Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Τίτλοι τέλους...

Αποτέλεσμα εικόνας για Θέμος Αναστασιάδης
Θυμάστε πέρυσι που «σταμάτησε» ξαφνικά ο Θέμος Αναστασιάδης από τον ΑΝΤ1 λόγω ενός... προβλήματος στο μάτι; 
Ε λοιπόν...
φέτος δεν βρίσκεται στο νέο πρόγραμμα του καναλιού.

πηγή e-tetradio (Twitter)

Η Τρίτη Αξιολόγηση βλάπτει σοβαρά τη… ΝΔ!

Έχουμε και λέμε, για να κάνουμε ταμείο της ειδησεογραφίας και των πολιτικών εξελίξεων  τα τελευταία 24ωρα.
Από το Ταλίν ο πρόεδρος Μακρόν, έχοντας δίπλα του τη Μέρκελ χαιρέτησε τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, εντείνοντάς τη στήριξη στον Τσίπρα.
Ο Επίτροπος  Πιερ Μοσκοβισί  δήλωσε ότι στην Ελλάδα “η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια”.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε αισιόδοξος  ότι “το  ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 -εάν φυσικά συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις”– και σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί κανονικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος”.  
Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί  “ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό”. Ποιο “τέταρτο Μνημόνιο”;. Το σημαντικότερο: “Το Eurogroup έχει δώσει μια καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν”.
Ο πολύς Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ  είπε ότι το ελληνικό τραπεζιτικό  σύστημα δεν χρειάζεται πρόσθετο έλεγχο του 2008…  Θα μπορούσε να συνεχίζει πολύ κανείς απαρριθμώντας δηλώσεις και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας και την πορείας της προς τη μνημονιακή έξοδο και την ανάπτυξη.
Κι όμως ακριβώς αυτές τις μέρες η Ντόρα Μπακογιάννη -με ρόλο συμπροεδρεύουσας πλέον στη ΝΔ- μάζεψε το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματος και κατέθεσε ερώτηση στην οποία σημειώνει: “Η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας»- διανθισμένη με εκτιμήσεις του τύπου: “Οι προβλέψεις, έστω για αναιμική ανάπτυξη, αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού”.
Αν την πάρει κανείς τοις μετρητοίς οι υπόλοιποι που προβλέπουν τα αντίθετα και δηλώνουν ικανοποιημένοι για τις κυβερνητικές επιδόσεις, ή τρελάθηκαν και δεν ξέρουν τι λένε,  ή έγιναν Συριζαίοι.
Η εξήγηση είναι απλούστερη...

"Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής...

...στην Κύπρο"...
Παυλόπουλος: Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
"Καίτοι, τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν επιτεύχθηκε λύση στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αυριανή 57η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μήνυμα, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο".
"Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να συνδράμει τον ειρηνικό κυπριακό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας λύσης του Κυπριακού" επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
"Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή Επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και αποφασιστική συμμετοχή της ΕΕ και με στόχο να γίνει η επανενωμένη Κύπρος ένα κανονικό κράτος, πλήρως κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικά επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών".
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στήν Πάτμο η ομορφιά τού τοπίου είναι άλλη μιά αποκάλυψη...

Ο βράχος τής Καλικατσούς στήν άκρη τής παραλίας τής Πέτρας καί ακριβώς πίσω της τό Τραγονήσι (δημοφιλής ονομασία, ως γνωστόν, μικρών βραχονησίδων τού  Αιγαίου πελάγους )
Τό Τραγονήσι καί ο βράχος τής Καλικατσούς 
όπως φαίνονται από τόν Γροίκο

Ο Γροίκος από ψηλά

Τό λιμανάκι τού Γροίκου
30/9/2017

«Σε καλό δρόμο η εναρμόνιση δικαίου στην Ελλάδα»...

Όπως σχεδόν όλοι οι τεχνικοί όροι, έτσι κι αυτός, η «εναρμόνιση του δικαίου», ακούγεται κάπως ασαφής και δυσνόητος. Αρκεί όμως η περιγραφή με πιο απλά λόγια για να αποτυπωθεί η σημασία του στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτή την περιγραφή δίνει ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, επικεφαλής της διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους στο Συμβούλιο της Ευρώπης που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το συνέδριο για την εναρμόνιση του δικαίου που φιλοξενήθηκε χθες στην Αθήνα. «Έχουμε συχνά αντιφατικές ερμηνείες από τους δικαστές ακόμη κι όταν τα πραγματικά περιστατικά είναι παρόμοια» εξηγεί. «Και η διχογνωμία αυτή δεν παρατηρείται μόνο ανάμεσα σε ένα εθνικό δικαστήριο και ένα ευρωπαϊκό ή διεθνές, αλλά και μεταξύ εθνικών δικαστηρίων».

Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι προφανείς: «Το αποτέλεσμα είναι ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο στη δικαιοσύνη αλλά και στους δημοκρατικούς θεσμούς. Εντέλει, κλονίζεται στην ίδια τη δημοκρατία καθώς δίδεται η εντύπωση ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Η ασυνέπεια της δικαιοσύνης κλονίζει την ισορροπία των εξουσιών. Κι αυτό είναι επικίνδυνο».

«Ο εθνικός δικαστής σήμερα καλείται πολλές φορές να συμβιβάσει το εθνικό με το ευρωπαϊκό ή ακόμη και το διεθνές δίκαιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Γιακουμόπουλος. Ποια μπορεί να είναι λοιπόν η θεραπεία;

H διαφορετική άποψη νά «θεωρείται επιλήψιμη»...

Όνειρο απατηλό...
  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σειρά από δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι «ονειρεύεται μια Νέα Δημοκρατία στην οποία όχι μόνο θα εκφράζεται αλλά και δεν θα ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη».

Αυτό που δεν έκανε ωστόσο σαφές είναι ότι τελικά το όνειρο αυτό αφορούσε μόνο τη Ν.Δ. και στα άλλα κόμματα η διαφορετική άποψη θα συνεχίζει να θεωρείται επιλήψιμη. Διαφορετικά, πώς αλλιώς εξηγείται η σφοδρή επίθεση σε κάθε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛΛ. επειδή διατηρούν το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης μέσα στο κόμμα τους;

Για το καλό της μικροπολιτικής αντιπολίτευσης επιστρατεύτηκαν ναυάγια, πυρκαγιές και τηλεφωνήματα. Τώρα όμως φαίνεται ότι το αντιπολιτευτικό μένος του αρχηγού αγγίζει ακόμα και τον πυρήνα της δημοκρατικής ελεύθερης έκφρασης γνώμης και ψήφου ενός εκλεγμένου βουλευτή.

Το «όνειρο» Μητσοτάκη εξανεμίστηκε στο «ντιβάνι» της πολιτικής κόντρας...


Άντα Ψαρρά
efsyn.gr
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος δικός μας

Στήν Πάτμο...

Η Σκάλα τής Πάτμου, μεσημέρι...
...καί απόγευμα. 
Στό βάθος Η Σάμος, οι Φούρνοι καί η Ικαριά.


Μία είναι η ουσία, δώστε μου την εξουσία...

Πνίγεται, λένε, στα ρηχά της εκλογικής διαδικασίας το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, ή του Κέντρου, ή της δημοκρατικής παράταξης. Του...
Καμίνη, του Σταύρου, της Φώφης και των λοιπών. Κι αντί να πάνε στην πολιτική ουσία, οι υποψήφιοι και οι στρατοί τους μένουν -άκου πράγματα!- στη Vodafone και τη Wind. Με αποτέλεσμα γκρίνιες, διαξιφισμούς, επικρίσεις, καταγγελίες, απογοήτευση, προβληματισμό και προβλήματα. Και εύστοχες διαπιστώσεις, επίσης, από πλέον του ενός εκ των δέκα επίδοξων αρχηγών, ότι με τούτα και με κείνα γίνονται σπόνσορες του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καλά.

Ας μην παρασυρόμαστε όμως, λέω, στις ερμηνείες και τις αναλύσεις του σεισμού, του λιμού και του καταποντισμού μιας πολιτικής συνομοταξίας που αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και τον εαυτό της. Διότι, ούτε ρηχά είναι τα νερά, ούτε ανούσια τα διαδικαστικά και τα εκλογικά στα οποία βολοδέρνουν. Ίσα-ίσα, αυτή είναι η ουσία. Εκεί, και μόνο εκεί, έγκειται η πολιτική σημασία ή, επί το λαϊκότερο, το ζουμί όσων παρακολουθούμε στο σχετικό σίριαλ. Στα εκλογικά. Στα διαδικαστικά. Και εν τέλει στο κρίσιμο γι’ αυτούς ζητούμενο: Ποιος θα κερδίσει τον θρόνο.

Αν αμφιβάλλετε, αναρωτηθείτε γιατί άνθρωποι με πείρα και συμμετοχή δεκαετιών στα κοινά έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο. Αν είναι τόσο δευτερεύον πώς θα εκλεγεί ο αρχηγός, γιατί το έχουν προτάξει; Γιατί δεν ξεκαθάρισαν πρώτα τι μόρφωμα θέλουν, με ποια στρατηγική και μετά να εκλέξουν τον αρχηγό που ταιριάζει μ’ αυτό; Όχι. Αποφάσισαν -και δεν είναι καθόλου της πλάκας- πρώτα να εκλέξουν αρχηγό και μετά να φτιάξουν το μόρφωμα που ταιριάζει μ’ αυτόν. Και λέω μόρφωμα όχι με κάποια διάθεση περιφρόνησης, αλλά γιατί ούτε κι αυτό είναι γνωστό: αν θα φτιάξουν ενιαίο κόμμα ή κάτι άλλο.

Συνεπώς, σαφές: Μία είναι η ουσία, δώστε μου την εξουσία. Εκείνοι την ανέδειξαν σε ουσία. Εκείνοι την υπηρετούν με ζήλο. Εκείνοι της προσέδωσαν χαρακτήρα μητέρας των μαχών. Εκείνοι - οι επώνυμοι του χώρου. Αρχηγοί μικρών και μικρότερων κομμάτων, υπουργοί του Σαμαρά, αυτουργοί Μνημονίων, συναυτουργοί ψωνίων, που έχουν βάλει οι περισσότεροι το χεράκι τους για να βγάλουν το ματάκι μας. Και τώρα, αντί για αυτοκριτική και κριτική σκέψη για το πώς θα απαλλαγούν από τα δεξιά βαρίδια, επιμένουν στα ίδια. Και τσακώνονται για τα στασίδια...

Θανάσης Καρτερός