 2015 προέβλεπε την αποτυχία της κυβέρνησης. Ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές και, επίσης, ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη αξιοπιστία. Ετσι, από την αρχή της κυβερνητικής τετραετίας, η ΝΔ ζητούσε και προεξοφλούσε εκλογές ανά εξάμηνο, προβλέποντας καταστροφικά αδιέξοδα. Ευτυχώς, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε.

Σήμερα έχει δρομολογηθεί η πορεία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο. Η χώρα έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Δυστυχώς, όμως, αυτή η θετική εξέλιξη έχει δημιουργήσει αμηχανία και εκνευρισμό στην αντιπολίτευση. Ετσι, ενώ την προηγούμενη περίοδο υποστήριζε ότι είναι αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη, τώρα αλλάζει «τροπάριο». Προσπαθεί να απαξιώσει τη σημασία της. Σιγά την… έξοδο! «Τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το τριετές μνημόνιο 2015-2018, ό,τι κι αν κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση, διότι τότε τελειώνει». Δηλαδή, με τον «αυτόματο πιλότο»… Πώς, όμως, θα γινόταν αυτό, αν, λ.χ., δεν ψηφιζόταν το «πολυνομοσχέδιο»; Το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, καταψήφισαν εκ του ασφαλούς…

Στη συνέχεια… ανακαλύφθηκε ότι...