Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Βρόμικος πόλεμος κατά Δρίτσα...

 dritsasΣυναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και, συγκεκριμένα, στο γραφείο του Θοδωρή Δρίτσα. Αυτό διότι τις τελευταίες ημέρες, όπως λένε ακόμη και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έχει εξαπολυθεί ένας «βρόμικος πόλεμος» κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με...
δήθεν «διορισμούς» ημετέρων.

Η ιστορία ξεκίνησε με τον «διορισμό» του Χρήστου Φωτιάδη, ο οποίος παρουσιάστηκε από τα… γνωστά-άγνωστα ΜΜΕ ως σύντροφος της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου και συνεχίστηκε με τον… επίσης διορισμό της… συζύγου του σκηνοθέτη του Αλέξη Τσίπρα Μανόλη Παπανικήτα. Αμφότεροι οι «διορισμοί» εμφανίζονται να έχουν γίνει στο γραφείο του Θοδωρή Δρίτσα και, ως εκ τούτου, αρκετοί ακόμη και στο Μαξίμου υποψιάζονται ότι εκτελείται συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του υπουργού.

Το θέμα, βεβαίως, είναι αν αυτές οι διαρροές για τους «διορισμούς» και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια εκπορεύονται από τους «έξω» ή από τους «μέσα». Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση…

 matrix24.gr

Financial Times : Αλήθειες που δεν ξέρετε για το προσφυγικό...


Είναι καιρός να σταματήσουμε την καταστροφολαγνεία και να δούμε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης από μια...
εύλογη προοπτική.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., ορισμένοι δημαγωγοί πολιτικοί και υστερικά μέσα ενημέρωσης προκαλούν πανικό για ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών από μη λευκές, συχνά μουσουλμανικές χώρες που πλημμυρίζουν την Ευρώπη. Οι μετανάστες αυτοί παρουσιάζονται συχνά ως υποκινητές ή δράστες τρομοκρατικών πράξεων, σεξουαλικών εγκλημάτων, δολοφονιών και ληστειών.

Ας παραθέσω κάποια δεδομένα από μια επίσημη έκθεση της Ε.Ε. που φωτίζουν από διαφορετική σκοπιά το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αφορούν τις άδειες παραμονής στην Ε.Ε. που χορηγήθηκαν σε μη Ευρωπαίους. Ομολογώ ότι όταν είδα τα δεδομένα για πρώτη φορά έμεινα και εγώ έκπληκτος.

Οι πολίτες ποιας χώρας πιστεύετε ότι έλαβαν τις περισσότερες άδειες παραμονής στην Ε.Ε. το 2014; Της ρημαγμένης από τον πόλεμο Συρίας ή του Ιράκ; Όχι. Του σπαρασσόμενου από τις συγκρούσεις Αφγανιστάν ή της Ερυθραίας, με το έλλειμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Όχι.

Ήταν τελικά οι Ουκρανοί εκείνοι που έλαβαν τις περισσότερες άδειες παραμονής, για την ακρίβεια 302.772. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Αμερικανοί. Έλαβαν 199.244 άδεις. Στην τρίτη θέση είναι οι Κινέζοι, που εξασφάλισαν 169.657 άδειες. Στην τέταρτη θέση είναι οι Ινδοί, με 134.881 άδειες.

Οι επόμενες έξι χώρες στην λίστα είναι το Μαρόκο, η Συρία, η Λευκορωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των αδειών παραμονής για μη Ευρωπαίους το 2014 πήγαν σε ανθρώπους από χώρες – με την εξαίρεση του Μαρόκου και της Συρίας – που δεν είναι στην Μέση Ανατολή ή στην Βόρεια Αφρική.

Όλες αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσίευσε τον Νοέμβριο η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Eίμαι υπόχρεος στην Elspeth Guild του Centre for European Policy Studies, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, που το ανέφερε στην έρευνα της «Επανεξετάζοντας την κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.: Να κοιτάξουμε τα στοιχεία;».

Τα δεδομένα αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον αν δει κανείς ποιες χώρες της Ε.Ε. έδωσαν τις περισσότερες άδειες παραμονής το 2014. Όπως περιμένει κανείς, ήταν η Πολωνία, γειτονική χώρα της Ουκρανίας, αυτή που έδωσε τις περισσότερες σε Ουκρανούς, σχεδόν σε 250.000. Αυτό αντανακλά την πολιτική αναταραχή, τις στρατιωτικές συγκρούσεις, την οικονομική κατάρρευση και την αναγκαστική μετατόπιση πολιτών, που μετατράπηκαν το 2014 σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στην Ουκρανία.

Αλλά ποιος χορήγησε όλες αυτές τις άδειες σε Αμερικανούς, Κινέζους και Ινδούς; Με μεγάλη διαφορά ο πιο γενναιόδωρος εκδότης αδειών ήταν η Βρετανία (136.000 σε πολίτες των ΗΠΑ και πάνω από 70.000 σε Κινέζους και Ινδούς). Συνολικά, η Βρετανία εξέδωσε 568.000 άδειες παραμονής το 2014 – πολύ περισσότερες από την δεύτερη Πολωνία με 355.000, την τρίτη Γερμανία με 238.000 και την τέταρτη Γαλλία με 218.000.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει για λαϊκή κατανάλωση, μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή στην μετανάστευση και αρέσκεται να κατηγορεί τους εταίρους της στην Ε.Ε. για το λεγόμενο πρόβλημα. Όπως βλέπουμε, τα στοιχεία δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο προκύπτει από την έκθεση της Eurostat. Από το 2008 ως το 2014 οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν εκδώσει έναν εντυπωσιακά σταθερό αριθμό αδειών παραμονής, σχεδόν πάντοτε μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμυρίων την χρονιά. Να έχετε κατά νου ότι οι κρίσεις του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους βρίσκονταν στο απόγειο τους εκείνα τα χρόνια, προκαλώντας μια από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίων 100 ετών.

Ωστόσο εκατομμύρια μετανάστες συνέχιζαν να λαμβάνουν άδεια για να ζήσουν στην Ευρώπη. Διαταράχθηκε κάπου η κοινωνική τάξη; Όχι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διαχείριση της τρέχουσας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ευρώπη ήταν ήρεμη, αρμονική και αποτελεσματική. Ήταν μια θλιβερή, διχαστική και αδέξια διαχείριση της κατάστασης.

Αλλά αυτό που κάνει την κρίση να φαίνεται ανεξέλεγκτη δεν είναι ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων. Όπως δείχνει και η έκθεση της Eurostat, η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να απορροφήσει μεγάλο αριθμό νεοεισερχόμενων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημαγωγία και οι στενόμυαλες πολιτικές που διαμορφώνουν την απάντηση της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: FT.com
euro2day.gr

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον Γάλλο ΥΠΕΣ σήμερα...


Τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας Μπερνάρ Καζνέβ θα δεχθεί σήμερα στις...
20.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
 

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

TVXS Σκίτσο
 | 04 Φεβ. 2016

Ματαιώσεις παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής λόγω της γενικής απεργίας

Ματαιώσεις παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής λόγω της γενικής απεργίας
Δεν θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι θεατρικές παραστάσεις «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και «Ο γάμος του Φίγκαρο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών λόγω της προγραμματισμένης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, όσοι θεατές έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για τον «Γάμο του Φίγκαρο» για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, μπορούν να παίρνουν θέσεις στην ίδια τιμή στην οποία είχαν αγοράσει το εισιτήριό τους, για οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία επιθυμούν έως το τέλος των παραστάσεων (την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου). 
tanea.gr

«Χαλαρώστε το πρόγραμμα»...


Με τους πολίτες στο δρόμο, την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά και την Αθήνα να καταθέτει ανερμάτιστες προτάσεις, η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της...
Διάσκεψης των Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς την ύπαρξη θυμάτων όπως χαρακτηριστικά θα πει, αλλά και τη χαλάρωση του Προγράμματος, σε συνδυασμό με το κόστος που λαμβάνει η χώρα από το προσφυγικό πρόβλημα.

Για το προσφυγικό, άλλωστε, θα υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου εξαμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Άγκελα Μέρκελ, του Αλέξη Τσίπρα, του Αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Αθήνα επιδιώκει να πιεστεί η Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες της, πολύ περισσότερο καθώς σε λίγες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να μην κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και παραμείνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επιστρέφει αύριο στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας που επισκέπτονται τη χώρα μας με στόχο να αυξηθούν οι πιέσεις ώστε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
real.gr

O Σόιμπλε και το Grexit ξαναχτυπούν. Όχι τυχαία…

TVXS Ανάλυση

tvxs.gr| 04 Φεβ. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Ο Σόιμπλε ξαναπαίρνει το όπλο του και η σκληρή γερμανική φράξια της Ευρώπης δείχνει ξανά την πόρτα του Grexit, σε μια συγκυρία που μόνον τυχαία και ανώδυνη δεν είναι για την Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέλεξε να επαναφέρει – εμμέσως και υπόγεια μεν, με καθαρότατη στόχευση δε – την απειλή του Grexit, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζεται καίρια σε τρία μέτωπα: Οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται, οι δανειστές ζητούν νέα σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό και η προσφυγική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα υπό την απειλή της – επίσης έμμεσης – «έξωσης» από τη Σένγκεν.
Ο διπλός στόχος του Σόιμπλε
Εν ολίγοις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιλέγει να χτυπήσει σε μια συγκυρία εθνικής αδυναμίας, με διπλό στόχο: Αφ’ ενός να εκμεταλλευτεί τις μηδενικές πλέον κοινωνικές αντοχές υποστηρίζοντας ότι το Grexit θα τελείωνε «με έναν πόνο» της οδύνες της Ελλάδας και, αφ’ετέρου, να κεφαλαιοποιήσει το αρνητικό για την Αθήνα κλίμα που ήδη επικρατεί στις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το προσφυγικό.
Εξ ου και το μήνυμά του, χθες το βράδυ από το Ανόβερο, κινήθηκε στα όρια μεταξύ απειλής και… υπόσχεσης: «Είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ουσιαστικά εκ νέου τον δρόμο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Και για να γίνει ακόμη πιο πειστικός έσπευσε να δώσει χροιά… κοινωνικής δικαιοσύνης στην πρότασή του λέγοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για το νέο ασφαλιστικό

Κατεβάζουν ρολά


tvxs.gr | 04 Φεβ. 2016
Σε κλοιό κινητοποιήσεων θα βρεθεί σήμερα η χώρα λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κόντρα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.
Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10: 30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει και αυτό στις κινητοποιήσεις και κάνει το δικό του κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συγκέντρωση στην οδό Μητροπόλεως 42 μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ.
Για κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα έχουν προειδοποιήσει και οι αγρότες, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα. Χθες διαμήνυαν μάλιστα ότι αυτό που θα γίνει αύριο στις μεγάλες πόλεις της χώρας «θα είναι πρωτόγνωρο».
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Την Πέμπτη ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρόλεϊ, τα τρένα, οι συρμοί του Προαστιακού και τα ταξί, οι εργαζόμενοι των οποίων θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. 
Πιο συγκεκριμένα, τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το μετρό και το τραμ θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια από τις 10:00 έως τις 15:00, κυρίως για να εξυπηρετήσουν τους διαδηλωτές που θα πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις. Το μετρό δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Νέα 48ωρη απεργία έχει προαναγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τα πλοία να μένουν δεμένα στα λιμάνια.
Σε απεργία και οι αυτοκινητιστές
Απεργία διαρκείας ξεκινούν την Πέμπτη και οι αυτοκινητιστές, καθώς ήδη αρκετές ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης. 
Αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει το Σωματείο Ιδιοκτητών Β. Ελλάδας, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις και των υπολοίπων σωματείων.
Κλειστά και τα βενζινάδικα
Κλειστά θα είναι την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας, και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) διαμαρτύρεται «για το ασφαλιστικό, τη διάλυση του επικουρικού τους ταμείου, την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την καθετοποίηση της αγοράς πετρελαιοειδών».
Χωρίς δικηγόρους και συμβολαιογράφους
Από την εργασία τους απέχουν επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι μέχρι την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό.
Χωρίς γιατρούς και φαρμακεία
Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη και αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι και αύριο αποφάσισαν οι γιατροί, ενώ θα συμμετέχουν και στις μεθαυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κλειστά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία.
Την Τετάρτη απεργούν οι δημοσιογράφοι
Τον χορό των κινητοποιήσεων ξεκινούν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα απεργήσουν την Τετάρτη ώστε να καλύψουν κανονικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης.
Η απεργία στα ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης και θα διαρκέσει μέχρι της 06:00 το πρωί της Πέμπτης. 

Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ, δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.