Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                         από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (26.05.16)

Wall Street Journal : Τσίπρας, ο μεγάλος νικητής του Eurogroup


«Μερική νίκη για Σόιμπλε, ήττα για ΔΝΤ» | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μεγάλος νικητής της συμφωνίας στο Eurogroup, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθώς κατάφερε και πάλι να θωρακίσει την εκλογική βάση του από τις περικοπές, οι οποίες εδώ και καιρό το ΔΝΤ επιμένει ότι είναι απαραίτητες για να μπουν σε βιώσιμη βάση τα οικονομικά της Ελλάδας.
Στο κείμενο που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος, Σάιμον Νίξον, αναφέρεται ότι η συμφωνία θα δώσει στην Ελλάδα μια πολυπόθητη περίοδο σταθερότητας, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς η κυβέρνηση αποπληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές της και οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Η Αθήνα έχει επίσης δεσμευτεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, με τις αλλαγές αυτές να αφορούν μεταξύ άλλων με τον τρόπο που οι τράπεζες διαχειρίζονται τα επισφαλή δάνεια, το σύστημα πρόνοιας και το φορολογικό σύστημα.
Αγοράζει χρόνο
Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει η WSJ, αγοράζει, παράλληλα, χρόνο προκειμένου να ξεκινήσει τη δική του πιο σταδιακή διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι...

Το success story του ΣΥΡΙΖΑ και του Σόιμπλε...



Το ΔΝΤ διέσωσε τα τελευταία προσχήματα της (χαμένης) παρθενίας του, ο Σόιμπλε κέρδισε ζωτικό πολιτικό και προεκλογικό χρόνο, και η Ελλάδα πήρε τη δόση και...
την, πολυπόθητη, υποσχετική για το χρέος: Μια συμφωνία με τρεις νικητές και με τρεις διαμετρικά αντίθετους στόχους, μάλλον δύσκολα μπορεί να συνιστά συμπαγή και ολοκληρωμένη συμφωνία. 

Η δημιουργική ασάφεια, όμως, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της σχολής Βαρουφάκη - αποτελεί το προσφιλές, όσο και ανομολόγητο, παίγνιο της ευρωζώνης σχεδόν από καταβολής της. Και πάνω σ’ αυτή την δημιουργική ασάφεια δομήθηκε και η συμφωνία του Eurogroup που αφήνει άπαντες ικανοποιημένους έως την επόμενη κρίση και σύγκρουση συμφερόντων.

Τα κέρδη (και οι αγωνίες) της Αθήνας

Έως τότε, η Αθήνα μπορεί να προσμετρά ως νίκη το γεγονός ότι έκλεισε η αξιολόγηση, έρχεται η μεγάλη δόση των 10,3 δις - και μαζί η ανάσα ρευστότητας στην αγορά -, επιστρέφει το waiver και μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι (όπερ θα παίρνουμε περισσότερο και φθηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ) και ανοίγει ο δρόμος για, σταδιακή έστω, έξοδο στις αγορές.

Μπορεί επίσης να διακηρύσσει ότι, όντως, χαράχθηκε ο «οδικός χάρτης» για ελάφρυνση του χρέους, έστω και με ορίζοντα το 2018. Παραπλεύρως, όμως, μπορεί και να αγωνιά για το κοινωνικό και πολιτικό τίμημα μιας υφεσιακής καταιγίδας μέτρων 5,6 δις και της μεγαλύτερης ίσως υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας στα μεταπολεμικά χρονικά. 

Είναι το τίμημα μιας συμφωνίας που, υπό τις παρούσες συνθήκες, και μετά από 15 μήνες διαπραγματευτικού δράματος, μπορεί και να ήταν η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Απέχει όμως ακόμη μακράν από το να είναι η συμφωνία του αριστερού, μετα - μνημονιακού success story.

«Ήταν ανακωχή, όχι ειρήνευση»

Ακόμη πιο… μακράν απέχει το ευρωπαϊκό success story.  Διότι ο μεν Σόιμπλε έπαιξε κατενάτσιο και κέρδισε πετώντας τη μπάλα στην προεκλογική εξέδρα, το δε ΔΝΤ πήγε το ματς στην παράταση ανταλλάσσοντας την απαίτηση για «εδώ και τώρα» μείωση του χρέους με την υπόσχεση για ριζικά μέτρα μετά το 2018 και, κυρίως, μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Ήταν ανακωχή και όχι τελική συμφωνία ειρήνευσης» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μάρκους Γουόκερ στην Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι οι ανοιχτοί λογαριασμοί μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αφήνουν και πάλι την Ελλάδα σε αβεβαιότητα για το εάν όντως θα πάρει την ουσιαστική μείωση του χρέους, όπως συνέβη και το 2012.

«Αν μοιάζει σαν να κλοτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό κάνουμε», είπε από την πλευρά του ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στους Financial Times.


Το ατύχημα είναι πως το τενεκεδάκι παραμένει η Ελλάδα. Το ευτύχημα θα είναι οι αντοχές του να αποδειχθούν τόσες, όσες προϋποθέτει η υλοποίηση του αναπτυξιακού, «καλού σεναρίου» της κυβέρνησης…

tvxs.gr

Λές καί είχαν πλακωθεί στα χαστούκια...


Ετσι όπως κρατούν τα μάγουλά τους, μου δίνουν την εντύπωση ότι μόλις πριν από μερικά δευτερόλεπτα είχαν πλακωθεί μεταξύ τους στα χαστούκια...
 
από τή στήλη : ΦAΛHPEYΣ
τής "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Διώξεις σε πάνω από 70 άτομα για τα επισφαλή δάνεια της PRO BANK


Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε πάνω από 70 άτομα, υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PRO BANK, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για μία τράπεζα η οποία μπήκε σε ειδική εκκαθάριση πριν τρία χρόνια. Οπως προέκυψε από  την  εισαγγελική έρευνα,  την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί  ζημία που αγγίζει τα 64 εκ. ευρώ.
Η PRO BANK  σταμάτησε τη λειτουργία της  στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από τη ΤτΕ.
Eνα χρόνο μετά το λουκέτο, η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου μετά από ανώνυμη καταγγελία,  έδωσε παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας  την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς  Γιάννης Δραγάτσης. 
Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας  να προβεί κατ΄ αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της τράπεζας τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε  η περιουσίας της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.
Τη σκυτάλη της έρευνας, μετά τον κ. Δραγάτση, πήρε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στον οποίο παραδόθηκαν στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή. Από αυτές, προέκυψαν στοιχεία ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.
Από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, τα 36 σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ. Επειδή όμως ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι  στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη  κι άλλων επισφαλών δανείων.

M. Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 10:48

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-3,45% Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει τις βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας αλλά και για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την εδραίωση της και την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.
Η αξιολόγηση - συνέχισε - σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ανέλθει στο 2% το 2017.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει τρόπους, προκειμένου να «ανταμείψει» τους συνεπείς δανειολήπτες και καταθέτες, οι οποίοι έχουν μία σταθερή σχέση με την τράπεζα, όπως και επίσης, τους μικρομετόχους που επλήγησαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Έμφαση έδωσε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αναγνωρίζοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο τριμήνων, καθώς κατεγράφη μείωση της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι εφεξής, ο ρυθμός υποχώρησής τους θα είναι ταχύτερος. «Οι εξελίξεις θα ισχυροποιήσουν την πορεία προς την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς το ιστορικό υψηλό των NPLs είναι πίσω μας» σχολίασε, καταλήγοντας.
naftemporiki.gr

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος διατηρεί την πρωτιά

Μάιος: Στην κορυφή η Ελλάδα με 5.211 πλοία, 195,9 εκατ. gt


O υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος αποτελείται από 5.211 πλοία, 195,9 εκατ. gt, και βρίσκεται στην πρώτη θέση, αυξάνοντας κατά 1,9% το tonnage σε σύγκριση με το τέλος του 2015.

Μια σχιζοφρενής χώρα


Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Είμαστε μία απροκάλυπτα σχιζοφρενής χώρα. Ο ελληνικός λαός εξέλεξε την πρώτη του αριστερή κυβέρνηση με βάση τις υποσχέσεις για το σχίσιμο των μνημονίων, το τέλος του ξεπουλήματος των ασημικών μας και το θεαματικό «κούρεμα» του χρέους. Η ίδια αυτή κυβέρνηση πανηγυρίζει τώρα γιατί κατάφερε να περάσει από τη Βουλή, χωρίς απώλειες, ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει όλες τις θεμελιώδεις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους. Είναι πιο «μάγκας» η αριστερή κυβέρνηση, γιατί μπόρεσε να πετύχει την ψήφιση του πλέον δύσκολου μνημονίου.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει μηνύματα εναντίον του αριστερού πρωθυπουργού βάζοντας δίπλα δίπλα φωτογραφία του και φωτογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Δεξιά κατηγορεί, δηλαδή, την Αριστερά επειδή είναι... Δεξιά.

Ολα αυτά φαντάζουν εξόχως γραφικά στους έξω, οι οποίοι μας παρακολουθούν σαν μία ιδιαίτερη περίπτωση εδώ και έξι χρόνια. Η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα ενεργούν με ένα δικό τους τρόπο. Μπόρεσε και δάμασε το πρώτο «άτακτο παιδί» της Ευρώπης, τον κ. Τσίπρα. Το έκανε με θαυμαστό τρόπο, που θα περάσει στα βιβλία πολιτικής επιστήμης ως παράδειγμα προς μίμηση.

Κανείς δεν νοιάζεται πλέον εκτός Ελλάδος για το αν η χώρα κυβερνάται από Αριστερά ή Δεξιά. Τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν.
Η αντιπολίτευση χάνει το δίκιο της όταν προσπαθεί «να την βγει» από τα αριστερά στην κυβέρνηση. Πέφτει στην παγίδα που έχει πέσει πολλάκις η Δεξιά στο παρελθόν, να διαγωνίζεται στον στίβο του λαϊκισμού. Περιθώρια για δομική αντιπολίτευση και κριτική υπάρχουν και περισσεύουν: για τους φόρους, τις εισφορές, την πελατειακή αντίληψη περί κράτους κ.λπ. Η κριτική, όμως, του τύπου «εσείς είστε νεοφιλελεύθεροι» είναι αστεία όταν προέρχεται από τη Ν.Δ. Προφανώς και η πλήρης και θεαματική κωλοτούμπα  του  κ.  Τσίπρα προσφέρει άφθονο υλικό για σάτιρα, για σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχόλια στο καφενείο. Αλλά κινδυνεύει να παγιδεύσει τη Ν.Δ. στην επανάληψη του λάθους της αντιμνημονιακής της περιόδου.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει μπει σε ένα μονόδρομο. Δεν μπορεί, ακόμη και αν ήθελε, να κάνει άλλη κωλοτούμπα. Πράγματα που έπρεπε να γίνουν, ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά, θα γίνουν με κόστος, αλλά θα γίνουν. Ο πολιτικός χρόνος στην εποχή των μνημονίων τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το «κτήνος» δεν χορταίνει να καταπίνει πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις. Μια αριστερή κυβέρνηση κάνει τα πιο «δεξιά» πράγματα που μπορεί κανείς να διανοηθεί, ανατρέποντας όλο το μεταπολιτευτικό «παράδειγμα». Η Ιστορία προχωράει. Με σχιζοφρενικό τρόπο. Προχωράει όμως και αυτό έχει σημασία.

από kathimerini.gr

Ρε, εγώ το ψάρι το ψήνω από τη μία μόνο πλευρά…

και ζεματάει!..

Παράσταση Ψωμιάδη στου Κωστόπουλου (που τον θυμήθηκε!). 

Κατά τα γνωστά: «Εγώ είμαι ράμπο, που να τα βάλεις μαζί μου», «ρε ξέρεις ποιος ήταν ο Ζορό; Ήταν ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων», «όταν πήγα στη βουλή μου ‘πιασε κάποιος βουλευτής το μάγουλο.
Ρώτησα τον Τζιτζικώστα, τον πατέρα του Απόστολου, ποιος είναι και μου είπε μακριά είναι τοιούτος» και…
κάτι τέτοια.

Στο τέλος «αποκάλυψε» στον Κωστόπουλο, πως αυτός το ψήνει το ψάρι από τη μία πλευρά. Και μάλιστα ζεματάει.
 
Μεγάλο κατόρθωμα…

Ο καλός και ο κακός λύκος (μας)

Λύκος 
Aργεί η στιγμή κατά την οποία όλοι θα νιώθαμε υπερήφανοι και αξιοπρεπείς πολίτες, εκείνη δηλαδή η στιγμή που θα εξέλιπε η χυδαιότητα από τον επικοινωνιακό τόπο μας και η κακοποίηση-παραφθορά της ελληνικής γλώσσας.
Και στην τηλεόραση και στον Τύπο (με εξαιρέσεις) η γραφή και η ομιλία έχουν εκπέσει, έχουν εκφυλιστεί. Παντού φτηνές ειρωνείες και ανήθικες προσωπικές επιθέσεις, σπίλωση προσωπικοτήτων και παραβίαση οικογενειακού απορρήτου. Χολή και δηλητήριο, χωρίς ίχνος ουσίας και κριτικής. Ποιος μάς τάισε και μας πότισε με τόσο μίσος;
Μου ’λεγε φίλος στα Χανιά (στη Σπλάντζια) τη μυθιστορία (που είναι άπεφθος λόγος) του Ινδιανόπουλου που απορούσε όταν άκουγε τον παππού του να του λέει ότι υπάρχει ο καλός και ο κακός λύκος μέσα σε όλους μας.
Ρώτησε ο μικρός τον γέροντα σοφό Τσερόκι: «Ποιος λύκος νικάει;» Κούνησε ο παππούς το κεφάλι και έτσι απάντησε: «Εκείνος που ταΐζεις, παιδί μου».
Εμείς προτιμήσαμε να ταΐσουμε τον φθόνο και τη ζήλια, τη ματαιοδοξία και την αλαζονεία, την απληστία και άλλα οχληρά. Και όλα αυτά προς τι; Να πετύχουμε τι;
Αχ, εξουσία· πόσο, αλήθεια, προσβάλλει το ανθρώπινο είδος. Ούτε λίγο νεράκι δεν ρίξαμε στην αλληλεγγύη και στην ειρήνη, στον χορό και στη χαρά, στην ευγένεια και στον έρωτα, στην ποίηση και τη μουσική, σε όλα εκείνα δηλαδή που εξυψώνουν τον άνθρωπο, τον εκπολιτίζουν, τον εξανθρωπίζουν, τον δοξάζουν!
Παρακολούθησα τη διένεξη (ήπιος όρος) μεταξύ της Σοφίας Σακοράφα και του ΣΥΡΙΖΑ. Την απογοήτευσή της εξέφρασε η γυναίκα, χρησιμοποιώντας σκληρή (αλλά ευπρεπή) κριτική γλώσσα προς τον πρωθυπουργό και τους πρώην συνοδοιπόρους της. Και τι δεν άκουσε! Τι καιροσκόπο την απεκάλεσαν, τι σπαγκοραμμένη(!), τι (υπο)κλέφτρα, τι πεισματάρα και πόσο αδιάφορη να συνεισφέρει οικονομικά στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σιγά, ρε παιδιά, εσείς οι υπεύθυνοι του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι νοοτροπία είναι αυτή; Πού μάθατε τρόπους επικοινωνίας; Υπάρχει και η ανοχή, η επιείκεια, ο λόγος.
Θα το ξανασημειώσω (Ηράκλειτος): Ω μάλιστα διηνεκώς ομιλούσι λόγω τω τα όλα διοικούντι, τούτω διαφέρονται, και οις καθ’ ημέρην εγκυρεύσι ταύτα αυτοίς ξένα φαίνονται, δηλαδή (περίπου): ενώ συναναστρέφονται αδιάκοπα με τον λόγο που τα διοικεί όλα, μ’ αυτόν δεν τα ’χουν καλά, και όσα συναντούν κάθε μέρα τους φαίνονται ξένα.
Η έκπτωση του λόγου είναι συνέπεια (ή και αιτία) της γενικότερης κατάπτωσης των αξιών που συνέχουν μια κοινωνία και καλλιεργούν έναν υψηλό πολιτισμό. Ας συγκρατήσουν τον «κακό λύκο» μέσα τους οι υπεύθυνοι της επικοινωνιακής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ας αλλάξουν την τροφή τους.
Και καλό θα είναι να μην ανασκαλευτεί το παρελθόν του καθενός, ένθεν κακείθεν, διότι ίσως γίνουμε γνώστες ξένων προς τα χρηστά ήθη καταστάσεων· δεν υπαινίσσομαι κάτι, αλλά με τέτοια χαλασμένη τροφή που μας έχουν μπουκώσει χρόνια τώρα, κανείς δεν ξέρει...

Γιώργος Σταματόπουλος
efsyn.gr